Genre: Drama / Komedie
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via HBO Max
Plot Gisaengchung
"Act like you own the place."
Ki-taek en zijn werkloze familie verkeren in geldnood. Ze leven in een krappe en duistere woning zonder toegang tot wifi. Zijn kinderen besluiten op een dag om een diploma te vervalsen zodat zoon Ki-woo de privéleraar van Da-hye, dochter van de rijke familie Park, kan vervangen. Wanneer Ki-woo in de wereld van de rijke familie belandt, maakt hij van zijn nieuwe positie misbruik om ook zijn gezinsleden aan een baan te helpen. Wanneer het plan lijkt te slagen, volgt een verrassing.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op Videoland
Da-hye
Da-song
predator
- 1954 stemmen
Erg gaaf dat ie heeft gewonnen. Volgens mij ook voor het eerst dat een film zowel de Oscar als de Gouden Palm wint.
En publieksprijs IFFR. Een hattrick!
skinny_tie
Richardus
Grappig dat je dat krijgt als je iets typisch Koreaans nét toegankelijk voor Westerlingen maakt. Er is zoveel sensationelers daar gemaakt maar altijd net dat beetje te weird ivm onze cultuur. Leuk dat dit gebeurt, en aardige film, maar afgezet tegen andere genomineerden en andere Aziatische films een beetje...hype. Wel hoopgevend dat dat bobo-feestje misschien eindelijk eens uit de blanke Hollywood-dwangbuis komt; de beste films worden absoluut niet daar gemaakt.
BBarbie
Verdiende winnaar. Dit is daadwerkelijk de beste film van 2019.
Macmanus
Mee eens, ijzersterke film, die de lof verdient, natuurlijk door de lof van een mainstream prijs als de Oscars zullen de filmsnobs hun stemmen gaan herzien, maar eindelijk een terechte winnaar.
Beffrey28
Nu ben ik wel heel erg benieuwd geworden. Stond al op mijn 'te zien' lijst. Snel maar eens gaan bekijken!
Filmkriebel
Verdiende winnaar. Dit is daadwerkelijk de beste film van 2019.
Helemaal waar! Voor één keer helemaal tevreden met deze Oscar
Van de 5 nominaties heeft Parasite er 4 verzilverd.
Gretz
Ik heb te weinig concurrenten gezien om te bepalen hoe verdiend dit is, maar erg vet dat een niet-Engelstalig meesterwerk hier met de belangrijkste Oscars vandoor gaat
MRDammann
Wat is dit tof zeg, ik had dit echt niet verwacht, en dan gelijk 4 Oscars! Weergaloze film! Deze Oscars en deze winnaar zal mij nog decennia bijblijven.
bl8
Hmmmm , niet slecht...maar als je al wat Koreanen gezien hebt, vond ik deze toch niet de top maar eerder hype. Verhaal boeide best en goede timing van wendingen/gebeurtenissen.
Maar sommige zaken wat bij de haren getrokken : een armmoedig gezin dat zich blijkbaar qua taalgebruik,kennis en manieren kan voordoen als welonderwezenen van het langere type ("hooggeschoolde" mag niet meer zeker
) was niet echt geloofwaardig. De talenten van de dochter doet je toch vermoeden dat ze wat meer in haar mars heeft dan pizzaboxen vouwen
Het knipperen van de lichten op de trap waar de ouders zich nooit vragen bij stelden ?(ja je moet dat OOIT gemerkt hebben hé Personages toch ietwat oppervlakkig en kreeg er nergens echt voeling mee. Neen, greep mij niet zoals anderen (Shoplifters , Burning,(beide 2018)....) dat wel deden. Maar misschien dan toch wel het beste wat 2019 te bieden had qua Koreanen ?! Maar oscarwinnend materiaal, neen, voor mij niet.
Wel duidelijk bovengemiddeld ; 3.5*
IH88
Wel duidelijk bovengemiddeld ; 3.5*
Maar is dit nou niet juist het punt dat de film wil maken. Dat het gezin in armoede leeft heeft niets met intelligentie te maken, maar met kansenongelijkheid. De dochter is inderdaad intelligent en assertief, maar de manier waarop ze is opgegroeid zorgt ervoor dat ze minder kansen heeft. En het zorgt ervoor dat ze ook niet het maximale uit zichzelf haalt (ze heeft ook niet de beste rolmodellen).
NERD
Ben benieuwd naar de film. Nu deze film de Oscar voor beste film gewonnen heeft de trailer maar eens bekeken.
De trailer vond ik in ieder geval behoorlijk nietszeggend, erg verwarrend en onopmerkelijk. Maar goed, er zijn wel vaker trailers geweest die de film geen recht aandeden zowel positief als negatief.
Hance
Leuk dat een niet hollywood film heeft gewonnen. Maar vond het niet veel bijzonders.
Lewis-06
De thema's van de andere films hebben we al zo vaak eerder gezien. dus de oscar is zeker terecht in mijn ogen.
Graaf Machine
Als ik zo de synopsis lees, lijkt me dit echt een Alex van Warmerdam komedie. Klopt dat, mensen die hem al gezien hebben?
- 11963 berichten
Daar heeft het ergens wel wat van weg. Iets minder droog, wellicht.
DreamTech
goeie film hoor gelijk gaan kijken nadat hij zoveel oscars gewonnen heeft/had. Verwachte er niet veel van maar lekker apart verhaal
RayC
Ik vind dat het mooie huis qua architectuur lijkt op de gebouwen van de Japanse architect Tadao Ando.
AmazingPP
Wat ik zo mooi vond aan de uitreiking van de Oscar voor deze film was dat de mensen allemaal zo echt blij waren. De film nog niet gezien, maar ben erg benieuwd.
- 11963 berichten
Het mooie van deze Oscar winst is dat nu hordes mensen een kijkje gaan nemen buiten hun door Hollywood gevormde comfort zone. En parasite zal de meesten vast goed bevallen.
Hopelijk is het voor velen het begin van een prachtige reis door world cinema.
richiedoom
Wat ook wel weer iets hypocriets heeft Basto. Ik wou deze film al lang zien maar Pathé de Kuip (ik heb een abonnement) heeft deze film NOOIT gedraaid. En goh, deze film heeft een Oscar gewonnen en ineens verschijnt 'ie vanaf aanstaande donderdag in het programma van Pathé de Kuip.
Maar inderdaad, nu krijgen veel mensen de kans om deze film alsnog te zien. Maar het heeft toch iets dubbels...
- 11963 berichten
Het heeft inderdaad ook te maken met de programmering en de macht van de Hollywood studio's.
Maar goed, in ieder geval fijn dat je nu wel de kans krijgt en wellicht gaan ze in de toekomst iets avontuurlijker programmeren. Zeker de Koreaanse film is geschikt voor een main stream publiek. Maar afgaand op de trailer lijkte me dat Les Miserables het ook prima zou doen in Pathe.
10 jaar geleden was de Zuid-Koreaanse film ook al populair, zoveel is er qua stijl niet veranderd. Ook die hype is een stille dood gestorven. We zien ook niet plot meer silents na de win van The Artist, of meer artistieke films na de win van Birdman. Er wordt altijd met grote woorden gesproken over de symboliek van bepaalde overwinningen, maar de impact blijft meestal erg beperkt, als er al van impact gesproken kan worden.
De hoop dat een Oscar film veel effect gaat hebben op de mainstream filmsmaak is niet meer dan een pipe dream vrees ik.
skinny_tie
En Parasite was een film die al vanaf het begin succesvol was. In de releaseweek in november was het de nummer 5 in de Nederlandse box office, de film draaide in 58 zalen, ook bij diverse Pathé-bioscopen, vreemd dat het dan niet bij Pathé De Kuip was.
richiedoom
Inderdaad vreemd skinny_tie. En natuurlijk had ik naar een andere bioscoop kunnen gaan maar daarvoor trok deze film me te weinig. Het was meer van: ik pak 'm wel een keer mee als 'ie vlak bij huis in Pathe draait. Nu krijg ik die kans dus.
AmazingPP
Vandaag deze film gezien. Ik vond hem van het begin tot het einde boeiend. Origineel verhaal, mooi in beeld gebracht, goede regie en sterk acteerwerk. Het is een soort mix van komedie, drama en thriller. Voor mij een complete verrassing. Vier en halve ster.
noamareen
Deze film stond al langere tijd op mijn 'te bekijken' lijstje, maar na het winnen van verscheidene Oscars wat spoed achter het bekijken van deze film gezet. Ik snap de Oscars die ze gewonnen hebben. Mooie film, die makkelijk wegkijkt met een diepere onderliggende laag, namelijk de klassenongelijkheid. Een aanrader als je een mooie film wilt zien.
alexander75
Ik vond het gewoon een leuke film. Of het oscar materiaal is laat ik in het midden.
De leeftijds classificering van 16 jaar vind ik wel onzin. Zit geen bloot in, alleen 1 scene met geweld.

Zuid-Koreaanse Oscarwinnaar 'Parasite' van Bong Joon Ho is nu te zien via HBO Max

Zuid-Korea heeft op filmgebied meer te bieden dan alleen 'Parasite'

HBO ontwikkelt dramaserie over zoektocht naar COVID-19-vaccin

Met lof overladen Oscarnominaties van de laatste vijf jaar

The Godfather

Soy Cuba
Drama, 1964

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001
ondergrondsregenseoul, zuid-koreabirthday partyprivate lessons basementdonkere komedieoplichterarbeidersklassepsychologische thrillerlimousine driver class differencesrich poorhousekeepertutorfamiliecrime familypsychoticfloodsmell unemployedaggressivewealthy familykorean south koreakoreanblack comedyseoul, south korea