• 12.299 nieuwsartikelen
  • 166.090 films
  • 10.729 series
  • 30.926 seizoenen
  • 623.877 acteurs
  • 195.081 gebruikers
  • 9.108.320 stemmen
Avatar
 
banner banner

Michiel de Ruyter (2015)

Avontuur / Historisch | 151 minuten
3,27 1.212 stemmen

Genre: Avontuur / Historisch

Speelduur: 151 minuten

Alternatieve titel: Admiral

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Roel Reiné

Met onder meer: Frank Lammers, Barry Atsma en Sanne Langelaar

IMDb beoordeling: 7,0 (10.519)

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Frans

Releasedatum: 29 januari 2015

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Michiel de Ruyter

Anna de Ruyter

Maarten Tromp

King Charles II

Johan Kievit

Johan de Witt

Lord Chancellor

Jozef van Ghent

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 8813 berichten
  • 1154 stemmen

Ik ben weer helemaal bijgepraat. Mooi stuk hoor.


avatar van Thorongil

Thorongil

  • 1514 berichten
  • 541 stemmen

Geweldige film, geen second verveeld. Topacteurs.


avatar van pietpuk

pietpuk

  • 262 berichten
  • 373 stemmen

Bombastisch gedoe met teveel slowmotion en niet te verstaan.


avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

  • 172 berichten
  • 157 stemmen

Die domme kop en het onverstaanbare gebrabbel van Lammers gaan na een tijdje echt irritant worden.


avatar van ChickO70s

ChickO70s

  • 1 berichten
  • 0 stemmen

Doodzonde dat de hoofdrol van zo’n verhaal door die binnensmonds pratende Jumbo huisvader wordt vertolkt. Verstond er af en toe geen kloot van, ook al zette ik het volume op ‘WTF?!’ Was er nou echt geen andere ‘corpulente’ acteur te porren voor deze rol? Daarnaast waren de special effects soms echt om te gieren.

Na jaren besloten om deze film eens te kijken. Teleurstellend.


avatar van yogi

yogi

  • 36 berichten
  • 228 stemmen

Erg jammer dat het zo slecht te verstaan is. Verder speelt iedereen best redelijk. De oranje gezonden worden wel slecht afgeschilderd, en uiteraard is Johan de Witt het toonbeeld van sympathie


avatar van Pecore

Pecore

  • 919 berichten
  • 1668 stemmen

De film zit vol mooie plaatjes, sfeervolle sets en fraaie kostuums, en ik heb kunnen genieten van Lammers. Het weegt echter niet op tegen de minpunten. De film wil een veel te omvangrijke periode en kwestie belichten, namelijk zowel het leven en de avonturen van De Ruyter als de politieke intriges uit de gouden eeuw. Daar wordt het allemaal veel te fragmentarisch van. Daarnaast ging het vele gebruik van slowmotion me op den duur tegenstaan, vallen sommige acteurs door de mand en speelt het beperkte budget de film nu en dan parten. En dan alle historische onjuistheden; maak dan een compleet fictieve film en pretendeer niet hét verhaal van de gouden eeuw te vertellen.


avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

  • 727 berichten
  • 337 stemmen

Wie wil kijken, dat wordt een enorme lange zit vannacht. Of het niet op primetime geprogrammeerd had kunnen worden, vroeg ik me af. En wellicht ook elders te zien op een geschiktere tijd. Indrukwekkende film en cast en of het historisch allemaal juist is, is een open vraag. Geschiedenis is een vak vol subjectieve keuzes, leerde ik al op de middelb. school van een begaafde geschiedenisdocent. Heb daarna vele malen gemerkt, hoe waar het is.


avatar van Fransman

Fransman

  • 2837 berichten
  • 2148 stemmen

Heerlijk om hem nog eens te zien. Toch een geweldige film. Al moet je de historische context met een korreltje zout nemen. Maar op een grappige manier wel actueel, Johan de Witt als een Marc Rutte avant-la-lettre. En net zo bespraakt. Hoop alleen dat het met hem beter afloopt... Maar toch opvallende parallellen tussen de discussies toen in de Staten en nu in de Tweede Kamer.

Het geluid was abominabel. Op ongeveer orkaankracht verstond ik dat gemompel nog niet. Wat leren ze eigenlijk op die filmacademie?


avatar van Weetniet

Weetniet

  • 12 berichten
  • 530 stemmen

Echt een hele matig film. Geluid is slecht en bijna niet te verstaan. Duidelijk een tekort aan budget. Bij een kanonskogel inslag een emmer met houtsnippers het beeld in gooien. Hilarisch.


avatar van Captain Proton

Captain Proton

  • 163 berichten
  • 0 stemmen

Was even bang dat het een typisch saaie Nederlandse film zou worden, maar vind deze tot nu toe nog de beste film ooit gemaakt in Nederland. wat ik alleen jammer vond zijn soms dezelfde shots van de vloot vanuit de lucht. Verder zijn special effects prima in orde, acteren ook.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

  • 30659 berichten
  • 5280 stemmen

Vlaanderen was jarenlang de speelbal tussen Engeland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Dat maakt een eigen geschiedenis al wat moeilijker. Figuren als Tromp of de Ruyter waren in elk geval nooit onze grote geschiedenisfiguren. De enige zeevaarder die ik kende was Piet Hein, vanwege het gekende kinderliedje over de zilvervloot. Ondertussen al veel bijgeleerd natuurlijk en vorig jaar nog meer kennis gemaakt met Michiel de Ruyter en de zeeveldslagen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Geen wonder dat die tijd een eigen film kreeg. Zoiets missen we in België toch.

De enige Nederlandse acteurs die ik ken waren net de acteurs van de Ruyter en de ouwe Tromp. En misschien is dat wel een voordeel. De film wil een beeld schetsen van de bekende admiraal (al laten ze zijn aandeel in slavernij wel weg) en een reeks historische gebeurtenissen. En dat is best goed gelukt. Het geeft al een beter beeld van de tijd van toen. De film is duidelijk in handen van iemand die ervaring met het genre heeft. Regisseur Roel Reiné zorgt ook voor de cinematografie. Het kleurenpalet zorgt voor een warme gloed die doet denken aan de schilderijen die er toen gemaakt zijn (waarbij ik toch meteen de schilderijen van Willem van de Velde herken). Er is de nodige actie en toch ook wat licht overdreven heldenverering van de Ruyter. Maar dat mag af en toe wel.


avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

  • 8813 berichten
  • 1154 stemmen

De film verscheen op 3 maart 2015 in België.

Er bestaan verschillende soorten boeken over het figuur Michiel De Ruyter, de filmmakers hebben gekozen om zich te baseren op de roman van Alex Van Galen. Dit boek is verschenen in januari 2015.

Dat was dan kort dag om die film te maken.


avatar van Delphine S.

Delphine S.

  • 1 berichten
  • 0 stemmen

De film ‘Michiel De Ruyter‘ is een Nederlandstalige oorlogsfilm die geregisseerd werd door Roel Reiné in 2015. De hoofdrol, meer bepaald de titelrol, werd gespeeld door Frank Lammers. Daarnaast werden er ook nog veel meer andere hoofdrollen gespeeld door bijvoorbeeld: Barry Atsma, Sanne Langelaar, Charles Dance, … Het genre kan je omschrijven als een spannende actiefilm vol avontuur en drama met historische fictie. De film verscheen op 3 maart 2015 in België.

Er bestaan talloze soorten boeken over Michiel De Ruyter maar de filmmakers hebben de roman van Alex van Galen als inspiratie genomen. Dit boek verscheen in januari 2015.

Op gebied van oorlog verliep het vaak slecht voor Nederland, daar moesten ze iets aan doen. Het parlement van Den Haag vroeg aan Michiel de Ruyter of hij de admiraal wilde worden van de Nederlandse vloot. Michiel wilde dit doen enkel en alleen onder voorwaarden. Hij vond dat er nieuwe en snellere schepen moesten komen en een systeem met vlaggen. Michiel wou ook dat de bemanning in oorlogsvoering werd getraind. Op deze manier werden ze voorbereid op de oorlog en wisten ze wat ze moesten doen. Hierdoor veranderde alles. Alle schepen voeren in linie waardoor ze de andere schepen beter konden raken. Als de schepen klaar waren gingen ze naar de 4-daagse zeeslag tegen de Engelsen. De Engelsen trokken zich terug en dus won Nederland. Zijn grootste succes was bij Chatham tegen de Engelsen. De Ruyter voerde met een paar schepen naar de Theems waar de Engelse vloot lag en viel hun aan. Ze hadden bijna alle schepen van de Engelsen kapotgeschoten en ze hebben een stuk van het mooiste schip, de Royal Charles (genoemd naar de Engelse koning Karel II) meegenomen naar huis als buit. Als laatste missie stuurt Willem III Michiel op zelfmoordmissie naar de Middellandse Zee om te vechten tegen de Fransen. Als hij dit niet doet zal Willem III zijn gezin vermoorden dus gaat hij op deze missie. Hij wordt geraakt in zijn been waardoor hij doodging. Onze voorkeur ging eerst uit naar een andere film maar na een paar eerste indrukken leek dit genre toch niet echt voor ons weggelegd te zijn. We kozen daarna een tweede film en kwamen uit bij Michiel De Ruyter. Na het zien van de trailer waren we benieuwd wat de film ons zou brengen en bekeken we hem. We waren vooral nieuwsgierig naar wat er ging gebeuren en welke landen er veroverd werden. Volgens ons is het de allergrootste, meest dappere en indrukwekkende persoonlijkheid uit de vaderlandse geschiedenis.


avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

  • 727 berichten
  • 337 stemmen

Rotterdam@1 schreef:

Wie wil kijken, dat wordt een enorme lange zit vannacht. Of het niet op primetime geprogrammeerd had kunnen worden, vroeg ik me af. En wellicht ook elders te zien op een geschiktere tijd. Indrukwekkende film en cast en of het historisch allemaal juist is, is een open vraag. Geschiedenis is een vak vol subjectieve keuzes, leerde ik al op de middelb. school van een begaafde geschiedenisdocent. Heb daarna vele malen gemerkt, hoe waar het is.

Ha! Mijn smeekbede is na een goed jaar verhoord: deze film 12.50 uur op Film1 Action morgen!

Maar geen handige tijd voor al die mensen die gewoon werken....Er moet wat te wensen overblijven...


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

  • 9148 berichten
  • 5034 stemmen

Ik ben als Zuidelijke Nederlander niet zo vertrouwd met de geschiedenis van de Noordelijke Nederlanden en ben wellicht als puber te weinig aandachtig geweest tijdens de geschiedenisles. Ik las ergens dat Michiel de Ruyter in één of andere poll jaren terug nog als 7e grootste Nederlander werd verkozen. Dat zegt wel iets natuurlijk en verklaart wellicht ook veel hoe chauvinistisch er nationaal gestemd wordt. In Vlaanderen een voetnoot en 100 km verder een regelrechte held.

Los daarvan best een indrukwekkende film uit Nederland. Het zag er redelijk spectaculair uit en genoot wel van de gevechten op zee en hoe dit alles in beeld werd gebracht. Ook de beelden vanuit de lucht zagen er indrukwekkend uit. Het enige minpuntje in dit geheel waren op de duur de ontploffingen van rondvliegend hout (zand) dat iets te repetitief of monotoon verliep.

Het politieke geneuzel kon ik niet altijd goed volgen met die Staatsen en Oranjegezinden en ik kon hen ook niet uit elkaar houden, maar dat deed geen afbreuk aan de film. Frank Lammers deed het prima als hero en had voldoende charisma om de film naar zich toe te zuigen.


avatar van shrink

shrink

  • 2032 berichten
  • 2285 stemmen

Verrassend goede film die blijft boeien. Moest bij Michiel de Ruyter wel steeds denken aan een typetjes uit Astrix en Obelix.


avatar van Grover76

Grover76

  • 14 berichten
  • 28 stemmen

Ik hou van historische films. Voor een Nederlandse film vond ik het erg goed. Maar waarom slechts 2,5 sterren en geen 4 is het niet houden aan historische feiten. Voor historische films is dat best belangrijk omdat er anders een verkeerd beeld kan ontstaan. Dat een film iets dramatischer wordt gemaakt en iets afwijkt van de realiteit begrijp ik.

Helaas zijn 99% van de historische, met name middel-eeuwse films niet correct en dat is jammer.

Ook is de film te kort om te kunnen begrijpen waarom bepaalde gebeurtenissen gebeurden. Waarom werd Johan de Witt vermoord bijvoorbeeld is veel complexer dan wat er in de film naar voren komt. Maar de grootste ergernis voor mij was Willem III die echt een verkeerde rol speelt. In het echt was Willem III een introverte verlegen man van weinig woorden. Er wordt ook geschreven dat hij kort en lelijke was. Anderzijds fel gedreven voor zijn vaderland.

Ook lijkt in de film alsof het een homoseksuele man is, waar geen bewijs voor is. Ook al zou het zo zijn dan is beter om je bij de feiten te houden. Ook komt hij over als

Ook komt nergens naar voren waarom de Oranjegezinden zo populair waren onder de bevolking want ik kreeg de indruk dat de oranjes negatief afgeschilderd werden. Al met al een gemiste kans natuurlijk.

Op het laatst de slag bij Acosta waarbij gesuggereerd wordt dat Willem III expres Michiel heen stuurt waar geen bewijs voor is dus een complot theorie.

Die slag is trouwens erg mooi waarbij de Franse admiraal Du Quesne veel respect had voor de Ruyter en meteen het vuur staakte toen de Ruyter verwond raakte. Google maar eens.

Toch wel indrukwekkende film en zeker het kijken waard.


avatar van MisterPink

MisterPink

  • 925 berichten
  • 5626 stemmen

Nou, ik ben weer helemaal bijgepraat

Soms is de derde helft nog leuker dan de wedstrijd zelf. En ach, al in de 17de eeuw klaagden de Hollanders over van alles en nog wat. Waren er protesten van de preciezen om de opvoering de Gijsbrecht van Aemstel te verbieden wegens schadelijk paaps bijgeloof enzovoorts.

Lagaan zou Gijp zeggen.


avatar van MisterPink

MisterPink

  • 925 berichten
  • 5626 stemmen

Film Pegasus schreef:

Vlaanderen was jarenlang de speelbal tussen Engeland, Frankrijk, Nederland en Spanje. Dat maakt een eigen geschiedenis al wat moeilijker. Figuren als Tromp of de Ruyter waren in elk geval nooit onze grote geschiedenisfiguren. De enige zeevaarder die ik kende was Piet Hein, vanwege het gekende kinderliedje over de zilvervloot. Ondertussen al veel bijgeleerd natuurlijk en vorig jaar nog meer kennis gemaakt met Michiel de Ruyter en de zeeveldslagen in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Geen wonder dat die tijd een eigen film kreeg. Zoiets missen we in België toch.

Ja, het is wat historische films betreft stil in België. Na De Leeuw van Vlaanderen (1985) is er weinig of niets van epische importantie meer gemaakt. Pater Damiaan en Jacques Brel zijn verkozen tot De Grootste Belg met mooie ereplaatsen voor Eddy Merckx. Ik zie nog wel Ambiorix hoog staan in het lijstje van Vlaanderen. Maar ik weet niet of zo'n Redbad-achtig spektakel het publiek naar de bioscopen zal trekken. Afgaande op de MM berichten betwijfel ik dat. Een biopic over Filips de Goede of Karel V zou ik wel leuk vinden. En waarom geen film over de Duinkerker kapers? De Vlamingen stonden hun mannetje op zee wel. Jan Baert was een beruchte kaperkapitein. Hij monsterde als matroos aan op het schip van De Ruyter en nam deel aan de Tocht naar Chatham. Later zou Jean Bart in Franse dienst menig Hollands of Zeeuws koopvaardijschip buit maken. Een Belgische 'Pirates of the North Sea'.