• 9.370.389 stemmen

Ontwikkeld door: Gilles De Schryver, Guy Goedgezelschap en Wouter Sap

Met: Matthias Schoenaerts, Veerle Baetens en Peter Gorissen

Oorsprong: België

Datum van release: maandag 18 januari 2021

Eerst uitgezonden op: één (België)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Lockdown

Lockdown is een minireeks en brengt twaalf op zichzelf staande kortverhalen. Elk verhaal speelt zich af in dezelfde setting: de bezoekruimte van een gevangenis. Twee personages, elk aan een kant van het glas in de bezoekruimte dat hen, maar ook hun wereld, scheidt van elkaar.

Afleveringen

1. 1. Zuur

18 januari 2021 (10 minuten)

De ultieme confrontatie tussen de met zuur verminkte Kim en haar ex-vriend, draaideurcrimineel Kasper. Die laatste hoopt zo op strafvermindering, Kim hoopt echter op iets heel anders. Wraak, hier en nu.

2. 2. 2055

18 januari 2021 (10 minuten)

'2055' leeft al 40 jaar in een instituut dat de mogelijkheid biedt uit eigen wil in isolement te leven. De deur naar het zonlicht kan hij vrijwillig openen. Op een dag wordt hij verrast door een reparateur aan de andere kant van het glas, hij komt de telefoons aan de wand nakijken. Het komt tot een gesprek. Hoe reageert '2055' na 40 jaar isolement op een gefilterde mensenstem? Heeft hij nog gevoelens wanneer hij in iemands ogen kijkt?

3. 3. Nadja

18 januari 2021 (10 minuten)

Wie van ons droomt er niet van een andere, betere versie van zichzelf? En wat als net die versie je een bezoekje brengt in de gevangenis?

4. 4. Zoveel...

19 januari 2021 (10 minuten)

Hij is veroordeeld voor onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood als gevolg. Zij heeft een jaar lang gewacht om hem in de gevangenis te bezoeken. Ze hadden iets bijzonder toen, al kwamen er weinig woorden aan te pas - achteraf gezien misschien zelfs te weinig - en dat is het enige wat ze nu wel kunnen doen... praten. Hij verlangt onhandig naar vroeger, zij wil weten wat er precies gebeurd is die fatale avond. Maar geen van beiden krijgt wat hij of zij wil: hij heeft immers niet zomaar iemand gedood.

5. 5. Franky & Mariel

19 januari 2021 (10 minuten)

Een gedreven vrijwilligster gaat tijdens de lockdown op gevangenisbezoek bij een verveelde nihilist. Wat begint als een normaal gesprek tussen twee volslagen vreemden, ontspoort al snel tot een strijd om zelfbehoud.

6. 6. Stella

19 januari 2021 (10 minuten)

Wanneer de narcistische Bob de verjaardag van zijn dochter Stella vergeet, is het niet zijn vrouw Veerle die de bezoekersruimte binnenwandelt, maar Piet Hynemans.

7. 7. A Plus Jamais

20 januari 2021 (10 minuten)

24 december. Voor gedetineerden Rami en John is het een heel bijzondere dag in de gevangenis: hun laatste. Niet omdat hun tijd erop zit, wel omdat na maanden wroeten en graven hun tunnel onder de bezoekersruimte eindelijk klaar is. Slechts enkele centimeters scheiden hen nog van de vrijheid en een hele warme Kerstmis.

8. 8. Echo

20 januari 2021 (10 minuten)

Een hoogzwangere vrouw bezoekt haar vriendin in de gevangenis een laatste keer voor de geboorte van hun kind.

9. 9. Transfer

20 januari 2021 (10 minuten)

Om uit de gevangenis te ontsnappen, gebruikt de tot levenslang veroordeelde moordenaar Elias een occult ritueel om in de bezoekersruimte van lichaam te wisselen met zijn vervreemde, zwangere dochter Fia. De jonge vrouw heeft zelf echter nog een verrassing voor hem in petto.

10. 10. Claude M.

21 januari 2021 (10 minuten)

Claude M, een alleenstaande moeder, zit een gevangenisstraf uit. Ze heeft geen andere keuze dan haar zoon Iwan achter te laten bij haar jongere zus Neda. Neda wilde nooit een kind, maar moet nu plots voor eentje zorgen. Ze bezoekt haar zus in de gevangenis. Iwan schaamt zich voor zijn moeder, en dus moet Claude alle informatie over haar zoon via Neda te weten komen. Jaloezie steekt de kop op, want Neda kan zich duidelijk beter en beter vinden in de moederrol. Maar het ergste bericht moet nog komen: Neda heeft besloten een jaar in Jordanië aan de slag te gaan en Iwan wil graag mee.

11. 11. Nora & Sam

21 januari 2021 (10 minuten)

Nora is te net gekleed voor een gevangenisbezoek. Terwijl ze wacht op Sam, die opgesloten zit, spreekt ze tegen zijn lege stoel. Ze heeft iets belangrijk te zeggen. Wanneer Sam eindelijk binnenkomt, slaagt Nora daar echter niet in. Verlamd door angst lijkt zij diegene die gevangen zit, en is Sam de enige die haar kan bevrijden.

12. 12. Het Slachtoffer

21 januari 2021 (10 minuten)

Heel verbaasd dat hij überhaupt bezoek ontvangt, krijgt de gedetineerde van de cipier te horen dat het gaat om de enige persoon die nog in de gevangene geïnteresseerd is, namelijk: zijn slachtoffer.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Zeer benieuwd naar.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

België maakt een goede start met miniseries in 2021.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Iets helemaal anders dan We Moeten Eens Praten en Leef. Die twee andere lockdown serietjes waren toch wel feel good te noemen.

Hier krijgen we telkens 3 kortverhalen voorgeschoteld per aflevering. Allen spelen ze zich op één of andere manier af tussen een gevangene en zijn bezoeker en het speelt zich ook op gelijkaardige locaties af. De meeste verhalen die we tot nu toe voorgeschoteld kregen (twee afleveringen zijn er al gepasseerd) waren vrij donker. Anderen ronduit bizar, in één geval Lynchiaans te noemen zelfs. Maar het merendeel is me goed bevallen. Met als uitschieters de verhalen met Matthias Schoenaerts en Josse De Pauw. Beiden zetten een heerlijke klootzak neer.

In één verhaal wordt er een vorm van Limburgs dilalect gesproken, maar ik kan het niet thuis wijzen. Ik hoor klanken uit de Haspengouwse dialecten maar ook vanuit de Maaskant. Iemand een idee?

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Nog 1 aflevering te gaan. Tot nu toe een mixed bag. Een aantal kortverhalen blijven wel bij, de anderen de volgende dag alweer vergeten.

Beste tot nu toe met veel voorsprong vond ik 'Stella' met Peter van den Begin als Piet Heineman (of zoiets)

Ook wel noemenswaardig: Zuur, Transfer en Franky & Mariel

avatar van alexspyforever

alexspyforever

De laatste aflevering ook gezien, daar zat geen leuke meer tussen.Het slachtoffer had nog wel iets Lynchiaans door de zwart/wit cinematografie maar in feite was het gewoon een saaie monoloog (naar mijn mening) van de gevangene. In het algemeen vond ik de serie middelmatig met 1 uitschieter en enkele redelijk goeie. Maar voor de rest teveel gezwam en non-actie. Geen verrassing dat ik als horrorliefhebber de wat hardere en bovennatuurlijke verhaaltjes het beste vond.

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

Zuur

Robin Pront : D'Ardennen (2015) - MovieMeter.nl

5*: Schitterend bedacht en geacteerd.

2055

Maarten Moerkerke : 13 Geboden De Bende van Jan de Lichte

2,5*: zeer gewoon

Franky & Mariel

Jan Eelen : Het Eiland + De Ronde + Callboys

4*: Leuke dialoog, Josse De Pauw doet het weer.

Stella

Christina Vandekerckhove

3*: apart, maar oke

A plus jamais

Gilles Coulie : De Dag + Bevergem

0.5*: Als je dan toch kansen wil geven, zorg dan dat ze in beeld komen. Barslecht

Echo

Kato De Boeck, Flo Van Deuren

2.5*: Niets bijzonders

Transfer

Jonas Govaerts : Welp (2014) - MovieMeter.nl + Tabula Rasa

4*: Dit is dan weer weel zeer leuk bedacht.

Claude M.

Dorothée van den Berghe : Meisje (2002) - MovieMeter.nl

2*: Saai

Nora & Sam

Frederike Migom : Binti (2019) - MovieMeter.nl

2.5*: Niks bijzonder, maar we love Frederike!

Het slachtoffer

Michaël R. Roskam : Rundskop (2011) - MovieMeter.nl + The Drop (2014) - MovieMeter.nl

4*: Zeer apart, grijs, monotoon, maar grof en sterk geacteerd

avatar van AOVV

AOVV

Ben het grotendeels eens met je beoordelingen, moedertje. De kortfilms van Robin Pront, Wouter Bovijn, Jan Eelen en Jonas Govaerts vond ik de beste verhalen, van Peter Gorissen en Josse De Pauw heb ik de sterkste acteerprestaties gezien.

3,5 sterren