• 9.379.780 stemmen

A Nightmare on Elm Street (1984)

Horror / Thriller | 91 minuten

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Wes Craven

Met onder meer: Heather Langenkamp, Robert Englund en Johnny Depp

Releasedatum: 11 september 1986

Plot A Nightmare on Elm Street

"If Nancy doesn't wake up screaming she won't wake up at all."

Tina rent door een tunnel een ketelhuis in en wordt achtervolgd door een verminkte man met een bruine hoed op en messen aan de vingers van zijn rechterhand. Net voordat ze aan flarden gesneden wordt, doet ze haar ogen open en is ze weer wakker. Dat haar nachthemd scheuren vertoont, maakt haar nog niet echt bang. Maar als ze dan hoort dat haar beste vriendin Nancy over exact dezelfde man heeft gedroomd, beginnen de zenuwen toch op te spelen. Is ze nog wel veilig in haar dromen?

Nancy Thompson

Sergeant Parker

Mr. Lantz

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Al eens gedaan. Erg leuk .

avatar van The Oceanic Six

Best erg dat ik vanmorgen deze film pas voor het eerst in mijn leven heb gekeken. En dat terwijl ik een liefhebber ben van horror, zeker ook het slasher gedeelte. Erg slecht dus en hoogste tijd voor de 1e volledige kennismaking met Freddy Krueger en zijn mes-scherpe vingers (sorry, moest deze wel maken ).

En de kennismaking was zeker positief te noemen. De jaren 80 (en eind jaren 70) was natuurlijk een geweldige periode voor het horrorgenre met de films die onder andere Jason Voorhees, Michael Myers, Letherface en dus ook Freddy Krueger introduceerden. Het verschil tussen Freddy en alle anderen is dat deze serie een heel ander concept volgt. Je kan Freddy niet pakken volgens het normale boekje en dat maakt de film origineel en verrassend. Het concept ''blijf wakker anders belandt je in Freddy's wereld'' is gaaf en Freddy zelf is dat ook met zijn evil lach en dan messen aan zijn vingers.

Toch vond ik de film niet eng of goor. Er zaten op zich ook niet al te veel gore scene's in .Het moment met de dood van haar vriendje en de gore-fontuin van bloed op zijn kamer vond ik gaaf! maar verder viel het allemaal wel mee. Maakt ook niet uit, het was entertainment genoeg. Alleen vraag ik me af wat Wes Craven met Freddy zelf wilde. Moest hij eng of grappig zijn? Ik vond zijn achtervolgingen nogal slap-stick overkomen. Het was net Elmer die achter Buggs Bunny aan rende. Deed wat af aan de echte horror in de film omdat het eerder grappig dan spannend werd.

Wat wel grappig was, was het acteerwerk. Net als in alle genrefilms was het niveau hier ook niet al te best, uitgezonderd 1 of 2 personages. Dat is toch wel jammer vind ik, het had soms wel een stuk overtuigender gekund.

Ik vraag me tot slot af aan de mensen die meer delen hebben gezien, zijn de vervolgen de moeite waard of kan ik het beter bij 1 positieve kennismaking houden?

Deze film is ruim voldoende ieder geval waard:

One, Two
Freddy's coming for you....

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik was Vrijdag aan het zappen en zag opeens het hoofd van Freddy groot in beeld.

ik dacht: Nightmare on Elmstreet is er op.

Maar toen het beeld iets draaide was het een mannetje verkleed als Freddy bij: De Nieuwe Uri Geller.

avatar van TomaskeX

TomaskeX

Vond dit een Geweldige film, Spannend, gRappig op sommige momenten... Freddy Rules!!!

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Nu pas deze klassieker gezien. De film houdt je vanaf seconde één in zijn greep en lost je pas op het allerlaatste. Er is géén enkel moment dat je gedachten dreigen weg te drijven. Je focus blijft op het scherm... en daar zijn niet erg fraaie dingen te zien. Dit lijkt me geen normale horrorfilm. Het idee an sich is al leuk bedacht; maar dit word dan nog eens prachtig uitgewerkt. Soms krijg je wel enkele zware fouten die toch voor een flink deel afbreuk doen aan de film. Wat opvalt is dat de regisseur telkens weer de kijken weet te verassen met zaken die je gewoon niet zag aankomen. (zoals die toch uit dat telefoontoestel). Ik heb ervan genoten. Het acteren is bij momenten erg belabberd maar dit klasseer ik onder jaren '80-sfeer.

JDSsmetje

OMG : Wat is dit voor een onnozele film. Pure fake horror, maar dat is nog te begrijpen, maar thriller zit er al helemaal niet in. Humor zou je kunnen zeggen inderdaad maar die vind ik ook al zeer slecht. Enkele acteurs spelen nog goed maar de meeste zijn zeer slecht. Ik heb echt niet van deze film genoten ook maar geen moment. Snap niet dat deze film zoveel punten heeft. Nu, ik zie zowiezo jaren '80 horrorfilms niet graag, maar als je dan kijkt naar the exorcist die nog een dikke 10 jaar eerder is gemaakt dan is dit toch wel echt ondermaats. Tegenwoordig zijn recente horrorfilms en oude horrorfilms een totaal nieuw genre geworden. Hier zie ik echt niet het genre horror in die ik in vele '80 films zowiezo niet terugvind. Raar dat oude horrorfilms zo goed scoren. Dat hij niet zo goed uitgewerkt is kan ik nog begrijpen maar dit vind ik echt een flop.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

tsja....

avatar van Vascago

Vascago

JDSsmetje schreef:

OMG : Raar dat oude horrorfilms zo goed scoren.

Mja, sommige mensen hebben gewoon smaak

avatar van Halcyon

Halcyon

JDSsmetje schreef:

OMG : Wat is dit voor een onnozele film.

Wat zei je ook alweer bij de film Creep? "Wie slecht stemt op deze film houdt gewoon niet van het genre."

avatar van mikey

mikey

Ik snap deze zin niet.

avatar van thunderball

thunderball

Waarschijnlijk bedoelt hij dat er volgens hem nu twee genre's zijn: de oude en de nieuwe horrorfilms.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Ach hij is 13 jaar, dan is het stoer om deze film niets te vinden.

Halcyon schreef:

Als ik nu 1 horrorfilm dikke shit vond was het Creep wel

avatar van Nomak

Nomak

Prima horrorfilm, en wat raar dat ik deze pas vandaag voor het eerst gezien heb. Ik was aangenaam verrast door de sfeer in de film. Ik had het zo goed zeker niet verwacht.
Op een bepaald moment is er zo een akelig steegje, zo een omgeving, daar hou ik van. Dan heb je meteen de juiste sfeer te pakken.
Freddy Krueger is af, toen ik aan de film begon dacht ik eerst dat hij een soort komisch figuur zou zijn. Maar neen, deze man is pure horror. Je zal zo een creep maar in je dromen tegenkomen.
Ik lees hier net dat de buurjongen Johnny Depp is, ik moet toegeven dat ik hem niet had herkend.

De film krijgt van mij zeker een dikke voldoende.
Het is alleen jammer dat hij meegesleurd wordt in de echte wereld. In de droomwereld was hij onverslaanbaar, maar in het echt lijkt hij kwetsbaar. Wat ik dan heel jammer vond is dat op het einde de slachtoffers weer leven, lijkt me totale onzin. Gelukkig kwam Freddy nog even met hun afrekenen.

avatar van Pantoffel

Pantoffel

Nomak schreef:

Was het einde geen droom?
Ik denk namelijk niet dat Freddy daar in de realiteit zit.

avatar van Nomak

Nomak

Pantoffel schreef:
Was het einde geen droom?
Ik denk namelijk niet dat Freddy daar in de realiteit zit.

Dat meisje grijpt Freddy toch vast in haar droom en sleurt hem zo mee in de echte wereld als ze wakker wordt.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een onvermijdelijke klassieker is dat. Deze horrorfilm is 25 jaar oud dit jaar, en ik vind dat hij bij elke kijkbeurt nog steeds heel efficiënt werkt. Craven vond het juiste evenwicht tussen geladen sfeer, goede schrikmomenten en bloederige scènes. In dit eerste en veruit beste deel uit de reeks is Freddy de afschrikwekkende boeman, maar in de sequels wordt hij steeds meer een clown, en dat is jammer. Ik heb ook altijd de vleugen zwartgallige humor uit de Freddy reeks kunnen appreciëren.

Ook opmerkelijk dat Depp de tand des tijds heeft overleefd. Dit jaar mag hij dus ook zijn 25 jaar carrière vieren.

Ajax&Litmanen1 schreef:

Als ik nu 1 horrorfilm dikke shit vond was het Creep wel

Laten we zeggen dat ik niet echt naar het horrorgedeelte van de film kijk, maar dat de spanning zeer belangrijk is voor mij. Films zoals creep, midnight meat train, the descent en joy ride, allemaal films die in mijn top 10 staan of stonden vind ik dan zeer spannend en als ik dan naar deze film kijk vind ik er helemaal niets spannends aan laat staan iets engs. Kan begrijpen dat je goed stemt voor een film dankzij de verfilming, qualiteit, uitwerking en enkele goede scenes + originaliteit maar als je de film dan totaal niet spannend vind kan ik niet goed begrijpen dat je het dan vermakelijk vind en hierbij heb ik het dan echt wel over thrillers.

Halcyon schreef:

Dan bedoel ik niet specifiek het genre horror maar eerder het genre thriller. Jij stemt slecht op creep en kan het niet begrijpen dat iemand creep goed vind. Ik stem goed en ik kan het niet begrijpen dat iemand deze film niet spannend vind. Dan moet je wel eerst gewoon naar de film kijken en je daar dus ook voor openstellen en na de film kritisch over de film denken. Terwijl ik de film aan het kijken was heb ik me erg goed vermaakt. Als je tijdens de film al elk puntje apart neemt dan ben je niet meer bezig om je open te stellen voor de film...

mikey schreef:

Ik snap deze zin niet.

Ik bedoel dan gewoon als je naar een recente horrorfilm kijkt dat je meestal een andere gevoel hebt dan dat je naar een oude horrorfilm kijkt.

Onderhond schreef:

Ai ai.

Geen enkele keer wordt het spannend. Een trieste soundtrack, domme geluidseffectjes (die stem van Freddy ) en vaak totaal brakke special effects zijn hier zo'n beetje de reden voor. Het gezicht van Freddy met het skelet eronder, de telefoon met de mond, Freddy met z'n lange armen ... lachwekkend slecht gedaan. Daarbij vind ik Freddy ook een redelijke clown. Niet wat je noemt een eng figuur.

Inderdaad, geen enkel keer wordt het spannend. Domme geluidseffecten en special effects ben ik ook akkoord maar wees hierop niet te kritisch. Doch vind ik het beter zonder effecten dan met

brucecampbell schreef:

Ach hij is 13 jaar, dan is het stoer om deze film niets te vinden.

Ik denk dat jij en ik even goed weten dat wat jij nu zegt complete onzin is. Kunt u me precies zeggen waar in je dit nu weer van haalt. Snap eigenlijk totaal niet wat er stoer is aan slecht stemmen op deze film als 13 jarige...

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Jij hebt vooroordelen over oude horrorfilms. Jij vindt dat die per definitie slecht zijn omdat ze oud zijn. Dit is nu je mening. Over enkele jaren zal die helemaal anders zijn, daar ben ik vrij zeker van. Ken je klassiekers.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Robert Englund weet met mijlen voorsprong het meest enge horrorpersonage ooit neer te zetten in deze prachtige horrorklassieker van Wes Craven. Eèn van de eerste films trouwens waarin Johnny Depp meespeelt.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

MNV2 schreef:

Eèn van de eerste films trouwens waarin Johnny Depp meespeelt.

DE eerste film van Johnny Depp.

MNV2 schreef:

Eng? Met alle respect, maar ik vond Freddy niet al te eng. Ik vind een Michael Myers veel creapier. Die tonen geen humor en praten niet. Freddy is stoer, maar op een geinige manier.

avatar van Halcyon

Halcyon

In het eerste deel is Freddy nochtans niet bepaald een grapjesmaker. Dat is pas in de latere delen gekomen, een metamorfose waar Wes Craven volgens wat ik gelezen heb niet gelukkig mee was.

avatar van DVD-T

DVD-T

In deze eerste film vond ik Freddy toch behoorlijk creepy, daar heb ik slapeloze nachten van gehad toen ik wat jonger was.De humor kwam pas in de latere films aan bod.Vanaf deel 2 wordt hij inderdaad veel minder eng.Michael Myers vind ik eerder wat lomp dan echt creepy overkomen.

Filmkriebel schreef:

Als je het tegen mij had: Ik heb niet bepaald vooroordelen voor oude horrorfilms, maar heb ook nog niet veel goede gezien. Dit vind ik bv. totaal niet eng laat staan spannend. Ik heb geen vooroordelen over de film want films zoals the exorcist en damien omen 2 zie ik wel graag !

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

wyatt earp schreef:

DE eerste film van Johnny Depp.

Zou kunnen, ik wist niet dat dit echt zijn eerste film was, ik dacht dat hij misschien al in eerdere films een klein rolletje gespeeld had..