menu

Son of a Gun (2014)

mijn stem
3,23 (634)
634 stemmen

Australië / Verenigd Koninkrijk / Canada
Misdaad / Actie
108 minuten

geregisseerd door Julius Avery
met Ewan McGregor, Brenton Thwaites en Alicia Vikander

De 19-jarige JR zit vast voor een klein misdrijf. Hij leert al snel de harde realiteit van het gevangenisleven. Het sleutelwoord is bescherming. Bij toeval valt hij onder de hoede van de beruchtste misdadiger van Australië, Brendan Lynch. Maar bescherming is niet gratis. Wanneer JR terug op vrije voeten is moet hij Lynch en zijn crew een dienst bewijzen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=YyIOIyTFPf4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Tarkus
3,0
Redelijke misdaadfilm.
Goede rolverdeling, met één grote naam, Ewan McGregor, die het erg goed doet naast de andere leden van de cast.
Het verhaal is wat pover, maar toch best genietbaar.

Malick
Meest opvallende was de montage (Jack Hutchings) en muziek (Jed Kurzel) maar daar staat tegenover helaas wel een iets te simpel plot. Het laatste half uur zakt zelfs de hele film in elkaar omdat alles netjes afgerond en uitgesproken moet worden. Plus een actrice waar ik de helft van de tijd niets mee kan. Maar toch zal ik regisseur Julius Avery voorlopig nog blijven volgen. Daarvoor maakte zijn short Jerrycan - jaren geleden op het IFFR - genoeg indruk. Genoeg talent aanwezig.

avatar van IH88
3,5
Son of a Gun

Son of a Gun is een sfeervolle actiethriller met veel spannende momenten, sterk uitgewerkte personages en een clichématig maar wel interessant verhaal en mooie muziek. De film heeft actie, drama en romantiek en probeert al deze ballen zo goed mogelijk in de lucht te houden. En over het algemeen lukt dat de regisseur Avery aardig.

Het begin in de gevangenis is echt geweldig en de spanning is om te snijden. Nadat JR uit de gevangenis komt doet de film een stap terug en kom de romantiek en het drama om de hoek kijken. Thwaites en de prachtige Vikander zijn leuk samen maar hun relatie had beter uitgewerkt kunnen worden want die allesoverheersend liefde zag ik er niet in. McGregor steelt hier echt de show en laat zien dat hij alles kan. Hij straalt dreiging uit maar als criminele mentor voor JR zie je ook wat compassie doorstralen. Toch weet je tot het einde toe niet wat hij gaat doen en waar zijn loyaliteit ligt. Het zanderige Australische decor draagt bij aan de wat desolate en grimmige sfeer van de film en het einde met die prachtige muziek van Sol Seppy wist mij zelfs kippenvel te bezorgen. Bij vlagen spijkerharde maar ook mooie film. Aanrader!

avatar van Rickyman
3,0
Aardige film inderdaad, maar naar het einde werdt het wat simpel en flauwer.
McGregor zit weer prima in zijn rol, die jongen is aardig maar leek me nog zo jong...

avatar van Bud Spencer
2,5
Geen hoogvlieger, gewoon een middelmatig misdaad filmpje.

avatar van Decec
3,5
Een goede actie/thriller/misdaad/drama film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende acteur Ewan McGregor...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

avatar van Theunissen
3,0
Van deze dertien in een dozijn Misdaad / Actie film had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar omdat ik hem toevallig zag staan op "Film1 On Demand" heb ik hem maar eens een kans gegeven (ik had ook geen andere films meer voorhanden) en eerlijk gezegd heb ik me er best aardig mee vermaakt en dat ondanks dat het verhaal een zeer voorspelbaar verloop had. En daarbij moet je dan denken aan dit verloop:

Gevangenis -> Uitbraak gevangenis -> Verliefd worden op liefje van crimineel -> Overval -> Verraden door crimineel na overval -> Wraak op crimineel -> Er vandoor gaan met liefje en helft van het gestolen geld.

Voorspelbaarder kan het in mijn ogen eigenlijk niet

Maar ondanks het voorspelbare, wist deze film me toch wel te vermaken en dat kwam vooral vanwege de uitvoering van het verhaal, de actie en zeker ook de cast, die vooral bestaat uit onbekende acteurs en actrices (de enige twee acteurs die ik daarvan kon, waren Ewan McGregor en Brenton Thwaites en de laatste vooral omdat ik hem vorige week nog zag spelen in de Avontuur / Fantasy film "Gods of Egypt (2016)").

Het tempo in het verhaal is ook best hoog en er gebeurt ook meer dan genoeg en dat ondanks dat alles dus voorspelbaar is. Vanwege dat laatste wordt het wel helaas nergens spannend en is het hier en daar zelfs wat clichématig (gelukkig wel niet echt storend), zoals het in mijn ogen flauwe gelukkige (ondanks het opnieuw belanden van Brendan Lynch in de gevangenis, met wel een leuk vooruitzicht, namelijk door het begraven aandeel geld door JR, als hij weer vrij komt) einde. Omdat de film ook maar iets van 100 minuten duurt, kijkt hij ook lekker weg en visueel gezien werd ook alles wel aardig in beeld gebracht en zeker wat betreft de actie (o.a. het vluchten na de goud overval).

Van de cast deden vooral beide hoofdrolspelers Brenton Thwaites (in de rol van JR die in de gevangenis belandt voor een klein misdrijf) en Ewan McGregor (in de rol van beruchte misdadiger Brendan Lynch, die al in de gevangenis zit en waarmee JR in aanraking komt en die hem ook onder zijn hoede neemt en beschermd) het wel leuk en verdienstelijk en vond ik Alicia Vikander (in de rol van Tasha, die een liefje is van criminele baas Sam en waarop JR verliefd wordt) wel een mooie verschijning om naar te kijken. Degene die ook best verdienstelijk speelt, is overigens Matt Nable (in de rol van Sterlo, die het hulpje is van Brendan Lynch en die samen met hem in de gevangenis zit/zat).

Ondanks dat deze film niets nieuws te bieden heeft (en dan druk ik me nog zacht uit), heb ik me best goed vermaakt met deze lekker wegkijkende en voorspelbare Misdaad / Actie film, welke zich afspeelt in Australië.

avatar van fappie
4,0
Het eerste deel van de film is sterk en ook die goudroof is goed gedaan. Naar het einde toe kakt het wat in helaas en die twist is ook een beetje eigenaardig. Desalniettemin een goede en wellicht over het hoofd gekeken film.

4,0

avatar van Onderhond
3,5
Fijn.

Geen film die meedingt voor een originaliteitsprijs, maar punten wint vanwege de strakke uitvoering. Het stukje gevangenisfilm in het begin, de misdaad middenin, het vleugje humor tussendoor en het twistje op het einde. In de handen van een matig regisseur was het waarschijnlijk een doodsaaie film geworden, maar Avery weet het voldoende op te leuken.

Visueel is het oké, maar niet héél bijzonder. Muzikaal is het dat wel. Fijn en opvallend gebruik van muziek. Van het eindnummer (nummer zelf is weinig speciaal maar wel mooi gebruikt) tot een stukje industrial op het feestje, de muziek weet altijd wel iets toe te voegen. Meest opvallend bij de wapenhandelaar uiteraard, met een ware mellow/happy hardcore medley. Geen idee hoe dat in deze Australische film verzeild is geraakt, zo'n 20 jaar nadat het genre op z'n hoogepunt was, maar ik kon het best pruimen. Zelfs als werd het dan volgens alle brave clichés op een marginale manier gebracht.

Acteerwerk is ook meer dan behoorlijk. McGregor, Thwaites en in mindere mate Vikander spelen allen op niveau. De vaart zit er ook aardig in en het dunne laagje humor werkt best goed. Het zorgt er in ieder geval voor dat het nergens saai wordt of begint te slepen, ondanks dat het verloop vanaf het begin al redelijk vastligt.

Erg geinig tussendoortje dus. Erg veel meer is het niet, maar Avery heeft wel talent. 't Is alweer een tijdje stil rondom hem, hopelijk mag hij zich nog een tweede keer bewijzen.

3.5*

avatar van kos
3,5
kos
Ja, dit was wel een leuke verrassing. Beetje ondergesneeuwd.

avatar van Capablanca
4,0
Aangename verrassing. Strak gemaakt en van tijd tot tijd zo hard als het brood van de Lidl.

avatar van Donkerwoud
2,5
Je hebt hier waarschijnlijk nooit eerder van gehoord, en met reden: 'Son of a Gun' (2014) doet niet veel meer of minder dan de gebruikelijke misdaadclichés te herkauwen. En toch heeft de film iets waardoor het niet tegen gaat staan. Ewan McGregor (de vaderfiguur), Brenton Thwaites (de geadopteerde zoon) en Alicia Vikander (het nieuwe liefje) zijn leuk als de personages in een typisch Romeo en Julia-motiefje: de romantische kalverliefde kent geen spelregels. De film heeft een grauwe, niets ontziende sfeer en de actiescènes - hoewel ze nergens groots of bijzonder zijn - ogen oké, met als grootste uitschieter een klassieke car chase tussen cops en robbers. Het heeft allemaal niet veel om het lijf, maar voor een onbezorgde filmavond doet het absoluut z'n ding.

(verwijderd)
Son of a Gun is voor mij altijd een paartje geweest met The Signal. Beide ondergewaardeerd, stijlvol, zomers, met Brenton Thwaites en uit 2014. Tweedegenoemde wist me vorige week zo opnieuw te verrassen dat het een 4.5* werd. Deze blijft ook staan als een huis en blijft ook speciaal. Ondergewaardeerd dus zoals ik al aangaf. Het plot is niet het meest realistische, maar wel perfect binnen de lijnen van realisme uitgevoerd.

Voor mij echt een fantastische cast met McGregor die zo'n onopvallende favoriet van me is en Thwaites en Vikander die favorieten van me zijn in hun leeftijdscategorie. 3 van die acteurs die ik liever zie dan vele grotere sterren.

Visueel is het groots en overzichtelijk. Australië is prachtig bewijst deze film, waar ik al een fijn gevoel krijg in het eerste kwartier op een zonovergoten binnenplaats van een gevangenis. In het vervolg van de film wordt het mooier en mooier, mede door een onvrijwillige roadtrip eindigen we zelfs nog even op zee. De score is ook de gehele film een verademing, en dan komt nog even één van de beste filmnummers ooit om het geheel waardig (lees: briljant) af te sluiten: Sol Seppy - Enter One.

2,5
Pffff, vond het een lange trage saaie zit 2,5*.

avatar van eRCee
3,5
Het verhaal mag dan niet opzienbarend zijn, Son of a gun compenseert dat door het zeer puik uit te voeren. Goed tempo, genoeg aandacht voor de personages, nauwelijks loze one-liners of te lompe momenten die de geloofwaardigheid ondergraven, prima variatie. Al met al wist het me vanaf het begin geboeid te houden en soms te enerveren, wat in dit genre niet direct een vanzelfsprekendheid is.

Edit: wat Onderhond zegt dus.

avatar van m1701
3,5
Goed verhaal
Mooie wending en goeie spanning.
Acteerwerk ook overtuigend!
Moeite waard om te kijken

3,5
mooie film, goed geacteerd

avatar van Bond,TeBond
5,0
Heerlijke film. Mooie personages. Super lekker wijf;-)

avatar van Bond,TeBond
5,0
Bond,TeBond schreef:
Heerlijke film. Mooie personages. En Vikander; Super lekker wijf;-)

BillySavastano
Goede film niks op aan te merken, kijkt lekker weg

3,0
Geen hoogvlieger maar een prima film om een avondje je tijd aan te verdoen. Het verhaaltje is weinig origineel, maar staat in ieder geval niet bol van de ongeloofwaardigheden zoals in dit genre geregeld het geval is. Kijkt lekker weg.

avatar van Warp
3,5
Ben benieuwd hoe ze op die happy hardcore gekomen zijn

avatar van boemboem27
3,0
Gewoon een doorsnee aktie/gevangenisfilm die niet écht ergens spannend word
Leuk voor een dreulige zondagmiddag als je effe niks om het lijf hebt.
Zo is de film ook

avatar van Shadowed
3,5
Goed.

Was vooral benieuwd naar deze film omdat Avery tevens Overlord regisseerde, die echt heerlijke momenten kende. Nu wilde ik zien wat hij 4 jaar voor Overlord uitspookte. Het levert uiteindelijk een film op die wellicht zelfs net wat beter is dan Overlord zelf. Misschien qua entertainment niet, maar qua regie zeker weten.

Het is dan ook vooral de zeer strakke regie die de doorslag geeft. Timing van de overgangen is geweldig en houdt het tempo er goed in. Ook tijdens de momenten waarop er niet eens zo veel gebeurd. Avery weet voor de rest ook een hoop genres te combineren die elkaar lekker goed afwisselen.

Acteerwerk is solide. Vooral McGregor speelt hier goed naturel. Ook Thwaites weet zich goed te redden in de film en heeft precies de juiste uitstraling. Een wat angstige, onzekere charme die van hem af komt die hem toch wel zeer geschikt maken om deze rol op zich te nemen. Over Vikander was ik voor het eerst minder te spreken, vooral dat accent is echt brak.

Film kent een lekker tempo met strakke regie, voor de volledige 108 minuten waarbij de film eigenlijk nooit inkakt. Camerawerk is strak, timing is top. Er gebeurd genoeg, en de toon van de film ligt rauw en realistisch. Soms gaat er weleens wat mis met de sound editing, zoals een paar stemmen die van grote afstand harder klinken dan de persoon die recht voor de camera staat. Blijven toch wel opvallende stukjes.

Maar voor de rest zeker niet slecht, een beetje jammer dat de film toch weer een liefdesplot in de film moet vermengen en de karakters eigenlijk nooit uniek weten te zien. Het talent is er zeker, maar het creatieve duwtje wat de film nodig heeft ontbreekt helaas nog.

avatar van Kondoro0614
3,5
“Here's some proof that the bonobos aren't dying out.”

Achteraf toch een zeer vermakelijke film. Ik ging de film in wetend dat het een best goede trailer had maar qua verwachtingen voor de film had ik weinig ideeën, de berichten waren erg wisselvallig en zo werd mijn verwachting ook een beetje heen en weer gesleept. Toch, weet de film mij vanaf begin af aan al best te boeien en is het verhaal zeer makkelijk om in te rollen. De actie is ook zeer leuk om te volgen.

We beginnen de film vrij leuk in de gevangenis waar we al snel kennis maken met ‘JR’ die door een kleine misdaad een paar maand in de gevangenis moet zitten. Hier word hij al gauw geconfronteerd met de harde feiten in de cel zoals het verkrachten en de stoere jongens. Ook ontmoet hij ‘Brendan Lynch’ die hem na een leuke eerste kennismaking, wat hulp aanbiedt om zich te beschermen in de gevangenis door de verkrachter te vermoorden. Vervolgens vraagt hij aan ‘JR’ de hulp om te ontsnappen en daarna gaan ze samen door de onder wereldje.

En dan is het allemaal vrij doorsnee, en best een standaard filmpje. Echter word alles best overtuigend en interessant overgebracht, en er is constant wel een lichte spanning aanwezig. Het tempo is van een hoog niveau waardoor we razendsnel door dialogen scheuren, de actie er doorheen knalt en de film ook zo weer eindigt, dit maakte wat dat betreft niet veel uit want nu bleef je vrij wel kijken naar de film en verloor ik maar weinig interesse.

Al om al, prima misdaad film met een leuke overval, leuke actie en een leuk verhaal. Zeker niet van het hoogste niveau maar zeker geen slappe film.

3.5*

avatar van missl
2,5
Ziet er wel mooi uit maar het is een makkelijk verhaaltje.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:39 uur

geplaatst: vandaag om 20:39 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.