• 10.586 nieuwsartikelen
 • 161.797 films
 • 10.108 series
 • 29.667 seizoenen
 • 613.352 acteurs
 • 192.949 gebruikers
 • 8.966.934 stemmen
Avatar
 
banner banner

Hva Vil Folk Si (2017)

Drama | 106 minuten
3,55 85 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 106 minuten

Alternatieve titel: What Will People Say

Oorsprong: Noorwegen / Duitsland / Zweden

Geregisseerd door: Iram Haq

Met onder meer: Maria Mozhdah, Adil Hussain en Ekavali Khanna

IMDb beoordeling: 7,4 (5.868)

Gesproken taal: Engels, Noors en Urdu

Releasedatum: 20 september 2018

 • On Demand:

 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Hva Vil Folk Si

"Sent to a country she's never known… she must risk everything to break free."

De 16-jarige Nisha leeft een dubbelleven. Thuis bij haar familie is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze met haar vrienden is, is ze een doodnormale Noorse tiener. Als haar vader haar met haar vriend in bed betrapt, botsen haar twee werelden plots. Om een voorbeeld te geven besluiten haar ouders haar te ontvoeren en haar bij familie in Pakistan onder te brengen. Hier, in een land waar ze nog nooit is geweest, is ze gedwongen zich aan te passen aan de cultuur van haar ouders.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13232 berichten
 • 3884 stemmen

Sociaal wenselijk gedrag: is dat je aanpassen aan wat de meerderheid wil of je aanpassen aan dat je denkt wat de meerderheid wil? Zolang je met z'n allen dat blijft volhouden ontstaat er nooit enige vooruitgang, altijd bang voor je omgeving. Iets dat ik bij immigranten nooit heb begrepen. Je kiest ervoor weg te gaan uit je eigen land voor een betere toekomst in een wereld met andere waarden, om vervolgens wel in je conservatieve koepel te blijven, bang om verstoten te worden. Maar vergeten dat je, als je je daarvan losmaakt, waarschijnlijk wel wordt opgenomen door veel mensen in die nieuwe wereld. Althans, dat lijkt deze film wel te suggereren dat men vooral bang is voor de buren, telkens weer, niet zozeer om wat je zelf nu vindt. En dat is ook wat de titel zegt. En mijn vraag blijft wederom, waarom blijf je daar hangen. Mensen die mij niet respecteren hoef ik ook niet in mijn vrije tijd te zien.

Enfin, dat maakt me hoogstens boos, ook als ik weer allerlei mannen zie die hun eigen macht willen tonen. De engste is nog wel die broer, met zijn gestyled trimbaardje, de grootste dictator in spé. Bijna denk ik dat ik me dan ook moet schamen als man, maar elke keer denk ik: nee, want ik maak andere keuzes en kies om te leven in een andere cultuur en met andere waarden.

Bonne, de film dan nog. Ik vond dit er vooral één die lekker wegkeek. Goed tempo, erg fleurig en mooi geschoten in Pakistan, paar leuke lieve kleine momenten en een aardig inkijkje in een cultuur. Maar ook een film met noodgrepen, vooral als het meisje naar Pakistan gaat en ze eenmaal probeert te ontsnappen. Dat had ze wel vaker kunnen doen, en een eventuele angst vond ik niet sterk gebracht. Mejuffrouw moest nu eenmaal naar Pakistan, hoe leek dan minder belangrijk. Dat doet wel wat afbreuk aan de film. Net als het feit dat ze iedere keer pech heeft, want uiteraard komt ze de kuisheidspolitie tegen. Toch bleef ik kijken, vooral door de geweldige Maria Mozhdah waar van het gezicht steeds meer het verdriet en de wanhoop zijn af te lezen, zelfs tijdens kleine momentjes van enig geluk. Maar zij verdiende een beter script dat veel duidelijker de plot hierboven naar voren bracht, in potentie had dat heel wat moois kunnen opleveren. Toch, ondanks de krappe stoelen in de Oude Luxor en reeds de 3e film in korte tijd, bleef ik geboeid kijken. Dus nog wel 3,5*.


avatar van hvdriel

hvdriel

 • 298 berichten
 • 295 stemmen

Een film van dik hout zaagt men planken zonder enige nuancering en met een ongeloofwaardig slot, dat het publiek op IFFR 2018 wel charmeerde.

Het zal vast niet zo bedoeld zijn, maar de film laat vooral ongenuanceerd zien hoe achterlijk - naar Westerse normen en waarden - Pakistaanse mannen optreden tegen vrouwen, ook wanneer zij in het Westen wonen. Mij dunkt voer voor PVV-stemmers.

Nee, ik mag hopen dat de film niet wordt uitgebracht in Nederland.


avatar van tbouwh

tbouwh

 • 5639 berichten
 • 4955 stemmen

hvdriel schreef:

Nee, ik mag hopen dat de film niet wordt uitgebracht in Nederland.

13 september...


avatar van hvdriel

hvdriel

 • 298 berichten
 • 295 stemmen

tbouwh schreef:

(quote)

13 september...

Ai .....


avatar van Fransman

Fransman

 • 2770 berichten
 • 2108 stemmen

Recent laaide de discussie op over kinderen die die hier geboren zijn en door hun ouders meegenomen worden naar hun geboorteland en daar achter gelaten worden bij familieleden. Zogenaamd voor vakantie. Maar in werkelijkheid om tegen te gaan dat ze te westerse opvattingen krijgen, en ook vaak om ze uit te huwelijken. Van meneer Van Driel hvdriel mogen we daar geen bezwaar tegen hebben, want dan zijn we PVV-stemmers.

Ik ben geen PVV-stemmer en ik zag deze film inderdaad tijdens het IFFR begin dit jaar en deze film trof me als een vuistslag. Ik was niet de enige. Vandaar ook mijn hoge notering, want als een film zoveel indruk weet te maken, in een zee van onbenulligheid, dan verdient hij lof. Wat niet wil zeggen dat de film boven elke kritiek verheven is. Iram Haq toont een inktzwart beeld, zonder enige nuancering en zonder ook maar enig lichtpuntje. De belevenissen van dat meisje gaan door merg en been. Maar er is onrecht dat geen nuancering behoeft, vind ik. Ook ik had vraagtekens bij het slot, dat vermoedelijk eerder is gekozen om westerse kijkers ter wille te zijn, en niet omdat de vader tot inkeer is gekomen. Dat is dan zo mogelijk nog wranger.

Dus kijken naar deze film, maar zet je schrap. En wie een beetje handig is, hoeft niet tot september te wachten.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21480 berichten
 • 11671 stemmen

Viel me toch iets tegen.

Mozhdah speelt goed, maar ik had op iets meer gehoopt. Het voelde onaf op het eind.

Bij mij kunnen de familieleden (gezin) overigens op geen enkele vorm van sympathie rekenen. Geen ruimte voor dialoog, rationele discussie of enige vorm van zelfreflectie. Doodeng, dit soort tradities, en je kunt John Milton moeilijker kwader krijgen.

3*


avatar van Superkuuk

Superkuuk

 • 136 berichten
 • 4272 stemmen

..


avatar van Cinsault

Cinsault

 • 243 berichten
 • 516 stemmen

Een bij vlagen indringend portret van een Pakistaans meisje dat een dubbelleven leidt in een Westerse samenleving. In What will people say is Nisha thuis het bedeesde meisje dat zich keurig houdt aan de sociale conventies en mores die gelden binnen de Pakistaanse cultuur. Anders is dat wanneer Nisha op school en buiten, met vrienden en vriendinnen, is: ze is dan veel losser en vooral 'brutaler', althans in de ogen van haar Pakistaanse familie. Het gaat mis als Nisha op haar slaapkamer met een jongen wordt betrapt door haar vader. Hoewel er feitelijk vrijwel niets is gebeurd, heeft Nisha hiermee de eer van haar familie bezoedeld en kunnen maatregelen niet uitblijven.

De film laat zien hoe er vanuit de familie wordt geredeneerd en biedt een inkijkje in de eer- en schaamtecultuur van deze Pakistaanse (moslim)familie. De belangen en wensen van een dochter zijn daarbij volledig ondergeschikt aan die van het grotere geheel, ofwel: de familie en het aanzien van de familie naar de buitenwereld. Dit contrasteert en botst sterk met de westerse waarden en normen, die veel meer gericht zijn op het individu, zelfontplooiing en gelijkwaardigheid. Dit is een element dat in de film wat mij betreft meer uitdieping had mogen krijgen.


avatar van wibro

wibro

 • 11590 berichten
 • 4098 stemmen

Van het verhaal moet deze film het van mij niet bepaald hebben. Daarvoor vond ik het niet geloofwaardig genoeg. En dat geldt niet alleen voor het einde maar ook voor enkele handelingen door Nisha die ik als uiterst naïef beschouw. Als je pa elke avond op bedinspectie gaat, dan ga je toch niet stiekem een knul toelaten in jouw slaapkamer.. Nisha had toch moeten weten dat daar grote moeilijkheden van konden komen. En dan nog maar te zwijgen over het avond- of nachtelijke uitstapje in Pakistan met een knul waarbij zij helaas door drie zeer "vriendelijke" politieagenten betrapt werden. Nisha had toch ook moeten weten dat zo'n uitstapje in het zeer conservatieve Pakistan niet kan. Dat is vragen om moeilijkheden met alle gevolgen van dien.
Interessant is het thema dat gaat over integratie natuurlijk wel, waarbij ik mij de vraag stel of zo'n integratie van niet-westerse migranten ooit wel heeft plaats gevonden. Ik denk dat iedereen van niet westerse afkomst zeer sterk aan zijn cultuur verbonden is en die ook wil beschermen. Je kunt die ouders van Nisha dus eigenlijk niets kwalijk nemen. Zij voelen dat nu eenmaal zo. Het is nu eenmaal cultureel bepaald. Je zou des te meer de naïevelingen meestal van linkse huize die denken dat de wereld maakbaar is aan moeten spreken op het mislukken van de integratie. Een immigrant - hier de Pakistaan dus - blijft in zijn hart altijd een bewoner van het land waar zijn wortels liggen en dat geldt in Nederland zeker ook voor de Turk en de Marokkaan. Daar is niets mis mee. Gewoon elkaar in zijn waarde laten. Let wel! dat geldt uiteraard voor beide kanten.
Positief van deze film vond ik wel dat er over de islam niet gesproken werd. Daar gaat het hier niet over. Dit soort cultuurverschillen vind je ook in niet-islamitische landen.

3.0*


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 891 berichten
 • 1612 stemmen

Ik wil eindelijk weer eens een echt goede film zien, dacht ik voor de film begon. De laatste tijd waren mijn bezoekjes aan het filmhuis best vaak een teleurstelling. Ik was bang dat dat nu weer zo zou zijn, maar het tegendeel werd werkelijkheid. De film heeft mij geen moment verveeld. Ik zat er na verloop van tijd helemaal in, en dat heb ik niet gauw. Het acteerwerk vind ik heel sterk. Ik vind het een heftig, schrijnend verhaal. Vreselijk dat mensen zo bestraffend kunnen zijn om dingen die wat mij betreft gewoon door de beugel kunnen. Het heeft mij echt geraakt. 5*


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2006 berichten
 • 1393 stemmen

Eerwraakfilms zijn altijd wel beklemmend en boosmakend, want barbaarse vrouwenonderdrukking, maar zeker deze film slaagde daar goed in. De film is simpel qua opzet – een moslimmeisje waagt het om in de buurt van een jongen te komen en wordt daarvoor wreed gestraft – en de film golft qua spanning, omdat de situatie voor Nisha aldoor verandert, maar de film weet wel telkens de spanning terug te brengen: wat gaat er nu met Nisha gebeuren en zal ze het overleven? In de 19de eeuw waren veel mensen bang om levend te worden begraven. De gedachte om levend te worden begraven is ook pure horror. Maar in onze tijd worden meisjes als het ware bewust en door hun eigen familie levend begraven: eerwraak is ultieme horror. Dat maakt de film een bloedstollende horrortrip.

Nu is de film niet alleen spannend c.q. beklemmend maar ook actueel, schokkend en politiek gevoelig. De film wist me flink boos te krijgen op een politieke manier. De grootste dwaasheid moet wel het hedendaagse feminisme zijn omdat zij ‘intersectioneel’ is: het vindt dat je alleen oprecht voor vrouwen kunt opkomen als je voor alle onderdrukte groepen opkomt waarmee men dan vooral de moslims bedoelt. Het resultaat is dat feministen en andere progressieve mensen hysterisch los gaan over een ongewenste tik op de billen en andere #metoo-akkefietjes maar oorverdovend zwijgen over de echte vrouwenonderdrukking waarbij meisjes op de meest wrede wijze gevangen worden gehouden, vernederd, verkracht en vermoord. Sterker nog, iedereen die daar aandacht voor vraagt wordt geacht daarvoor racistische, islamofobe motieven te hebben ‘want er zijn ook autochtone verkrachters en moordenaars’. Het verschil is m.i. dat onze liberale cultuur ontvoering, verkrachting, moord en vrouwenonderdrukking veroordeelt waar traditionele samenlevingen (het probleem is overigens niet specifiek des moslims maar meer traditioneel) deze misdaden eisen. Maar feministen keren dat om en noemen de Westerse cultuur een verkrachtingscultuur en iedereen die kritiek heeft op eerwraak in traditionele samenlevingen noemen ze een nazi. Ook deze film zal wel als racistisch en extreem-rechts worden weggezet door progressief Nederland (zoals hvdriel hierboven doet), ook al is dat evident onzinnig nu de moslimdaders allesbehalve als monsters worden afgebeeld waardoor Nisha uiteindelijk ook kan ontsnappen (de film is dus nog heel politiek correct in de behandeling van zijn politiek incorrect thema).

In ieder geval laat de film zien hoe wreed en onrechtvaardig het lot van het individu in een traditionele cultuur kan zijn en hoe gezegend en bevrijd het individu in onze moderne, liberale cultuur is. Maar dan moeten we ook onder ogen durven zien wat er met de meisjes gebeurt in allochtonengemeenschappen waar die liberale cultuur bewust wordt buitengehouden. Hopelijk kan deze film daaraan bijdragen. Want zoals de film ook laat zien leven moslimmeisjes in het Westen in twee tegenstrijdige culturen waardoor ze hun onderdrukking ook niet meer kunnen accepteren met juist meer eerwraakgevallen als gevolg.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12721 berichten
 • 7598 stemmen

Andermaal een ergerniswekkende film over een al te naïef jong meisje dat het slachtoffer wordt van vastgeroeste ideeën over familie-eer en schaamte. Terloops wordt ook de corruptie van de Pakistaanse politie heel even over het voetlicht gebracht.

Net als John Milton in zijn commentaar aangeeft, kan ik mij tijdens het kijken naar zo’n film enorm kwaad maken over zoveel kortzichtigheid, egocentrisme en starheid, dat de "goede naam" van de familie belangrijker vindt dan het levensgeluk van de kinderen. De wetenschap dat niet alle naar het westen geïmmigreerde families zo disfunctioneel zijn, is maar een schrale troost. Zoals er ook wel een sprankje hoop opdoemt door het einde, al heb ik ernstige twijfels over het realiteitsgehalte van de slotscènes.

Het is belangrijk om door middel van dit soort films en anderszins blijvend de aandacht te vestigen op deze schrijnende problematiek zonder hele groepen van de bevolking te verketteren.


avatar van hvdriel

hvdriel

 • 298 berichten
 • 295 stemmen

Ha Fransman,

Het slot van je bespreking spreekt me zeer aan. Dank je wel.

Mijn bezwaar geldt vooral het exclusieve in deze film die nogal gemakkelijk wordt veralgemeniseerd, ben ik bang. De vader die zijn dochter zo behandelt, is een absolute uitzondering in elke gemeenschap, ook de Pakistaanse. Door over een uitzondering een film te maken loop je het risico dat de uitzondering wordt veralgemeniseerd. We leven in tijden waarin dit niet handig is. En dat is erg genoeg.

Fransman schreef:

Recent laaide de discussie op over kinderen die die hier geboren zijn en door hun ouders meegenomen worden naar hun geboorteland en daar achter gelaten worden bij familieleden. Zogenaamd voor vakantie. Maar in werkelijkheid om tegen te gaan dat ze te westerse opvattingen krijgen, en ook vaak om ze uit te huwelijken. Van meneer Van Driel hvdriel mogen we daar geen bezwaar tegen hebben, want dan zijn we PVV-stemmers.

Ik ben geen PVV-stemmer en ik zag deze film inderdaad tijdens het IFFR begin dit jaar en deze film trof me als een vuistslag. Ik was niet de enige. Vandaar ook mijn hoge notering, want als een film zoveel indruk weet te maken, in een zee van onbenulligheid, dan verdient hij lof. Wat niet wil zeggen dat de film boven elke kritiek verheven is. Iram Haq toont een inktzwart beeld, zonder enige nuancering en zonder ook maar enig lichtpuntje. De belevenissen van dat meisje gaan door merg en been. Maar er is onrecht dat geen nuancering behoeft, vind ik. Ook ik had vraagtekens bij het slot, dat vermoedelijk eerder is gekozen om westerse kijkers ter wille te zijn, en niet omdat de vader tot inkeer is gekomen. Dat is dan zo mogelijk nog wranger.

Dus kijken naar deze film, maar zet je schrap. En wie een beetje handig is, hoeft niet tot september te wachten.


avatar van Fransman

Fransman

 • 2770 berichten
 • 2108 stemmen

hvdriel schreef:

Ha Fransman,

Mijn bezwaar geldt vooral het exclusieve in deze film die nogal gemakkelijk wordt veralgemeniseerd, ben ik bang. De vader die zijn dochter zo behandelt, is een absolute uitzondering in elke gemeenschap, ook de Pakistaanse. Door over een uitzondering een film te maken loop je het risico dat de uitzondering wordt veralgemeniseerd. We leven in tijden waarin dit niet handig is. En dat is erg genoeg.

(quote)

Ha Hans hvdriel,

Bedank voor je reactie. Maar het is mij een raadsel hoe je er bij komt dat de reactie van die vader 'een absolute uitzondering' is. Dit gedrag vindt je terug bij een groot deel van de moslims, of dat nu in Turkije, Marokko, Tunesië of waar dan ook is. Maar meestal hebben ze het geld niet om die plannen uit te voeren. Nog altijd worden veel Turkse meisjes gedwongen om met een onbekende jongen in Turkije te trouwen.

Maar los daarvan, Pakistan is een 'ziek' land. Of zoals de door mij bepaald niet bewonderde Stef Blok zou zeggen, een 'failed state'. Een 'failed state' is een land dat de rechten val zijn burgers, alle burgers, niet wil of kan garanderen. Mede door een zwakke overheid en doordat het door en door corrupt is. En dat is het al sinds de oprichting in 1949. Blader maar eens door de geschiedenis. Ik ga niet alle voorbeelden opnoemen, denk maar even aan de jongste discussie over die christelijke vrouw die acht jaar (!) in de gevangenis heeft gezeten omdat ze geen moslima is. Over de bedreigingen van het Nederlandse ambassadepersoneel. En zo kan ik nog wel doorgaan. Het maakt me net zo boos als deze film.


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2006 berichten
 • 1393 stemmen

hvdriel schreef:
Ha Fransman,

Het slot van je bespreking spreekt me zeer aan. Dank je wel.

Mijn bezwaar geldt vooral het exclusieve in deze film die nogal gemakkelijk wordt veralgemeniseerd, ben ik bang. De vader die zijn dochter zo behandelt, is een absolute uitzondering in elke gemeenschap, ook de Pakistaanse. Door over een uitzondering een film te maken loop je het risico dat de uitzondering wordt veralgemeniseerd. We leven in tijden waarin dit niet handig is. En dat is erg genoeg.


Dat zei je eerder ook al en toen heb ik er ook wat over gezegd in mijn recensie maar nu zeg je het weer zodat ik opnieuw het niet kan laten er iets over te zeggen omdat wat je zegt zo indruist tegen mijn politieke principes. Je verdediging van 'politieke correctheid' kan ik echt niet volgen: je wilt toch ook niet dat we allemaal zwijgen over het misbruik in de katholieke kerk omdat we anders het gevaar lopen katholieken een slechte naam te bezorgen? Sowieso is waarheden willen onderdrukken om je politieke tegenstander niet in de kaart te spelen zo totalitair en in strijd met een open en vrije samenleving dat ik heel goed begrijp dat mensen nog liever de volidioot Trump in het Witte Huis willen dan een politiek correct politicus die de Sovjet-Unie, waar je niet de waarheid mag zeggen als die in strijd is met de juiste ideologie, nog eens dunnetjes wil overdoen. Sterker, het is precies deze politieke correctheid die mensen als Trump en hier Wilders zo groot heeft gemaakt... Filminhoudelijk snap ik je ook niet: de vader is niet de "absolute uitzondering" want Haq heeft 'm bewust niet monsterlijk maar menselijk en genadevol gemaakt waardoor hij Nisha laat ontsnappen. Duizenden vrouwen hadden in eenzelfde situatie niet zo'n zachtaardige vader en kunnen - anders dan Nisha - hun verhaal niet navertellen: in dat opzicht is het verhaal meer de positieve uitzondering qua eerwraak. Wat hier ook speelt is dat de film niet door Wilders als een soort Fitna is gemaakt maar door een slachtoffer van eerwraak is gemaakt. Jij zegt in feite dat ze beter haar mond had kunnen houden. Ik word daar eerlijk gezegd zelfs een beetje boos over (vandaar dat ik het toch weer niet kon laten om te reageren).


avatar van hvdriel

hvdriel

 • 298 berichten
 • 295 stemmen

Ik ben overtuigd. Fransman en De filosoof hebben volstrekt gelijk. Natuurlijk vind ik ook dat een film 'naar' mag zijn en natuurlijk heb ik niet 'politieke correctheid' willen verdedigen. Allerminst.

Evenwel, ik was na het zien van de film zo boos, dat ik echt hoopte dat-ie niet misbruikt zou worden door andersdenkenden dan ikzelf. En dat formuleerde ik niet al te gelukkig in mijn bespreking ervan. Niet al te slim van me.

Heren, bedankt! Jullie argumenten zijn overtuigend.

Samen weer verder op deze site, stel ik voor.


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2006 berichten
 • 1393 stemmen

Zekers samen verder op deze site, hvdriel! Ook als je niet bent overtuigd - en daartoe heb je al het recht - dan kunnen we samen verder: ik waardeer sowieso je berichten en beschouw je als een (film)vriend (anders zou ik er ook niet op reageren) en ik hekel de hedendaagse tendens dat iedereen het met elkaar eens moet zijn en dat je andersdenkenden daarom buiten je 'bubble' moet houden. Zoals mijn naam doet vermoeden hou ik van filosofie en die traditie is een en al 'een strijd der meningen' en het doorprikken van elkaar bubbles van welke strijd en doorprikken ik alleen maar geniet! Nooit zal ik iemand minder respecteren omdat hij een andere mening heeft dan ik! Mijn boosheid was ook allerminst persoonlijk gericht maar slechts een emotie die me aanspoorde om - hopelijk inhoudelijk en niet op de persoon - te reageren.


avatar van Ziegler

Ziegler

 • 539 berichten
 • 261 stemmen

Sterke film over de botsing van twee culturen. Als je dan naar het westen komt, is het wellicht een idee om te bedenken dat je niet alle gewoontes, normen en waarden kan handhaven . . . .

Schokkend om te zien.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7649 berichten
 • 8073 stemmen

Wat een angst en verdriet in de ogen van het meisje Nisha, pakkend vertolkt door Maria Mozhdah.
Een verhaal dat toch naar het hart grijpt in een film die met zijn op zich nietszeggende titel toch nog meer de twijfelachtige reden van alle ellende onderstreept.
Meerdere schokkende scènes ( het onwaardig verzoek van de vader opdat zijn dochter zich van het leven zou beroven in eerste instantie, maar ook het ontzettend corrupt optreden van de politie, als voorbeelden.)
Naast het hoofdpersonage, ook een sterke vertolking van Adil Hussain, wiens rol als vader in de slotscène mogelijks wat vragen losweekt, al blijkt ook hieruit dat deze "What will People say" een film is over het delicate en genuanceerde van cultuurverschillen, inzonderheid de problematiek rond de in het nieuwe land opgroeiende jeugd.


avatar van klara

klara

 • 814 berichten
 • 20359 stemmen

Vooral het meisje speelde geweldig, dat af en toe even haar woede van radeloosheid uitte

maar over het algemeen zich beperkte tot ingehouden maar voelbare expressie van wanhoop

en verdriet in een verstikkend keurslijf van uiterst conservatieve waarden en normen. Met

meerdere schrijnende momenten. Op bepaalde gebieden werd de Westerse cultuur wel

geaccepteerd (Mobieltjes, het meisje zelfs met een piercing bij de neus), maar verder werd

traditie en eer van de familie gestreng bewaakt. Waarbij opvalt de bevooroordeelde aannames

van de ouders: De conclusies zijn gauw getrokken. Toch vond ik het gebrachte nog redelijk

genuanceerd, of in ieder geval niet zo bruut en volkomen liefdeloos zoals het er misschien

soms ook aan toe gaat. Vooral de vader af en toe gekweld, uit angst voor gezichtsverlies voor

het hele gezin bij een bekrompen ingestelde samenleving. Vond die slotscene ook uiterst

ontroerend. Al de moeite voor niets geweest. Ik vond de immer snauwende moeder eigenlijk

erger.


avatar van SaintNick

SaintNick

 • 175 berichten
 • 43 stemmen

hvdriel schreef:

Nee, ik mag hopen dat de film niet wordt uitgebracht in Nederland.

Ah, weer zo'n mens, eigenlijk nog erger dan zo'n walgelijke Partij voor de Vrijheid stemmer, die een aanhanger is van CENSUUR!


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8906 berichten
 • 4112 stemmen

Behoorlijk sterk drama over een 17-jarig meisje dat niet kan ontsnappen aan een seksistische cultuur die haar vrijheden onderdrukt. Het mag gezegd : de Hindu ouders (moslims) zijn geen voorbeeld van goed geïntegreerde burgers. Ze houden sterk vast aan hun tradities en gebruiken en zien in onschuldige tekenen van liefde onmiddellijk schande en hoererij. Het is geen film die uithaalt naar islam en godsdienst... nee het is eerder een aanval op ultra-conservatisme en familiale tirannie.

Nisha hunkert om zelf haar keuzes te maken in het leven en te kiezen wie ze lief heeft. Waarden waar ze volgens onze Westerse normen recht op heeft, maar wat haar voortdurend verhinderd wordt. Sterker nog, ze wordt teruggestuurd naar Pakistan . Het verhaal schijnt autobiografisch te zijn, waardoor we ervan mogen uitgaan dat dit geen uit de duim gezogen toestanden zijn. De film is opvallend pessimistisch en verwijtend van toon. De eindscène vond ik erg sterk en symbolisch. De hele film vervulde me met droefenis.


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11366 berichten
 • 5330 stemmen

Deze Drama film zag ik toevallig vanmorgen (normaal slaap ik op een vrije dag uit tot circa 12:00 uur, maar vandaag was ik al wakker om 10:00 uur) op "Film1" en het is vooral een film die uitblinkt in het tonen van vreselijke dingen die jonge vrouwen kunnen overkomen, maar het is wel een eenzijdige blik. "What Will People Say" is soms iets te zwart-wit, maar verder is het een aardige film over een cultuurbotsing.

Kort door de bocht draait het in dit verhaal om de 16-jarige Pakistaanse Nisha (Maria Mozhdah), die een dubbelleven leidt. Thuis bij haar ouders in Noorwegen is ze de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat met haar vrienden is ze een doorsnee Noorse tiener. Als haar vader Mirza (Adil Hussain) haar met haar vriendje betrapt, stort Nisha’s wereld in.

Het is één en al ellende wat je te zien krijgt in deze film en het heeft allemaal betrekking op het meisje Nisha. Wanneer Nisha met de Noorse jongen wordt betrapt op haar kamer veranderen haar vader en de rest van de familie in ware monsters en ze besluiten ze haar te ontvoeren naar Pakistan, waar ze haar onderbrengen bij een oom en tante van de familie. Ook de familie in Pakistan waar Nisha naartoe wordt gebracht blijkt verschrikkelijk te zijn en als ze daar ook betrapt wordt met een jongen door de Pakistaanse politie (die hun dwingen zich uit te kleden en ook wordt er o.a. gezegd "Nou, loverboy, je bent toch zo stoer ? Kom hier en lik haar", waarna er naaktfoto's van hun worden gemaakt waarmee ze geld eisen van de familie, want anders komen de foto's terecht op het internet), moet ze van de familie binnen 24 uur vertrekken, waarna ze met haar vader weer vertrekt naar Noorwegen en onderweg dwingt de vader haar om zelfmoord te plegen door van een klif af te springen.

Eenmaal terug in Noorwegen is de familie niet blij met haar en zegt de moeder, te weten Najma (Ekavali Khanna), doodleuk zelfs:

"Ik wou dat je doodgeboren was."

Om van haar af te komen (ze is namelijk een schande voor hun) wordt ze uitgehuwelijkt met iemand in Canada en als ze daarbij te horen krijgt dat ze daar alleen voor het huishuiden moet zorgen en kinderen moet baren, besluit ze om midden in de nacht weg te lopen, waarna de film is afgelopen.

De film begint sterk met het laten zien van de cultuurverschillen tussen Nisha haar familie en de Noorse cultuur, maar helaas ontaardt dit al snel in een eendimensionaal portret van de familie en cultuur van Nisha. De ellende die Nisha over haar heen krijgt wordt naarmate de film vordert steeds heftiger, maar ook steeds overdrevener. De hele film draait om het sympathiseren met Nisha, wat niet moeilijk is gezien de gruwelijke dingen die haar overkomen. Nisha blijft echter een vrij passief personage met weinig diepgang, terwijl ze toch een jonge, krachtige en intelligente vrouw is. Ondanks dat Maria Mozhdah de hoofdrolspeelster is in deze film, wordt ze weggespeeld door Adil Hussain met uitmuntend acteerwerk. Hij verandert op verontrustende wijze van liefhebbende vader in een ongelofelijk enge en woedende man.

Al met al is "What Will People Say" best een aardige Drama film, waarbij je na afloop waarschijnlijk zult zeggen "wat verschrikkelijk wat er met vrouwen in Pakistan gebeurt.". Zeker als de cultuur je vreemd is kun je met een enorm haatgevoel kijken naar de vader van Nisha en de cultuur waar hij voor staat. Het is echter te makkelijk om hem af te schilderen als boeman, want hij is vooral radeloos. Zelf is hij namelijk ook slachtoffer van de groepsdruk van de Pakistaanse gemeenschap en ook de klanten blijven weg uit zijn winkeltje.