• 9.379.091 stemmen

Geregisseerd door: Zach Cregger

Met onder meer: Georgina Campbell, Bill Skarsgård en Justin Long

Releasedatum: 3 november 2022

Plot Barbarian

"Some stay for a night. Some stay for a week. Some never leave."

De jonge Tess komt in een dorp aan waar haar een sollicitatiegesprek te wachten staat. Laat op de avond is ze op de Airbnb waar haar huurhuis per ongeluk dubbel geboekt werd. De vrouw zal haar verblijf moeten delen met een onbekende man. Kan ze hem vertrouwen?

avatar van Woland

Woland

Ik ging hier blind in, en dat werkte vrij goed. Zeker in de eerste helft is dit een erg sterke film, als Tess en Keith beiden in dezelfde Airbnb terecht zijn gekomen. Dat er iets niet pluis is, dat is duidelijk, maar of dat een van hen is, iemand of iets anders, en wat dan, dat blijft lang in nevelen gehuld terwijl er wel steeds nieuwe stappen onthuld worden. De film neemt ook zeker de tijd hiervoor. In de tweede helft verschuift de film redelijk van toon. Met de focus op een nieuw personage, de onsympathieke en soms grappige, soms irritante gevallen filmster AJ; maar ook met duidelijkheid over wat er aan de hand is. Over het algemeen blijft het best de moeite waard, met behoorlijk wat incidentele bruutheid en wat fucked up momenten, maar de switch van mysterie naar soort van monsterfilm, waar de moordenares ook bijna bovennatuurlijk sterk wordt, dat werkte voor mij niet helemaal. Alsnog een positieve verrassing met genoeg mysterie, twists, humor en narigheid om me uitstekend mee te vermaken.

avatar van joolstein

joolstein

Op en top vermakelijke horror in drie hoofdstukken! In het eerste deel zie je Tess en Keith (Bill Skarsgård, Pennywise uit IT) elkaar ontmoeten in een per ongeluk dubbel geboekte Airbnb in Brightmoor, Detroit. Dan wordt de televisieregisseur en eikel eerste klas 'AJ' (een personage 'om liefdevol te haten') geïntroduceerd, om vervolgens in een flashback naar jaren eerder (inclusief een ander formaat) Richard Brake nog even te zien. Dit alles wordt samengevoegd tot een heerlijke losgeslagen kijkervaring. Regisseur Zach Cregger creëert vakkundig een onvoorspelbaarheid door af te zien van de traditionele verhalende structuur. Het is slim geschreven, goed gemaakt en heeft een cast die het fantastische doet! Maar wat nog belangrijker is, het heeft gewelddadige en bloedige horror! Zo zie ik ze als horror-fan maar al te graag!

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Uiterst vermakelijke horrorfilm, verdeeld in soort van 3 hoofdstukken, maar echt top uitgewerkt. Echt een vd betere horrorfilms van dit jaar en dat op Disney+ De cast is net als de film van een uitmuntend niveau. Ook heerst er lekker creepy sfeertje en is er ook nog vunzigheid en gore, top! 9/10.

avatar van james_cameron

Zorgvuldig opgebouwde, spannende horrorfilm die helaas een beetje wegzakt in het laatste half uur. Dan moet er blijkbaar toch nog even met de botte bijl worden gehakt, met averechts effect. Jammer, want tot die tijd heeft de film heel wat te bieden. Goed gespeeld, mooi in beeld gebracht en vernuftig gemonteerd. Hier had nog wel wat meer ingezeten, als men de sfeer van het eerste uur had kunnen vasthouden.

avatar van lang pee

lang pee

Door de zeer goede kritieken had ik hier wel meer van verwacht, maar was toch een aangenaam kijkstuk en het acteren was ook niet verkeerd. En het was eens iets anders dan geesten die uit een muur komen, mijn oordeel is gewoon best ok.......

avatar van Film Pegasus

Barbarian doet op zich niet veel nieuws, maar het zit best wel goed. De film kan de spanning in het begin vrij lang vasthouden voor je wat door hebt hoe het in elkaar zit en de verder afwikkeling volgt. Georgina Campbell is best wel leuk, Bill Skarsgard doet het ook goed en Justin Long is geboren voor dit soort rollen. Het blijft een B-filmpje, maar sfeer en aankleding is goed gedaan zodat het toch de moeite wordt.

avatar van mrkos

mrkos

Barbarian

Na vele lovende reviews op het internet was ik heel erg benieuwd naar deze film. Sommige mensen noemde het de beste horror van dit jaar, dus dat belooft wat. Helaas kon de film het voor mij niet helemaal waar maken.

Na de introductie van Tess en Keith begint de film sterk. De spanning wordt goed opgebouwd naarmate we dieper in de gangen van de kelder komen. Wie of wat leeft er in de tunnels? En poef, zodra we haar zien wordt er een nieuwe hoofdpersoon geïntroduceerd genaamd AJ, weg spanning. AJ, die echt een lul is vergeleken met de sympathieke Tess en Keith, belandt uiteindelijk ook in de tunnels en dan krijgen we meer over 'mama'' te weten.

In de 3e helft van de film, wanneer AJ en Tess vluchten voor haar, is de spanning er eigenlijk wel helemaal uit voor mij. Ik was blij dat uiteindelijk AJ het niet overleeft heeft en wonder boven wonder Tess een kogel en een val van een watertoren wel overleeft heeft.

Wat MosquitoSmasher in zijn spoilers zegt dacht ik ook. Ik dacht eerst dat Keith erachter zou zitten en dat het allemaal een valstrik was om haar naar die kamer te lokken. Dat leek allemaal wel heel makkelijk te gaan, want ze wilde eerder nog beslist niet mee met hem. En dat blijft jammer in dit soort horrorfilms. De keuzes die soms gemaakt worden door de hoofdpersonen staan toch wel vaak ter discussie. En waar waren die andere baby's? Leefden die eerst in de hondenkooien?

Al met al was het zeker geen slechte horrorfilm er zaten een paar goede schrikmomenten in en hier en daar werd het best spannend, ook dankzij goed camerawerk en spannende muziek. Ik had niet verwacht dat we in de tunnels een man zouden aantreffen die jaren lang vrouwen heeft gelokt en heeft verkracht, vervolgens die baby's heeft verkracht en 'moeder' daar het resultaat van is. Zij is dus het gevolg van jarenlange incest, best fucked up. Het

3 sterren.

avatar van Corcicus

Corcicus

Barbarian is een geslaagde horrorfilm, met een sterke cast. Van Justin Long ben ik fan sinds zijn glansrol in het onvolprezen Tusk. Deze prent had gemakkelijk 4* kunnen scoren als ik mij niet zo geërgerd had aan het gedrag van het hoofdpersonage Tess. Telkens wanneer je denkt kappen met de stommiteiten, Tess en wegwezen uit dat horrorhuis, kruipt ze via een raam of kier terug naar binnen om mensen te gaan redden met wie ze geen enkele emotionele band heeft. Totaal ongeloofwaardig. Als ze haar script en plot wat beter hadden uitgeschreven, was de film zeker beter geweest.

avatar van dion.ollie

dion.ollie (hoofdredacteur)

Sterke, aanvankelijk goed opgebouwde horrorfilm waar naar mijn mening meer in had gezeten. Het eerste deel zit vol suspense en trekt echt je aandacht, en ook de spontane overgang naar het tweede segment werkt verfrissend. Vanaf het moment dat er even een inkijkje wordt gegeven in de backstory, begint de film echter te rammelen. Het tempo wordt ineens razendsnel opgevoerd en de film voelt daardoor wat afgeraffeld aan. Zeker omdat de aanloop naar de clue van het verhaal veel zorgvuldiger is uitgewerkt dan de onthulling zelf. Ik bleef hierdoor met vragen zitten. Bij sommige titels is dat geen probleem, maar in het geval van Barbarian was ik graag wat meer meegenomen in het wie, wat, waarom?

3,5.

avatar van Shinobi

Shinobi

"We need to go. We need to go now!"

Jammer genoeg had ik al een stukje van de trailer gezien in de bios en door mijn nieuwsgierigheid bleef ik maar kijken, want dit is bij uitstek een film waar je lekker blanco in moet gaan.

Op een regenachtige nacht arriveert Tess bij haar Airbnb. Zij blijkt het huis niet alleen voor haarzelf te hebben, want door een dubbelboeking is de woning al ingenomen door de eigenaardige Keith. Tess gaat voorzichtig uit op de goede bedoelingen van Keith en blijft overnachten, maar het zal geen ontspannen verblijf worden...

Vanaf het begin wordt de spanning zorgvuldig opgebouwd en het is duidelijk voelbaar. Je blijft net zoals Tess (sterk gespeeld door Georgina Campbell) op je hoede, want je weet niet wat er om de hoek staat te wachten. Des te verrassender dat zij tijdens haar exploratie van het huis helemaal down the rabbit hole gaat, terwijl je zoiets hebt van "doe dat nou niet!" Dit leidt tot een uiterst zenuwslopende climax.

De film is opgedeeld in drie hoofdstukken waarin er steeds weer een ander perspectief wordt belicht. Hierdoor verschuift de toon soms ook, met name door de introductie van het personage van Justin Long; de broodnodige comic relief. Bij sommige gebeurtenissen had ik wel zo mijn vraagtekens, maar over het geheel is het intrigerend opgezet door Zach Cregger.

Al met al is 'Barbarian' een heerlijke horror om te ondergaan.

3,5 Sterren.

avatar van ruudseen

ruudseen

Wat een oer slechte film.

Absoluut geen aanrader.

Echt geen horror film, zeer slechte verhaallijn

avatar van The Oceanic Six

Middelmatig. Bijzonder dat Barbarian zoveel goede reviews krijgt, want ik vind er maar weinig aan. De film begint nog wel aardig met de dubbele boeking, de overnachting en de kennismaking met de kelder en de bewoner, waarbij het even behoorlijk spannend is. Maar plots zit deel 1 er dan op en komen er meer hoofdstukken die me steeds minder gingen boeien. Ze doen allemaal domme, onlogische dingen, er gebeuren onlogische dingen waarbij ik vooral het stuk met de politiewagen storend vond en dan is er nog de confrontatie die ook mweh was al eindigt het wel aardig. Dit plot is erg vergezocht en vooral niet zo leuk om te bekijken.

avatar van mrklm

mrklm

Tess [Georgina Campbell] wacht een onaangename verrassing wanneer ze op een regenachtige avond ontdekt dat de woning in Brightmoor die zijn via Airbnb heeft geboekt al bezet is door Keith [Bill Skarsgård]. Noodgedwongen brengen ze de nacht onder hetzelfde nacht door en daarbij ontdekken ze dat het niet pluis is in het huis. Alweer zo’n horrorfilm die het moet hebben van sinistere muziekjes en een rondwarende camera en waarin vrijwel niets gebeurt. Net wanneer het op gang lijkt te komen springt het verhaal naar AJ [Justin Long], de eigenaar van de woning in kwestie die noodgedwongen het huis te koop moet zetten en begint de ellende weer opnieuw. Heeft een niet onaardige ontknoping, maar verder weinig om over naar huis te schrijven.

avatar van filmkul

filmkul

Bij vlagen ijzersterke horrorfilm. Het verhaal is simpel maar de uitwerking zoals gezegd wisselend met zeer sterke scenes maar ook een aantal zwakke momenten, met name op het einde. Maar overall grotendeels zeer geslaagd. De spanning is bij een aantal scenes zenuwslopend ook dankzij het sublieme camerawerk. Richting het einde vliegt de film wat uit de bocht en worden zaken te veel in beeld gebracht, wat in het eerste deel juist niet het geval was en ook zorgde voor de spanning. Het acteerwerk is verder voldoende. Een dikke 3.5.

avatar van Noodless

Noodless

Hola, wat een dolle crazy horrorfilm is me dat Geen trailer of recensies gelezen, dan komt het wel dubbel binnen. Het eerste deel waar Tess met een onbekende man haar verblijf moet delen, is zonder meer ijzersterk. Goed acteerwerk overigens van beide spelers (Georgina Campbell, Bill Skarsgård) en het vervolg zie je niet aankomen. Daarna krijg je een tweede deel met Justin Long die door ontslag op het werk en een mogelijke verkrachtingszaak helemaal aan de grond zit en zijn enige kans gaat grijpen om uit te put te geraken. Toevallig is dat ook het verblijf waar Tess en de onbekende man was, het enige verschil is wel dat dit verblijf van hem is. Beetje humor komt er aan te pas, maar ook hij wordt met iets barbaars geconfronteerd. Daarna komen we in een soort derde bedrijf waar je wat informatie krijgt over het verleden van het dorpje en het verblijf. Naargeestige rol van Richard Brake die de inwoner was van het verblijf. Daarna rollen we in het vierde bedrijf waar de spannende climax zal voltooid worden. Veel reacties gaan naar de ongeloofwaardige incest van een man die misschien al lang dood moest zijn, maar daar ga ik niet mee akkoord. Je ziet toch verschillende kooien, dus kan je ook onderlinge nare seksrelaties van al die kinderen zeker vermoeden die leiden tot meer incest. Daarbij zullen ook kinderen van in begin mee draaien in het totaal verhaal/complot, denk maar aan de fase dat Tess en de onbekende man willen bellen, maar niemand kunnen bereiken of dat de secretaresse gewoon zegt dat niemand het verblijf gehuurd heeft. Duidelijker kan het niet. Er zitten een paar effectieve geslaagde horrorelementen in de film en de film is zeker drie kwart van zijn tijd spannend. Alleen de scène bij de toren is wat minder goed uitgewerkt en komt ook ongeloofwaardig over. Maar dat mag de pret niet drukken. Prima horrorfilmpje ! 8/10

avatar van Collins

Collins

Goeie horror over een vrouw die in een Airbnb overnacht en ontdekt dat de dingen niet helemaal zijn zoals ze moeten zijn. Tot zover niets om je over op te winden. Het aardige aan Barbarian is dat de film de bekende genre elementen wel benut, maar die elementen speels inzet. Steeds als je denkt dat je door hebt hoe de dingen in elkaar steken, gebeurt er iets dat de verwachting niet vervult. Prima script dus van regisseur Zach Gregger.

Een beklemmend sounddesign en sfeervol camerawerk vormen samen de vileine combinatie waarmee Barbarian een heerlijk onheilspellend scenario opbouwt dat na een half uur te maken krijgt met een stijlbreuk die vervolgens weer wordt afgewisseld met iets totaal anders dat zich in een geheel andere setting afspeelt. Barbarian weet de kijker steeds te verbazen en te schokken. De film maakt hiervoor ook gebruik van de jumpscare en doet dat heel effectief. Elk schrikeffect voelt raak aan. De film is een permanent spannend geheel bestaande uit gruwel, terreur en grof geweld.

Het einde valt wat tegen. Te langgerekt, nogal voorspelbaar en wat mij betreft overbodig. Een moment in de film dat kort voor de gladde finale plaatsvindt was een perfect perfide einde geweest. Desondanks staat overeind dat Barbarian een lekkere horrorfilm is met goed acteerwerk, een fijne viezige sfeer en prima shockers op de juiste momenten.

avatar van Kondoro

Kondoro

"Do I look like some kind of monster?”

Dit was een horrorfilm die ik nou echt heel erg vaak voorbij zie komen maar, bij mijn eerste poging deze te zien voor de ‘Horrorfilm Challenge’ vorige maand beviel hij mij niet heel erg en heb ik hem daardoor vroegtijdig uitgezet, hier niet voor gestemd en hem even links laten liggen. Gisteravond wouden we toch wel weer even een filmpje kijken en toen kwam deze wederom voorbij waardoor ik hem een tweede kans heb gegeven en eigenlijk compleet anders de film in ben gegaan, waar ik vooral in het begin nogal negatief was werd mijn interesse langzamerhand wel meer gewekt. Uiteindelijk mag ik toch wel concluderen dat deze film één van de betere horrorfilms is die ik dit jaar heb gezien. En samen met ‘Smile’ is dit toch wel echt een film die mij het meeste heeft weten te verassen.

Het begin is al lekker creepy maar, nog niet heel bijzonder. We leren hier namelijk de hoordrolspeelster kennen onder de naam 'Tess’, gespeeld door ‘Georgina Campbell’. Prachtige vrouw om te zien overigens, de oogjes werden daarmee toch wel verwend alleen wat een irritante personage had ze. Het standaard horrorcliché als personage mag toch wel genoemd worden, het constant niet luisteren, het gevaar opzoeken waar je als kijker toch meermaals denkt dat je eigenlijk allang weer in de auto ging zitten om naar huis te gaan. Dit is eigenlijk best gevaarlijk om te doen als regisseur want dit kan altijd twee kanten op gaan. In dit geval ging het de positieve kant op, aangezien ‘Cregger’ een erg leuk verhaal en script achter de hand had die de film eigenlijk stukje bij stukje interessanter wist te maken. Maar, het kan uiteraard ook de verkeerde kant uitslaan (wat we helaas vaak bij dit soort films zien) waardoor de film ontiegelijk saai word, spanning compleet wegvalt en je alles uit kan stippelen. Deze film is gelukkig creepy genoeg om dat niet te doen, al zat het bordevol clichés.

Enfin, het begin is dus lekker als we zien hoe ‘Tess’ bij haar ‘AirBnb’ aankomt maar, daar blijkt toch het één en andere mis te gaan. Want wanneer ze aankomt merkt ze op dat er geen sleutel in het kluisje zit en even later zelfs dat er iemand binnen is. Na een kleine discussie blijft ze tegen, al had ik haar persoonlijk haar eigen keuze laten maken als ze weg wou was het ook goed. Waarna er die nacht toch vreemde dingen gebeuren in het huis. De volgende dag ziet ze waar ze in terecht is gekomen, en wat er is gebeurt met de omgeving van de ‘AirBNB’ wat eigenlijk compleet vervallen is. En ze word daarna ook nog eens gewaarschuwd om daar niet naar toe te gaan, wat ze dus uiteindelijk wel doet. Hier komt ze er eigenlijk achter dat er in de kelder een geheimen ruimte is, en daar komt ze ook nog eens een bepaalde martel ruimte tegen, wanneer ze dit aan ‘Keith’ laat zien word hij kort daarna vermoord door een enorm monster en word zij gevangen gehouden.

‘Keith’ werd in het begin geïntroduceerd als ‘Tess’ dus er achter kwam dat er iemand anders in haar gehuurde ruimte verbleef. ‘Keith’ werd gespeeld door ‘Bill Skarsgård’ en wat ons eigenlijk direct opviel was dat wij ‘Pennywise’ er in zagen, die creepy clown uit de horrorfilms (wel de remake) ‘It’. Het stoorde niet en ik vond hem best vermakelijk acteren.

En dan heb je eigenlijk nog maar deel één van deze film gehad, want de film is in zijn verhaal opgesplitst in twee verhalen en twee perspectieven wat ik wel erg vermakelijk vond. Want na het eerste gedeelte komen we in aanmerking met ‘AJ’, blijkbaar een host van een programma die word beschuldigd van sexueel overschrijdend gedrag. En we zien wel erg mooi hoe daarna het cancel culture werkt, de metoo beweging start en wat het kapot maakt bij de gene die beschuldigd word. In dit geval bleek dat dus ook terecht te zijn. ‘AJ’ is hierdoor echter wel in gevaar zijn geld kwijt te raken, en besluit zijn bezitting te verkopen, oftewel de ‘Airbnb’ die de eerdere personen gehuurd hadden. Ook hij komt er achter dat er beneden wat is en word zelfs achter na gezeten. Hij zorgde overigens wel voor het komische aspect in deze film waardoor ik vaak smakelijk heb kunnen lachen om de film maar, wat beter is. Hij zorgde er voor dat de film weer een oppepper kreeg, de film wellicht zelfs weer wat interessanter werd omdat je eigenlijk naar iets nieuws zat te kijken, een nieuwe twist. Ik vond dat toch wel erg vermakelijk.

De verhalen worden daarna bij elkaar gevoegd en we krijgen zelfs nog een moment te zien hoe nou eigenlijk dit wezen terecht is gekomen in de kelder en wat zich er heeft afgespeeld maar, wat er nou precies met die wijk is gebeurt is me nog steeds niet heel duidelijk. Ook dat stukje was goed gedaan, we bleven er niet al te lang hangen en het was vooral erg duidelijk. Oja, en kijk goed naar wat er staat op de videobanden, er staan hilarische titels op en het helpt toch weer om de film een stukje beter te begrijpen.

De film eindigt ook goed, het was erg simpel maar, er werden gewoon simpel weg geen touwtjes aan vast geknoopt. Kort maar krachtig kun je het ook wel noemen, zoals ik het graag wou zien. En dan komt het besef toch wel dat je naar een leuke film hebt gekeken en dat vonden we alle twee ook. Ik baal er nog steeds van dat ik hem niet heb gezien in de eerder benoemde challenge maar goed, dat is dan maar zo. Voor een zaterdagavond erg vermakelijk, en haalt bij mij toch een vrij hoge notering. De rol van ‘Tess’ gooide veel in het soep maar, alles er omheen was sterk genoeg om een leuke horrorfilm te worden.

avatar van @Noorderwijk

@Noorderwijk

Wat ik totaal niet begrijp is wie die airbnb afspraken geregeld heeft ?

avatar van Theunissen

"Barbarian" is een alleszins vermakelijke Horror / Thriller film in drie (misschien zelfs vier) hoofdstukken en die met sjeu, genre- en genderclichés speelt. Eigenlijk moet je niets van deze film weten, ga er blind in en laat je verrassen door deze film.

In dit verhaal moet moet Tess (Georgina Campbell) voor een paar dagen naar Detroit vanwege een sollicitatie en ze heeft daar een Airbnb geboekt in een grimmige achterbuurt, omdat door een conventie alle hotels in de stad vol zitten. Als ze daar 's avonds laat in de regen aankomt, blijkt daar al iemand te logeren, een zekere Keith (Bill Skarsgård). Is er sprake van een dubbele boeking of is er meer aan de hand? Uiteindelijk besluit ze daar te overnachten. De volgende dag echter sluit ze zich domweg op in de kelder en ontdekt daar een geheime deur met daarachter een heel netwerk van ondergrondse gangen...

Sterk punt van Barbarian, de film begint meteen zonder al teveel intro en opbouw. Tess zit meteen in een ongemakkelijke situatie, want door een dubbele boeking blijkt ze niet de enige gast te zijn en krijgt ze een kamergenoot in de vorm van de mysterieuze Keith. Na een afstandelijke ontmoeting en talloze rode vlaggen, lijken de twee het uiteindelijk best goed te kunnen vinden, maar is Keith te vertrouwen? Dat weten wij als kijker ook niet, maar waarschijnlijk ben je net zo wantrouwig als Tess.

Vooral de eerste 43 minuten (oftewel het eerste hoofdstuk) van Barbarian zijn goed. Het verhaal dat verteld wordt, is spannend en griezelig en toch geloofwaardig tot op zekere hoogte. Bovendien is de heldin van dienst niet het zoveelste domme blondje dat op het verkeerde moment de verkeerde ruimte binnenstapt. Integendeel, iedere stap die ze zet, is weloverwogen. Het verhaal wordt ook mooi opgebouwd aan de hand van verschillende tijdlijnen.

Beginnend regisseur Zach Cregger weet de spanning goed op te bouwen en de film neemt onverwachte wendingen, ondanks dat de personages soms de horror clichés volgen. Ik vreesde het ergste, maar hoopte op het beste voor Tess. Ik zat helemaal in de film en toen kwam de film na 43 minuten (op het hoogtepunt van het eerste hoofdstuk) tot een totale halt met de introductie van het personage AJ (Justin Long), een acteur die zingend in een cabriolet rijdt en die telefonisch op de hoogte wordt gebracht dat hij beschuldigd is van verkrachting door een actrice en dat hij daardoor ontslagen is. Hierdoor komt hij in geld problemen en boekt hij ook het Airbnb in Detroit, om zaken af te handelen, dat hij in dezelfde status aantreft als toen Tess en Keith erin verbleven.

Omdat hij allerlei spullen vindt van Tess en Keith, gaat AJ op onderzoek uit en komt hij uiteindelijk ook terecht in de kelder en het gangenstelsel. En net zoals Tess en Keith, stuit hij daar na circa 66 minuten op een vreemde en naakte vrouw. Wat er uiteindelijk aan de hand blijkt te zijn, is verontrustend, maar ook sneu. Het zorgt voor gemengde gevoelens, maar dat is duidelijk de intentie van de makers. Daarna gaan we eventjes ver terug in de tijd (de jaren 70 / 80) en maken we kennis met de zekere Frank (Richard Brake), die vrouwen ontvoert en opsluit in de kelder van zijn huis (dat later dus een Airbnb is geworden) en ze daar verkracht en zwanger maakt, die je misschien nog het beste kunt vergelijken met iemand als Josef Fritzl.

Na circa 72 minuten bevinden we weer ons in de huidige tijd en vindt er een aardige maar clichématige finale (oftewel het laatste hoofdstuk) plaats, die circa 25 minuten duurt en waarin Tess wordt geholpen door een andere bewoner, waarin Tess de politie belt en waarin AJ stuit op de bedlegerige Frank. Hoewel het einde er best wezen mocht, maakt het einde helaas al de opbouw in het begin teniet. Ik weet niet wat ik had verwacht dat er zou gebeuren, maar dit was het niet. "Barbarian" verandert in de tweede helft zodanig van toon, dat het ook zijn spanning verliest. Erg jammer, maar in zijn geheel is "Barbarian" zeker een geslaagde Horror / Thriller film.

Ook de acteerprestaties van de cast (die min of meer op een hand zijn te tellen) maken het kijken van de film waard. Hoofdrolspeelster Georgina Campbell als Tess was voor mij een onbekende, die goed en overtuigend speelde. Ik sidderde en beefde in ieder geval met haar mee. Hoewel Justin Long's personage AJ totaal niet sympathiek is, speelt hij goed en leuk (ik moest ook soms om hem lachen) met een bepaalde onschuld, al vergeet je nooit hoe "sleazy" hij is. Bill Skarsgård deed het als Keith ook verdienstelijk en vooral op de ongemakkelijke momenten en dat omdat zijn rol niet duidelijk is gedefinieerd. Ook Richard Brake deed het verdienstelijk, hoewel zijn speeltijd maar zeer beperkt is. Zijn stille voorkomen communiceert boekdelen waar we de inhoud niet van willen weten.

Al met al is "Barbarian" best goed gemaakt, wordt erin goed goed geacteerd en is de film slim en efficiënt als Horror / Thriller film. Kortom, perfect kijkvoer voor de liefhebbers van horrorfilms en ook voor de liefhebbers van naaktheid valt er wat te genieten (en dan doel ik op de ranzige hangende grote borsten van de vreemde vrouw, nota bene gespeeld door een man met de naam Matthew Patrick Davis, in het gangenstelsel, waarmee ze o.a. AJ borstvoeding geeft) Oh ja, de volgende keer wanneer je een Airbnb huurt, laat het licht dan aan, ga niet in de kelder en doe geen enge deuren open!

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Deze is moeilijk

Vooral omdat het 1ste uur foutloos is.

Maar vanaf Justin Long word geïntroduceerd gaat het fout.

Hier had veel meer ingezeten en beetje langer had ook geen kwaad gekund van goed horrorfilm naar vage komedie jammer

2,5

avatar van doctorw

doctorw

Wat hier nu zo goed aan is, ontgaat me geheel. Alle elementen uit deze film hebben we allang in andere films voorbij zien komen. Ik moest voornamelijk denken aan Grave Encounters deeltje 1 en 2, vleugje Friday the 13th met de zwerver die alles even uitlegt en overal van weet, en menig found footage film. Ik heb denk ik te veel horrorfilms gezien om nog verrast te worden. Maar dit trok echt nergens op. Logica was ook ver de zoeken. Na de eerste idiote reactie van de hoofdrolspeler, verlies je mijn medeleven. Jammer, had zin in een uitmuntende verrassende film. Dit is echt wat vroeger “direct to video” voer werd genoemd.

avatar van scorsese

Redelijke film over een vrouw die een airbnb heeft gehuurd en erachter komt dat er een dubbele boeking is. Goed opgebouwd en hier en daar ook best spannend. Echter valt het in herhaling en zit er eigenlijk te veel opbouw in waarbij het verhaaltechnisch ook niet overal even goed is uitgewerkt. Vervelend wordt het zeker niet, want de film kijkt gemakkelijk weg.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Barbarian begint sterk en intrigerend, met een feilloze sfeersetting en een sterke opbouw die een op het eerste gezicht normale situatie steeds verder doet escaleren in waanzin. Het gevoel van ongemakkelijkheid is groot in dit eerste stuk, en de ambiguïteit van hoe het nu allemaal in elkaar steekt en of het personage van Skarsgard te vertrouwen is, wordt leuk uitgespeeld. Tegen het einde van het eerste gedeelte maken de personages al een aantal oerdomme beslissingen, een eerste smetje, maar so far so good. Een tweede deel begint, ditmaal met een ietwat andere sfeer, een wat minder leuk personage en een mindere spanningsopbouw. Even hoopte ik wel nog dat de verschillende verhaaltjes op een ingenieuze manier met elkaar in verbinding zouden blijken te staan, maar al snel heb je door dat er voor het simpelste verhaalverloop mogelijk gekozen wordt. Het loopt hierna gewoon volgens verwachting allemaal, en dat is jammer. In het eindstuk verloor de film helemaal mijn aandacht; de personages kunnen echt on-moge-lijk nog dommere keuzes maken. Dat is heel teleurstellend voor een film die in het begin nog een beetje leek te lachen met de domme keuzes die mensen normaal in horrorfilms maken. En dan bedoel ik niet te zeggen dat elke moderne horrorfilm genreconventies moet doorbreken, maar Barbarian maakt het wel echt héél bont in de eindakte.

De film heeft in haar eerste veertig minuten echter wel voldoende goodwill opgebouwd bij mij voor een kleine voldoende, want dat stuk was gewoon prima. De rest van de film kan daar niet aan tippen, en wordt progressief dommer en clichématiger. 3*.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Gemiddeld. Zeker omdat ik er blanco in ging, vond ik het in een paar scènes best spannend. De opbouw is wel erg lang want na een uur is de film niet bepaald opgeschoten. Je gaat van het ene verhaal tweemaal over naar een ander verhaal. Dat van de oorspronkelijke bewoner Frank mocht van mij wel wat langer doorgaan om te tonen wat hij allemaal uitfoeterde in die kelder, kwestie van beetje de creepiness op te drijven. Andere minpunten waren dan weer Justin Long en een einde dat ik niet sterk vond.

avatar van BelScharged

BelScharged

Heerlijk filmpje dit, geen horror, wel uiterst vermakelijk

Als je tenminste wenst mee te gaan in hetgeen je gegeven wordt zonder daar je vanalles bij af te vragen of het wel kan, logisch is, of wat je zelf zou hebben gedaan. (iets wat je mijns inziens altijd bij elke film zou mogen doen)

Tip: geen trailer kijken, commentaren vergeten, vergeten dat in de 6e t/m de 8e eeuw de barbaren regeerden in wat nu Detroit is, én je volume vanaf minuut 38 vol open draaien ... aannemende dat je elk ander licht als dat van de tv voor aanvang al gedoofd hebt. (als je wil knabbelen ga je maar naar petsplace)

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

Ik ben het eens met de meerderheid hier: het eerst deel van deze film is het meest geslaagd. De spanning tussen Tess en Keith is te snijden, als kijker vraag je je af of Keith misschien de bad guy van de film is? Eens AJ wordt geïntroduceerd gaat het niveau wat naar beneden. En het einde is heel jammer! Vooral hoe Tess en Mother naar beneden tuimelen en de val zonder kleerscheuren overleven. En Mother die onder Tess ligt, terwijl zij toch enkele seconden later naar beneden dook! Er wordt verder ook niets gedaan met de vervallen buurt, die er best spooky uitzag. Er worden zoals altijd in horrorfilms ook veel domme beslissingen genomen. Toen Tess "Nope!" zei en de donkere geheime ruimte niet wou ingaan, dacht ik: eindelijk, iemand die geen domme beslissing neemt. Maar even later gaat ze niet alleen de geheime ruimte in, maar zelfs de duistere gangen onder de kelder.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De film doet wel enkele dingen goed, sowieso qua sfeer (al had meer met die buurt gedaan kunnen worden) en visueel best aantrekkelijk met soms mooie kleurrijke belichting. Ook de hele opbouw, hoewel niet per se heel origineel, is prima en geeft de film ook wel wat kracht want steeds als de film stil lijkt te vallen gaat de film toch door.
Niettemin heb ik me vaak lopen storen door allerlei dommigheden (dat pistool laten vallen op het einde was echt wel de druppel). Dat haalt een heel stuk beleving weg voor mij. Buiten dat het verder geen superbriljante film op andere vlakken was maakt dit uiteindelijk net aan geen voldoende. 2,5*.

avatar van Neder0001

Neder0001

doctorw schreef:

Sluit mij hierbij aan. Had er wel wat meer van verwacht gezien het gemiddelde van 7/10 op IMDb, maar het is wederom dertien in een dozijn pulp.

De horror genre heeft echt niets meer te bieden volgens mij.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Wat zonde, wat zonde, wat zonde.

De film begint echt goed. Ook best origineel. Nog niet eerder gezien dat 2 onbekende mensen bij elkaar komen in een huis.

En de spanning wordt goed opgebouwd.

Maar wanneer je de 'horror' gaat zien. Is het wel zo flauw, fake en nep.

De hele spanning verdwijnt.

Wel weer leuk bedacht dat de film dan naar een totaal ander verhaal stapt, wat dan later weer bij elkaar komt.

Wederom goed gedaan, maar omdat je al weet wat er speelt, blijft het flauwekul.

En op zich vind ik films met monsters, griezels, wezens, etc. prima, maar breng het dan ook echt goed.

Freddy Krueger, Jaws, Jeepers Creepers, Aliens, zijn ook 'fake' maar wel prachtig gemaakt en uitgevoerd.

Deze gruwel is helaas zeer slap uitgevoerd.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Nope!

Barbarian beloofde voor mij bij de aankondiging al vrij veel. Een horrorfilm waar weer eens eindelijk geen geesten of exorcismen aan te pas komen. En ja, geheime gangen onder een gewoon huis; bijster interessant.

En zo begint Barbarian ook. Het dondert, bliksemt, regent en we bevinden ons in een uithoek van Detroit waar je gaandeweg in de film meer van krijgt te zien; en dan weet je wel hoe laat het is. Maar tussen de uitgestorven verpauperde droevenis schijnt er toch nog een piekfijn huisje te staan. Tess is van ver gekomen en hier heeft ze een Airbnb-reservering geboekt. Door het tijdstip en de weersomstandigheden wil ze liever nu dan over tien minuten een onderdak. Echter blijkt er al iemand in het huisje te verblijven en blijkt er hier sprake te zijn van een dubbele boeking. Hier maken we kennis met ene Keith die hier erg sterk door Bill Skarsgard is neergezet.
Met een beetje ongemak accepteert Tess de situatie en blijkt Keith helemaal niet zo'n type man te zijn waar men voor wordt gewaarschuwd. Maar je hoeft ook bij de aankondiging van de titel niet lang te bedenken over dat het kwaad natuurlijk elders in het huis schuilt. Daar wordt ook aardig snel naartoe gewerkt en ja... Vanaf de ontdekking van de kelder begint het echt even dood en dood eng te worden. En dan lijkt het afgelopen te zijn... Zo snel al... Nee...

Vervolgens slaat de film via een wissel naar een andere spoor en krijgen we ineens een hele andere sfeer voorgeschoteld. Heel veel kijkers lijken hierover te struikelen, maar voor mij was dit wel interessant. We volgen nu een geslepen zakenman AJ die zo plotseling gecanceled wordt. Bewijs is er niet, maar zijn kop staat wel in de krant. In plaats van zichzelf op te sluiten en er als Marco Borsato bij de pakken neer te zitten wil hij er een slaatje uit slaan om de rechtszaak te kunnen winnen. Hiervoor moet hij naar Detroit en teruggrijpen op zijn functie als makelaar. In de wijk Brightmoor is genoeg grond te verpatsen dat tegen de tonnen aan kan lopen...
Uiteraard valt dat ene leuke huisje als eerste op. Hij denkt zodanig aan het geld dat hij niet eens lang nadenkt als hij er bagage treft, en zelfs als blijkt dat er een griezelige kelder, met bed en camera en uiteindelijk die doorgang aanwezig is. Nee hoor, hij laat zijn rolmaat de baas zijn en denkt alleen maar aan de waarde. Hoe verwaand moet je wel niet zijn om te willen overleven?

Uiteindelijk komen beide verhalen samen en lijkt Barbarian gewoon speels en uitgebreid verschillende perspectieven te creëren die de film nog interessanter maken. Als AJ in het spel komt lijkt het een beetje naar de komische noot te willen buigen, maar zelfs dat is niet storend; want de lugubere kwestie blijft de boventoon spreken.

De creatieve manier om een retro-intermezzo te gebruiken was ook een prachtige opzet van de regisseur. Al lijkt de film van de hak op de tak te gaan, de puzzelstukjes vallen wel zorgvuldig op hun plek. Deze intermezzo kruipt ook wel akelig onder de huid en je ziet al meteen aan de zekere Frank wat voor persoon het is. Over de daadwerkelijke waarheid wordt nog geduldig gedaan. Al komen we wel te weten over het ontstaan van dat afzichtelijke The Mother.

Barbarian blijkt toch nog vol verassingen te zitten en improviseert met de genres. Soms is het volbloed horror, soms wil het op een parodie lijken maar opmerkelijk blijft ook voornamelijk de steevaste link met wat er in het heden gebeurd. Dat hele cancelkwestie van AJ bijvoorbeeld... Maar... ook het feit dat Keith en Tess heel afstandelijk blijven. In een jaren 80 film zouden ze na enkele uren al aangetrokken tot elkaar zijn en volgt de romantiek.

Daarnaast is de locatie ook meer dan geslaagd. Brightmoor; waar vrijwel geen enkel huis meer rechtop staat of bewoonbaar is, een uitgestorven oord die in de flashback nog zo vredig was. De autoriteiten die geen lengte meer willen geven aan de daklozen daar. Zeker dat moment dat Tess voor zwerfster aangezien werd was daar een goed voorbeeld van.

Toch is de film niet perfect en bevat het tamelijk wat schoonheidsfoutjes. Wat is er met al die baby's gebeurd die Frank bij zijn gevangen vrouwen had verwekt... Laat staan met de ontvoerde vrouwen? Was er slechts maar één mother. En daar waar de film nog redelijk subtiel qua realisme bleef vliegt het tegen het einde wel een beetje met volle snelheid uit de bocht en moet het toch ineens als een pompeuze Hollywood-productie lijken. De opzet van het climax was niks mis mee, over de uitwerking was ik minder blij.

Voor de rest kon Barbarian me zeker wel bekoren en was het ook wel beter dan bijvoorbeeld Smile. Ook al zie je dat het voor het grote publiek bestemd is, weet het toch goed te werken en is de timing in het gespeel met genres goed in elkaar gezet en bepalen deze ook de sfeer. Een beetje afwisseling en adempauze hoeft daarin ook niet verkeerd te zijn.

Een van de betere (popcorn)horrorfilms van dit tijdsbestek.