• 9.378.179 stemmen

Geregisseerd door: David Robert Mitchell

Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary

Releasedatum: 23 april 2015

Plot It Follows

"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."

Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

avatar van only1ELEANOR

only1ELEANOR

Hoge verwachting maar zwaar teleurstellend helaas

avatar van Thomas83

Thomas83

Dit is weer zo'n zeldzaam horrorpareltje. Ik hoopte er al op na al die lovende verhalen. Nadat ik hoorde dat je het best zo onvoorbereid mogelijk de film in kunt gaan heb ik ook besloten helemaal niets over de film te lezen of zien. Ik kijk al nooit trailers eigenlijk, maar zelfs geen plotomschrijvingen of zo lezen is ook voor mij ongebruikelijk. En ik heb er geen spijt van want daardoor was het begin van de film lekker verrassend en kwamen dat fijne mysterieuze en nachtmerrieachtige sfeertje en het voor een horrorfilm ongebruikelijk trage tempo extra goed uit de verf. Mede door die retro Carpenter-achtige soundtrack is dat prettig aangedikte sfeertje heerlijk.

Wat de film ook erg onderscheidt is hoe het camerawerk heel effectief wordt gebruikt om spanning te creëren. Dit is overigens geen film van de ranzigheid of de jumpscares, het is een meer abstractere angst waarop wordt ingespeeld. Dat zal de film automatisch ook voor een hoop mensen minder interessant maken, maar bij mij raakte het helemaal de juiste snaar. Het is zo vermakelijk en aangenaam om van die vaste horrorelementen uit horrorfilms uit de jaren zeventig of tachtig terug te zien in de film. De locaties zijn fantastisch. Je herkent echt wat van het werk van genregrootheden als Carpenter en Craven terug. Zelfs een heel klein beetje Lynch.

Films als Halloween en A Nightmare on Elm Street reken ik tot mijn favoriete horrorfilms. Als je daar van houdt kun je in deze film je hart ophalen. Oude genreclichés worden weer tot interessante metaforen gepromoveerd. Daar barst It Follows van. Dat geeft de film ook een grote herkijkwaarde.

De cast is over het algemeen beperkt maar wel overtuigend genoeg als clubje vrienden. En Maika Monroe steekt er toch wel echt bovenuit in een leuke rol. Ze heeft gewoon wat. De karakters handelen vrij menselijk en verstandiger dan gemiddeld in dit soort films. Ook over het einde ben ik goed te spreken. Dat heeft precies de juiste toon. Het beste van de film samen met het ijzersterke beginstuk. 4.0*.

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Hm, ik had een beetje een 'Is dit nu alles gevoel' aan het eind.

Puur bij toeval had ik kort voor deze film Kristy gezien, een collega forumlid

had deze film getipt als aanrader.

Beide films zijn uit 2014, en hebben een ietwat vergelijkbare opzet :

jongedames die gestalkt worden door een boven(menselijke) entiteit.

In beide films zie je trouwens een groot zwembad als apothéose in de slotscéne!

Anyway, deze film viel me toch een beetje tegen na het zien van Kristy.

avatar van DragQueen

DragQueen

Toch wel een verassende film. En een van de betere Horrorfilms die ik de laatste tijd heb mogen zien. Er wordt goed geacteerd door de aanwezige cast. Het verhaal steekt ook goed in elkaar, en heerlijk mysterieus. Verder valt het sterke camerawerk op. Wat mij bij vlagen deed denken aan de eerste Halloween films. Het droeg zeker bij aan de sterke sfeer die wordt gecreëerd. De constante spanning blijft aanwezig in de film. Het eind is dan ook weer erg passend. 4 Sterren.

avatar van Montorsi

Montorsi

Had er net wat meer van verwacht, maar het is wel behoorlijk tof. Subtiel onderhuids, gelaagd, en met een hele coole soundtrack. 3.5*

Glacius

Dankzij de achterlijke reacties en stemgedrag bij deze film, snap ik waarom er tegenwoordig alleen nog maar 13 in een dozijn geestenfilmpjes a la The Conjuring, Annabelle en The Possession worden gemaakt. Enige creativiteit of afwijking van conventies wordt keihard afgekraakt.

leatherhead

Nu zijn die geestenfilmpjes drie keer niks, maar dit ding is tevens verre van innovatief. Alleen al die suburbs lijken letterlijk gekopieerd uit Halloween.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Uitstekende soundtrack. Ben een groot fan van de 80's synths, heerlijk en vooral naar het einde toe steeds beter toegepast in deze 'It Follows'. De diepere lagen zijn duidelijk aanwezig in deze prent (de vele foto's (van de ouders o.a.), het coming of age gebeuren, de onvermijdelijke dood - want ja dat gaan we allemaal en noem het maar op). De film moet het echter vooral hebben van de onderhuidse spanning en het lekkere tempo. Wanneer regisseur Mitchell een hoogtepunt wil bereiken, doet-ie nét even te weinig z'n best, maar verder is dit gewoon heerlijk wegkijken. Qua verhaal erg vlak, maar wel goed uitgewerkt. Uiteindelijk is het zeker dat ze gepakt zullen worden, aldus Dostojevsky. 'It Follows' is goed, maar mist net een paar hoogtepunten die het tot een echte topper maken. Toch weinig minpuntjes te ontdekken, leuke prent.

leatherhead schreef:

Die "suburbs" bestaan gewoon hoor. Je zegt toch ook niet dat de woestijnen in westerns letterlijk van elkaar gekopieerd zijn? No idea's original, maar er zit wel enige gradatie in. Het verschil tussen eerdergenoemde geestenfilmpjes en deze film met Halloween (of the Ring) lijkt me overduidelijk.

Glacius schreef:

Uiteraard bestaan ze, maar het feit dat ze haast identiek lijken te zijn aan die van Halloween zal geen toeval zijn. Zeker aangezien de film zich profileert als een 'ode' aan de 70/80' jaren slashers. Verder is dat ook niet het enige waaruit blijkt dat regisseur Mitchell niet vies is van een potje afkijken, derhalve is er van originaliteit weinig sprake. Gezien je ietwat pittige reactie kwam ik tot de indruk dat jij pertinent vond van wel.

Ben verder de eerste om toe te geven dat die geestenfilmpjes er wat dat betreft al helemaal een potje van maken, al vind ik dit dus echt niet zó veel origineler.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

leatherhead schreef:

Je maakt er i.m.o. bijna iets ernstigs van. Innovatie in horrorfilms wordt steeds minder makkelijk of ben je het daar niet mee eens? En nee, als het minder makkelijk wordt, hoef je het ook niet automatisch maar voor lief te nemen dat er zoveel afgekeken wordt. Ik vind het echter wel logisch dat het op deze manier gaat. Ik denk dat de doelgroep voor dit soort films vooral ligt tussen de 16 en 35. Een echte horrorliefhebber heeft alle klassiekers gezien natuurlijk. Maar de meeste mensen tussen de 16 en 35 kijken vooral naar de horrorfilms van de afgelopen 15 jaar. Althans, dat denk ik.

JacoBaco schreef:

Neuh, het gebrek aan originaliteit is niet eens zozeer waar het schoentje knelt voor mij. Mijn lage waardering is veelal gebaseerd op andere zaken die me nogal tegen stonden. Alleen Glacius's reactie deed vermoeden dat dit product qua originaliteit ver boven het gros uitstijgt. Althans, aan die indruk kon ik me niet onttrekken.

Verder is het inderdaad zo dat innovatie in horrorfilms een steeds laborieuzer te bereiken doel wordt. En hoewel ik er niet geheel content mee ben, is het ook wel logisch ja. Maar toch lijkt het alsof het horrorgenre de laatste paar jaar écht wat in een dipje zit. Word mijns inziens tijd dat er weer eens een getalenteerd regisseur opstaat en het genre wat nieuw leven inblaast. Refn's The Neon Demon lijkt me daar een goede kanshebber voor.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

leatherhead schreef:

The Blair Witch Project was in 1999 vernieuwend genoeg voor mij, maar ik vrees dat het sindsdien 9 van de 10x oude wijn in nieuwe zakken is. Martyrs (2008) en The Cabin in the Woods (2012) vond ik wel vrij verfrissend, maar laatstgenoemde heeft natuurlijk weer wel een klassiek (horror) fundament, namelijk: tieners, drugs, seks en een afgelegen houten vakantiehuisje ergens diep in het bos. De heuse originaliteit in het gros van de horrorfilms is al een heel tijdje nihil, maar toch heb ik wel flink wat goede horrorfilms gezien de afgelopen jaren. Een film als The Conjuring krijgt wat originaliteit betreft van mij een 0,0, maar toch heb ik er erg van kunnen genieten. Niet origineel, maar wel kwaliteit-horror voor mij. En zo kan ik er denk nog wel 10 opnoemen. Oculus vind ik bijvoorbeeld ook bovengemiddeld goed, maar die valt voor jou denk ik in hetzelfde straatje als It Follows.

The Neon Demon? Ik ben benieuwd!

leatherhead

Originaliteit is ook niet per se noodzakelijk nee, maar toch is het tegenwoordige gebrek eraan jammer, aangezien bij uitstek horrorfilms veel potentie bieden (imo).

The Neon Demon? Ik ben benieuwd!

Ach, blijft allemaal nog maar gissen natuurlijk, wie weet gaat Refn wel zwaar op z'n smoel. Maar goed, beetje off-topic dit.

Glacius

Ik vind deze film wel degelijk origineler dan het gros van de horror films van de laatste aantal jaren. (Samen met the Babadook en Oculus). Maar ik vond een minder originele slasher als You're Next ook zeer vermakelijk. Maar ik laat me graag verrassen met een lijstje horror films die beter/innovatiever waren in de afgelopen 3 jaar.

avatar van clubsport

clubsport

moet een horrorfilm innovatief of vernieuwend zijn om goed te zijn ? nee natuurlijk niet , zelfs het verhaal is vaak van minder belang

ik denk wel dat een paar voorwaarden belangrijk zijn voor een goede horror

1 camerawerk goede shots , schrikeffecten, positie in staat zijn om met beelden de kijker te verassen

2 goed acteerwerk maar dat spreekt voor zich

3 sfeer en dat is mischien wel het belangrijkste , locatie en ook een goede soundtrack zijn zeer bepalend voor een goede creepy sfeer en make up effecten

4 verhaal ok het moet redelijk in mekaar zitten maar het is geen absolute voorwaarde voor een goede horror

kijk maar naar bv halloween simpel verhaal maar wel een van de beste enge sfeerhorrorfilms ooit met een sublieme soundtrack simpel maar uiterst effectief .

ook films als the conjuring , they the possession, case 39, evil dead remake, mirrors enz waren prima horrorfilms .

ik denk dat het vernieuwende meer zit in soms het meer shockeren (i spit on your grave , martyrs,eden lake ) of found footage (blair witch ,paranormal activity ) deze laatste vond ik een zeer positieve verassing maar het genre heeft zijn magie wel verloren vind ik .

avatar van Crook

Crook

fantastisch pareltje dit

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

It Follows

Lang geleden dat ik nog zo een sterke film heb gezien. Eerst en vooral een zeer leuk aantrekkelijk en ook beangstigend verhaal. En geloof me maar: ik word niet rap bang. En al zeker niet van films in het "geestengenre". Maar deze film heeft toch wel zijn momenten die beangstigend zijn. En dat is een goed horrorfilm. Het is iets dat we de laatste niet vaak meer terugzien: horrorfilms die echt beangstigend zijn en vooral een goed verhaal hebben. Met de overvloed aan remakes is dat ook niet verwonderlijk.

Qua acteerprestaties zit het goed. Qua beeldtechnieken en geluid doet deze film het ook ijzersterk, en mag dit plaatje zich al nestelen naast visuele wonderwerkjes zoals o.a. Enter The Void, Drive, Only God Forgives, Spring Breakers en Valhalla Rising. Toch blijft deze film toch voor een breed publiek open staan (Enter The Void zal niet voor iedereen geschikt zijn) omdat de frequentie en de intensiteit ervan een pak lager ligt dan voorgaande films.

Ik vind dit een erg mooie film, en ben aangenaam verrast. Zeker omdat ik al hoge verwachtingen had, en die volledig zijn ingelost. Het zal ook wel helpen dat ik zelf een jong persoon ben en op die manier me beter kan inleven. Ik vind het de beste horrorfilm die ik ooit gezien heb. En ik zal toch twee keer nadenken als ik seks zal hebben de volgende keer. Wees maar zeker dat ik nog eens terug zal denken naar deze film.

Glacius

Ik zat overigens wel steeds te denken: wat nou als je de oceaan overvliegt

leatherhead schreef:

Heb je nog een lijstje met aanraders van de afgelopen jaren?

Glacius schreef:

Heb je nog een lijstje met aanraders van de afgelopen jaren?

Ah, ik dacht: laat ik het hier maar bij houden want het gaat enigszins off-topic.

Maar no problem . Hier een paar titels waarvan ik denk dat ze in ieder geval vernieuwender waren dan It Follows. Al acht ik de kans groot dat jij het niet met elke titel even eens bent.

- Kill List (2011)

- L'Étrange Couleur des Larmes de Ton Corps (2013): hoewel misschien geen échte horror pur sang.

- Antichrist (2009)

- The Rambler (2013)

- Julia (2014)

- Wyrmwood (2014)

- Contracted (2013)

- Martyrs (2008)

- Horsehead (2014)

- The Possession of David O'Reilly (2010)

En allicht wil ik hier niet mee zeggen dat al deze films volkomen doorspekt zijn met originaliteit, maar origineler dan It Follows vind ik ze zeker.

Glacius

Kill List, Martyrs, Strange Colour..., Antichrist, Contracted en Rambler heb ik al gezien. De rest zal ik checken, thanks!

avatar van clubsport

clubsport

wat betreft het found footage genre vond ik (the possession of michael king ) ook prima

Glacius

Vond zelf The Taking of Deborah Logan wel aardig op dat gebied.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Zeer goede horror film. Leuk nieuw origineel gegeven. De regels zijn simpel, maar effectief. Geen slasher en gore. Maar vette spanning. De dialogen zijn erg puur en realistisch. De kleuren en camera werk zijn erg mooi. De synth muziek ook. Echt één van de betere griezelfilms van de laatste tijd. Af en toe echt eng.

avatar van LauraCharlotte

LauraCharlotte

Goede spannende film. Erg mooi gefilmd, mooie locaties en goede muziek! En subtiele spanning! complimenten

avatar van Spoilalot

Spoilalot

Een parel in het genre. Wat is het toch fijn om weer eens een horrorfilm te zien die gebouwd is op echte spanning in plaats van jump scares. Ik werd bijvoorbeeld heel onpasselijk (op een goede manier) toen de lange figuur de slaapkamer instapte.

avatar van carla007

carla007

Niet mijn ding, ik vond het traag, er gebeurde weinig en het einde vond ik helemaal niets. Ieder zijn smaak zullen we maar zeggen

avatar van Crook

Crook

Spoilalot schreef:

Ja man, dat was echt de sickste scene uit de film! Holy shit wat een lijp moment! Kippenvel gewoon.

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Daan258 schreef:

Na lang wachten heb ik hem gister uiteindelijk bekeken, maar het was voor mij een flinke tegenvaller.

Inderdaad zoals veel zeggen is de soundtrack top in deze film, ook de sfeer is niet verkeerd maar voor de rest vond ik het allemaal behoorlijk tegenvallen.

Het verhaal was is het begin nog best interessant, maar nadat de film was afgelopen vroeg mezelf echt af: waar heb ik nou naar zitten kijken?

Spannend of eng werd hij ook nauwelijks, en af en toe ook erg traag waardoor ik me af en toe zelfs een beetje heb verveeld bij dit filmpje.

Vreselijk jammer dit, had echt iets beters verwacht.

Hetzelfde gevoel hier.