• 9.378.590 stemmen

Genre: Sciencefiction / Mystery

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Canada

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Matthew McConaughey, Jessica Chastain en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,7 (2.473.323)

Releasedatum: 6 november 2014

Plot Interstellar

"Mankind was born on Earth. It was never meant to die here."

In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat, is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Geluid was inderdaad super. Elke keer bij stijgen of dalen van de ruimteschepen, voelde ik de zaal en grond trillen. Geweldige ervaring is dat zeg.

avatar van Fabian123

Fabian123

Al DeNiro schreef:

Heb je hem in IMAX gezien? Ik vond het ook top, alleen heb ik me wel gestoord aan een constant trilgeluid van de speakers vroeg in de film, dat later ook weer terugkwam (volgens mij op de ijsplaneet en bij Coopers terugkeer). Het zat precies op een frequentie waar de subwoofers van gingen zoemen, je kon de dialogen nauwelijks meer verstaan. Ik heb hem ook in een reguliere versie gezien en daar was dit niet, dus ligt wel aan IMAX. Zou het een fout kunnen zijn van Pathé Arena? Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat Nolan zoiets niet zou opmerken, of dat het z'n bedoeling zou zijn geweest. Heeft iemand hem hier in een andere IMAX-zaal gezien?

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Ik ben zeker niet de grootste Nolan-fan, maar hier was ik toch wel van onder de indruk. Sowieso het beste wat ik van hem gezien heb.

Acteerwerk van de bovenste plank, maar het gaat me bij deze film met name om de audiovisuele ervaring. Echt weggeblazen op dat gebied. Waar ik wel vaker last van heb met Nolan is het quasi-ingewikkeld maken van het verhaal. Dat, in combinatie met de uitwerking ervan, spreekt me nooit zo aan en is ook hier wel weer aanwezig. Toch laat ik dat verder niet te zwaar wegen in dit geval, net zo min als de (geforceerde) melodramatische toevoegingen. Daar was het overall gewoon een te mooie ervaring voor.

4,5 *

avatar van brawljeff

brawljeff

Fabian123 schreef:

Ik heb hem zaterdag bij Pathé Arena in Imax gezien en ik stoorde mij ook aan het geluid. Vooral in één van de eerste scènes waarin de familie Cooper alleen aan het dineren was, hoorde ik een hele irritante dreun in mijn oor.

Bovendien hing er rechtsboven het scherm een sliert van het plafond voor het beeld. Gelukkig was de film zo intens dat ik dat voor het grootste gedeelte kon vergeten.

avatar van DwarreI

DwarreI

mjk87 schreef:
En dan moet ik toch even glimlachen als ik je score zie
Ikzelf ook wel eigenlijk

Fabian123 schreef:
Ik heb ook in IMAX gekeken maar bij Pathé Schouwburgplein, precies dezelfde ervaring dus ligt echt aan de film.

avatar van synec

synec

dus ligt echt aan de film.

Eerder aan de IMAX versie blijkbaar. Ik hoor nu al meerde keren dat het geluid slecht was gemixt in IMAX, muziek te luid en dat sommige dialogen zelfs inderdaad onhoorbaar waren. Zowel in Amerika als hier.

Heb de gewone digitale versie gezien (België heeft nog steeds geen IMAX ), en daar was het geluid prima. Nooit problemen gehad dat iets onverstaanbaar was. Het beeld daarentegen... Wat een slechte projectie in Utopolis, waar ze ons overigens in de kleinste zaal met het kleinste scherm hadden gestopt. Ik kon constant de bewegende projectie strepen zien als de film zich niet in het donker afspeelde, en de pixels tellen in de ondertiteling.

avatar van Bietrie90

Bietrie90

Een volledig nieuw niveau van Sci-fi voor mij.

Ik ben absoluut geen sci-fi fan, maar deze film heeft mijn kijk erop veranderd.

De flinterdunne lijn die er is tussen sci-fi, menselijkheid, drama en zelfs humor, dat is de lijn die Nolan gevonden heeft.

Maar toch even dit: ik ben zelf muzikante en geraakte soms echt kwaad van de muziek van Hans Zimmer: de muziek die hij schrijft is zo goed, maar hij gebruikt zijn scores telkens voor meer dan 1 film. Zo kan ik niet meer kijken naar Gladiator, zonder plots aan pirates of the caribbean. Ook bij de start van 12 years a slave, kon je na 30 seconden duidelijk Inception herkennen.

Dus bij deze een algemene oproep aan Zimmer: alstublieft, deel je genialiteit elke keer, en niet om de 2 of 3 films... De muziek van Interstellar is gewoonweg subliem, ik hoop nu gewoon dat de muziek exclusief voor deze film blijft...

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Interstellar, epischer kan het niet...

Dit valt te betwijfelen. De opbouw is doordrenkt van emotie plus deprimerend sfeertje maar kon mij al bij al nog bekoren door een geweldige McConaughey (allemaal: kijk True Detective zo snel mogelijk!). Helaas duurde deze intro veel te lang volgens mij. De speelduur van elke Nolan-film blijft probleem blijkbaar.

Idd, er waren spannende momenten, daar leveren de mooie OST en enkele actiescènes een mooie bijdrage aan. Toch had ik vaak niet het gevoel naar een SciFi te kijken, daar hebben de weinige wideshots waarsch. mee te maken (ivm Kubricks 2001 of recentere films Gravity, ja zelfs Oblivion). Ook waren de close-ups van het ruimteveertje+ de ontkoppeling-scènes véél te lang in beeld, gewoon knippen die handel.

Het scenario dan: goed tot uitstekend tot de befaamde (in mijn ogen vreselijke) boekenkast-scène , de gebroeders Nolan onwaardig. Je zou kunnen zeggen dat deze ook in The Prestige of Inception voorkwamen, daar bleef dit nog binnen de perken door respectievelijk het "magisch", "dromerig surrealistisch" sfeertje; maar de verhaallijn in Interstellar was op een welbepaald moment lachwekkend tot volstrekt belachelijk. De inbreng van het personage Matt Damon die de film een psychologische dimensie bijbrengt, was wel een voltreffer.

Een degelijke SF-film met megalomane pretenties, maar ik bleef vaak op de honger zitten en kroop naar het einde van de film steeds dieper in mn zeteltje. 3*

avatar van Unique

Unique

Ben zeer onder de indruk hiervan. Soms iets te complex en het einde is onnodig lang en wat te uitleggerig, maar al met al echt een must-see

avatar van horned_reaper

horned_reaper

Het was interessant om te zien hoe de helft van de bioscoopzaal helemaal niets begreep van deze film. Bij het naar buiten lopen van de zaal hoorde ik tig mensen zeggen totaal niets van het plot te snappen of zelfs zeggen dat het hele plot nergens op sloeg.

Het gaf absoluut wat stof tot nadenken en ik wil de film graag weer zien. Maar uiteindelijk (ongeveer twee uur na de film) waren alle kwartjes gevallen bij mij.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Een film waarbij een hele hoop dimensies, tijdreizen, relativiteit, worm- en blackholes, zwaartekracht, science en fiction je om de oren vliegen. Doe daar de ongelofelijke bombastische muziek bij en dan heb je de film wel samengevat.

Dat gezegd hebbende is het voor de liefhebber zeker wel een oogstrelende film waarbij de Imax-boxen de filmbeleving wel compleet maakten. Het was wel een erg lange zit en had wat mij betreft wel wat korter gemogen. Ook jammer dat het geen 3D film is want dat had de film misschien voor mij nog iets extra's kunnen brengen gelet op de ruime tijd dat we in de ruimte verbleven (à la Gravity) en op die ijsplaneet.

Misschien moet je een nerd zijn om de film een 4 of hoger te geven. Ik volsta met een 3,5 voor de mooie beelden en prima acteerwerk.

avatar van KingJ

KingJ

goede bijzondere sci-fi film

dubbel over de muziek: aan de ene kant passend maar ook te bombastisch en overheersend

gezien in IMAX Pathe Arena en vond het geluid ronduit te hard, deed vaak letterlijk pijn aan je oren (vriend waarmee ik samen was vond dat ook), zag mensen om me heen met vingers in hun oren zitten...

geen IMAX (Pathe Arena) meer voor mij

(inderdaad een sliert stof van plafond rechtsboven continu in beeld)

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Nolans eerbetoon en variatie op Kubricks 2001 - in alles is dat te zien. Of dat nu de opbouw van de film is in drie akten, de thematiek van de herboren mens (of eerder die van evolutie naar übermensch) of de muziek die soms deed denken aan Strauss' Zarathustra. Het is alleen jammer dat het script soms wat tegenzit, want anders had dit echt richting het niveau van haar voorbeeld kunnen gaan.

Nolan kiest echt voor een avonturenfilm, zonder dat het echt een actiefilm is. De opbouw is precies goed waarin de wereld wordt getoond, de noodzaak van de reis en alle pionnen worden neergezet. Vooral de kale vlakten zijn erg mooi gefilmd, misschien wel mooier nog dan de soms erg sterke ruimtebeelden. Verder kent de film aan aantal prachtmomenten, ook vooral de fantastische score van Zimmer. Ik kan de muziek van de man best hebben en het past vaak prima bij de films, al is het wel vaak hetzelfde trucje. Maar dit is anders, subtieler soms en als het krachtig wordt dan is het vooral het orgel dat los mag gaan, en dat levert soms adembenemende scènes op, vooral als McConaughey wegrijdt en het aftellen al is begonnen. En het spel van vooral McConaughey is erg sterk - met zijn charisma kan hij al veel maar hij weet enorm veel diepgang in zijn personage te brengen en is altijd geloofwaardig.

Niet dat het allemaal even goed is, want het script is af en toe wat minder. Die ruzie tussen McConaughey en dochterlief is niet heel sterk en dat werkt wat tegen in de rest van de film. Ook de manier hoe McConaughey betrokken raakt bij de missie loopt niet lekker in de film. Oké, dat is tegen het einde dan wel enigszins verklaarbaar, maar tijdens de film zelf viel dit toch tegen. Ook die hele sequentie met Matt Damon vond ik maar matig en ik snapte niet helemaal waarom dit nu per se in de film moest. Ook wordt soms iets teveel uitgelegd hoe slecht de Aarde er wel niet aan toe is (de beelden zeiden echt genoeg), en toen McConaughey op een kladje werd uitgelegd hoe wormgaten werken wist ik niet of de Nolan-broertjes ons als kijker nu iets wilden uitleggen of een grap wilden uithalen want dit kon je moeilijk met een stalen gezicht serieus brengen.

En dan het einde. Tijdens de film zelf wist ik niet direct wat ik ervan moest denken, maar achteraf is dit een juiste keuze. Nolan maakt immers een ruimteavontuur, geen filosofische reis zoals Kubrick. Was men bij dat zwarte gat geëindigd (zoals sommigen opperen), dan was de film niet af geweest. En op zich vind ik dit gespeel met dimensies en tijd best aardig, Eindelijk weer eens een film waar de science in sciencefiction belangrijk is. En dat einde past erbij, ook al is het wat zoetsappig, maar het is een heel hoopvolle film zo.

Enfin, op momenten echt fantastisch, de volle drie uur boeiend met helaas een script dat niet altijd evengoed meewerkt. 4,0*.

avatar van alvinvdv

alvinvdv

SiSsY bOY schreef:

Wat een slechte film zeg ik snap echt niet dat de massa hier weer voor valt. Het plot is zo veelbelovend, de aarde gaat eraan en de mensheid gaat op zoek naar alternatieve planeten. De uitvoering is echter veel te ver gezocht, totaal ongeloofwaardig.

0,5 * ??

Dit is niet ernstig....

avatar van polopolo150

polopolo150

Voor de mensen die geinstesseerd zijn in de wetenschap achter Interstellar heeft Discovery Channel een documantaire gemaakt.

Discovery Channel The Science of Interstellar - YouTube

Ga ik later vandaag nog checken.

avatar van kevinverwijst

kevinverwijst

Gisterenavond in de bioscoop gezien!!

Het eerste uur, ongeveer het stuk tot waarop ze op de 'waterplaneet' waren had ik serieus de neiging om de bioscoop zaal uit te lopen.. Dit heb ik nog nooit bij een andere film gehad maar de film was gewoon ongelooflijk saai.

Maar! daarna volgende een scene die ik emotioneel sterk en mooi vond dat ik van 1* (voor Anne Hathaway alleen) ineens al naar 3* ging. Vervolgens zakte voor mij de film weer helemaal in tot op de 'ijsplaneet' en het dan eindelijk spannend begon te worden, volgens mij was dit ongeveer 2 uur de film in maar heb het niet echt bijgehouden.

Toch door het einde uitgekomen bij 3,5* want vond het einde wel heel goed en mooi passen bij het geheel. Maar ik had waarschijnlijk te hoge verwachtingen. Het was al met al een mooie film en ook super mooi gemaakt maar ook best saai.

Matthew McConaughey is een acteur die ik zoveel mogelijk vermijd in films omdat ik hem ook gewoon geen zak aan vind. Hier vond ik hem dan gelukkig niet zo storend in en raakte sommige scene's met hem mij wel.

Zijn er ook trouwens ook anderen mensen die misselijk werden van de film? Weet niet of het aan de IMAX lag of aan wat anders maar dacht echt dat door al het draaien in de film ik gewoon echt een beetje misselijk werd.

Hoop toch wel dat de film voor beste special effects, muziek en cinematografie de Oscar gaat winnen. En hoop op een Oscar Nominatie voor Anne Hathaway vond haar echt heel goed hierin.

*Weet iemand of het vervolg op 2001: A Space Odyssey leuk is? 2010: The Year we Make Contact? Weet pas sinds kort dat dit bestaat en ben wel benieuwd eigenlijk.

avatar van killerfreak

killerfreak

Filmpje waar ik maanden heb naar uitgekeken en ik moet toegeven: ik ben niet teleurgesteld geworden.

Deel 1 - Opbouw: voor sommigen komt dit misschien een beetje saai over, maar het zorgt wel voor een achtergrondschets van de verschillende personages. En op het einde worden natuurlijk de nodige knipogen met dit deel gemaakt

Deel 2 - Reis deel 1: sterk staaltje filmkunst.

Deel 3 - Reis deel 2: spanning wordt stevig opgebouwd, nog nooit zolang een climax gekend in een film. Ok, de lange speelduur is natuurlijk een 'hulpmiddel', maar toch... de film mag ook niet gaan vervelen, en dat doet ie geenszins.

Een topper dus? Jazeker! Hoewel... ik vond het einde net iets te fel uitgerokken. Ze hadden wat mij betreft nog een beetje in het vage mogen blijven over bepaalde aspecten. Maar goed, dat is een keuze van de regisseur (en scriptschrijvers).

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Ik begrijp de negatieve geluiden over de lengte totaal niet en hoop zelfs op een director's cut van 4-5 uur. Het ontdekken van twee planeten, het reizen door een wormhole, het uiteenzetten van twee familiedynamieken, die hele black hole-ontwikkeling gevolgd door het begrijpbaar maken van vierde en vijfde dimensies, enzovoorts... Ik vind het buitengewoon knap dat Nolan het binnen de drie uur heeft weten te houden zonder gehaast over te komen.

avatar van TyphOn

TyphOn

Inderdaad, weer een geweldig meesterstuk van Christopher Nolan. Wat heb ik zitten genieten zeg!

Filmrecensie: Interstellar - Dudes & Dont's - dudesendonts.nl

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Morgen maar eens bekijken.

Benieuwd of het een erg zweverig Sciencefiction is.

De vele goede recensies nodigen in iedergeval uit. Ben benieuwd.

avatar van Superkuuk

Superkuuk

Zeer Matige film , weinig origineel, en totaal geen spanning. met dit budget had ik meer verwacht. Vooral de Robots, Wormhole , en de planeten, zagen er niet uit, en waren zeer storend. Een film die het moet hebben van zijn visuele aspecten, dus ook niet, echt gewoon matig en achterhaald, als je een brommer geluid en telkens de zelfde shot van een vleugel van een antiek ruimteschip wil zien, ga hem dan direct kijken , deze shot is zeker 9 keer in beeld geweest en duurde bij elkaar opgeteld een kleine 20 minuten.

Ook de muziek keuze op het einde is matig, ik kreeg het gevoel dat Ruud Bos, de achtergrond componist van de serie Bassie en Adriaan een bijdrage heeft geleverd aan deze film. Echt slecht.

Imax in 3d had deze film ook niet kunnen redden

avatar van arno74

arno74

mjk87 schreef:

Je bedoelt dat van het dubbelgevouwen papiertje waar ze een gat doorheen maken? Dat was heel serieus bedoeld (om het aan de kijkers uit te leggen), zo werkt een wormgat volgens de wetenschappelijke theorie. Je neemt het universum, vouwt het dubbel en stapt door het gat naar die andere kant, en vouwt vervolgens het universum weer uit. Alleen is de uitvoerbaarheid van deze wetenschappelijke theorie nooit bewezen

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Zoals vaker was ik niet erg gecharmeerd van Nolan's fabricatie. Natuurlijk heeft het wel enkele bruikbare aspecten zoals de vijfdimensionale wereld en de ontdekking van Saturnus, maar zoals Superkuuk al aangaf komt het allemaal niet echt goed tot uiting. Het is redelijk duf gefilmd en wederom is er een overschot aan bekende namen, waaronder de uitgebluste Michael Caine. Meeste acteurs vond ik sowieso vrij beperkt in hun optreden; in tegenstelling tot het nieuwe universum waarin ze belandden bleven zij vrij ééndimensionaal. Sommige dingen worden ook onduidelijk gepresenteerd; bijvoorbeeld het vierde bemanningslid die achterblijft en verdrinkt (pas vijf minuten later blijkt dat hij niet meer leeft en niemand lijkt zich daar iets van aan te trekken). Verder zitten er teveel tranentrekkers in (zoals de videoboodschappen) terwijl de missie zelf helemaal niet zoveel om handen heeft. Ik vond hier niet zoveel aan; ik zie liever een avontuur in de ruimte dat wat meer uitgebalanceerd en spannend is zoals Gravity.

avatar van Rosicky

Rosicky

Aardig sci-fi-avontuur dat iets te veel leentje buur speelt bij 2001. De film is interessant, maar nooit echt pakkend. Dat komt ook door de veel te lange speelduur en het absurde einde. Het grootste probleem is nog wel dat de film een beetje gevoel mist, terwijl dat juist is waar Nolan vol op heeft ingezet. Dat lag niet aan McConaughey, die speelde erg goed. Interstellar ziet er gelikt uit, en ik heb grote bewondering voor het werk dat Nolan hier heeft afgeleverd, maar heel erg memorabel is het niet.

avatar van max12

max12

wat een super slechte film, echt weer zon over het paard getilde hollywood film, veel glitters, wenig pakkend, maar schijnbaar moet dt tegenwoordig zo, een dikke 1 voor de moeite

avatar van max12

max12

max12 schreef:

niet elke acteur kan een SF film spelen, daar moet je karakter voor hebben, vooral het vrouwelijke personage Anne Hathaway kon mij niet bekoren, moest steeds denken , aan de de devil, wears prada..., de hele omgeving, hoe mooi ook gemaakt ( als je ervan houd) heeft niets te maken met de werkelijkheid, als je dan toch een budget voor 165 miljoen hebt, doe het goed, en anders laat het!!

avatar van K. V.

K. V.

OVERWELDIGEND. Dit is het eerste die bij me opkomt. 'k had er bewust niet te veel over gelezen om me te verrassen, enkel dat het over ruimtereizen ging. Het duurde dan wel even eer men echt in de ruimte ging. Ze nemen dus echt de tijd om hun verhaal te vertellen.

De film duurt dan ook erg lang (bij ons was er zelfs geen pauze voorzien), maar er gebeurd zo veel in dat de film absoluut niet verveeld! De film is zeker niet alleen actie, maar toch ook dramatisch en erg spannend. Lang geleden dat 'k nog eens kippenvel heb gekregen bij een film, maar hier was het prijs.

Naast de beelden die er erg goed uitzagen, was de muziek ook indrukwekkend.

De cast mogen we ook niet vergeten en deze deden het ook allemaal erg goed.

Het einde was mooi, misschien niet echt de grootse finale die 'k had verwacht, maar zeker niet slecht.

De film heeft me zeker geëntertaind en 'k vond deze absoluut de moeite waard om te bekijken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

arno74 schreef:

Ja, daar was ik al bang voor, maar waarom legt die dat uit aan een ingenieur/vliegenier die dat zelf ongetwijfeld ook wel weet. Zoiets kan je subtieler aan de kijker overbrengen.