ad
 • 141.665 films
 • 6.853 series
 • 20.829 seizoenen
 • 469.137 acteurs
 • 285.191 gebruikers
 • 8.175.590 stemmen
Avatar
 

Noordelijk Film Festival

zoeken in:
avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

 • 276 berichten
 • 617 stemmen

Dit jaar heb ik voor het eerst het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden bezocht. Tot mijn verbazing draait het net zo lang mee als het Rotterdams Film Festival, dit jaar zijn ze namelijk toegekomen aan de 27e editie. De programmering is niet heel groot (zo'n 60 films), maar het is een leuk alternatief voor filmliefhebbers in het Noorden die niet helemaal naar Rotterdam of Amsterdam willen of kunnen afreizen. Het festival vind plaats in de stadsschouwburg, de Harmonie. Een erg mooi pand!

De website is te vinden op www.noordelijkfilmfestival.nl

Tot nu toe heb ik de volgende films bekeken. Ik ben nog niet aan stemmen toegekomen, maar ik geef vast een indicatie

The Syrian Bride, 2,5*

Percy, buffalo bill en ik, 2,5*

Macbeth, 2,5*

Seven Swords, 3*

Kroko, 3*

Jumalan Morsian, 3*

Schizo, 3,5*

Mi piace lavorare, 4*

Las Mantenidas sin suenos, 4*

Broken Flowers, 4*

Tickets, 4*

Taste of Tea, 4,5*


avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

 • 276 berichten
 • 617 stemmen

Vandaag heb ik nog gezien:

kebab connection (erg leuk! 4,5*)

le temps qui reste (2,5*)

conejo en la luna (3,5*)

Is er verder nog iemand naar het festival geweest?


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

‘YASMIN WINT PUBLIEKSPRIJS NOORDELIJK FILM FESTIVAL’

Na afloop van het 27ste Noordelijk Film Festival, van 9 – 13 november in Leeuwarden, is Yasmin uitgeroepen tot publiekswinnaar. Met een waardering van 8,74 won het Britse drama over interculturele spanningen voor en na 11 september van de hevige concurrentie. Het filmfestival, dat met meer dan 26.000 bezoekers in vijf dagen een nieuw record haalde, overhandigde de prijs zondagavond telefonisch aan de Britse regisseur Kenneth Glenaan. Vanwege de geboorte van zijn kind enkele uren later kon hij niet aanwezig zijn, maar hij toonde zich dankbaar voor deze waardering. Hij wil met de film een positief tegengeluid laten horen richting de steeds vijandiger agerende bevolkingsgroepen in Groot-Brittannië. Yasmin won eerder de publieksprijs van het Dinard British Film Festival en de Prize of the Ecumenical Jury tijdens het International Film Festival van Locarno.

bron: persbericht RCV Entertainment


avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

 • 276 berichten
 • 617 stemmen

Ja, die had ik ook nog graag willen zien. Ik neem alleen de publieksenquete van dit festival met een klein korretje zout. Ik heb me af en toe verbaasd over de manier waarop het publiek reageerde tijdens een film. Bijvoorbeeld door te lachen op verkeerde momenten, waardoor een spanning die werd opgebouwd helemaal teniet werd gedaan... Er liepen bijvoorbeeld erg veel mensen weg bij Taste of Tea. En Hotel Rwanda werd ook erg hoog gewaardeerd, maar toen zat de zaal vol scholieren... Ik heb die film overigens nog niet gezien en wil daarmee ook niet zeggen dat hij niet goed zou zijn. Ik bedoel alleen dat ik meer waarde hecht aan de publieksenquete van het Rotterdams film fest, omdat daar toch een heel ander publiek op af komt.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

The Queen opent Noordelijk Film Festival

28ste EDITIE: WOENSDAG 8 T/M ZONDAG 12 NOVEMBER 2006

The Queen van Stephen Frears opent op woensdag 8 november om 20.00 uur het 28-ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden! Regisseur Stephen Frears toont wat zich achter de Britse paleisdeuren afspeelde na Diana's dood. Helen Mirren kreeg voor haar vertolking van koningin Elizabeth de Gouden Leeuw voor beste actrice.

Meer info+programma:

http://www.noordelijkfilmfestival.nl


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Programma voor editie van dit jaar staat online:

filmoverzicht


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Persbericht

Wolke Neun / Cloud 9 innemende en taboedoorbrekende

openingsfilm van het Noordelijk Film Festival

Symposium Films of War – History in Motion met films van

Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi

Jury met Syrische regisseur Reem Al Ghazzi en

Ziveren Beer-winnaar Siddharth Sinha

30ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, op Terschelling en Vlieland

Vijf dagen lang films in een nieuw daglicht - 5 t/m 9 november 2008

Het Noordelijk Film Festival is groter dan ooit en vertoont dit jaar een zeer divers programma met competities, workshops, talkshows en een symposium. In samenwerking met Media Art Friesland, Museumhaven, BUOG en het Fries Film Archief organiseert het festival enkele bijzondere programma's die zich op het grensgebied van film, beeldende kunst en muziek bewegen. Op een aangemeerd schip kunnen installaties, filmvertoningen en filmconcerten worden bezocht.

Solar Cinema, de eerste mobiele bioscoop op zonne-energie, zal zich na zonsondergang door de stad begeven. In een eenpersoons bioscoop in de foyer van theater de Harmonie worden onder de noemer Face to Face films vertoond die iedere kijker zal uitdagen.

De openingsfilm van het festival is Wolke Neun / Cloud 9 van regisseur Andreas Dresen (distributeur Amstelfilm), een innemend en taboedoorbrekend relaas van een 60-jarige naaister die al dertig jaar leeft met haar echtgenoot en overvallen wordt door een niet te onderdrukken passie voor een oudere man. Op het Filmfestival van Cannes bracht Wolke Neun de jury van Un Certain Regard ertoe spontaan een nieuwe prijs, de Coup de Coeur, in het leven te roepen.

De jury van de Interregio Competitie wordt gevormd door Raymond van den Boogaard (chef kunstredactie NRC Handelsblad en nrc.next), Reem Al Ghazzi, regisseur uit Syrië en redacteur van Al Jazeera, en Siddharth Sinha, cineast uit India en Zilveren Beer-winnaar. In de Interregio Competitie zijn films opgenomen van filmmakers die met hun jonge, bijzondere oeuvre uitnodigen tot nieuwe manieren van kijken. De competitie is dit jaar voor het eerst opengesteld voor films uit niet-Europese landen. Naast de internationale jury looft een studentenjury van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden de Stenden Media Student Award uit.

De jury van de Friese Internationale Mediakunst Competitie wordt gevormd door Toos Arends, conservator moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum, BarBara Hanlo, kunstenaar en filmmaker, en Telemach Wiesinger, fotograaf en filmmaker.

Het symposium Films of War - History in Motion onderzoekt de grenzen van het hergebruik van audiovisuele bronnen door middel van een speciaal filmprogramma, gastsprekers en discussies. Het symposium toont niet alleen aansprekende producties, maar laat filmmakers zelf aan het woord om hun bijzondere werkwijze toe te lichten.

Speciale gasten zijn Yervant Gianikian en Angela Ricci Lucchi (onder voorbehoud). In Milaan restaureren en bewerken ze al meer dan 30 jaar archiefmateriaal waaruit zij een alternatieve geschiedschrijving destilleren. Het Noordelijk Film Festival vertoont in het kader van het symposium drie films van deze makers: Archivi Italiani (n.1): Il fiore della razza, Nocturne en Prigionieri della guerra. Gianikian en Ricci Lucchi gaan tijdens het symposium uitgebreid in op hun bijzondere werkwijze.

De 30ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats in Leeuwarden, op Terschelling en Vlieland. Deze lustrumeditie besteedt bijzondere aandacht aan twee regio's: het Midden-Oosten en Azië. Verder zijn er retrospectieven van het werk van James Benning, Marjoleine Boonstra, Volker Koepp en Peter Sempel. Het festival kent dit jaar veel nieuwe programmaonderdelen, waarin een record aantal films zal worden vertoond. In vijf dagen tijd kan het publiek kiezen uit zo'n 200 films. Het volledige programma zal binnenkort online beschikbaar zijn.

www.noordelijkfilmfestival.nl[/url]


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Persbericht

De prijswinnaars van het Noordelijk Film Festival

Kino Lika van regisseur Dalibor Matanic (Kroatië) wint de Matad’or (Interregio Competitie)

en de Stenden Media Student Award.

Kino Lika van regisseur Dalibor Matanic is de winnaar van de Matad’or (sculptuur en 10.000 euro).

De jury van de Interregio Competitie, bestaande uit Rheem Al Ghazzi, Siddarth Sinha en Raymond van den Boogaard, heeft de film Kino Lika tot winnaar uitgeroepen omdat de film zich op verschillende niveau’s afspeelt. Kino Lika begint met een realistisch portret van een dorp en haar inwoners, maar geleidelijk aan worden we in de wereld van het absurde en metaforische getrokken. Sommige films slagen er in de sociale realiteit op inventieve en esthetisch interessante manier te portretteren en andere munten uit in hun poëzie en symboliek. Maar Kino Lika slaagt erin beide elementen in zich te verenigen en leidt ons van het een in het andere en legt het metaforische van het alledaagse leven bloot. Dit is volgens de jury een van de uitdagingen van het maken van film. Kino Lika is hier op een briljante manier in geslaagd en verdient daarom de prijs.

Tineke Schokker-Stampel, Gedeputeerde van de Provincie Friesland overhandigde de Matad’or aan Dalibor Matanic.

Kino Lika van Dalibor Matanic won ook de Stenden Media Student Award.

Een citaat uit het juryrapport: “schokkerende scènes, een achtbaan van emoties, een verscheidenheid aan verhaallijnen en vooral een hele goede film”.

De jury van de Interregio Competitie werd gevormd door Raymond van den Boogaard (chef kunstredactie NRC Handelsblad en nrc.next), Reem Al Ghazzi, regisseur uit Syrië en redacteur van Al Jazeera, en Siddharth Sinha, cineast uit India en Zilveren Beer-winnaar. Naast de internationale jury loofde een studentenjury van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden de Stenden Media Student Award uit.

Kirschenblüten – Hanami (Cherry Blossoms) van Dorris Dörrie wint de publieksprijs.

Uit alle films die op het Noordelijk Film Festival 2008 draaien heeft het publiek Kirschenblüten – Hanami (Cherry Blossoms) van Dorris Dörrie als winnaar gekozen.

Plot Point van Nicolas Provost wint de Friese Internationale Media Art Award (FIMAA) ter waarde van 1.500 euro.

De jury zegt hierover: “Deze film speelt op eigenzinnige wijze met de karakteristieken van de media zoals wij die kennen uit films en tv-series. De beelden balanceren op de grens tussen fictie en non-fictie, wat ons achterlaat in verwondering”.

De jury van de Friese Internationale Mediakunst Competitie bestond uit Toos Arends, conservator moderne en hedendaagse kunst in het Fries Museum, BarBara Hanlo, kunstenaar en filmmaker, en Telemach Wiesinger, fotograaf en filmmaker.

www.noordelijkfilmfestival.nl[/url]


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Voor de Interregio Competitie 2011 zijn acht films geselecteerd:

Avé (2011)

Svinalängorna (2010)

Crulic - Drumul Spre Dincolo (2011)

Çogunluk (2010)

Michael (2011)

Få Meg På for Faen (2011)

Tyrannosaur (2011)

Eldfjall (2011)

De jury bestaat uit de Hongaarse filmmaker György Pálfi, bekend van de films Hukkle (2001) en Taxidermia (2006), de Vlaamse danser, choreograaf, zanger en acteur Sam Louwyck (te zien dit festival in 22 Mei van Koen Mortier), de Pools-Nederlandse regisseur Urszula Antoniak (bekend van publieksprijswinnaar Nothing Personal en haar nieuwste film Code Blue, te zien tijdens dit festival), de Griekse producent Maria Hatzakou (van Attenberg en Yorgos Lanthimos’ nieuwste film Alps), en filosoof, dichter en filmcriticus voor o.a. NRC en de Filmkrant Dana Linssen. De winnaar van de Interregio Competitie 2011 wordt bekend gemaakt tijdens de slotceremonie op zondag 13 november in de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden.

Bekendmaking Interregio Competitie | | Noordelijk Film Festival - noordelijkfilmfestival.nl


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Het Noordelijk Film Festival gaat dit jaar definitief niet door.

Filmfestival definitief van de baan - Leeuwarder Courant - lc.nl


avatar van Flieber

Flieber

 • 115 berichten
 • 818 stemmen

In plaats van het Noordelijk Film Festival dit jaar 1-malig het kleinschalige Notfall | het alternatieve filmfestival van het Noordenavatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Noordelijk Filmfestival stopt met filmprijs - Leeuwarder Courant - lc.nl

"De formule is een beetje uitgewerkt, vindt programmeur Rik Vermeulen."

Er komt wel 'iets' voor in de plaats, maar dat wordt pas tijdens het festival bekend gemaakt...

Het is ook een geldkwestie begrijp ik. Men wil zich vooral focussen op de programmering. Ook geen internationale filmmakers meer te gast...


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Het Vonnis (2013) van Jan Verheyen heeft de LC-publieksprijs gewonnen op het Noordelijk Film Festival.

De film, die in Vlaanderen 300.000 bezoekers trok, heeft nog geen Nederlandse distributeur, waardoor hij voorlopig niet te zien zal zijn.

Rechtbankthriller wint LC-publieksprijs op filmfestival - Leeuwarder Courant


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

LC Publieksprijs: tussenstand (2) - Leeuwarder Courant

1. Brozer (2014) (9,4)

2. Het is nooit stil (9,0)

3. 1989 (8,9)

4. The Optimist (8,9)

5. Still Life (2013) (8,6)

Noordelijk Film Festival - noordelijkfilmfestival.nl

Opvallend, nummer 2 tot en met 4 zijn documentaires...


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

NFF: twee winnaars LC-publieksprijs - cultuur - LC.nl

Voor het eerst hebben twee films de de LC-publieksprijs op het Noordelijk Filmfestival in Leeuwarden gewonnen: Brozer (2014) van Mijke de Jong en Før Snøen Faller (2013) (Before Snowfall) van Hisham Zaman.

Beide winnende films kregen van het festivalpubliek een gemiddelde 9,2 als cijfer.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Het programma van dit jaar staat online.

(11 - 15 november)
avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

https://www.moviemeter.nl/images/cover/772000/772852.300.jpg?cb=1505337270

Borg/McEnroe wint Publieksprijs #NFF38 | Noordelijk Film Festival

Borg/McEnroe (2017)

Noorderkroon is het competitieprogramma van het Noordelijk Film Festival, voor filmmakers uit Friesland, Groningen en Drenthe en voor films die gaan over dit gebied. 41 films werden vertoond in het competitieprogramma op het festival. Pieter Verhoeff won met Tokyo Trial de award voor Beste Speelfilm.avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

https://www.moviemeter.nl/images/cover/1123000/1123564.300.jpg?cb=1573456984

Noordelijk Film Festival weer drukker: 23.000 filmbezoeken - Film - LC.nl

LC schreef:

Dat is wat minder dan in 2018, toen er 25.000 waren. Maar toen was het festival twee dagen langer, omdat Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa was. De vergelijking met 2017 is daarom eerlijker: toen waren en 22.500 bezoeken.

Het publiek waardeerde de Duitse film Systemsprenger van Nora Fingscheidt het hoogst. Die werd daarom als afsluiter nogmaals getoond.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew)

 • 60842 berichten
 • 5029 stemmen

Geen Noor­de­lijk Film Festi­val, wel film­programma - Filmkrant

Filmkrant schreef:

Na de persconferentie van afgelopen dinsdag heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival besloten het festival dit jaar niet te laten doorgaan. Wel wordt een speciaal geselecteerd programma beschikbaar gesteld aan Friese bioscopen en filmtheaters, zodat liefhebbers kunnen gaan kijken op een locatie bij hen in de buurt.


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.