Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens
Geregisseerd door: J.J. Abrams
Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford
7,7 (1.017.313)
Releasedatum: 16 december 2015
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
"Every generation has a story."
Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: The Force Awakens (BoekMeter)
- Star Wars: The Force Awakens (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maz Kanata
Supreme Leader Snoke
General Hux
Arnhemmer
Afgelopen weekend in de bioscoop gezien.
Daarnaast wat vond je er 'Disney'aan in vergelijking met de andere zes films?
JacoBaco
Het Disney-gehalte in Star Wars: TFA ligt er verre van dik bovenop. Het toonbeeld voor Disney is toch wel zoiets als Jar Jar Binks. Star Wars: TPM had een typische Disneyfilm kunnen zijn.
Robink20
We hebben gewoon een goede stevige "Star Wars" basis gekregen voor de toekomst. De acteurs, met name de nieuwe cast, hebben allemaal een goede prestatie neergezet en de karakters goed tot leven gebracht. De muziek was fenomenaal en het verhaal zit goed in elkaar. Ja het lijkt enorm veel op "A New Hope". Maar ik denk ook dat dit de bedoeling was om nieuw publiek naar de film te trekken. Ik vond het idee van de light side die trekt aan Kylo Renn een mooie verfrissende kijk op de force. Dat het ook omgekeerd werkt. Je krijgt de hele tijd het idee dat hij nog terug te halen is naar de goede kant. Tot een bepaald moment in de film natuurlijk. Die kans is nu wel verkeken.
De speech van General Hux was fantastisch acteer werk. Ik was nog niet helemaal overtuigd van zijn karakter tot dat moment. The Empire werd, toen de eerste film uitkwam, vaak vergeleken met nazi Duitsland. Dat werd op dit moment in de film weer even terug gehaald. Ook al gaat het om de first order. De kleine referenties naar de oude films vond ik ook echt vet! De remote waar Luke mee oefende die door Finn gevonden werd. Chewbacca die Han geen oorlogsheld vond omdat Chewie geen medaille kreeg aan het einde van a new hope.
Maar mensen die zeggen dat dit deel slechter was dan Episodes 1,2 en 3... Jullie zouden nooit meer ergens een mening over een film mogen geven. Dan heb je geen kijk op wat een film goed maakt. En wat een slecht film slecht maakt. Geen belediging. Gewoon realistisch.
Voor de liefhebber. Een artikel over hoe George Lucas bijna de perfecte prequels heeft gemaakt, maar het zelf niet door had: George Lucas nearly wrote a perfect prequel trilogy. He just didn't notice | GamesRadar .
De cameo van Daniel Craig had ik de eerste keer niet door. Nadat ik er bewust naar ging luisteren de tweede keer was het inderdaad overduidelijk. En het schijnt zelfs dat zijn stormtrooper serienummer JB-007 is. Meer hierover: Turns Out Daniel Craig WAS In STAR WARS: THE FORCE AWAKENS After All - comicbookmovie.com.
En ja, ook ik heb minpunten gevonden in TFA natuurlijk.
- Af en toe iets teveel humor achter elkaar. In de tweede helft van de film neemt het wel iets af.
- Waarom negeert Leia Chewbacca na de dood van Han?? Ze omhelst wel een wild vreemde maar Chewbacca loopt zo voorbij.
- Star Killer Base was toch gewoon een Death Star.
- De Resistance heeft de republiek achter zich. Zouden ze niet veel meer mankracht moeten hebben ten opzichte van the first order? Of ten minste een stuk meer dan waar ze nu over beschikken. Waarom houden ze zich nog schuil? Iets meer uitleg hierover was niet erg geweest.
- Iets meer aandacht voor de dood van Han Solo. Darth Vader heeft nota bene kinderen vermoord en krijgt een begrafenis scene. Dan had Han er toch ook één verdiend. Had Chewie zijn lichaam mee terug laten nemen. Hem in zijn handen uit de Millennium Falcon laten dragen en voor Leia neerleggen... Dat zou een tranentrekker zijn geweest. En een briljant moment.
Oké oké nu heb ik wel weer genoeg neergezet. Ik ben erg benieuwd wat ze gaan doen met de Anthology films en natuurlijk de volgende twee episodes.
Peace out!
IH88
Ben het met je eens dat Leia die Chewie niet troost maar Rey wel erg vreemd is. Het enige wat ik kan bedenken is dat Rey daar helemaal in haar eentje stond en Leia gewoon medelijden met dat jonge meisje had. Maar dat ze Chewie negeert blijft vreemd inderdaad.
Over the Resistance. Dat zijn een soort rebellen die The First Order proberen te bestrijden in hun eigen territorium zonder dat ze erachter komt dat er een duidelijke connectie met de Republiek is. Zie het als volgt, de Republiek is een land en The First Order is een land. De Resistance bestrijdt The First Order op hun grondgebied met stilzwijgende toestemming van de Republiek. De Republiek wil geen oorlog met The First Order maar wel dat het bestreden wordt. Te veel mankracht voor The Resistance zou argwaan wekken bij TFO. Zie de situatie in Syrië met de rebellen die (onofficiële) hulp krijgen van landen om Assad te bestrijden. Ook die rebellen hebben weinig mankracht.
RonHoogvliet
RobinK20: Je geeft nogal wat spoilers weg voor mensen die de film nog niet hebben gezien. Plaats even wat spoilertags.
On topic: ik vond het een heerlijke film met het echte star wars gevoel uit episode 4,5 en 6.
MaksimMilan
Altijd moeilijk om dit soort films een goeie rating te geven. Wat nu misschien een zwak moment lijkt, wordt in een opvolgende film juist weer totaal verklaard. Zo ook het moment dat Rey in haar eerste lightsaber gevecht meteen Kylo Ren versloeg.
Mooie momenten in de film vond ik de dramatische momenten, dat er een hoop planeten opgeblazen werden. Of het moment dat Han Solo neergestoken werd door zijn eigen zoon.
Al met al vond ik het een goed begin van de nieuwe trilogie. Er zaten weinig cheesy scenes in zoals in de prequels. De beelden waren zeer mooi geschoten en de karakters waren symphatiek. Nu al zin in de volgende films.
Voorlopig 4 sterren.
Robink20
RonHoogvliet excuses. Lang geleden dat ik iets heb gepost. Zal niet weer gebeuren.
IH88 Dat is inderdaad een goede reden. En een kleine uitleg hierover had de film net iets meer opbouw gegeven. Ook al heb ik een hekel aan space politics gekregen door de prequels. Maar mij hoor je verder niet veel klagen
. We mogen opgelucht zijn dat er eindelijk weer een goede Star Wars film is.
Dogie Hogan
15 miljoen bezoekers na 1 dag, niet deze film, maar Adele Carpool Karaoke.
Een nieuw record?
AC1
Disney is ook Marvel en dan klopt het wel.
Jediron
Afgelopen weekend in de bioscoop gezien.
Ik vond deze film echt zwaar tegenvallen. Alle Star wars films heb ik tot nu toe gezien. Die vond ik allen veel beter. Je merkt heel sterk dat Disney de rechten voor deze film heeft gekocht en deze film heeft gemaakt. Zit veel te veel een zoetsappig disneysausje overheen. Wat dat betreft zou Marvel deze film veel beter kunnen maken.
Verhaal vond ik flinterdun en personages vielen zwaar tegen. Vooral als je bedenkt hoeveel geld erin is gestoken. Maar budget heb ik niet meegenomen in de beoordeling anders had de film van mij een 1,5 gekregen.
Eindelijk iemand die het snapt.
Nog even over de oude helde. Han Solo had van mij eruit geknipt mogen worden! Komaan zeg, hij liep erbij en zag eruit als een bejaarde, oude man. Zet die roze bril eens af. Wat lachwekkend overkwam met de rol die hij wederom, als vanouds vervulde; een onbetrouwbare smokkelaar die een gevecht niet uit de weg gaat. Heb je dat gezien, zijn actie? Zag er toch hopeloos houterig uit!
Nee, Harrisson Ford heeft hier geen waardige rol gekregen. Een rol die beter bij zijn leeftijd past was veel smaakvoller en verteerbaar geweest.
Nou maar hopen dat ze met Luke straks ook die kant op gaan. De 50+ Jedi held, met een verlopen kop. Zie het al voor me. Of nee, wacht. Leia gaat weer flirten met ..ehmm, ja niet Han dus, die is nu dood.
Goed dat ze de oude gard niet veel tijd gegeven hebben; ze zijn "over de datum". Wat echter nog steeds ridicuul is, is dat gelijk in de eerste "aflevering" van deze nieuwe trilogy, wederom een Mega "death Star" is opgeblazen. Iets, wat je verwacht op het einde van de episode.
Wat voor episch einde hebben ze dan nog in petto ? Dat moet dan bijzonder grotesk zijn; of een giga afknapper. Vrees het laatste.
Het eerst punt van deze reviewer is precies wat ik bedoel:
The Week in Disappointment – Star Wars: The Force Awakens Edition - flickeringmyth.com
filmkul
Wat een geklaag over de oude garde. Heeft iemand ooit geklaagd over Obi-Wan (Alec Guinness) en Yoda uit de oudste films?
Awasiku
Zonder verwachtingen een matineetje gepakt en had de hele zaal voor ons "3tjes" zelf . Heerlijk!!
Spectaculair vond ik m niet ( meer ) maar wel "Flitsend" ,"Actievol" , "Chaotisch" en "Knip ogend" star wars avontuur met oude bekende gezichten ,een handvol cameo's , mooie Settings , mooie VFX &SFX en een nette Soundtrack die moeite heeft om anders te klinken dan de bekende Star Wars "theme".(Vond ik ook bij Jurassic World !) .
Ik dacht gelijk toen met de cameo van de twee bekende Indo jongens dat zij "pakslaag"
zouden delen ..., maar helaas deze Star Wars avontuur is daar te netjes voor ( ..jammer.. ) . We zullen zien of in de volgende delen de Donkere Kracht zichtbaar en voelbaar zal zijn , ben benieuwd ..!!
Kortom ondanks dat..., meer dan genoten van deze Star Wars avontuur in 2D (tweedeee
Meer "bloed" ..ik bedoel "popcorn"
graag....
Nicholas
Dat doet er niet toe. Ze blijft een Mary Sue.
Max Landis, is that you?
Nicholas
1000 stemmen, 3,93
- een tenenkrullende John Williams' soundtrack die willekeurige stukken muziek van de vorige films combineert is er ook
Luister Kylo en Rey's theme nog eens terug.
tbouwh
Ik heb deze film nu tweemaal mogen zien. In eerste instantie in 3d; mijn vooroordelen over de nutteloosheid van deze techniek bleken wederom terecht. Desondanks genoot ik enorm van de film. Samen met een vriend van mij ging ik afgelopen donderdag op herhaling in het gloednieuwe Pathe Arnhem (waarover niets dan lof). Het IMAX 3d scherm was overdonderend, en nu kwam de film echt tot leven: i.t.t. 3d is IMAX echt meer dan de moeite.
The Force Awakens heeft me als opener van een nieuwe franchise/trilogie ruimschoots voor zich gewonnen. Visueel is alles mogelijk wat in de oude trilogie ontbrak. Omdat het nostalgie-element daar bij mij ontbrak, heb ik dus over het algemeen meer met de 'nieuwe' Star Wars-films. Het probleem is echter dat met name Pt.I en II niet zo sterk zijn. Dit is dan toch wel een ander verhaal. Oude helden keren terug, nieuwe helden worden geïntroduceerd. Een veel betere keuze voor de rol van Rey dan 'rookie Ridley' was wat mij betreft niet mogelijk geweest. Ben tweeledig voor haar gevallen: zowel als actrice als als personage. In het begin van de film komt ze uitstekend tot haar recht; alleen in dit stuk wordt even de tijd genomen e.e.a. goed op te bouwen. Hierna is the Force Awakens eigenlijk een lange bios-rollercoaster, die toewerkt naar een uitstekend einde.
Eigenlijk ben ik over vrijwel alle aspecten positief te stemmen. Visueel overdonderend, goed geregisseerd, en her en der prima aangevuld door de score van de maestro (die andere, niet Hans Zimmer
). Het plot is interessant, speelduur is okee. Han Solo schittert als vanouds met Chewbakka aan zijn zijde. I.t.t. vele andere stemmers was ik niet ontevreden over het einde van Han Solo. Stoppen op je hoogtepunt, zeggen ze toch? De man raakte nog gewond op de set, en moet zich volgens mij ook focussen op de nieuwe IJ-film. Ik snap wel dat er voor gekozen is zijn rol hier te beëindigen. Het is tijd voor nieuwe personages (Finn, Rey) om te schitteren. Ik zie liever dat hij hier de franchise verlaat dan dat hij er in het vervolg als opvulling bij loopt, puur om de fans tevreden te houden. Toch is er ook een groot minpunt te benoemen als het gaat om het heengaan van Solo, en dat is de wijze waarop. Een redelijk epische scene, zeker qua setting, wordt naar mijn mening nogal verpest door de acteur die Kylo Ren vertegenwoordig. Wat een zielig, pathetisch mannetje. Deed mij een beetje denken aan een oudere versie van Robyn uit Game of Thrones (ook qua uiterlijk). Laf, zwak, totaal niet dreigend overkomend. Voer voor Rey om met de grond gelijk te maken (jammergenoeg gebeurde dat niet).
Wanneer ik het geheel echter in perspectief bekijk, dan heb ik verder vrij weinig op de film aan te merken. Ja, de verwijzingen en kopieën van en naar eerdere Star Wars-films waren niet uit de lucht. Echt storen deed dit echter niet, ik zie het eerder als eerbetoon, en vond het plot eromheen origineel genoeg. Tsja, en die First Order-speech was wel heel erg Derde Rijk- georiënteerd (incl. setting en iets wat richting Hitlergroet ging), maar ach...
The Force Awakens was toch vooral een enorm epische bioservaring, die mij de tweede keer misschien nog wel meer heeft doen genieten dan de eerste keer. Dat beloon ik met 4,5*, waarbij ik vooral benieuwd ben hoeveel daarvan overeind blijft bij het evt. bezien van de blue-rey(
) editie over een tijdje. Tot die tijd blijft Part VII mij echter bij als de beste SW tot nu toe, en dat is toch wel een hele verdienste.
FunkStarr
- 1922 berichten
Wat een matige film. Vooral één grote herhalingsoefening, in een iets moderner jasje. Ik raakte zelfs verveeld en sommige scenes waren gewoon ronduit vervelend. Oke, de special effects etc. zijn in orde maar verder is het vooral allemaal al eerder en beter gedaan. Begrijp niet dat sommige mensen dit de beste Star Wars noemen.
Confusie
Derde keer naar de bios blijf ik zo nu en dan wel overwegen maar voel ik op zich toch niet zo heel veel voor.
Kan echter niet wachten op tot ie op blu ray uitkomt zodat ik ' m op mijn gemak thuis lekker nog eens kan bekijken.
En daarna nog een keertje.
Blu reetje dan ook al in bestelling staan.
Nooit eerder zo uitgekeken naar de fysieke release van een film.
Debo
Tegenvallende star wars film althans, in vergelijk met de vorige. Flauw verhaal, nergens indrukwekkend. Nog net een voldoende maar daar blijft het bij.
mjk87 (moderator films)
baldiron
De film heeft iets echt starwars.
Wat het leuk maakt aan deze film is de inzage in de darkside, wie het zijn, hoe ze leven enz.
Ook dat er vele oude bekende opdagen met verrassende wendingen.
Open einde dus verwacht zeker een vervolg.
tdenissen
Ik ben teleurgesteld. Er was werkelijk niets origineels aan en in alle opzichte een kunstje dat herhaald werd.
Gish
Twijfelde of ik deze film zou gaan bekijken. Ben geen grote Star Wars fan, maar heb desondanks 5 van de 6 delen gezien. Alleen “Attack of the clones”heb ik gemist.
De eerste 2 delen van de jaren 70 serie zag ik achter elkaar. Alleen “The Empire strikes back” maakte enige indruk. De ewoks, al die gekleurde niet grappige rubberfiguren en die Jarjarbing vond ik alle niveau missen. Lachwekkend. Ik snapte de cultstatus wel, en al die Amerikanen die al de dialogen letterlijk kunnen opdreunen.
En nu dus, het nieuwe en zevende deel. Na de eerste 10 minuten dacht ik, daar gaan we weer, 2 zinnen dialoog, explosies, 3 zinnen dialoog, meer explosies. Maar na afloop van de film bleef ik met een erg goed gevoel zitten in de mooie en indrukwekkende IMAX in Pathe Rotterdam. Liefhebbers van Star Wars worden op hun wenken bediend met alle bekende personages en aardige humor. De hele art decoration en special effects zijn geweldig en komen van een andere “planeet” . Adembenemend allemaal.
Verder was ik erg blij met de mooie en stoere Rey, geweldige rol van Ridley, goed gecast ook, deze nieuwe heldin.
De mystieke scene’s blijven favoriet en gaandeweg de film werd ik in het verhaal gezogen. Ik twijfel nu of ik de oude delen opnieuw ga bekijken. Vond dit zevende deel in ieder geval het beste uit de reeks.
wood23
Wauw wauw en nog eens wauw.
Wat een fantastische film is dit een zeer waardig vervolg.
Joonders
Disneypopcornvermaak. Heb me wel vermaakt in de bioscoop maar daar laat ik het ook bij.
horizons
Weer die opmerking over Disney. Wat maakt deze film meer Disney dan deel één tot en met drie of deel vier tot en met zes? Denk aan c3po, jar jar, ewoks en nog maar karakters. Is het de humor die (terecht) iets meer aanwezig is?
Confusie
Er is niets specifiek Disney aan deze film.
Om het op die manier te benoemen is inderdaad vrij kortzichtig.
Beetje makkelijk gedacht.
Verder heeft Disney altijd garant gestaan voor pareltjes die ons aller kindertijd kleurden, dus zo'n schande zou het niet eens zijn.
DylanK94
Het was een goede film en heb me zeker vermaakt als groot Star Wars-fan! Het had wel veel weg van A New Hope, maar dat stoorde niet perse. Verrassend vond ik Harrison Ford als Han Solo. Ik was bang dat Ford het personage na al die jaren wat minder natuurlijk zou spelen, maar het tegendeel werd bewezen! Han Solo was echt als vanouds. Verder heb ik ook erg genoten van de nieuwe generatie personages! Wat ik wel een beetje een goedkope oplossing vond, is dat Kylo Ren de kleinzoon is van Darth Vader. Prima dat Kylo Ren Vader als voorbeeld ziet, daar kan ik inkomen. Maar Kylo Ren had makkelijk los kunnen staan van de Skywalker familie en als 'buitenstaander' zijn opwachting kunnen maken, net als Darth Maul. Verder kan ik alleen maar uitkijken naar de volgende film! De mooie start is gemaakt.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Marcia Lucas, Oscarwinnende 'Star Wars'-editor, heeft snoeiharde kritiek op recente sequels

'Star Wars'-actrice Daisy Ridley gecast voor WOII-film 'Women in the Castle'

'Star Wars'-acteur Andrew Jack overleden aan de gevolgen van het coronavirus