The Maze Runner (2014)
Releasedatum: 25 september 2014
Bekijk via Disney+
Plot The Maze Runner
"Remember. Survive. Run."
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Maze Runner (BoekMeter)
- The Maze Runner (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Insignificance
Ik ben wel weer klaar met het young adult gedoe. Misschien aas ik wat teveel om films die een innerlijke drive hebben als Super 8, de inspiratiebronnen van die film, of in ieder geval iets in die richting. Dat zit er bij The Maze Runner duidelijk niet in. Blijkbaar is het de bedoeling dat je denkt dat het echt menens is, maar dat lukt natuurlijk niet met dit tienergezelschap.
Vooral Thomas is een probleem. Daar kan het ventje niet zo veel aan doen, het is vooral een afgrijselijke rol. Voordat je het weet staat hij zich overal mee te bemoeien, neemt hij de boel over en lost hij de hele reut op. De held. Het is niet voor mij, dat weet ik wel, maar iets meer vernuft mag je wel verwachten van zo'n Lord of the Fliesachtig vertrekpunt.
Abominabel opgebouwd met nul leuke personages en dat wreekt zich uiteraard snel. Niet onaardig, die Grievers en het doolhof, maar met deze aard niet meer iets dat de film kan redden, ook al pakt het af en toe wel iets grimmiger uit dan je zou verwachten. Wat er zoal achter schuil gaat boeit zo ook niet meer, het boeit eigenlijk voor geen meter, ik laat ze maar rennen.
Leno
Verrassend leuke film zonder veel poespas waarbij het verhaal puur draait om de doolhof en hoe er uit te komen. Geen romance, weinig gekonkel en weer eens geen totalitair regime of toch, maar pas de laatste 5 minuten gaan verder dan de doolhof.
monkeytailz
Een spannende film over een groep jongeren die ontwaken midden in een doolhof. Al in de eerste scene deed het me denken aan cube. Hoewel dat een absolute low budget film was heb ik er wat originaliteit betreft een zwak voor. Ik ben er dan ook helemaal niet op tegen dat we hier iets vergelijkends aantreffen. Met nagenoeg alle eerder genoemde kritische opmerkingen ben ik het eens. Acteren niet altijd overtuigend, het einde wel wat snel afgeraffeld, een onverwachte twist die ik eerder iets vind afdoen dan toevoegen. De scene s in de maze zijn spannend en soms spectaculair. Ergens wordt je ook weer nieuwsgierig naar een vervolg..wie weet wordt het beter dan deel 1 en kunnen we een 4 uitdelen. Het zou niet de eerste film zijn waarbij een vervolg de eerste film kan verbeteren....jongerenfilm?Nee dat niet al heeft het wel die nasmaak...film blijft prima op tempo daarvoor hoef je het niet te laten...
mystica
Simpel verhaaltje, leuk verfilmd met wel aardige acteurs. Een film met weinig diepgang en veel actie, spanning en het al oude monster is eng thema. Ook hier weer insectachtige monsters en een held die alles op moet lossen. Weinig verheffends verder, weinig inhoud. Het thema met het doolhof was eigenlijk het enige wat wel aardig was uitgewerkt. Het eind was duidelijk bedoeld om een deel II op te maken.. meer een soort moneymachine film dus.. wat je eindeloos kan herhalen in weer in een andere setting met hetzelfde thema.
martijn011
- 2034 berichten
Prima film die zich onderhand een eigen genre aan mag meten. Maze Runner kan zich naadloos aansluiten bij the Hunger Games, the Giver, Divergent enzovoort.
Toch heeft deze film wel een soort rauwheid wat ik in sommige anderen hierboven miste. Alhoewel het natuurlijk weer een futuristisch verhaal is, is de uitwerking daarvan essentieel.
Alhoewel het acteerwerk soms nogal ergerlijk was, heeft Ball in de film een hoop spanning weten te verwerken. Een doolhof wekt natuurlijk vanuit zichzelf al verwarring en mysterie, maar door middel van de Grievers werd het nog een stuk spannender.
Hij maakt er geen eindeloos gebrei van, maar na een kleine twee uur weet je als kijker precies waar je aan toe bent en ik moet eerlijk zeggen dat ik best uitkijk naar het volgende deel.
Prima binnenkomer, voldoende.
Stelling 12
Prima binnenkomer, voldoende.
Piratje
Overdreven Sciencefiction-verhaal zonder enige inhoud.
Af en toe een beetje spanning.
Slecht geacteerd.
Ligt me helemaal niet en een heel zwak slot
klevi
Interessant concept wat uiteindelijk op zichzelf instort. Bombastische muziek en dramatisch gefilmde scenes zorgen voor hier en daar nog een beetje spanning. Het antwoord op de spanningsvragen die het verhaal bij mij opriep; 'waarom zitten de verhaalpersonen in dit doolhof?' en 'wat is dit voor een doolhof en waarvoor dient het?', werden onvoldoende en zelfs bijna belachelijk magertjes beantwoord.
Ik vond het net een pluspunt dat sommige vragen niet werden beantwoord. Dat wordt gewoonlijk te veel gedaan in dit genre. Hier is duidelijk nog ruimte voor fantasie.
Serpicos
Had er wel iets van verwacht, maar uiteindelijk is het niets meer geworden dan een vervelende film vol clichés en met een flutverhaaltje. Acteerwerk is op z'n zachts gezegd niet fantastisch, het enige pluspunt is dat je wat geboeid blijft om te zien hoe het verhaal evolueert.
Macmanus
Degelijk.
Als weer zo een jongerenfilm zeker niet de slechste. De film doet wat dingen beter dan zijn soortgenoten. Liefdes verhaaltje is (nog) afwezig, bijrollen leggen wat sneller het loodje dan gebruikelijk. Uiteraard is er een soort chosen one, die onaantastbaar is. Maar dat bijvoorbeeld het dikke jongetje er meteen uit ligt is best balsy.
Dit trekken de makers helaas niet de hele film door. Zo is de actie net wat te standaard. Mocht ook wat jonger/frisser. Ergens jammer dat deze films die duidelijk voor jongeren gemaakt zijn, dan niet wat meer visuele trucjes hebben waar jongeren wel waardering voor hebben.
Tempo is hoog, einde is niet mind blowing maar is afgerond genoeg voor een eerste deel, en doet zeker wel smaken naar wat meer.
3 sterren.
John Milton
Ik zou hem eerst niet gaan kijken, aangezien het young-adult (niet de doelgroep waar ik toe behoor en waarvan ik zelden de films die erop gemikt zijn kan waarderen) van de trailer afdroop. Maar mijn vriendin wilde hem graag zien, dus het leek me een mooie tegenprestatie van mijn kant, na alle realistische ellende die ik haar altijd voorschotel.
En The Maze Runner is op zich helemaal niet kut, voor de beginnende filmkijkers zit er vast genoeg actie, avontuur en spanning in, met een dystopisch mysterieus sausje. Maar het realisme wat voor mij juist de grote meerwaarde zou geven (op psychologisch vlak, groepsdynamiek, rollen, machtsverdeling) is voor mijn smaak veel te weinig uitgewerkt, waardoor ik uiteindelijk met een uitdrukkingsloos gezicht zit te kijken. En dat kan niet de bedoeling zijn. Wat ook The Hunger Games plaagt, is juist dat gevoel dat je naar dystopie-voor-tieners zit te kijken. Orwell voor Beginners. Terwijl de beoogde leeftijd (zeker 15-17) prima in staat is de wat heftigere bagage aan te kunnen. Maar dat benutten ze hier in elk geval niet, wellicht met oog op de PG-13 rating. Een verhaal als dit (mensen buiten hun wil opgesloten in dodelijke omgeving) als geschikt voor kinderen willen verfilmen, is iets wat ik als film (en dystopie) fan ook een behoorlijk irritante tendens vind. Maar goed, ik ben niet de doelgroep, en zeuren dat het niets voor mij is, is derhalve misschien niet helemaal aan de orde.
Qua acteerwerk is het adequaat (lees: niet echt storend, en dat is voldoende voor deze film) maar nergens in het oog springend. Hetzelfde kan ongeveer gezegd worden over de special effects. De CGI is te overheersend en voor mij niet overtuigend genoeg om een geloofwaardige wereld te scheppen. Het blijft nep. Zowel de achtergronden als de Grievers lijken nooit realistisch. En hoe de kinderen met elkaar omgaan in deze situatie, de dialogen die ze hebben of de samenleving die ze geschapen hebben ook niet. Het zal voor de meeste mensen niet storend genoeg om te stoppen met genieten, maar tezamen met mijn eerste kritiek was het voor mij daardoor eigenlijk klaar. De score van Steven Price (Gravity) was heel behoorlijk, maar het mocht niet meer baten.
Ik zal de vervolgen dan ook laten voor wat ze zijn. Overigens was mijn vriendin uiteindelijk ook niet onder de indruk. Beetje zonde van de tijd dus, al scoorde ik wel punten met het idee
N.b. Dat The Maze Runner in de MovieMeter toplijst over 2014 op de 26e plek prijkt (boven Whiplash(!), Mommy en Winter Sleep) voelt voor mijn dan ook bijzonder bedroevend. Damn...
jpbosch
Bij de trailer dacht ik het al. Hunger Games meets Percy Jackson en een vleugje Twilight. Leuk voor de 12 jarigen onder ons.
Clichématig, slecht geacteerd en een ontzettend zwak verhaal.
Jellesteeg
Lekker filmpje hoor, niet meer niet minder. Kijk nu dan ook wel uit naar deel twee.
Ed Kroket
Deze film viel mij heel erg tegen. De trailer zag er spannend uit maar de film is mager te noemen. Ondermaatse acteerprestaties en een stom script en plot.
sofripa
Heerlijke frisse sf-er. Met deel 2 zijn ze al druk in de maak. Terecht! 4 sterren
Ricardos
Clichématig, slecht geacteerd en een ontzettend zwak verhaal.
Nou ik ben ruim boven de 12 hoor
John Milton
Ach ja, het is een manier van spreken.
I wouldn't worry about it
njirem
wat een slechte film zeg....de acteerprestaties doen niet onder voor 'ernst/bobby & de rest, het plot is zo onwaarschijnlijk als het maar kan, de graphics zijn niet eens hoogstaand en de 'finale' is ronduit lachwekkend.
Zelfs als 10-jarige zou ik me beledigd voelen, deze 'film' mag nog niet eens de veters strkken van bijv 'the hunger games'
John Milton
deze 'film' mag nog niet eens de veters strkken van bijv 'the hunger games'
met alle respect, that's not saying a lot... Das maar een graadje beter
El ralpho
Een uitstekende reis naar de bestemming
Tijdens lange vliegtuigreizen en het bladeren door een filmaanbod waarvan je helaas de meeste films al gezien hebt of te weinig je interesse trekken, kunnen zo nu en dan best nog eens films naar voren komen die verassend goed uit kunnen pakken als je ze toch een kans geeft. Hoewel The Maze Runner zeker niet met de prijs voor beste film van het jaar naar huis gaat, doet hij prima verdienste voor het invullen van je luie zondagmiddag, of zoals het voor mij het geval was, het invullen van je vliegreis.
De opzet van The Maze Runner roept veel mysterie op en deed mij veelal aan de eerste seizoenen van Lost denken. Gelukkig hoeven we hier geen 6 seizoenen te wachten op het prijsgeven van dit mysterie en ook de ontknoping zelf is een stuk bevredigender. Het verhaal na dit vervolg vorm gaan geven lijkt mij grote kans op teleurstelling gaan geven, maar dat is dan weer een andere discussie. De opzet van het verhaal, en dus van dit eerste deel, is namelijk goed en bovengemiddeld te noemen. De finale is verrassend en hier is door de schrijver van het oorspronkelijke verhaal dan ook goed over nagedacht.
Het gevecht met de creaturen in het doolhof gaat wellicht wel wat te lang door en ook zagen de wezens er niet altijd te geloofwaardig uit, spannend waren de gevechten met deze wezens over het algemeen wel. Over de acteurs valt verder weinig te klagen, al vond ik de hoofdpersoon een beetje nietszeggend. Ook Will Poulter kon ik na zijn rol in We’re the millers hier maar moeilijk serieus nemen, maar van dit stempel probeert hij op deze manier waarschijnlijk zelf ook af te komen. Alle jonge acteurs vertolken hun rol hier dus verder prima, al springt er niemand hier echt uit en zal er geen van hen dan ook met een Oscar voor beste acteerprestaties op hun schoorsteenmantel eindigen.
The Maze Runner kijkt lekker weg maar maakt mij niet gelijk nieuwsgierig naar zijn opvolger. Op de een of andere manier krijg ik in het geval van dit verhaal namelijk constant het idee dat de uitspraak van de reis die belangrijker is dan de bestemming, hier sterk op van toestemming is, maar dit zal de toekomst met het onvermijdelijke vervolg ongetwijfeld uit gaan wijzen.
Darbie
Het 1e uur vond ik erg boeiend. De 2e helft werd het (voor mij) per minuut minder; te overdreven, te zogenaamd 'spectaculair' en dan is het of je naar een emmer water kijkt die wordt leeggegooid.
pmeester
Persoonlijk hou ik hier wel van. De post apocalyptische SF. Het idee vond ik origineel en ook best goed uitgewerkt. Kan niet zeggen dat ik op het puntje van de stoel zat maar verveeld heb ik me ook niet. Kennelijk was ik slecht op de hoogte want ik had geen idee dat dit verhaal uit 3 delen bestaat en daarom vond ik het einde erg vaag. We wachten dus geduldig een jaartje om te zien hoe het verder gaat.
Geno
Ik moet eerlijk zijn; ik ben deze film klakkeloos gaan bekijken zonder hiervan maar iets te weten, althans niet meer dan 'beste 50 films van 2014'... zoiets...
Nou ja, zitten en genieten maar! Dat lukte de eerste 30 minuten ook nog wel. Het moest zich nog ontwikkelen, en ze hadden maar over dat vreselijke doolhof....; toch veelbelovend allemaal. Maar al snel ging 't een richting op die mij niet kon bekoren. Grote enge rondrennende giga-spinnen met electronica in hun poten... met maar één opdracht: die irritante pokkepubers moeten dood. Nou kan ik me nog best wel vinden in dat idee, maar kan niet op een normale manier? Alsof dat niet genoeg was moest dat allemaal nog gepaard gaan met vele miljarden kostende mega-bouwsels van schuivende systemen en wat al niet, met als doel; puberpletten. Die gasten maar rennen en bleren. Dat speelden ze allemaal erg goed trouwens. Zo goed dat ik er moe van werd. Nou ja, en dat duurt dan twee uur, zo ontdekte ik tussentijds... en bijtijds eigenlijk, als je op een pointe zit te wachten... Totaal gesloopt belandde ik al skippend bij het einde. Pikte nog even snel een tante mee die mededeelde dat zij nota bene hén had uitverkoren om de wereld... weet ik veel. Ik vrees met grote vreze deel twee. Volgend jaar. Voor de liefhebbers.
* 1,5
otherfool
Leuke premisse maar een absurd zwak einde in deze futuristische jongerenfilm in de trant van Hunger Games, The Host en Divergent. De film begint lekker bevreemdend en kent in O'Brien in ieder geval een overtuigende lead (waar de rest van de jonge cast nog wel eens een steekje liet vallen). Helaas wordt het geheel na het sterke eerste uur wat rommeliger en het slot is werkelijk hemeltergend (en lijkt alleen maar zo gemaakt om een 2e deel te rechtvaardigen). Anticlimax derhalve.
WendyRosess
Eerst heb ik de boeken gelezen (alle delen) van The Maze Runner trilogy in het Engels. Ik was erg enthousiast toen deze film eindelijk uitkwam. Het bracht mijn fantasie over het verhaal tot leven en ik was aangenaam verrast over hoe ze het gefilmd hebben. Want tijdens het lezen van de boeken dacht ik echt: Hoe in vredesnaam gaan ze dit filmen?? Voor sommige delen in de film had ik wel het gevoel dat je het beter zou begrijpen als je het boek ook daadwerkelijk hebt gelezen, maar dat heb ik wel vaker. Vooral het einde zullen sommigen om deze reden niet begrijpen.
ambrosini
Op advies van een collega ben ik deze film gaan kijken.
Begin is goed.. gelijk een mysterie.. en we weten dat er een doolhof bestaat..na een tijdje was de spanning bij mij minder geworden.. het verhaal werd steeds minder..
mijn verwachting was dat de doolhof een grote rol zou spelen, maar dat was blijkbaar niet de bedoeling.
meer dan 3 sterren kan ik er niet van maken..
booyo
Film is best oke. Maar, dames en heren. Gally. Hebben jullie ooit eerder zo'n verschrikkelijke acteur/rol gezien?

Maze Runner: The Death Cure
2018

Maze Runner: The Scorch Trials
2015

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Maze Runner'-trilogie wordt massaal gestreamd op Netflix, maar hoe staat de ontwikkeling van het nieuwste deel ervoor?

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

Klitschko
Documentaire / Biografie, 2011