menu
Mijn Series +

The Simpsons - Seizoen 4 (1992-1993)

mijn stem
4,05 (66)
66 stemmen

Verenigde Staten
Animatie / Komedie

ontwikkeld door James L. Brooks, Matt Groening en Sam Simon
met de stemmen van Nancy Cartwright, Dan Castellaneta en Julie Kavner

The Simpsons zijn een gezin van misfits wonende in Springfield. Vader Homer werkt op een kernreactor en heeft altijd pech. Marge is de supermama. Bart is een straatschoffie, Lisa het wonderkind en dan is er nog de speenzuigende baby Maggie.

 1. Kamp Krusty
 2. A Streetcar Named Marge
 3. Homer the Heretic
 4. Lisa the Beauty Queen
 5. Treehouse of Horror III
 6. Itchy & Scratchy: The Movie
 7. Marge Gets a Job
 8. New Kid on the Block
 9. Mr. Plow
 10. Lisa's First Word
 11. Homer's Triple Bypass
 12. Marge vs. the Monorail
 13. Selma's Choice
 14. Brother from the Same Planet
 15. I Love Lisa
 16. Duffless
 17. Last Exit to Springfield
 18. So It's Come to This: A Simpsons Clip Show
 19. The Front
 20. Whacking Day
 21. Marge in Chains
 22. Krusty Gets Kancelled
zoeken in:
avatar van Thomas83
4,0
Ik heb wat langer over dit seizoen gedaan dan gepland. Mijn verwachtingen waren na het voorgaande seizoen groot, maar ik vind dit seizoen lang niet zo leuk als het vorige. Vooral niet in de eerste afleveringen. Typerend is de eerste aflevering. Erg leuke verwijzingen en grapjes, maar men slaat met de verwijzingen weer wat door en Bart en Lisa zijn eigenlijk puur bijfiguren in het verhaal. Het is allemaal nog wel leuk om te kijken, maar ik merk toch wel dat ik een voorkeur heb voor afleveringen die niet alle kanten opgaan en de grappen en losse momentjes nog een beetje goed samen kunnen gaan met een of twee geslaagde verhaallijnen.

Gelukkig wordt het seizoen gaandeweg ook wel steeds samenhangender, en ook dit seizoen bevat nog een aantal absolute topafleveringen, zoals I Love Lisa en Last Exit to Springfield. Chief Wiggum begint dit seizoen echt een hilarisch vast personage te worden, en ook de gortdroge Bumblebee Man lijkt meer op te duiken. Wel zijn er weer wat overdreven veel cameo's, iets dat in het derde seizoen eigenlijk al begon. De flanderization is ook al wat langer aan de gang. Ik lees of hoor wel eens dat de personages zulke karikaturen van zichzelf zijn geworden in de latere seizoenen, maar de erg doorgedreven "Homer is dom"-grapjes zijn eigenlijk gewoon een vast kenmerk van de serie.

Met Homer the Heretic gaat de serie alweer de goede kant op en Lisa the Beauty Queen is weer die fijn bekende mix van satire en ontroering. New Kid on the Block is de eerste écht heel leuke en samenhangende aflevering. Laura Powers is als het nieuwe buurmeisje ook een erg leuk personage. Blijkbaar ook een vast personage. Ik herinnerde me niets van haar. De ook al nieuwe Horatio McCallister ken ik natuurlijk wel. Die is ook echt leuk.

Lisa's First Word is een flashbackaflevering, waar ik niet zo'n fan van ben in The Simpsons tot nu toe. Ze voelen niet zozeer als bestemd om de personages en Springfield uit te bouwen maar gewoon een nieuwe setting voor typisch gedrag van iedereen. Wel erg ontroerend als Lisa's eerste woordje "Bart" is. Maggie's eerste woordje "daddy" is er wel wat overheen.

Marge vs. the Monorail wordt door velen tot een van de beste afleveringen van The Simpsons gerekend, maar mijn toplijst zou hij niet halen. Mij is het allemaal net wat te absurd. Al kan ik het ook wel weer waarderen hoe totaal krankzinnig de aflevering is, met zelfs een musicalnummer. En het is zonder meer een aflevering die stampvol geweldige grappen zit. Wat dat betreft wel een aflevering die het hele seizoen kenmerkt. Selma's Choice en Brother from the Same Planet zijn ook absurd maar zijn strakker geregisseerd en geschreven.

I Love Lisa had ik al genoemd als een van mijn favorieten. Duffless is hilarisch. Last Exit to Springfield zou mijn top-10 afleveringen halen. De verhaallijn van Homer als vakbondsleider is erg leuk, en wat is dat protestliedje van Lisa prachtig, ontroerend zelfs. Een ander hoogtepunt is die fantasie waarin Mr. Burns en Smithers samen de kerncentrale draaiende houden. Puur goud. En ook als satirische aflevering zeer geslaagd. Net aan 4.0* voor het gehele seizoen.

avatar van AOVV
4,5
Zeer sterk seizoen van The Simpsons, met slechts enkele kleine smetjes. Zo ben ik geen geweldige fan van flashback-afleveringen. Gelukkig zijn de meeste afleveringen niet van dat allooi, en bevat dit seizoen enkele van mijn favoriete afleveringen van de serie.

Mr. Plow is een schitterende aflevering met een vete tussen stamkroegvrienden Homer en Barney, wiens optredens gaandeweg steeds meer hilarisch worden. Marge Vs. the Monorail is één en al absurditeit, met Marge als het morele kompas van Springfield. I Love Lisa houdt het midden tussen lachen en huilen, met die zielige maar o zo koddige Ralph. Last Exit to Springfield is van de eerste tot de laatste minuut fantastisch, met de kwaadaardige Mr. Burns, Homer als vakbondsleider (het gedacht alleen al zet aan tot luidop lachen) en het mooie liedje van Lisa.

Naast de hoofdpersonages (de familie Simpson), komen steeds meer nevenpersonages nadrukkelijk op de voorgrond, om hun entertainende stempel te drukken op het geheel. Tot mijn groot jolijt overigens, want personages als Chief Wiggum, Groundskeeper Willie, Barney en Grandpa Simpson doen me meer dan eens schuddebuiken.

Het beste seizoen van The Simpsons? Dat weet ik niet, maar het komt voor mij toch aardig dicht in de buurt!

4,5 sterren

Gast
geplaatst: vandaag om 18:55 uur

geplaatst: vandaag om 18:55 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.