• 9.373.642 stemmen

Geregisseerd door: Joe Wright

Met onder meer: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Lily James

Releasedatum: 18 januari 2018

Plot Darkest Hour

"Never never never surrender"

'Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.

Winston Churchill

Clement Atlee

General Ismay

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Alle ruimte voor Gary Oldman om Churchill met al z'n karakteristieke stijfhoofdigheid, drankgebruik en welsprekendheid op indrukwekkende wijze neer te zetten, met een supporting cast die naast hem een beetje verbleekt (met uitzondering van Kristin Scott-Thomas en Ben Mendelsohn, die niet toevallig ook personages spelen die niet bang zijn om hem van repliek te dienen). Bovendien over een essentiële periode in de Tweede Wereldoorlog, en hoewel we ook al weten dat Churchill gewoon aan de macht is gebleven is het toch ook spannend om te zien hoe hij de weerstand van tegenstanders èn partijgenoten uiteindelijk overwon... en toch kon de film me niet helemaal bekoren. Misschien omdat Oldman niet een favoriete acteur van mij is, misschien omdat de behandelde periode te kort is en daardoor in het grotere geheel van '40-'45 te weinig gewicht in de schaal legt, misschien omdat de film toch een beetje een hagiografie is, maar ik was hoe dan ook na afloop net iets minder onder de indruk dan ik vooraf had gedacht.

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Deze film is beter dan de film 'Churchill'.

De sfeer en de setting zijn heel overtuigend.

avatar van TMP

TMP

Degelijke aankleding en over de gehele linie degelijk acteerwerk, al steekt alleen Gary Oldman er wat dat betreft boven uit. Verder een saaie film, een droge en geromantiseerde geschiedenisles. Jammer, want het onderwerp spreekt mij wel aan, maar dit gaf mij weinig kijkplezier. Eén scène valt in negatieve zin op, te weten die met Churchill in de metro. Het komt nogal tenenkrommend en weinig realistisch over en blijkt ook helemaal niet te hebben plaatsgevonden. Als je dan toch een droge geschiedenisles voorschotelt, houd het dan (zoveel mogelijk) bij de feiten. Behoudens Churchill zelf komen de personages niet echt tot leven, dat is ook wel jammer. Een behoorlijke tegenvaller.

avatar van Movie_Hvdm

Movie_Hvdm

Wat een ontzettend goede film. Winston Churchill wordt geconfronteerd met een bijna onmogelijke keuze: een vredesverdrag sluiten met nazi-Duitsland, of vasthouden aan zijn eigen visie en principes.

En holy sh*t, wat is Gary Oldman een fantastische acteur. Je ziet hoe hij volledig opgaat in zijn rol als Winston Churchill. Ik had me werkelijk geen betere acteur kunnen wensen voor deze vertolking.