• 9.381.622 stemmen

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)

Sciencefiction / Fantasy | 150 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Alternatieve titels: Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Episode VIII

Geregisseerd door: Rian Johnson

Met onder meer: Daisy Ridley, John Boyega en Mark Hamill

Releasedatum: 13 december 2017

Plot Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi

"Let the Past Die"

Terwijl ze haar eerste stappen heeft gezet in een grote wereld, gaat Rey verder op haar epische reis met Finn, Poe en Luke Skywalker in het volgende hoofdstuk van de saga. Rey gaat in de leer bij Luke Skywalker op Ahch-To. Luke moet ondertussen afrekenen met een geloofscrisis. Ondertussen bereidt het verzet zich voor op de komende strijd met The First Order en brengt ze naar nieuwe plaatsen in het sterrenstelsel, waaronder een casinostad waar de bovenklasse zich bevindt.

avatar van mrklm

mrklm

Gezien de sterke reboot met 'The Force Awakens' is dit een teleurstelling op vrijwel alle fronten. De drie parallel lopende verhaallijnen zijn van zeer wisselende kwaliteit. De scènes met Rey [Daisy Ridley] en Luke Skywalker [Mark Hamill] komt het minst uit de verf, omdat er erg weinig gebeurd en het uiteindelijke resultaat eigenlijk bij aanvang al bekend is. De verhaallijn betreffende Leia's pogingen om te voorkomen dat haar vloot door Snoke [Andy Serkis] wordt vernietigd voelt als een herhaling van zetten uit de 7 eerdere Star Wars-films. De pogingen van Finn [John Boyega] en bewaakster Rose [Kelly Marie Tran] worden nog flink opgeleukt wanneer Benicio Del Toro zijn intrede doet als een opportunistische codebreker. Een gebrek aan verse ideeën, standaarddialoog en belegen grappen (de enige leuk grap betreft een strijkijzer) doen deze film bijna de das om, maar de film is gelukkig visueel goed verzorgd én je kunt je ook nog vermaken met het spelletje 'Waar zijn William en Harry?' Gelukkig is Rian Johnson niet betrokken bij het laatste deel, dus gelukkig kan ik ook een sprankje hoop houden op een goed einde van de franchise.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Meh.

Het positieve nieuws: The Last Jedi is iets beter dan The Force Awakens, Rogue One en de prequel trilogie van George Lucas. Echter vond ik geen van die voorgaande films bepaald noemenswaardig, dus een hele grote prestatie is dat ook weer niet. Want ondanks dat Star Wars: The Last Jedi een prima gemaakt avonturenfilm in de ruimte is geworden, het deed me allemaal eigenlijk maar weinig.

Terugkijkend op The Last Jedi zijn het vooral een handjevol shots en korte sequenties die bijblijven. Shots als Luke die tegenover die grote wandelende machines staat, inclusief het amusante bijbehorende geintje waarin hij lekker arrogant zijn schouder afveegt na die kogelregen (één van de weinige grappen die wat mij betreft echt goed werkte). Elementen als de verrassende dood van Snoke of de terugkeer van muppet Yoda waren amuserend. De sequentie waarin Laura Dern het schip met lichtsnelheid door het schip van de schurken vliegt was qua uitvoering ook erg sterk. Wat dat betreft kent The Last Jedi best wat memorabele momenten en visueel aantrekkelijke sequenties. Maar als geheel liet de film me op vrij veel fronten koud en verliep eigenlijk wel zoals je zou verwachten.

Het plot rondom Finn en dat nieuwe personage deden me weinig en voelde als een verhaallijn dat vrij eenvoudig weggeknipt had kunnen worden. En van personages als Hux, Maz Kanata of Captain Phasma begrijp ik al helemaal niet waarom ze allemaal al twee films meegaan, ze voegen (wederom) niets toe. Enkel Oscar Isaac heeft duidelijk meer te doen gekregen, maar ik vind zijn personage nog steeds niet boeiend. Het verhaal van The Last Jedi draait vooral om Luke, Rey en Kylo Ren en dat stuk van de film komt nog het beste uit de verf. Maar zelfs die verhaallijn kwam soms erg moeilijk op gang. Met als gevolg dat ik geregeld tijdens The Last Jedi mijn horloge wilde raadplegen om te zien hoe ver we waren. Waarom dit de langste Star Wars film tot dusver moest worden snap ik dan ook niet, want het lijkt erop dat The last Jedi juist het minst te vertellen heeft.

The Last Jedi faalt voor mij vooral als tweede film in deze nieuwe trilogie om mij enthousiast te maken voor een derde film. Aan het einde van The Last Jedi zijn alle nieuwe helden weer bij elkaar en hebben we Kylo Ren aan de andere kant. Spannend is anders.

2,5 sterren.

STAR WARS: THE LAST JEDI | 2017

Score: 8.1

Het zijn weer de donkere dagen voor kerst. De kerstboom wordt uit de schuur gehaald, de verlichting wordt opgehangen en dan kan de nieuwe kersttraditie van een goede Star Wars film niet ontbreken!

Deze keer gaan we verder met de originele reeks films van de Skywalker Saga. In de Last Jedi gaat Rey, gespeeld door Daisy Ridley, verder met haar zoektocht naar Luke Skywalker. Ze wilt graag dat hij haar traint om zo een nieuwe Jedi Order te vormen. Of haar dat lukt is nog maar de vraag.

Aan de andere kant is Kylo Ren, gespeeld door Adam Driver, samen met Supreme Leader Snoke op rampage om zo een einde te brengen aan de Resistance. Naast Rey en Kylo Ren keren ook andere personages uit de vorige film(s) terug. Denk aan Finn, Poe, C3PO, R2-D2 en BB-8. Ook maken we kennis met nieuwe personages. Maar ook iconische helden als prinses Leia, gespeeld door de recent overleden Carrie Fisher, en Luke Skywalker, gespeeld door Mark Hamill, keren terug.

Filmcijfer:

VFX (Video effecten): 9.0

FX (Praktische effecten): 8.0

Verhaal: 7.5

Actie: 8.0

Spanning: 7.5

Humor: 8.0

Muziek: 9.0

Introductie lengte: kort, na de opening crawl word gelijk in de actie gegooid. Zoals we dat gewent zijn van een Star Wars film!

Fouten: een paar, niet echt merkbaar.

Plot: Gaan we niet voor je spoilen, maar het maakt het maken van een nieuwe film lastig!

Totale score: 8.1

STAR WARS EPISODE 9?

Jazeker! De negende film, en waarschijnlijk de laatste in de Skywalker Saga, start met de productie volgend jaar juni. JJ Abrams, de maker van de Force Awakens, zal deze trilogie afsluiten.

Ook is er al bekend dat de regisseur van deze film, Rian Johnson, een geheel eigen trilogie gaat regisseren. Deze trilogie zal niet aan 9 vast komen. Het zal een standalone trilogie worden, met nieuwe personages, planeten, voertuigen en nog wat meer.

Veel kijkplezier en may the force be with you!

~Movalistics

Bent u het niet eens met deze review, of heeft u een film die wij moeten reviewen? Of heeft u zelf een review gemaakt? Laat dan een reactie achter of neem contact met op ons via [email protected].

avatar van movieonly

movieonly

Wederom een draak van een film, het verhaal rammelde aan alle kanten na afloop loop je de bioscoop uit en vraag aan mensen wat zij er van vonden met de gedachte dat je de enige was die zich afvroeg wtf maar ook anderen vonden het een warrig verhaal.

Ik hou van science fiction maar ben geen die hard star wars fan heb alle delen gezien maar de laatste twee waren teleurstellend.

De intentie is niet om een geweldige film te maken maar om zwaar te cashen.

avatar van Hellboy!

Hellboy!

Had hoge verwachtingen na TFA, maar vond deze film niet zo goed.

Uitwerking en geloofwaardigheid van bepaalde personen en scenes waren slecht.

Toch 3,5 sterren. Maar de volgende film moet toch echt beter.

avatar van Rosicky

Rosicky

Vermakelijk als altijd, maar met de nodige gebreken.

Laten we maar beginnen met één van de grootste problemen van The Force Awakens, die The Last Jedi gewoon heeft overgenomen: het kopiëren van de oude trilogie. Waar TFA een vrij letterlijke hervertelling was van A New Hope, krijgen we hier een nieuwe interpretatie van The Empire Strikes Back. We krijgen een intensieve training van het hoofdpersonage op een afgelegen locatie voorgeschoteld, een nieuw karakter dat al dan niet een verrader blijkt te zijn, een slechterik die zichtbaar worstelt met zijn rol en op het eind een herhaling van de Slag om Hoth.

Ook deed TLJ me denken aan Batman v Superman. In die zin dat de centrale strijd tussen twee quasi onsterfelijke personages voor geen meter uit de verf komt. Het gevecht van Kylo en Ray samen is met afstand het gaafste moment van de film, maar alles dat er voor en erna gebeurt kan me gestolen worden. De gesprekken die de twee op afstand met elkaar voeren kwamen nogal gekunsteld over en van een speciale band was wat mijn betreft geen sprake.

De plot heeft nog wel meer manco's. Het overbodige uitstapje naar intergalactisch Monaco bijvoorbeeld (inclusief statement over rijkelui die handelen in wapens). Het ergst was nog het eenzame schip van de rebellen, dat om volslagen willekeurige redenen niet ingehaald kon worden door The First Order. Dat vond ik met stip het meest lui convenient plot device dat ik in lange tijd heb gezien. Wat ook niet helpt is dat het personage Poe meermaals letterlijk de plot uitlegt aan het publiek. 'We moeten tijd rekken'. 'We moeten dit stelen'. Ook het Mary Poppins'je van Leia en de scene met Yoda vond ik niet werken. Ook jammer dan Fin dit keer amper een rol van betekenis speelde.

En toch heb ik me dus goed vermaakt. Ik weet ook niet meer precies waarom.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

'Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi' (2017) doet absoluut wat ik ervan verwacht: het is episch; het heeft mooie sets en meer gestoorde creature designs dan ooit; het heeft gave ruimtegevechten; het heeft nostalgische verwijzingen naar de oorspronkelijke mythologie, etc. Speelde 'The Force Awakens' (2015) misschien net iets te vaak op safe om de franchise terug op de kaart te zetten, dit deel van de religieuze ruimtesoap maakt een paar gedurfde keuzes door grijstinten toe te voegen aan die aloude strijd tussen goed en kwaad.

En toch blijf ik met een hol gevoel zitten, want dit deel is op de verkeerde manier echt een film van deze tijd. Nodeloos gecompliceerd. De nostalgie-factor en de verwijzingen naar vroegâh als een doel zich. Maar wat me misschien het meeste tegenstaat, is dat 'magie' in hedendaagse blockbusters iets is wat uitgebreid geëxpliceerd, uitgeplozen of gepsychoanalyseerd moet worden. In de oorspronkelijke trilogie was The Force gewoon The Force en Luke Skywalker leerde ermee omgaan door een groen ruimtemannetje. Hier laat die mythische oerkracht weinig meer aan de verbeelding over, maar de film neemt uitgebreid haar tijd om dat iconische fenomeen te visualiseren. Eigentijdse demystificatie.

avatar van pamela200

pamela200

Mooie beelden, muziek en geluid. Ik heb mij vermaakt. Toch zal ik hem voor 2e keer gaan zien. Sommige beelden gaan zo snel dat ik twijfel heb over bepaalde scenes. Nu is het wachten op de blue ray. Dit is mjjn persoonlijke mening.

avatar van Phoenix

Phoenix

Rian Johnson doet in ieder geval dingen anders. Ik had oprecht geen idee wat er zou gaan gebeuren. Of dat komt door de ambigue(re) karakters of door het slechte scenario (het schrijfwerk had Johnson beter aan iemand anders over kunnen laten), geen idee. Er gebeuren nogal wat zaken die uiteindelijk zo goed als zinloos blijken te zijn (Canto Bight is alleen maar nodig om Del Toro's personage te introduceren, die op zijn beurt alleen wordt ingezet om nog maar eens aan te geven hoe grijs de wereld wel niet is.) Maar doordat er zoveel plannen misgaan blijft het wel onvoorspelbaar en heb je ook het idee dat alles kan gebeuren.

Ik kreeg halverwege ook het idee dat het ipv weer een verhandeling over het al dan niet weerstaan van de verleidingen van de dark side, eens een keer over een switch naar het licht zou gaan. Maar dat werd ook weer snel de kop in gedrukt met Snokes dood. Ik verwacht hem nog wel terug trouwens, omdat hij wel heel expliciet aangaf dat hij Rens ware intenties zag.

Dit lijkt een soort metakwinkslag van Johnson, waarvan het wemelt in deze film. Zo gebruikt hij het verleden vs. toekomst thema ("Let go of the past") om alle Star Wars fans te vertellen dat ze niet moeten blijven drentelen in het verleden, zoals Abrams met The Force Awakens deed. The Last Jedi is echt gericht op een nieuwe toekomst. Nee, Rey heeft geen legendarische voorouders. Nee, Ackbar hoeft geen glorieuze dood te sterven. Ja, Luke is een gedesillusioneerde kluizenaar geworden die z'n lightsabre niet hoeft. Deal with it, haha.

En ook mogen we Luke's "This won't go the way you think" wel wat dubbelzinnig opvatten, denk ik. In Johnsons repertoire zitten genoeg van dit soort mind games. Ik denk dat Snoke prima wist wat Ren van plan was, maar het toeliet want hij is Plagueis en heeft macht over de dood (en al is hij dood, als Yoda vanuit het hiernamaals een bliksemschicht kan produceren, waarom dan niet Snoke in een of andere vorm). Sowieso kan ik me niet voorstellen dat zo'n machtig iemand zich zo makkelijk om de tuin laat leiden en wat hebben we nou, buiten een kort hubris-thema'tje, voor bewijs gezien dat Snoke niet exact weet dat en hoe Ren hem probeert te flessen. Ik zet in op een plan van Snoke om Ren definitief dark te krijgen volgens de Sith leer (apprentice doodt master). Bovendien ziet Snoke er uit alsof hij wel vaker door een lightsabre is doorklieft, dus ik schrijf hem nog niet af, wat Johnson ook zei in interviews.

Verder geeft Johnson zich wel erg veel dichterlijke vrijheid op de momenten dat we andere Force trucs zien, maar de backstory van Luke die een paar tellen hoogmoed kent, daarmee Ben Solo richting dark side duwt en zichzelf uit schaamte verbant, vond ik wel mooi. En dapper van Johnson om zo'n geliefd karakter op die manier onderuit te halen.

Gelukkig worden de verhaaltechnische problemen en misplaatste pogingen tot humor gecompenseerd door een paar schitterende scènes die bijna filmhuisachtig aandoen. En de mythos blijft toch altijd intrigerend.

Naar mijn mening een geweldige film!

Er zitten geweldige vecht scene’s in!

De meeste mensen die de film slecht vinden zijn episode 4,5 en 6 fans, die niet open staan voor verneuwing.

Ik vind de nieuwe trilogie geweldig!

avatar van The_CrY

The_CrY

Toen ik de bios uitkwam was ik redelijk positief gesteld: Rian Johnson had wat anders gedaan dan we voorheen zagen. Puur dat sentiment miste ik enorm in The Force Awakens, door welke ik na mijn eerste kijkbeurt echt woedend was, als niet een beetje verdrietig. Tuurlijk, The Last Jedi leent enorm van TESB en ROTJ, want Disney wil gewoon incasseren op nostalgische gevoelens, maar toch heeft de film een heel eigen smaak gekregen, wat mij in eerste instantie goed beviel. Totdat ik negatieve recensies ging lezen/aanhoren, die veel punten aansneden waar ze gewoon gelijk in hadden.

Spoilertags aan.
Het middenstuk met Finn en Rose was inderdaad erg saai en voelde meer aan als een Harry Potter wereld. De dood van Snoke was natuurlijk zonde, want we kenden hem nog nauwelijks. Ja, Rey heeft nog steeds eigenlijk geen training gehad. Luke Skywalkers karakter had een wat ongewone twist meegekregen en leek haast onherkenbaar sinds de vorige keer dat we hem zagen (ROTJ). Zijn dood op het einde was wat onderwelmend, maar voor het verhaal nodig, en ik vond het niet heel raar dat ze dat zo op hadden gelost. En natuurlijk is de Leia superman scène te belachelijk voor woorden; althans, zoals het gebracht werd.
Graag voeg ik daar nog mijn eigen kritieken bij toe die tot nu toe voor heel Disney star wars lijken te gelden: waarom zijn alle karakters mensen? George Lucas maakte zijn universum rijk met aliens, verschillende werelden, en verschillende volkeren. Disney wil diversiteit binnen mensen promoten, wat ik zelf een nobel doel vind, maar vergeten daarbij dat Star Wars niet op aarde plaatsvindt. Ik heb af en toe het idee dat deze films zich niet in hetzelfde universum afspelen als de eerste zes films.

Wat ik wel heel tof vond:
Het verhaallijn tussen Leia, Poe, en Vice-Admiral Holdo vond ik zelf een vrij sterk onderdeel van het plot, wat mooi de wanhoop en onderlinge verdeeldheid liet zien binnen het Verzet. De interacties tussen Snoke en Kylo Ren waren erg sterk. Ik mocht de humor nogal graag, met nadruk op de Porgs. Rey en Kylo die samen zij aan zij vochten was het hoogtepunt van de film. Alleen had ik graag gewild dat Rey de hand van Kylo aannam en dat ze samen het duister werden, maar goed, ik schrijf mijn eigen fan fiction wel

Al met al kan ik eigenlijk wel door de mis-stapjes heen zien vanwege twee redenen. A) Pas als JJ Abrams met Episode 9 op de proppen komt weten we of de twists in deze film het waard zijn geweest, en B) ik zie Disney's star wars meer als een soort fan fiction dan als canon. En feitelijk is dat het ook. Ik wil The Last Jedi nog een keer zien, maar ik hou mijn waardering voor nu op 4 sterren. Perfect? Zeker niet. Sluit het aan bij mijn favoriete SW films? Niet echt. Maar ik heb mij wel vermaakt tijdens de film en ik ben blij dat de trilogie nu geen nostalgie meer heeft om zich op te baseren, waardoor Episode 9 volledig nieuw moet worden.

avatar van pierre18

pierre18

Het gekke is ook dat mijn zoon niets heeft met deel 456 maar veel meer met 123. Dat ligt bij mij juist omgekeerd. De FA en deze laatste vind ik meer in de lijn van 456 liggen. Sluiten daar goed op aan maar zoals zo vaak; smaken verschillen.

Ik had het eerder over de ingezette ontwikkeling die ik erg toejuich. Je mag items gewoon terug laten komen, is zelfs een must voor Star Wars, maar ga niet teveel herhalen. En in dat laatste zijn ze prima geslaagd. De rol van Luke bevalt mij hier beter dan dat hij zou worden over gehaald om zijn oude kunstje weer te vertonen.

avatar van Leno

Leno

Geweldig vervolg op de teleurstellende 'remake' dat Abrams ervan had gemaakt. Het klopt allemaal veel beter hier, daarnaast is de link naar het nostalgische verleden mooi verweven in het heden, waarin nieuwe karakters de dienst uitmaken. Er zitten veel gelijkenissen in met de originele films, maar dat is hier totaal niet storend.
Op diverse details valt kritiek te bedenken, ik lees ook hier dat de ene een bepaalde scene of rol niks vind, terwijl een anders dat juist sterk vind. Een Star Wars film zal altijd dergelijke kritieken oproepen. Het vorige deel dat meer op safe speelde had dat minder, maar dat was dan ook een slappe hap naar mijn idee.

Het verhaal biedt niets nieuws maar zit prima in mekaar, geeft de karakters voldoende ruimte en kent enkele memorabele scenes, waaronder het gevecht tussen Rey en Ben. Daarnaast is de nuance mooi aanwezig in de karakters en het goed versus kwaad.
De verhaallijn rondom Finn was wat minder, het draait toch om Rey, Luke en Ben. In mindere mate maar ook wel Poe. Overigens speelt Rey een uitstekende rol, ik lees weinig over haar in de recensies en dat is een groot compliment. Een dergelijke filmreeks dragen valt niet mee. Fisher acteert hier beter dan in het vorige deel, toch zijn haar scenes beladen en melodramatisch. Hamill speelt een sterke rol en Driver laat hier zien dat de keuze voor hem als slechterik niet verkeerd was.

De film begint met wat misplaatste humor, maar verder werkt de humor erg goed. De muziek is wederom fantastisch en visueel erg fraai (zeker als je van de kleur rood houdt..).

avatar van james_cameron

Fijn middelste deel van de nieuwe trilogie. Niet overal even sterk, zo had het gedeelte op de planeet met al die casino's er wel uit gemogen, maar overwegend meeslepend, spannend en vooral spectaculair. Gelukkig volgt de plot (grotendeels) niet het stramien van één van de eerdere delen. Her en der herken je wel plotelementen van vooral The Empire Strikes Back, maar goed. Vooral het laatste uur is het genieten geblazen, met een mooie rol voor Mark Hamill en veel emotioneel bevredigende momenten. Belooft veel voor het laatste deel, dat de nodige moeite zal hebben dit te overtreffen.

avatar van ankort

ankort

Heb deze film 2e kerstdag gezien heb mij dood geërgerd aan slechte 3D alles op achtergrond is wazig

avatar van Film Pegasus

'De film die kijkers goed vinden, maar de fans niet.' 'Dit deel is beter dan haar voorganger.' 'De overeenkomsten met Empire Strikes Back.' 'Deze film is helemaal anders dan Empire...' Wat moet je dan van zo'n film verwachten?

Je kan van George Lucas niet zeggen dat hij een goeie regisseur is, maar wel een goeie verhalenverteller. De eerste 6 films waren van zijn hand. Deel 7 kwam van J.J. Abrams (de latere Star Trek films) en dit 8e deel is van Rian Johnson. Je merkt toch wel een verschil. Voor de fans krijgen we enkele oude figuren terug te zien en dat zorgt wel voor de herkenbaarheid en de continuïteit. Maar we zijn ondertussen al aan deel 8 en dan mag het wel meer zijn dan dat. De interactie tussen het gouden trio Han Solo, Luke Skywalker en prinses Leia was een grote troef. En ook C3PO en R2D2 vormden een legendarisch duo. De karakters die nog wat werken hebben die interactie niet. Rey is best wel een leuk figuur. Finn en Poe komen nog minder uit de verf dan in de vorige film. Kylo Ren is wel een boeiend figuur dat zeker niet zwart-wit is. Captain Phasma moet dan weer de nieuwe Boba Fett voorstellen. Het minste is nog wel de porgs die de Wookies-merchandising van deze film zijn.

De film mist wat karakter en benut haar figuren niet echt. Het houdt iets te veel vast aan de geschiedenis waardoor het sommige dingen te veel herhaalt en het frisse er af is. Tegelijk wordt de fanbasis af en toe op de korrel genomen en komt de twijfel tussen goed en kwaad meer naar voor. Ik hoopte op meer fantasierijke planeten, maar anderzijds is wat we zien kregen zeker mooi gedaan. Al bij al dus een goeie blockbuster. Iets minder dan de voorganger, maar zeker niet slecht en meer 'Star Wars' dan het Rogue tussendoortje.

avatar van Kondoro

Kondoro

Hoewel ik nergens een ‘groot’ fan van de Saga ben (al ben ik wel fan) en houd ik mij niet zo bezig met de discussies rond deze film vond ik de film best lekker weg kijken. Aangezien twee collega’s van mij ook wel fan zijn van de serie hebben we besloten met z’n 3en op ‘derde kerstdag’ naar de nieuwe Star Wars te gaan en ik heb me reuze vermaakt en toch een leuk afsluitende bioscoop film (de volgende keer dat ik naar de bios ga word waarschijnlijk het volgend jaar). Vandaag de keuze dus gevallen op deze nieuwe Star Wars film uit de saga en dat is me prima bevallen, ik vond het gewoon leuk.

Het is in augustus dit jaar precies een jaar geleden geweest dat ik de hele saga heb gezien, en besloten heb om mij een ‘fan’ te maken van deze reeks. Ik kon dan ook niet wachten tot de nieuwe Star Wars film en ondanks dat ik wat ondaan was van het wat slechtere deel ‘Rogue One’ fleurde ik natuurlijk helemaal op toen ik las dat deze film er aan zat te komen aangezien ik wel een fan was van het voorgaande deel ‘Star Wars: Episode VII - The Force Awakens’ keek ik best wel uit na ‘The Last Jedi’ met als resultaat een geweldige zit. De film ‘The Last Jedi’ heeft indruk weten te maken maar, soms week je ook een beetje van de film af. De film laat je met vragen zitten maar komt ook met antwoorden en zo zet Rian Johnson hier een geweldige achtste deel neer.

De film begint weer erg gaaf, zoals we in het zevende deel een gevecht zagen met onder andere de Dark Side en natuurlijk de introductie van Finn en BB-8 komen we nu uit op wederom een aanval van de Dark Side die de basis van de rebellen aanvallen met een groot jachtschip. De rebellen besluiten daarna te vluchten en het schip van de dark side aan te vallen met bommenwerpers die helaas allemaal verloren gaan (waarvan eentje nog wel de bommen laat vallen op het aanvalsschip van de dark side). Een mooi lang, en vooral drukke begin scéne laat zien dat Star Wars echt is begonnen en zorgt er voor dat ik zin krijg in de film, ik zit er kaar voor en laat de rest maar komen.

Daarna gaat het verhaal best snel door, we zien vervolgens Rey samen met Luke Skywalker op een eiland wat vroeger in gebruik was genomen door de Jedi’s. Rey wil graag de dingen van Luke leren maar, Luke ziet dit niet zitten. Toch besluit hij haar te helpen en dit gebeurde snel nadat hij weer in contact kwam met Yoda, iets wat ik totaal niet had verwacht. Of ik zelf helemaal op Yoda’s terugkeer zat te wachten weet ik niet. Hij is misschien wel één van mijn lieveling personage uit de film reeks, Yoda is dood en dat zou zo blijven en dan vind ik zo’n terug keer altijd erg saai. Hoewel dit gelukkig nu niet echt van pas was (dat ik het saai vond) had ik het misschien ook liever niet gezien.

Hoewel ik vond dat het niet zo ontzettend veel draaide om Rey en Luke. Natuurlijk gaat het verhaal hier wel meer en deels over maar ik vond dat we meer naar Finn trokken en de rebellen die aan het vechten waren en dan qua informatieve scenes weer snel bij Rey en Luke uitkwamen , moest ik nog wel erg om de twee lachen zo af en toe, en zeker met deze quote:

Luke Skywalker: “Where are you from?”
Rey: “Nowhere.”
Luke Skywalker: “Nobody is from nowhere.”
Rey: “Jakku.”
Luke Skywalker: “Yeah, that's pretty much nowhere.”

Uiteraard is het niet zo dat de film niet om de twee draait, het is alleen zo dat ik er wat meer van verwacht had. Misschien een samenwerking tussen de twee in het slachtveld of iets in die richting. Natuurlijk hoort de Jedi training ook bij het hele verhaal en daar was deze film dan geschikt voor, alleen had ik er wat meer van verwacht. Uiteraard liet de film me ook met wat vraagtekens achter en misschien is het wel geschikt ze hier even te stellen. Wat is het hele doel van de twee zonnen die je op het eind ziet? En is Luke nou dood als het ook zo leek op het einde of gaat er nog wat mee gebeuren? Dat zijn daadwerkelijk echt twee vragen waar ik nu nog mee zit.

Uiteindelijk is het verhaal van de rebellen tegen de Dark Side ook niet echt héél speciaal maar, het is natuurlijk erg gaaf om naar te kijken en het word uiteraard super in elkaar gezet, op een heerlijke Star Wars manier. Het gaat er vooral om dat de Dark Side de floot van de Rebellen wil executeren. Alleen wanneer de rebellen willen vluchten door het lichtjaar blijkt het dat de Dark Side vlak achter hun aan zit, ze hebben nu een toestel om schepen in het lichtjaar te traceren (iets wat blijkbaar nooit gekund heeft, dus mooi dat het goed uit komt voor deze film). Tijdens het volgende gevecht wat nogal lang duurt gaat Finn met zijn vriendinnetje Rose achter een codekraker en mega-inbreker aan om in de kamer te breken waar dit apparaat staat om zo het apparaat te vernietigen en daarna weer te vluchten van de Dark Side.

Ze vinden vervolgens de inbreker op een erg chique planeet waar alle rijke ruimtewezens bij elkaar komen. De twee komen uiteindelijk in de gevangenis terecht door fout parkeren en hier komen ze DJ (Benicio Del Toro) tegen in hun cel die beweert dat hij ook kan inbreken in dit systeem. Hij heeft volgens hem bij de Dark Side gehoord en kan het varkentje wel wassen. De twee vertrouwen hem alleen niet en gaan toch nog opzoek naar de persoon voor wie ze kwam tot dat ze na een achtervolging weer bij DJ uitkomen en hem toevertrouwen. Ze gaan met z’n 3en en BB-8 richting het commandoschip van de Dark Side en proberen vervolgens in te breken.

Helaas mislukt dit plan en moet helaas de floot van de rebellen zien te vluchten en dit doen ze in transporters naar een geheime planeet waar ook een groot rebellen fort staat (de rebellen worden verraden door de inbreker). Ook een minpunt voor de rebellen is dat DJ hun verraad en zo de Dark Side er achter komt wat hun plan is om te vluchten na de planeet en de transporters neer proberen te schieten. Wanneer ze allemaal aangekomen zijn op de planeet komt ook de Dark Side aan met een mega kanon om door de deur heen te komen. Dit lukt ze wel tot dat Luke Skywalker aan komt zetten en naar buiten gaat wat er voor zorgt dat Kylo Ren tegen Luke wil gaan vechten maar, het zo is dat Luke er niet daadwerkelijk is maar met een soort hologram daar rond loopt wat er voor zorgt dat de rebellen kunnen vluchten (ook met behulp van Rey en Chewbacca) en Kylo Ren weer een stapje voor zijn

Wat ik persoonlijk altijd wel erg met Star Wars heb is dat het films zijn waarmee je, je verstand soms beter op nul kan zetten en dan zeker met de vecht scenes. Zo kom je al snel clichématige scénes tegen waarvan de film kan knappen. Zo vond ik bijvoorbeeld het punt erg geinig waar Captain Phasma tegen Finn gaat vechten waarna Finn in een soort gat valt en je denkt dat hij eigenlijk dood is, tot dat er opeens een platform na boven komt waar Finn weer opstaat en hij toch weer leeft. Het punt waar Finn de kanon in wil vliegen om de rebellen te helpen en Rose hem tegen houd door tegen hem aan te vliegen of het punt waar Leia opeens weer terug weet te manoeuvreren terwijl het bestuursruimte aan gort geschoten is door Kylo Ren. Maar het ergste in de film, waarvan ik toch wel even zuchtte is het punt waar Rey ondervraagt word door Snoke en Kylo Ren bij haar staat. Er ligt ook een lightsaber naast Snoke en Kylo beweegt deze zo dat het Snoke in tweeën weet te snijden waarop hij dood ging. Als Rey dit deed vond ik het nog niet zo erg maar, omdat Kylo het deed en het best wel makkelijk ging tegen zo’n groot macht vond ik dan weer jammer. Wat het opleverde was natuurlijk wel een mooie vechtscene tegen de gevaarlijke garde van Snoke.

Ik zou ongetwijfeld wat vergeten in deze mening dit heb ik ook puur weggelaten omdat deze mening dan echt te lang gaat worden, en er gebeurt gewoon zó veel in een film als ‘Star Wars: The Last Jedi’ dat je er beter zelf naar toe kan gaan en hem er na misschien nog wel twee á drie keer kan gaan bekijken. Ik heb me hoe dan ook erg vermaakt en ik zit al weer klaar voor de volgende. Ik heb gelachen en genoten van véél scenes en ik zet hem hoe dan ook in mijn top 10 van dit jaar. Ik zou heus niet de grootste fan zijn van Star Wars (omdat ik misschien sommige dingen niet snap), whatsoever heb ik ook kunnen genieten en was het een top zit, en heb ik er geen spijt van. Al heb ik hem wel gewoon in 2D gezien.

avatar van baspls

baspls

In tegenstelling tot veel anderen was ik nogal teleurgesteld in The Force Awakens. Plichtsgetrouw ben ik toch nog The Last Jedi gaan kijken. Rian Johnson (bekend van o.a. Breaking Bad) is immers ook een veel betere regisseur als J.J. Abrams, althans dat dacht ik.

Rey wil in de leer bij Luke Skywalker, die daar bezwaar toe heeft omdat hij vind dat de Jedi-orde moet eindigen. Ondertussen vechten de rebellen met al hun kracht tegen de vloot van The First Order.

The Empire Strikes Back 2.0
Waar The Force Awakens haast letterlijk een reboot was van A New Hope, lijkt The Last Jedi ook verdacht veel op The Empire Strikes Back. Rey is er in geslaagd Luke te vinden en gaat bij hem in training, zoals Luke bij Yoda in training ging. The First Order heeft een groot vlaggenschip en zit de rebellen op de hielen, net zoals Darth Vader met de Super Star Destroyer. Een aantal personages komen terecht op een gokplaneet waar ze worden verraden, net als Lando de helden verraadde in Cloud City. De rebellen verstoppen zich op een zout-woestijn planeet (ja, want zout lijkt op ijs!) met een grot met een grote hangaardeur en de slechteriken gebruiken AT-M6 lopers (uit de kluiten gewassen ATATs) om die aan te vallen. Bovendien krijgen we meer te zien van het grote meesterbrein, hier Snoke, oorspronkelijk Keizer Palpetine en is er een schokkende onthulling rond de achtergrond van personages. Voor het geval het nog niet duidelijk genoeg was, zijn er ook nog een aantal shots uit The Empire Strikes Back letterlijk nagedaan.

Inhoudsloze personages en feministische motieven
Zoals al eerder gezegd, vind ik de nieuwe personages volstrekt waardeloos. Rey is een schoolboekvoorbeeld van de Mary Sue, een vrouwelijk personage dat overal geweldig in is en niet kan falen. Ze is meteen ongelofelijk sterk met de Force, zonder ook maar enige training of bijzondere afkomst (zo bleek in deze film). Kylo Ren is een totaal niet indrukwekkende slechterik. Waar Anakin goede reden had voor zijn overlopen naar de Sith, komt Kylo Ren meer over als een huilebalk die niet genoeg aandacht kreeg van zijn ouders. En dit zijn dan de personages waar de hele serie nu op moet gaan teren.

Feministe Kathleen Kennedy (die helaas aan het roer staat van Star Wars vanaf nu) gaf ons dus al Rey, maar dit keer kregen we ook nog een overkill aan nieuwe vrouwelijke personages. Het toppunt waren toch wel de naïeve Rose (“We're going to win this war not by fighting what we hate, but saving what we love!” Zeg dat maar tegen IS) en Vice Admiral Holdo. Laura Dern speelt een paars-harige figuur dat haast een personificatie is van derdegraads feminisme. Ze negeert iedere suggestie die door een mannelijk personage wordt gedaan en houd haar motivaties opzettelijk onduidelijk, waardoor ze een muiterij veroorzaakt. Uiteraard is er niets op tegen om nieuwe vrouwelijke personages te hebben. De originele trilogie had slechts 3 vrouwelijke personages, in de Prequels bracht Lucas dat een beetje in evenwicht door meer vrouwen en mensen van verschillende etniciteiten te gebruiken. Nu draait het nogal door en lijken personages enkel en alleen om politieke correctheid deel te maken van het verhaal.

Mark Hamil speelde opzich wel aardig als Luke, maar jammer was dan wel weer dat zijn personage waardeloos geschreven is. Eerder uitte Hamil al kritiek op de manier waarop het personage hier werd neergezet, kritiek die hij (waarschijnlijk na berisping van een furieuze Kennedy) introk. Natuurlijk heb ik veel respect voor wijlen Carrie Fisher, maar haar dood maakt de wijze waarop ze in deze film speelt alleen nog maar triester. Het was haast pijnlijk om te zien hoe Fisher hier seniel overkomt en praat met een onverstaanbaar redneck accent, in plaats van het half Britse accentje dat ze in de oude films had.

De ene twist na de andere
Door de beroemde plot-twist in Empire hebben Abrams en Johnson het idee in hun hoofd gehaald dat Star Wars bestaat uit plot-twists. The Last Jedi heeft de meest stupide wendingen, die puur bedacht zijn om het publiek te verassen en totaal geen toegevoegde waarde hebben voor het verhaal. The Force Awakens is compleet nutteloos geworden na de dood van Snoke. Waar komt Snoke vandaan? Hoe is The First Order ontstaan? En waarom lijkt deze sprekend op het Keizerrijk? Ze winden er niet eens doekjes om, Snoke is gewoon een inhoudsloze plaatsvervanger voor Palpatine en heeft zelfs precies dezelfde dialogen. De hele toenadering tussen Rey en Kylo was achteraf ook compleet nutteloos, gezien Kylo nu zelf de grote badguy is. Luke die een verbitterde oude man is en de Jedi wil opheffen is al onwaarschijnlijk, nog onwaarschijnlijker is dat de Jedi toch vrolijk daar gaan met bestaan nadat Meester Yoda de geschriften in de fik heeft gezet en de film The Last Jedi heet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over ‘space Leia’. Dat Star Wars niet wetenschappelijk correct is weten we allemaal, maar dat iemand het overleeft om zonder bescherming in de ruimte te zweven is zelfs voor Star Wars ongeloofwaardig. Bovendien is Leia ineens ook sterk in the Force zonder enige training en terwijl alleen een vage aanleg werd geïnsinueerd in eerdere films.

Disney’s Star Wars
Na al mijn kritiek ben ik nog niet eens op mijn grootste ergernis gekomen. Namelijk dat Star Wars tot een soort parodie op zichzelf is vervallen. Er gaan geen 3 seconden voorbij in de film zonder dat er een grapje wordt gemaakt of er wat slapstick te zien is. Nu zaten er in eerdere Star Wars films ook wat humor, maar die was altijd goed getimed en in balans met de serieuze aspecten van de film. Nu wordt Luke ineens een soort Sensei uit een komische kung-fu film en maken Rey en Kylo Ren zelfs grapjes tijdens hun confrontaties. Het stupide is ook nog dat mensen The Last Jedi ‘duister’ noemen. Ware het niet door de bizarre wendingen, dan zou dit de meest kindvriendelijke Star Wars tot nu toe zijn. Revenge of the Sith was pas echt duister en die had ook gewoon wat humor op de juiste momenten (“Another happy landing”).

Audiovisueel
Is The Last Jedi dan volledig slecht? Nee, visueel is er niet heel erg veel mis met de film. Bovendien vond ik de vlaggenschepen van The First Order er best gaaf uit zien en waren enkele nieuwe locaties ook wel redelijk creatief. Jammer is alleen dat vrijwel alle voertuigen gekopieerd zijn uit de originele trilogie, maar dan groter, luider en met andere kleuren. Waar ook niet veel mis mee was, is natuurlijk de soundtrack van John Williams. Al had ik wel weer het idee dat hij simpelweg materiaal uit de originele trilogie herhaalde en niet net als voor de Prequels, een volledig nieuwe score heeft geschreven. De effecten waren over het algemeen ook goed verzorgd, al vond ik Yoda er nogal bizar uit zien. Hij lijkt hier nog meer op een handpop als in de originele films, vooral de mond van het figuur was erg slecht gedaan.

Hypocrisie
Die vergelijking met de Prequels brengt ons tot iets dat ik aan moet kaarten. Star Wars ‘fans’ zijn namelijk hopeloos hypocriet. George Lucas maakte een erg creatieve en geniaal geschreven Prequel trilogie, maar die krijgt niets dan kritiek. De reden? Slechte CGI, kinderachtige aliens en het acteerwerk van Hayden Christensen. Om te beginnen bevatten de Prequels meer practical effects en fysieke sets als de originele trilogie en de Disney-vervolgen samen. Er is gewerkt met talloze miniaturen, veel aliens zijn poppen en erg zijn grootschalige sets gebouwd. De CGI-techniek gebruikte Lucas ook om dingen te maken die hij eerder niet kon maken, in het geval van Jar Jar is het resultaat inderdaad vrij gedateerd, maar datzelfde kunnen we ook zeggen over Gollum in de eerste Lord of the Rings-film. Kinderachtige aliens hebben we altijd al gehad in Star Wars, neem de Ewoks bijvoorbeeld. Bovendien kregen we in de nieuwe films ook Porgs en BB8 voorgeschoteld. En tot slot; als ik Adam Driver als Kylo Ren zie, ga ik Christensen’s vertolking van Anakin steeds meer waarderen. Veel beter wist hij de verleiding naar de duistere zijde uit te beelden. Dit is dus de hypocrisie van zogenaamde fans, Lucas creatieve (maar misschien niet perfecte) films worden de grond in geboord, maar Disney’s goedkope op nostalgie terende films worden de hemel in geprezen.

Conclusie
Concluderend kunnen we zeggen dat The Last Jedi opnieuw een dieptepunt is voor mijn geliefde franchise. Totaal stupide wendingen, inhoudsloze personages en een overkill aan flauwe grapjes zijn wat Disney ons nog veel zal voorschotelen. Tot in den treuren krijgen we Star Wars-films onze strot in geduwd. Hiermee schiet Disney zichzelf echter wel in de voet. Over een paar jaar is het uitkomen van een nieuwe Star Wars film helemaal niet meer bijzonder. Op een gegeven moment gaat niet meer iedereen naar een nieuwe film en lopen de inkomsten terug. Star Wars vervalt tot het niveau van slechte superhelden films die vandaag de dag zoveel gehyped worden. De magie is weg. Toch was Rogue One wel een meevaller, een zij-verhaal met respect voor de saga. Wellicht dat er in de toekomst nog een aardige Star Wars Story kan gaan komen. Wat de Episodes betreft heb ik de hoop echter al opgegeven en de eerst volgende film, een Han Solo spinoff, beloofd een tragisch wanproduct te worden.

avatar van Theunissen

Vrijwel precies een jaar geleden (op één dag na) heb ik de vermakelijke (vooral vanwege de vele prachtige beelden en de vele actie) Star Wars film "Rogue One (2016)" in de bioscoop gezien en gisteren dan deze Star Wars film. Daarbij vond ik het eigenlijk best bizar om Carrie Fisher (in de rol van Princess Lea) gedurende de hele film in beeld te zien en dat natuurlijk omdat zij een jaar geleden (op 27 december) geheel onverwacht en tragisch kwam te overlijden. "The Last Jedi" was dus haar laatste rol in een film en daarom is deze film eigenlijk ook wel een mooi eerbetoon aan haar.

Eigenlijk had ik verwacht dat zij in deze film wel zou omkomen (wat ook bijna het geval was toen ze in de ruimte werd geblazen na een aanval), maar dat is dus niet het geval (misschien ook wel als eerbetoon). Daarom ben ik ook wel enigszins benieuwd hoe men dit gaat oplossen in een nieuw deel en een nieuw deel ("Star Wars" is natuurlijk een perfecte melkkoe) zal er zeker gaan komen (blijkt ook uit het einde) en wat dat betreft had men deze Star Wars film beter kunnen noemen "Star Wars: Episode VIII - The Last and New Jedi"

"The Last Jedi" gaat verder waar "Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)" eindigde (de twee films zijn ook na elkaar opgenomen) en daarom heeft deze film verder geen introductie nodig. Hoewel ik me best goed vermaakt heb met deze film (sowieso zijn dit soort films leuker om te zien in de bioscoop i.p.v. op een televisie) vond ik hem wel wat minder dan de vorige film en ook minder dan de eerder genoemde tussen film "Rogue One (2016)".

Dat komt vooral omdat ik de eerste helft van het verhaal wat saai en flauw vond en dat gedeelte kon mij ook nauwelijks boeien en interesseren, gelukkig weet de tweede helft van het verhaal wel meer te vermaken en daarin zitten ook een paar leuke verrassingen (die gelukkig ook een paar clichématige wendingen teniet doen, zoals het gedoe tussen Rey en Kylo Ren, wat bijna klef begon te worden) en dan is tevens ook regelmatig actie te zien en vooral in het laatste sterke gedeelte van het verhaal.

De actie vond ik overigens wel minder dan het vorige deel en zeker wat betreft het leuke en verfrissende tussendeel "Rogue One (2016)" en ook visueel gezien vond ik deze film minder, want nu speelt het verhaal zich grotendeels af in de ruimte (waar de rebellen in hun "kruiser" achtervolgt en bestoken worden, beter gezegd ontsnappingspoging, door een groot vlaggenschip van "The First Order") en op een heel klein saai en kil eiland ergens in de zee (vooral saai en flauw vanwege het gedoe omtrent Rey en Luke Skywalker, die haar opleidt tot Jedi, en zelfs Kylo Ren).

Alleen het gedeelte waarin Finn (die al in "The Force Awakens (2015)" werd geïntroduceerd en daarbij de eerste donkere persoon was in een Star Wars film en dat ook nog in één van de hoofdrollen) en zijn nieuwe sidekick Rose (gespeeld door de Kelly Marie Tran, die als ik het goed heb nu de eerste Aziatische persoon is. Zo kan de Star Wars franchise natuurlijk ook uitgemolken worden in Aziatische landen) undercover in een gigantisch casino op een of andere rijkeluisplaneet belanden (maar men opzoek moet gaan naar een codekraker), zag er visueel wel fraai uit en deed me zelfs wat denken aan de Star Wars film "Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)", welke ik de slechtste Star Wars film uit de hele reeks vond. Gezien de laatste beelden van het verhaal (ik ben toen de aftiteling begon weggegaan en weet dus niet of na de aftiteling nog een extra scène volgt) met het kind, zal de komende Star Wars film daar waarschijnlijk ook gaan afspelen.

Ook in deze Star Wars film zijn er een aantal nieuwkomers te bewonderen zoals de al eerder genoemde jonge Kelly Marie Tran (in de rol van Rose, wiens moeder tijdens de opening van het verhaal omkomt tijdens het bombarderen) en de oud gedienden Benicio Del Toro (als codekraker DJ) en Laura Dern (als Vice Admiral Holdo van de rebellen, waarvan ik in eerste instantie dacht dat het een verraadster was, omdat ze best vaag is). Ze deden het best leuk en verdienstelijk en de eerste twee zullen we waarschijnlijk weer terug zien in een nieuw deel, maar de laatste zeker niet, omdat zij omkomt tijdens het torpederen (beter gezegd kamikaze) van het vlagenschip van "The First Order" met de "kruiser" van de rebellen (die inmiddels verlaten is m.u.v. haar) en dat op lichtsnelheid (werd best fraai in beeld gebracht).

Van de oorspronkelijke cast was het leuk om de veteranen uit de oorspronkelijke reeks (die ik als kind zijnde in de jaren 80 zeer leuk vond en de eerste Star Wars film heb ik ook destijds ook tijdens de vakantie gezien bij mijn oom en tante in Canada en dat terwijl ik eigenlijk geen woordje Engels verstond ) weer te zien en dan doel ik natuurlijk op Carrie Fisher (ondanks dat ze dood is), Chewbacca (Joonas Suotamo) en Mark Hamill (Luke Skywalker) en de laatste maakt in deze film eigenlijk zijn rentree, hoewel hij in de film "The Force Awakens (2015)", op het einde ook al eventjes te zien was. Beiden deden het verdienstelijk, waarbij het vooral natuurlijk leuk was om Mark Hamill weer terug te zien (vooral op het einde was hij sterk) in een Star Wars film en waarschijnlijk was dit ook de laatste keer.

Chewbacca heeft in deze film overigens maar een hele kleine rol en alle scènes waarbij hij in beeld te zien is, zijn vooral komisch zoals de scène waar hij een gebraden vogel wilt gaan eten en andere vogels hem dan droevig aankijken. Sowieso zit er in deze Star Wars film best veel van dit soort flauwe en droge humor in, waar ik wel geregeld om moest (glim)lachen. Uiteraard zien we ook weer de robots C-3PO (Anthony Daniels) en R2-D2 (Jimmy Vee) weer terug in kleine rolletjes, waarbij de laatste min of meer is vervangen door de geavanceerde robot robot BB-8 (stem van Dave Chapman).

Van de nieuwe cast, die al sinds "The Force Awakens (2015)" meespelen, vond ik vooral Adam Driver dit keer indruk maken (hij zag er ook best gespierd uit, toen hij half bloot in beeld was te zien) als de "nieuwe" schurk Kylo Ren en zijn rol is ook het best goed uitgewerkt en hij is eigenlijk ook het meest interessante personage in deze film, waarbij hij veelvuldig in beeld te zien is. Het is vooral fraai om te zien hoe hij met alles (inclusief zijn helm, die hij al snel afdoet en kapot slaat) en iedereen en vooral zichzelf in de clinch ligt en hoe hij zich verhoudt tegenover de geanimeerde sadistische engerd Snoke (Andy Serkis) die baas is van "The First Order", Luke Skywalker, Rey en zijn moeder Leia.

Daisy Ridley in de rol van Rey, die in het vorige deel nog de hoofdrolspeelster was (nu ook nog), komt er dit keer een stuk bekaaider vanaf en heeft omdat ze vooral te zien is op het eiland samen met Luke Skywalker, relatief weinig te doen. Pas als ze het eiland verlaat, wordt haar rol interessanter. John Boyega in de rol van de donkere Finn deed het verdienstelijk en ik vond het vooral leuk dat hij het mocht opnemen tegen zijn voormalige commandant van de Stormtroopers, te weten Captain Phasma (Gwendoline Christie, van haar zie je overigens alleen maar één oog), hoewel dat gevecht eigenlijk wat aan de flauwe kant is. Verder is het wel leuk en lief om te zien hoe Rose met hem begaan is.

Domhnall Gleeson in de rol van General Hux van "The First Order" deed het ook verdienstelijk, waarbij het vooral leuk was om te zien hoe hij voor lul werd gezet tijdens de opening van het verhaal waarbij Poe Dameron van de rebellen met hem aan het communiceren is en hem steeds "Hugs" noemt en hem ook volkomen negeert. De zonet genoemde Poe Dameron gespeeld door Oscar Isaac (het had ook voetbalanalist en voormalige voetballer Kenneth Pérez kunnen zijn, want daar lijkt hij als twee druppels water op), vond ik buiten de openingscène vooral irritant en vervelend en zijn rol was ook erg overdreven en clichématig.

Al met al vond ik het leuk om ook deze Star Wars film wederom in de bioscoop te zien (ik zat ook weer in een meebewegende D-box stoel) en ik heb me vanaf de tweede helft (na de pauze) van het verhaal er ook best mee vermaakt. Maar gezien het niveau van "Rogue One (2016)" had ik er eerlijk gezegd meer van verwacht en deze film is met circa 150 minuten ook wel een erg lange zit. Desondanks denk ik dat ik een nieuwe Star Wars film ook in de bioscoop ga bekijken en zeker als deze wederom draait tijdens de kerstvakantie.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Ik heb mij ontzettend verheugd op dit deel, dit is gewoon weer een fantastisch deel! Het bevat een origineel verhaal, iets wat Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015) niet had, waar ik alsnog wel heb van genoten. De special effects zijn wederom weer geweldig. De cast doet het weer uitstekend. Adam Driver komt in dit deel veel overtuigender over als Kylo Ren. De actiescènes zijn weer om van te smullen met als uitblinker voor mij de team up van Rey en Kylo Ren vs The Elite Praetorian Guards. Na deze scène dacht ik even dat Kylo Ren alsnog de overstap zal maken naar de Light Side, wat niet het geval was. In het vorige deel leek Snoke een erg mysterieus personage, in dit deel zijn we niet veel wijzer geworden over hem, en wordt er al snel een einde gebracht aan hem, hij sterft wel heel gemakkelijk. Op het einde viel mij op dat dat jochie de bezem pakte met de force, ben benieuwd of we hem ooit nog een keer terug gaan zien. De humor pakte goed uit. De muziek van John Williams is erg goed. Ik kijk weer uit naar het volgende deel!

avatar van Woland

Woland

Dit was toch wel een enorme deceptie. Niet dat ik echt een Star Wars fanboy ben, maar ik heb me met de oorspronkelijke trilogie en toch ook wel de laatste twee films vrij aardig vermaakt. En misschien spelen er andere dingen mee. Misschien was het de verkeerde film op het verkeerde moment. Misschien was ik een beetje chagrijnig na zeiknat geregend te zijn op de fiets. En misschien heeft het er mee te maken dat ik gister het op alle vlakken veruit superieure Blade Runner 2049 heb gezien. Maar The Last Jedi was twee-en-half uur voornamelijk irritatie, ondanks dat het er soms fraai uit zag.

Twee aspecten die gedurende de hele film terugkwamen waren de grootste bron van ergernis, en ik vraag me nu een beetje af of het erger is dan in de eerdere Star Wars, of dat het gewoon slechter valt nu. Probleem 1 was die continue neiging om kinderlijke, schattig en grappig bedoelde robots en aliens te laten zien, die dan infantiele grapjes lopen te maken. En probleem 2 was het plot, wat als een tang op een varken sloeg en wat weer compleet van de toevalligheden, deus ex machina's en onwaarschijnlijkheden aan elkaar hangt. De beginscene illustreert beide problemen al direct. Dat ronde robotje (wat een irritante etter, Jar Jar Binks is er niks bij) die met Dameron Poe (of andersom) met een enkele X-wing een volledige armada van het Rijk aanvalt, op 'komische' wijze de boel repareert, en natuurlijk ontkomen ze ongedeerd. Ja, er sneuvelt wel wat rebellenkanonnenvoer, maar onze helden, uiteraard ontsnappen ze keer op keer.

En zo gaat dat twee-en-half uur door. Die klotevogeltjes op Luke's eiland. Die kamelen. Die kristalvosjes. De vele gasten in het casino. De achtergrondfiguren overal. Yoda die uit de lucht komt vallen. En ook bij elke actiescene is het weer raak. Dat grote ruimteschip wordt geraakt in een kamikaze-actie en iedereen in de wijde omgeving is in de prak - behalve natuurlijk onze helden Finn en Rose. En natuurlijk, ondanks een overmacht aan vijandelijke vuurkracht, ontsnappen ze net op het laatste moment, maar natuurlijk niet voordat we een showdown hebben gehad met een eindbaasje. Die aanval op het kanon? Natuurlijk overleven Finn en Rose en Dameron dat. En keer op keer komt de oplossing uit de lucht vallen, overleeft iedereen op miraculeuze wijze, en gebeuren de grootst mogelijke toevallen.

Natuurlijk, het ziet er verder vaak wel goed uit, en bijvoorbeeld het gevecht aan het einde op die zoutvlakte met de AT-ATs is behoorlijk goed gedaan. Dito voor de confontraties met Kylo Ren, een van de weinige redelijke aspecten. Acteerwerk was wisselend - Daisy Ridley is niet zo sterk als ze boos probeert te zijn, maar deed het verder prima, dat flauwe stottertje van Benicio del Toro kwam me al vrij snel de neus uit, Carrie Fisher was niet zo best, maar verder was het meestal wel oke. Maar dat is toch wel een vrij lage standaard, en qua sfeer en verhaal vond ik het een misbaksel.

Star Wars gaat hier continu voor de laagste gemene deler qua humor en verhaal. Blade Runner was zoveel beter en volwassener, het was bijna pijnlijk. De film voelde aan als een wat ongeinspireerde aflevering van Doctor Who, maar dan uitgesmeerd over twee-en-half uur en zonder de Doctor. Helaas.

avatar van FlorisV

FlorisV

De film vandaag voor de tweede keer bekeken. Ik hoefde minder op het plot te letten. Kon echt genieten, nog meer dan de eerste keer. En wederom het acteren van Driver en Hammill was om van te smullen. Deze mannen hebben hun hart en ziel er in gestopt en weten iets toe te voegen aan personages waar toch hier en daar wat aan ontbreekt. Klasse.

Daisy Ridley was dit keer iets vlakker, maar verder prima, net als John Boyega. Niet meer het sprankelend frisse van de eerste maar dat komt ook door het verhaal. Ik blijf de spiegelscene van Rey nietszeggend vinden. Verder bleef de confrontatie tussen haar en Kylo wel gaaf net als die met Snoke. Blijft indrukwekkend hoe ontzettend lelijk die kop van Snoke is...

Rose bleef echt de Jar Jar Binks van TLJ. Overbodig EN vervelend. Nu niet door slapstick, maar door politiek correct gedram.

Wat verder het meest bleef verbazen was het volslagen absurde gedrag van Admiraal Holdo. En Laura Dern vond ik vroeger best een stuk maar dan heb je het over 20 jaar terug...vergane glorie helaas.

Ook ietwat vreemd: Poe Dameron heeft het op een gegeven moment over een "big-ass door". Alsof het een Michael Bay film is die zich in het heden afspeelt...past echt niet!

Al met al toch een ruime voldoende door acteerwerk, het visuele en de vele onverwachte wendingen in het plot (dat de nodige problemen heeft maar OK).

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Na wat opgevangen te hebben dat Mark Hamill best pissig is vanwege de manier hoe Luke Skywalker hier wordt neergezet. En dan blijken er ook nog veel fans zwaar teleurgesteld te zijn in de complete film. Ik kan mij deze commotie heel goed voorstellen. Maar ik heb toch echt een goede Star Wars film zitten kijken! Het liefst geef ik 4 sterren, want wanneer de film gaat over waar het over zou moeten gaan, is de film ijzersterk.

Helaas moet de film weer is 2,5 uur duren waardoor je toch weer te maken krijgt met overbodige shit. Dat hele gedoe met Benicio del Toro had mij gestolen kunnen worden. Hier besteed de film uiteindelijk toch wel een minuut of 20 aan. Star Wars is niet meer zo cartoony zoals Episode 1, 2 en 3 (al was episode 3 gelukkig best duister), maar hierdoor zijn er een aantal scènes wat misplaatst en alsnog cartoony. En wanneer Finn op het punt staat om geëxecuteerd te worden vliegt een schip van de rebellen op lightspeed dwars door het enorme schip van het keizerrijk heen. Fantastisch in beeld gebracht!! Terwijl Finn samen met zn nieuwe vriendinnetje dus geëxecuteerd moeten worden staan er honderden Stormtroopers bij. Maar daarna is er werkelijk geen 1 meer over! Alleen Finn en zn nieuwe chick overleven het. Ja, en Captain Phasma dan. En waarom vertelde ze nou niet gewoon meteen wat ze van plan waren wanneer ze stiekem naar die verlaten rebellenbasis gaan. Nee, eerst muiterij en pas als het helemaal uit de hand loopt, komt Leia het even uitleggen. Holdo was gewoon op de hoogte namelijk. Ik hou niet van dit soort slordigheidjes.

Toch ben ik erg tevreden met hoe het hoofdverhaal zich ontwikkeld heeft. En daarbij kreeg ik echt vaak dat Star Wars gevoel. TFA deed dat een beetje, maar dit is voor mij weer echt Star Wars! Maar helaas net geen 4 sterren.

Ik hou het op een 7,5 ... 3,5*

avatar van filmkul

filmkul

Toch weer een sterke episode. De hoofdlijn van het verhaal is niet zo sterk en niet altijd even logisch. Het subplot is echter een stuk interessanter en wordt fraai uitgewerkt door Johnson. De actiescenes zien er weer spectaculair uit, hoewel sommige actiescenes best wat langer hadden mogen duren. Het lightsaber gevecht met de Praetorian Guards springt er boven uit. De scène op Canto Bight is een stuk minder en had er best uitgesloopt mogen worden. Verder vliegt de film voorbij en word je van minuut tot minuut vermaakt met fraaie gedetailleerde beelden en uitstekende special effects. 3.5/4.0

De beste Star Wars film ooit gemaakt! Een spectakel om te kijken ❤.

Zeker een vermakelijke film.
In het begin beetje teveel humor en sommige scènes niet echt lekker geloofwaardig over. Zoals bijvoorbeeld Leila die rondzweeft in de ruimte en ineens ook over de force lijkt te beschikken.

Maar aan de andere kant. Veel verrassende onverwachte gebeurtenissen en erg mooie gevechten in mooie omgevingen. Vooral het eindgevecht met Obi Wan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Degelijk.

Het begint erg goed, deze nieuwe Star Wars. Het tempo zit er goed in en de makers zetten meteen de toon qua spektakel. Nadien ontvouwt logischerwijze het verhaaltje zich en dan kakt de film behoorlijk in. Na The Force Awakens zijn er tig mogelijkheden te verzinnen om met wat fris uit de hoek te komen, maar helaas gebeurt dit niet (enorm fletse Luke/Rey scènes). Nu ja, op één dingetje na: de dood van Snoke zonder dat we er iets over weten. Verrassend en een goede zet om het personage Kylo Ren wat extra's te geven. Maar vlak hierna gaat men wederom de fletse weg op. M.i. had men met Kylo/Rey verder de ambigue tour moeten opgaan. Nu wordt Kylo - wat toch nog meer een getormenteerde Anakin ll is dan überslechterik - de grote leider van het Kwade, gaat men rap rap komaf maken met Luke.
En wat nu, in de volgende film? Kylo achter Rey - Leia - Finn - Poe - ... aan? Had Luke laten leven en hem een belangrijke rol in film 3 gegeven als grote leider van het Goede tegenover het massavernietigingswapen van Hux (had die in godsnaam wat dreigender gemaakt i.p.v. zo'n karikatuur), met een verhaallijntje omtrent de Force strubbelingen van Kylo/Rey waarin Luke dan ook weer z'n rol gehad zou kunnen hebben. Had volgens mij veel interessanter geweest, maar bon.

Cast is nagenoeg identiek aan die van The Force Awakens. Mark Hamill is uiteraard de voornaamste toevoeging, deze keer als een Luke die ook weer wat anders is dan de jonge versie. Adam Driver als Kylo Ren blijft voor mij de interessantste acteur, maar het potentieel van zijn personage (en zijn acteertalent) wordt niet benut. Hopelijk wordt dit nog rechtgezet (maar ik betwijfel het).

Visueel tovert Rian Johnson gelukkig nog enkele hoogtepunten uit zijn hoed. Niet zozeer qua design (de gokstad en de paarden ervan) maar wel actiegewijs. De zoutvlakte op het einde zorgt voor een schitterend effect. Hopelijk meer van dergelijke scènes in het volgende deel.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Mijn eerste Star Wars review.

Nog nooit heb ik de moeite genomen om iets te posten bij een Star Wars film. Daarvoor ben ik niet genoeg fanboy en iedereen is het er wel over eens dat de originele serie beter is dan de prequels. Er viel voor mij weinig toe te voegen aan wat anderen niet al gezegd hadden hierover. Toen een paar jaar geleden Star Wars nieuw leven werd ingeblazen, waren mijn verwachtingen hoog. Het kon immers niet slechter dan de prequels. Met The Force Awakens en Rogue One was ik meer dan tevreden; beide staan bij mij op 4****. Natuurlijk knaagden er wel wat kleine dingen, zoals het Mary Sue personage Rey of emo kid Kylo Ren. Maar dat zou wel recht gezet worden in het volgende deel. Dacht ik...

Helaas: met The Last Jedi zakt de reeks weer af naar het prequel niveau en daarom wil ik nu toch even mijn hart luchten. Ik heb geen zin om alle zaken langs te lopen, maar dit zijn mijn grootste ergernissen:

- Mary "Rey" Sue: Dit personage is echt de Wesley Crusher van Star Wars. Is een master Jedi zonder een minuut training, vliegt ruimteschepen zonder er ooit één gezien te hebben en is simpelweg overpowered. Dit was in de TFA al zo, maar ik dacht dat ze dat hier wel recht zouden zetten door haar ook een tijdje te laten trainen. Haar overwinning op Kylo Ren kon immers gewoon geluk zijn. Maar nee hoor; ze schuift nu zelfs Luke Skywalker en opnieuw Kylo Ren kinderlijk eenvoudig aan de kant.
- Token Finn en token Rose: De neger en Aziaat omdat het moet. Finn was een leuke vondst in het eerste deel. Echter nu is hij gedegradeerd tot een derderangs personage en lijkt er allen nog in te zitten vanwege zijn huidskleur. Hij ontwikkelt zich totaal niet door. Het personage Rose is compleet belachelijk en lijkt er ook alleen maar ingestopt om een bepaalde demografische groep te pleasen. Ik ga een brief schrijven aan de makers, want ik mis nog een token transgender!
- Snoke: wie is hij? Waar komt hij vandaan? O, laat maar, hij is al dood. Had eigenlijk een Trump-pruik moeten hebben, maar dat was zelfs voor Rian Johnson over-the-top.
- The First Order: Dit deel van het script is geschreven door Sylvana Simons. Tenminste zo lijkt het. Allemaal boze witte mannen. Want alle witte mannen zijn nazi's, toch? Verder een belachelijk incompetente bende, maar dat is omdat alle mannen belachelijk zijn in deze film.
- Overdreven feminisme: werkelijk alle leidende posities worden ingenomen door vrouwen en alle mannen zijn dom en incompetent. Zie eerdere punten. Vervelende SJW overcompensatie. De opper feminist heeft zelfs paars haar.
- Kylo Ren: emo-kid en incompetent, want een man. Wederom een personage dat stil blijft staan in zijn ontwikkeling.
- Princess Leia: kan ineens door de ruimte vliegen zonder ruimtepak! Star Wars "jumped the shark". Wist niet dat dat mogelijk was; nu dus wel.
- De rebellen: een heerlijk diverse, multiculturele bende, die geen vijand bevecht, maar vriendjes beschermd. Pure SJW crap.
- Luke Skywalker: grumpy old man. En incompetent natuurlijk. Zonde wat ze met zijn personage hebben gedaan. Tegen het einde krijgt hij nog even een moment of fame. Vaarwel Luke Skywalker.

Gelukkig blijven de effecten leuk en heeft het wel de sfeer van Star Wars. Ook sommige locaties waren prachtig. Verder had ik ook niet zoveel problemen met de meer "komische" momenten. Deze had Star Wars altijd al. Maar als geheel is het gewoon erg mager. Krappe voldoende. 3***

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Moeilijk te beoordelen in december na de eerste kijkbeurt. Ik was teleurgesteld, maar ik wist niet of dat aan de film lag of aan mijn verwachtingen. Enfin, begin dit jaar een tweede maal gekeken en nu toch maar eens er wat van vinden.

En dan ga ik eerst even wat roepen wat ik van deze hele nieuwe saga vind. Nu ja, het is voor mij nog geen canon. The Force Awakens verbloemde dat gevoel doordat het een enorm fijne frisse film was en allerlei kansen bood. Deze Last Jedi laat toch vooral zien dat het Expandend Universe van Star Wars vele malen boeiender was, waar met de potentie die er is veel meer mee werd gedaan.

The Last Jedi dus. Het is een film van hit en miss, die een teleurstelling is zowel door de film zelf als mijn verwachtingen. Op dat tweede mag ik eigenlijk de film niet beoordelen, maar allerlei fan-theorieën en ideeën zijn uiteindelijk een stuk beter gebleken dan de film is geworden. Die film is een enorm rechtlijnig ding dat nooit echt gaat leven en eerder een verlengde aflevering uit een televisieserie is dan een volwaardige bioscoopfilm. Dat tripje van Finn en Rose vond ik daardoor niet eens heel vervelend omdat het de basis doorbrak en de film net wat meer breedte geeft. Maar dit is in wezen een enorm lange achtervolging met ook inderdaad dat dommige van stilvallende schepen (dat simpel opgelost had kunnen worden met het feit dat Snoke's schip die veel kleinere rebellenkruisers aantrekt en dat dar wegblijven energie kost). En verder gebeurt er weinig. De film is een sleutelmoment, dat wel, maar met nadruk op moment.

Hit en miss dus. Luke die op dat eiland weinig doet en Rey na twee films nog steeds geen training heeft gehad maar wel van alles kan vind ik een miss. Luke die we nog steeds niet op zijn krachtigst hebben gezien in een gevecht is vooral een gemis. Maar die laatste scène met hem is wel degelijk sterk gedaan en Luke ziet er geweldig uit. De humor is vooral een miss. De actie is goed gechoreografeerd en dus een hit. Driver als Ren is een hit. Ridley die in de vorige film nog fris was, is enorm houterig en een miss. Boyega en Isaac als acteurs een hit, hun rollen echter matig geschreven en een miss. Sommige locaties een hit, het Star Wars-gevoel een miss. En zo kan ik wel even doorgaan.

Op de prequels valt enorm af te geven, zeker als films zijnde, met soms een brak script en waardeloze acteurs voor de rol van Anakin, maar dat waren wel goed vertelde verhalen in levendige werelden met soms ook best een enorme diepgang. Dat alles heeft deze Last Jedi allemaal niet. 2,5*.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

"Ik ben niet boos, maar teleurgesteld." Dit soort pseudopsychologische uitlatingen zitten normaal gesproken in mijn allergie, maar dekt stiekem toch wel de lading.

Met sfeervolle omgevingen, spectaculaire actiescènes, luchtige humor en de nodige frisse nieuwe gezichten zette The Force Awakens met verve de toon voor een nieuwe trilogie. Ok vooruit: verhaaltechnisch werd er braaf binnen de lijntjes gekleurd, maar dat kan ik prima onder de Jedi-mantel der liefde bedekken. De talloze slordigheidjes in The Last Jedi echter niet.

Gebrek aan uitdieping personages. Geforceerde inclusiviteit. Plot holes zo groot als zwarte gaten. En wat ben ik in Episode VIII qua verhaal nu eigenlijk wijzer geworden? Ik voel me als trouwe kijker in deze 'filler' dan ook een beetje in het ootje genomen. Disney bevestigt wat mij betreft zijn imago als notoire uitmelker.

Dat betekent overigens niet dat deze film ondermaats is. Wanneer ik mijn zwarte (3D-)bril afzet, zie ik nog genoeg positieve aspecten. Op het vlak van actie en humor zit het absoluut snor. Met het verstand op nul en een bak popcorn op schoot word je als vanouds in het Star Wars-universum opgezogen. Star Wars blijft wat mij betreft heer en meester op het gebied van space battles.

In Episode IX staat J.J. Abrams weer aan het roer, die hopelijk de toon van The Force Awakans voortzet en de tekortkomingen van The Last Jedi doet vergeten.

bunkerspace battlefailuredefeatvervolggoed tegen kwaadimaxruimte-operastormtroopermilitary operation walt disneydisneystarwarsstar wars absurdbitterbold