Dune (1984)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 137 minuten / 177 minuten (tv-versie) / 178 minuten (Alternatieve “spicediver” redux versie)
Alternatieve titel: Duin
Geregisseerd door: David Lynch
Met onder meer: Kyle MacLachlan, Brad Dourif en Sting
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Releasedatum: 2 mei 1985
Bekijk via CANAL+
Plot Dune
"A world beyond your experience, beyond your imagination."
Het jaar 10191: het gehele universum is afhankelijk van "spice" dat alleen te vinden is op de droge en afgelegen planeet Arrakis. De bewoners van de planeet zijn in afwachting van hun Verlosser die hen zal helpen in een heilige oorlog tegen het slechte Harkonnen keizerrijk. Verfilming van het klassieke boek van Frank Herbert.
Paul Atreides
Piter De Vries
Duncan Idaho
Princess Irulan
erik neuteboom
In de jaren '70 las ik veel SF boeken, ook de trilogie van Dune die me erg aansprak. Begin jaren '90 zag ik deze film op tv, het viel me erg tegen herinner ik me. Gisteravond heb ik Dune op mijn Sony Bravia (101cm) eindelijk weer eens terug gezien, het beviel me beter dan indertijd, vooral de stukken met die wormen blijven geweldig, dat vond ik in de boeken ook het meest spannend. Maar toch zie ik Dune niet echt als een memorabele film: de acteer prestaties zijn over het algemeen weinig verheffend, de special effects ogen gedateerd, de verhaallijn in rommelig neergezet en echt spannend of meeslepend werd het voor mij maar weinig. Ondanks aanwezigheid van enkele bekende acteurs/actrices (Sian Phillips, bekend van BBC serie Claudius, is 1 van de weinige toppers in deze film), de muziek van Toto en Brian Eno (ooit Roxy Music) en Sting als gast acteur kom ik niet verder dan 3 sterren. Wat mij betreft is het hoog tijd voor een remake, anno 2010 moet hier meer van te maken zijn!
witboek
Als het koud of winderig is om naar buiten te gaan is deze film interessant om de tijd te verslijten.
De beelden waar zeer mooi, alleen vond ik hem iets te lang.
stalinorgel
Het is natuurlijk David Lynch' visie op het boek en daardoor mis je wel eens wat of drukt hij er erg zijn eigen stempel op maar de film an sich is een fenomenaal stukje SF met een geheel eigen sfeer, sublieme cast en hoge spanningsboog.
Brad Dourif als Piter De Vries en Kenneth McMillan als Baron Harkonnen zijn geniaal vies en Kyle MacLachlan blijft de ultieme Paul Atreides.
Jürgen Prochnow als Duke Leto zet ook een zeer goede balans neer tussen een arrogante leider aan de ene kant en kwestbare echtgenoot en vader aan de andere.
Fans of Dune should upgrade to the Blu-ray if for no other reason than the improved audio experience.
Bron: DVDverdict.com
Moet deze toch ook maar eens aanschaffen. Sound design van Lynch is altijd top.
prosje
Ik vind dit een geweldige film.
Mooi fantasierijk en excentrieke film, dat is waar ik van hou.
Dus niet zo'n doorsnee Hollywoodfilm.
Enig idee waar ik deze op Blu-Ray kan krijgen????????
Kan hem nog nergens vinden, tenminste niet met Nederlandse ondertiteling.
Nee hij is enkel in de usa uit. Maar volgens mij komt er ook nog een se aan.
prosje
Nee hij is enkel in de usa uit. Maar volgens mij komt er ook nog een se aan.
Bedankt voor je snelle reactie Reinbo.
Nu maar wachten.
Loki87
Ik heb het computerspel gespeeld, ik ga zeker de film met plezier kijken. Ook omdat dit een top regisseur is. Welke versie kunnen jullie me aanraden de 137 minuut of 176 minuut versie?
gauke
Voor zijn tijd is deze visueel sterke film geniaal (special effects) bedacht en gemaakt. Ik heb begrepen dat er twee jaar gedraaid is en dat is, denk ik, wat ten koste gegaan van de verhaallijnen.
Lennert
Als kind was ik helemaal verzot op Dune. Let wel: het eerste deel van de boekenserie, de film zelf viel me heel erg tegen nadat ik hem voor enkele euro's had aangeschaft. Toen ik hem vervolgens 3 jaar later nog eens bekeek viel het me uiteindelijk weer mee, om vervolgens nu weer heel erg tegen te vallen. Op zich is het ergens wel leuk als je mening iedere keer weer veranderd bij het zien van een film, maar ik kan me op het moment toch niet voorstellen dat ik me er nog een vierde keer aan ga wagen. De film is namelijk uitzonderlijk saai.
Ik ben in dat opzicht al blij dat ik de 'korte' versie van 137 minuten gezien heb, want nog een half uur extra had ik waarschijnlijk niet aangekund. Kyle MacLachlan is zeer ongeinspireerd, Francesca Annis kijkt ook maar wat voor zich uit, terwijl Patrick Stewart, Sting, Max van Sydow en Brad Dourif te weinig tijd krijgen om echt iets met hun rollen te doen. Kenneth McMillan is eigenlijk de enige echt goeie acteur hier, maar door de geslaagde make-up zijn er fijnere dingen om naar te kijken. En dan die hinderlijke voice-overs die vrij duidelijk maken dat het onmogelijk is om zoveel stiltes in een film te laten vallen zonder uitleg. Dat gefluister werkt op de zenuwen en komt heel geforceerd over.
De special effects zijn in veel opzichten een lachertje. De wormen zien er nog goed uit, maar zodra we beelden zien van die fantastische forcefields rondom pakken wordt het allemaal heel knullig en hilarisch. Wat betreft make-up zit het wel goed, maar zodra de film eindelijk de stiltes doorbreekt vallen de epische actiescenes toch wel tegen in vergelijking met andere science-fiction films uit die tijd.
Ik moet toegeven dat de kostuums en design toch best mooi is in veel gevallen, maar dit zorgt uiteindelijk niet voor een fijne zit door de film. Ik ga me toch maar eens richten op de Children Of Dune-miniserie in de hoop dat we tegenwoordig iets beter zijn in het omzetten van klassieke boeken naar het scherm. Komt overigens ook nog eens bij dat Lynch absoluut niet de juiste regisseur is voor dit soort films, een Spielberg of een Scott had hier toentertijd veel meer mee kunnen doen.
RuudC
Van kinds af aan ben ik gefascineerd door de serie van Frank Herbert. Ook al begreep ik er weinig van, de scenes met de wormen vond ik prachtig. Kort na de middelbare school ben ik dan ook met de boeken begonnen. Met uitzondering van het laatste boek dat Brian Herbert en Kevin J. Anderson geschreven hebben, heb ik alles gelezen en netjes in de kast staan. Hoewel sommige boeken erg dicht in de buurt komen van het eerste originele deel (de voorspeltrilogie vind ik ook erg goed), vind ik Dune uiteindelijk het beste.
Hoe dol ik ben op het verhaal en deze film, snap ik de negatieve reacties wel. Recentelijk schoof ik de dvd weer eens in de speler en viel me toch duidelijk op hoe gefragmenteerd deze film is. Het is jammer dat er geen vloeiende verhaallijn is, waardoor deze, voor de onvoorbereidde kijker, erg langdradig kan zijn. Dune moet het in mijn ogen dan ook vooral hebben van de sfeer. Mensen doen er echt goed aan om eerst het boek te lezen. Het verhaal is te ingewikkeld om in een bondige recensie uit te leggen.
Vergeleken met de serie is de film een stuk smeriger en donkerder. Het straalt mijns insziens meer het gevoel dat de mensheid zich tot de verste uithoeken in het universum heeft verspreidt. Interessant is dat de politieke situatie vreselijk ouderwets is. Het lijkt wel op het middeleeuws feodale stelsel. De spanningen tussen de huizen (met name huize Atreides en huize Harkonnen) hebben soms een wat kinderachtige oorsprong. Het strijdpunt is Arrakis. Een dorre planeet die tegelijkertijd wel de enige planeet waar melange geoogst kan worden, de belangrijkste grondstof uit het universum. De hele mystiek die er omheen hangt is prachtig. Dune is een typische productie uit de eerste helft van de jaren ’80. Dat houdt dus in dat het ook de kenmerkende special effects heeft. De muziek van Toto en Brian Eno is fantastisch. Wat mij betreft tegen het geniale aan. De epische openingstrack past schitterend bij de woestijnsetting. Brian Eno heeft prachtig werk afgeleverd met de Prophecy Theme. Het mag wel duidelijk zijn dat ik dol ben op de mix van de muziek en de heerlijk gedateerde decors en effecten.
Dune is misschien niet de verfilming die het trouwst aan het boek is, maar qua sfeer, keuze voor acteurs en specifieke details is het absoluut geslaagd. Kyle Maclachlan is voor mij de ultieme Paul Atreides, maar ook Gurney Halleck, Leto Atreides, Liet-Kynes, Feyd-Rautha, Chani (en eigenlijk alle vrijmans), Piter de Vries, Thufir Hawat zijn goed gecast. Vergeleken met de serie vind ik alleen Ian McNeice beter in de rol van Baron Vladimir Harkonnen. Erg blij met ik met de kleine details, zoals in het begin wanneer Paul op z’n lazer krijgt omdat hij met de rug naar de deur zit. Spijtig genoeg heb ik nog niet de mogelijkheid gehad om de volledige versie te zien. Hopelijk komt de film iets minder fragmentarisch over. Ik blijf er bij dat de film de perfecte aanvulling is op het boek. Mensen die geen uitgesproken liefhebber van SF zijn, doen er alleen goed aan om deze film te kijken wanneer ze ook het boek lezen.
wimnoot
De film heeft tijdens het kijken heel lang op een onvoldoende gestaan, kon er totaal niets van maken. Het enige wat nog een beetje entertainde was het "waar ken ik die ook alweer van" spelletje, want, bekende gezichten genoeg. Toen de laatste twee hoofdstukken begonnen werd de film een stuk beter, en de bombastische muziek ook. Dus nog net een piepkleine voldoende 2.5
Betoverend.
Wie zou er heden ten dage ooit op het idee komen om David Lynch 300 miljoen ter beschikking te stellen om een science fiction film te maken.....?
Want dat is exact wat Dino De Laurentius deed ruim 25 jaar geleden. (Was toen met ruim 50 mjn de duurste film oot. En waar je tegenwoordig alle decors uit de computer laat komen, werden ze toen echt gebouwd en met mat paintings compleet gemaakt.) En wie kon hem ongelijk geven. Lynch was op dat moment ontegenzeggelijk de meest interessante filmmaker die zich melde aan het affirnament. Had net Elephant Man en Blue Velvet gemaakt.
Nu weten we inmiddels hoe vreemd en onnatuurlijk die combinatie is, maar we mogen in onze handen klappen dat deze match ooit gemaakt is, want Dune is een abslouut unicum en een erg bijzondere en sterke film. Minstens zo vaak onbegrepen als Citizen Kane, maar het ken geen gelijke waar het gaat om visuele flair, art direction en eigenzinnige benadering. Een absolute Holy Grail die gekoesterd dient te worden.
Ik heb de film in de jaren 80 meermaals als 70 mm print gezien en was (als een van de weinigen) direct zwaar onder de indruk. De blu ray doet deze ervaring herbeleven. Eindelijk wordt de film recht gedaan.
De visuals zijn adembenemend en zelfs tegenwoordig nu het eenvoudig in het digitale domein te maken is, kan ik geen film noemen met zo veel vervreemende esthetische kwaliteit. Waar indertijd 900 Mexicanen werden ingehuurd om twee maanden lang de woestijn steenvrij te krijgen, zou met heden ten dage aan drie Hongaarse programmeurs en twee weken meer dan genoeg hebben om eenzelfde beeld te kunne creëren. Mar ik durf te wedden dat het er anders uit zou hebben gezien. De visionaire blik ontbreekt bij de hedendaagse regisseurs die dergelijke budgetten krijgen. Evenals de ballen om zoiets eigenzinnigs te maken.
Dit is een absolute parel en een ongelooflijk knappe productie. Onbegrijplijk dat Lynch dit op zijn conto heeft.. Ik ga snel verder kijken, mar de volle score kan 'm nauwelijks meer ontgaan.
Laatste half uur is helaas toch iets minder. Lynch weet helaas geen enkele spanning of dramatiek in de gevechten aan te brengen en ook de green screen opnames ogen toch wat brak. Gek aangezien de rest van de productie prima de tand des tijds doorstaan heeft. Dus uiteindelijk een kleine verhoging naar een 4,5. Imposante film.
AC1
De 70mm blow-up heb ik ook gezien.
De blu ray doet deze ervaring herbeleven. Eindelijk wordt de film recht gedaan.
Blu-ray? Waar?
AC1
Hmm, Region Free, interessant. Alleen maar Theatrical Cut? Ik had graag eens die lange speciale editie gezien.
Ik heb die lange op dvd, maar die is 4:3. Nooit gekeken daarom.
thunderball
Ik heb ook belangstelling voor de blu ray, maar ik zie net hierboven bij de omschrijving vermeld staat dat ie blijkbaar hier uitkomt op 26 oktober?!
Even wachten nog dus, benieuwd welke versie het wordt.
Gish
Dit fantastische en zeer spannende boek verdient al jaren een goede verfilming.
Helaas heeft Lynch deze versie destijds moeten afraffelen. Zonde want deze film begint hoopgevend. Het boek is volgens mij ook net te excentriek om een groot publiek te bereiken.
Een LOTR versie van alle Duin boeken zit er dus niet in.
Vervelend. Dit is echt zo'n film waar je binnen 3 minuten al van weet: 'dit wordt hem niet voor mij'.
Buitengewoon vervelend verhaal dat me absoluut niet kon boeien (kan gebeuren), dat ook nog eens onvoorstelbaar slecht geregisseerd is (dat mag dus niet gebeuren).
Alleen die 'intro' al waar door een mevrouw (die later nauwelijks meer voor komt) rechtstreeks aan de kijker zogenaamd de situatie van de planeten en hun bewoners en leiders wordt uitgelegd: hilarisch gewoon!!! wat een zooitje zeg.
Het enige aardige aan de film (ken het boek verder niet) is dat het wel visueel van alles uit de kast trekt en of het nu geslaagd is of niet, het is vaak wel gedurfd.
maar zoveel personages waar je echt geen idee van hebt wie ze zijn en wat ze nou precies willen... komaan! Niet dat ik echt zit te wachten op een 5 uurs versie, maar dit schoot ook bepaald niet op zo.
Al DeNiro
Ondanks wat minpunten (ingewikkelde verhaal + namen, voice-overs, weinig felle kleuren) toch een bijzondere kijkervaring.
Decors, gebouwen, ruimteschepen, de reusachtige wormen, special-effects, trainingen en actie zien er allemaal fantastisch uit.
De bad-guys waren ook echt smerig en evil.
Ik zou de remake en de vervolg daarop wel willen zien.
dutchtuga
Film is vooral een zooitje omdat er veel gekloot is met het eindproduct (heeft Lynch dus weinig blaam aan). Het is wachten op de volledige versie, die vroeg of laat toch eens uitgebracht moet worden.
Deze versie heeft hij wel voor getekend, het is de extended cut waar hij zijn handen van heeft afgetrokken. Maar laten we wel wezen een epische sf film is nu niet bepaald Lynch zijn meest passende omgeving. In de actiescenes vaalt hij behoorlijk. De interieur scenes zijn wel geweldig.
dutchtuga
Kos schrijft dat het verhaal slecht geregisseerd is. Hier valt haast niet over te oordelen omdat het eindproduct niet representatief is voor wat Lynch voor ogen had. Epische actiefilms is verder idd niet Lynch's kenmerk, maar hij maakt de verpakking wel heel wat aangenamer dan menigeen.
Oh, maar ik wil best aannemen dat de studio van alles heeft verknipt hoor. Dat zal dan wellicht niet aan Lynch liggen.
Maar het eindresultaat is in ieder geval een rommeltje.
AC1
Lynch heeft ooit eens gezegd dat hij niet de geschikte regisseur was voor grootschalige SF-epossen.

Dune: Part Two

Blue Velvet
Thriller / Mystery, 1986

Secrets & Lies
Drama, 1996
prophecyheksgebaseerd op boekmonstergeheimtelepathyatoombomspace marinetraitorkeizermutationtoekomstinsurgencespace warruimtereisguild dukewaterchosen onegalaxyinvasiondystopiejihad spiceoorloglegerepischsteampunkempireopstandconflictuitvoeringexplosiefictional wardrugswoestijnbased on graphic novelgiant wormruimte-operafuture warmessiahdenunciationliesloose adaptation