• 9.372.182 stemmen

Geregisseerd door: M. Night Shyamalan

Met onder meer: Bruce Willis, Samuel L. Jackson en Robin Wright

Releasedatum: 11 januari 2001

Plot Unbreakable

"Some things are only revealed by accident."

David Dunn raakt betrokken in een groot treinongeluk. Niemand van de inzittenden overleeft het ongeluk, behalve David die geen schrammetje heeft. Hij komt na het ongeluk in contact met Elijah Price, een verzamelaar van comics die z'n hele leven al geplaagd wordt door een slechte gezondheid en snel brekende botten.

avatar van renske

renske

Zeer prettig om naar te kijken het grootste deel. Spannende scènes: ik zat soms werkelijk op het puntje van mijn stoel in mijn verwachting wat er nu weer zou komen. Maar het einde vond ik afbreuk doen en de vrij gladde manier van filmen en de fluisterende manier van praten ging me ook wel een beetje de keel uit hangen. De film beklijft ook niet en ik heb na één keer kijken ook niet de behoefte om 'm nog een keer te zien. Wat leek het jongetje van uiterlijk trouwens op het jongetje van de 6th Sense! En wat is Robin Wright Penn een ontzettend mooie vrouw. Willis speelt eigenlijk de hele tijd hetzelfd: ik heb er niet veel fiducie in dat zijn personage aan het einde van de film nu minder afstandelijk zou gaan doen tegen zijn vrouw en kind dan in het begin van de film.

avatar van Phoenix

Phoenix

Blijft toch een geweldige film al moet ik bekennen dat het verhaal na een paar keer kijken niet meer zo boeit als het verhaal van, neem een, Sixth Sense. 4* is toch wel genoeg.

Trouwens jammer dat Bruce Willis na deze film (en Bandits ook wel een beetje) weer films als Hart's War en Tears of the Sun is gaan maken en binnenkort ook nog eens te zien is in een sequel op een komedie... .

avatar van Yak

Yak

Buitengewoon goede film die mijn verwachtingen ruimschoots overtrof, vooral omdat ik veel geklaag had gelezen en gehoord van mensen die 'm "Lang niet zo goed als The Sixth Sense" vonden. Vooral Willis was een grote meevaller. In TSS vond ik 'm met zijn dommekrachten-kop toch een beetje lachwekkend als hij weer eens een emotionele noot moest raken, in Unbreakable heeft hij misschien het voordeel dat hij een dommekracht ís, en waren scenes waarin hij met bodylanguage iets duidelijk moest maken aan de kijker veel overtuigender. De manier van filmen was op vele momenten schitterend en onalledaags: een scene waarin de camera langzaam wegdraait van de nog altijd tegen Elijah pratende David, een scene waarbij het gesprek op de achtergrond tussen David en zijn zoontje gevoerd wordt, maar de camera heeft scherpgesteld op de spelende kinderen in de voorgrond, David die zijn vrouw de trap op tilt met de camera dicht op het gezicht van de vrouw - méésterlijk. Geweldige vondsten (David's toevallige superheldenpak, de Lola Rennt-achtige flashbacks, de ondersteboven tv, het door het zwembad letterlijk opslokken van David), veel suggestie (de kinderen die de superheld uit het water redden, de spugende moordenaar die met die ene handeling op een walgelijke manier duidelijk maakt dat hem de slachtoffers niet interesseren, het nooit in beeld gebrachte trein- of auto-ongeluk), sterk acteerwerk, prachtige muziek, een constante 'emotionele geladenheid' je als kijker meesleept - in één woord: KUT! Oh, ik bedoel: WAUW!

avatar van starbright boy

Kon me niet bekoren, visueel een paar erg mooie vondsten, maar het verhaal boeide me nauwelijks. Ook de sfeer kwam op mij wat geforceerd over. Constant die dominante langzame muziek, dialoog op fluistertoon. Zat ook in the Sixth sense, maar daar werkte het allemaal wat beter.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik begreep al niet zo goed wat iedereen in The Sixth Sense zag, maar deze film vind ik gewoon waardeloos. Het idee voor de film is op zich niet slecht, maar de uitwerking op zijn zachtst gezegd wel. Elke scéne en seconde lijkt zo op het plot gericht dat het geforceerd overkomt op mij. Dit vind ik erg irritant, omdat er vrij weinig vermakelijks in het plot te vinden is. Alles is zo overdreven onwaarschijnlijk. Vooral die zwakte voor water. Veels te vergezocht en ongeïnspireerd. En dan dat einde. Tja, dat was wel een verrassing. Maar om ons nou eerst meer dan een anderhalf uur dood te vervelen om op het laatste moment er nog voor te zorgen dat kijker wakker schrikt; zo werkt het niet. Het einde is altijd een zeer belangrijk element in een film, maar The Sixth Sense had blijkbaar zoveel mensen verrast met zijn einde, dat Shyamalan dat nog eens wou doen, en daarbij de rest van de film vergat. Verder speelt de regisseur nog lekker met wat camerapunten, maar ook dat is voor mij niet genoeg. Meer dan 2 sterren kan ik hier niet aan geven.

Weer een Shyamalan herziening, en ook deze beviel me niet. Vond hem wel iets beter dan The Sixth Sense, iets wat de eerste keer nog niet het geval was.

Shyamalan lijkt altijd wel leuke uitgangspunten te hebben. Een basis die op zich al lekker mystiek is. itt The Sixth Sense weet hij er hier enkele leuke scenes uit te halen. Probleem is een beetje de hoop garbage waarmee hij de rest van z'n film opvult. Willis vind ik goed (wanneer hij uit het hospital loopt lijkt hij ook echt unbreakable) maar Jackson is echt een farce, net zoals dat zoontje. Daarbij is het drama van zo'n triest niveau dat je afvraagt waar Shyamalan blijft proberen. Hij maakt er z'n personages alleen maar mee belachelijk.

Ergens halverwege loopt het dan ook nog fout wanneer de film overschakelt in superhero mode. Zal best dat het het uitgangspunt is van de film. Wel, da's dan een dom uitgangspunt. Of hoe je een leuk uitgangsprincipe verpest aan een kutgenre om het net dat ietsje minder kut te maken.

Het einde op zich is al helemaal belachelijk, maar dat komt vooral omdat ik helemaal op die superhero nonsens zat te wachten. Wat mij boeide was Willis' persoon. Zijn mysterie. Voor mij slaagt de film ergens een zijtak in en komt dan met een twist die mij geen fuck kan schelen. Irritant.

2*, omdat het af en toe, vooral in het begin, best sfeervol is. Al mag Shyamalon ook z'n visuele trucjes laten voor wat het is. Doe het goed of doe het niet.

avatar van otherfool

otherfool

Na 10 minuten deed ik destijds al bijna de oogjes toe; die treinscene is zo vreselijk saai... En het komt nooit helemaal goed; de twist was nog wel aardig (nee, ik zag hem niet komen, erg he) maar als geheel echt slaapverwekkend.

Toch nog maar eens herkijken of ik hem nu wat meer kan waarderen. Voorlopig echter 1,5*.

Woohoo de 1000e stem voor deze film

avatar van serpico

serpico

Een totaal belachelijk script dat nog vermaakt ook. Had van te voren werkelijk geen seconde gedacht dat dit over de geboorte van een superheld zou gaan! Een beetje een vreemd gegeven. Helaas was het allemaal wat onlogisch, niet spannend, en simpel, maar toch vermakelijk. Die (kleine) twist aan het einde vond ik dan wel weer leuk, had ik ook niet zien aankomen.

avatar van Sportingerke

Sportingerke

Na vorige week "The sixth sense" gezien te hebben, waren de verwachtingen gisteravond hooggespannen, toen ik in de krant las dat er weer een film van Shyamalan met Bruce Willis op TV was.
Zo enthousiast ik was na het zien van "The sixth sense", zo ontgoocheld was ik echter na afloop van "Unbreakable".

Hoewel de film in mijn ogen tamelijk sterk begon en ik toch al gauw wilde weten hoe de film afliep, vond ik het verhaal nogal verkeerd ingedeeld. De inleiding is juist goed van lengte, maar dan komt er een naar mijn mening veel te lang middenstuk. Na lange tijd wordt dit gevolgd door een versneld stuk (waarin de held zijn heldendom onder ogen ziet en besluit om kindjes te gaan redden) waarin de film eindelijk goed op gang komt. Juist wanneer ik dan in de film gezogen werd begon de regisseur te denken dat de film stilaan moest afgelopen zijn. Toen besloot hij maar op twee minuten tijd een enorme twist en een onbevredigend einde in te voegen waarbij de epiloog er gauw bijgevoegd leek omdat ook de regisseur niet tevreden was met het einde dat hij uit de mouw geschud had...
En na 106 minuten film zat ik daar in mijn zetel te wachten of er eventueel na de aftiteling nog iets ging gebeuren , want voldaan was ik zeker niet.

Ook bij het nut/de geloofwaardigheid van vele scènes stelde ik me toch vragen...

- Hoeveel rampen heeft Mr. Glass eigenlijk veroorzaakt? Voor zover ik hem hoorde vertellen 3, maar mij lijkt de kans nogal klein dat er een ongeval is waarbij 100 mensen of meer betrokken zijn en waarvan er 1 overleeft (en geen 0 of 2 of 27). Bijna ook zat Mr. Glass met 2 helden opgescheept. Gelukkig voor hem gaf de ene man de geest.
- Waarom beseft de "held" pas na het treinongeluk dat hij dubbel zoveel gewichten kon tillen dan ervoor. Bij normaal gewichtheffen werk je toch altijd tegen een limiet aan en probeer je die limiet dan met stapjes te verleggen.
- Ook lijkt het me - maar daar kan ik me in vergissen - dat Bruce Willis het auto-ongeluk dat hij gehad heeft zodanig verdrongen heeft, dat het hem pas later weer voor de geest komt dat hij niet echt gewond was. "Ah ja, het is waar ook, ik had een auto-ongeluk... maar wacht eens: ik denk niet dat ik gewond was". Zoiets vergeet geen mens...
- Het feit dat hij niet meer weet of hij ooit ziek geweest is, vind ik ook nogal ongeloofwaardig. Zelf ben ik weinig of niet ziek, maar ik kan me die weinige keren toch nog goed voor de geest halen.

Eindconclusie: als je met een leeg, onvoldaan gevoel en veel vragen wil achterblijven, moet je deze film zeker bekijken...

avatar van Niveath

Niveath

Tegenvaller. Vond hem niet echt spannend en vrij langdradig. Het verhaal kabbelt maar wat voort.

avatar van schram101

schram101

En weer een film van Shyamalan gezien. Blijf het toch een meester vinden in het creeeren van een bepaalde sfeer in zijn films. Heel erg goed!

Willis en Jackson acteren behoorlijk goed in deze film. Hoewel het een vrij langdradige film is (ondanks zijn niet al te lange speelduur) word hij (net als Shyamalans andere films) nergens saai.

Ook deze film heeft een fantastisch einde zoals je ze kunt verwachten van deze filmmaker!

3,5* (dicht tegen de 4 aan)

Geinig overigens, dat Shyamalan nog een cameo heeft in zijn film!

avatar van Zinema

Shyamalan kón het wel.

Het is zeker knap dat je na een geniale film als The Sixth Sense wederom weet te scoren met een misschien nog wel mysterieuzer verhaal. Jackson is volledig op zijn plek, maar met name Willis acteert erg sterk. Langzaam zuigt deze spannende en sfeervolle film je naar binnen, om je niet meer los te laten.

Fuck Heroes, zo moet het zijn.

Meesterwerk.

avatar van Alfred Mok

Alfred Mok

Recensie: Unbreakable.

M. Night. Shyamalan is een geweldig regisseur.

Met The Sixth Sense heeft hij ons laten zien wat regiseren nou eigenlijk in houd. Ik moet jullie bekennen dat ik iets te hoge verwachtingen had bij het bekijken van deze film en zoals ik al eerder schreef bij een andere film is dat je nooit te hoge verwachtingen moet hebben bij een film. Ondanks dat viel hij op sommige punten mee...maar ook tegen.

Pluspunten.

De pluspunten van deze film zijn natuurlijk de verhaallijn die weer typisch Shyamalan is, de Cast en de hele crew. Zo vind ik het camerawerk fantastisch en ook de effects. Natuurlijk waren er niet zo bijster veel effects maar ondanks dat goed gedaan. Mijn complimenten ook aan Willis en Jackson. Beide speelde ze erg goed en realistisch. Vooral Jackson kwam goed bij mij over als een humeurige vent in een rolstoel die eigenlijk ook een beetje gek is. Dat merk je wel aan het einde van de film. Stripboeken zijn geweldig maar hij is er erg geobsedeerd van, geweldig gedaan.

Een spannende sfeervolle film voor de Shyamalan liefhebber, het is weliswaar zijn 2e film, ik vind hem nog steeds echt geweldig. Niet zo goed als Signs en The Sixth Sense maar hij volgt snel deze 2 toppers! Beter dan zijn nieuwste film met Mark Wahlberg: The Happening.

avatar van À la Vôtre

À la Vôtre

Net als de Sixth Sense vind ik deze film een zeer goede soundtrack hebben die het donkere, "griezelige" verhaal ondersteund. Het laat je als het ware "meezweven" gedurende de film.

De hoofdrolspelers zijn goed gecast. Met name Samuel L. Jackson laat wederom weer eens zien dat hij een ijzersterke acteur is.

Bovenstaande heeft er voor gezorgd dat ik mij prima heb kunnen inleven in het verhaal.

Enige kleine minpunt voor mij was dat de film aan het begin niet helemaal van de grond leek te komen omdat het weinig actie/spanning bevatte.

Ik vind "Unbreakable" een vrij rustige, spannende thriller die staat als een huis.

avatar van Theunissen

Boeiende en spannende film met prima rollen van Bruce Willis en Samuel L. Jackson. Het einde was goed en verrassend.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Dit vind ik de minst goede Shyamalan tot nu toe. De beklemmende thrillersfeer uit The Sixth Sense, Signs en The Village is hier veel minder aanwezig, dit is meer een psychologisch drama. Het verhaal loopt redelijk traag en wordt wat te lang uitgesponnen en het einde is wel heel vergezocht. De regie daarentegen is wel weer uitstekend, evenals de acteerprestaties. Maar het gevoel dat ik had bij de andere Shyamalan-films, van 'Wauw! Dit is absoluut een topfilm!' heb ik hier niet meteen. Slecht is Unbreakable niet, maar ik had er meer van verwacht.

avatar van Willeke1959

Willeke1959

Helaas een van de slechtste films die ik ooit heb gezien.

Jammer want over het algemeen zijn films met Bruce vrij goed......

avatar van patrick21079

patrick21079

Een erg sterke film met een van mijn favoriete acteurs: Bruce Willis. Willis als held, dat hebben we vaker gezien maar hier is het iets anders. Het plot vond ik erg interessant toen in de reclame erover hoorde. De verassende plotwending maakte de film alleen maar beter, met een prachtig einde. Een film met veel spanning en een mooie sfeer, een aanrader.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Erg originele film. De gelijkenissen met stripverhalen is erg mooi en vaak subtiel verwerkt in de film. Een rustige, goed opgebouwd verhaal met top acteurs. Vooral Samuel viel me op, normaal ben ik niet zon fan van hem vanwege zijn rollen waarin ie laat zien dat hij 'o zo stoer' is, maar dit speelt hij veel mooier

avatar van Halcyon

Halcyon

Sterk uitgangspunt. De manier waarop de fictieve stripwereld geëxtrapoleerd wordt naar de realiteit is erg origineel. Meteen ook de eigenschap die als eerste in me op komt als ik aan Shyamalan denk. Ik waardeer de man dan ook enorm om de ideeën en thema's die hij in z'n films verwerkt. Spijtig genoeg kan het in de uitwerking nog wat beter. In Unbreakable gaat het lange tijd erg goed, zolang het mysterie de boventoon voert, maar wanneer het doek valt is de fun er helaas wat af. Desalniettemin blijf ik dit een van Shyamalan's meest verfrissende films vinden.

avatar van NotJustAnOpinion

NotJustAnOpinion

Na een sterk begin van deze film valt hij daarna toch al snel weg en is de spanning ver te zoeken.

Op een gegeven moment vraag je je zelf af waar gaat dit heen en waar komt de spanning in de film , nou dat bewaren ze allemaal tot de laatste 5 minuten.

Het einde is dan wel spectaculair maar dat is te weinig om van deze film een echte topper te maken.

De acteerprestatie's daarintegen waren erg goed van zowel Jackson als Willis.

Dikke voldoende 3,5*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Vergeleken met The Sixth Sense en The Happening vond ik dit toch wel een tegenvallertje.

Om te beginnen lijkt het verhaal wel erg geheimzinnig te worden alleen der zijn wel een paar dingen. Je krijgt gewoon geen duidelijk uitleg over: hoe komt het dat Willis die treinramp overleefde zonder een schrammetje en immuum blijkt te zijn en hoe komt het dat Jackson erg breekbaar is. Ja, ze ziet dan om te beginnen wel zijn geboorte, en dat ie met 2 gebroken benen geboren is, maar verder word er zowat niks of onduidelijk er wat over verteld en dat is best zonde. Ook het hele verhaal loopt niet lekker en blijft steeds haken waardoor het op grote vlakken saai word en het gaat van hot naar her met de ene situatie na de andere oa dat we nu ineens te maken krijgen met een psychopaat uit het niets die een gezin gijzeld Wat is de clou hier nou allemaal van????? Ook het einde is erg gebrekkig en afgeraffeld naar mijn mening. En er word toch nog steeds niet duidelijk gezegt wat er is gebeurd en we krijgen alleen maar te lezen: Naderhand kwam de politie en Price zit nu in het gekkenhuis. Okeeeee!!!!

Hele onduidelijke rommelige film. Helaas. Dit had veel duidelijker en beter gekund. Leek wel alsof Shalmayan haast had met het maken van de film omdat ie met Signs wou beginnen maar dat ie er het geld niet voor had.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Blijf deze met the sixth sense juist de beste vinden van Shyamalan.
De botziekte wordt vrij duidelijk uitgelegd dat dat heel zeldzaam is etc.
Hoe Willis zo sterk is geworden en aan zijn gaves komt, wordt inderdaad minder goed verklaard, maar in deze film vond ik de tegenstelling tussen de 2 al voldoende en meteen een beetje les in comics, waar ik geen verstand van heb vond ik ook wel interessant.
The happening, Signs en The Village waren dramatisch slecht en absoluut niet spannend.
Het einde voelde bij mij ook een klein beetje afgeraffeld aan, maar aan de ander kant was het ook wel weer voldoende zo. Alles werd gewoon heel snel duidelijk op het einde, wat ook wel eens prettig aanvoelde. Willis moest zijn gave nog leren gebruiken en tsja er werd toen gekozen om een moordenaar eens even aan te pakken. Ik weet niet precies wat Willis dan bijvoorbeeld wel had moeten gaan oplossen om het voor jou spannender of logischer te maken.
De muziek is ook erg mooi en draagt de film hier en daar naar grotere hoogtes. Ik ben niet echt een comic-helden-fan, maar Unbreakable-achtigen zorgen er toch voor dat ik dit genre niet helemaal ben gaan afschrijven. 2 acteurs die je van tevoren niet 123 voor deze rollen zou vragen, maar ze doen het beiden met overtuiging en heb me nergens echt aan geërgerd.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Prima film weliswaar geen hoogvlieger maar met een goede setting en een vleugje onderkoelde spanning.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Die Samuel Jackson werkt wel goed op de lachspieren, wanneer hij een connectie legt tussen de oude Egyptenaren en comics. Voor de rest wel een middelmatige thriller van Night Shyamalan (zijn idee van films in elkaar zetten staat me niet echt aan) met wel goed acteerwerk van Bruce Willis. Uiteraard was ik nieuwsgierig naar de plottwist op het eind. Die liet me warm noch koud.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

IJzersterke ( ) film. Eigenlijk gebeurt er gedurende een groot deel van de film niks, maar het mooie camerawerk (dat op sommige punten overigens wel nogal geforceerd aanvoelt) en het goede acteerwerk zorgen voor een zekere spanning, die cummuleert tijdens de scène met de psychopaat: een echt billenknijpmomentje! De muziek is niet altijd even passend, maar goed genoeg en het verhaal is prima geschreven. De clou kende ik helaas al, maar dat doet op zich niet al te veel af aan de film.

avatar van james_cameron

Sublieme film, wordt steeds beter naarmate je hem vaker bekijkt. Zelfverzekerd laag tempo; de film is nergens saai en continu intelligent en doeltreffend. Prachtig camerawerk, met lange takes en fraaie langzaam in- en uitzoomende shots. Het akteerwerk is daarnaast van grote klass, met zowel Willis als Jackson op hun best. Beste van alles is het subtiele maar zeer indrukwekkende script, dat zich langzaam maar op intrigerende ontvouwd en nergens voorspelbaar is. Na The Sixth Sense een tweede triomf voor regisseur Shyamalan; hierna zou het helaas alleen maar minder worden voor de beste man.

avatar van chevy93

chevy93

Film die tot het einde niet echt speciaal is. Matig verhaal en op een paar scènes met Samuel na niks om van te genieten. Niet slecht ofzo, dat zeker niet, maar ik werd allesbehalve van mijn stoel geblazen. Pas zodra hij een belangrijkere rol krijgt, begint het pas echt. Het wordt echt een goede film en de ontknoping (het moment waarop alles duidelijk wordt) is geweldig. Een beetje raar is het wel, maar wel leuk raar. Meestal heb ik het niet zo op dit soort superheldenfilms, maar deze pakte erg leuk uit.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Toenet op tv gezien. Niet helemaal onder de indruk. De film heeft wel een bepaalde, ongemakkelijke sfeer die je door deze vrij saaie film sleept, maar weet ook niet erg te verassen op het eind. Het verhaal is absoluut niet slecht en zou naar mijn mening een geweldige film kunnen worden maar het word nergens echt goed. David's zoon heeft me ook niet erg ingepakt, hoewel de scène met het geweer best spannend en dramatisch kon zijn was het niet erg geloofwaardig. Kortom, niet erg onder de indruk door de acteer prestaties. Ben ook niet een grote fan Bruce en Samuel. Toch heeft de film wel een sfeertje, mede dankzij de kleuren die gebruikt worden en het trieste weer is er wel een thriller gevoel bij mij ontstaan. In ieder geval afgekeken en lichtelijk vermaakt. 2,5 ster

avatar van Qwix

Qwix

Hoge verwachtingen die helaas niet waar konden worden gemaakt. Persoonlijk vondt ik het niet spannend en zag ik er geen 'echte' thriller in. Beide personages waren redelijk interessant maar kon het 'superhero' verhaal niet waarderen. Door dit alles boeide de film mij al snel niet meer..spannende momenten waren naar mijn mening ook slecht uitgewerkt en de film was erg traag. Nogmaals het idee/concept van de film vondt ik interessant, alleen dus jammergenoeg naar mijn mening slecht uitgewerkt.