• 9.377.374 stemmen

Geregisseerd door: David Robert Mitchell

Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary

Releasedatum: 23 april 2015

Plot It Follows

"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."

Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

avatar van Raffael77

Raffael77

Prima film en schitterende soundtrack.

avatar van Ramon K

Ramon K

Basto schreef:

En wat is dit inhoud die we allemaal gemist hebben dan?

Dat 'de demon' een metafoor is voor de angsten en twijfels die tieners ervaren bij de overgang naar volwassenheid. De tieners in deze film kunnen geen afscheid nemen van hun jeugd, worden zich bewust van hun sterfelijkheid, en vrezen derhalve het volwassen leven. In vele culturen is de seksuele daad een belangrijke stap richting volwassenheid toch?

avatar van Ramon K

Ramon K

John Milton schreef:

Dat lijkt smaakvol, maar ik vraag me af of het voor de tragiek van haar situatie niet effectiever was geweest er toch iets mee van te laten zien, op afstand, of alleen de aanloop. Dit werkt, want je kunt het je wel indenken, maar het kwam toch wat als een veilige keus op me over.

Ik denk dat de regisseur deze keuze heel bewust heeft gemaakt en dat hij echt een duidelijk signaal wil afgeven met deze scène: je komt niet van de demon af door iemand te neuken. Of ze dat nu wel of niet doet met die drie gasten dat doet niet ter zake; op het einde van de film maakt ze een volwassen keuze; ze kiest er voor om met haar jeugdvriend (een vriend die ze associeerde met haar jeugd en nimmer als love-interest beschouwde) naar bed te gaan en misschien overweegt ze zelfs wel een relatie met hem te beginnen (ze lopen hand in hand). Samen met de Dostojevski quote een passend slot lijkt me. De toekomst is nog wat onzeker (er loopt in het eindshot een gast achter hen aan), maar het gevaar lijkt te zijn geweken.

Ergens vind ik het wel jammer; had de film ook nog eens 2 of 3 klassieke kills gekend à la The Prowler, The Burning of Suspiria, dan had ik 4,5* gegeven. Want dan had Mitchell de slasherfilm echt opnieuw uitgevonden denk ik.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Heel matig, de soundtrack is hetgene wat het beste uit de verf komt. Maar wat was dit slap zeg..

Het begin is best redelijk. Maar verder zat ik echt te wachten totdat het eng, spannend, vies of een combinatie daarvan ging worden. Maar niks. Absuut niet eng. Nee, als dit de horror van tegenwoordig is, is het niet best gesteld.

Dan nog het slot.:wat voor ding die follower ook is, het word gewoon even doodgeknalt. Einde. Man man man, wat flauwtjes zeg.

avatar van Majestics

Majestics

Toch wel 1 van de betere horrorfilms in de laatste jaren vind ik. Een minpunt is dat het vrij traag is, als het 90 minuten was in plaats van 100 was dat wellicht beter geweest voor het tempo. Ik snap dat de spanning moet worden opgebouwd maar sommige stukken waren of overbodig of echt overdreven traag. Ook mochten de dialogen beter geschreven worden. Desondanks een aangename horror met goede spanning en een aparte uitwerking, een beetje 80s-achtig zoals vaker is genoemd. Daar hou ik wel van!

In sommige van die plekken in Detroit wil je trouwens echt niet rondlopen zeg.

JeroenFR08 schreef:
De film zal er voor jou niet minder slecht om worden, maar de follower wordt vaker in het hoofd geschoten en wordt daarmee slechts tijdelijk uitgeschakeld. Alleen op het einde ligt de follower ook nog is in het water waardoor het wellicht wat langer duurd. In het laatste shot zie je toch iemand achter het stel aanlopen. De bedoeling van het einde is de kijker in onzekerheid achterlaten. Is het zomaar een mens die daar toevallig loopt of is het toch alweer de follower? Dat is de vraag.

avatar van Rickyman

Rickyman

Het einde vond ik ook al wat verwarrend, maar heb toen toch even teruggespoeld: je ziet een scène dat ze met z'n tweeën op straat lopen, maar de scène erna loopt er zo'n "volger" achter ze aan.
Vervolgens worden ze van achter gefilmd, en komt de camera sneller dichterbij (het lijkt alsof het vanuit de ogen van de volger gefilmd wordt). Maar op wie heeft die het gemunt, op hem of toch op haar, of beide...

avatar van JdeB

JdeB

Heel af ten toe heb je er van die films tussen zitten die anderen overwegend goed vinden en ik dus helemaal niets. Zo ook deze. Relatief hoog gemiddelde, met dito reviews.

Toch vond ik deze film dus geen ene klote aan. Ik snap de achterliggende gedachte(s), etc, maar vond het nog steeds geen ene klote aan. Had op de een of andere manier iets anders verwacht, want ik ben normaal gesproken best wel te porren voor Horror met een mysterieus randje in een depressieve omgeving. Deze viel gewoon verkeerd. Niets aan te doen. Next...

Rickyman schreef:
Hoogstwaarschijnlijk hebben de twee toch nog een liefdesrelatie met elkaar gekregen en dus ook seks. Ze denken alleen dat ze demon/follower gestopt hebben, want ze lopen er wel erg relaxed bij op het einde. De kans is groot dat de demon alweer achter ze aanloopt op het einde, om 1 van de 2 te pakken. Ligt eraan of ze een tweede keer seks hebben gehad. Ik denk in elk geval dat het alweer de demon is en dat 1 van de 2 gewoon gepakt wordt.

avatar van Rickyman

Rickyman

Ik las ook ergens dat de jongen het overgaf aan die hoertjes, maar volgens mij liet hij ze toch met rust. En hoe is het met die gozer afgelopen, waarvan ze het opliep? (of ik moet dat eventjes gemist hebben). Maar goed, niet alles hoeft verklaard te worden.
Ook aardig acteerwerk trouwens, maar soms een regie-foutje, zoals een scène dat er iemand ligt te creperen op de grond en de beste vriendin staat er maar suf bij te kijken, zonder dat ze in aktie kwam of enige hulp aanbood oid.

Toch wel een verassend fijn en mysterieus filmpje.

JacoBaco

Hij heeft die hoeren inderdaad met rust gelaten. Dat is ook mijn idee. Die gast waarvan ze het kreeg, maakt het goed. Althans, hij is er nog niet helemaal vanaf zegt hij, want hij ziet het soms nog. Wat dan wel weer wat vaag is. Maar ze weten hem dus halverwege de film te vinden.

avatar van broncode

broncode

Na alle goede recensies kon ik het natuurlijk niet laten om hem ook niet te zien en het heeft zijn belofte helemaal waar gemaakt.
De perfecte film bestaat natuurlijk niet, wel heel goede en diegene die ijkpunten zijn in de filmgeschiedenis zijn.
It follows hoort bij de eerste categorie en zeer zeker de moeite van het kijken waard.
Heb al veel rommel gezien als het om horror gaat, maar deze valt op door zijn uitstekend tempo (vele zullen zeggen hij is traag) en met op de juiste momenten de juiste spanningsbogen.
De hoofdrolspeelster maika Monroe speelt uitstekend, de locaties zijn prima gekozen(budget was maar 2 miljoen) om een grimmig desolaat sfeertje neer te zetten.
Het basis gegeven is bedacht door de regisseur zelf, die jarenlang geplaagd werd door nachtmerries met iets 'that follows ' dus de film voelt ook heel erg persoonlijk aan.
Het viel me ook op (en dat was niet de bedoeling volgens mij) dat regisseur een onbedoelde boodschap wilde mee geven aan de Amerikaanse jeugd die geplaagd word door ''zomaar tussendoor sex en ongewilde abortussen ''.
Het einde was ook prima door het in de midden laten of ze nu wel of niet van de vloek verlost waren...

avatar van voskat

voskat

broncode schreef:

''zomaar sexueel en ongewilde abortussen ''.

Die moet je nog even vertalen.

Voor de rest helemaal eens!

(Misschien wel even van je laatste regel een spoilertje maken..)

avatar van broncode

broncode

voskat schreef:

Die moet je nog even vertalen.

Voor de rest helemaal eens!

(Misschien wel even van je laatste regel een spoilertje maken..)

Aangepast om je te pleasen en dank je wel...

avatar van migueltelheiro

migueltelheiro

Ik vond het een vermakelijke film. Het gevoel zelf achterna gezeten te worden was zeker aanwezig. Ik vind het persoonlijk zelf altijd belangrijk dat een horrorfilm ook echt een soort angst bij mij opwekt. Een film a la 'Annabelle' wordt ik niet echt door geraakt. Kijk ik meer met een hand onder mijn wang.

Hier zat ik toch aardig rechtop. Steeds afvragende wanneer de follower weer kwam..

Uiteraard wat cliché dingen die een horrorfilm heeft. Vaak 's nachts en het slotakkoord wat zich met storm moet afspelen. Doodse stiltes plaatsen om het 'schrikmoment' in te luiden.

avatar van bjornbal

bjornbal

Als een horrorfan viel deze film mij jammer genoeg hard tegen na vele positieve reviews gelezen te hebben. Veel te saai, langdradig, en werd gewoon verveeld. Ik snap het film wel, maar kon mij niet bekoren. Had er meer van verwacht.

Ik geef echter nog 2 sterren voor het idee wat op zich wel goed is.

In-depth analyse van It Follows, voor zij die er van houden of niet zo goed begrijpen waar de film naar toe werkt.

avatar van swarney

swarney

De verrassing die deze film voor mij is, zorgt ervoor dat ik toch iets ga schrijven. Voor mij de film uit de afgelopen jaren van zijn genre die me het meest in m'n greep heeft gehouden.

Ten eerste de soundtrack, die werkelijk top-notch is. Past perfect bij de film en deed me denken aan The Guest, waar overigens Maika Monroe ook een rol in heeft.

Daarnaast was het camerawerk erg goed waardoor je je bleef afvragen van welke kant de follower zou komen. Dit samen met het originele script en het prima acteerwerk zorgt ervoor dat ik deze film 4,5 sterren geef.

avatar van Justina

Justina

Saai.

Na de scene vd haunter wetties uitgezet.

Houd het niet meer uit

avatar van mvchckr

mvchckr

Het einde laat inderdaad alle opties open, niet in het minst die van een sequel.

Net voor het einde, dicteert Yara een stuk uit The Idiot (Fyodor Dostoyevsky)

Now with the rack and tortures and so on — you suffer terrible pain of course; but then your torture is bodily pain only (although no doubt you have plenty of that) until you die. But here I should imagine the most terrible part of the whole punishment is, not the bodily pain at all — but the certain knowledge that in an hour, — then in ten minutes, then in half a minute, then now — this very instant — your soul must quit your body and that you will no longer be a human being — and that this is certain, certain! That's the point — the certainty of it. Just that instant when you place your head on the block and hear the iron grate over your head — then — that quarter of a second is the most awful of all.

Een interpretatie is dat men het spuugzat is als opgejaagd wild door het leven te gaan, wetende dat "it" hen ooit te pakken krijgt.

the certainty of it is the most terrible part.

avatar van Scorpionblack

Scorpionblack

Wat een saaie film was dat, één van de slechtste horrofilms van de laatste jaren en die vervelende filmmuziek..wat een afknapper. Je zit maar te wachten op, wie hoe wat enz? Totaal geen antwoorden op je vragen, sommigen voelen zich geroepen om hun eigen versie van te maken ivm seks enz;.je doet maar...het is en blijft een afknapper.

avatar van John Milton

John Milton

Scorpionblack schreef:

Een van de slechtste in de afgelopen jaren? Ok, ik vond hem niet zo geweldig als ik hoopte, maar dit een van de slechtste in jaren noemen zegt denk ik ook iets over wat je in een horrorfilm zoekt of waar je op let. Die soundtrack die door jou verguisd wordt, wordt door velen juist geroemd, net als veel andere aspecten van de film. Ik heb niet in je rating history gekeken hoeveel horror je kijkt, maar moet alle barslechte troep die er uitkomt, hoort dit wat mij betreft sowieso niet in die categorie.

Edit: ik heb toch even gekeken of je The Babadook ook slecht becijferde en toevallig is dat een van je vier votes. Go figure. Maar die geef je een 4,5. Niet dat het helemaal dezelfde soort horror is, maar ik had een klein beetje verwacht dat je die dan ook niet zo heel geweldig zou vinden.

avatar van voskat

voskat

Scorpionblack schreef:

De antwoorden zijn er wel, maar dan moet je wel opletten. Zeker wanneer er stukken Eliot en Dostojevski worden voorgelezen...

Het is jammer dat hier, net zoals op IMDb, het gemiddelde cijfer omlaag wordt gehaald door mensen die niet begrijpen wat ze hebben gezien en het dan maar beoordelen alsof het een recht-toe-recht-aan slasher is.

avatar van Daan258

Daan258

Na lang wachten heb ik hem gister uiteindelijk bekeken, maar het was voor mij een flinke tegenvaller.

Inderdaad zoals veel zeggen is de soundtrack top in deze film, ook de sfeer is niet verkeerd maar voor de rest vond ik het allemaal behoorlijk tegenvallen.

Het verhaal was is het begin nog best interessant, maar nadat de film was afgelopen vroeg mezelf echt af: waar heb ik nou naar zitten kijken?

Spannend of eng werd hij ook nauwelijks, en af en toe ook erg traag waardoor ik me af en toe zelfs een beetje heb verveeld bij dit filmpje.

Vreselijk jammer dit, had echt iets beters verwacht.

avatar van milan90

milan90

Ik heb een dubbel gevoel overgehouden aan deze film. Het verhaal vond ik goed in elkaar gezet, de uitvoering was wat traag en te weinig schrikeffecten waarin de hoofdpersoon wordt achtervolgt. De soundtrack was goed gekozen en een + punt voor de film. De reden voor de achtervolgingen bleven onduidelijk aan had wat meer in het verhaal betrokken kunnen worden. Het begin (eerste 5 minuten met een ander persoon) vond ik ijzersterk en het beste van de film.

avatar van WB

WB

Flinterdun verhaal, maar wel met een goede spanningsopbouw. Heerlijk die onwetendheid van zowel de hoofdrolspelers als mijzelf. De muziek in de film deed me vooral denken aan de vroegere horrorfilms/thrillers. Paste goed bij het mysterieuze sfeertje. Net wanneer je denkt dat je 'the boogieman' hebt overgedragen, wordt deze persoon van het leven geroofd en ben jij weer het volgende slachtoffer. Goede film, zeker een aanrader!

avatar van Sir_John

Sir_John

bagger film... niets aan toe te voegen..

avatar van Capablanca

Capablanca

Echt een film voor angstige pubermeisjes. Ik dacht iets te vaak: wat een onzin!

avatar van FilmAddict

FilmAddict

Persoonlijk vond ik deze film erg tegenvallen, het idee is goed maar bleef gewoon heel de film op mijn honger zitten, jammer!

en ik zou deze film zeker niet in de categorie Horror plaatsen dit is toch max een mystery/thriller?

avatar van Mies1965

Mies1965

gave film! lekker spannend!