• 9.378.621 stemmen

Geregisseerd door: David Robert Mitchell

Met onder meer: Maika Monroe, Keir Gilchrist en Jake Weary

Releasedatum: 23 april 2015

Plot It Follows

"It doesn’t think, it doesn’t feel, it doesn’t give up."

Voor de 19-jarige Jay zou de herfst moeten bestaan uit school, jongens en weekendjes aan het meer. Maar na een schijnbaar onschuldige seksuele ervaring wordt ze plots geplaagd door visioenen en nachtmerries. Ze heeft constant het gevoel dat iemand, of iets, haar achtervolgt. Wanneer de dreiging toeneemt moeten Jay en haar vrienden proberen te ontsnappen aan de gruwelijkheden die hen op de hielen zitten.

Zwolle84

Tip voor de artwork geeks onder ons: de UK blu-ray heeft een érg gave reversed sleeve!

The Director schreef:

Naar mijn mening zwaar overgewaardeerd, ik snap dan ook totaal niet dat deze productie zulke goede recensies krijgt.

Wat vond je er zelf zo slecht aan dan?

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

It Follows heeft een plekje gekregen in de Top 25 met de beste Horror films van de jaren '10:

Halloween Horror Top 25 jaren '10

avatar van Pim1993

Pim1993

Tegenvaller! Traag behouden doch mysterieus plaatje. Had veel en veel meer ingezeten.

avatar van DiDa

DiDa

Er zit ook veel meer in dan jij denkt....

avatar van Boeikens

Boeikens

Niet wat ik had verwacht...

De prent is ergens wel origineel en biedt redelijke mysterie en spannende momenten doch spijtig genoeg ook evenveel momenten waar het allemaal weer wat wegzakt in trage en eerder saaie stukken.

Het acteren is best ok en de mysterieuze dreiging, als ze er dan komt, ook best weergegeven maar in z'n geheel gebeurt er te weinig, geen actie, zelden spannend en persoonlijk had ik vooral graag wat gore gehad, iets waar ik na de openingsscène toch op had gehoopt...

Zwolle84

Na de bios heb ik hem nu ook thuis op blu-ray gezien: score blijft staan (ook al waardeer ik de laatste maanden strenger) en hij stijgt in m'n jaarlijst.

Fijn dat er nog steeds horrorregisseurs met het hart op de juiste plek zijn. It Follows neemt lekker z'n tijd en is daardoor veel effectiever dan de jumpscaresvehikels van vandaag de dag. Wat me bij deze herziening opviel t.o.v. de vorige keer was het zeer sterke camerawerk, er zitten zoveel gave wijde shots in waar je vaak zelf op zoek gaat naar it. Ook klinkt de film fantastisch op m'n vrij simpele Onkyo 5.1-systeem.

Deze gaat definitief in m'n lijst met favoriete horrors.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Ik heb hem ook in de bioscoop gezien en nu juist thuis herzien. Spannende film en sublieme soundtrack. Doch blijf ik van mening dat hij iets te lang duurd, soms gaat echt de vaart er wel uit. Jammer, maar er zitten zeker spannende scènes tussen. Ook heel blij dat de sex scènes erg subtiel gebracht zijn. Klasse!

avatar van 1311811

Een originele in zijn soort! Lekker retro, een prima cast, weinig tot geen clichés (verwacht je nog wel eens in een dergelijke film), maar vooral, niet voorspelbaar...mede dankzij het gegeven en de invulling van 'het'. Toch een helaas, doordat we het ontstaan van 'it' (Boy meets girl in the club. What girl? What's her past?) niet te weten komen. Een prequel?

avatar van Glacius

Glacius

Boeikens schreef:

Niet wat ik had verwacht...

Je beoordeelt een film dus voornamelijk op wat er NIET in zit?

avatar van mikey

mikey

Ik wel!

avatar van Boeikens

Boeikens

Glacius schreef:

Je beoordeelt een film dus voornamelijk op wat er NIET in zit?

Iedereen bekijkt beoordeelt een film vanuit zijn referentiekader en als dat wat ik van een genre verwacht niet aanwezig is en de film er naar mijn smaak zo onderuit haalt lijkt me dat logisch, ja.

De traagheid, saaie en monotone momenten, wegebbende spanning zijn voor mij in dit genre Not Done en als een openingscène me dan nog iets voorschotelt wat ik al helemaal niet meer zal te zien krijgen dan is het voor mij helemaal over.

Gelukkig hebben de mensen niet allemaal dezelfde smaak en vindt zo elke film wel ergens een liefhebber

avatar van Glacius

Glacius

mikey schreef:

Ik wel!

Vreemd, ik beoordeel de kwaliteit van wat er wel te zien is. Dat impliceert natuurlijk dat er iets kan ontbreken (in termen van kwaliteit), maar ik ga geen opsomming maken van wat datgene wat er niet te zien is. "Geen gore in de film" vind ik dus een vreemd argument, maar so be it, I guess... (Alsof je het jammer vindt dat er geen weerwolven in de film aanwezig zijn)

avatar van 1311811

Glacius schreef:

Die opsomming maak je in het onderbewustzijn wel, maar voor de rest? Dit (sub)genre heeft voor mij absoluut geen gore nodig, al kunnen de meningen daarover verdeeld zijn en wordt misschien de suggestie gewekt in het begin.

avatar van tommycool98

tommycool98

Niet super eng maar wel spannend en origineel verhaal.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Zichzelf veel te serieus nemend voor een horror-film over een SOA-spook. Of nou ja, als je het natuurlijk horror mag noemen, want met metaforen en originele camera-standpunten wordt een heleboel diepgang gesuggereerd. Visueel geniale vondsten worden te vaak afgewisseld met goedkope jump scares of trage momenten die nergens toe leiden. Flinterdunne personages komen nauwelijks uit de verf in een plot dat weinig aandacht heeft voor logische karakterontwikkeling. Eigenlijk is de entiteit waar het om draait eng noch interessant, maar vooral een geforceerd middel om een andere draai aan geijkte genreconventies te kunnen geven. Allemaal minpunten waar humoristische zelfrelativering van het gekke uitgangspunt in ieder geval tot een meer plezierige kijkervaring zou leiden.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Zwolle84 schreef:

Wow

avatar van IH88

IH88

“It could look like someone you know or it could be a stranger in a crowd. Whatever helps it get close to you.”

It Follows heeft zeker een origineel uitgangspunt maar een interessante of enge film levert het niet op. Het begin is wel erg goed en de film heeft een lekkere onheilspellende sfeer die nog eens wordt versterkt door de mooie cinematografie, goede acteerprestaties en passende muziek. Je weet net zo weinig over "It" af als Jay en dat zorgt ervoor dat je goed in de film zit en echt meeleeft. Zodra de vrienden van Jay mee gaan helpen om "It" te verslaan gaat het bergafwaarts. Het onheilspellende gevoel en de spanning ebt langzaam weg en dat de film nooit echt spannend wordt wreekt zich hier. Dat de andere personages niet bijster interessant zijn helpt ook niet. Het laatste gedeelte in het zwembad is zelfs lachwekkend en waarom het wezen nu verslagen is (of waarom ze denken dat het verslagen is) is mij een raadsel. Het einde is dan wel weer goed gedaan.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Een film met twee gezichten. Sommige stukken zijn wel spannend en hier en daar zelfs wel angstaanjagend, maar er zitten ook veel stukken in die dan weer wat saai zijn. Het is de makers niet gelukt om de spanning er continu in te houden (ook tijdens de momenten dat ze niet achtervolgd worden door "het"). Dat is jammer, want dat zorgt ervoor dat het tussen de achtervolgingsscenes in steeds wat inzakt.

Wel een redelijk origineel concept, maar de uitwerking had naar mijn mening beter gekund.

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Een horrorfilm die het net even anders doet: dat valt, zeker in dit genre, te prijzen. Toch is It Follows het voor mij allemaal net niet, daar waar het goede punten kent. Cameravoering in dienst van de sfeer en spanning, het uitgangspunt/plot en vooral de muziek zijn goed. Maar in z'n totaliteit is de film simpelweg niet memorabel (lees: eng en angstaanjagend) genoeg. Komt nog eens bij dat de finale bijzonder matig is uitgewerkt.

Al met al nog steeds een welkome film die het kijken waard is.

Krap 3*.

avatar van Leno

Leno

Geslaagde horrorfilm die wat uit de toon valt door het bespottelijke gegeven, dat zich uitstekend leent voor een komische insteek, maar juist erg serieus wordt gebracht. De suburb setting is sterk en Monroe doet het aardig. Op een gegeven moment heb je wel zoiets van 'snap je het nu nog niet' en blijft de film even wat haperen. Echt eng wordt het niet, wel best spannend. Denk overigens wel dat een komische insteek beter had gepast, maar ligt ook weer (te veel) voor de hand misschien.

avatar van Jamie161711

Jamie161711

Een van de beste horrorfilms die ik al gezien heb, zeer goeie camerstandpunten, luide dreigende soundtrack.

Aangename verrast door deze film

Zwolle84 schreef:

Deze gaat definitief in m'n lijst met favoriete horrors.

Duidelijke en goede recensie! Ik zie alleen dat jij hem thuis al op blueray hebt. Mag ik vragen hoe je daar aan bent gekomen? En is het een Nederlandse versie? Ik zie m namelijk wel staan op bol.com maar dat is dan import zonder Nederlandse ondertiteling. En mijn Engels is nou niet echt geweldig zeg maar ;p iemand enig idee wanneer hij hier op dvd uitkomt?

janneke101208 schreef:

Dank je!

Ik heb de Engelse blu-ray, die heeft geen Nederlandse ondertiteling. Ik heb geen idee of hij in Nederland uitkomt, zie ook niets bij de verwachte releases staan.

Het moet toch niet veel gekker worden.

- Nightcrawler;

- Lone survivor;

- Under the Skin.

En nu ook it Follows.

Het zijn allemaal films die wel een Nederlandse bioscooprelease hebben gekregen maar vervolgens niet in Nederland op dvd/blu ray zijn uitgekomen. Wat is dat toch de laatste tijd!?

FilmMuziekFanaat schreef:

Het moet toch niet veel gekker worden.

- Nightcrawler;

- Lone survivor;

- Under the Skin.

En nu ook it Follows.

Inderdaad! Erg frustrerend hè? Ik weet niet hoelang bovengenoemde films op it follows na al uit zijn? Soms kan er anderhalf jaar overheen gaan voordat er een film op dvd/blu-ray uitkomt.. laten we dus hopen dat dit alsnog gebeurd!

avatar van handelaar

handelaar

gelukkig ze we tegenwoordig handig genoeg om een import dvd van subs te voorzien zonder maar iets van de kwaliteit, menu's, etc. in te moeten boeten.

avatar van Halcyon

Halcyon

En dan maar zeuren dat er zoveel gedownload wordt...

Halcyon schreef:

En dan maar zeuren dat er zoveel gedownload wordt...

Helaas wordt de boel daarmee kapot gemaakt ja.. ben benieuwd hoelang de dvds/blurays blijven bestaan...

avatar van handelaar

handelaar

Het is maar hoe je er tegen aan kijkt, echte klassiekers zoals What Ever Happened to Baby Jane?, Network, Ace in the Hole, Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, Short Cuts, Jeremiah Johnson, Sorcerer, Magic, en zo kunnen we honderden titels opsommen zijn nog nooit voor de nederlandse markt op DVD en BD verschenen. Dan ben ik blij dat via een omweg we toch nog van deze klassiekers met subs kunnen genieten omdat distributeurs Nederland als klein land niet zien zitten.