• 9.376.815 stemmen

Geregisseerd door: David Robert Mitchell

Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary

Releasedatum: 23 april 2015

Plot It Follows

"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."

Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

TornadoEF5

Als ik mensen hoor praten over films, hoor ik belachelijk veel deze film terugkomen. Ik denk dat dit door de jonge garde enorm gewaardeerd wordt in het algemeen.

janneke101208 schreef:

Zeker waar, als de dvds niet uitgekomen zijn in het Nederlands, dan is er natuurlijk ook geen andere optie als downloaden (tenminste, niet als je ze in een versie wilt kijken met Nederlandse ondertiteling. In zo'n geval begrijp ik het ook wel. Maar er zijn ook zoveel dvds die wél "in een normale Nederlandse versie" zijn uitgekomen die gedownload worden. Zo zonde vind ik dat. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moet ieder voor zich weten hoe en op welke manier hij/zij zn films kijkt, maar ik denk dat er niet te ontkennen valt dat er door downloaden een hoop stuk gemaakt wordt. Kijk maar eens naar free record shop bijvoorbeeld. 9 van de 10 zijn er gesloten. Er zijn nog maar zo weinig winkels die films verkopen.. Misschien ben ik dan heel ouderwets hoor, maar ik vind dat gewoon jammer. Ontzettend cliché misschien, ik weet t, maar n beetje filmliefhebber kijkt z'n films gewoon origineel op dvd. Tenzij de film inderdaad niet in Nederland verschenen is, dan is het inderdaad een ander verhaal. Maar ach, dit is mijn mening!

Janneke, lieverd, ik ben het 200% met je eens !! Ook ik ben een "ouderwetse" verzamelaar. Nog nóóit ook maar 1 film gedownload. Een filmfreak zoals ik wil graag het origineel hebben. Vandaar dat ik kasten vol heb inmiddels, na bijna 20 jaar dvd's (en sinds 10 jaar) blurays verzamelen. I love it. Helaas zijn de fantastische winkels aan het uitsterven... goh ik heb een geld uitgegeven bij Free Record Shop, V&D, Music Store, etc etc. Gelukkig woon ik in Amsterdam en hebben we hier een MediaMarkt, Concerto en het geweldige Fame. Rekken vol. Maar iederdaad, sommige films (zoals deze) zijn helaas (nog) niet in Nederland verschenen... Gelukkig heeft Groot Brittanië (en natuurlijk de USA) werkelijk ALLES, en heb ik een prachtige BluRay uitgave van It Follows van de week ontvangen. Engelse ondertiteling (is wel zo prettig), en ben er erg blij mee. Voor mij / ons dus gewoon ouderwets "the real thing", in plaats van downloaden of streamen

TornadoEF5 schreef:

Ik kan er over meespreken. Echt verschrikkelijk. En ik wil hem eigenlijk wel graag met Nederlandse subs, want hoewel ik heel goed Engels kan is het iets relaxter om te volgen met NL subs, en dan kan ik tenminste met anderen er ook eens naar kijken.

De hele filmbusiness wordt naar de klote geholpen door alle illegale download sukkels en illegaal online streamen zoals Popcorn time en weet ik veel wat er nog meer bestaat. Jammer hoor. Maar toch heel erg blij met mijn mooie UK BluRay release van deze topfilm

TornadoEF5

Erick1985 Ik heb hem ook al. Hij staat op het programma voor van de zomer. (wordt traditie hier om in de zomer een serie films te herzien.)

avatar van IH88

IH88

Erick1985 schreef:

Yep, want het gaat erg slecht met de filmbusiness en alle acteurs lijden honger... kom op, alle grote studio's maken winst en ook Netflix maakt enorme winst. Ik ben geen moraalridder en ook ik stream wel eens wat, maar ik ga ook regelmatig naar de bios en ik heb Netflix. Dat de filmbusiness naar de klote wordt geholpen door streamen en downloaden is echt een fabel.

IH88 schreef:

ook ik heb een Pathe Unlimited Gold card maar check maar heel eenvoudig de verkoopcijfers van fysieke exemplaren van films... dat is gigantisch gekeldert en doet dus wel degelijk mee aan vergaan van de filmbusiness...

avatar van IH88

IH88

DVD en BluRay bedoel je? Daar heb je gelijk in, maar dat komt niet alleen door illegaal streamen en downloaden (Wie downloadt nog? ). Dat komt ook door Netflix, HBO, VOD en alle andere legale streamingsdiensten. Wie koopt er nog DVD's (Ik) als het zo makkelijk is om via Netflix een film te kijken.

Ik bedoelde meer dat de grote studio's zoals Paramount, Fox en Disney grote winsten maken. Net zoals Netflix. Gekelderde DVD-inkomsten raken meer de kleine distributeurs. Dat is jammer inderdaad, maar dat heet dan met de tijd meegaan .

TornadoEF5

Als illegaal downloaden niet mogelijk was, zou ik minder films bekijken, bij gevolg minder films ontdekken en uiteindelijk minder films kopen. Van Netflix maak ik geen gebruik van, en van de cinéma ook nauwelijks.

avatar van horizons

horizons

TornadoEF5 schreef:

Dan wordt het toch tijd voor Netflix. Op Google Play staat ook een redelijke waslijst met vaak onbekende films.

TornadoEF5

Aanbod is niet groot genoeg (zeker qua buitenlandse films), ze hebben geen eenvoudige betaalmethode, ik kijk nauwelijks naar series, ik ben niet graag gebonden aan iets en het vraagt internetgebruik terwijl ik en veel Belgen een limiet heb (150 GB/maand).

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Hoort het hier niet over de film te gaan? Volgens mij bestaat er al netjes een topic over dit onderwerp.

avatar van Flavio

Flavio

Aardige retro horrorfilm. Het is natuurlijk slim om, als je niet veel middelen hebt, van mensen die langzaam op iemand af lopen, iets verontrustends te maken. Vooral geholpen door de muziek natuurlijk, best een fijne soundtrack. Verder vond ik het niet heel bijzonder maar wel sfeervol en verfrissend dat er eigenlijk nauwelijks sprake van gore is. Typisch wel dat sex het grote gevaar inluidt: met vrijende stelletjes loopt het doorgaans niet goed mee af in het horrorgenre, en ook deze film bevat een toch wat puriteinse waarschuwing tegen casual sex.

avatar van Scarto70

Scarto70

Verschrikkelijke slechte film of je moet al veel geblowd of gezopen hebben. Nee, dit kon me niet bekoren. Echte b-film.

avatar van Cikx

Cikx

Scarto70 schreef:

Wat vind je er slecht aan dan?

Interessante stemmendistributie heb je overigens.

avatar van Scarto70

Scarto70

Uhm tja waar moet ik beginnen...of is dat nu juist wat er aan ontbreekt. In de film gebeurd niks...een lopend lijk of iemand wat op de andere afloopt. En dat is het. Iedereen kan zo'n film maken. Het is te lachwekkend voor woorden. Simpele, slechte b-film dus. Maar ja ieder zijn ding. Niet de mijne.

TornadoEF5

Ik had eigenlijk een flinke downgrade verwacht aangezien ik het gevoel had dat ik dit overschatte en veel van het verhaal verloor. Uiteindelijk bleek dit nog beter dan in mijn herinnering te zijn, want deze film is werkelijk op ieder vlak een pareltje. Er zijn weinig films die zo een ingenieus idee goed kunnen uitwerken in combinatie met een uitstekende, originele en passende score en een fenomenale cinematografie. Nergens voelt de film bovendien uitgekafferd aan. De dialogen en de situaties heel natuurlijk over, wat eigenlijk heel ongewoon voor een horror is. Dit tilt deze film naar een hoger niveau, en maakt de film ook een pak enger. Ik zag dat de film vergeleken werd met Get Out, en hoewel dat uiteraard een goede film is, is dit toch nog van een ander kaliber. Er zijn weinig films, laat staan horrors, die hieraan kunnen tippen. Klein meesterwerkje.

avatar van AC1

AC1

TornadoEF5 schreef:

Dat is goed nieuws want ik heb 'm gekocht op Blu-ray en moet 'm eigenlijk nog eens herbekijken. De meeste films vergeet ik snel nadat ik ze heb gezien maar It Follows bleef toch hangen. Daarom de Blu-ray aanschaf, om uit te vissen waarom dat is.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Klein meesterwerkje.

Ik ga de film ook maar weer eens kijken. Dit is 1 van de weinige horrorfilms waar ik af en toe nog eens aan terugdenk. Maar ik weet ook nog dat ik het 2 jaar geleden (en nog steeds) erg raar vond dat: alleen degene die het heeft kan de follower zien, maar andere kunnen er wel met bijvoorbeeld een stoel tegen aanslaan. En waarom staat de follower! (stil) in zijn onderbroek op het dak van een huis? En het eerste slachtoffer is echt flink toegetakeld, maar later in de film krijgen we te zien wat de follower met zijn slachtoffer doet en dat is vooral raar en viel erg tegen. Als dit soort zaken ontbraken of anders waren, dan had deze film voor mij nog hoger gescoord.

avatar van AC1

AC1

Quintin Tarantino had precies hetzelfde probleem, JacoBaco.

Quentin Tarantino on How He Would Fix It Follows

De regisseur van It Follows zou daarop hebben gereageerd maar dat heb ik nog niet gelezen. Om eerlijk te zijn, ik let nooit op dat soort 'foutjes'.

TornadoEF5

Weet Tarantino het weer beter? Leer eerst zelf een goede film te maken, en dan spreken we wel weer verder.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Maar ik snap ook niet zo goed waarom TornadoEF5. Zie mijn bericht hierboven. Ik zie het trouwens niet echt als 'foutjes' AC1. Ja dat met die stoel, maar daar stoor ik mij nog het minst aan. Het is vooral de scène waarin je ziet wat de follower doet met zijn slachtoffer. Dat had van mij dus ook een mysterie mogen blijven. En wat doet het nou eigenlijk? Ik kan het niets eens omschrijven. Het ziet er vooral belachelijk uit en dat is erg jammer. Maar ik ga net als jij de film weer is kijken binnenkort. It Follows is typisch zo'n film die het voornamelijk moet hebben van hetgeen wat je niet ziet, i.p.v. wat je wel ziet.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ik kon hier zelf niet echt veel mee...

Op een paar spannende shots na vond ik It Follows wel een beetje tegenvallen. Mitchell heeft mijn zijn indie socialdrama debuut nog wel een prima film afgeleverd en besloot bij de horrorkant te gaan snoepen. Hij houdt het retrogehalte in zijn achterhoofd, oude en nieuwe technologie worden gecombineerd en ook qua soundtracks wil hij lonken naar de horrorfilms van de jaren 70 of 80... maar toch vond ik die soundtracks veelste intens en storend. Ook het horrorgedeelte... ik wist niet echt wat ik ermee moest. De zogeheten zombies kwamen in mijn ogen veelste amateuristisch en losjes over waarbij ik maar weinig geraakt werd. Dat het plot geassocieerd moet worden met het besmettingsgevaar van een SOA is opzich nog wel leuk bedacht... Maar dan nog... Ik kon de link maar niet voelen noch leggen.

Erg jammer want ik had hier vrij veel van verwacht. Misschien moet het aan mij liggen... Ik ben toch wel ook echt een fan van retrofilms; The House of The Devil was bijvoorbeeld fantastisch... Maar hier kon ik helaas in dat optiek niet echt bekoord worden.

avatar van Imane10

Imane10

Jezus, dan heeft een film een hoge score en is het 3 x niks! waar moet ik beginne... ontzettend langdradig en vergezocht. De kijker werd continu met de soundeffects misleid.. dan gebeurde er uiteindelijk niks en dan misschien 3 x in de film had je opeens een knallend geluid en (gewoon een onbekende persoon) tevoorschijn op je beeld, nou kicke! Dus niet...

Het meisje is in de war, je raakt het beu constant dat heen en weer gezwerf. Heel vaag, ze probeerde het mysterieus te maken maar je interesse vervaagt gedurende de film want de gesprekken en acties bleven kalm..... eentonig... SAAI!

nee, niet mijn soort film. Die camera richt letterlijk op elk stofje nou dan hou je t maar voor gezien!

avatar van dr channard

dr channard

Had er ook meer van verwacht. Coole soundtrack dat wel.

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

It follows is een moderne mix van The Ring, Invasion of the body snatchers en Nightmare on Elm Street. De film kent een vrij zwak script, maar kan veel goed maken met de score en de sfeer. Vanaf het begin voel je de dreiging en wordt je als kijker ook paranoia. Gaandeweg is het een wat flauwe zoektocht en is het toch een teleurstelling dat er niet meer uitkomt. It follows is dan wel een goed gemaakte horrorfilm, maar het is ook niet meer dan dat. De cast doet het niet slecht, maar ze zullen toch andere rollen moeten spelen als ze in de kijker willen blijven. Nog jong natuurlijk, dus wie weet.

De film blijft een indrukwekkende film en lijkt wel een cult horror te worden. Een simpel verhaal en middelmatige acteurs. Maar toch lukt de regisseur er in om het spannend te maken en een paranoia op te bouwen. Vooral de muziek is hier zeer passend en tilt de film wat hogerop. Deze zal ik om de tijd nog wel eens op zetten. En moest ik de vinyl met de muziek vinden, komt die mooi in mijn collectie.

avatar van Jokkie

Jokkie

De soundtrack wow. Wat een sfeer zit er in de film, haast tot geen jumpscares waar ik eindelijk een keer blij mee ben

avatar van Dievegge

Dievegge

Goede horror moet het niet hebben van een snelle opeenvolging van jump scares, maar van een zorgvuldig opgebouwde sfeer. Er zijn stille momenten met getsjirp van krekels. De elektronische muziek is traag en atmosferisch, geïnspireerd door synthesizerklanken uit de jaren '80. Geklop op een deur en elektronisch slagwerk staan voor toenemende dreiging.

Trage pan shots en tracking shots passen bij het thema van langzaam naderend gevaar. Door het gebruik van een groothoeklens lijken figuren op de voorgrond groter, terwijl er toch veel achtergrond te zien is, een beetje als in een bolle spiegel. Bekeken worden staat centraal, beginnend met die twee buurjongetjes die Jay bespieden van achter een struik. Vaak wordt er door een ruit gefilmd of in een spiegel. Het water van het zwembad, het meer en de waterkraan kan symbool staan voor dromen. Het geheel voelt aan als één grote nachtmerrie. Dat Jay op blote voeten rondloopt zonder dat ze vuil worden, versterkt deze gedachte.

Maika Monroe gebruikt spastische bewegingen en verwrongen lichaamshoudingen. Haar opgetrokken schouders varraden een innerlijke spanning. Jay komt sociaal en levenslustig over, maar ze is ook een onzekere tiener die pillen slikt.

De rode bal als symbool voor gevaar doorbreekt de traagheid. Het meest lugubere beeld komt vroeg: het meisje met het achterovergebroken been. Was zij de eerste poging van Jeff (alias Hugh) om de vloek door te geven? De enige echte jump scare is wanneer de achterkant van die kast opengebroken wordt, waarna Jay naar haar zus kijkt als in een spiegel. Verder zit het griezelige vooral in details, zoals die grassprietjes op Jays knie, die lijken op snijwondjes ten gevolge van automutilatie.

Op het bordes spelen de tieners het kaartspelletje Old Maid. Dit is een variant van zwartepieten of piekenzot jagen, waarbij je de slechte kaart door moet geven aan iemand anders, net als het kwaad hier. De zus let niet goed op, want ze zou twee identieke kaarten kunnen afwerpen. Het meisje op de fiets zou Jay kunnen zijn.

Het kwaad vertoont zich in verschillende gedaanten, onder andere de Old Maid, een reus van 2.27 m en de wellicht overleden vader, die eerder op foto's te zien is. Zo gevaarlijk is het niet eens, want je kunt gemakkelijk wegvluchten. Het einde is dubbelzinnig. Drie verklaringen zijn mogelijk: ze hebben het monster gedood in het zwembad, Paul heeft het doorgegeven aan een prostituee of ze hebben besloten het om beurten aan elkaar door te geven. In het laatste geval zouden ze in de slotscène achtervolgd worden door die man op de achtergrond.

Dankzij de symboliek, de sfeerschepping en de meerlagigheid is dit een recent hoogtepunt in het horrorgenre.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Nee, een klassieke horrorfilm is ‘It Follows’ allerminst. Wie goed oplet zal ongetwijfeld wel de knipogen naar de jaren 80 opmerken, maar de tijd dat een creep met een hockeymasker een dom blondje achterna holt lijkt ver achter ons te liggen.

David Robert Mitchell houdt het aantal jump scares relatief beperkt, al betekent dit niet dat je een gezellige filmavond te wachten staat. Mij maak je niet wijs dat Mitchell helemaal lekker is in zijn bovenkamer.

Met ‘The Myth of the American Sleepover’ bewees de regisseur al dat hij sfeervolle plaatjes kan schieten. In ‘It Follows’ koppelt hij daar een intrigerend – lees: fucked up – verhaal aan dat je 100 minuten lang aan het scherm kluistert.

Betekent dit dan dat wie hier kennismaken met ‘Horror 2.0’. Nee, dat nu ook weer niet. Zo ongeveer halverwege wordt duidelijk dat het concept toch vooral een gimmick is en dat de film voorts nog weinig écht verrassends in petto heeft.

Origineel, sfeervol en spannend. Alleen verschiet de film zijn kruit misschien wat te snel. 3.5*

avatar van illymens

illymens

Film over een erg vervelende SOA. Meer niet.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

illymens schreef:

Film over een erg vervelende SOA. Meer niet.

Jurassic Park is een film over wat dinosaurussen. Meer niet.