• 9.379.403 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.019.005)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

avatar van martijnk

martijnk

AHWA schreef:

Totaal mee oneens, en ik zal proberen om niet zo kleinerend te reageren als jij. Ik vond het namelijk wel grappig. Het was grappig bedoeld en ik vond het grappig, dus dan is de grap in mijn beleving geslaagd. Jij vindt van niet. Nou, prima. Maar dat wil niet zeggen dat ik 'niets begrepen heb van de OT' en zo voort. Dat slaat natuurlijk nergens op. Ik vind dat humor thuishoort in Star Wars. Maar dat jij teleurgesteld bent in The Force Awakens is jouw mening. Ik vind het een fantastische film. En ik kan erover door blijven gaan waarom, maar ik kan jouw mening erover toch niet veranderen, dus ik ga het ook niet proberen. Maar neerbuigende berichten plaatsen omdat je de film zelf niet goed vindt, is gewoon onnodig.

Het is ook grappig dat klopt helemaal maar alleen in een film die ook zo bedoelt is zoals Guardians of de Galaxy of de Star Wars parodie Spaceballs.

Humor is één van de meest belangrijke onderdelen van elke Star Wars film maar niet bij de first order. Stormtroopers die grappig zijn of the empire die grappig is kan en mag gewoon nooit gebeuren in een Star Wars film. The empire is angstaanjagend, alles is strak geregeld en alles en iedereen loopt in de pas. Stormtroopers praten niet met elkaar over hoe goed dat nieuwe ruimteschip wel niet is.

Wat gaan we in VIII zien, warpen naar ludricous hyperspeed? Of maakt Dark Helmet zijn opwachting? Of gaan we die witte pakken vervangen door clownskostuums? Waar eindigt dit? Voor dat soort onzin kijk ik niet naar Star Wars. Waarom moet tegenwoordig iedere film 'vervuilt' worden met dat soort ongein? Kap daar gewoon eens mee.

Star Wars is meer dan een sci-fi film, Star Wars is een religie met ongeschreven regels en die regels zijn met deze film aan de lopende band gebroken. Dit soort vulgaire humor hoort gewoon niet thuis in deze franchise, laat dat aub aan Marvel over.

En prima dat we het niet eens zijn, dat is geen schande. Dit is gewoon mijn mening meer niet en wie ben ik nou.

avatar van Nicholas

Nicholas

De Stormtroopers zijn nooit serieus of intimiderend geweest. Het is juist kenmerkend voor de originele trilogie-troopers dat het allemaal klunzen zijn die nooit raak schieten en bij het minste of geringste op hun reet liggen.

Abrams heeft juist hierin gezorgd voor wat meer professionaliteit "op de werkvloer".

avatar van Stef90

Stef90

Amen!

avatar van broncode

broncode

Een van de betere star wars films zoniet De beste.

De cast was super met als middelpunt Daisy Ridley als Rey en moet zeggen, ze heeft het en maakt deze film heel goed.

Boyega vond ik overgins niet in de film passen, maar daartegenover Adam driver als baddie kylo ren weer wel.

Het was een feest van herkenning om al die ouwe koppen weer terug te zien, vooral Mark Hamil die overgins maar een kleine bijdrage had.

Het script zat perfect in elkaar zodat oud en nieuw naadloos over elkaar heen vloeien.

Vond hem bij tijden ook grappig en geen enkele grap viel uit de toon.

Aan einde had ik zoiets van:verdomme weer 2 jaar wachten op het volgende deel.

En dat is toch een heel groot compliment.

JJ abrahams heeft een topprestatie geleverd, en begrijpt het star wars "gevoel'

avatar van Angel 40

Angel 40

Star Wars 8 zou 26 mei 2017 uitkomen, ben het even gaan opzoeken. We hoeven tenminste geen volledige twee jaar te wachten voor het vervolg, of drie jaar zoals voorheen.

avatar van Jellesteeg

Jellesteeg

Sterker nog: anderhalf jaar met in december volgend jaar nog als 'tussendoortje' Rogue One: A Star Wars Story.

We hebben dus weinig te klagen.

avatar van LDvMegatron

LDvMegatron

martijnk schreef:

Prima als je de film niet leuk vind, maar ga alsjeblieft niet doen alsof de rest het niet begrijpt. Die stormtroopers die praten over dat nieuwe ruimteschip is namelijk een direct verwijzing naar a new Hope. Op het moment dat obi wan kenobi de tractorbeam van de deathstar onklaar maakt hebben twee stormtroopers precies dat gesprek maar dan over een model eerder, de VT-16.

avatar van voskat

voskat

Ik had geen torenhoge verwachtingen, maar ben toch licht teleurgesteld.
Aan de ene kant ziet het er visueel fantastisch uit. Dat mag je ook wel verwachten.
Het is, zoals... zucht... gebruikelijk, het script wat de boel verneukt.

De twee nieuwe hoofdpersonen worden allebei op een heel interessante manier geïntroduceerd, maar vervolgens worden hun personages met idiote bokkensprongen door de rest van de film gesleept. Geen spanning, diepgang of emotie.

Sowieso ontbrak het nogal aan nieuwe ideeën. The Empire heeft blijkbaar helemaal niks geleden aan hun enorme nederlaag in Return Of The Jedi. Alles is precies zoals het was in Episode IV, alleen dan misschien nog beroerder voor de rebellen.
Alleen valt nergens aan te zien dat iemand zich daar druk om maakt. Zie ook Leia, die een beetje als een robot rondloopt en geen greintje charisme vertoont.

En daarmee krijg je ook geen seconde een gevoel van spanning of urgentie.
Met als allerberoerdste dieptepunt dat de dood van Han Solo je vrijwel koud laat, wat een aardige prestatie is aangezien hij de enige was die nog een klein beetje pit van de voorgaande delen met zich mee wist te brengen. Hoe moet dat verder zonder hem?

BB-8 is een lichtpuntje. George Isaac's Poe heeft ook wel wat, maar moet nog flink uitgediept worden. Alles moet uitgediept worden, goddomme!

Ik hoop dat Episodes VIII en IX voor dit deel zullen zijn wat Empire Strikes Back en Return voor de vorige trilogie waren. Anders zet ik liever Guardians Of The Galaxy nog een keer op.

avatar van voskat

voskat

Shinobi schreef:
'The Force Awakens' weet eigenlijk niets nieuws te bieden; men volgt ongeveer hetzelfde stramien als in 'A New Hope'. Het is allemaal vrij rechttoe-rechtaan zonder ingewikkeld te willen worden. Wel is het leuk om te zien hoe de twee nieuwelingen in de vorm van John Boyega en Daisy Ridley hun personages tot leven brengen, ondanks het gemis van enige diepgang.

J.J. Abrams is namelijk te veel bezig om een hommage te brengen aan de originele trilogie en vergeet daarbij een pakkend verhaal te vertellen. Het resulteert zich in het weerzien van oude bekenden en oneindig veel referenties. Voor de liefhebber zal het vast een genoegen zijn, maar op een gegeven moment heeft het een averechts effect dat als storend ervaren kan worden.

Ja. Dit.

Ik moest ook even zuchten toen ik zag dat ze wéér een Death Star hadden gebouwd en dat die wéér vrij makkelijk op te blazen valt. Echt? Is dat het enige wat ze kunnen? Dezelfde ideeën herkauwen, "maar dan groter"?

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Ik was eigenlijk verrast dat er mensen in de stormtroopers zaten. Was dat in eerdere films ook al het geval? Was dat ooit expliciet zichtbaar?

Dacht altijd dat het emotieloze robots of eventueel cyborgs waren. Maar dat ze gewone mensen zijn die een eigen wil kunnen hebben verbaasde me zeer. Dat maakt ze (en daarmee the first order) kwetsbaar. Vond ik niet passend. Nog even en ze zitten straks lekker te klaverjassen met elkaar.....

avatar van broncode

broncode

LPereboom schreef:

The force is zeker aanwezig bij J.J. Abrams want wat maakt hij hier een beresterke Star Wars film! Je zit 2u15min een Star Wars rollercoaster van emoties, de sfeer die fantastisch is, duizelingwekkende achtervolging scènes & een prachtige eind scène.Wat vooral opvalt zijn de spectaculaire actie scènes die je te zien krijgt door prachtige visuele effecten! Oude personage die altijd leuk zijn om terug te zien verenigd met de nieuwe personages die het uitstekend doen en uiterst interessant/ verfrissend zijn en die een pluspunt aan dit nieuwe verhaal. Kylo Ren is een kwaadaardige schurk en dat voel je aan de scènes waar hij in komt,veel woede en kracht en dit is perfect uitgewerkt...De BB-8 ook 1 van de nieuwkomer is een aangename droid om bezig te zien en die af en toe humoristisch is. Zo zitten er in de film ook een paar leuke lachmomenten en zit de humor goed. Je hebt weer het Star Wars gevoel met bevoordeeld de oude overgangen van scène naar scène, de sfeer die in de zelfde lijn blijft als de vorige films en een interessant verhaal... dat voelt zo vertrouwt aan! een DIKKE 9,5/10

Super recensie...

avatar van Angel 40

Angel 40

Basto schreef:

In deel twee van de prequels wordt uitgelegd waar die stormtroopers vandaan komen en in deel vier heeft Luke zo'n pak aangetrokken waardoor we toen wel konden aannemen dat het echte mensen waren

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

4 sterren max. Dat die bad guy van de first order zijn masker afdeed kwam zijn geloofwaardigheid niet ten goede. Er zat een jochie onder. Was bijzonder jammer. Gelijk is elke angst verdwenen. Dat die stormtrooper braaf de orders opvolgde van die overigens bloedmooie vrouw deed ook afbreuk aan de kwaadaardigheid van de first order. Door deze twee voorvallen werd de first order tot een stel klunzen gedegradeerd. De meningen verschillen, maar ik kan het alleen als een grote tekortkoming zien.

Alsof de orcs uit lotr opeens orders van gandalf opvolgen en de nazgul een studentikoos jongenskoppie hebben.

Heel vreemd, snap het nog steeds niet echt.. Voor de rest niets mis mee, maar 5 sterren gaat te ver hoor... Mensen die 3 of 3, 5 sterren geven begrijp ik vooralsnog ook wel.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Enorm teleurstellend.

Met de komst van Abrams verwachte ik iets nieuws. Iets dat het verhaal van deze saga vooruit duwt in een interessante nieuwe richting. Maar ik had geen idee dat de The Force Awakens een inspiratieloze remake zou worden van A New Hope. Werkelijk elk verhaalelement is overgenomen, met hier en daar een klein vleugje Empire Strikes Back. Dat de film niets meer dan een reboot is, blijkt ook wel aan dat men enkel bezig is met 'het stokje doorgeven'. De film is één grote set-up voor een nieuwe reeks, maar voegt verder echt niets toe. Ik zie - op betere CGI en eindelijk eens niet die matige regie en dialogen van George Lucas - geen meerwaarde voor het bestaan van deze film.

Daar komt bij dat de film opvallend non-memorabel is. Zelfs de prequels, die behoorlijk klote zijn, deden dat beter. Figuren als Darth Maul, Count Dooku, General Grievous en zeker Palpatine blijven langer bij dan deze inwisselbare bad guy of die underwhelming en vrij zinloze stormtrooper-leider. Om nog maar te zwijgen van die belachelijk lelijkeMr. Bigglesworth op een stoel, met een bespottelijk design en foeilelijke CGI. Qua gevechten, actie en spektakel doet de film uitstekend wat hij moet doen (maar goed, het was ook niet best geweest als men op dat vlak niet boven de prequels kon uitstijgen) en er waren zeker wel momenten die oprecht leuk waren, zoals die mindtrick met die Stormtrooper). Maar jammer genoeg was The Force Awakens verder niets meer dan een resetknop, aangevuld met een lading fanservice.

2,5 sterren.

avatar van Basto

Basto

• 11964 berichten

Angel 40 schreef:

Dat er een mens inpaste was me wel duidelijk, maar niet dat ze menselijk waren. Deel 2 van de prequels ben ik gelukkig compleet vergeten.

avatar van RobPete89

RobPete89

Is dit een grap? Ooit een Star Wars film gekeken?

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Ja, ik zeg alleen dat ik dat jammer vond.

RobPete89 schreef:

Is dit een grap? Ooit een Star Wars film gekeken?

Chainsaw schreef:

Enorm teleurstellend.

Had je de trailers dan niet bekeken? Die maakte het al snel duidelijk dat het hier om een remake ging (maar dan met andere namen).

AHWA

De Stormtrooper die Rey's order opvolgde, deed dat onder invloed van haar Jedi mind trick. There aren't the droids you're looking for en zo.

Chainsaw schreef:

Inderdaad. Je maakt hier een goed punt. Waarom sommige worden betoverd door Maz, de Yoda van de Aldi, is mij een raadsel. Er hangt ook weinig mysterie rond want alles moet snel vooruit gaan.

Ik ben een fan van de orginele films (de prequels zijn maar zo,zo)...
De sfeer en het visuele gedeelte zijn dik in orde bij TFA maar het verhaaltje is veel te simpel en teveel een remake van deel IV. Tevens worden sommige zaken wel heel makkelijk gebracht : Rey die ineens een volleerd lightsaber vechtster is bijv, nee het verhaal/script had veel beter gemoeten. Het hoogtepunt van de film is Harrison Ford, hij draagt de hele film wat mij betreft met zijn rol, na 30 jaar niks veranderd. Heerlijk... Carrie Fisher daarin tegen viel zwaar tegen, die herkende ik amper en had de uitstraling van een dood paard. En een grotere Death Star???? Please...te makkelijk. Abrahams heeft de boel zeker niet verneukt maar er had veel meer ingezeten. Dit was meer een hommage aan het origineel, bij de volgende delen verwacht ik echt iets nieuws en ben ik benieuwd naar de rol van Luke.

AHWA

Oneens met AC1 en Chainshaw. Ik vond Maz geweldig, en denk dat we zeker wel meer van haar gaan zien. Al weet ik niet meer zeker of ze het bombardement overleefd heeft. Ik hoop het wel. Genoeg memorabele personages voor mij, en ook genoeg mysterie. Van Snoke weten we nog maar weinig, van Kylo Ren weten we maar een beetje, van Rey nog minder, etc. Ook Finn en Poe Dameron gaan samen nog mooie avonturen beleven, denk ik zo. Film doet wat het moet doen. Het gevoel terugbrengen. De Star Wars-belevenis in je oproepen en nieuwe personages introduceren die we de komende twee films gaan volgen. De film moet naar meer smaken en dat doet ie zeker. Bij mij althans.

avatar van horned_reaper

horned_reaper

sportfan27 schreef:

Ik ben een fan van de orginele films (de prequels zijn maar zo,zo)...

Ik snap nooit zo goed waarom mensen altijd maar iets nieuws willen in een film. Als een film fantastisch was, dan is het toch juist leuk om een vervolg op die film te zien dat hetzelfde niveau en uitstraling draagt maar gewoon lekker in dat wereldje blijft.

Er zit al een nieuwe robot in. Er zitten al nieuwe personages in. Er zit al genoeg nieuws in. We zijn er 30 jaar ofzo uit geweest sinds we het echte star wars gevoel mochten ervaren. Het gaat er nu om dat dat gevoel weer terug komt, en daar draagt een bak nieuwe dingen niet echt aan bij.

horned_reaper schreef:

Daar gaat het niet om, het begin waarbij de map met de locatie van Luke word verstopt in die robot is nog wel grappig en een knipoog naar de opening van deel IV (Carrie Fisher die de plannen van de orginele Death Star verstopt in R2-D2 maar dit gaat de hele film zo door. Het voelt net even iets te makkelijk aan uiteindelijk. Het dieptepunt was mijn inziens de scène waarbij de nieuwe Death Star word vergeleken met de oude (Solo die zegt: hij is alleen groter)
Een feest van herkenning was het zeker wel, dat ben ik met je eens maar toch... Ik had er meer van verwacht. Overigens kan het goed zijn dat ik mijn stem later nog verhoog hoor, ik zal best wat dingen gemist hebben tijdens de 1e kijkbeurt... ��

AHWA schreef:

Je ziet toch duidelijk wat ze proberen te doen met de 'nieuwe' personages? Ze kopiëren de klassieke archetypes van de eerste films. Het ligt er zo dik op dat ze voor mij geen sprankeltje mysterie bevatten. Ze laten zich lezen als een open boek want zo worden ze voorgesteld.

AHWA

Nee, ben ik niet met je eens. Zo is Finn een bekeerde Stormtrooper, die heb ik niet gezien. Rey is een force sensitive typje op een zandplaneet. Goed, dat was Luke ook, maar is het de dochter van Luke of niet? Wie heeft haar daar achtergelaten? Poe Dameron is al piloot bij het verzet, dat was noch Luke noch Han. En zij waren beide niet de beste piloot van de galaxy. Kylo Ren is veel gelaagder dan Anakin Skywalker was in de prequels, Driver is ook een veel beter acteur. En hij heeft veel meer moeite om de light side te weerstaan en over te steken naar de dark side.

Ik vind het een prima begin van een nieuwe reeks. Ik lees veel berichten hier van mensen die er meer van hadden verwacht of iets anders hadden verwacht of dat het beter had gemoeten, maar ik ben dan wel benieuwd wat ze hadden willen zien.

avatar van martijnk

martijnk

sportfan27 schreef:

Ik ben een fan van de orginele films (de prequels zijn maar zo,zo)...

De relatie tussen Solo en Lea was ook te houterig. Komaan ze hebben samen een kind gehad dan is dat niet de manier waarop je interact met elkaar zoals in deze film gebeurde.

martijnk schreef:

Volgens mij waren ze al een tijd uit elkaar en heeft de turn van Kylo Ren hun relatie de das omgedaan, en Han is toen weer gaan smokkelen. Dus ze gedragen zich precies goed. De liefde is er nog, maar er is ook een afstand en ze tasten elkaar in het begin wat af omdat ze natuurlijk officieel niet meer bij elkaar zijn.

AHWA

Heh, ik lees nu dat Daniel Craig de Stormtrooper is die Rey zover krijgt om haar te bevrijden. Ik vond z'n stem al bekend voorkomen.

martijnk schreef:

Overigens ben ik het voor 90% eens met jou recensie...begin was goed. Daarna zwakt het af...