Genre: Horror / Mystery
Geregisseerd door: David Robert Mitchell
Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary
Releasedatum: 23 april 2015
Plot It Follows
"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."
Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.
Jay Height
Woman with Groceries
Annie's Father
Neighbor Boy
janneke101208
Het is maar hoe je er tegen aan kijkt, echte klassiekers zoals What Ever Happened to Baby Jane?, Network, Ace in the Hole, Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, Short Cuts, Jeremiah Johnson, Sorcerer, Magic, en zo kunnen we honderden titels opsommen zijn nog nooit voor de nederlandse markt op DVD en BD verschenen. Dan ben ik blij dat via een omweg we toch nog van deze klassiekers met subs kunnen genieten omdat distributeurs Nederland als klein land niet zien zitten.
Zeker waar, als de dvds niet uitgekomen zijn in het Nederlands, dan is er natuurlijk ook geen andere optie als downloaden (tenminste, niet als je ze in een versie wilt kijken met Nederlandse ondertiteling. In zo'n geval begrijp ik het ook wel. Maar er zijn ook zoveel dvds die wél "in een normale Nederlandse versie" zijn uitgekomen die gedownload worden. Zo zonde vind ik dat. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk moet ieder voor zich weten hoe en op welke manier hij/zij zn films kijkt, maar ik denk dat er niet te ontkennen valt dat er door downloaden een hoop stuk gemaakt wordt. Kijk maar eens naar free record shop bijvoorbeeld. 9 van de 10 zijn er gesloten. Er zijn nog maar zo weinig winkels die films verkopen.. Misschien ben ik dan heel ouderwets hoor, maar ik vind dat gewoon jammer. Ontzettend cliché misschien, ik weet t, maar n beetje filmliefhebber kijkt z'n films gewoon origineel op dvd. Tenzij de film inderdaad niet in Nederland verschenen is, dan is het inderdaad een ander verhaal. Maar ach, dit is mijn mening!
handelaar
Daar ben ik het wel met je eens, het is de ondergang van de videotheek geworden (bestaan ze nog wel?).
Mij gaat het om de classics die om een of andere redenen hier niet in nederland op DVD en BD willen verschijnen. Het is toch te gek dat bijv. de beste film van Jane Mansield 'The Girl Can't Help It' hier nog nooit is uitgebracht. Tja dan ben ik blij dat via een omweg we toch nog van zo'n oudje kunnen genieten met vertaling. Waarom de beste horror van 2014 niet met subs hier wordt uitgebracht is wederom zo'n raadsel.
Devoo
Een horror om bij te watertanden. De film moet het niet hebben van gore of flauwe jump-scares, maar hier wordt effectief een griezelig sfeertje neergezet die nog eens extra versterkt wordt door de muziek en geluidseffecten. De constante dreiging vind ik erg knap. Je weet nooit helemaal zeker wie 'echt' is en wie de achtervolger.
Enkel het einde vond ik wat jammer. De regisseur breekt hier met de regels die hij zelf had vooropgesteld en 'het' doet plots allemaal dingen die hij normaal niet zou doen. Vond ik een spijtige ontwikkeling in een anders schitterende horror.
(verwijderd)
Interessante film! Het sfeertje van de film matcht wel met die van de cover: technologie van nu in een oldskool jasje.
Allereerst zag ik eindelijk weer een audiovisueel plaatje met zo'n heerlijk typisch Amerikaans buurtje. Dit kan ik altijd waarderen.
Het verhaal is wat twijfelachtig. Had toch wel graag een gesloten einde gezien. Ik ben sowieso geen horror fan maar de constante dreiging hier beviel me wel. Ik kan dit verhaal maar niet echt beoordelen als geheel moet ik helaas concluderen.
De cast was naar behoren, Maika Monroe heeft mij nog een grotere fan gemaakt na ook al haar optreden in het meesterlijke The Guest. Ze hebben ook wel wat overeenkomsten waar ik erg van kan genieten. Volgens kenners hier een soort van 'eighties thriller'? Leg uit.
frolunda
Wat betreft verhaal en acteerwerk niet echt een bijzondere rolprent maar de typische 80's sfeer,het zowel prachtige als desolate camerawerk en de briljante soundtrack tillen It follows ver uit boven het niveau van de gemiddelde horror film.Goed.
TornadoEF5
Het moet toch niet veel gekker worden.
- Nightcrawler;
- Lone survivor;
- Under the Skin.
En nu ook it Follows.
Het zijn allemaal films die wel een Nederlandse bioscooprelease hebben gekregen maar vervolgens niet in Nederland op dvd/blu ray zijn uitgekomen. Wat is dat toch de laatste tijd!?
Ik kan er over meespreken. Echt verschrikkelijk. En ik wil hem eigenlijk wel graag met Nederlandse subs, want hoewel ik heel goed Engels kan is het iets relaxter om te volgen met NL subs, en dan kan ik tenminste met anderen er ook eens naar kijken.
(verwijderd)
TornadoEF5, ik heb It Follows gewoon met NL subs hoor. Wel extern in vorm van een .SRT bestand.
baspls
"It could look like someone you know or it could be a stranger in a crowd. Whatever helps it get close to you."
Naar It Follows was ik al langere tijd benieuwt (met name omdat John Carpenter de film op internet aanbeveelt), maar het kwam er steeds maar niet van om hem te bekijken. Vandaag ben ik vrij en ik had wel even zin in een horror-filmpje, dus heb ik hem dan eindelijk bekeken.
Na een afspraakje met haar nieuwe vriendje word Jay over achtervolgt door een vreemde kracht. Het schijnt dat ze 'iets moet overdragen' maar samen met haar vrienden slaat ze op de vlucht. Eerst gelooft niemand haar, maar de gevolgen van de stalkers zijn uiteindelijk niet meer te negeren.
Qua plot is het niet echt mijn soort Horror-film, maar het verhaaltje is wel mysterieus en redelijk innovatief. Het tempo had wat beter gekund, want hoewel de film goed opgang komt vond ik het einde net wat slordiger.
Visueel is It Follows mooi gedaan. De cinematografie is goed (Anamorphic formaat heeft altijd pluspunten bij mij) en mooie smooth camer-bewegingen. De muziek van Rich Vreeland vond ik ook erg sterk. Had af en toe echt die John Carpenter-sfeer en mooie analoge suspense-klanken.
Ook een leuk dingetje in de film is dat een beetje in het midden wordt gelaten in welke tijd het zich afspeelt. Oude tv's, oude auto's, oude interieurs, oude foto's, oude bioscopen maar wel mobieltjes, moderne auto's en een smart-phone-achtig ding. Volgens de regisseur is het om de illusie van een droom te wekken.
Alles bij elkaar vond ik It Follows een leuke film om gezien te hebben en voor moderne horror zeker niet slecht. De film is best spannend en heeft af en toe een fijn sfeertje. David Robert Mitchell heeft ook gezegd dat John Carpenter en George A. Romero zijn belangrijkste inspiratie waren voor de film.
VanRippestein
Erg sfeervol en goed concept ook. Simpel en krachtig. Goed acteerwerk van Jay (Monroe?) ook en een erg effectieve soundtrack. Wat mij er van weerhoud dit een topper te vinden zijn de hier-en-daar shitty spektakel-momentjes, want de film is op zn best als je niet helemaal weet wie en waar, en die dreiging voelt. De finale viel me ook tegen om die reden, te groots en daarom uit de toon.
PEN15
Iemand die ik volg op YT had deze film verkozen tot beste film van 2015. Niet zozeer als beste griezelfilm, maar van alle categoriën van dat jaartal dus ook boven Star Wars en Mad Max. Daarbuiten barst het web uit zijn voegen van de uitzinnige beoordelingen. Hierdoor MÓÉST ik het per sé zien.
Nou eh..het is zeker vaker met andere films ook tegengevallen, daarbij doe ik maar alsof mijn neus bloedt en ga ik fluitend weer verder, maar dit vind ik vreselijk overgewaardeerd. Het ergste vind ik nog dat het geen film is die de tijd doet wegvliegen. Ik zat almaar van verveling te kijken op de resterende tijd, elke minuut leek uit driehonderd seconden te bestaan. Wat deze film mi fout doet is dat alle shots die kort hadden gekund te lang maakt en alle shots die wat langer hadden gemogen te kort in beeld brengt. En wat ik ook kostelijk vind is dat hier gerept wordt over een unieke film, maar tegelijkertijd het verhaal in verband gelegd wordt met Halloween, Nightmare on Elmstreet, Invasion of the Body Snatchers, Ring en wat nog meer niet. Hahaha dan is het niet meer zo uniek, hoor!
Het verhaal deed me in eerste instantie denken aan die film met Meg Foster in de hoofdrol die op het nippertje de dood overleeft en haar ziel al enkele momenten in het hiernamaals was waar zij gezichten zag van schimmen die haar in de wereld van de levenden kwamen achtervolgen om alsnog het karwei te voltooien. Het sterke punt van die film vond ik nadat ze dacht alle vijf achtervolgers te hebben verslagen, van de laatste bleek dat hij gewoon gestoord was en niet tot de echte achtervolgers behoorde. Hierdoor moest ze alsnog vrezen voor die laatste achtervolger. Ik weet de titel niet meer en eigenlijk ook niet zeker of dat Meg Foster was geweest...
john mcclane 2
het duurt even voordat je er in zit
maar als hij er eenmaal inzit voel je dat het mis gaat.
Eerst nog wat subtiel,rustig vormgegeven.
Maar de spooky scene's zijn een goede toevoeging.en geeft het een wat aparte balans.
Wel een uitschieter in het middelmatige afgelopen horror seizoen . Maar die was dan ook niet zo best,van wat ik heb meegekregen.Maar das uit het blote hoofd,kan me vergissen.
De 80's soundtrack is leuk.
net aan 3,5 *
ikkegoemikke
"This thing.
It's going to follow you.
Somebody gave it to me.
And I pass it to you."
Dit was nu eens een film waar ik enorm naar uitkeek. Als horror fanaat die steeds op zoek is naar films uit dit genre die qua originaliteit en sfeer anderen ver achter zich laten (zoals “He never died”, “Goodnight Mommy”, “The Babadook” en “Spring”) , werd me deze door velen aangeraden. Het feit dat de hype over deze film buiten alle proporties was, zorgde ervoor dat de verwachtingen bij mij hooggespannen waren. Voldeed “It follows” aan de hoge verwachtingen. Gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet. Het feit dat ik na de film eventjes buiten een luchtje ging scheppen en bij het terug naar binnen gaan eventjes over mijn schouder keek met het gevoel dat ik werd bespied, betekent dat het qua sfeer wel dik in orde was. Anderzijds was het niet echt creepy en voelde het eerder aan alsof ik naar een ridicule voorlichtingsfilm had gekeken.
De associatie met seksueel overdraagbare aandoeningen is snel gemaakt. Het enige verschil is dat het zich hier niet beperkt tot de verspreiding van microscopisch kleine cellen die ervoor zorgen dat je vreselijke aandoeningen krijgt of erger. De dodelijke seksuele aandoening, dat zich ook verspreidt van de ene op de andere door besmetting, wordt in “It follows” voorgesteld door zich langzaam voortbewegende en soms toch redelijk angstaanjagend en luguber uitziende individuen. De gedaante die “It” aanneemt is willekeurig. Van totaal onbekend tot iemand uit je nabije kennissenkring. Het enige waar de besmette persoon voor moet zorgen, is dat hij of zij er niet mee in aanraking komt. Een gewisse dood is het eindresultaat, waarna “It” zich vervolgens richt op de vorige in de lijn van besmette slachtoffers.
Het begin van de film was zeker geen ontgoocheling. Om eerlijk te zijn was dit in zekere zin zelfs briljant te noemen. Een verwarde tiener die paniekerig wegrijdt en tenslotte ergens aan een strand nog een laatste telefoontje pleegt met haar ouders om afscheid te nemen. Het eerstvolgende beeld is een gemolesteerd lichaam. De toon was gezet en mijn verwachtingen bleken ingelost te worden. Dacht ik. Want naarmate de film vorderde, bleef de sfeer wel onheilspellend waarbij je bleef zitten met een onaangenaam gevoel. Maar echt spectaculair angstaanjagend is het nu ook weer niet. Erger nog. Naarmate dat de film vorderde, stapelde de dommigheden zich op. Zo vond ik het slotstuk erbarmelijk slecht en dom. En men kon er weer niet aan weerstaan om te eindigen op de meest clichématige wijze. De enige die nog in staat is om zijn hersencellen in te schakelen is Paul (Keir Gilchrist). Zijn oplossing is tegelijkertijd doeltreffend als doodsimpel.
Maar sfeer is er in overvloed. Dat constant gevoel van dreiging, doet je terugdenken aan de betere horrorfilms uit de jaren 80 zoals “Halloween” of “Friday the 13th”. Het enige verschil is dat het nu niet gaat over een doorgedraaide psychopaat met een blinkend scherp mes, maar iets bovennatuurlijks. Een soort sluipende ziekte. Ook de soundtrack met opzwellende synth-muziek en gekende geluidseffecten deden denken aan de films van die periode. Zelfs attributen uit die tijd werden hier gebruikt. Alhoewel ik soms de indruk had dat er twee tijdperken werden vermengd (een zwart-wit TV en een e-Reader). Ofwel waren de personages aanhangers van vintage interieurdesign. Qua originaliteit scoort “It follows” enorm hoog. Maar qua uitvoering mocht het griezelgehalte toch wat hoger zijn. Misschien zouden ze deze film beter gebruiken als voorlichtingsfilm voor de jeugd van tegenwoordig.
frolunda
Het moet toch niet veel gekker worden.
- Nightcrawler;
- Lone survivor;
- Under the Skin.
En nu ook it Follows.
Lords of salem
Wolfcreek 2
Bone tomahawk
It follows had ik ook graag aan mijn collectie toegevoegd.
AC1
De opzet is briljiant en zo simpel. Je kijkt constant naar de achtergrond. Voorlopig 7/10.
marciee
Film was goed te volgen! Een spannende en vermakelijke film. Niet een spetterende horror, maar wel genoeg spanning. Verwacht geen ranzigheid. Voor mij 3,5*
arno74
Een tijdje terug gezien. Vond het op zich wel aardig, maar wel erg cliché, niet alleen qua verhaal maar ook wat de manier waarop het gebracht wordt betreft, dat zijn toch wel de grootste minpunten, de situatie inbegrepen waarin zoals gebruikelijk bij een slasher ze een voor een het loodje leggen, en ook nog op zowat dezelfde wijze waardoor het een herhaling van zetten wordt. Niets vernieuwends en dus niets wat ik niet eerder heb gezien. Daarom hou ik het op een 2,5*. Ik begrijp dus de vele lovende (professionele) recensies en prijzen niet, zwaar overhyped voor mijn gevoel. Is ook goed te zien aan de stemhistorie waar het in drie maanden tijd rap naar beneden is gezakt.
TornadoEF5
Waar kan ik dit eigenlijk kopen? Is er geen blu-rayversie uitgebracht in NL/BE?
Zwolle84
Waar kan ik dit eigenlijk kopen? Is er geen blu-rayversie uitgebracht in NL/BE?
In NL is hij alleen op dvd uitgebracht. Engeland heeft hem wel op blu.
TornadoEF5
Is er nog een kans dat dit zal veranderen in de toekomst. Best vervelend eigenlijk... . Moet ik hem weer ergens op Amazon gaan kopen (kan beter Nightcrawler er ook bij gaan kopen). Nog films die men niet op BR hier bracht?
Zwolle84
Kans lijkt me klein. Gebeurt helaas steeds vaker. Gelukkig zijn de Britse uitgaven van Zavvi.nl (gratis verzending) meestal goedkoper en mooier dan de Nederlandse.
TornadoEF5
10 euro best nog goedkoop inderdaad. Heb het besteld. Ik heb wel zin om Maika nog eens aan het werk te zien
notsub
It Follows heeft het gewoon niet. Het concept komt nergens uit de verf, op een paar aardige scenes na dan. Het probleem is vooral dat het maar in cirkels blijft bewegen en nergens naar toe gaat. Daarnaast blijven de vaagheden zich opstapelen en had ik na afloop het idee dat ik de eerste twintig minuten nog de meeste lol had. De aanzet was best een goed idee, de verdere uitwerking verzandde in een overdaad aan herhalingen.
Chainsaw
Berichten verplaatst naar Filmdragers en apparatuur > Winkels en webshops > Zavvi.nl
Redlop
Sterk creepy begin maar zakt vrij snel naar matig niveau.
voskat
Wat doet 'het' dan opeens anders volgens jou?
wendyvortex
En voor degenen die al ietwat paranoide zijn aangelegd al helemaal een garantie om vannacht maar een lampje aan te laten in de slaapkamer .... en een strijkijzer mee naar bed te nemen.
Tamelijk originele horrorfilm die weliswaar iets ademt van Japanse horror-golf uit het begin van deze eeuw. Echter, zo vaak worden we niet meer aangenaam verrast door films uit het horror-genre en deze mag bij het kleine stapeltje aanraders.
tbouwh
It Follows is een fenomenale genrefilm. Regisseur David Robert Mitchell nam een origineel uitgangspunt (gedeeltelijk gebaseerd op nachtmerries die hij had als kind), en verwerkte het tot een prachtig sfeerstuk. Van de horror moet dit werk het nog niet eens zozeer hebben. Veel meer schuilt de kracht van It Follows in het sterke kleurgebruik, de verrassend goede cinematografie en het voyeuristisch aandoende camerawerk. Daarnaast speelt Mitchell met terugkerende locaties, props en de diverse seizoenen (meerdere soorten kleding passeren de revue, maar alle sets lijken de tieners even comfortabel te zitten).
Net op het moment dat je vreest dat het scenario toch iets te conventioneel gaat blijven, volgt de knappe twist aan het einde. It Follows is veel meer dan een simpele tienerhorror, en hoofdrolspeelster Maika Monroe stijgt boven zichzelf uit. Gestileerde pracht zoals ik het graag zie.
Ruim 4*

Vijf moderne horrorfilms die het niet hoeven te hebben van jumpscares

The Devil and Daniel Johnston

Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley's Island of Dr. Moreau
Documentaire, 2014

Dear Zachary: A Letter to a Son about His Father
Documentaire / Biografie, 2008
strandjachtbovennatuurlijkvriendenvisiontienermeisjeschooldetroit, michigankwaadaardigvoyeurismeyoung adultfollowedstd