• 9.378.916 stemmen

Geregisseerd door: David Robert Mitchell

Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary

Releasedatum: 23 april 2015

Plot It Follows

"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."

Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

It Follows is één van de meest verfrissende en originele horrorfilm-concepten die ik in een tijd heb gezien. Het gaat over een kwaadaardige gedaante die op langzaam tempo in een rechte lijn naar je toe loopt. Niemand anders kan de gedaante zien en er is geen manier de gedaante te stoppen. Het enige wat je kunt doen om de vloek over te dragen is om seks te hebben met iemand, maar zodra degene met wie je seks hebt gehad overlijd komt de gedaante weer achter jou aan. Wat ik zo interessant is aan dit concept is dat het me mee deed leven met de hoofdpersonages & het een gevoel van paranoia wist te wekken. Het idee dat een kwaadaardig figuur altijd jou kant oploopt met de intentie je te doden is angstaanjagend, en met name de eerste helft vond ik de spanning hoog.
De tweede helft is waar It Follows me begon kwijt te raken. Hoewel ik de reacties van de personages geloofwaardig genoeg vond in de eerste helft van de film begon ik in de tweede helft, nadat ze wisten dat het monster daadwerkelijk bestaat & geen verbeelding is, moeite te hebben hun keuzes te accepteren. De meest logische conclusie zou zij: reis honderden kilometers ver, pak een vliegtuig en vlieg over zee, ga naar de prostitutie en vlieg terug naar huis. De personages overwegen deze keuze niet wat mij behoorlijk tegenviel. Zelfs al hadden ze niet genoeg geld (of een andere reden dit plan niet uit te voeren) vind ik het feit dat ze deze overduidelijke oplossing niet eens aankaarten behoorlijk storend. Het plan met het zwembad voelde ook een beetje raar. Was het zwembad daadwerkelijk de enige goede manier om een doek over het monster heen te gooien? Het voelde alsof er meerdere betere opties waren die ze vanuit hun positie konden doen en het haalde me helaas uit de spanning die de eerste helft sterk bezat.
Desalniettemin ben ik blij It Follows gezien te hebben en is het zeker geen film die ik zou afraden voor de horrorliefhebbers. Tussen de tig horrorfilms over domme tieners die door psychopaten of monsters worden gestalkt, geesten die families teisteren of found-footage films is het fijn een horrorfilm te zien met een origineel concept, al word het niet ten volle uitgewerkt.

avatar van chebby

chebby

Teleurstellende film, vooral het einde.

Erg jammer, we hadden er meer van verwacht.

avatar van Sherrytjuh

Sherrytjuh

Het idee van het verhaal was goed, maar de film was inderdaad teleurstellend.
Het einde (als je het al een einde mag noemen) was vreselijk.
Ik vond de personages ook ontzettend dom handelen om "it" te verslaan.
Vooral dat idiote idee bij het zwembad met al dat electronica

avatar van Noodless

Noodless

Apart , effectief horrorfilmpje die wel wat mankementen heeft zoals het gegeven hoe de groep met de dreiging omgaat. Bv. het zwembad of het idee om over zee te gaan. Toch een negatief puntje. Bij het slot heb ik gemende gevoelens. Enerzijds perfect en open einde want je weet niet echt of ze er van af zijn. Anderzijds wat abrupt. Maar daarentegen heeft de film wel heel wat pluspunten.
De dreigende muziek werkt heel effectief en de nare sfeer in de film is constant aanwezig. Echte schrikmomenten zijn er misschien niet, maar er zitten toch een paar griezelige momenten in. De cast is degelijk en geloofwaardig in hun angsten. Over deze film kun je best zo weinig mogelijk over weten ( heb ik gedaan ) om ten volle ervan te genieten. Het eerste half uur is sterk en mysterieus. Originele horrorfilm ! 8/10

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

chebby schreef:

Teleurstellende film, vooral het einde.

Erg jammer, we hadden er meer van verwacht.

Begreep je wel wat het einde betekende? Niet dat het nou overdreven complex was, maar het was wel een doordenkertje.

avatar van feenah

feenah

Vertel eens....

Edit: wacht even. Ik denk dat ik 'm heb. Als het zo is, vind ik het wel zeer goed gevonden. Hopla, een half punt erbij.

avatar van voskat

voskat

Goodfella_90 schreef:

Ja, nou wil ik 'm ook weten...

avatar van N00dles

N00dles

Leuk concept voor een horrorfilm, die de gehele speelduur een vrij constante spanning heeft. Helaas wordt de film genekt door een aantal dingen.
De personages (met name de vrienden van de hoofdpersoon) hebben soms rare reacties op wat er gebeurt en het acteerwerk laat soms te wensen over.
Het plot was bij vlagen raar uitgewerkt. Vooral de scene in het zwembad voelde nogal nutteloos aan en was ook onlogisch uitgewerkt. Het moment dat Paul op een extreem lompe manier Yara in haar been schoot had een hoog 'wtf'-gehalte, laat staan dat dat hele plan met het elektrocuteren ontzettend dom was.
Ook de montage is wat warrig en inconsistent; hard cuts, crossfades, long shots en snelle montage liepen allemaal door elkaar. Het voelde maar rommelig aan. Wel levert de buurt waar ze gefilmd hebben (veelal de suburbs van Detroit) mooie plaatjes op, waarmee de juiste sfeer voor de film werd neergezet. Helaas is het niet genoeg om een voldoende te scoren.

avatar van Waku

Waku

Fonzzz002 schreef:

Wat dacht je, laat ik gewoon maar het hele verhaal alvast maar vertellen , dan hoeft de volgende de film niet meer te zien?
Ben blij dat Moviemeter scherp op spoilers let maar na korrektie staat er nog teveel in naar mijn mening. Kijk ff uit wat je neer knalt met je recensies svp, er zijn nog mensen die de film graag willen zien.

avatar van Waku

Waku

Griezelfilm die zeker aan het begin als de mysterie nog overheerst voor behoorlijke zweethandjes zorgt. Spanning in deze "It Follows "blijft continue aanwezig dankzij de manier van filmen en het gebruik maken van een dreigende soundtrack. Schrikmomenten liggen op de loer gedurende de gehele film waardoor je niet verslapt.

avatar van MeteoraXV

MeteoraXV

beste film die ik in lange tijd heb gezien. geweldig in alle opzichten, concept, setting, muziek (echt goed!), spanning, personages. jong, fris, origineel! net als dark summer die ik vorige week nog zag (ook toevallig met gilchrist). er komt een sequel en ik kan niet wachten!

ik zie zoveel goeie amerikaanse films de laatste tijd, god bless america!!!

avatar van ashleyp

ashleyp

Ik heb een aantal vragen omdat ik sommige dingen niet goed snap dus bij deze waarschuw ik, spoiler alert!

Goodfella_90 Ik denk dat ik het einde niet door heb dus als je dit met me zou willen delen?

ik vond het een goede film! Een aantal hele goede schrikmomenten en ook al wordt het nogal voorspelbaar dat "it" er op bepaalde momenten wel zal aankomen, toch bleef er een spanning hangen gedurende de hele film.
Ik heb de film gekeken maar niet echt op het dieper liggende verhaal gelet. De gedichten heb ik mee gekregen maar daar niet echt een betekening achter gezocht. Wat dus waarschijnlijk wel had gemoeten.
Ook dat de foto van de ouders regelmatig in beeld kwam zal wel een betekenis hebben gehad. "It" in het zwembad was haar vader zei iemand hier? Dat had ik niet gezien, maar als ik de foto had bestudeerd dan had ik het waarschijnlijk via die weg kunnen linken.
Waar waren de ouders eigenlijk
?

Wat ik tevens ook niet snap: Jay gaat naar het strand waar ze de zee induikt nadat ze een bootje met jongens ziet. Kunnen we er dan vanuit gaan dat ze met hun seks heeft gehad en dus "veilig" seks met Paul heeft gehad of interpreteer ik het verkeerd?

avatar van JacoBaco

JacoBaco

ashleyp denk aan de spoilers..

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Nu ben ik bang dat het een anti-climax is, want zo bijzonder is het ook weer niet maar wat het einde volgens mij inhield was dat het koppel er nu vanaf dacht te zijn en samen onbezorgd gelukkig te kunnen worden, maar in de eindscène werden ze op dat voetpad in de verte achtervolgd door zo'n 'It', oftewel de persoon die het over had genomen was inmiddels ook gestorven en nu zit 'It' weer achter dit koppel aan dus het zal alsnog slecht aflopen.

ashleyp voskat feenah

avatar van Fonzzz002

Fonzzz002

Waku schreef:

Ik heb enkel het concept achter het monster verteld, ben niet op details ingegaan betreft het verhaal wat eromheen is verteld. Ik was bekend met het concept van het monster toen ik deze film ging kijken en het heeft mij persoonlijk niet belemmerd, daarom leek het mij geen hinder deze informatie ook in mijn recensie te verwerken.

avatar van Lennert

Lennert

Kunstzinnige, bijna cliché-vrije horror: het werd weer eens tijd! It Follows is niet per se eng, maar voelt vooral aan als een arthouse project met behoorlijk wat psychologische diepgang. De tieners en de seks zijn niet exploitatief in beeld gebracht, de horror is subtiel zonder gore en scares en de acteurs en actrices zijn niet vervelend karikaturaal waardoor je voor de verandering sympathie voor ze heeft.

De film ademt een broeierige zomeravond sfeer uit en lijkt daarnaast ook uit de jaren '80 te komen qua kleurenfilter en soundtrack. De film voelt zodoende ook erg nostalgisch aan, alsof het over een periode gaat waar ik zelf lang geleden ook onderdeel van was en die ik nog prima mezelf kan voorstellen. Het concept van een monster die als een soort van seksueel overdraagbare ziekte zijn/haar slachtoffers eist zorgt aan de ene kant voor een absurde, maar andere kant ook zeer originele en beklemmende invalshoek. De hoofdpersone is sympathiek, helemaal omdat zij buiten eigen schuld in deze situatie terecht is gekomen en niet omdat het een vervelende losbol is. Wat haar overkomt raakt je als kijker zodoende op een persoonlijker vlak dan bij de meeste films het geval is. Knap en een welkome afwisseling. Niet heel spannend of eng, maar vooral intrigerend en goed gefilmd/geschreven/geacteerd en zodoende een prima aanbeveling!

avatar van de B-Meter

de B-Meter

Niet speciaal eng, weinig echte schrikmomenten. Maar toch zeker een prima film, voelt de hele film niet 'veilig' en zeer origineel!

Film kwam wat moeilijk op gang, maar liep sterk door... In het einde had meer gekund.

avatar van voskat

voskat

ashleyp voskat feenah

Nee, het koppeltje is zich er juist van bewust dat "het" nog altijd met hen meeloopt. Ze zijn alleen niet meer bang. Ze hebben het een plaats gegeven in hun leven. Ook al loopt het misschien slecht af.
Iedereen gaat dood, vroeg of laat. Dat is ook iets wat je achtervolgt als je het eenmaal weet.
Zie ook het gedicht van Eliot wat een paar keer terugkomt in de film: The Love Song of J. Alfred Prufrock by T. S. Eliot : Poetry Magazine - poetryfoundation.org

avatar van DVD-T

DVD-T

Instant classic.

Eens in de zoveel jaar komt er weer eens een horror film die het genre weer opnieuw leven inblaast. Craven deed dat al met zijn geweldige "Scream". Nu doet David Robert Mitchell dat met zijn "It Follows"

Een erg frisse wind weer in het genre wat het af en toe even nodig heeft om een nieuwere generatie fans aan te spreken of de wat oudere generatie iets nieuws voor te schotelen. Mitchell gebruikt hierbij veel genre elementen die al eens eerder zijn gedaan en geeft daar zijn eigen unieke draai aan. Hij giet hierbij een lekker 80's sausje overheen die vooral terug te zien is aan de setting en te horen is aan de geweldige soundtrack die Disasterpeace gemaakt heeft. Doet vaak terug denken aan de eerste Halloween van Carpenter. In de feel lijkt het ook haast op guerilla film making.

In de chaos van hetgeen wat Follows weet de regisseur haast een serene rust in zijn film te creëren. Dit maakt het nog een stukje ongemakkelijker om te aanschouwen allemaal. Zeker in een aantal scenes zorgt dit voor veel kippenvel, de scene op het strand in het midden van de film is daar een goed voorbeeld van. En dat hebben we toch een beetje gemist de laatste tijd in dit genre. Een echt goede sfeer.

Verhaal is toch best goed. We hebben vaker een film met dit soort antagonisten gezien, maar nog nooit echt op deze manier. Ook de manier waarop het wordt opgeroepen/overgedragen is een geweldige vondst. Je vraagt je af waarom niemand ooit eerder met dit idee is gekomen. Toch lijkt dit wel het juiste moment voor deze film en voelt het nodig.

Acteerwerk is echt goed. Erg naturel gespeeld door iedereen. Monroe is een prachtige verschijning in zowel haar performance en haar uiterlijk. Perfecte casting keuze. Maar ook zeker de rest van de cast begrijpt de film, het verhaal en de setting.

Een geweldige film en een heerlijke frisse wind in het horror genre. Een van de beste films van 2015.

avatar van Kondoro

Kondoro

It Follows

Na alle goede verhalen die ik gehoord had over It Follows kreeg ik er verdomd veel zin in. Vandaag was eindelijk de dag dat ik It Follows aan had staan en ik heb me erg vermaakte met deze, op sommige momenten mysterie film die verwerkt is met een tikkeltje horror. De film (vond ik) totaal niet eng maar was spannend genoeg om een leuke film middag te krijgen en het vermaakt je van begin tot eind.

It Follows kan gezien worden als een moeilijk en ingewikkelde film maar, de film is daarnaast ook nog wel sterk. It Follows bevat een verhaal wat je zo in een greep houd dat je gewoon niet wilt stoppen met wachten. Er zaten een paar vreemde dingen in maar, dat houd er niet van dat de film saai of stom werd. Het concept is erg sterk alleen soms een beetje vreemd. Zeker een aanrader.

avatar van Nuijtmans

Nuijtmans

Lennert schreef:

Helemaal mee eens, eindelijk weer eens een redelijk origineel indie horror project uit de VS. Soundtrack deed me specifiek denken aan John Carpenter (Assault on Precinct 13, Halloween).
Uiteraard zijn er verbeteringen vatbaar in script en acteerprestaties maar ten opzichte van andere recente films steekt deze er echt bovenuit. 8/10

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Geniaal, ijzersterk spannend en vooral enorm geweldig orgineel, en verbluffend boeiend !

Kwam traag op gang, maar een fantastische opbouw. Vanaf het moment bij Jane haar thuis dat het voor de eerste maal begint wist ik al meteen dit wordt smullen ! En jawel dat was het zeker.

Prachtig camerawerk, precies of de kijker echt mee aanwezig is in de film en dat ik achter de personage/personage's stond. Echt knap gedaan.

Sterke muziek dat kracht en invloed had (precies ook zo een jaren 80 horror film met die geweldige muziek) en dat vind ik ook van de poster hier boven precies een 80's poster.

Heb echt genoten hier van.

4,0

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Origineel verhaal en sterk uitgevoerd. Behoorlijk spannend, zeker een aanrader.

avatar van DiDa

DiDa

Sterke film met heel veel metaforen.

Hier een sterke theorie:

IT FOLLOWS...Explained / Theory - GMH - YouTube

avatar van misterdhdh

misterdhdh

Had er toch iets meer van verwacht door deze hoge score en positieve commentaren hier. Vond het maar een matig filmpje. Verhaal is raar maar wel origineel, en leuk gevonden. De uitwerking kon toch veel beter. Veel mensen vonden dit echt een spannende film, ik dus niet. Vond hem nooit echt eng of spannend worden. Ook amper schrikmomentjes, als horrorliefhebber zie je ze ook al vaak aankomen. Gelukkig niet al te veel seks wat je toch verwacht in dat soort tienerfilmpjes.Natuurlijk doen er weer zeer mooie meisjes mee, wat de film toch leuker kijken maakt, al kon het acteerwerk niet altijd overtuigen Maar over het algemeen vond ik het acteerwerk nog goed. Het idee achter het verhaal vond ik enger dan de film zelf, film begint aardig maar verknalt het voor mij voor een deel op het einde in het zwembad.. Vanaf dat ze zijn aangekomen aan het zwembad verzwakt de film en slaagt hij nergens meer op met al dat elektronisch gedoe. Het open einde vond ik dan weer wel goed met die persoon die achter hun aanloopt, want ik ben wel meestal een fan van open eindes., heb al veel beter gezien, maar ondanks dat heb ik me wel vermaakt met dit origineel filmpje, kon voor mij toppertje zijn wanneer hij veel spannender was geweest.
nipte 3/5
***

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: It Follows (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

.... ps ik ben geen professionele schrijver dus excuseer me voor de schrijffoutjes.

It follows is geen parodie maar eerder een excentrieke knipoog naar klassieke horrorfilms. Dit achtervolgingsverhaal is niets nieuws en zit boordevol horrorclichés, maar wat deze film uniek maakt is de abstracte stijl, de beklemmende atmosfeer, de muziek en zelfs het gebrek aan een duidelijke tijdsperiode. Deze film neemt genoeg de tijd om spanning op te bouwen maar er worden teveel specifieke regels gegeven over hoe “het” werkt en te weinig uitleg over wat “het” precies is waardoor de film nergens echt eng overkomt. It follows is niet mijn smaak maar er is zeker een publiek voor dit soort kunstzinnige films.

avatar van puppet master

puppet master

Het zal zeker wel aan mij liggen, maar snap niks van de film.

Zie ik ook al een paar keer terug in de andere berichten.

Foto van de ouders, zwembad, in het begin van de film snap ik ook niet echt....

Ga de film nog eens een keer kijken ,misschien dat ik hem dan wel snap.

(of ik heb de snapper kapot, dat kan ook nog )

avatar van K. V.

K. V.

Deze eindelijk ook eens gezien en vond hem wel goed maar aan het einde ben 'k nog niet helemaal aan uit. Het is niet echt een griezelige film (niet echt veel schrikmomenten), maar de film heeft wel een goeie sfeer. Het acteerwerk is ook prima.

Uiteindelijk toch blij dat 'k deze eens heb gezien, misschien dat 'k deze nog wel eens zal herbekijken.

avatar van The Director

The Director

WTF was dit............

Naar mijn mening zwaar overgewaardeerd, ik snap dan ook totaal niet dat deze productie zulke goede recensies krijgt.

Ik ga ook een film maken, de kans van slagen is groot deze dagen.

avatar van baspls

baspls

The Director schreef:

Ik ga ook een film maken, de kans van slagen is groot deze dagen.

Ook een horror? Dan ben ik erg benieuwt. Das in Nederland ook lang niet zo makkelijk.

Maar aan je top 10 te zien heb je best een goede smaak qua films. Veel succes