• 9.197.565 stemmen

Ontwikkeld door: Bert Van Dael en Sanne Nuyens

Met onder meer: Koen De Graeve, Maaike Cafmeyer en Peter Van den Begin

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Release datum: zondag 3 november 2019

Eerst uitgezonden op: VRT NU (België)

• Netflix Bekijk via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot De Twaalf

Twaalf gewone burgers worden uit hun dagelijkse leven geplukt en opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. Ze hebben geen simpele taak: ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers, die wordt beschuldigd van twee moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot; ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending aan. Wanneer de volksjury haar oordeel velt over de schuld van Frie, blijkt dat recht spreken niet voor iedereen dezelfde definitie heeft.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Meningen over De Twaalf

avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

dinsdag 5 november 2019
De Twaalf seizoen 1 We maken veel slechte TV in Vlaanderen, maar van series maken kennen we iets. Na Beau Séjour, Tabula Rasa en De Dag hoort De Twaalf mooi in het rijtje thuis. "De twaalf" gaat niet alleen op zoek naar de waarheid achter twee moorden, maar vertelt vooral het verhaal van de personen die moeten oordelen, en neemt daar uitgebreid zijn tijd voor. Er is heel wat werk gestoken in het schrijven van de dialogen en het uitwerken van de karakters. Misschien gaat het soms wel wat te diep in op de persoonlijke achtergronden van de juryleden, maar dat is nu ook net het uitgangspunt. Naast de rechtszaak, wat momenteel hun tijdelijke voltijdse bezigheid is, gaat hun leven gewoon verder... De getuigenissen waren boeiend en goed geacteerd. Niet iedereen was overtuigend, maar dat is ook niet te verwachten met zo een uitgebreide cast. De pluimen zijn deze keer absoluut voor Josse De Pauw. Schitterende acteur diete vaak vergeten wordt. Ik ben ook blij dat de VRT moeite doet om de hele reeks meteen online te gooien. Zo kunnen we de serie in één ruk uitkijken en dat maakt het toch wat makkelijker om dit verhaal aandachtig te volgen.

eldorado

maandag 20 april 2020
De Twaalf seizoen 1 Jammer dat op het laatste alles een beetje wordt afgeraffeld. Volgens mij is er een te kort aan goede Vlaamse acteurs want we zien steeds dezelfde.
avatar van Kronos

Kronos

maandag 4 november 2019
De Twaalf seizoen 1 Op dit moment niet erg onder de indruk. Lijkt me een nogal typisch middelmatige Vlaamse dramaserie te zijn. Ik erger me nu al aan de vele ça va's die voorbijkomen.