• 9.373.131 stemmen

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bruce Willis, Samuel L. Jackson en Robin Wright

Releasedatum: 11 januari 2001

Plot Unbreakable

"Some things are only revealed by accident."

David Dunn raakt betrokken in een groot treinongeluk. Niemand van de inzittenden overleeft het ongeluk, behalve David die geen schrammetje heeft. Hij komt na het ongeluk in contact met Elijah Price, een verzamelaar van comics die z'n hele leven al geplaagd wordt door een slechte gezondheid en snel brekende botten.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

This is an art gallery, my friend, and this is a piece of art.

Precies wat ik had verwacht. Ik verwachtte een degelijke film die zich door een niet oppervlakkig verhaal me wist te fascineren. Niet in de mate dat ik er volledig in de ban zou van zijn, maar wel dat ik tijdens de film een houding aan nam waar ik vol interesse zat te kijken naar de film. Het acteerwerk van Bruce Willis, die voor mij soms op het randje acteert van kwalitatief of niet, en Samuel L. Jackson, die me steeds weet te overtuigen, is uitmuntend. Vooral dat van laatstgenoemde. De wereld van de comic boeken staat hier eigenlijk centraal en de regisseur probeerde die wereld in een realistisch jasje te steken en vermeed het onrealistische en ongeloofwaardig traditioneel aspect van het ontstaan van een held. Een beetje wat Christopher Nolan min of meer doet met zijn Batman trilogie.

Deze film is een depressieve, soms langdurige, thriller die de 'in your face'-vragen achterwege laat en ons zelf de vragen laten stellen. Als er mensen bestaan met gebreken, bestaan er dan ook mensen zonder gebreken ? Dit alles wordt versterkt door de sterke soundtrack die mij op een sentimentele manier toch weet te raken.

Wat me vooral bij blijft zijn de triestige zinnen van het einde. Eén van de reden waarom ik in contact ben gekomen met deze film.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Voor mij de beste superheldenfilm ooit gemaakkt.

Het sterke aan deze film is ondanks dat het genre natuurlijk onrealistisch is, deze film heel realistisch (in hoevere dat kan) en ingetogen is gemaakt.

Het is geen Batman, Spiderman of superman die boven gebouwen zweeft en de ene na de andere schurk in mekaar ramt, zonder dat er ook maar een schijntje verbazing is bij de hoofdrolspeler of de omgeving.

Willes vecht in deze film niet tegen een schurk, maar tegen zichzelf. zijn ongeloof, zijn vluchtgedrag, verbazing en ontkenning en dat is wat deze film zo uniek en goed maakt.

avatar van gatygun

gatygun

Het is een trage film omdat het ook zo bedoeld is. het is een film die je laat nadenken en het onmogelijke toch een mogelijkheid geeft.

Echter ben ik het eens met een hoop commentaar van mensen dat de film wel heel erg traag is, en dat dit ook in het sfeertje dat het probeert te creeeren schade aan brengt.

De acteurs zijn goed, het verhaal is goed. het tempo echter had wel ietjes verhoogd mogen worden.

Echter waar ik mij wel aan stoorde was het verhaal opzich, vooral het "football gedeelte van bruce en zijn vrouw" leek meer gepleisterd in de film dan goed uitgedacht. Maar zo was er nog wel meer.

Al met al een goede film mocht je van trage films houden, verwacht er zeker geen actie film in anders zal je zwaar teleurgesteld de film halverwege uitzetten.

De film sleurde mij wel met zich mee. Goede film.

4,5

avatar van gatygun

gatygun

witboek schreef:
Deze film is moeilijk te beoordelen want de acteurs spelen wel goed maar het verhaal vond ik wat te vaag.

witboek schreef:

vrij simpel eigenlijk het verhaal:

in de spoiler staat het verhaal omschrijven in het "lang" :

het verhaal gaat over een zwarte man die zijn hele leven al een "zwak mens is". Door middel van een "ziekte". Hij kan vrijwel niks hierdoor. Zijn moeder en zijn ziekte zorgen ervoor dat hij veel tijd besteed in stripboeken. Echter nemen deze boeken zijn hele leven in beslag en gaat hij vergelijkingen trekken tussen actie helden en de realiteit.

Hij is er sterk van overtuigt dat stripboeken realiteit zijn, alleen dat een strip boek een overdreven versie is van de realiteit. Dit concludeert hij doordat kinderen hem "mr glass noemen" wat een overdreven benaming is voor wat hij heeft. ( hij zou infeite dus in een strip voor kunnen komen als een man van glas terwijl dat in de realiteit een stuk minder is ).

Doordat hij vrijwel alles over stripboeken weet concludeert hij ook nog is, dat de slechterik altijd het compleet tegenover gestelde is van de goede held. ( een universele regel in stripboeken schijnbaar ).

Hierbij vraagt hij zich af naar verloop van tijd of er iemand is die het compleet tegenover gestelde van hem zou zijn in een strip boek. Iemand die dus totaal anders is. ( een grote motivator hiervoor is dat hij wil weten als deze persoon er is, wat voor rol hij zou spelen van de twee ).

De zwarte man hierdoor, begint onderzoek te plegen. echter gaat hij zo ver hiermee door ( zoals hij met stripboeken deed) dat hij mensen gaat volgen die in situaties zet waardoor deze op zouden vallen. ) "grote ongelukken produceren".

uiteindelijk komt hij bij de trein uit waar bruce willis in zit. De enige overlevende bruce willis valt hem direct op en hij gaat onderzoek plegen naar bruce willis.

Steeds meer en meer informatie komt naar boven:

- Dat bruce willis nooit echt geblesseerd is geweest,
- Dat hij een blank persoon is
- Dat hij enorm sterk is
- Dat hij super successvol was geweest maar zijn eigen success opgaf voor zijn vriendin.
- Dat hij in de beveiling werkt van een stadion
- Dat hij dingen aanvoelt wat hij niet kan verklaren

Echter zit bruce willis zijn hele leven altijd al iets dwars, net of iets niet klopt. waardoor hij eigenlijk toch ook altijd wel opzoek is wat dit nu eigenlijk is.

De zwarte man gaat steeds meer relaties leggen en uiteindelijk komt bruce willis en de zwarte man erachter, dat hij infeite een "superheld is in de realiteit". Hij is iemand waar alles in meezit en wat hem hierdoor boven andere mensen uitblinkt. Maar niet alleen fysiek maar ook karakteristiek.

Echter is er een probleem, bruce willis is wel degelijk ziek geweest met long onsteking in zijn jeugd. Hij kan heel slecht tegen water en verzwakt hier enorm door. Maar hoe kan een "superheld" nu ziek worden? Echter heeft elke superheld zijn "kriptonite" zwakheid, wat dus uit zou leggen waarom hij een hekel aan water heeft en hier extreem zwak wordt als hij hiermee in aanraking komt.

Echter concludeert de zwarte man dat dit zijn kriptonite is, en iets waar hij en bruce mee verbonden zijn ( aangezien hij precies hetzelfde heeft als hem ).

Echter is er nog een ongeluk voorgekomen dat zijn football carriere eindigde, wat niet verklaard kan worden door de zwarte man, echter verklaard bruce dat hij in belang van de relatie met zijn vriendin die niet houdt van footballers wegens redenen, net deed of hij gewond is geraakt om uit zijn voetbal contracten te komen en zijn leven verder te zetten met zijn vriendin.

Dit geeft een bevestiging voor bruce zelf dat hij wel is die persoon zou kunnen zijn waar de zwarte man opzoek naar is. En dit bevestigd het voor de zwarte man.

Een andere stripboek universele regel is wat de zwarte man later aan bruce willis uitlegt is, dat de aartsvijand en super held meestal vrienden van elkaar zijn. ( wat bruce en de zwarte man van elkaar zijn geworden) wat het alleen maar nog sterker maakt dat bruce wel degelijk in het profiel past.

Echter zoals je al kan begrijpen zijn bruce en de zwarte man de compleet tegenover gestelde mensen van elkaar tot het extreme aan toe.

De zwarte man trekt vervolgs de conclusie wie van de twee nu wie is in een stripboek wereld. en concludeerd dat bruce willis een super held is terwijl hij exact het tegenovergestelde is. En herkent dus zijn rol hierin. Waardoor hij bruce willis confronteert met wie de zwarte man nu eigenlijk in de realiteit is. ( hoe doet zijn masker af infeite in striphelden wereld ).

Bruce ( de superheld ) kan dit niet over zijn hart verkrijgen en geeft hem aan bij de politie.

Nu is de zoektocht gesloten en de bevestiging voor beide, ze weten hoe het nu zit. en de rol van de zwarte man verdwijnt doordat hij in een instituut wordt verplaatst.

Echter nu bruce weet wie hij is, en eindelijk weet wat hij kan. Gaat hij zijn "krachten zoals in stripboeken genoemd wordt" uitproberen "omdat hij ze snapt ( hij kent zijn rol )". en vindt hij als snel een moordenaar die hij gaat volgen.

De moordenaar blijkt een horror huis te runnen. Hij bevrijd de mensen uit het huis, maar echter wordt hij in het water geduwd ( iets waar hij enorm zwak van wordt en zichzelf hier niet uit kan redden ).
Echter de mensen die hij gered heeft, helpen hem uit het water en hij gaat vervolgens op de "bad guy" af en schakelt hem uit.

Aan het einde van de film, laat bruce een plaatje zien aan zijn zoon die in de krant staat, met een man met een cape op ( zijn beveiligings regenjas die hij aanhad op de nacht bij dat horrorhuis ) die getekend is door de politie van bekentenissen ( waarschijnlijk de meiden die hij gevrijd had ). Wat exact zou gebeuren in een stripboek.

Waardoor het verhaal rond is, en hij dus infeite ook daadwerklijk een superheld in de realiteit is.

The end.

avatar van Alonzo

Alonzo

Tja wat moet ik er van zeggen? Het is een super trage, super saaie,

Super domme en waardeloze film met een super dom einde.

Snap ook niet waarom mense deze film goed vinden tja weinig smaak dus.

avatar van Alonzo

Alonzo

Man die niet dood kan gaan maar wel kan verzuipen in een plas water pffff.

avatar van jerome998

jerome998

Mijn elfde 5*. Maar ik kan moeilijk uitleggen waarom ik Unbreakable de hoogst mogelijke beoordeling heb gegeven, daar kan ik de woorden niet voor vinden.

avatar van MrLee

MrLee

Gisteren toch maar een 2de poging gewaagd en afgekeken waar ik hem de eerste keer een aantal jaar geleden niet afgekeken had. Aardig klein verhaaltje, er gebeurd echter vrij weinig. Persoonlijk trok deze film me niet.

avatar van RuudC

RuudC

Prullaria van de bovenste plank. Ik wist wel dat ik ooit aan deze film begonnen ben en nu snap ik waarom ik het destijds nooit afgekeken heb. M. night Shyamalan geeft saaiheid een nieuwe betekenis. Ongelooflijk dat hij over het algemeen over pretentieuze plotjes aan komt zetten en er nog mee wegkomt ook. Met zo’n belachelijk hoog gemiddelde ben ik toch wel benieuwd wat iedereen hier in ziet. Er wordt een bepaalde mysterie ontwikkeld rond het personage van Bruce Willis, maar er wordt helemaal niets mee gedaan. Onze ‘Spielberg van de 21ste eeuw’ laat de boel doelloos doorsudderen tot vijf minuten voor tijd om vervolgens met een afronding te komen die echt te ver gezocht is. Ja daaag! Samual L. Jackson heeft trouwens ook een pijnlijk slechte rol te pakken. Shyamalan zal heus wel zijn zijn talenten hebben, maar voor het talent voor het vertellen van verhalen heeft hij duidelijk bij het uitdelen achteraan in de rij gestaan.

avatar van Daan258

Daan258

Aardig filmpje.

Goed acteerwerk door Bruce Willis en Samuel L Jackson,

Ook een erg leuk en apart verhaal erbij, Maar helaas werd het laaste half uur van de film een beetje te langdradig en vond ik hem toen een beetje inkakken.

Jammer van het laaste hafl uur anders had ik hem zeker een hoger cijfer gegeven.

avatar van rubenvanb

rubenvanb

ik was na de hoge beoordeling zeer benieuwd , maar ik kwam va een koude kermis thuis , slaapverwekkende , tergend langzame vreemde film , geen aanrader

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Had onlangs het interessante en sfeervolle Signs gezien van Shyamalan en deze leek me ook wel interessant. Hoopte op een sfeer die zich kon meten met Signs. Helaas bleek dat niet het geval en is het nog een hele opgave om de film uit te zitten.

Gelukkig kent de film twee topacteurs. Bruce Willis en Samuel L. Jackson trekken de film een heel eind de lucht in en houden de weinige spanning die de film kent erin. Het verhaal kon me gewoon voor geen meter boeien en het is dat ik wist dat het einde nog een twist kende, anders had ik het nooit gered.

De twist aan het eind is ietwat overdreven maar kon me op zich nog wel bekoren. Er gebeurde tenminste iets en dat is al heel wat voor een film als deze.

Kleine onvoldoende.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Martijn011, grappig dat je "terug" heb gewerkt vanaf Signs, want veel mensen zagen eerst het oudere Unbreakable en vonden daarna Signs een afknapper. Sterker nog, vanaf Shyamalans doorbraak The sixth sense scoort èlk van zijn films hier op MoMe lager dan z'n voorganger, echt een mooi trappetje omlaag.

Als je schrijft dat je onlangs Signs hebt gezien klinkt dat alsof dat jouw eerste kennismaking met deze regisseur was. Zo ja, mag ik je dan The sixth sense aanraden?

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik heb de Sixth Sense ook nog klaarliggen om te zien. Wilde eerst deze twee zien, hoop de beste voor het laatst bewaard te hebben!

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

avatar van RuudC

RuudC

Zelfs ik wil nog wel toegeven dat die best te pruimen is.

avatar van MartiN_

MartiN_

Inderdaad zeer goed acteerwerk van Willis en Samuel L. Jackson. Ik vond de eerste 85/90 minuten vooral erg sterk, aan het eind vond ik uhm echt beduidend minder. Ondanks dat, toch een originele film met een sterke cast.

avatar van The Beast

The Beast

Een apparte film,

Aan een kant het verhaal van een ontmoeting tussen 2 tegenpolen, de een makkelijk breekbaar, de ander "Unbreakable".
Het is een appart verhaal, maar toch voor mijn gevoel slecht uitgewerkt, laat ik het zo zeggen, je zit de hele tijd op een "Climax" te wachten van de film, en toen het moment er was viel het zwaar tegen: Spoiler: het moment van de man in de regencape die een heldendaad verricht heel zwak voor een film met een toch redelijk verhaal, heb me alsnog niet verveeld, dus geef ik een 2.5

avatar van DeWolff

DeWolff

Ondanks dat het verhaal af en toe langzaam voort krabbelt (uitdiepen van de karakters vd 2 hoofdpersone en daardoor hun denkwijze duidelijk maakt), houdt deze film wel mijn aandacht makkelijk vast. Het sfeervol gemaakt en enerzijds een heel verrassend einde (Jackson).

avatar van blue_blood

blue_blood

Het verhaal is interessant maar niet al te sterk uitgewerkt. Het tempo was verschrikkelijk langzaam en het moment dat David’s zoon David onder schot houdt was ronduit belachelijk. Het acteerwerk was oké.
Ik was af en toe nieuwsgierig naar het einde maar vond de twist redelijk zwak. Het deed me weinig.
Ook was de film abrupt afgebroken. Een thriller kan ik dit niet echt noemen want er ontbrak spanning.

Waarom speelt M. Night Shyamalan vaak kleine rollen in zijn eigen films?

Zowel Willis als Jackson beiden in een sublieme rol... Een film die je gerust meerdere keren kunt kijken...

Aanrader!

avatar van tattoobob

tattoobob

Goede thriller kep aan de reacties hier weinig toe te voegen!

avatar van Robi

Robi

Heel fascinerend en erg mooi opgebouwd verhaal over twee striphelden die echt bestaan. Ook het einde is heel erg sterk. Het is alleen erg jammer dat de twee hoofdpersonen van die expressieloze zoutzakken zijn.

avatar van freek_93

freek_93

Traag maar wel sterk!

avatar van Beertje45

Beertje45

Ik dacht klaar te zitten voor een aktie / Thriller, maar kreeg een enorm traag en saai drama te zien. Ik kan van elk genre genieten maar dit vond ik, ondanks een overgrote hoge notering van de vele filmfans hier aanwezig, heel flauw. Ik ben al geen groot liefhebber van Bruce Willis, maar iedere acteur krijgt van mij een kans om me te verassen. Wat het acteerwerk betreft is er dan ook niks mis, maar het verhaal deed me gewoon niks.

Gisteren gekeken op TV1 en dat kanaal vermelde als genre Aktie / Thriller, dit om misverstanden te vermijden.

avatar van MRDammann

MRDammann

Hele rare film, die wel boeit. Het is eigenlijk een superheldenfilm, maar dat heb je geen moment in de gaten. Dat komt door de realistische sfeer die rond deze film hangt. Er gebeuren geen gekke dingen en de film is traag. Dat is absoluut niet negatief en maakt deze film extra speciaal.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Erg sterke film van M. Night Shyamalan. Eerder had ik al Signs gezien, die ik ook erg goed vond. Wat sfeer betreft vond ik die zelfs beter, maar die schoot wat tekort wat verhaal betreft.

Het valt wel erg op dat de regisseur nogal veel scenes heeft waar mensen in het niets zitten te staren of naar voorwerpen die er schijnbaar niet toe doen. In Signs draagde dat bij aan de spanning, maar in Unbreakable lang niet altijd. Dat bezie ik als het grootste en één van de weinige nadelen in de film. Het verhaal is namelijk wél erg boeiend en de twist aan het eind is overdonderend. Ook het acteerwerk van Samuel L. Jackson mag er zeker wezen. Wat de film afmaakt is het realisme, nergens werd het echt ongeloofwaardig. Bovendien zit de film vol met details en is er bijvoorbeeld veel creatiefs gedaan met kleuren.

Één van de betere films die ik sinds een tijd heb gezien, niet alleen omdat in veel scenes de spanning om te snijden is, maar ook omdat het thema me ook erg boeit.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

TRISTANRC1, deze vertelt ons (met anderen) dat het een erg sterke film is.

BEERTJE45, die vertelt (met anderen) dat het een traag en saai drama is.

De film heb ik nog niet gezien maar wie moet ik nu geloven? Het totaal aan sterren is wel goed, ongeveer een 7, dus de meerderheid van de stemmers vond de film goed.

Het is mij opgevallen dat 3 sterren (6) hier al goed is, dus deze film valt ook in die categorie.

Wel, u hoort nog van mij.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

knusse stoel schreef:

TRISTANRC1, deze vertelt ons (met anderen) dat het een erg sterke film is.

BEERTJE45, die vertelt (met anderen) dat het een traag en saai drama is.

Wel, u hoort nog van mij.

Tja, smaken verschillen. Eerlijk gezegd kan ik ook heel goed begrijpen dat sommigen niet veel aan deze film vinden, zeker als je actiescenes verwacht. Je moet denk ik zelfs de juiste persoon zijn om deze film goed te vinden. Er word van je verwacht dat je wel wat fantasie gebruikt gezien de personen op het eerste gezicht niet zoveel emotie tonen. Er word daarnaast ook weinig uitgelegd over een paar cruciale zaken en daar moet je tegenkunnen.

avatar van Pim1993

Pim1993

Leuk verhaal, wel wat aan de matige kant uitgewerkt. Ik heb wel genoten. In tegenstelling tot anderen hier heb ik niet veel last gehad van langdradigheid. Leuke ontknoping. Prima B-filmpje, meer ook niet. Erg blij dat Samuel L. Jackson meedeed.