Genre: Misdaad / Komedie
Alternatieve titels: In Order of Disappearance / The Prize Idiot / En Iskall Jävel
Noorwegen / Zweden
Geregisseerd door: Hans Petter Moland
Met onder meer: Stellan Skarsgård, Pål Sverre Hagen en Bruno Ganz
IMDb beoordeling: 7,1 (29.665)
Gesproken taal: Duits, Noors, Zweeds, Deens, Engels en Servisch
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Kraftidioten
Nils bestuurt een sneeuwruimer en leidt een zorgeloos leven in het winterparadijs Beitostølen. De plotse dood van zijn zoon plaatst hem echter in het midden van een drugsoorlog tussen de Noorse maffia en de Serviërs. In die wereld is hij slechts een beginner - gewapend met zware machines en beginnersgeluk.
Nils
Nebojša
Karsten
Stojan
Noodless
Prima wraakfilm die een perfecte balans heeft tussen actie en verhaalopbouw. Daarbij wordt het allemaal vlot en luchtig aan de kijker gebracht. Na ieder sterfgeval krijg je een kruisje te zien. Leuk gevonden. Mooi shots overigens van het landschap en de cast is zonder meer degelijk. 7/10
ILDIB
Geweldige droogklootfilm. Typisch Scandinavische sfeer en humor. Soort van lillehammer en fargo. T slot is echt over the top maar ach. Aftiteling geweldig.
coumi
- 11920 stemmen
Feitelijk een eenvoudige wraakfilm, maar opgeleukt met enkele orginele vondsten en daardoor erg prettig om te zien. Jammer dat de twee bekende acteurs wat te veel op hun plichtmatige routine drijven(de bad guy van dienst was een stuk pittiger), maar al met al genieten geblazen voor wie een bloederig stootje kan hebben.
Eskimone03
Leuke wraakfilm. Leuke humor. Tis weer eens wat anders dan die typische amerikaanse films.
Atypische wraakfilm met de nodige droge humor. De setting in Scandinavië is zeer passend en de humor werkt best. Van genoten!
Roger Thornhill
Onderhoudend en vermakelijk, maar de combinatie van achteloos grof geweld en bizarre humor (de ene politieman die zijn met braaksel besmeurde mond afveegt aan het uniform van de andere, de Aziatische vrouw die na de begrafenis van haar man meteen met haar rolkoffertje dwars door de sneeuw de reis naar haar geboorteland aanvaardt, de bendeleider die met zijn ex-vrouw ruziët over Froot Loops, het gezicht van de "Chinese" huurmoordenaar wanneer hij de afmetingen ziet van de hotelkamer die Nils Dickman voor hem gehuurd heeft, en de manier waarop de laatste dode aan zijn eind komt) heb ik onderhand iets te vaak gezien. Een erg simpel plot, maar Skarsgard was weer uitmuntend en Bruno Ganz idem (voor mij al sinds de jaren 70 een held); de ware openbaring was echter Pål Sverre Hagen, die ik nog niet zo lang geleden als innemende reisgezel van Reinout Schouten van Aschat in Beyond sleep zag maar die hier nu weer een uiterst onaangename (maar bij vlagen ook hilarische) gangsterbaas neerzet. Toch wel leuk allemaal.
sinterklaas
Heerlijk filmpje weer van Moland.
Een wraakfilmpje... wie denkt er dan op het heden niet als eerst aan Jean Claude van Damme, Steven Seagal of de uit de kluit gewassen Canon-films van de jaren 80... en toch weet het thema maar niet uit te sterven... mits je de potentie erin houdt.
Allereerst Stellan Skarsgard... dit is een van zijn beste rollen. Ik zie hem ook liever in Scandinavische films dan in Engelstalige films. Hier speelt hij een verbitterde vader die kampt met de dood van zijn zoon. Een overdosis? Of zit er meer achter. Een arrogante dokter wil er niks over uit laten want die geloofd dit soort zaken wel eens een keer... dus gaat Nils het heft maar in eigen handen nemen.
En met een jachtgeweer, kippengaas, zijn sneeuwschuifmobiel en diverse andere middelen betreed hij de onderwereld van het besneeuwde ijskoude noorden van Noorwegen. Ja, geen Oslo... Zijn woede is zo hevig dat het moorden voor hem wel erg koek en ei is geworden. Maar natuurlijk blijft dit niet ongemerkt en komt de politie nu wel bijvoorbeeld in actie... en de vader van het eerste lijk. De beruchte Geir.
En zo nemen we ook meteen een kijk in het leven van deze rijke, cynische, sadistische Geir. Midden in een scheiding en het gedoe rond zijn ex en zoon. Deze zweert wraak en tussen de tijd dat hij zijn zoon naar school brengt, cornflakes met hem eet en die dingen is hij bereid voor een moord.
En zo krijgen we een erg fijne, zwartgallige mozaïkfilm voorgeschoteld met alles erop en eraan: Servische gangsters, galgenhumor, drama, en fraai geschoten actiescene's. Je komt als liefhebber niet te kort. Ook die "Chinees" was erg droog.
Ik heb genoten!
perceived
Weinig actie en weinig comedy. Kon het er amper aan ontdekken of wellicht beter gezegd: het is niet mijn humor en niet mijn actie. Dan blijft er een soort droog drama over en daar bestaan er vele betere van uit Scandinavië. Idem dito wat actie/comedy's betreft.
Captain Pervert
- 2039 stemmen
Kraftidioten heeft een mooie stijl en is een vlotte film. Er hangt een heerlijk sfeertje wat doet denken aan Fargo en ander werk van de geboeders Coen. Vuistslagen die je niet verwacht, excentrieke personages en een mooi stuk onderhuidse spanning.
Maar als de aftiteling begint lijkt het alsof de makers niet precies wisten hoe ze het verhaal moesten afronden. Je blijft met veel vragen en losse eindjes zitten en dat haalt de film wel onderuit. Had makkelijk 4 sterren kunnen zijn.
Mads Smikkelsen
Zojuist gezien op tv (BBC) ik heb er wel van genoten ? veel doden en gitzwarte humor
Fransman
Heerlijk op een zaterdagavond, met slecht weer buiten. Heb me uitstekend met deze film vol sneeuw en bloedspatten vermaakt. Prachtig zoals de titel wordt nagevolgd en iedereen die verdwijnt een naam en een kruisje krijgt. Wel zo netjes en opgeruimd. Nog een mooie kleine rol van Bruno Ganz en een hoofdrol van de onverzettelijke Stellan Skarsgård. Wat een geweldige acteur is dat toch. Er zitten wat mooie, subtiele grappen in, zoals die dragers van de kist op de goederenlift van die vrachtwagen. Genieten.
Fisico (moderator films)
Best wel een vermakelijk wraakfilmpje van Noorse makelij waarbij Moland toch duidelijk naar de Amerikaanse cinema heeft gelonkt om zijn scenario en plot te ontwikkelen. Films in uitgestrekte sneeuwlandschappen zijn niet zo alledaags in de filmwereld en net als bvb Wind River of Fargo voegt deze locatie steeds wel iets toe. Enerzijds de pracht van de natuur, maar ook anderzijds de leegte en eenzaamheid van de weinige bewoners.
Veel geweld in deze film met veel bloedvergieten. Fijn wel om elke dode te omlijsten met een aftiteling “in memoriam”. Maar humoristisch zou ik de film alvast niet omschrijven behoudens de voorspelbare vergissingen in het benoemen van nationaliteiten (een Japanner voor een Chinees of een Serviër voor een Albanees). Oja, de relatieproblemen tussen clanbaas Greven en Marit waren ook wel amusant. Het leuke aan het plot is ook dat naast de issues tussen vader Nils en de lokale maffia er ook een derde partij in de pot komt roeren met name de Servische maffia. Het houdt de vaart in de film en deed me de ogen sluiten voor de toch wel simpele kills van de toch wel vaak niet al te snuggere criminelen.
Skarsgard deed het uitstekend en ook altijd wel leuk om Bruno Ganz aan het werk te zien. Geslaagde film!
stefan dias
Hier wordt geen tijd verloren met het verhaal te vertellen en dat is leuk. Af en toe een grapje (die twee gangsters die beginnen te muilen in de auto), wat absurde omwegjes, maar uiteindelijk rijden ze ( de scenaristen) zichzelf toch wel vast, natuurlijk. Want er echt mee wegkomen, doet Dickman natuurlijk niet… op het einde is het dan ook weinig meer dan een absurdistische shoot-out. Beetje jammer, toch.
Jan met de pet
Ik wilde Cold Pursuit gaan kijken, toen las ik hier dat het een remake is en dat het origineel beter zou zijn, dus ik ben Kraftidioten gaan kijken, mooie beelden maar voor mij had er meer in deze wraak film gezeten, niet slecht maar eigenlijk een doorsnee actie wraak film......3,0
mrklm
Sneeuwschuiver Nils Dickman [Stellan Skarsgård] heeft net een onderscheiding gekregen voor zijn belangrijke werk wanneer zijn zoon het slachtoffer wordt van een liquidatie. Dat laat Nils niet op zich zitten hij besluit de dader op te sporen en bloedwraak te nemen. Maar daardoor raakt hij verstrikt in de strijd tussen maffiabazen ‘Papa’ Popovic [Bruno Ganz] en Ole ‘Greven’ Forsby [Pål Sverre Hagen] voor wie vergelding pas lijkt te stoppen als de laatste man is gevallen. Een wat vreemd basisgegeven voor een komedie en de opeenstapeling van bloederige afrekeningen begint al snel wat afstompend te werken, maar met name Hagen en Ganz melken de komedie tot het uiterste in deze bizarre, maar toch vermakelijke, gitzwarte misdaadkomedie met een waanzinnig slotakkoord.
Shadowed
Komedie?
Misschien een hele donkere versie dan, want donker is deze film zeker. Echter is het ook erg serieus te noemen, iets dat de poster dus totaal niet doet beloven op MovieMeter. Vooraf denk je vooral een bloederige, donkere film te kijken, maar in plaats daarvan krijg je vooral een trage film die graag als resultaat erg goed wilt zijn.
Skarsgård lijkt in ieder geval gemaakt te zijn voor zijn rol, en is daarom ook een logische keuze voor deze film. Dat maakt hem ook direct wat minder interessant om naar te kijken en ondanks dat er pogingen worden gedaan om zijn personage uit te diepen wil het maar niet interessant worden. Ik vind hem vooral te regulier, te vlot eigenlijk. Gewoon veel te "typisch".
De vele onderwerpen die de film aanraakt moeten voor het goede doel gedaan zijn, maar vertragen enkel en alleen het tempo waardoor het ontzettend moeilijk is om de aandacht erbij te houden. Buiten de grote hoeveelheid onzin en zware onderwerpen is de film namelijk een zeer simplistisch wraakverhaal, die vervolgens de wraak niet in beeld durft te brengen.
Wel zijn de plaatjes erg mooi en wordt het landschap uitstekend gebruikt. De sfeer kan op deze manier al snel losbranden en de moorden zelf zijn best lollig te noemen. Het concept waarbij de meesten met apparatuur worden omgebracht is ook leuk, maar niet het centrale punt waar de film voor wenst te gaan.
Ik vond het vooral vermoeiend om deze 2 uur uit te zitten. Er zitten sfeervolle stukken tussen, maar de zeer serieuze toon gecombineerd met donkere humor en vervelende types gaan absoluut niet samen. Moeizaam, traag en intens oninteressant, deze film weet niet veel te raken wat ik leuk zou vinden. Dit is een film die een bepaald publiek aanspreekt, waar ik absoluut niet tot toe behoor. Sorry.
AniSter
- 2081 berichten
Masterpiece: humor, spanning, drama, misdaad... van alles wat. En dat met een behoorlijke dikke cast. Ook leuk om Bruno Ganz nog eens te zien. Minpunt voor de voorspelbaarheid maar dat mocht de pret totaal niet drukken. De erg goede grappen voerden voor mij de boventoon. Scandinavische topper!
knusse stoel
En zoals zo velen voor ons, ook ons is de film een prachtige meevaller geweest. Eigenlijk hadden we ook niet anders verwacht want veel oude bekenden in de hoofdrollen.
En dan de regisseur die vaak garant stond voor prachtfilms zoals Flaskepost fra P (Film, 2016) - MovieMeter.nl
We wisten bijna zeker na het plot, de commentaren van de kijkers gelezen te hebben en de eigen indrukken, dat we een fijne 116 minuten filmplezier tegemoet gingen.
Waardering? Een 8!
eempag
Lekkere zwarte gewelds comedy met een aantal figuren die fantastisch karikaturaal zijn.
Vooral de graaf. Prachtig type
boemboem27
wordt beschreven als genre actie/komedie
het is toch meer misdaad en weinig komedie
op zich geen onaardige film.
vindt vooral de hoofdrolspeler Stellan Skarsgård uitstekend spelen
heb hem vaker zien spelen in vooral Nordic films
aardig om gezien te hebben, geen klapper,zeg maar vermakelijk.
Sergio Leone
Tof.
Het is dat ik de Hollywoodversie met Liam Neeson al gezien heb, of ik had aangenamer verrast geweest. Of alleszins meer verrast. De remake is eigenlijk ook goed en qua toon nagenoeg gelijkwaardig aan deze droge misdaadkomedie. Typisch Scandinavisch: toffe setting, geslaagde personages en heerlijk droog qua humor. Het acteerwerk is over de ganse lijn uitstekend. Ik mis enkel een écht hoogtepunt. De film blijft gedurende de hele speelduur eenzelfde tempo volgen. Dat heeft wel iets, maar een échte punch of zo is er niet.
mcdaktari
Echt een mooie film dit. En als Stellan Skarsgård er in meespeelt heb ik al meteen zin om de film te kijken. Ik vind deze originele toch veel beter dan de remake met Liam Neeson. De rol van Bruno Ganz vond ik trouwens ook wel goed.Goeie misdaad film met gitzwarte humor.
'Rundfunk: Jachterwachter' gaat Netflix verlaten: 'Nederland heeft gewoon nog meer schoffies op het schoolplein nodig'
Regisseur Michael Mann werkt aan 'Heat 2': 'Dit wordt mijn eerstvolgende film'
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Kijkcijferhitjes op Netflix: dit is de top 10 meest gestreamde series van het moment
Leviafan
Drama, 2014