Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Verenigde Staten / Italië
Geregisseerd door: Sergio Leone
Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Seifer
pfff bijna 4 uur duurende film, is dat niet wat te langdradig?
Moet de film zelf nog zien.
JanDahler
fantastische film! duurt bijna 4uur maar deze vliegen echt voorbij! De Niro en Woods zijn geweldig in deze film. maar vooral het sfeertje in deze film is erug lekker. ook de muziek doet me kippenvel krijgen
4,5!
sinterklaas
Wat krijg je als je de helden Sergio Leone en DeNiro door elkaar mengt? Inderdaad een prachtig meesterwerk. Voeg daarbij nog allerlij verschillende genre's bij en een heerlijke tijdsvertelling van een halve eeuw en je bent weer blij. Het begin is wel een klein beetje rommelig maar het bloeit allemaal op en voor je het weet word je meegezogen in een heerlijke sfeer van vroeger. De decors en achtergronden van de arme buurt van New York in de jaren 10 ofzo waren gewoon erg sfeervol en mooi. De acteurs waren ook zeer goed. Robert de Niro kon er ook weer iets schitterends van maken. In deze film hebben ze in het jaren 60 deel even zijn haar grijs geschilderd en een kale plek op zijn achterhoofd geschoren zodat het lijkt alsof ie 70 is.
Het verhaal is soms een beetje moeilijk te volgen maar dat maakt niet uit. Western Regisseur Leone maakte al zeer goede films en ik had al hoge verwachtingen bij deze en inderdaad...
Wat wel een sneue scene was, was datBugsy bv dat jongentje in Noodles zijn groep zomaar neerschoot. Maar dat de Jonge Noodles keihard toesloeg met een stiletto naar Bugsy was wel indrukwekkend. En dat ie daarbij een agent bij neersteekt en in de gevangenis beland.
Ook lieten ze zien hoe in die tijd politiemannen wreed waren tegen kwajongens.
En dan, 20 jaar later komt Noodles weer uit de cel en komen we in de jaren 30 terecht. Dit moest wel een hele dure grap zijn: Om al die decors, de oldtimers, de kleding, de locaties en de wapens te regelen van al die tijden. En dan begint het verhaal van Noodles ook een beetje. Hoe ie in de echte mafia terechtkomt bv... Ook die scenes in Miami waren mooi. Vooral met Maximilian 'Max' Bercovicz die agresief word als hij 'gestoord' genoemd word door Noodles.
Wel jammer vond ik dat Joe Pesci, ondanks dat zijn naam op de dvd hoes staat, maar een rolletje krijgt van 5 minuten. Dat was wel een klein tegenvallertje. Maargoed...
Conclusie: een opnieuw schitterende film met Robert deNiro. Dat hij door Sergio Leone is geregiseert is ook een verrassing. Je kent hem alleen van de westerns maar dit was een perfecte laatste film van hem. Hij was al van plan om deze film te maken in plaats van Once Upon a Time in the West maar de mensen wilden toen liever OUATITW ipv OUATIA. Dit plan was ook al 16 jaar oud. Maar gelukkig is het wel doorgegaan. Prachtfilm!
Ook vond ik de 14 jarige Jennifer Connelly als de jonge Deborah erg knap. Vooral hoe ze der eigen uitklede.
Handsome Bill
Enkel dankzij Leone is deze film goed te doen.
thomzi50
- 1991 berichten
Heb de lange versie gezien; het kon soms wat trager, ik vond het naarmate het einde vorderde iets minder goed worden, maar wat een film al met al. Het ziet er echt prachtig uit, de settings zijn ongelofelijk, het verhaal is mooi, spel van de acteurs formidabel. Dikke 4*
SLK
De langste versie duurt 5 en een half uur heb die in Nederland nog nooit gevonden op dvd of vhs
Die bestaat ook niet.
Die bestaat ook niet.
Toch wel: The studio and producers balked at the six-hour length of the original shooting script on the grounds that the movie would be too expensive. Leone was forced to trim it down to four-and-a-half hours.
De echte versie is bijna 6 uur....
JayLunar
Je toont je eigen ongelijk aan. Op basis van het "original shooting script" zou de film (kennelijk volgens berekeningen) 6 uur gaan duren. Niet dát script is uiteindelijk verfilmd, maar een ingekorte versie van 4,5 uur.
Kai
Ik heb ook gelezen dat er nog scene's ergens in het archief moeten liggen. En ook als je de foto's op de dvd bekijkt zie je stills van de film die niet in de huidige film zitten.
Da's op zich normaal. Het klopt dat er ooit een langere versie van de montage ontstaan heeft, maar de versie die wij uiteindelijk hier nu kennen is wel degene waar Leone achter stond.
Tegen de verknipte Amerikaanse versie (die ik nooit gezien heb. Is die ergens te krijgen?) heeft hij zich altijd verweerd. Daar wilde ie niks mee te maken hebben.
Overigens vraag ik me af hoe betrouwbaar die quote over het shooting script is.
SLK
Ik bedoel dat er scenes zijn die te vinden zijn waar het totaal van de film op 6 uur komt.
Pistons
Overigens vraag ik me af hoe betrouwbaar die quote over het shooting script is.
Not exactly.
Aan het eind van de opnames had Leone footage van acht tot tien uur, dit trimde hij uit tot zes uur, en hij wilde de film in twee delen van drie uur uitbengen.
De producers weigerden echter, omdat Novacento op die manier al commercieel geflopt was, en Leone moest de film tegen z'n zin in nog verder inkorten.
Daarom krijgt de film ook geen vijf sterren van mij, vooral de eerste scène na de intermission geeft mij het gevoel dat ik te veel gemist heb.
Zoals dat Noodles op vakantie zou zijn geweest, ik weet zeker dat zijn struggles prachtig in beeld zijn gebracht door Leone. Ook hoor je zijn vriend zeggen dat hij 'shed a little blood' voor het respect van braverik Conway (what's in a name) O'Donell, en de wond op z'n nek toont aan dat ook daar een prachtige scène bij gezeten zou hebben. Evenals de betaling door de Unie en dat Noodles z'n vriend niet herkend zou hebben omdat hij zo ver heen was terwijl hij over Deborah heen probeerde te komen.
Dat wordt in de voor mij toch te korte versie van 238 minuten even teniet gedaan met het gesprek over die dingen, maar het maakt dat ik de verder perfecte, sublieme film geen vijf sterren geef.
Maar een langere versie zul je dus nooit vinden.
veron35
Hoe krijgt Leone het voor elkaar. Absolut zijn beste film. Ik kreeg gewoon rillingen van Ennio Morricone. Heel de film is briljant. In een keer naar nr. 2 in mijn top tien. Ik ben er helemaal van ondaan. Perfect einde. Je weet niet hoe, meschien is het allemaal een droom geweest, meschien ook niet. Briljant!
Dutchero
Let op je spoilers
veron35
Dit zijn toch niet echt spoilers? Ik verraad er niks mee.
veron35
Ik zeg alleen maar dat het zou kunnen. Het is niet zeker.
Dutchero
Ik zeg alleen maar dat het zou kunnen. Het is niet zeker.
Je moet gewoon helemaal niets over het einde zeggen, dus ook niet suggereren
veron35
Zal voor mij de volgende vakantie wel worden.
IveLoveMovies
In de vakantie heb ik deze film gezien en ik vondt het al meesterlijk film. Maar vast en zeker trek ik deze nog eens uit mijn kast om terug te zien.
Dus voorlopig en 4.5/5
wo2-Freak
Wauw, ik zie net pas dat hij 238 Minuten kan duren.
Langst duurende film ooit?
Ik weet niet of ik 4uur achter elkaar 1film kan blijven kijken ;P
TonyMontana
Wauw, ik zie net pas dat hij 238 Minuten kan duren.
...
als je die versie ergens weet te bemachtigen laat me maar ies weten
... de enige versie die op dvd is verschenen is de 220 min. durende film...
...Langst duurende film ooit?
...
er zijn nog andere films die langer duren:
enkele vb:
....

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie