• 8.897.037 stemmen

Gesproken taal: Engels, Mandarijn en Arabisch

Releasedatum: 16 september 2021

Plot Dune: Part One

"It begins."

Paul Atreides is de erfgenaam van het Huis Atreides. Hij staat op het punt om met zijn familie de planeet Caladan te verlaten voor Arrakis, een woestijnplaneet die ook bekend staat als ‘Dune’. De nieuwe planeet is rijk aan melange, dat meestal ‘the spice’ genoemd wordt. De unieke drug met levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten wordt beschouwd als het meest waardevolle goed in het hele universum.

Lady Jessica Atreides

Duke Leto Atreides

Gurney Halleck

Baron Vladimir Harkonnen

Beast Rabban Harkonnen

Dr. Wellington Yueh

avatar van rep_robert

Dat jij de film saai noemt is een smaakdingetje en niet relevant. Ik heb me geen moment verveeld en 2x op het puntje van mijn stoel gezeten.

Overigens is editen ook de manier waarop de film in elkaar steekt. De pacing maakt ook onderdeel uit van het editen. Blijkbaar vindt de Academy dit prima in elkaar steken. En staat dit haaks op wat jij beweert met saai zou je dan zeggen. Anders was het allemaal waardeloos ge-edit.

En een editor knipt de film zoals de regisseur het wil. Tenzij je Zack Snyder of David Ayer heet. Ook hier ga je weer de mist in door te doen alsof iedereen op een eigen eilandje werkt en de regisseur daar geen enkele inspraak of invloed op heeft.

En dan Jane Campion wel de beste regisseur titel geven? Die maakt nog een tragere film dan Villeneuve. Hoe vaak die film al wel niet als saai en nietszeggend door mensen wordt bestempeld

avatar van Basto

Basto

rep_robert schreef:

Nee, ik had de regieprijs aan Carax gegeven. Vond Powernap of the dog ook niet veel.

avatar van rep_robert

Leuke woordspeling. +1

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Dune, ik dacht...dit kan niet wat zijn. Niet mijn ding. Maar de flim is prachtig. Je moet hem wel twee keer zien, als je het einde hebt gezien snap je het begin pas. Erg sterke rollen, indrukwekkende film.

avatar van bobbee1

bobbee1

Gisteren voor de tweede keer gezien en hij is prachtig, groots, meeslepend, episch, monumentaal, majestueus, .... Do I need to say more? O, ja, zet vooral je surround sound of je speakers aan. En waarschuw je buren.

avatar van umbra

umbra

Ferm overgewaardeerd, deze film, vond er niet veel aan, had ook een wat Star Wars gevoel, waar ik ook al niks mee heb. Nee heb hem zelfs niet volledig uitgezeten, omdat ie me zo verveelde en ie me niets deed.

avatar van Basto

Basto

Herzien

Zoals met alle films van Villeneuve vind ik m bij herziening beter. Het ziet er verschrikkelijk mooi uit, met toffe shots en strak design. Ook het geluid en de visuele effecten zijn top. Alle technische Oscars zijn dan ook meer dan verdiend.

Vond ik m in de bioscoop erg traag, vooral het eerste uur, daar had ik nu geen last van. Ik wist natuurlijk waar ik aan begon. Maar ook de onvermijdelijke vergelijking met Lynch zijn film, zat de film nu niet in de weg. Het is opvallend hoeveel scenes daaruit een op een lijken over te zijn genomen. Niet zo heel gek, want ze vertellen hetzelfde verhaal. Beide versies volgen kennelijk het boek sons letterlijk.

Uiteindelijk was het wel een boeiende maar lange zit. Vond ditmaal juist het laatste half uur wat minder. Maar laat deel 2 maar komen.

Zag m op HBO, 4k koop ik wel als beide delen uit zijn. Kwaliteit van stream haalt het toch niet bij een echte disc.

Verhoogt naar ruime 4*

avatar van Solipsis

Solipsis

het is dat ik op zich best een paar iq over heb, maar anders begreep ik er echt geen zak van xD

dat detail

fantastisch

RuudC

Ligt niet aan jou hoor. Er wordt heel weinig informatie gegeven over de wereld van Dune in deze film.

avatar van The Oceanic Six

RuudC schreef:

Wat ik vervelend vond, want ik denk dat de massa die naar deze film gaat niet bekend is met de boekenreeks of de stokoude film. Ik niet althans. Je hoeft als film niet alles uit te leggen, maar het was hier wel nodig geweest.

avatar van AC1

AC1

umbra schreef:

... had ook een wat Star Wars gevoel, waar ik ook al niks mee heb.

Klopt want Dune was één van de inspiratiebronnen voor Star Wars: Keizer, The Empire, rebellen, princessen, the chosen one, orde van Bene Gesserit/Jedi, woestijnplaneet, spice, en ga zo maar door ...

avatar van umbra

umbra

AC1 schreef:

Verklaart dus veel en dat ik er gewoon nul affinitet mee heb, probeerde eens een Star Wars te kijken, puur omdat een vriendin me dat zo aanrade, maar echt, geraakte er zooo moeizaam door.

avatar van Karst

Karst

Behoorlijk saai, redelijk traag, vrij dom en heel erg bruin. (of grijs want alles moet wel serieus en somber zijn)
W
anneer je gaat nadenken tijdens de film (en daar is helaas tijd en ruimte genoeg voor, zoveel gebeurt er niet) merk je hoeveel stupide zaken de hele film bevat. Bomen die tegen dit klimaat bestand zijn, De libelle helikopters (zeker na het zien van een vliegende lamp), alles moet dicht vanwege de hitte en het zand maar we laten wel alle apparatuur buiten staan, etc. etc.

Dus het advies is: vooral niet te veel over nadenken. Dat is alleen wel weer lastig want Dune zit wel weer behoorlijk complex in elkaar (in tegenstelling tot de bordkartonnen karakters)

Alles in deze film is een cliché en heeft al eens in een andere film gezeten maar dan beter. Ik kijk dan ook niet heel erg uit naar het vervolg.

avatar van bobbee1

bobbee1

Opvallend dat de film veel mensen bij de tweede keer wel weet te overtuigen. Het is alsof de eerste keer er was om hem ergens in je onderbewustzijn neer te leggen. Zodat de volgende keer alles beter op zijn plek valt.

Dat komt door de montage en omdat er niet zo veel wordt uitgelegd. Je krijgt het verhaal in stukjes toe bedeeld. Heel anders dan de Lynchversie waarvan ik alleen nog het begin heb gezien maar die me tegenstond omdat er te veel wordt uitgelegd. Ik wil geen uitleg, ik wil het zelf ondergaan. Als een toevallige passagier die een stukje meelift en de onderliggende verbanden nog moet ontdekken. Dat is wel razendknap gedaan van Villeneuve.

avatar van Capablanca

Capablanca

Star wars meets Troy. De film bevat geen romantiek en geen humor. Er is alleen maar sprake van een continue, gelijkmatige spanning, die je vooral heel serieus moet nemen. Dat lukte me niet. De beelden waren prachtig, maar niet voldoende voor een geslaagde film.

avatar van Petina

Petina

Ik, als fan van het genre, vond er geen reet aan.

Over deze film kan ik wel meer zeggen maar dat doe ik niet, tjeezus, wat traag, donker, en dat gefluister, en dat naar elkaar kijken... Phuuu. Nee, niet mijn kopje thee.

avatar van AC1

AC1

Capablanca schreef:

Star wars meets Troy. De film bevat geen romantiek en geen humor.

Ik telde toch één Marvelesque grapje.

avatar van eRCee

eRCee

Van die verplichte humor die weliswaar totaal niks met de film te maken heeft maar erin wordt gestopt omdat het publiek toch moet kunnen lachen. Gelukkig hier inderdaad weinig te bespeuren. De personages zijn bezig, die grapjes komen 's avonds bij het haardvuur wel.

avatar van Stephan

Stephan

Capablanca schreef:

De film bevat geen humor.

Vond de begroeting van Stilgar toch behoorlijk geinig

RuudC

Maar het was geen geforceerde grap. Net als de grap die Duncan Idaho maakt tegen Paul. Als iets een franchise kapot kan maken, dan is het wel humor. Misschien wel de belangrijkste reden waarom ik afhaakte bij Marvel.

avatar van eRCee

eRCee

RuudC schreef:

Vond dit wel geforceerd, maar dat met Stilgar inderdaad niet. Verder met je eens.

RuudC

Ik zou het juist onder soldatenhumor scharen. Er struikelt tenminste niemand of er vliegen geen voorwerpen tegen iemands hoofd. De grap heeft een doel (de spanning te breken).

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Wat een super saaie film is dit. Walgelijk, vreselijk, boring en totaal niet boeiend.

Zulke goede acteurs en dan moet je spelen in zo'n draak van een film? Wat zonde.

Wat maakt dat ik dit vind? De film komt niet op gang. De namen van steden, werelden, mensen, allemaal zo niet interessant.

Het is een soort 'Star Wars', maar dan een heel slecht deel. Ik weet niet wat het is, maar de film 'pakte' mij totaal niet.

Ik had er wel hoge verwachtingen van, gezien de trailers. Helaas.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Moeilijk! De beelden en decors spraken me erg aan. Alleen was de film zo langdradig en in mijn ogen niet duidelijk wat er nu aan de hand was. Duurde allemaal te lang voordat dit duidelijk was

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Hier keek al een tijdje naar uit en het spijte me best wel deze film te hebben gemist in de bios, dus gisteravond dan maar voor de thuispremiere en overtuigend is het eerste woord dat me zo te binnen schiet.

Om meteen maar af te trappen met alle kritiek die ik gelezen heb. En nee, ik ben geen scifi en fantasy liefhebber. Films als Star Wars, die ik toch eens moet zien voor een beoordeling hier, behoren niet tot mijn genre en smaak. Maar soms heb je films die hun genre ontstijgen en waar je naar kan kijken zonder dat dit van invloed is, en wat mij betreft is Dune zo'n film die op alle vlakken zo goed in elkaar steekt dat het genre bijzaak is. Dan het door velen genoemde tempo dat te traag zou zijn en in principe is de montage in die zelfde adem te noemen. Ja, inderdaad deze voelt traag aan, maar dat hoeft niet meteen verkeerd te zijn. Sterker in het geval van Dune is het trage tempo in combinatie met andere elementen is juist van grote schoonheid en past ontzettend goed bij de film. Er wordt echt de tijd genomen, zo voelt het voor mij. Dan de opmerkingen dat het begin pas begrijpbaar is als je de film helemaal gezien hebt. Uhmmm...want? Ik snap niet wat hier mee bedoeld wordt want de film is vanaf het begin prima begrijpbaar of ik moet een voorsprong hebben omdat ik Lynch zijn Dune uit '84 qua plot nog redelijk voor de geest heb.

Dune overdonderd en betoverd vanaf het begin met een fenomenale visuele stijl die verschillende malen pure schoonheid genoemd mag worden. Dit in combinatie met de fraaie montage van sfeervolle en dreigende momenten. Zimmer heeft ook weer eens zijn beste beentje voorgezet en verbaasd me toch weer om met een hoogst stijlvolle en futuristische soundtrack te komen. Zimmer blijft niet alleen op gebaande paden blijkt. Dan de cast waar ook verschillenden van genoemd mogen worden. Chalamet timmert toch op indrukwekkende wijze aan zijn carrière, Ferguson sterk en fraai als altijd, Skarsgard blijft ook verbazen en is een acteur waar je zelden echt aan denkt als heel bekend, maar ondertussen wel heel wat sterke rollen en titels achter zijn naam staan heeft, en dan Bardem met een in eerste instantie beperkte rol. De op bepaalde momenten opgebouwd spanning zoals met de hunter-killer in de slaapkamer is geweldig, de artwork en het ontwerp van bijvoorbeeld de ornithopters is ook erg geslaagd.

En zo is Dune op alle vlakken een ontzettend uitgebalanceerde, maar vooral, stijlvol en overtuigend geheel te noemen die pas het laatste half uur wat stroperig begint te worden rond het gekibbel met Stilgar en zijn volgelingen. Het zijn details rond een film die mij even nieuwsgierig maakt naar een eventueel vervolg als een herkijk van deze, en dat laatste zal ook redelijk snel gaan volgen. Ik hoop dat Part 2 ook niet te lang op zich laat wachten. Zoals ik inmiddels al zei, Dune, zonder meer overtuigend maar eigenlijk had ik niet anders van Villeneuve verwacht.

avatar van MovieHolic

MovieHolic

• 1989 stemmen

Indrukwekkend, dat is het zeker. Ik heb met plezier gekeken, met name dankzij mijn setup thuis, dat geeft, vind ik, toch net die extra dimensie, helemaal met een film als deze.

Los daarvan was wat meer achtergrondinformatie echt geen overbodige luxe geweest, ook is het af en toe wat traag en langdradig en zitten er meerdere overbodige scènes in die niet helpen in het tempo.

Ik twijfel enorm tussen 3.5 en 4*. Toch maar nipt het voordeel van de twijfel gegeven, ook omdat er een vervolg komt.

avatar van wizard of midian

wizard of midian

Heb Dune leren kennen via pc spel Dune 2 Dune II - Wikipedia - en.wikipedia.org

Hierdoor heb ik de eerste Dune film v 1984 bekeken, maar dat was desondanks enkel sterke scenes, niet zo'n geslaagde film.

Ik heb het gevoel dat men hier echt geslaagd is om het verhaal te vertellen zoals het echt de bedoeling was.

Of toch een zeer dichte benadering ervan...

Deze film is gewoon perfect, het enige nadeel dat het deel 1 vd ... is. Dus dat je na deze film de volgende delen wil zien.

Aanrader, punt.

avatar van AardeWerk

AardeWerk

Ik vond de Lynch versie geweldig, hield nog meer vd mini serie en ben enigszins teleurgesteld in deze versie. Al zijn sommige dingen beter in beeld gebracht, over de hele lijn is deze film minder spannend en op momenten best saai....

avatar van trebremmit

trebremmit

Wat een tegenvaller, kan Villeneuve meestal wel waarderen en Sicario is een meesterwerk, maar hier slaat ie helemaal door met gewichtig doen over niks, constant die sfeer dat er heel wat gebeurd maar het stelt helemaal niks voor. Bombastische drek met geen enkele boeiende conversatie, dan houd je enkel het visuele over, wat ik dan wel mooi vond.

avatar van KritischVentje

KritischVentje

Ik was bang dat ik hem saai zou vinden, maar heb mij geen moment verveeld.

Waar ik bij Blade Runner vaak kort in slaap viel, wakker schrok en de film weer een paar minuutjes terug moest spelen, had ik dat hier totaal niet. Ik las dat het verhaal mogelijk hier en daar wat complex zou kunnen zijn, maar ook daar heb ik weinig van gemerkt. Goed vermaakt dus.

Enig puntje van kritiek was de CGI. Ik vond hem op één of andere manier niet echt optimaal. Vooral de shots van de ruimteschepen in de ruimte (ha!) oogden niet helemaal lekker.

Kan niet wachten op deel 2!