• 9.378.621 stemmen

Geregisseerd door: Joe Wright

Met onder meer: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas en Lily James

Releasedatum: 18 januari 2018

Plot Darkest Hour

"Never never never surrender"

'Darkest Hour' werpt een blik op het leven van Winston Churchill. Binnen enkele dagen dat hij de premier van Groot-Brittannië is geworden, staat hij voor een lastige opgave: een vredesverdrag afsluiten met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van een natie. Wanneer de Duitsers bezig zijn West-Europa te bezetten, doet Churchill, ondanks weerstand van zijn eigen partij, een poging de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen.

Winston Churchill

Clement Atlee

General Ismay

avatar van Thomas83

Thomas83

Vermakelijk, maar dit is echt een prijzenseizoenfilm met zo'n onderwerp en setting, en een script dat volledig in dienst staat voor Oldman om zijn Oscar binnen te kunnen slepen. Hij is goed hoor, en amusant ook hoe onherkenbaar hij weer is gemaakt, maar Chalamet is beduidend beter dan deze gemaakte Oscar-rol. En de film waar Chalamet in speelt gun ik de prijzen zoveel meer.

Ik vond het wel best een aangename verrassing om de film in visueel opzicht de saaie Britse degelijkheid op een paar momenten te zien overstijgen. Die top down-shots zijn wel wat raar, maar verder toch wat fraaie vondsten die de monotonie wat doorbreken. En ook de score mag er best zijn, ook al is hij feitelijk zoals je hem verwacht in dit type film.

Maar verder heeft de film toch niet zo enorm veel te bieden. Kristin Scott Thomas speelt een rol die veel te veel in dienst van die van Oldman staat. Lily James is matig, en je voelt vanaf het begin al dat de band tussen Churchill en zijn secretaresse een enigszins klef verhaallijntje gaat worden.

Oldman vindt menselijkheid onder de lagen make-up en een een tikkeltje karikaturale rol (wat een vertolking van Churchill misschien al snel wordt), maar het voelt toch een beetje alsof er een of ander lijstje met iconische momenten en bekende karaktertrekjes van Churchill wordt afgewerkt. En omdat Churchills politieke opponenten de rol van onwetende tegenstanders niet overstijgen is de film uiteindelijk meer een terugblik met de kennis van nu dan een die je als kijker in het moment weet te plaatsen.

Het is dan wel weer goed dat de focus in elk geval blijft liggen op een relatief korte tijdsperiode (dat blijft het beste recept voor biografische films), maar dat staat helaas een cheesy uitgewerkte scène waarin Churchill spoorloos verdwijnt om in de metro de mening van het volk te peilen niet in de weg. Ik las dat Churchill in het echt ook wel eens dat soort dingen deed, maar mijn god. Meer dan een dikke 2.5* kan ik er niet van maken.

avatar van Diederik58

Diederik58

Erg goed geacteerd. Ik heb diverse boeken over Churchill gelezen. Nu denk ik een beter beeld van deze man te hebben gekregen. Opportunist, briljant redenaar, alcoholist, zijn vrouw die hem op de been hield (ook vanwege haar hang naar statu). Erg mooi in beeld gebracht. Heb Van begin tot eind geboeid zitten kijken.

avatar van Actarus

Actarus

Daar waar Dunkirk het (voor mij) laat afweten, geeft Darkest Hour mij een dikke voldoende voor een WOII filmpje. Gary Oldman levert hier briljant acteerwerk, werd met momenten zelf erdoor overmeesterd, de adem inhoudend, wauw! Ik heb me hier geen moment mee verveeld, boeiend tot het einde...én héél jammer dat dat het einde was! Puik stukje historie!

avatar van Redlop

Redlop

Gary Oldman liet met Tinker, Tailor... al zien hoe breed zijn acteerscala is en met Churchill zet hij een rol neer met de historische status van Churchill zelf. Bijrollen worden ook perfect (bv door Stephen Dillane) ingevuld. De enige die naar mijn smaak totaal is miscast, is Ben Mendelssohn. Geweldige acteur maar niet geloofwaardig als King George VI.

Dat was het wel, want het geheel is een vrij langdradig en eentonig gebeuren dat zich vooral binnenskamers afspeelt. De beste scene was de metroscene. Churchill zou anno 2018 eens een Londense metro moeten binnenstappen en een babbeltje met de mensen maken. Zeg maar.

avatar van Fabian123

Fabian123

Thomas83 schreef:

Ja die scène vond ik inderdaad ook het dieptepunt, veel te geforceerd. Maar over die korte tijdsperiode: ik denk dat deze film als biopic beter had gewerkt als Churchill's militaire misstappen vóór WOII meer aandacht hadden gekregen. Door alleen deze periode te pakken, maak je er een pure bewieroking van. Vind ik qua drama wat minder interessant. Maar Oldman poetst dat bijna helemaal weg- zeldzaam dat iemand een film zo krachtig -en vrijwel alleen- voortstuwt. Heb Call me by your name nog niet gezien, dus Oscar-concurrentie van Chalamet kan ik verder niks over zeggen.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Prachtige film en wij zijn erg content dat we hem gezien hebben. Ook wij vonden in de film fantastische, leuke humor terug en opvallend voor de Nederlander(s), in de kamers gaat het heel anders toe dan die "dooie politiek" hier in de 1e en 2e kamer. Leuk om dat te zien en lachwekkend soms hoe mensen staan te schreeuwen dat ze het er niet mee eens zijn en niemand hoort het. Maar dan ben je wel "jouw ei kwijt" zullen we maar denken. Ook het getoonde verhaal en de bezetting van de rollen, echt top! Het is geweldig om te zien hoe Gary Oldman in zijn eentje de gehele film draagt en de rest meetrekt in het positieve spel!

Jazeker, deze film krijgt van ons als waardering een 8!

avatar van wwelover

wwelover

Wel het soort film waar ik van houd. Het is misschien wat dik aangezet en vast niet helemaal correct qua geschiedenis maar vond hem erg sterk. Visueel erg interessant, uitstekende score en een boeiend plot. Wist er ook neit zo veel over, dus dat scheelt. Maar het gaat natuurlijk vooral om Gary Oldman die geweldig acteert. Bijzonder knap wat ze met de make up hebben gedaan. Kon de humor ook wel erg waarderen in de film. Is dan ook excentriek karakter.

avatar van Brandt

Brandt

De film heeft een interessante invalshoek: het scheelde maar een haartje of de Engelse regering was vredesonderhandelingen gestart met het nazi-regime. De wereld had er heel anders uit gezien zonder een man als Winston Churchill. Dat thema is prima uitgewerkt, maar verder wel veel effectbejag en grote gebaren. Nu is Churchill daar natuurlijk ook wel de man voor. Fijn ook dat zijn menselijke (oftewel minder aangename) kanten aan bod komen. Onderhoudende film over een sleutelmoment in de moderne geschiedenis.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Joe Wright weer op de weg terug. Na het interessante maar toch ietwat mislukte Anna Karenina en de draak Pan is deze film echt een stap vooruit. Niet zo fris als zijn films van 10 jaar terug, maar met genoeg leuke ideeën. Heerlijk camerawerk zwierig door de binnenkamers heen, of een vliegtuig bekeken door een handpalm die dichtknijpt of een slagveld dat verandert in het gezicht van een soldaat: dat soort zaken maken deze film net wat leuker dan de gemiddelde film. Ook fijn dat dit een biopic is die slechts een zeer korte periode toont. Jammer alleen dat de politiek belangrijker lijkt dan de persoon Churchill. Want Oldman mag dan wel heel geloofwaardig zijn, en dat is knap werk, heel diep graven doet hij nu ook weer niet. En zo is de hele film: Britse degelijkheid die zeker onderhoudend is en vermaakt, maar net dat gif mist om echt goede cinema te worden. ook omdat het tempo af en toe wat wil gaan slepen. Dat Churchill hier verheerlijkt wordt vind ik niet zo erg, net zomin als die scène in de metro, want gewoon eens de visie dat we wat meer naar de onderbuik moeten luisteren en niet zo politiek-correct schijterig zijn is verfrissend. 3,5*.

avatar van Mondragon

Mondragon

Goed geacteerd door Oldman, maar of het een juiste weergave is van Churchill weet ik niet omdat de radio speeches van Churchill destijds niet door CHurchill zijn gedaan maar door een acteur.

Verder is Churchill een verschrikkelijke man, onder zijn bewind zijn er miljoenen mensen omgekomen in Afrika, het midden-oosten en India. Hij was felle voorstander van het martelen van mensen, vermoordde zelf Sudanesen, en liet Indiers met mijloenen sterven omdat hij hun graan nodig had. In andere woorden, ik vind niet dat deze man films zoals dit verdiend. Dadelijk zijn er nog mensen die denken dat deze man ook maar iets goed heeft gedaan.

avatar van BBarbie

BBarbie

Meer historisch interessant dan goed. Op de cover staat “Gary Oldman is Winston Churchill”. Dat klopt helemaal. Oldman zet een dijk van een performance neer, met voorsprong het meest opmerkelijke facet van deze film, die verder slechts moeizaam weet te boeien. Dat de film genomineerd is voor maar liefst zes Oscars kan ik dan ook niet volgen.

avatar van james_cameron

Na enkele missers heeft regisseur Joe Wright gelukkig zijn draai weer gevonden. Hij levert met Darkest Hour zelfs één van zijn beste films af. Gary Oldman is geweldig in de hoofdrol, het script steekt inventief en meeslepend in elkaar en visueel is het allemaal een lust voor het oog. Weinig op aan te merken, eigenlijk. Leuk ook als double bill met Dunkirk van Christopher Nolan.

avatar van Fisico

Fisico

De trailer van Darkest Hour sprak me geweldig aan en ik kan me best voorstellen dat menig anderen er eveneens door geprikkeld werden, maar misschien tezelfdertijd ontgoocheld de zaal uitkwamen. Voor mij was dit echter niet het geval. Dit was een geschiedenisles van twee uur in de donkere kelders ergens in Londen. Sommigen verwachtten wellicht meer. Ik heb echter de volle twee uur genoten van Darkest hour, al moeten we eigenlijk Gary Oldman zeggen. Ik hoef het waarschijnlijk niet meer te herhalen, maar wat een briljante magistrale vertolking zet Oldman neer als de nukkige opportunistische Winston Churchill. Zes nominaties lijken me wat veel voor deze film, maar die van beste acteur en beste grimme/haarstijl mogen we alvast noteren voor 4 maart!

Ik las hierboven ergens dat Churchill niet zo'n podium verdient om zo bewierookt te worden, laat staan hem te 'bejubelen' in een filmformat. Misschien kunnen we ineens alle films van Hitler ook op de brandstapel gooien, Der Untergang op kop... maar het klopt inderdaad dat Churchill behoudens het feit dat hij een briljant politicus was en één van de meest iconische politieke figuren was van de twintigste eeuw, hij eveneens de olifant was in de porseleinenwinkel. Hij is in alles het tegenovergestelde van wat the British upperclass belichaamde: onbeschoft, een dronkaard, boertig, en ga zomaar door. Maar naast deze minder aangename karaktereigenschappen was hij inderdaad eveneens een keihard wereldleider die als imperalist de Britse kolonies kost wat kost verdedigde. Van wat ik overal hoor was de film vrij accuraat en kan deze film bijgevolg een mooie aanvulling zijn voor de turbulente meimaand in 1940 voor GB.

De film gaat eigenlijk over de twijfel van Churchill of zijn strijd tegen de appeasmentpolitiek wel de juiste keuze is. Met onder meer Gallipoli in het achterhoofd staat hij zo goed als alleen wanneer hij de zware beslissing moet nemen over Calais en de verdere politiek om al dan niet (vredes)onderhandelingen te starten met die tirannieke gek zoals hij Hitler noemt. Een extra welgekomen troef voor Darkest hour was de film Dunkirk van Nolan die vorig jaar uitkwam. Die (film)kennis zorgde voor herkenbaarheid en betrokkenheid voor de problemen waar het Britse parlement voor stond.

Ook cinematografisch en qua montage is Darkest hour bovengemiddeld. De vele shots in de ondergrondse krochten creëerden een donker onheilsspellend sfeertje. Joe Wright buitte dit maximaal uit door te spelen met lichteffecten. Het eerste shot van Churchill is hier een mooi voorbeeldje van. Je wordt letterlijk de film ingezogen.

Naast Oldman zelfs presteerden ook de andere acteurs erg goed. Het gekibbel tussen de politici was geloofwaardig en Kristin Scott Thomas zette eveneens een overtuigende rol neer van de sterke vrouw achter de sterke man. Lily James zette met Miss Layton een serene kwetbare rol neer als de secretaresse van Churchill. En Ben Mendelsohn prikkelde me dan weer om The King's speech met Colin Firth eindelijk te bekijken.

Joe Wright leverde een prachtige film af, eentje waarbij Churchill status wordt bewierookt en wiens aura gestreeld wordt. Maar hij is niet de enige, want wie is uitgeroepen tot grootste Brit aller tijden? Juist ja ...

avatar van Koerok

Koerok

Actarus schreef:

Jij haalt me de woorden uit de mond!

avatar van Timvabe

Timvabe

Historisch redelijk goed denk ik voor zover ik dat kan inschatten. Goed gespeeld.

Raar portret die Churchill maar dat zou hij in het echt ook geweest zijn.

avatar van coumi

coumi

Sterk, echte kwaliteitsfilm. Ken Churchill eigenlijk alleen via de geschiedenislessen en korte zwart wit beelden maar dankzij de hypnotiserende vertolking van Oldman zou ik de man wel graag beter willen leren kennen. Het is een one man show van alleskunner Oldman, alle andere acteurs blijven in zijn schaduw, en Gary overtreft hier zichzelf. Kan bijna niet anders dat deze kameleon begin maart de oscar wint, en dat komt hem ook wel een keer toe. Hulde ook voor regisseur Wright die van een vrij statisch gebeuren(lijkt op verfilmd toneel) een virtuoos geheel maakt, hij lijkt hier terug op zijn niveau van Atonement.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Bijzonder irritante film:

- matige tegenhanger van Der Untergang, met secretaresse (flutrol) en al;

- kritiekloos tegenover Churchill (overwinnaar schrijft de geschiedenis);

- Oldman zet een niet-grappige karikatuur neer (Jeroen! vergeleek het terecht met Kopspijkers);

- politiek correcte fantasieën tussendoor (tenenkrommende scène in de metro);

- extreem knullige humor, beetje van het niveau van de Dik Trom films uit de jaren '70 (die overigens wél leuk waren );

- is het nu Oldman of de grime die alle overdreven lof verdient?

Josh Spiegel schrijft in zijn Dunkirk vs. Darkest Hour: How Christopher Nolan Succeeds Where Joe Wright Fails - slashfilm.com:

And so it is with Darkest Hour, which often feels like it exists solely to garner Gary Oldman a long-deserved Best Actor Oscar. He does deserve one, and it’s mystifying that, as of this writing, he just has the one nomination. But if he wins for Darkest Hour, it will feel more like a lifetime achievement award, instead of an award specific to this role.

Mijn gedacht!

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin Groot-Brittannië een nieuwe premier aanstelt als Duitsland West-Europa binnenvalt. Dit stukje geschiedenis over het begin van de tweede wereldoorlog wordt hier meeslepend verteld (zeker ook omdat het geheel prachtig in beeld is gebracht). Zeker geen biopic, maar Winston Churchill staat hier wel degelijk centraal. De bijna onherkenbare Gary Oldman weet op een sterke en mooie wijze in de huid te kruipen van de premier.

avatar van filmkul

filmkul

Prima film. Het verhaal is bekend en wordt door Wright goed neergezet. Aan de ene kant is het wat saai en voorspelbaar, maar de film blijft boeien. Dat komt met name door het acteerwerk van Oldman. Hij weet Churchill uitstekend neer te zetten, als een krachtig persoon met vele karaktereigenschappen. Visueel ziet de film er geweldig uit. Een mooi stukje Britse gescheidens. 3.5/4.0

Zeer vakkundig gemaakt natuurlijk.

Wel wat lastig dat er al zoveel Churchill rollen zijn geweest de laatste tijd, en dan ook nog Dunkirk.

Maar de film weet het mosterd na de maaltijd-gehalte redelijk te vermijden.

Churchill blijft sowieso een intrigerend verhaal. De man wordt gezien als een moderne held maar dat is nu achteraf makkelijk praten

Zijn acties hadden zomaar heel anders kunnen eindigen natuurlijk. Maar de winnaars hebben altijd gelijk!

avatar van ricone

ricone

Briljante vertolking van oldman. Verder behoorlijk stroperige geheel

avatar van Biosguru

Biosguru

Ben ik de enige die echt letterlijk misselijk wordt van de manier van spreken van Churchill in deze film? Ik had echt grote moeite hier naar te kijken en ben na 20 min. gestopt.

avatar van WB

WB

Actarus schreef:

Helemaal mee eens. Heb weinig met politiek, maar deze film boeide me van 't begin tot 't eind. Wat een acteerwerk van Oldman!

avatar van Capablanca

Capablanca

Oldman kan goed Churchill nadoen, maar daar is ook alles mee gezegd. Aaneenrijging van speeches, saaie dialogen en geromantiseerde scenes. Vond er niet veel aan.

avatar van Macmanus

Macmanus

Usual Suspect

Laatste film die ik nog moest zien van de beste film oscar nominaties. En helaas is het wat ik ervan verwachte. Typisch oscar filmpje. De film kiest gelukkig slim om niet Churchill zijn gehele leven te volgen maar een pivotal moment uit zijn carrière. Wright wil visueel nog wel redelijk te werk gaan. Strakke pannetjes maken het nog wel prima om te aanschouwen. Stijl lijkt soms wat verloren te gaan gaande de film. Soms zitten er opeens hele lelijke shots in. Churchill die voor zijn bed staat als de Koning komt. Kennelijk was Churchill niet zo groot en hebben ze een beetje Lord of the Rings achtig shot willen maken. Maar het zag er niet uit. Dat is misschien ook wat jammerlijk bij waargebeurde verhalen. Men is zo in zijn nopjes met het waarheidsgetrouwe van de personages dat het soms lijkt of men een meeslepend verhaal vertellen soms uit het oog verliest.

Want de film leek lange tijd af te stevenen op een 3 sterren tot dat daar een van de slechtste scenes ooit in een oscar film op het scherm kwam. De metro scene. God all mighty, die was slecht. Ik kan het bijna niet beschrijven hoe tergend die scene was. Acteerwerk was erbarmelijk van de normale peeps. Maar ook hoe zij hun namen opnoemen en dat Uncle Tom dan ook nog wat antwoorden mag geven. Jebus zelfs Spielberg zou dit niet hebben gedurfd.

Snap niet wat men daar dacht. halve punt eraf voor dit schooltoneel. Oldman is op dreef, maar ik ben grotere liefhebber van naturel acteren ipv technisch goed acteren.

2.5 sterren.

avatar van debbietino

debbietino

Mooie film die een aardig goed beeld schets van Churchill. Ik heb veel boeken over WOII en dus ook de echte verhalen over Churchill, en de man die hier wordt neergezet komt grotendeels overeen met zijn echte karakter en optreden.

Tuurlijk is de metro scène erbij verzonnen maar feit blijft wel dat hij wel degelijk namens het volk sprak en daarbij volledig inging op Mr. Halifax die ook in het echt een pact met de duivel wilde sluiten zolang GB maar niet aangevallen zou worden.

Oldman zet de rol van Churchill goed neer en volgens mij klopt het wel aardig met hoe hij in het echt was. Heb een paar geluidsfragmenten van Churchill gehoord met zijn toespraken op de radio en die kloppen behoorlijk naar mijn mening. Verder kan ik niet oordelen over hoe hij privé was natuurlijk maar dat neem ik voor lief. Ga ervan uit dat ze hun huiswerk hebben gedaan bij het neerzetten van dit karakter.

Kortom, voor mij absoluut niet storend dat er enkele scenes zijn geromantiseerd vooral omdat dit voor mijn gevoel de film ten goede komt en ook omdat de film grotendeels gewoon klopt.

Jammer dat ik geen 7,5 kan geven op MM zoals op IMDB. Een 8 [dus een 4] is net iets te hoog voor mijn gevoel dus daarom een verdiende 3,5

avatar van macrobody

macrobody

History will be kind to me for I intend to write it.

Winston was een goede schrijver en spreker maar een niet zo'n beste strateeg. Dat wordt ook wel duidelijk aan het begin van de film waar niemand op hem zit te wachten. Het zou ook wel eens de grootste blunder geweest kunnen zijn uit de geschiedenis. Groot-Brittannië had natuurlijk gewoon vrede moeten bespreken, dat had een kleine 70 miljoen mensen het leven bespaard. Hadden we andere problemen gehad dan we nu hebben en waren we waarschijnlijk veel verder geweest op alle terreinen van wetenschap en biologie.

Maar goed, hij won uiteindelijk en dat dat de enige juiste weg is geweest is ons sinds die tijd onze hersenpan ingebrand door alle propaganda.

Gary Oldman deed het voortreffelijk. Ik herkende hem helemaal niet tot de aftiteling. Deze film kan je overslaan als je niet van politiek gekonkel houdt met historische gevolgen.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Uitstekende rol van Oldman. Ik moest wel continue aan fat bastard uit de Austin Power reeks denken. Oscar meer dan terecht.

avatar van simonfender

simonfender

Terechte Oscar voor Gary Oldman. Mooie film, bleef boeiend tot het eind!

avatar van predator

predator

• 1954 stemmen

Mondragon schreef:

Uhhh, Hitler verslagen misschien?

Sowieso gaat het hier over de film en niet over de man z'n leven lijkt me....