Once upon a Time in America (1984)
Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 229 minuten / 139 minuten (Amerikaanse bioscoopversie) / 251 minuten (gerestaureerde versie)
Alternatieve titels: C'era una Volta in America / Het Gebeurde in Amerika
Releasedatum: 27 september 1984
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Once upon a Time in America
"Crime, passion and lust for power."
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximilian Bercovicz vormen met drie anderen een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. 35 jaar na een noodlottig afgelopen overval krijgt David een mysterieuze brief die het verleden weer naar boven brengt...
David 'Noodles' Aaronson
Patrick 'Patsy' Goldberg
Philip 'Cockeye' Stein
'Fat' Moe Gelly
Wilson
Weet iemand of je deze al op DVD ergens kan krijgen. En dan wel gewoon de lange versie. Maakt niet uit of het import is want ik moet deze gewoon hebben.
JayLunar
In Brazilië en Griekenland is deze film op DVD uit. De kwaliteit van deze DVD's laat echter te wensen over. Over een paar maanden zal volgens mij een DVD uitkomen (in de VS of UK ofzo) die wél goed is
petey
- 1901 berichten
bof ik effe, ik ga vrijdag naar Brazilie, dus toch even kijken of ik hem kan vinden.
Hobbes
Maar ik wacht op de fatsoenlijke versie.
Wilson
Wat is het verschil tussen die gewone versie en die 2-discs versie? Ik heb ook een paar Nederlandse sites gezien waar ik hem kan kopen zoals deze (www.gianotten.nl/dvdgia.htm). Maar ik wil gewoon ff weten welke het beste is, ze zijn nog aardig prijzig en dan wil ik wel meteen een goede kopen.
Jos2
Waarom wacht je niet een paar maanden zodat je een fatsoenlijke versie kan kopen? Die er nu zijn, zijn klote.
Wilson
Is het zeker dat die gaat komen dan? Als dat zo is dan wacht ik wel. Moet wel cker zijn dan...
Gekke_Ed
23 juni bij play.com
extra's vallen mij ietwat tegen...denk dat de film over twee dvd's verspreid is (a la Godfather II en Fellowship of the Ring)
SlingBlade
Een goed misdaadverhaal, van de lengte had ik niks in de gate. Van mij hadden ze de film langer mogen maken en dan het plan van Woods en diens gevolge mogen laten zien, had voor mij het verhaal completer gemaakt. Verder zeker goed acteerwerk, zowel van de jongere personages als dat van De Niro,Woods...
Ennie Moricone - Once upon a time in America (Cockeye's song) is geweldig!
Hobbes
Ennie Moricone - Once upon a time in America (Cockeye's song) is geweldig!
welke versie heb je gezien? de lange of de korte?
SlingBlade
Jah misschien komt het wel omdat ik hem niet in 1 zit heb gekeken. Al denk ik eerder dat het lag aan het het misdaadgenre met daarin een acteur als De Niro...kan ik echt van genieten.
SlingBlade
Ik denk ook dat als je de lengteduur van tevoren niet weet en geboeid naar het verhaal kijkt zonder om het half uur op de klok,horloge,videorecorder,dvd-speler etc. te kijken...dat er dan niet meer zoveel over de lengteduur geklaagd zou worden.
ToNe
lengte moet geen punt zijn.
had het jaren geleden op tv gezien [ned 3, zonder reclame, gelukkig] en ik bleef geboeid zitten. werkelijk een rijkelijk gewoven verhaal. daarvoor mag de regisseur van mij echt rustig de tijd nemen.
binnenkort maar eens de dvd aanschaffen en er weer rustig voor zitten.
Nick Kang
Ik zag de titel elke keer langs komen op moviemeter, alleen wist ik niet over welke film het ging. Toen zocht ik naar robert deniro op imdb en toen zag ik 'once upon a time in america' staan. Dus ik klik het aan en lees waar het over gaat. Toen wist ik het weer, dit is de film die ik zo mooi vond alleen kon ik mij de titel niet meer herinneren. Deze film verdiend gewoon 5 sterren.
De Knip
Inderdaad, geen diepgang. De film vult zijn enorme lengte voornamelijk met allerlei vormen van geweld (tot in ziekelijke vormen aan toe, zoals de verkrachtingsscene - en dan te bedenken dat de BBC-versie die ik zag waarschijnlijk nog gecensureerd was op dat punt), en de 'rustige scenes' duren ook meestal tweemaal zo lang als voor het plot noodzakelijk zou zijn. Het hele verhaal zou makkelijk in een 90-minutenfilmpje passen, en zelfs voor die lengte zou het nog maar matigjes volstaan.
En wat had je in dat extra uur nog meer willen zien dan? Nog meer schietpartijen? Nog een verkrachting?
Jouw hele aanname dat een film zo een uur langer kan duren geeft al aan hoe weinig de film draait op het plot, er hoort immers een verband te zijn tussen de hoeveelheid verhaal en de lengte van de film - is dat er niet, dan wordt het ofwel een incoherent geheel, ofwel een film met een gebrek aan diepgang (en in geval van deze film dus het laatste).
Kan me vrijwel geheel aansluiten bij Queto. Weliswaar is de 1e helft nog wel aardig, de rest heb ik als erg slaapverwekkend ervaren en vrij inhoudsloos. Langdradige conversaties en een nogal vervelend open einde, die ik niet erg interessant vind. Moet me echt van het hart dat ik liever de korte versie had willen zien, moeite om deze film uit te zien.
Jordy
Jezus wat een mooie film blijft dit toch. Een paar keer met een ongelofelijk grote brok in m'n keel gezeten. Noodles en de liefde van z'n leven. Jarenlange vriendschappen die na lange gevangenisstraffen doorgezet worden. Trekt hier en daar een beetje, maar volgens mij doet dat de film alleen maar goed. En "gebeurt" het laatste deel van de film nou "echt" of niet... ook na de tweede keer ben ik er nog niet helemaal uit. De oude versie van Connoly moet 60 zijn maar lijkt 30. Een fantasie van De Niro tijdens de Japanse drugstrip? De terugkeer van Woods is ook wel heel erg toevallig. De 35 aan de zijkant van de vuilniswagen, precies het aantal jaren dat er verstreken moet zijn (dank u imdb)... erg interessant.
Brooklyn
Als ik dit zo lees moet ik hem maar weer eens uit de kast trekken...
U-96
- 2062 stemmen
....dat zou mijn 9de keer zijn dat ik deze film kijk.
Ehm.... Weet je dat wel zeker beste Nick, 9 keer??
(verwijderd)
Een prachtfilm, eindelijk een episch gangsterverhaal dat zich enigszins kan meten aan the godfather en toch origineel blijft. Prachtige muziek, en mooie beelden van de jeugd. De anti held Noodles vind ik ook een geweldige vertolking en 't einde, beklemmend als het maar zijn kan. Toch vind ik dat de regisseur soms iets teveel vraagt van je oplettend vermogen zoals bij de telefoonscene, ook vind ik dat er soms te lange onnatuurlijke stiltes in zitten. Voor de rest een prachtfilm, vreemd dat hij oscarloos door het leven is gegaan.
bioscoopzaal
vreemd dat hij oscarloos door het leven is gegaan.
Dat komt omdat de originele, lange versie in de VS nooit in de zalen is geweest. De film was weliswaar in de Amerikaanse zalen te zien, maar de oorspronkelijke versie van Leone werd flink ingekort.
Volgens IMDb: The Italian original version of the film is 236 minutes long. The US distributor cut over an hour and a half for the 139 minutes American version; after much critical protest, the film was shown on network TV in a 192 minutes cut and finally was made available in an almost complete 227 version on video (which reportedly still omits segments from the scene where Robert De Niro rapes Elizabeth McGovern).
Aangezien in 1984 alleen de (naar verluid afschuwelijke) korte versie in de zalen te zien was, kwam de film dus niet in aanmerking voor een Oscar. Schande.
tovenaar
Verwijderen die film van MovieMeter!

C'era una Volta il West
1968

De laatste films van enkele van de belangrijkste regisseurs ter wereld

Netflix voegt binnenkort een waslijst aan films toe, dit zijn de vijf best beoordeelde
Beroemd filmcomponist Ennio Morricone (91) overleden na val

Tijd genoeg: deze lange films zijn hun duur meer dan waard

The Godfather

Goodfellas
Misdaad / Drama, 1990

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citylife and deathcorruptiestraatbendeverkrachtingsadisticlovesicknessseksueel misbruikspijtgebaseerd op boekprohibition eramoney launderingopiumgangstermafia bossmoordgeheugenjewish americanmartelenbrooklyn bridgejeugdvriendennostalgicaggressivejaren 20jaren 60jaren 30buitenlandse films in de sovjet-unie