• 9.379.134 stemmen

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Sciencefiction / Actie | 138 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens

Geregisseerd door: J.J. Abrams

Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford

IMDb beoordeling: 7,7 (1.019.005)

Releasedatum: 16 december 2015

Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

"Every generation has a story."

Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.

Luke Skywalker

General Leia Organa

Kylo Ren / Ben Solo

Poe Dameron

Supreme Leader Snoke

Jordy schreef:

Nee er stond wel even een Engelse tekst in de plotomschrijving. Klopt het huidige plot zo wel? (ik zie de film morgen pas)

Oh je bedoelt buiten New Republic en Galactic Empire? Want dat had ik inmiddels aangepast.

Deze synopsis staat ook op site van Utopolis (daar wel met Engelse termen). Zal wel kloppen denk ik, maar ik heb de film zelf ook nog niet gezien.

avatar van TimD

TimD

Ik respecteer jou mening en de 5 sterren die je geeft ook al is het niet mijn mening maar respecteer dan ook de mening van anderen die wellicht iets kritischer zijn dan jij.

2,5 ster is wel heel overdreven imo. Dan kun je de oude delen ook niet meer dan 2,5 ster geven want dat waren in feite exact dezelfde (soort) films.

TimD schreef:

Dat vind ik een beetje vreemde opmerking dit, dan moet je de remake van Total Recall dus ook even hoog beoordelen als de originele? Of die van Robocop?

avatar van TimD

TimD

Nope want die films waren niet even goed als de originele.

TimD schreef:

Voor iemand met zoveel kritiek als MartijnK vind ik 2,5 ster nog best hoog gewaardeerd. Ik zou in zo'n geval niet boven de 1,5 uitkomen. Als een film voor mij één helft een 4 is, en de tweede helft een 1, dan middel ik dat niet, maar telt het slechtste deel zeer zwaar. Aan een halve film beleef ik geen lol. Dus waarom zo veel geklaag over de score van MartijnK ?

avatar van jeroentje

jeroentje

Ondanks dat m'n stem een puntje hoger is, kan ik het prima vinden in de review van MartijnK, goed stukje.

avatar van sierrra

sierrra

Ik zit na het zien van deze film met een ietwat dubbel gevoel en dat opzich geeft al aan dat ik in een zekere mate teleurgesteld ben. Abrams doet hetzelfde kunste met wat hij deed met Star Trek. Oude wijn in nieuwe zakken. Was het nu zo moeilijk om met een origineler verhaal te komen. Dit is A New Hope met een JJ sausje erover. Het smaakt zeker niet verkeerd maar ik heb het al eerder geproefd. Tevens als je de teasers, trailer en tv spots hebt gezien kent het verhaal weinig verrassingen meer. De nieuwe en oude cast doen het meer dan prima en zetten geloofwaardige karakters neer. Wel teleurstellend dat Phasma amper screentime krijgt.
In relatie tot de eerste 6 films komt TFA op mij ook erg gehaast over wat ook niet bijdraagd aan mijn Star Wars beleving. Het 3D doet wat geforceerd aan en had ik de keus dan had ik de film gewoon in 2D gaan zien. Ik zal de film nog vaker gaan bekijken om een goed finaal oordeel te geven, maar meer dan 4,0 zal het voor mij jammergenoeg niet worden.

avatar van LPereboom

LPereboom

The force is zeker aanwezig bij J.J. Abrams want wat maakt hij hier een beresterke Star Wars film! Je zit 2u15min een Star Wars rollercoaster van emoties, de sfeer die fantastisch is, duizelingwekkende achtervolging scènes & een prachtige eind scène.Wat vooral opvalt zijn de spectaculaire actie scènes die je te zien krijgt door prachtige visuele effecten! Oude personage die altijd leuk zijn om terug te zien verenigd met de nieuwe personages die het uitstekend doen en uiterst interessant/ verfrissend zijn en die een pluspunt aan dit nieuwe verhaal. Kylo Ren is een kwaadaardige schurk en dat voel je aan de scènes waar hij in komt,veel woede en kracht en dit is perfect uitgewerkt...De BB-8 ook 1 van de nieuwkomer is een aangename droid om bezig te zien en die af en toe humoristisch is. Zo zitten er in de film ook een paar leuke lachmomenten en zit de humor goed. Je hebt weer het Star Wars gevoel met bevoordeeld de oude overgangen van scène naar scène, de sfeer die in de zelfde lijn blijft als de vorige films en een interessant verhaal... dat voelt zo vertrouwt aan! een DIKKE 9,5/10

avatar van AC1

AC1

martijnk schreef:

Yep ik. Ik had er weinig problemen mee moet ik zeggen maar ik heb echt een hekel aan 3D.

Ik denk dat het hun nieuwe Lazer projectie was. Onlangs zag ik zo Blade Runner en dat was ook om van te huilen. En al die popcorn vreters gisteren, zeg. Ik was helemaal omgeven. Heel storend. Hebben Star Wars fans dan helemaal geen respect voor film?!

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Pfff, ben echt weggeblazen. JJ Abrams heeft het Star Wars perfect weten vast te grijpen. En ik ben serieus nu in love met Rey en BB-8. Enig puntje van kritiek is dat er behoorlijk op safe wordt gespeeld. Maar sfeer, acties en humor zijn heel erg ok.

AC1 schreef:

Ja jezus dat waren er wel heel erg veel haha. Ik zat gelukkig in de middenrij helemaal links en naast mij niemand die iets at. Ik had zelf wel Dorito's maar tijdens de film at ik niet

En toen was het 10 min pauze en ging weer iedereen popcorn halen! Waar ik ook zo'n hekel aan heb is mensen die massaal te laat binnenkomen, als het licht dus al uit is en ze gaan struikelend over jou benen naar hun zitplaats. Helemaal maar te zwijgen over die bierdrinkers die na 15 min alweer naar de WC moeten en het niet op kunnen houden

avatar van Vdk_Movie

Vdk_Movie

Ben totaal geen Sciencefiction fanaat maar deze Star Wars film heeft mij echt geraakt; het was gewoon 2:15 uur lang genieten zonder dode momenten.. In jaren niet een uitverkocht bioscoop zo uit zijn dak zien gaan als gister. Zelf heb ik echt zo genoten, vooral die effecten en details door 3D zijn echt perfect! Verder leefde ik echt mee met de karakters mee; BB-8 is mijn nieuwe Star Wars hero!

Middle of the road.

Abrams leunt vooral op de kracht van het Star Wars concept en elementen daarvan. Respect voor het bronmateriaal is één ding maar Abrams blijft zo hangen in het refereren naar de originele trilogie dat het problemen oplevert. Veel jat hij ook schaamteloos en het is dan vooral de kracht van de originele trilogie, want alles wat Abrams toevoegt is eigenlijk behoorlijk kut. Desalniettemin is het wel fijn vermaak, ondanks dat er heel veel aan te merken valt.

De "nieuwe" personages zijn eigenlijk erg likable en Boyega hebben naast uitstekende chemistry ook nog eens sterke performances in petto. Het schrijfwerk laat helaas alleen te wensen over, en de "twists" zijn geen "twists". Iedereen ziet dit toch aan komen? Het is vooral een feest van herkenning. Ook de cinematografie van Mindel is samen met Boyega en Ridley het andere lichtpunt, heb hem in geen tijden zo goed gezien.

Ook weet Abrams qua fantasiewereld niet te overtuigen. Het is allemaal erg mooi, maar nergens heb je het idee naar een alternate universe te kijken. Het voelt allemaal heel erg aards aan. Ook de humor is erg hit or miss, variërend van best leuk naar totaal out of place. Het grote probleem is dat de film geen eigen smoel heeft. Toegegeven je doet het als Abrams natuurlijk moeilijk goed, en dat doet hij dan ook niet. Al verpakt ie het dan wel zo dat de casual filmkijker en de fanboy er met open ogen intuint. Al geeft Abrams Rian Johnson wel veel om mee te werken en verwacht wel wat van VIII in dat geval.

Naomi Watts schreef:

Nu maak je me toch nieuwsgierig. Waar ben ik eigenlijk ingetuind?

Al maanden kijk ik uit naar deze film, ik heb hoge verwachtingen, en op de dag van de première zie ik de film en hij maakt zo goed als al mijn verwachtingen waar. Nogmaals: waar ben ik dan ingetuind?

Jij daarentegen loopt al maanden te zeuren en te klagen over deze film, hebt zelfs vooraf al beweert dat ze hem gewoon niet hadden moeten maken, en toch ga je razendsnel naar de bioscoop om hem te bekijken. En dan blijkt voor jou je negatieve verwachting toch uit te komen.

Ofwel je hebt deze film verplicht moeten zien, ofwel je bent er zelf ingetuind.

avatar van Confusie

Confusie

Stukje subtiele superioriteit in de een na laatste zin komt in dit geval niet echt als een verrassing.

Fanboy heb ik mezelf ook al genoemd maar vooral het spreken van een 'casual filmkijker' komt op mij over als jezelf op vrij onsmakelijke wijze boven een ander verheffen met een soort van professioneel uiterst geslepen blik waarmee jij het allemaal wel eens even glashelder zou analyseren.

Heb ik niet nee. Gelukkig maar, voor mij moet het vooral leuk blijven zodat ik er inderdaad met met open ogen uiterst gelukzalig in kan tuinen.

Anders wordt het allemaal een zeer krampachtige geknepen bilspleet bedoening. Moeten we niet hebben.

Wij casual filmkijkers.

Ik ben niet iemand die zich ooit intelligent, intellectueel of getalenteerd zou noemen. Zijn onsmakelijke woorden voor mij, maar ik ga wel altijd harder.

Graaf Machine schreef:

Nu maak je me toch nieuwsgierig. Waar ben ik eigenlijk ingetuind?

Ofwel je hebt deze film verplicht moeten zien, ofwel je bent er zelf ingetuind.

Wat ik bedoel is dat de tientallen referenties naar het origineel voor fans gewoon nostalgische waarde hebben en ze hierdoor al snel geneigd zijn positief te zijn over de film. De vraag die je moet stellen is, is dat de kracht van The Force Awakens of de originele trilogie. Voor mij is dat het laatste.

Ik zie nog steeds geen artistieke rechtvaardiging voor deze nieuwe trilogie, ook vooral omdat er niets nieuws gedaan wordt. Ik ga uit van mijn eigen verwachtingen en eisen van cinema, dat wil niet zeggen dat jullie het niet echt geweldig kunnen vinden. Ik dring mijn visie niet op, ik geef gewoon mijn two cents vanuit mijn optiek.

Jullie hebben gelijk dat een negatieve of neutrale mening voor de hand zou liggen bij mij, maar dat wil niet zeggen dat mijn verwachtingspatroon altijd correct is. Al weet ik bepaalde constante factoren altijd wel goed in te schatten.

martijnk

Dat gezever hier, echt he. Laat ik het zo zeggen als je echt overtuigt bent dat een film echt zo briljant is dan heb je lak aan alle kritieken. Als iemand zegt tegen mij dat de Godfather of Gladiator een poepfilm is dan neem ik dat gewoon niet serieus en ga ik niet eens in discussie want ik weet gewoon dat dat niet zo is. Het kan niet je genre of type film zijn uiteraard maar dat is weer heel iets anders dat wil niet zeggen dat de film slecht is.

Maar degene die zo fel reageren op lage ratings, die hebben zelf ook gewoon nog de nodige twijfel of deze film echt wel was wat ze ervan verwacht hadden, dat kan gewoon niet anders anders zouden ze nooit zo extreem reageren op 'slechts' een 2.5* score. Dan zouden ze dat lachend wegwuiven.

Ik ben het wel met Naomi eens, deze film had niet gemaakt hoeven worden net als de prequels. Ze hadden de originele trilogie gewoon met rust moeten laten.

martijnk schreef:

Dat gezever hier, echt he.

Welk gezever heb je het eigenlijk over?

Oh, dat soort gezever. Maar dat schrijf je toch echt zelf. Een beetje gaan invullen wat anderen denken, ja dat is zeveren.

De originele trilogie verandert toch niet door het maken van de andere delen? (Op een minuscuul detail in ROTJ na)

Als jij de andere delen maar niks vindt, dan kijk je ze toch niet? Vind niemand verder erg hoor. Ik kijk zelf de delen 1, 2 en 3 eigenlijk nooit meer. Heb ze in de bios gezien en vond ze maar matig. Maar veel mensen genieten daar wel van, doet voor mij de delen 4, 5 en 6 niet in waarde dalen.

avatar van AHWA

AHWA

Even advocaat van de duivel spelen, maar waarom is artistieke rechtvaardiging nodig? Dat zal Disney geen bal interesseren. Ze weten dat Star Wars-films en merchandising nog steeds bakken met geld oplevert en spelen daar slim op in. Er zijn zo veel Star Wars-fans op de wereld die allang blij zijn dat de reeks wordt voorgezet. Van mij mogen ze doorgaan tot Sint Juttemis.

En ik vind dit een mooi beginpunt van een nieuwe trilogie. Sfeer van de OT is volop aanwezig, de humor is raak, de delivery is perfect, het verhaal roept nog genoeg vragen op voor Episode VIII en met de cliffhanger (no pun intended) is mijn interesse gewekt.

Dan ben ik er als fanboy maar 'ingetuind'. Met alle plezier zelfs. Zelden een bioscoopbelevenis gehad die zo fijn was als deze. Zaterdag weer.

avatar van Confusie

Confusie

Niet gemaakt moeten of hoeven worden, ook weer zo'n rotte opmerking.

Er worden bakken geld binnengeharkt en hele massa's zijn gelukkig. Dus in die zin heeft het zeker zin gehad.

Die enkele criticaster die je nu hebt hoeft niet voor de meerderheid te gaan bepalen wat wel of niet bestaansrecht zou hebben.

martijnk

En tegelijkertijd hoeft de meerderheid ook niet voor de minderheid te bepalen wat die maar goed zouden moeten vinden.

avatar van Cikx

Cikx

Lijkt erop dat er twee kampen zijn.

De een vindt het fantastisch om weer in het Star Wars universum te zijn met een film die zich kan meten met de originele SW trilogie (zal ook zeker te maken hebben met de fan-service en de gelijkenissen).

De ander vindt dat het overbodig is om een nieuwe SW te maken als het niks 'nieuws' toevoegt aan het universum en ziet het als een negatief iets dat de film teveel lijkt op de originele Star Wars.

Vind de discussie juist wel interessant om te volgen. Ik ga de film zelf morgenmiddag zien, maar ik ga er eigenlijk al vanuit dat ik tot het eerste kamp behoor.

Graaf Machine schreef:

Dat gejijbak reageer ik even niet op, maareh dat komt ook omdat 1,2 en 3 prequels zijn. Ze doen dus geen afbreuk aan 4,5 en 6 omdat die 'daarna' kwamen. Maar VII sloopt heel 4,5 en 6 op een afschuwelijke manier.

Alles wat ze opgebouwd hebben in 4,5 en 6 wordt in één film door Disney door de WC gespoeld, Han Solo wordt op een knullige manier door zijn idiote gestoorde zoon afgemaakt alsof het maar even een scene tussendoor was want oh hij doet maar in één film mee dus moet ie ff snel dood dan kunnen we daarna snel VIII maken hebben we geen last meer van hem, 1 minuut later is iedereen in de film alweer vergeten dat hij dood is. Noem het maar niks.

En het ergste was nog hij droeg heel de film in z'n eentje. Zonder hem was deze film niet veel beter dan de prequels en dan gaan ze hem nog afmaken ook? Nou als alle Star Wars fans dat zo goed vinden en hun vingers daarbij aflikken dan begrijp ik dat niet nee en daar schiet ik de film op af.

martijnk schreef:

Maar jij mag wel bepalen welke films absoluut niet slecht gevonden mogen of kunnen worden? Lachwekkend...

AHWA schreef:

maar waarom is artistieke rechtvaardiging nodig?

Benadering van het medium. Ik zie het meer als kunstvorm dan 'slechts' vermaak.

Dat zal Disney geen bal interesseren.

Precies, het is een cash cow en dat komt vaak niet ten goede van het creatieve proces.

Confusie schreef:

Niet gemaakt moeten of hoeven worden, ook weer zo'n rotte opmerking.

Gewoon een mening.

Commercieel gezien zeker en als onderneming zou je het gek zijn niet te doen maarrrrrrrrrrrr, daar heb ik als liefhebber niet zo veel aan. Voor mij staat artistieke integriteit voorop.

Neen, ik geef slechts mijn mening. Net als jij dat doet maar je verontwaardiging is erg selectief. Beetje zelfreflectie..

avatar van Cikx

Cikx

Wat een onzin. Sorry hoor, maar dan laat je deel 7 en 8 en 9 verder toch lekker links liggen, en kijk je alleen nog deel 4, 5 en 6. Blijft Han Solo lekker in leven. Fantaseer je zelf hoe het verder gaat.

Misschien spoiler tags gebruiken te volgende keer...

Naomi Watts schreef:

Benadering van het medium. Ik zie het meer als kunstvorm dan 'slechts' vermaak.

Ja, daar gaat het vaak mis. Film is een medium waarvan kunstenaars gebruik kunnen maken, maar het kan ook gewoon door vakmensen uit de entertainmentindustrie gebruikt worden. En de meeste mensen die films maken horen gewoon bij die laatste categorie. Geen enkel medium is per definitie een kunstvorm. Maar dit gaat natuurlijk off topic.

avatar van joerve

joerve

Ik ben deze expres niet gaan zien want 9 van de 10 pre seuquels of andersoort bagger is maar om 1 ding gemaakt, teren op een oude reputatie en charme om zoveel mogelijk dollars binnen te halen.

Cikx schreef:

Misschien spoiler tags gebruiken te volgende keer...