• 9.378.596 stemmen

Releasedatum: 29 januari 2015

• Videoland Bekijk via Videoland
  • SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Michiel de Ruyter

"Wars are fought by many. History is made by few..."

Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.

Michiel de Ruyter

John Milton

?

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Ja, dat snap ik ook niet. Die laatste opmerking hoorde hier niet thuis. Moet een vergissing geweest zijn. Heb het maar verwijderd.

avatar van Valii

Valii

Michiel de Ruyter. Wat je ook van de man denkt, dit heeft hij niet verdiend. Zeer matige film, waarin niet alleen het verhaal, maar ook de actiescenes van de hak op de tak springen. Zeker het eerste halfuur is verbijsterend. Daarna went het overdadige gebruik van slowmotion, zijn de dialogen iets beter te verstaan en komt het (levens)verhaal meer tot zijn recht.

avatar van Shadowed

Shadowed

Prima NL film.

Van Nederlandse films ben ik niet echt een liefhebber, ik bekijk meer Brits en Amerikaanse films. Geld ook voor Nederlandse series. De meeste kan ik niet aanzien. Maar Michiel De Ruyter was nog wel goed. Vooral de boot scenes vond ik mooi.

Het acteerwerk van "Jumbo" Frank Lammers was voor mij soms onverstaanbaar. Hij praat nogal zacht, en ik had het volume nog wel op 40. Geen idee of dat hoog is voor de meeste maarja. Verstond er soms niks van. En je herkent het "steenkolen" engels ook wel soms.

Het is nergens enorm langdradig en nogmaals is de actie in deze film knap gedaan. Heb er wel van genoten. Een aanrader voor mensen die van Nederlandse/Geschiedenis films houden.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Benni de Jong schreef:

Ons nationale collectieve geheugen reikt kennelijk niet ver in de tijd! Détail? Zeker niet! De Britten vallen al over 't feit dat hun in deze film gevoerde unievlag die van 1801 is, in plaats van die daterend uit 1606, de correcte vlag dus, wat per saldo een Andreaskruisje scheelt.. Wie zou dan dáár nog over vallen?

Het Britse collectieve geheugen is waarschijnlijk slechter dan die van de Nederlandse filmmakers, want de unievlag die de Britse schepen in deze film voeren, is wel degelijk die uit 1606 (dus zonder het Ierse kruis in de diagonale, witte, Schotse banen) en niet van 1801.

avatar van film GPS

film GPS

dit is echt een film waar Nederland trots op kan wezen mooie special effects vooral de zeeslagen waren goed gefilmd. In begin dacht ik waarom vertolkt Frank Lammers nou de rol van Michiel de ruyter wie heeft hem uitgekozen maar hij heeft het gewoon goed gedaan. dit is zeker geen nova Zembla waar ze niet konden kiezen voor een historische verhaal of fictie. in deze film was het erg duidelijk dat het om een historische verhaal ging. het is leuk om te zien dat wij redelijk veel historische films maken zodat ons Nederlandse geschiedenis weer een beetje tot leven komt en zodat wij kunnen zien hoe het er vroeger aan toe ging. dus het is ook nog eens heel erg nuttig. Ik kan iedereen aanraden om deze film te kijken. de film laat duidelijk de druk van buiten af zien. je ziet Nederland als eigenlijk een machtig land in de gouden eeuw die aan alle kanten wordt aangevallen door Engeland. die via de Noordzee ons land willen binnen vallen en ook Frankrijk. Michiel en ze bemanning moet er voorzorgen dat Engeland niet veder komt. maar de problemen stapelen zich alleen maar op als er ook nog een burgeroorlog dreigt te komen.

avatar van Brandt

Brandt

Kan Frank Lammers please worden ondertiteld? Verstond er geen ene zak van. En dat terwijl ik op slechts een paar kilometer van Michiels huis ben geboren. In wilde mossels had ie zich een redelijk zeeuws accent aangemeten, maar dit slaat nergens op. Geldt ook voor de rest van de film, wat een patriottische aanstellerij. Admiraal de Ruyter verdient een betere film.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Brandt schreef:

Kan Frank Lammers please worden ondertiteld? Verstond er geen ene zak van.

Ik heb de film dus gisteren serieus volledig met ondertiteling gekeken. Ik kon er geen reet van verstaan.

Edit: En ik had het volume nog wel rond de 40 staan, dat gemompel is echt onverstaanbaar.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Interessant om wat meer over te weten. Ik ken dit deel van de geschiedenis niet zo goed op de grote lijnen na. Leerzaam wat dat betreft. Helaas is het filmisch allemaal knullig gedaan: Dat de cgi wat onrealistisch is maakt me nog nieteens zoveel uit, maar de onverstaanbare Frank "Jumbo" Lammers, en ontzettend goedkope stijlmiddelen, pfffff....De muziek is om te janken zo cliche en overdadig bombastisch. Kennelijk vond iemand het een goed idee om arabische thema's in een oerhollandsch verhaal te proppen en werkelijk overal bombastische thema's onder te zetten.Ook de lachwekkende hoeveelheid 'Noooooooooo!'-slomo's helpen nou niet bepaald mee.

avatar van TronMan

TronMan

Niet te verstaan , en die Lammers ben ik ook totaal moe. En al helemaal in slowmotion.

Geluid is wel vaker slecht bij Nederlandse film's, maar deze spant de kroon, erg jammer. Misschien in geschiedenis les nog te gebruiken..' school tv ' film.

avatar van Confusie

Confusie

Ik heb het nog eens voor Frank Lammers opgenomen.

Toen hij net met zijn reclamestunt begon en was gestart zich op deze wijze aan het grote Nederlandse publiek kenbaar te maken.

Ik benadrukte dat hij een gerespecteerd Nederlands acteur was en refereerde aan enkele geslaagde rollen die ik van hem had mogen aanschouwen.

Inmiddels zoveel jaar verder echter, denk ik niet dat er nog iemand is die iets voor hem zou kunnen doen.

Behalve dan wellicht de lui die zijn salaris betalen, wat, zoals hij zelf meermaals her en der wist te verkondigen, het ‘t allemaal toch behoorlijk waard zou moeten maken.

En daarmee is het feit dat ik nu twijfel deze film te gaan zien, ondanks een interessante discussie elders en een klaarblijkelijke beschikbaarheid op Netflix, toch een consequentie die hij zal moeten en willen aanvaarden.

Had het zelf toch liever een tikkeltje anders gezien.

Maar goed.

Overigens vind ik Sanne Langelaar ook wel een leuke actrice die van mij best wat hogerop mag komen, positief verrast dat zij hier zo’n aanzienlijke rol lijkt te hebben.

En dan schijnt natuurlijk allermachtig oppergigant Charles Dance er ook nog in te zitten.

Wie weet knip ik ‘m een van deze dagen even aan.

Maar misschien ook niet.

Confusie schreef:

Absoluut mee eens

avatar van ILDIB

ILDIB

behoorlijk van kwaliteit nog. me niet teveel geërgerd aan t slechte Hollandse acteren dus dat is goed. interesseerd geraakt nu in exacte verhaal. wel teveel van t zelfde qua ontploffend hout en ladende kanonnen. jammer dat de gevechten op zee zo slecht in beeld waren qua tactiek en werkelijke actie. Steeds een botenparade in cgi danwel vaag beeld door verrekijker en 1 boot sneuvelt blijkbaar. eigenlijk was t vrij slecht nu ik er over nadenk.

avatar van ILDIB

ILDIB

wyatt earp schreef:

hear hear

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Benni de Jong schreef:

Dan was ons land, en de huidige Benelux als geheel, mogelijk verengelst, verfranst en verduitst tegelijk geweest! Hadden we dan niet beter geweten? Mogelijk hadden we nu dan in een soortgelijke impasse verkeerd als die waarin 't Baskenland en Catalonië zich momenteel bevinden. Imaginez-vous!

Welnee, het nationalisme van den Nederlandert is niet te vergelijken met dat van een Bask, Schot, Cataloniër, etc. Als je kijk hoe ons erfgoed en gemeenschapszin momenteel verkwanseld worden, zou er na voltrekking van het geschetste scenario, nooit een Nederlander zijn opgestaan om wat dan ook te verdedigen. Helaas maar waar.

Wij vonden de film niet echt top gemaakt. Er wordt geen data genoemd in de film dus als kijker moet je zelf raden wanneer hij zich afspeelt en dat is niet echt handig. Er gebeurd ook redelijk veel anachronisme dus dit is wel verwarrend als ze zeggen dat het rond de 17e eeuw is. Ook jammer dat de gevechten op zee niet echt leken, je zag dat ze gespeeld werden. Verder was het wel nog tof omdat het een avontuurlijke film is en er een mooi verhaal achter zit.

Regie: Roel Reiné Cast: Frank Lammers (Michiel de Ruyter), Barry Atsma (Johan de Witt), Ruther Hauer (Maarten Tromp), Charles Dance (Koning Charles II van Engeland), Egbert Jan Weeber (Willem III van Oranje) Speelduur: 151 minuten

Datum: 29 januari 2015 in Nederland, 3 maart 2015 in Vlaanderen.

Beschrijving:

De film ‘Michiel De Ruyter’ is een historische avonturenfilm die gaat over de oorlog tussen de Nederlanders en de Engelsen. Tijdens een van de vele slagen sterft de admiraal Maarten Tromp en hij wordt opgevolgd door De Ruyter. Daarna volgen vele veldslagen maar plots loopt het fout. Wanneer de zoon van de Tromp door jaloezie het plan van Michiel verstoord door de linie te verlaten breekt de hel los.

De gehele film werd ook beschreven in een boek. Het boek heeft dezelfde naam gekregen en is geschreven door Alex van Galen. Kort voordat de film uitkwam werd ook het boek te vinden in vele boekhandels, dat was op 13 januari 2015.

De film heeft enkele sterke en mindere punten. De veldslagen werden heel spectaculair en mooi in beeld gebracht. Hoewel er soms sprake was van anachronisme, werd toch alles heel uitgebreid vertoond. Enkele zwakkere punten van de film waren dat het soms moeilijk te volgen was en soms werden de acties heel langdradig.

Ons algemeen eindoordeel is dat het best wat spannender mocht zijn en dat hij op sommige vlakken wat langdradig was. Toch viel de film best mee om eens naar te kijken, er waren namelijk ook goede stukken.

avatar van mystica

mystica

Geweldig mooie film. Prachtig gemaakt. Goed acteerwerk. Scherp verhaal.. en prachtige muziek. Een echte kwaliteitsfilm.

avatar van Leno

Leno

Reine, koning van de slow motions (ook op de meest ongepaste momenten), kon lekker los met deze actiefilm. De (feitelijke) geschiedenis is niet meer dan een detail. De actiescenes komen veelal uit de computer (ik denk nog een XP) en de cast is matig. Het help ook niet mee dat Lammers eruit ziet als Obelix. De Lint is een goed acteur en valt daarmee meteen op, al stelt zijn rol weinig voor (over de rol van Hauer niet te spreken).

Met een goede regisseur had dit best nog wat kunnen worden, nu is het een onbedoeld grappige actiefilm/ soap met slow motions, heeel veeel slow motions...

avatar van Motato

Motato

Redelijke film. Had er een stuk minder van verwacht, acteerwerk was vaak matig, maar de actiescènes redelijk en de scènes op de schepen mooi. Decor en aankleding waren sowieso overtuigd.

Verhaal was oké, muziek soms te melodramatisch maar aan de slowmotion heb ik mij dan weer niet geërgerd. Voor een Nederlandse film ruim voldoende.

avatar van jerry r

jerry r

Toch wel een van de betere Nederlandse films

Goed verhaal en de speciale effecten zijn zo slecht niet niet hoor.

10 x beter dan redbad die fond ik wel echt slecht

avatar van jerry r

jerry r

De Soundtrack van trevor morris is trouwens ook heel goed.

De nummers

25 Death of a legend

26 the end of an age zijn echt prachtig

Hij Harold een goede leermeester hans zimmer

avatar van The Optician

The Optician

Ik heb steeds Jumbo voor ogen wanneer ik deze film wil kijken; jammer dat Lammers reclame heeft gemaakt in een hoofdrol voordat deze film uit kwam. Bovendien vind ik zijn spraak slecht te verstaan (nee mijn gehoor is goed beoordeeld door de audicien).

Grootste minpunt is dat Max Verstappen niet opgenomen is in de cast; dan had ik vast een betere beoordeling gegeven,.... maar ja, toen deze film uit kwam was hij nog niet ontdekt door Jumbo.... ?

avatar van Brix

Brix

• 19684 berichten

The Optician schreef:

Ik heb steeds Jumbo voor ogen wanneer ik deze film wil kijken; jammer dat Lammers reclame heeft gemaakt in een hoofdrol voor deze film uit kwam.

Gelukkig heb ik daar geen last van gehad bij het bekijken van deze film.

Ik kijk zelden naar Nederlandse TV, en kende Lammers in het geheel niet van Jumbo reclames.

Ik begrijp dat het voor velen een hinderpaal is, jammer.

avatar van film GPS

film GPS

dit is echt wel een film waar Nederland best wel trots op kan wezen mooie special effects vooral de zeeslagen waren mooi gefilmd en provisioneel gedaan. In begin dacht ik waarom vertolkt Frank Lammers nou de rol van Michiel de Ruyter wie heeft hem uitgekozen maar hij heeft het gewoon goed gedaan maar ik zie hem toch liever als de ferry in de serie undercover.

avatar van james_cameron

Ik zat er een paar jaar tegenaan te hikken, maar wat blijkt: prima film! Een heerlijk meeslepend verhaal, boeiende personages, fraaie vormgeving en heel veel spektakel. De Hans Zimmer-achtige score van Trevor Morris mag er ook zijn. De vele zeeslagen zien er overwegend prima uit, met weliswaar iets teveel gebruik van opzichtige cgi, maar dit is zelden echt storend. Regisseur Roel Reiné heeft na zeventien eerdere pogingen eindelijk een film afgeleverd die de moeite waard is.

avatar van Grunn-in-en-verkoop

Grunn-in-en-verkoop

Ik vond het voor Nederlandse begrippen een goede en onderhoudende film, prachtig gemaakt, vooral de special effecten, maar net als al veel van mijn voorgangers schreven vond ik Frank Lammers soms ook moeilijk te verstaan, waardoor het soms moeilijk te volgen was, zeker het volume was algemeen te zacht.

avatar van GJ7300

GJ7300

Wat een verschrikkelijk slechte film.. ontzettend slechte digitale bewerking, beroerd acteerwerk, ontzettend slechte stunts en met Lammers en Gernandt totaal verkeerde acteurs. Scheepvaart acties zijn totaal idioot en geknipt en geplakt.

Eigenlijk te schandalig voor woorden. Mijden als de pest

avatar van Glenn Newland

Glenn Newland

Kijk daar heb je Barry kuch Astma weer en de rest van het vaste kliekje acteur die in elke andere Nederlandse film en serie spelen.

Kunnen we nou echt niet een keertje iemand anders vinden.

Leuk om een keer gezien te hebben maar dat is het dan ook wel.

Film had de helft korter kunnen zijn als alle slow motion op gewone snelheid was afgespeeld.

In Film > Algemeen > Michiel de Ruyter:

De film gaat over de handelsoorlog tussen Engeland en Nederland in de 17e eeuw. Nederland is zeer welvarend en heeft meer dan 20.000 schepen die handel drijven op zee. Wanneer admiraal Maarten Tromp om het leven komt tijdens een zeeslag, moet er een nieuwe admiraal aangesteld worden. Maarten zijn zoon, Cornelis Tromp, wil nieuwe admiraal worden omdat hij vindt dat hij daarvoor het best geschikt is. De raadpensionaris, Johann De Witt, stuurt een brief naar Michiel De Ruyter, een eenvoudige zeeman. Hij vraagt hem of hij de nieuwe admiraal van de Nederlandse vloot wil worden. Michiel vindt dit bizar, hij negeert het voorstel en gaat terug naar Vlissingen, waar hij op dat moment woonde. Vlissingen was in deze periode een centrum van walvisvaart, koopvaardij, kaapvaart en oorlogsvoering op water. Na overleg met zijn vrouw, moet hij van zijn vrouw ingaan op dit verzoek en de nieuwe admiraal van de Nederlandse vloot worden. Hij legt zijn eed af bij de raadpensionaris in het parlement. Voor hij zijn eerste slag begint tegen Engeland, wil hij eerste enkele aanpassingen doen. Nederland had de vorige slag verloren en dit wou Michiel voorkomen. Hij wil dat de scheepsbemanning een betere opleiding en een hoger loon krijgt en hij wil betere en grote schepen. Hij wil ook seinmasten op zijn schepen, die gebruikten de Engelsen al heel lang. Voortaan wil hij winnen tegen de Engelsen door hen aan te vallen in een linie. Hij bedenkt dus een nieuwe tactiek. Michiel vertrekt naar zijn eerste zeeslag, de vierdaagse tegen Engeland, met het nieuwe vlaggenschip ‘De Zeven Provinciën’. Tromp is mee, hij denkt alles beter te weten en wil zijn eigen willetje doen. Hij gelooft niet in de tactiek van De Ruyter. Engeland onderschat de Nederlandse vloot en lacht hen uit omdat ze in de minderheid zijn. Engeland wist natuurlijk niet dat De Ruyter een totaal andere aanvalstechniek bedacht had, uiteindelijk verliezen de Engelsen en trekken ze zich terug. Nederland wint deze slag met gevolg dat Engeland erg kwaad is. Prins Willem III van Oranje is trots dat ze gewonnen hebben tegen de Engelsen, alleen baalt hij ervan dat hij geen macht heeft over Nederland dus trekt hij naar Engeland. Zijn neef is de koning van Engeland en hij vindt Nederland maar niets. Willem III verdedigt zijn land. Ondertussen is Michiel in aanval tegen Engeland tijdens de tweedaagse oorlog. Alles verloopt goed tot Tromp beslist om de linie te onderbreken en zijn eigen willetje te doen. Door Tromp heeft de Nederlandse vloot 20 schepen verloren en zijn er een heleboel slachtoffers gevallen. De Ruyter is razend en verbiedt Tromp om nog 1 stap te zetten op zijn schepen. Na de slag wil Johann De Wit praten met Michiel. Hij vraagt om op geheime missie te gaan naar Engeland via Medway, door de Theems te volgen, een rivier die de Noordzee en Londen in verbinding brengt. Dit moet strikt geheim blijven dus hij vertrekt die avond nog met zijn bemanning zonder zijn vrouw en kinderen op de hoogte te brengen van de missie. De volgende dag wordt de vrouw van Michiel, Anna, overladen met brieven van de vrouwen, kinderen en familieleden van de scheepsbemanning. Anna weet zelf niet waar haar man en de bemanning is dus gaat ze aankloppen bij het huis van Johann De Wit. Zijn vrouw doet open en weet zelf ook niks over de missie. Uiteindelijk verteld Johann over de missie. Michiel De Ruyter heeft Engeland in stilte aangevallen en heeft al hun schepen in vlammen doen opgaan. Ze keren terug naar Nederland met enkele waardevolle stukken die aan de boten hingen en een vredesakkoord met Engeland die ondertekend zou worden in Breda. De vrede tussen Engeland en Nederland is na jaren oorlog verklaard.
Iedereen viert feest maar de straatvolk, Michiel en zijn scheepsbemanning zitten met de Fransen in hun achterhoofd, die willen het zuidelijke Nederland in hun bezit krijgen. Johann denkt dat zij geen gevaar meer zullen vormen voor Nederland en dat er dus niks is om zich zorgen over te maken, maar toch waren de Fransen een groter gevaar dan ze dachten. Ze waren al gevestigd aan de kusten waardoor Michiel beslist om een nieuw gevecht te starten tegen de Fransen. Het volk komt in opstand voor het huis van Michiel de Ruyter omdat zij vinden dat hij eigenwillig en laf is en gooien stenen en vuur de woning binnen. Anna, die op dat moment thuis is met haar kinderen, gaat naar buiten en begint de goede kanten van Michiel op te noemen, ze krijgt het volk stil en zegt hen dat ze terug moeten gaan naar hun gezinnen. Ondertussen worden de broers De Wit, Cornelis en Johann, gemarteld in Den Haag, Michiel komt te laat toe en kan niks meer doen, hij vindt Johann en Cornelis dood op het marktplein tussen de menigte van het volk. Michiel is in rouw voor zijn goede vriend Johann en wil daarom zijn pensioen aanvragen bij Willem III van Oranje. Voor hij op pensioen mag, moet hij nog één geheime missie doen. Hij moet op geheime missie naar de Middellandse Zee om de Fransen aan te vallen. Zijn vrouw heeft hier een heel slecht gevoel bij. Michiel denkt wel dat het hem zal lukken en vertrekt. Dit loopt jammer genoeg fout af, hij wordt geraakt door een kanonschot en verliest zijn rechteronderbeen. Hij sterft direct ter plaatse

Wij vonden deze film veel leuker en interessanter dan we eerst verwachtten, je wordt constant geboeid en er zijn heel weinig stukjes waar je de aandacht verliest. Wijzelf kenden Michiel De Ruyter niet, wat ons wel verbaasde. Hij was een zeer sterk en bekend personage in de 17e eeuw. Ook de kwaliteit van de film is zeer goed en is super goed geregisseerd. Wij hebben de film bekeken op Netflix. Wij hebben maar 1 minpuntje die wij kunnen aanmerken op de film en dat is de duur van de film, 2,5 uur is heel lang om een film goed te kunnen meevolgen.

Michiel de Ruyter werd geregisseerd door Roel Reiné. Roel Reiné is geboren op 15 juli 1970 in Eindhoven. Hij is een Nederlandse regisseur die vooral werkt in de VS. Naast de film ‘Michiel de Ruyter’ regisseerde hij ook onder andere ‘Redbad’, ‘Deadwater’, ‘The Marine 2’,…

‘Michiel de Ruyter’ is een historische avonturenfilm.

De wereldpremière was op 26 januari 2015. De film ging op 29 januari 2015 in première in Nederland en op 3 maart 2015 in Vlaanderen.

De personages met de grootste invloed op het verhaal zijn voor deze film Michiel De Ruyter, Anna De Ruyter, Koning Charles II, Johan De Wit, Willem III Van Oranje en Cornelis Tromp.