Svinalängorna (2010)

geregisseerd door
Pernilla Augustmet
Noomi Rapace,
Ola Rapace en
Tehilla BladLeena, 34 jaar oud, krijgt op een ochtend voor Kerstmis een telefoontje met het bericht dat haar moeder op sterven ligt. Ze reist voor het eerst sinds haar donkere kindertijd terug naar haar geboorteplek, waar haar moeder in het ziekenhuis ligt. We zien hoe haar leven zich in de jaren '70 gevormd heeft in een huishouden vol alcohol en misbruik.Momenteel te zien in 1 bioscoop
» toon plaatsen en tijden
» alle films die in de bioscoop te zien zijn
Vanaf 29 mei te koop op DVD
» alle films die je binnenkort kunt kopen
[permalink] geplaatst op 14 september 2010, 14:45 uurHuh, geregisseerd door Pernilla August?
Grappig, ik wist niet dat zij óók al regisseerde!

Lijkt me wel aardig in ieder geval!
5,0
[permalink] geplaatst op 25 juni 2011, 1:06 uurAangrijpende film die nog lang blijft hangen. Zweden levert hier weer een toppresstatie op filmgebied. Kijken dus.
[permalink] geplaatst op 30 juni 2011, 19:23 uurMet Noomi uit de Millennium trilogie. Met Engelse subs goed te volgen, een aanrader
[permalink] geplaatst op 13 september 2011, 17:23 uurAls studente Zweeds heb ik vorig jaar dit boek moeten lezen; waarin het hoofdpersonage, Leena, overigens nog een kind is. Ik ben erg benieuwd naar de film.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2011, 9:32 uurZulke drama's komen wel meerdere keren uit per jaar. Het uitstekende acteerwerk (Noomi Rapace is subliem) tilt de film ver boven de middelmaat uit.
Maar als film in de competitie van het Filmfestival van Gent valt hij toch wat licht uit tegenover bv. "We Need to talk about Kevin" en "Blue Bird".
De makers hanteren een redelijk klassieke manier van verfilmen voor dit soort drama's (geluid wordt stilgezet als de dochter de oren toedekt van haar broertje,... // het werken met flashbacks om de tragische familiegeschiedenis weer te geven)
Quotering: 7,5 / 10
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 9:17 uurIk dacht altijd dat Ola en Noomi broer en zus zijn, maar ze zijn dus getrouwd.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 20:28 uurZware kost, aangrijpend gebracht vanuit perspectief van Leena die terugkijkt naar haar kindertijd.
In
dit interview vertelt Pernilla August dat ze veel geleerd heeft van haar ontdekker Ingmar Bergman en dan vooral de manier waarop hij met acteurs omging.
Mede daarom - het acteerwerk - stijgt de film uit boven vergelijkbare sociale drama's. Tehilla Blad steelt als de jonge Leena de show.
3,0
[permalink] geplaatst op 21 januari 2012, 0:00 uurHoe zou het toch komen dat in de Scandinavische landen zulke zwaarmoedige films gemaakt worden? Omdat de dagen in de winter zo kort zijn? Je zou het haast wel denken. Ook deze film was weer een drama in het kwadraat, die mij op een of andere manier niet wist te raken. De reden is dat ik de laatste tijd murw gebeukt ben met drama's zoals Tyrannosaurus, King's Island en oa de film "We need to talk about Kevin". Te veel sociale drama's gezien dus. Slecht is deze film zeker niet wat vooral aan de jonge actrice Tehilla Blad lag die in de rol van de jonge Leena een zeer sterke persoonlijkheid neerzette. Dankzi haar voortreffelijk acteerwerk krijgt deze film van mij ondanks alle kommer en kwel daarom alsnog een voldoende.
4,0
[permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 0:49 uurAangrijpend en heftig drama, ik werd er helemaal in getrokken. Het verhaal, de flasbacks, het fenomenale acteerwerk, grote klasse!
3,5
[permalink] geplaatst op 27 januari 2012, 16:43 uurIk dacht nog... waar ken ik die
Tehilla Blad toch van???
Verrek ja, ze speelt ook in de Millenium reeks- de jongere versie van Noomi Rapace. In Millenium een knap bijrolletje, maar in
Svinalängorna speelt ze een hoofdrol.
2,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 23:06 uurMatig
3,5
[permalink] geplaatst op 6 mei 2012, 22:11 uurScandinavië is sterk in oprechte, sociale en emotionele familiedrama's. Een Zweedse tragedie: ten gevolge van huiselijk geweld en alcoholisme in een disfunctioneel gezin worden oude wonden opengereten. Alhoewel geen origineel verhaal, een sterk filmdebuut van de Zweedse actrice Pernilla Augustoog: met oog voor detail toont ze vooral de hulpeloosheid van kinderen. Na 'The Millenium Triology' opnieuw een imponerende acteerprestatie van Noomi Rapace en hetzelfde geldt voor een authentieke Tehilla Blad.