Genre: Mystery / Thriller
Geregisseerd door: M. Night Shyamalan
Met onder meer: Bruce Willis, Samuel L. Jackson en Robin Wright
Releasedatum: 11 januari 2001
Plot Unbreakable
"Some things are only revealed by accident."
David Dunn raakt betrokken in een groot treinongeluk. Niemand van de inzittenden overleeft het ongeluk, behalve David die geen schrammetje heeft. Hij komt na het ongeluk in contact met Elijah Price, een verzamelaar van comics die z'n hele leven al geplaagd wordt door een slechte gezondheid en snel brekende botten.
David Dunn
Elijah Age 13
Babysitter
Comic Book Clerk
Weertenaar
Wederom een aardig concept, maar vrij oppervlakkig uitgewerkt: 3.00 (3.10)
Na het zien van The Happening is Shyamalan bij mij wat uit de gratie geraakt en daar komt na het zien van Unbreakable geen andere wending aan te pas. De kracht van Shyamalan is tevens ook zijn zwakte; je weet van tevoren dat er iets schuil gaat achter het verhaal. En waar dat addertje onder het gras in The Sixth Sense fraai in het grote geheel paste, daar werd dat addertje in Unbreakable slechs ter kennisneming aangehoord. Het boeide niet altijd, de gave van David wordt op zijn zachtst gezegd nogal besluiteloos in het verhaal verweven en wordt er te geforceerd naar bepaalde momenten toegewerkt. Jackson en Willis houden de prent nog aardig overeind en Shyamalan tovert wederom een aantal (zeer) fraai geschoten scenes uit de hoge hoed, maar zijn 'kunstje' is nu toch echt aan vernieuwing toe...
Darker than L
Ik twijfel een beetje of ik deze film beter vind dan The Sixth Sense, maar ik vind het zeker een geweldige film. De film past de basis principes van comics toe in het dagelijks leven en dat spreekt mij erg aan. In tegenstelling tot een aantal berichten die ik gelezen heb vind ik het een duidelijke film en heb ik mij zelfs na de zoveelste keer kijken niet verveelt.
4,5: topper
Karl van H.
IJzersterke (
) film. Eigenlijk gebeurt er gedurende een groot deel van de film niks, maar het mooie camerawerk (dat op sommige punten overigens wel nogal geforceerd aanvoelt) en het goede acteerwerk zorgen voor een zekere spanning, die cummuleert tijdens de scène met de psychopaat: een echt billenknijpmomentje! De muziek is niet altijd even passend, maar goed genoeg en het verhaal is prima geschreven. De clou kende ik helaas al, maar dat doet op zich niet al te veel af aan de film.
Alberic
Lekker leuk. Gewoon spannend en vreemd en goede sfeer.
Prima.
Gish
Valt bij herzien beter te pruimen dan de eerste maal.
Mooie ingetogen en interessante rol van Willis. Verder blijft het gebruik van dat Comic wereldje erg origineel. Soms prachtige duistere sfeerbeelden. Vervelend is echter het zoontje van Willis en ook de relatie met Wright Penn had er sterker uit mogen komen. Opvallend mooie score. Na deze film ging het snel bergafwaarts met het grote talent Shyamalan. Jammer.
DB10
Aardige film, maar wel wat vergezocht. Het integreren van die stripverhalen was wel leuk bedacht, maar verder kon het verhaal mij niet echt boeien. Middelmaat.
EliasZ
Niet zo goed, had er veel van verwacht.
Film was zoo traag, hij kwam maar niet op gang. Dacht ik dat die eindelijk op gang kwam, was die al zo goed als afgelopen
Origineel concept, slechte uitwerking. Had veel beter gekund!
Vond het ook niet echt een film voor 2 van zulke top acteurs
Melvin Udall
Shyamalan lukt het weer om je tot vlak voor het einde pas duidelijk te maken hoe de vork in de steel zit, met terugwerkende kracht snap je dan ineens alle diverse passages en scenes. Knap gedaan al had bij het onderwerp 'rijzenis van een comic-hero' wel wat meer snelheid gepast. Camerawerk is sterk en zowel Willis als Jackson zijn in vorm.
Sublieme film, wordt steeds beter naarmate je hem vaker bekijkt. Zelfverzekerd laag tempo; de film is nergens saai en continu intelligent en doeltreffend. Prachtig camerawerk, met lange takes en fraaie langzaam in- en uitzoomende shots. Het akteerwerk is daarnaast van grote klass, met zowel Willis als Jackson op hun best. Beste van alles is het subtiele maar zeer indrukwekkende script, dat zich langzaam maar op intrigerende ontvouwd en nergens voorspelbaar is. Na The Sixth Sense een tweede triomf voor regisseur Shyamalan; hierna zou het helaas alleen maar minder worden voor de beste man.
skipy05
Film viel me wat tegen. hij is ook redelijk traag. Ik vond de film niet echt beginnen. Er gebeurde niet echt veel. Ik wist eerst niet war ze naar toe zouden gaan.Door het einde snap ik het nu wel. toch niet echt ene film voor mij. Bruce Willis vond ik wel heel goed spelen.
sofripa
Na the sixth sense wederom een geweldig en origineel verhaal van Night. Willis is weer goed! Ja, de film is traag, maar dat stoorde mij niet. De suspense houdt je volstrekt bij de film. 4 sterren
chevy93
Film die tot het einde niet echt speciaal is. Matig verhaal en op een paar scènes met Samuel na niks om van te genieten. Niet slecht ofzo, dat zeker niet, maar ik werd allesbehalve van mijn stoel geblazen. Pas zodra hij een belangrijkere rol krijgt, begint het pas echt. Het wordt echt een goede film en de ontknoping (het moment waarop alles duidelijk wordt) is geweldig. Een beetje raar is het wel, maar wel leuk raar. Meestal heb ik het niet zo op dit soort superheldenfilms, maar deze pakte erg leuk uit.
KSUS
Ik ga hem vanavond bekijken.
Ik vond de sixth sense wel aardig, maar meer ook niet.
The Village begin ik niet eens over, die was zo ontzettend slecht op alle vlakken dat je daar niet eens over hoeft te praten.
Hij is op Veronica vanavond.
jeroenkw
Aardige film, vond het allemaal maar traag gaan. Er werd wel goed geacteerd. Het einde was wel een leuke ontknoping. 3***
Xen0n
Lekker matig filmpje!? Integendeel!
Het onderwerp alleen al vond ik erg goed en heel interressant, het acteerwerk daarentegen iets meer simplistisch. Deze is samen met het meesterwerk The Sixth Sense veruit de beste van Shyamalam's films. De spanning zat er goed in, dit kwam vooral omdat het heel realistisch neergezet werd. Dan ook nog een lekker onverwacht einde! Boven verwachting goede thriller.
Jessen0wnt
Toenet op tv gezien. Niet helemaal onder de indruk. De film heeft wel een bepaalde, ongemakkelijke sfeer die je door deze vrij saaie film sleept, maar weet ook niet erg te verassen op het eind. Het verhaal is absoluut niet slecht en zou naar mijn mening een geweldige film kunnen worden maar het word nergens echt goed. David's zoon heeft me ook niet erg ingepakt, hoewel de scène met het geweer best spannend en dramatisch kon zijn was het niet erg geloofwaardig. Kortom, niet erg onder de indruk door de acteer prestaties. Ben ook niet een grote fan Bruce en Samuel. Toch heeft de film wel een sfeertje, mede dankzij de kleuren die gebruikt worden en het trieste weer is er wel een thriller gevoel bij mij ontstaan. In ieder geval afgekeken en lichtelijk vermaakt. 2,5 ster
MiekieMow
Grappig toh altijd hoe meningen kunnen verschillen. Ik vond het ook een matige film. Zeker niet een waardig om in huis te hebben bijvoorbeeld. Er zaten een aantal saaie momenten in voor mij en ook vond ik het plot niet heel sterk. De muziek vond ik ook niet denderend(2000..?) Wel was het een film waard volledig te kijken. Dus zo erg was ie nou ook weer niet. Ik vond de begin scenes het beste.
nachtschade
Nogal traag en het concept wordt m.i. maar matig uitgewerkt. Enkele mooie beelden, maar the sixth sense vond ik stukker beter.
Tegenvaller.
Qwix
Hoge verwachtingen die helaas niet waar konden worden gemaakt. Persoonlijk vondt ik het niet spannend en zag ik er geen 'echte' thriller in. Beide personages waren redelijk interessant maar kon het 'superhero' verhaal niet waarderen. Door dit alles boeide de film mij al snel niet meer..spannende momenten waren naar mijn mening ook slecht uitgewerkt en de film was erg traag. Nogmaals het idee/concept van de film vondt ik interessant, alleen dus jammergenoeg naar mijn mening slecht uitgewerkt.
logghe
vond ik in het begin wat traag maar na verloop van tijd vlot het verhaal wel. ik geef toe dat ik het einde niet had verwacht en het daarom met een halve ster heb verhoogt
KSUS
Gister op TV gezien, opgenomen want Fracture was ook op dat moment begonnen.
Ik vond hem wel aardig, maar verder geen topper, ik had et al verwacht want ik houd niet van films waarin dingen voorkomen die niet kunnen.
Het einde had ik me al een beetje op voorbereid, de makers wouden duidelijk laten zien dat Elijah zichzelf een nietsnut vind, en die willen nou eenmaal bevestiging dat ze een functie hebben in het leven, maar dat hij echt alles veroorzaakt had, had ik niet verwacht.
Ik geef hem een 6, 3 sterren dus. (S.L. Jackson is nou eenmaal een baas! Maar hij kon beter haha, met ze wandelstokkie, hij rent er bijna mee!)
Elegy
Same story here, die clou maakte de film echt heel gaaf.
Jesse93
Ben hem zonder te weten waar het over ging maar gaan kijken, doordat die gister op tv was en ik heb mij zeer vermaakt. De film liep lekker en ze gaven je steeds weer wat meer info. Het plot vond ik dan ook geniaal. Ik begon soms alleen wel te twijfelen of ze nou net te ver gingen in hoeverre het realistisch moest blijven, maar ik vond het nog net kunnen. De scene waarin het zoontje met het pistool van Dunn had van mij wel wat dramatischer gemogen. Nadat het is gebeurt wordt er ook niet meer over gepraat. Ze doen alsof het niks was, terwijl er dan wel iets goeds mis in jouw hoofd is.
Insignificance
'No shooting friends, Joseph'. Een dieptepunt in een scène die de film zou moeten opveren, maar nooit van de grond komt. Lijkt me ook lastig om echt intensief uit de hoek te komen, als je film zich grotendeels in comateuze toestand afspeelt. Er sluimert iets geheimzinnigs, maar het doodse sfeertje en de geringe beleving die aan de dag wordt gelegd, smoren langzaam maar zeker het mysterie.
Zo'n zwembad-scène is best goed, wat op zich evenzeer geldt voor de openbaring in het (vrij korte) slot, maar tegen die tijd is mijn interesse allang verloren gegaan. Het idee lijkt nog best aardig, maar met zo weinig flair blijft er niet veel van over. Shyamalan's stijl zal wel niet aan mij besteed zijn.
Davidus
Goed, ingetogen gespeeld. Knap dat een onwaarschijnlijk gegeven (breakable - unbreakable) realistisch overkomt. Van begin af aan het gevoel van een bovennatuurlijke laag, haast mystiek. Mooi hoe Bruce Willis in de regen met zn poncho en kap over zijn hoofd (12 monkeys?) als een soort guardian angel die kinderen redt .
Je krijgt het gevoel dat er een soort diepere boodschap onder het verhaal ligt, alleen welke dat is...?
FrisoBoei
Goede film, maar net niet krachtig genoeg voor mijn gevoel.
Je zit op het eind niet met het epische gevoel dat je wel hebt bij Sixth Sense.
De films van M. Night Shyamalan zijn al even broos als Elijah Price. Veel van z'n films zijn mysteriefilms die al na een herkijk door de mand vallen. Unbreakable is meer een filosofische film en vervalt al snel in saaie dialogen. Shyamalan maakt af en toe een mooie shot, maar het geheel is te licht om overeind te blijven. Hier had meer ingezeten, maar het is er niet uit gekomen.
GuyB
"They called me Mr. Glass."
Saai is het niet, er gebeurd wel lang niets, wat opzich niet erg is, maar dan wel dat de film er niet geheel in slaagt de juiste sfeer te creëeren. Dialogen tussen Willis en Jackson zijn niet boeiend, wat niet aan hun ligt.
Willis acteert aardig, Samuel L Jackson iets minder, maar genoeg om geloofwaardigheid, die hij wel nodig heeft in zijn rol, te behouden.
Interessant concept, dat niet genoeg tot zijn recht is gekomen op het scherm, zo vond ik de film op voorhand interessanter dan tijdens. Het verrassende einde was niet eens zo effectief, daarmee bedoel ik dat ik niet echt het "wow" gevoel had.
Visuele schoonheid, dat gelukkig wel. Conclusie: Niet ontgoocheld, niet verrast, of is dat omdat je van dit soort producties altijd veel op voorhand verwacht?

Studio achter 'Unbreakable' verknoeide de marketing: 'Ze zagen niet in dat dit een heel nieuw genre was'

Mysterieuze thriller 'Unbreakable' van Night M. Shyamalan dinsdagavond te bekijken op televisie

'Assassin' met Bruce Willis vanaf 31 maart te zien in de bioscoop

'Unbreakable' met Bruce Willis wordt meest 'ondergewaardeerde film ooit' genoemd

Sans Toit ni Loi

The Sea Wolf
Drama / Avontuur, 1941

Hustle & Flow
Drama / Muziek, 2005
philadelphia, pennsylvaniaouder-kindrelatietrain accidentstripboekhuwelijkscrisisinvulnerabilitysuperheldsuperkrachtonbekwaamheidvader-zoon-relatieeastrail 177 universeeastrail 177eastrail 177 trilogyunbreakable collection