Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: James Mangold
Met onder meer: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge en Mads Mikkelsen
Gesproken taal: Engels, Arabisch, Duits, Hindi, Italiaans, Latijn, Spaans en Frans
Releasedatum: 28 juni 2023
Bekijk via Disney+
Plot Indiana Jones and the Dial of Destiny
"A legend will face his destiny."
1969. Het hoogtepunt van de ruimterace tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Indiana Jones is net met pensioen gegaan als hij wordt opgezocht door zijn peetdochter Helena. Zij vervolgt haar vaders zoektocht naar het legendarische mechanisme van Antikythera, een apparaat dat gaten in de tijd kan voorspellen en detecteren. Ook professor Schmidt, die eigenlijk een nazi genaamd Jürgen Voller is, wil dit apparaat koste wat kost bemachtigen om het Derde Rijk in ere te herstellen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Indiana Jones and the Dial of Destiny (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Sallah
Freakje554
Goed, maar niets nieuw.
Verhaal was simpel.
Actie viel nog goed mee.
Speelduur was te lang voor mij. (kon perfect korter).
Ze konden veel beter gedaan hebben, had er meer van verwacht (omdat het zijn laatste is).
Maar zal wel een succes worden aan de kassa denk ik
3 sterren => Niet de beste, maar ook niet de slechtste Indiana Jones. (dat was de vorige).
lang pee
Altijd lachen, van die lui die zich plots te volwassen voelen voor content.
Jij vind zeker ook gamen voor kinderen? En tekenfilms zijn alleen voor kinderen, ongeacht de inhoud.
Nou prima joh. Loop je veel leuks en moois mis.
En u hebt gelijk ik vind dit een kinderachtige film.
eltorro
Heerlijke vanouds Indiana Jones avontuur. Scenario is erg sterk en duidelijk goed doordacht. Alle zijlijntjes worden fijn afgerond in de film, op iets kleins na aan het eind. Film heeft wel een flink tempo 2,5 uur vliegen zo voorbij, daar moet je wel van houden. Persoonlijk vind ik trouwens dat deze film de beste verjongings CGI tot nu toe heeft. Je zou er zo gerust een hele film met een jonge indiana mee kunnen maken.
Geen idee trouwens waar de slechte recensies op Rotten Tomatoes vandaan komen. De film heeft veel weg van deel 3, ook qua actie. Dus vrees niet voor tarzan taferelen.
mjk87 (moderator films)
Aardig, maar niet spetterend. De film is degelijk geschoten maar mist de flair van de delen 1 en 3. Nergens echt grappig en de actie is oké (gelukkig niet over the top, behalve die scène met een tuktuk) maar weet ook nergens echt te verbazen. Ook de hele zoektocht is minder boeiend, zo'n ding van Archimedes spreekt minder aan dan de Bijbelse artefacten. Daarmee is deze film ook ongeloofwaardiger. Tijdreizen is me echt een brug te ver in deze serie terwijl een Goddelijke kracht (zoals de delen 1 en 3) nog wel oké is.
Niettemin heb ik me best vermaakt. Visueel oké, een goede schurk van dienst (Mikkelsen stelt nooit teleur), Ford is uitstekend op latere leeftijd en de film straalt ondanks een serieuze toon best wat plezier uit. Wel duurt de film net iets te lang. 3,0*.
martijn011
- 2034 berichten
Vooraf had ik stiekem gehoopt op een film die het niveau van het eerste en derde deel aan zou tikken. Onrealistische verwachtingen, dat wist ik ook wel, maar wie weet zit je 's avonds te kijken naar een absolute klassieker in wording.
Dat laatste wordt het sowieso nooit, daarvoor is de film niet goed genoeg helaas.
Nu het bijna vierentwintig uur geleden is dat ik de film heb gezien besef ik me dat de film eigenlijk weinig memorabele scènes kent. Dat is bij de eerste drie films wel anders. Als je aan Raiders denkt dan schieten er meteen scènes door je hoofd, hetzelfde geldt voor de twee films daarna.
Deze film heeft dat niet en dat is denk ik ook precies het probleem van de film. Het is allemaal erg vermakelijk, het tempo ligt enorm hoog, de actie is fantastisch in beeld gebracht en er worden weer mooie locaties aangedaan, maar verder is het allemaal redelijk herkenbaar wat er zich op het scherm afspeelt. Je hebt het allemaal al eens gezien en dat wordt nu, op hoog niveau weliswaar, herkauwd.
Wat de film ook iets mist is humor. M'n favoriete deel, the Last Crusade, zat er vol mee. In deze film is dat anders. De tegenspeelster van Ford, Phoebe Waller-Bridge, bereikt nooit het niveau wat Sean Connery in deel drie wel haalde. Gelukkig is Mad Mikkelsen als schurk van dienst wel in vorm zodat dat nog wel wat aardige confrontaties oplevert.
Ondanks de toch wel forse speelduur heeft het me wel vermaakt, op het rare laatste gedeelte na dan. Het idee erachter snap ik, maar er zullen toch heel wat mensen met gefronste wenkbrauwen naar die scène zitten kijken.
Het slot is wel mooi en passend.
Geen film die nog jaren later op je netvlies gebrand zal staan, wel een film die volop vermaak biedt en elke Indiana Jones liefhebber een keer gezien moet hebben.
Vanavond dan eindelijk bezocht en gelukkig kwam precies uit wat ik verwachtte. The Dial of Destiny haalt het zeker niet bij de originele trilogie, maar doet een goede poging en is sowieso veel beter dan de vierde film. Meer mocht je niet verwachten, dus het was een fijn avondje.
De film duurt lang (tikje te lang), maar kent een aantal heerlijke momenten. De hele proloog in de oorlog met de nazi's en de trein was echt genieten. Ook knap hoe ze Harrison Ford heel overtuigend hebben weten te verjongen. Ik had mijn vraagtekens of dat nodig was en of het niet fake zou lijken, maar dit was gewoon goed gedaan. Maar gelukkig krijgen we voor het merendeel van de tijd gewoon de oude Ford te zien als Indiana Jones, wat ik toch wel beter vind. De zoektocht naar het artefact is best aardig, maar het blijft lange tijd wel te wazig wat je er nou precies mee kan. Toch is het vooral de reis naar de bestemming dat het de moeite maakt. De tuk-tuk achtervolging was heel fijn en in een goed tempo gaat de film dan toch richting de conclusie. En ja, daar gaan ze wel in de fout voor mij. Dat de Dial of Destiny werkt en tijd kan veranderen is best oké, maar dat ze plots in de Romeinse tijd belanden vond ik maar matig en paste ook gewoon niet in het verhaal. Ik denk dat het voor iedereen leuker was geweest als ze ''gewoon'' naar 1939 waren gevlogen waar Indiana nog effe Hitler zijn ass had kunnen kicken. Althans, dat was mijn hoop. En ook dat willen achterblijven bij de Romeinen, waarna hij knock out geslagen toch terug gaat en Marion weer ontmoet werkte niet echt bij me. Als je echt met deze film wilde eindigen, dan was misschien de dood van Indiana passender geweest. Hoeft van mij overigens niet, stiekem hoop ik op deel 6 haha.
Harrison Ford doet het nog steeds prima, indrukwekkend dat hij op hoogbejaarde leeftijd nog steeds een overtuigende hoofdrol neer weet te zetten al hoeft hij fysiek natuurlijk niet al te veel meer te doen. Mads Mikkelsen is een prima tegenspeler en met zijn arrogante kop een prima nazi. De man is al vaak gecast als bad guy in films en elke keer met succes. De terugkeer van enkele oude namen vond ik ook aardig, ook al voegden ze niet heel veel toe. Maar ik heb nog wel een enorme irritatie en dat is Phoebe Waller-Bridge als Helene. Wat was zij irritant zeg. Haar intenties zijn al apart en dat ze richting het einde plots veel om Jones gaf was ook niet in de lijn der verwachting. Maar een film als deze heeft al een held (en een goede ook) en een tweede die stoer, gevat en bad ass is, is nergens voor nodig. Dat probeerden ze bij deel 4 al met Shia LaBeouf zonder succes en nu weer. Ik vond haar gewoon vervelend en het kost de film een halve ster.
Dit is gewoon prima pretentieloos vermaak dat je als fan van de reeks moeiteloos kan bekijken. Misschien mist de film wel echt memorabele momenten, maar over het geheel is het gewoon leuk gedaan als een nostalgische laatste trip. Ga naar de bios en geniet gewoon nog eenmaal van deze iconische rol samen met de fantastische muziek van John Williams.
AngelicV
Teleurstellend vervolg, slechte computeranimaties achtervolgingen waarbij versneld en achteruitgespoeld wordt afgespeeld. Nazi's die foutief Duis praten jammer, jammer. Het rammelt aan alle kanten. Het verhaal is een 13 in dozijn geworden. Achtervolgingen eentonig. Positief element de grotten waarbij ze eigenlijk iets willen gaan bereiken terwijl de persoon in kwestie dit ook wil bereiken wat een loop creëert. Verder de grootheidswaan van nazi's komt goed naar voren. Filmisch waren deel 1 en 2 een stuk realistischer, doch toen had men nog geen beschikking over computers met de technologie van nu..
swiper
Toppertje hoor!
had van mij wel iets korter gemogen, behoorlijke zit maar van mij een dikke 4 sterren.
mrklm
Het is 1969 en het gaat niet goed met Indiana Jones [Harrison Ford]. Zijn pensioen staat voor de deur, maar zijn zoon is gesneuveld in Vietnam en daardoor is zijn huwelijk gestrand. De parade ter ere van de eerste mensen die de maan bereikten wrijft alleen maar meer zout in de wonden. Dan verschijnt Helena Shaw [Phoebe Waller-Bridge], de dochter van Indy’s vroegere kompaan [Toby Jones] die 25 jaar eerder bijna de wijzer uit de titel wisten te stelen van Naziwetenschapper dr. Voller [Mads Mikkelsen]. Helena weet Indy over te halen om haar te helpen het geheim achter de ‘Dial of Destiny’ te ontdekken. Maar oei, dr. Voller – die inmiddels voor de VS werkt – maakt er een race van. De digitaal verjongde versie van Ford in de proloog overtuigt geen moment, maar de echte Ford maakt veel goed. Het verhaal zit vol verwijzingen naar met name Raiders of The Lost Ark, een paar personages van weleer keren terug, Antonio Banderas heeft een vermakelijke bijrol als ‘de beste kikvorsman van Spanje’ en Mikkelsen is prima in de schurkenrol. Wat ontbreekt is de luchtige toon en de liefde voor het genre die Spielberg in de eerste drie films uit de serie in bijna elk frame stopte. Daardoor is de magie van Raiders Of The Last Ark ver te zoeken. Een matige film dus, maar had joe nu echt meer verwacht?
MartMovie
Zeer vermakelijk een echte Indiana Jones met alle ingrediënten. Nergens verassend maar alles wat je dacht te gaan zien. Dit soort films is als een frikandel speciaal je hebt er zin in en je krijgt precies wat je verwacht.
Madonna wordt op haar 64 weggeschreven als te oud, maar een 80 jarige Indiana Jones lijkt dan weer wel ok. In tegenstelling tot bvb James Bond, kan je Indiana Jones wat mij betreft niet vervangen. Maar de leeftijd speelt toch wel wat parten. De avontuurlijke archeoloog is vrij depressief en het charisma van weleer is al lang verdwenen. Gelukkig kent Ford zijn personage nog wel en val het al bij al nog mee. Phoebe Waller-Bridge zorgt voor een frisse wind, maar er is weinig connectie met Ford. En pas als Spielberg geen regisseur is, valt op hoe goed die man wel is. Bij Mangold kijk je te veel naar CGI en oogt het visueel wel wat minder. John Williams doet het wel goed met de muziek.
De actiescènes vallen nog wel mee en het verhaal past mooi in de franchise. Maar door de oude Jones en wat oude cameo's en versleten knipogen, voelt het toch wel wat aan als een nostalgische trip en een beetje fanpleasing. Slecht wordt het nooit en misschien is dit wel een passend afscheid voor de iconische Indiana Jones. Al is het wel een iets te laat pensioenfeestje vrees ik.
Ik ben er met lage verwachtingen in gegaan en als je die mindset hebt, dan valt het ook reuze mee allemaal. Je hoeft niet te verwachten dat de kwaliteit van de films uit de jaren 80 geëvenaard worden, dus dan leg je het vooral langs de lat van modernere films. En dan is dit gewoon een enerverende achtbaan rit die van begin tot eind vermaakt.
Harrison Ford is zoals altijd in topvorm en Mids Makkelsen (hihi) is zo clichématig als schurk dat het gewoon werkt. De rest huppelt er vrolijk achteraan. Ik snap best dat het meisje wat irritaties kan opwekken bij mensen, maar ik had er weinig last van.
De cgi is in overvloede aanwezig, maar eerlijk gezegd stoorde het me amper. Ik ben wel benieuwd hoe dit overeind blijft als ik de 4K disc erin zal gooien.
De de-aging van Ford ziet er ook prima uit, al is zijn stem nog steeds wel die van een bejaarde. Daar helpt een jong gemaakt gezicht ook niet tegen.
Voor de rest is het bullshit gehalte net te hoog om er optimaal van te genieten. Soms werkt ingetogenheid, maar alle actiemomenten duren net te lang en op een gegeven moment werkt het niet meer. Tegenwoordig hebben meer films daar last van (Fast X, John Wick 4 etc.). Zo'n scene met de tuktuk wordt op een gegeven moment wel stupide. Vooral als zo'n gammel ding capriolen uithaalt waar Vin Diesel jaloers van zou worden. Voor de rest veel van die genreclichés zoals Indy die eigenlijk onbedoeld altijd het vuile werk voor de baddies doet door het te vinden en het daarna te moeten overhandigen en gemakzuchtigheden om het plot maar vaart te blijven geven. Dat Madsje en zijn kliekje nazi's ook op Sicilië belanden is zo'n voorbeeld.
En ja, dat einde. Veeeeeeel te ver over de top. Maar stiekem gniffelde ik nog wel. Al vond ik het einde iets te pover afgerond. Het voelde niet als een einde dat deze reeks zou verdienen. Maar dat komt ook meer omdat de laatste 2 films niet echt iets noemenswaardigs hebben opgezet op emotioneel vlak.
Leuk vermaakje. Zeker beter dan de Crystal Skull. Maar nog ver verwijderd van de originele drie films.
That's all folks! (daar deed het laatste shot me aan denken)
Goeie film waarin de beroemde archeoloog op zoek gaat naar een verborgen object uit de oudheid. Een ouderwets aandoend avontuur (en dat is positief bedoeld). Ietwat aan de lange kant, waarbij het laatste gedeelte toch wel het beste is. De eerste Indiana Jones-film niet geregisseerd door Steven Spielberg, maar uiteraard nog wel met Harrison Ford die wellicht niet meer de jongste is, maar die de bruine hoed en bruine leren jas nog met alle gemak weet te dragen. Net geen 4.0 sterren.
Fisico
Toch wel een mooie afsluiter van de vijfdelige franchise. Zoals de meesten hier vinden, hangt deze tussen de drie klassiekers en Skull in. Ik denk ook wel dat Harrison Ford ook best tevreden is met de film. Prima aanpak om met de “jonge” en oude Indy uit te pakken. Geweldige opener in dat Schloss en de spectaculaire treinrit. Geen luchtigheid, maar wel het schalkse dat Indiana Jones kenmerkt is hier wel aanwezig. Avontuurlijk en frivool. Uiteraard allemaal met een korreltje zout te nemen, want er zitten wel wat mistakes in. Maar wie maalt hierom als je twee en een half uur topentertainment krijgt?
Misschien met het onderwerp en de dial van Archimedes iets minder tot de verbeelding sprekend als de religieuze artefacten, maar toch. Het sprongetje ruim 2000 jaar terug in de tijd was erg verrassend en al bij al zeker geslaagd. Een beetje onbeholpen die ontmoeting met Archimedes en ook wat stuntelig dat Indy wou blijven.
Mangold deed het zeker niet slecht. Beetje copy met de veiling in Marokko en die tuktuk race, maar spectaculair was dat laatste zeker. Leuk ook dat een oude bekende opduikt die ook zichtbaar verouderd was (Sallah). Ook een prima Mads Mikkelsen, zoals steeds. Kortom, zeker een geslaagde afsluiter, maar niet toptop. Heel even ook wat moraalkritiek tussen de soms erg dunne lijn van een grafschenner en een archeoloog al werd daar verder niet veel over uitgeweid. Balanceert tussen de 3,0* en 3,5* voor mij.
pamela200
Er is maar 1 Indiana Jones en dat is Harrison Ford. Andere blockbusters worden volledig uitgemolken met nieuwe acteurs. Ondanks de commentaren viel de film mij niet tegen. Wervelende actie die overeenkomt met mission imposible. En dat nogwel op zijn hoge leeftijd. In de 1 na laatste film gaat hij met Marion trouwen en deze film begint (in 1969) met een echtscheidingsaanvraag subtiiel weergegeven. Ford rent zich rot en springt even van een motor op een rijdende trein. Knappe stunt. Is spitsvondig en de snelheid is uitputtend. Ook de stunt van tijdreizen heeft men gepikt van de film the final countdown. Het spel van Phoebe viel tegen en Antonio was overtuigend. Ford heeft nog een praatje kunnen maken met Archimedes. Wie kan dat zeggen? En tussen Indy en Marion komt het allemaal weer goed. Wij hebben genoten. Verdiend 4 points.
JohnWilliams
Heerlijke, avontuurlijke film in de stijl van de oude Indiana Jones films. Natuurlijk kan het wat mij betreft niet tippen aan met name de eerste en het derde deel, maar zeker beter dan deel 4 (Kingdom of the Crystal Skull). Ik heb genoten van Harrison Ford, de special effects en de muziek van maestro John Williams. Ik heb mijn avontuurlijke bril opgezet en heb van het begin tot het einde genoten. Is er winst te behalen en heb ik kritiek? Natuurlijk, maar daarvoor moet je niet naar deze film gaan. Wil je genieten van een heerlijke, ouderwetse film waarvan ik vind dat er te weinig worden gemaakt anno 2023, dan moet je deze zeker checken!
Lucky Jack
De eerste 30 minuten was ik als een kind zo gelukkig. Indiana Jones, Nazi's, een achtervolging op motor en trein... Goede tijden. Na achtervolging nr. 4 had ik echter meer het gevoel dat ik naar The Fast & The Furious aan het kijken was i.p.v. Indiana Jones. Ik had liever 2 achtervolging scènes opgegeven voor iets meer ruïnes, puzzels & mysteries.
Al met al toch wel een prima film en uitstekend bioscoop vermaak.
Duke Nukem
- 1988 stemmen
Grappig, ze doen erg hun best om Indy er weer jong uit te laten zien maar ze laten zijn oude mannenstem zoals het is.
De CGI (en deze film zit er vol van!) ziet er trouwens niet overtuigend uit. Als Indy bovenop de trein loopt, lijkt hij op een poppetje in een videospelletje. Van treinen gesproken, het gevecht op de trein tussen Indy en colonel Weber is een mooi voorbeeld van de flitsende montagetechniek die wordt gebruikt waarbij elke anderhalve seconde het beeld verspringt en de kijker dus niet kan volgen wat er precies gebeurt.
In de Temple of Doom nam Indiana al eens een vrouw (Willie) en tienerjongen (Short Round) op sleeptouw. Maar Kate Capshaw was weliswaar een beetje vervelend maar aantrekkelijk en Short Round was bij momenten nog grappig, terwijl we deze keer opgescheept worden met Helena Shaw (de dochter van Indy's oude partner waar we nooit eerder iets over gehoord hebben) en een zekere Teddy, twee totaal oninteressante personages. Ik ben het eens met egelhunter dat er een betere keuze voorhanden was dan de toch wel onaantrekkelijke Phoebe Waller-Bridge als vrouwelijke tegenhanger van Indiana Jones, die mannen zomaar in het gezicht slaat zonder pijn te voelen aan haar vuistjes. Er is ook totaal geen chemie tussen haar en Indy. Bovendien is het onvergeeflijk dat ze een icoon als Indiana Jones een "aging grave robber" noemt.
En nu maar hopen dat het niet de bedoeling is om met haar verder te bouwen aan de Indiana Jones filmreeks in plaats van Harrison Ford. Gelukkig zijn we nu wel van die vervelende Mutt af, waarmee men waarschijnlijk in het vorige deel wou doorgaan. Harrison Ford is simpelweg onvervangbaar en met hem kan men beter de Indiana Jones serie laten sterven. Het lijkt me ook erg onwaarschijnlijk dat een kleine man als Basil Shaw (Toby Jones) een dochter als Helena (Phoebe Waller-Bridge) zou hebben. Toby is slechts 1,65 m en Phoebe is 1,77 m groot. Maar dat terzijde.
Van bijrollen gesproken, het is een beetje jammer dat John Rhys-Davies terug wou keren als Sallah, en dan wordt afgescheept met zo'n klein cameo-rolletje. Hij wil met Indy mee op avontuur, "just like old times", en Indy zegt ronduit: nope! Mads Mikkelsen heeft er natuurlijk de kop voor om een gemene nazi te spelen, dus dat was een goede keuze van het casting team.
Op zich is het geen slecht idee om in de tijd te verspringen, zodat we Indy afwisselend als jongere man en als oude knakker te zien krijgen. Alleen ziet de verjongingtechniek er niet altijd even goed uit. En het ziet er een beetje vreemd uit om de bejaarde Harrison Ford in zijn bruin leren jasje, deukhoed en met zweep te zien rondstruinen. Eens men de techniek volledig heeft uitgewerkt, zou men echter ontelbare vervolgdelen kunnen maken met een jongere versie van Indiana Jones. Alles is beter dan de zweep door te geven aan Phoebe de panlat of Mut de vetkuif.
Maar laten we eerlijk zijn, Indiana Jones is een trilogie en al wat erna werd geproduceerd is minderwaardige rotzooi. Indy en zijn vader zijn in 1989 de zonsondergang tegemoet gereden aan het einde van The Last Crusade. En daar laat de echte fan het liever bij!
AniSter
Het heeft even geduurd, maar daar is hij toch eindelijk: Indiana Jones 5. Van alle 5 I.J. films heb ik de bioscoop-premières gezien. Dus ja, ik ga al even mee...
Het is voor deze I.J.-5 niet nodig om de vorige vier films gezien te hebben, maar daarmee worden sommige details en de rol van enkele spelers uit de vorige films er niet duidelijker op. Bijvoorbeeld de scene met de zweep en pistolen in het hotel in Marokko, die afgeleid is van een scene uit I.J.-1 of bijvoorbeeld Karen Allen (Marion) en John Rhys-Davies (Sallah, die hetzelfde liedje zingt als in de eerste film). Deze vijfde film moet het meer van de actie hebben, misschien iets teveel van het goede. Dat gaat een beetje ten koste van de sfeer, die in de eerdere films toch veel beter werd neergezet. Wat een beetje tegenviel in deze laatste film was de kwaliteit van de CGI bij een aantal scenes. Dat mocht de pret echter niet drukken want het verhaal zat goed in elkaar en heeft een verre kern van waarheid. Daarbij was ook hier weer de link met de nazi's een dankbare basis. Wat dat betreft week I.J-2 toch wel behoorlijk af van de rest van deze reeks.
Shadowed
Leuk.
Films als deze mis ik tegenwoordig steeds meer. Een echte actiefilm, groots opgezet en eentje die gewoon lekker blijft doordraven. Spielberg leek het in zijn laatste twee films langzaam kwijt te raken. Dat Mangold het stokje van hem overnam is een keuze geweest die ik daarom alleen maar kan aanmoedigen. Wel was het uiteraard even afwachten wat ze nu met de bejaarde Ford gingen aanvangen.
Ik moet toegeven, dat met Ford doet Mangold erg netjes. De actiescenes volgen elkaar daarnaast vlot op en Mangold kiest altijd een nieuwe, unieke omgeving. De film oogt grootschalig en verzorgd. Specifiek de achtervolging in Marokko is een sequentie om je vingers bij af te likken, maar ook de scene gedurende de parade mag er wezen. Leuk trouwens om Richters terug te zien, ik begon me al af te vragen wanneer zijn grote projecten dan eindelijk zouden komen. Mikkelsen is als schurk een logische keuze, maar daardoor misschien ook voorspelbaar. De toevoeging van Waller-Bridge vond ik wat saai. Iemand die duidelijk niet tegen de andere excentrieke personages kan opboksen en daarom vervalt in doorzichtig basisvoer.
Ik heb wat twijfels bij de finale. Steeds meer vergezochte concepten eraan breien maakt een film als deze niet bepaald beter, maar Mangold zorgt voor genoeg bombarie en spektakel om je er vlot doorheen te dirigeren. Wat ik wel mis is een finale zoals de eerste twee films hadden. Iets dat oprecht spannend was, want dit vijfde deel is wat braver en veiliger. Niet dat ik er veel last van had, want het was optimaal bioscoopvermaak en Mangold mag ze zo wel vaker maken.
Niet bepaald de klapper waar we op hoopten, maar dit laatste (neem ik aan) avontuur is in ieder geval wel zeer vermakelijk. James Mangold toont zich een verdienstelijk vervanger van Steven Spielberg en brengt het spektakel en de slapstick energiek en vooral enthousiast in beeld, waardoor we bepaalde tekortkomingen van de plot maar door de vingers zullen zien. Ford is nu echt wel te oud voor de rol maar verweert zich kranig. Zijn digitaal bewerkte jonge versie weet helaas niet echt te overtuigen. De finale gaat uiteindelijk behoorlijk over de top, daar is Kingdom Of The Crystal Skull niets bij, maar binnen de context van de film past het dan ook wel weer.
WB
Blijven altijd wel leuke (avonturen)films, die Indiana Jones-films. Ook deze film wordt er weer van alles uit de kast getrokken. Niet alleen de nazi's zijn terug, maar de film biedt ook een verjongingskuurtje van Ford, spectaculaire achtervolgingen, de nodige stunts en mysteries; genoeg voor enkele uurtjes vermaak. Gelukkig laten ze Ford ook met de tijd meegaan, en zie je wel dat de acties en stunts zijn aangepast aan iemand van tachtig; het oogt in ieder geval realistisch. Mikkelsen speelt eigenlijk altijd goed, en heeft ook echt een hoofd voor een 'bad guy'.
De film had wellicht iets korter gekund om de vaart er iets meer in te houden op bepaalde momenten, maar dat nemen we op de koop toe. Al met al een prima film.
knuppel ihhh
Nu had ik al moeite met de over de top actie uit vorige delen, zoals met een opblaasboot uit een vliegtuig springen. Maar hier leek er geen einde aan te komen. Eindeloze achtervolgingen die eeuwig leken te duren. En flauwe humor wanneer je doodsangsten uit zou moeten slaan omdat de kogels je ronde oren suizen. De bad guys hebben Indiana Jones wel 10 keer gevangen maar ipv hem neer te schieten laten ze hem steeds weer leven. Dan weet je dat hij natuurlijk weer ontsnapt.... Maar fans zullen het zeker wel leuk vinden.
Corcicus
Slecht. De enige Indiana Jones Film die van mij minder dan 3,5 steren krijgt. De openingsscène op de trein met digitaal verjongde Indy was wel oké, maar daarna werd het al meteen een pak minder. Jones wordt afgebeeld als een professioneel en sociaal wrak dat aan de grond zit. In vorige films werd hij als succesvolle archeoloog en professor neergezet, maar dat is kennelijk voorbij. Hij moet gered worden door de uitermate irritante Helena, gespeeld door Phoebe Waller-Bridge. Wat zij allemaal uitkraamt, is zo mogelijk nog erger dan hoe ze het zegt. Een totaal misplaatste sneer naar het 'kapitalisme' kon in de huidige marxistische Hollywood-logica natuurlijk niet ontbreken. Om van te kotsen haar script.
Puffend en zwetend sleept Indy zicht voort, terwijl hem stokken in de wielen gestoken worden door Helena. Toch moeten we op één of andere manier sympathie krijgen voor haar? Allerhande trouwe bondgenoten duiken op waar we nog nooit van gehoord hebben. Letterlijk alle actiescènes waren achtervolgingscènes. Op de duur werd dat zelfs saai en vervelend. Het verhaal ging helemaal nergens. Dat het gezelschap middels tijdreizen strandde bij de belegering van Syracuse was behoorlijk indrukwekkend en een aangename verrassing. Maar ook daar verpest Helena op het einde alles. Wat een vervelend karakter toch.
Een ordinaire cash in, meer niet.
Drifter
Jeetje, dit is wel een heel slecht vervolg op een reeks. Een format uit de jaren 80 en een hoogbejaarde acteur. Het is flinterdun en eigenlijk heel slecht, het verhaal, de acteurs, de regie.
Standaard verhaal met jonge vrouw, jongetje die alles kan, nietszeggende slechteriken.
De vorige films in de reeks waren oke, maar dat is dus geen success voor vervolgen. Hopelijk was dit de laatste.
sportfan27
Bedroevend slecht.
Als groot fan van deze franchise keek ik opnieuw uit naar dit 5e deel. Raiders staat na al die jaren nog steeds als een huis. Temple of Doom sloeg een iets andere weg in (meer duister) maar ook een heerlijke film. The Last Crusade is naar mijn mening de beste samen met Raiders. De bijrol van Connery en daarmee de chemie met Ford is geweldig en tilt die film naar een nog hoger niveau. Crystal Skull haalde het niveau van de voorgaande drie films geen moment maar is (achteraf gezien) vergeleken met dit gedrocht niet eens zo slecht .
De opening van Dial of Destiny is eigenlijk prima: we zien een digitaal verjongde Ford tussen de Nazi's weer lekker eigenwijs zijn zoals wij van zijn karakter gewend zijn. De actie tijdens de trein scènes zetten de toon voor een heerlijke ouderwetse Indy film denk je dan. De actie gaat wel wat snel en ietwat overdreven maar ziet er wel mooi uit. Na deze 20min kun je de film dan eigenlijk ook wel direct uit zetten want de film zakt daarna direct als een pudding in elkaar en haalt dat niveau geen moment meer.
De oude Ford lijkt er totaal geen zin meer in te hebben. De bijrollen (juist een belangrijk onderdeel van de Indiana Jones films) zoals in de vorige delen o.a. Belloc, Brody, Marion zijn in dit deel dramatisch, vooral Helena Shaw is vreselijk slecht en bovendien heel irritant. Mikkelsen kan de film ook absoluut niet redden en loopt er ook maar wat verloren bij. De regie is na de opening bedroevend slecht, er word veel te veel en snel geknipt in vele scenes, helemaal naar het einde toe (op Sicilië) waar dan juist dan het Indy gevoel had moeten komen, (puzzelen, zoeken in grotten) wordt dit veel te snel afgeraffeld, de laatse 20min zijn helemaal waardeloos: We gaan van een Nazi die de tweede wereldoorlog wil winnen door Hitler te vermoorden ineens naar de Romeinse tijd die bovendien oerlelijk in beeld word gebracht. Dat Indy vervolgens daar wil achterblijven is helemaal te debiel voor woorden, helemaal voor een archeoloog. (zoals Shaw hem duidelijk maakt: daar verander je de geschiedenis en dus ook toekomst mee) Voor een archeoloog absoluut not done. Geschiedenis is heilig en daar blijf je van af. Dat is juist waar het karakter van Indiana Jones om draait en waar hij in alle voorgaande films voor staat.
Waar Disney bij de nieuwe Star Wars films een aantal jaren geleden mijn goedkeuring nog wel (net aan) kon krijgen heeft men hier een ooit prachtige franchise met Mangold aan het roer definitief de nek om gedraaid. Doodzonde.
Ik geef slechts 1,5* puur voor de opening van de film. De resterende 2 uur is gewoon regelrechte bagger.
filmkul
Matige avonturenfilm. Het verhaal is best aardig maar de uitwerking slaat de plank redelijk mis ten opzichte van de eerdere films. Het begin is veel belovend en is echt Indiana Jones waardig, maar helaas zakt de film daarna flink in elkaar. Het is nog wel vermakelijk maar het mist gewoon het echte ‘avontuur’ gevoel wat je wel hebt bij de andere films. Daarnaast zitten er wat teleurstellingen zoals de rol van Mikkelsen die totaal niet dreigend is en de uitschakeling van onze eigen Richters. Visueel is alles best in orde op de saaie settings na dan. Jammer, want dit is niet de afsluiter zoals gehoopt en verwacht. 2.5/3.0
redfish71
Lekkere indy film met over the top actie. Niet zo erg als verwacht na alle slechte reviews. Gelukkig zitten er geen aliens en Shia Lebouf in, dus minder erg dan het vorige deel kon hij sowieso al niet zijn. Harrison Ford speelt weer zijn oude rol en is dit keer iets minder zuur.
Wel heeft iedereen wat veel plot armor waardoor je een beetje de spanning mist dat het verkeerd kan gaan. Het had niet nog meer moeten zijn, anders was het helemaal niet meer geloofwaardig dat bad guys neergeschoten worden, maar kogels richting onze helden kant noch wal raken.
Phoebe Waller bridge zet best een goed karakter neer. Ik wilde haar niet aardig vinden, maar ze acteerde best overtuigend en naarmate de film volgt wordt haar belachelijke background story van haar ex vervangen door meer menselijke diepgang.
De zoektocht naar de macguffin is ook leuk om te volgen: ik houd altijd wel van puzzels in groten en aanwijzingen bij elkaar sprokkelen.
De de-aging van Indy stoorde mij niet heel erg, al was het in sommige actiescenès redelijk duidelijk te zien.
Het plot zit redelijk in elkaar, al zitten er soms wat missers in die de geloofwaardigheid (zeker voor de tijd van toen) helemaal de deur uit smijten. Dat is ergens jammer, want het lijkt alsof er best goed is nagedacht over het verhaal zelf.
De bijrol van onze eigen Dutch Giant is ook leuk, al is het jammer dat hij alleen als muscle wordt ingezet en verder nauwelijks iets zegt.
6/10 voor mij als Indy film, 7/10 als hap-slik-weg actiefilm.
boemboem27
fantastisch, een echte Indiana Jones film.
weer die lekkere spanning
kan niks anders geven als een volle 5 sterren.
zelden dat ik een film zo hoog waardeer.
genoten van de eerste tot de laatste minuut
een must see voor de Indiana Jones fans

Indiana Jones and the Temple of Doom
1984

Raiders of the Lost Ark
1981

'Indiana Jones and the Dial of Destiny' heeft eindelijk een releasedatum op Disney+ gekregen

Karen Allen 'teleurgesteld' door gebrek aan screen time in 'Indiana Jones and the Dial of Destiny': "Dacht dat ik een groot deel van de film zou zijn"

James Mangold onthult details over zijn geschrapte Boba Fett-film: "Een borderline R-rated, single-planet spaghettiwestern"

Harrison Ford wil ondanks aankomende 81ste verjaardag nog niets weten van pensioen: "Ik werk graag. Ik voel me graag nuttig"

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One
Actie / Avontuur, 2023

The Zone of Interest
Drama, 2023
feminismemelancholyoude romeschattenjachtvervolgflashbackprologue knife fightarchaeologistadventurerindiana jonesjaren 60aventureactionnazi germanyaction adventurerelic hunter suspensefulbold