• 9.374.492 stemmen

Once upon a Time in America (1984)

Misdaad / Drama | 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)

Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika

Oorsprong: Verenigde Staten / Italië

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Hebreeuws

Releasedatum: 27 september 1984

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Once upon a Time in America

"Crime, passion and lust for power."

Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...

David 'Noodles' Aaronson

Philip 'Cockeye' Stein

'Fat' Moe Gelly

avatar van brymj

brymj

Nog eens gekeken, en alles beviel me gewoon stukken beter.
Prachtige film, prachtige muziek ook, en natuurlijk rasacteurs als James woods en Robert de niro.

Het einde vond ik een beetje ingewikkeld allemaal, Als het goed is verraadt Noodles zijn drie vrienden toch? Hij geeft een tip aan de politie en vervolgens worden de drie vrienden om zeep geholpen, aan het begin zie je ook drie lijken liggen, de eerste twee overduidelijk Cockeye en Patsy, de derde is echter erg 'toegetakeld' om het maar even zo te zeggen.

Als Noodles dan veeel later in de film stokoud is en deborah bezoekt, is hij uitgenodigd voor een feest van Max??? ja toch?
degene die dus zo toegetakeld was, was iemand die zich voordeed als Max???
en één van de laatste scenes zie je een vuilniswagen ofzo aan komen rijden, daarachter liep (geloof ik) de oude Max. en toen de wagen eenmaal voorbij was gereden, was Max nergens te bekennen en zag noodles dat de wagen allemaal dingen vermaalde. max had dus toch nog zelfmoord gepleegt??
en dan zie je een uitbundig liefdespaar voorbijrijden, (wat had dat voor verdere betekenis?)

avatar van Kai

Kai

brymj schreef:

vond het aan het einde een beetje ingewikkeld worden namelijk

Zo te lezen zie je het heel aardig.
Noodles "verraadt" inderdaad zijn vrienden (de telefoon op het begin), maar dat was voor hun eigen best wil. Anders zouden ze tijdens de overval op de nationale bank waarschijnlijk vermoord worden, tenminste zo dacht Noodles en de vriendin van Max, die Noodles overhaalt zijn vrienden te verraden.

Max blijkt later niet dood te zijn dus de 'toegetakelde' was iemand anders. Noodles krijgt inderdaad jaren later als oude man een brief en een sleutel van de kluis. Bij de brief heeft hij uitnodiging gekregen voor het feest van de Senator. Maar hij weet, dat wanneer hij gaat, hij dingen uit het verleden te weten zal komen die hij misschien wel niet wil weten.

De man die naar de vuilniswagen liep, zou Max kunnen zijn idd al is het moeilijk te zien. Maar op de Vuilniswagen staat een nummer dat gelijk is aan het aantal jaren dat Noodles en Max elkaar niet hebben gezien. Dus Leone wil er wel iets meezeggen. Maar de daaropvolgende scene is nog lastiger... Want was het geen droom van een opiumrokende Noodles? Dat mag de kijker voor zichzelf beslissen. Het epos van de vrienden is voorbij. Winnaars zijn er niet en hoe het met de vrienden afloopt zal nooit verklaard worden. Noodles zal moeten leven met veel onopgeloste vragen over zijn oude vrienden waar hij nooit antwoord op zal krijgen.

avatar van Hayabusa

Hayabusa

Deze film is gewoon vele malen beter dan Scarface, zelden zo onder de indruk geweest van een maffia-film.

De Niro is weer oppermachtig.

avatar van Aragorn

Aragorn

eindelijk iemand die het met me eens is

avatar van sonyjh

sonyjh

Luister, Scareface en goodfellas zijn zeer coole films, maar niet te vergelijken met the godfather of once upon a time in america die het veeeeeel meer moesten hebben van sfeer. Scarface is meer een zeeer toegankelijke film waar het breed publiek meer van weg zal zijn dan bv ouatia. Maar dan heb ik het ook over de meer oppervlakkigere kijkers.

Eigenijk qua film komt scarface en goodfellas niet in de buurt, en ja , ik vind het ook 2 toppers.

Toen ik ouatia ongeveer in dezelfde periode als the godfathers zag, zou ik niet echt de beste kunnen kiezen.

Maar een maand nadien zat er 1 film met kop en schouders boven de andere uit nog ik mijn geheugen geactiveerd. Ik dacht dikwijlst terug aan bepaalde scene's, etc...

En ja hoor, dat was once upon a time in america.

Niemand kan sfeer creëeren als Leone dit kon. Had hij btw al bewezen.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

^Waarom gooi je Goodfellas en Scarface op één hoop? Goodfellas is inderdaad heel anders dan deze, maar op een goede manier; luchtig, humoristisch, maar toch ontzettend rauw.

DIt is meer een document, een geweldige film over een periode in Amerika waarin een paar jongens worden gevolgd. Allemaal erg serieus en wat mij betreft óók zeker een van de beste misdaadfilms. Maar inderdaad niet te vergelijken met Goodfellas, gelukkig maar.

avatar van sonyjh

sonyjh

weet je wat ik wel niet begrijp:

Bij de dollars trilogy had hij om het jaar een nieuwe film klaar.

Once upon a time in the west en fistfull of dynamite kwamen ook redelijk snel.

Maar dan ineens zitten er 13 jaren tussen voor zijn volgende film: deze dus...

Ik vind dit wel spijtig. Had graag meer films van hem gezien

avatar van wutang36

wutang36

Dit is wat anders dat wij normaal verwachten (western) van Sergio Leone. Maar het verhaal, de film and de acteurs zijn super, met name Robert De Niro natuurlijk. Ik heb gewoon geen woorden voor zijn talent.

avatar van bawimeko

bawimeko

Dit is je vijfgangen-maaltijd van een epische film. Er zitten wat raadsels en vaagheden in de het verhaal voor mij alleen maar sterker maken; een epos is niet altijd 'logisch' of rechtlijnig; er zijn altijd dingen die raadselachtig blijven of moeilijk verklaarbaar. Prachtig acteerwerk en een feilloze Robert de Niro! (Prijsfragment; Noodles die in z'n koffie roert terwijl Max had besloten z'n vrouw bij wat plannen te betrekken...Noodles is er niet blij mee en is al roerend flink aan het broeden...en blijft maar roeren...)

Wat voor mij een raadsel is:

Op een bepaald moment loopt Noodles onder een brug door en krijgt bijna een discus tegen zich aan die voorin beeld wordt opgevangen...

Wat heeft dit te betekenen?

avatar van Sjoppekuning

Sjoppekuning

vroeg ik me ook af. Ik zie de logica er niet van

orginele overgang, maar wat betekend het?

avatar van Paulo2

Paulo2

brymj schreef:

vond het aan het einde een beetje ingewikkeld worden namelijk

Bepaalde gebeurtenissen heb ik voor mezelf op de volgende manier weten te verklaren.

De mannen die noodles zoeken in het begin van de film zijn of mensen die handelen in opdracht van max, die mogelijk noodles wil opruimen, of leden van een rivaliserende bende die nu de kans zien om noodles, die het enige overgebleven lid van de organisatie is, uit de weg te ruimen.

Het verraad dat noodles pleegt was de bedoeling van max. Vanaf het moment dat noodles zijn plan om de federal reserve bank te beroven, voor gek had verklaart, voelde max zich alleen staan. Hij zei ook "misschien had sharky wel gelijk, en moet ik me inderdaad ontdoen van het dode vlees". Max had dus duidelijk gekozen om alleen verder te gaan.

Verder vertelt max, tijdens de laatste ontmoeting met noodles, dat het een syndicate operation was, wat waarschijnlijk betekent dat hij een deal had gesloten met de politie. Eve verteld ook dat max als eerste begon te schieten toen ze gepakt werden tijdens de laatste klus. Doordat ze werden (max zogenaamd, cockeye en patsy werden wel gedood) gedood kon max een nieuwe identiteit krijgen. Daarnaast had max ook de hele inhoud van de koffer genomen.

De scene met het stel dat op het einde in de auto voorbij komt rijden en flessen (afval) op straat gooit laat het contrast tussen de oude tijd (de tijd van noodles) en het heden (de feestende jongeren die het afval op straat gooien). Dit zou de persoonlijke visie van de regisseur kunnen weergeven, dat hij het heden een wegwerpmaatschappij vind, en hij heeft in de film laten zien dat dat vroeger anders was.

De laatste scene met de opiumpijp is mogelijk een artistieke uiting geweest. Hierdoor ontstaat er een soort lus. Dit gaat namelijk terug naar het begin van de film, waarin noodles uit zijn opiumdroom gewekt wordt.

PS: Dit is natuurlijk allemaal hoe ik er zelf tegenaan kijk. Het staat op geen enkele manier vast dat de regisseur het ook werkelijk zo bedoelt heeft, maar misschien geeft het wel een antwoord op bepaalde vragen.

avatar van Kai

Kai

Mooie kijk Paulo!

avatar van Norma

Norma

Het komt nog wel eens voor dat ik na het zien van een zogenaamd meesterwerk een beetje het gevoel heb van " was dit het nou"...maar geheel tegen mijn verwachting in (want dit is niet mijn favoriete genre) heb ik werkelijk genoten van dit geweldige verhaal en de sublieme sfeer! Moeiteloos in 1 ruk uitgekeken: welverdiende *****

avatar van baskie

baskie

Schitterende film en ben vooral onder de indruk van de muziek. De kleine tekens in de film zijn subliem uitgedacht. Natuurlijk leveren de acteurs een topptrestatie. Toch vond ik hem net iets te lang duren. Al met al een topfilm. 4 sterren.

avatar van 321brb

321brb

Ik vond hem toch bij lange na niet kunnen tippen aan de 'u.o.a.t.i.t West' of the Godfather 1 & 2.

Ok, goed acteerwerk door de meeste hoofdrollen, maar aan het slechte acteerwerk van die kinderen en die oudere Deborah (of zo iets) heb ik me behoorlijk geergerd. Ook kwam de zogenaamde 30 jaar oudere versie van haar geen jaar ouder over qua uiterlijk en stem (ook al moest dat deels ook zo zijn). Laat ik het anders zeggen, ze kwam vooral niet volwassener over en dat vond ik erg storend.

Daarnaast was de film toch wel dusdanig lang dat ik zover heen was dat ik in de één na laatste scene alleen een vrachtwagen zag en verder niets. Ik had het gevoel van "er gebeurt wat, maar WTF is het?". Beetje jammer waardoor een goed gevoel aan het eind ontbrak.

avatar van brymj

brymj

kijk dan ff naar die uitleg van Paulo, zo moet je je het een beetje interpreteren, alhoewel het natuurlijk persoonlijk is, maar dat mysterieuze is juist zo mooi aan deze film.

avatar van gmx

gmx

Zie dat Onderhond m'n kritiek op deze film perfect heeft samengevat:

Onderhond schreef:

Beter dan z'n Westerns, op niveau van Scorsese's films. Dat maakt dat ik er uiteindelijk nog steeds weinig aan vindt en dat het allemaal veel en veel te lang duurt.

Positief was de setting rond de brug. Erg mooi en het leverde enkele impossante plaatjes op (zoals de mensen die de poster bedacht hebben blijkbaar ook opgemerkt hebben). Ook enkele nachtscenes waren visueel mooi. Daarmee heb ik het beste zo ongeveer gehad.

Stevigste minpunt was de score van Morricone. Opgeblazen, slijmerige edelkitsch die werkelijk doorheen de film bleef schallen en elke vorm van drama overstelpte met goedkoop sentiment. Vaak pijnlijk om zien en -er om horen.

Het verhaaltje was ook niet veel. Eerst een stukje rise, dan wat fall met uiteindelijk een vreselijke lame (ver aangekondigde) twist. Het kon me helemaal niet boeien. Het stuk met de kindjes vond ik nog het leukst om volgen (omdat het het begin was of gewoon leuker, geen idee), al kwam het vaak slechte acteerwerk van de kinderen de film daar niet ten goede.

Paar hilarisch slechte scenes ook, zoals de jonge Noodles die samen met Max in de rivier vallen. Het natspuiten daarna, samen met het muziekje en de kinderlachjes waren té erg. Zo zitten er nog enkele luchtige scenes in die compleet de plank misslaan. Dit soort humor kan een film als deze wat draaglijker maken als het werkt, in dit geval werkte het vooral averechts.

Ook slecht de make-up, vooral van de oudere versies. Las laatst kritiek bij La Meglio, maar hier viel het me veel harder op. Het haar was goed gedaan, maar alles daaronder zag er nog steeds veel te fris uit.

Tja, zoals steeds boeien dit soort films mij niet. Veel genres waarvan eigenlijk niks echt werkt, veel gepraat en gedoe wat ik vaak compleet oninteressant vind. Geen personages die mij wat zeggen of mij aanspreken, en in dit geval tenenkrommende muziek die van deze film vaak een overmelig misbaksel maken op keymomenten.

En dat bijna 4 uur lang ? Geen twee keer vrees ik.

Edit: en irriteerde ik me toen ik plots Pesci in beeld zag verschijnen! Gelukkig was het maar een kort bijrolletje.

helemaal mee eens, maar de score van 1 * vind ik toch wat te laag, die mag je mijn inziens pas geven als een film op ALLE punten faalt. Acteerwerk was gewoon prima, settings ook. Daarom een puntje hoger:

2 *

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Wat een film! Wat een verhaal! Wat een epos! Wat een meesterwerk!

Had de film al geruime tijd in huis, maar aangezien de film niet de lengte heeft van een 'tussendoortje' heb ik lang de tijd er niet voor vrij kunnen maken om hem te zien. Nu was eindelijk het moment daar om hem te gaan zien. En hij heeft zijn ( en mijn ) 3 uur en 40 minuten zeer goed besteed! Ik heb me absoluut géén seconde verveeld!

Ik las ergens dat dit Sergio Leone's laatste film was en ik moet zeggen dat hij dan zeker niet aan het afbouwen is geslagen, want met deze film heeft ie een bijzonder sterke film afgeleverd!

Vanaf de eerste minuut zit je geboeid te kijken, al is het allemaal nog niet echt duidelijk waar het verhaal naar toe wil. Maar als er eenmaal wat lijn in komt te zitten is het puur genieten geblazen!
Geholpen door de prachtige score van Ennio Morricone wordt de sfeer gezet en blijft die de gehele film standvast op zijn plaats.
Dat fluitmelodietje (deuntje) deed mij overigens denken aan de "Kill Bill" films. Klopt het dat Tarantino dit deuntje in deze films ook gebruikte?! Het kwam me erg bekend voor.

De settings van een oud New York zijn mooi weergegeven, waar het shot van de jonge jongens in de straat met op de achtergrond de brug een bijzonder mooi kleurvol plaatje was!

De cast is gevuld met topnamen, die allen hun topniveau halen en daarmee nog meer kracht geven aan de film. Natuurlijk is De Niro hier weer zéér op zijn plaats, maar ook Woods beviel me wel als Max, moet ik zeggen. Daarnaast waren er nog wat leuke kleinere rollen voor een zeer jonge Jennifer Connelly, maar ook een Treat Williams als Jimmy O'Donnell (Die ik vooral ken van de serie "Everwood" ) en een kleine rol voor Joe Pesci, die mijn inziens ook door een ander had kunnen worden gespeeld. Zag niet echt toegevoegde waarde in zijn rol. Hij komt in een van zijn laatste scenes (of het was zijn laatste... Weet niet meer precies) in beeld als De Niro en Woods net uit de lift komen en zeggen "Dat ze gaan zwemmen". Dan draait het shot naar Pesci, maar ik heb geen idee wat daar de bedoeling van was, want wat hij kwam doen werd niet getoond?! Maar goed, zo zijn er natuurlijk wel meer open vragen, die we waarschijnlijk zelf mogen invullen.

Zo is het op het einde van de film onduidelijk wie de mannen in het begin van de film waren die De Niro zochten en daarbij zijn vriendin Eve neerschieten. Ook mogen we zelf invullen of Woods daadwerkelijk op het einde in de vuilniswagen is gesprongen of niet. Maar dit zijn voor mij niet echt minpunten te noemen, in zijn geheel is de film wat mij betreft gewoon een topper!

Ik las de rescensie van Onderhond hierboven nog even door en ik kan wel zeggen dat haast alle dingen die hij als negatief aangeeft, ik als positief heb ervaren. Het verhaal, de make-up en de score van Morricone kwamen op mij overtuigend over en lieten mij de gehele film meer dan geboeid kijken!

avatar van lykathea

lykathea

Ik heb zelden zo'n mooi uitgewerkt episch verhaal gezien. Alles is perfect in de film, van de muziek van Morricone tot aan de geweldige acteerprestaties van de acteurs (en dan vooral Woods en De Niro)

Neem daarbij de ongelofelijke visie van Leone (die twaalf jaar werkte aan de film, en deze scene voor scene uit z'n hoofd wist te vertellen, zonder dat er nog gefilmd was) en 't complexe verhaal is in goede handen.

Het was m'n eerste kijkbeurt, dus ik roep misschien wat dingen die mede te wijten zijn aan de overdondering van het geheel, maar ik ben er vrij zeker van dat dit een van de beste films is die ik ooit gezien heb.

avatar van SLK

SLK

Lang maar mooi

avatar van Harco

Harco

De sfeer van de film is perfect. Het is één groot episch geheel; episch, op een 300 Spartanen tegen het miljoenenleger van Xerxes-manier.

Toch voelde de film leeg aan. Niet door de soundtrack van Morricone, die ook als episch kan worden omschreven; niet door de acteerprestaties; niet door de prachtige beelden. Ik kan het niet beter verwoorden dan dat het geheel mij niet voldeed.

Voldoening is dan ook weer niet het beste woord wat ik kon kiezen. Ik heb erg genoten van de film. Sterker nog; ik wilde hem een hele ruime 3,5* geven.

Dat was tot het einde; waar de oude Noodles de uitnodiging toch besluit te accepteren. Niet dat alles daardoor op zijn plek viel, want alles was toch wel redelijk duidelijk (op het lijk na dan), maar omdat mij dát einde toch wél weer voldoening gaf.

Ik kan het niet beter verwoorden dan met het woord "voldoening." Ik weet niet wat er met me is, maar misschien dat het juiste woord ooit nog eens in me opkomt.

Door dat einde kom ik toch nog uit op een mooie (geen krappe, geen dikke) 4*.

avatar van finalman

finalman

Leuke film met een sterk begin maar een ingewikkelde einde.
Het verhaal komt ook soms traag op gang
Op het einde moest ik me echt concentreren omdat het af en toe ingewikkeld was.

Ook een enorme flater: Deborah was op het einde niet verouderd, wat wel bij Noodles en Max het geval was. Is dus eigenlijk niet logisch dat zij na al die jaren er nog zo jong uitziet.
Deze 'fout' stoorde me, anders zou ik zonder moeite een 4* gegeven hebben.

Een 3,5 dus.

rokkenjager

Deze klassieker van Sergio leone (jammer genoeg) nog niet gezien, het is vooral de lengte van film waar ik niet altijd even enthousiast ben, ik wil natuurlijk de gerestaureerde versie zien.

Ik had alleen een vraag, heeft Joe pesci hier een grote rol?

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Nee, een klein rolletje.

oke, bedankt.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Het personage van Pesci (Frankie Minaldi) is echter wel belangrijk voor het verdere verloop van de film. Ik zou zeggen laat je niet afschrikken door de lengte, deze film vliegt voorbij!.

rokkenjager

Ik zal hem binnekort zonder enige twijfel bekijken.

avatar van Harco

Harco

finalman schreef:
Leuke film met een sterk begin maar een ingewikkelde einde.
Het verhaal komt ook soms traag op gang
Op het einde moest ik me echt concentreren omdat het af en toe ingewikkeld was.

Deze 'fout' stoorde me, anders zou ik zonder moeite een 4* gegeven hebben.

Een 3,5 dus.

Ze is wel verouderd, hoor. Ze heeft wel wat rimpels opgelopen als je goed kijkt. Alleen ze ziet er nog jong uit voor haar leeftijd. Vandaar dat De Niro in die make-up scene ook iets zegt in de richting van: "I guess actresses really don't age."

boerenpummel schreef:

Het enige wat ik niet begrijp, is: wat doet hij daar bij die lift in een bepaalde scene? Je ziet hem daar lopen, verder niets, maar de camera wordt wel op hem gericht terwijl Max en Noodles weglopen.

avatar van finalman

finalman

@ Harco:

Je kon ook zien dat haar haren nog jong glanzend waren.

Rimpels? Daar heb ik niet veel van gezien. Vooral haar stem klonk nog heel jong.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Harco schreef:

Dat geeft aan dat Max nog steeds bestrokken is bij de combination