• 9.370.277 stemmen

Dune (1984)

Sciencefiction | 137 minuten / 177 minuten (tv-versie) / 178 minuten (Alternatieve “spicediver” redux versie)

Genre: Sciencefiction

Speelduur: 137 minuten / 177 minuten (tv-versie) / 178 minuten (Alternatieve “spicediver” redux versie)

Alternatieve titel: Duin

Geregisseerd door: David Lynch

Met onder meer: Kyle MacLachlan, Brad Dourif en Sting

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Releasedatum: 2 mei 1985

Plot Dune

"A world beyond your experience, beyond your imagination."

Het jaar 10191: het gehele universum is afhankelijk van "spice" dat alleen te vinden is op de droge en afgelegen planeet Arrakis. De bewoners van de planeet zijn in afwachting van hun Verlosser die hen zal helpen in een heilige oorlog tegen het slechte Harkonnen keizerrijk. Verfilming van het klassieke boek van Frank Herbert.

Paul Atreides

Duncan Idaho

Princess Irulan

avatar van Jordy

Jordy

Ik moet de film hoognodig weer eens zien, maar wat ik me er van herinner: boeiend verhaal, ziet er mooi uit, maar wel erg saai af en toe. 3 sterren tot ik 'm weer zie.

avatar van You_bastard

You_bastard

Mooie science fiction film die alleen wat actie miste.

avatar van geronimo

geronimo

• 1955 berichten

Ooit eens een keer op school gezien, niet helemaal trouwens. Het enige wat me bijgebleven is, is dat er iemand een dikke vette klodder spuug op iemands gezicht liet vallen (in de film, welteverstaan). Iiiieeewww!!

avatar van Miepie

Miepie

De nieuwe versie van Dune " the miniseries" is veeel beter

avatar van Goodfella

Goodfella

Matige film, helemaal voor Lynch-begrippen. De special effects variëren van erg mooi tot belachelijk slecht en het verhaal kon me geen moment interesseren. Het enige wat de film nog een beetje de moeite waard maakt is de leuke rol van Kyle MacLachlan en de aanwezigheid van enkele andere bekende acteurs.

avatar van jedymaster

jedymaster

langdradige film ondanks sting

avatar van lorelei

lorelei

vreselijk! Meestal heb ik geen bezwaar tegen oude nep-uitziende films. Maar hier kon ik niet tegen. Ik hou ik niet van het onderwerp. Star wars, oke, maar dat is echt het enigste van die sf-films die ik goed vind!

ik stem niet want ik heb hem stopgezet na een kwartier.

avatar van Zavo

Zavo

Wat een verschrikkelijke film is dit. Ik heb hem gehuurd omdat ik alle films van Lynch wil zien, maar er is werkelijk geen doorkomen aan. Ik heb nu een uur gezien, ga vanavond proberen de rest te kijken. Ik hou nu eenmaal niet van dit soort SF en Lynch kan daar met deze film niets aan veranderen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Zoiets had ik nou ook. Het is een Lynch, en Dean Stockwell zit erin, net als acteurs die ook in Twin Peaks en Blue Velvet zitten, maar hij is moeilijk uit te kijken.

Wel een vette roggel-scene

avatar van Padd0

Padd0

Ik zit nog steeds te twijfelen ik wil de film eigenlijk wel zien maar ik ben bang dat de film het hele gevoel wat ik aan de boeken heb over gehouden vernield. Dit mede doordat ik heb vernomen dat het een matige film is.

avatar van Willem-Jan

Willem-Jan

Deze film is gewoon te ill voor woorden...(Zal wel iets te maken hebben met een stukje jeugdsentiment (Zie Dune 1 & 2 de antieke computergames )

Lynch is op zijn manier geniaal, maar ik moet toegeven dat na het kijken van bijvoorbeeld Lost Highway ik me afvraag of hij niet gewoon alle regels en wetten van 'time en space' aan zijn laars lapt )

Tuurlijk ziet het er (vooral voor de hedendaagse hardcore filmkijker) niet uit.

(Ik kan me niet voorstellen dat na het jaar 10000 alles er weer uitziet zoals in 1852 )

(Alhoewel ik die SPice-harvesters in de zanderige omgeving met de gigantische wormen wel heel gaaf gedaan vond)

Fu$% het...Dune rules gewoon

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Willem-Jan schreef:

(Zie Dune 1 & 2 de antieke computergames )

precies wel leuk om al die shit in een film te zien, heb de boeken nooit gelezen maar dune 2 en 2000 wel veel gespeeld. En tis natuurlijk vet dat keizer Leto door die ouwe rotzak met zn onderzeeboot gespeeld wordt.

avatar van Sjan

Sjan

Gisteren gekeken: het was een lange zit. Aardige film die naar mijn mening té veel namen en plaatsen en verhalen door elkaar wil laten lopen, waardoor het een beetje een rommeltje wordt. Acteerwerk is wel van een goed niveau en de special effects zien er voor het grootste deel aardig uit (op een paar ontzettend neppe dingen na). 3*

avatar van Mischa

Mischa

Typisch zo'n film waarbij je kunt zien dat het briljant had kunnen worden, maar één en ander helaas niet goed uit de verf kwam. Volgens producent Dino de Laurentiis had hij de film een uur langer laten duren, dan was hij beter geweest. Maar ja, die ouwe mafioso zegt misschien ook maar wat.

Heb die nieuwe versie nog niet gezien. Is dat nou wat?

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Ik zou het niet weten, volgens mij is de lange versie zelfs niet op dvd te krijgen. Of wel?

avatar van Wouter

Wel. Maar 4:3 (want gemaakt voor TV), terwijl het 1:2,35 geschoten is.

Lynch had niks met die versie te maken en wilde zijn naam er niet op. Hij zegt die versie nooit gezien te hebben.

avatar van KillaJah

KillaJah

Ik kan niet geloven dat deze film van dezelfde regiseur is als the straight story. Net zoals The straight story prachtig was in zijn eenvoud. Zo slecht is deze film met zijn enorme decors, special effects en enorm budget.

Ik heb de DVD gehuurd en deze bestaat uit 2 DVD's. Maar het eerste deel dat op DVD1 staat duurt 140 minuten zoals hier staan en op de verpakking. Maar de film eindigde heel abrupt. En op de 2e DVD staat ook nog een film van 2 uur. Is dit een uitgebreide versie of is dat deel 2? ik kan echt niet volgen. anyway 1.5 * voor het eerste deel.

avatar van Freud

Freud

Deze film is naar het schijnt compleet onbegrijpelijk als je de boeken niet kent, maar ik vond hem er nog door kunnen (maar ja lynch kan bij mij nu eenmaal niets verkeerd doen)

Sommige beelden zijn erg mooi, maar de film mocht wat uitgebreider (lees: langer), LotR hebben ze ook niet in twee uur geperst!

Kostuums zijn wel super, maar de film heeft natuurlijk niet hetzelfde effect als het boek van 1000 pagina's...

avatar van Jordy

Jordy

versie met extra grote letters?

avatar van Wouter

Sommige beelden zijn erg mooi, maar de film mocht wat uitgebreider (lees: langer).

Was oorspronkelijk ook bedoelt om langer te zijn, maar werd bij uitbreng teruggesneden.

De producent heeft een langere versie gesneden. Ik zag hem nooit. Lynch ook niet trouwens.

Is op dvd te krijgen.

avatar van Tin

Tin

Af en toe tenenkrommend acteerwerk, slechte special effects en een rommelig verhaal. Als je bedenkt hoe goed het boek is, dan had deze film nooit gemaakt mogen worden. 1 ster, en dan ben ik nog gul. De mini-serie is inderdaad veel beter.

avatar van Wouter

Zou een LOTR treatment kunnen hebben....

avatar van yodek

yodek

Alweer een tijdje terug dat ik hem heb gezien, maar vond het beter dan de boeken (dune nooit uitgelezen, veel te langdradig, wel dune messias, ook al zo'n vaag boek).

Voor mij toch een grote jongen onder de sf-films, met zeer fraaie muziek.

Had idd wel wat langer/beter uitgewerkt mogen worden.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

Wouter schreef:

Zou een LOTR treatment kunnen hebben....

IDD!

Ondanks dat heb ik me niet echt kunnen ergeren aan de slechte sfx.

Enkele leuke dingen: de waterdruppel, het idee van ruimtereizen (wat dicht bij een wereldwijd gerespecteerd idee over ECHT ruimtereizen komt!!!), de pakken, de ogen, en zo nog het een en ander.

Jammer dat het idee van de grootsheid van de wormen en nog wat dingen zo slecht naar voren komen.

En na de 1e helft word de film echt afgeraffeld.

Toch prima vermaakt... 2,5... later wellicht een 2

Ik wil graag de director's cut van 5 uur zien! Hopelijk zit daar meer uitleg in! (bestond die maar...)

avatar van Wouter

Er bestaat wel een lange tv versie (ook op dvd).

Maar Lynch heeft die ook nooit gezien en heeft zijn naam er dus vanaf gehaald.

avatar van Padd0

Padd0

Het begin van de film kon mij erg bekoren. De personages en omgevingen kwamen dicht in de buurt van wat ik me had voorgesteld uit het boek. Helaas gaat de film na anderhalf uur over in "hypermode" en kan je eigenlijk niet meer met je ogen knipperen of je hebt alweer een belangrijk iets gemist. Vanaf dat moment gaat het dan ook razendsnel heuvelaf met de film.

Als de film meer uitgebalanceerd was had het wat kunnen worden, nu is het enkel leuk om bepaalde dingen uit de boeken op het scherm te zien. 2*

avatar van gotti

Vond het geheel ook maar erg matig, terwijl het toch vrij sterk begon. 2,5*

avatar van Jacq42

Jacq42

Ik heb nog nooit zo'n goed boek gelezen en zo'n slechte film gezien. Alle andere boeken heb ik ook gelezen, maar het verhaal werd niet goed uitgewerkt. En als je het boek goed gelezen hebt, weet je dat die wormen niet tegen regen kunnen. Het is erg afgeraffeld. Wel was het leuk om te zien hoe de personages eruitzagen. Ik had alleen de Hufir en Gurney omgedraaid. Maar ja, ik was de regisseur niet. Het schijnt dat er meer uren gemaakt zijn van de film, maar dat ze dat niet allemaal hebben gebruikt. Hadden ze beter wel kunnen doen, of gewoon een deel 2 maken.

avatar van as

as

Het was eerst het plan om er een miniserie van te maken maar dat is nooit gelukt. (20 jaar later wel)

avatar van MWX

MWX

ja de miniserie is geweldig. zelfs het tweede boek is al verfilmd daarvan. nu hoopen dat ze de rest op dezelfde manier ook verfilmen hoor je mij niet klagen:)

deze film euhm tsja? voor de moeite 1*