The Maze Runner (2014)
Releasedatum: 25 september 2014
Bekijk via Disney+
Plot The Maze Runner
"Remember. Survive. Run."
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Maze Runner (BoekMeter)
- The Maze Runner (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
Jow-lien
Had me enorm op de film verheugd en van de week het boek gelezen. Film zelf is mooi in elkaar gezet maar in vergelijking met het boek echt een tegenvaller.
Ik begrijp dat het niet mogelijk is een boek letterlijk naar een film om te zetten maar hier is echt onwijs veel veranderd. Ik snap dat mensen die het boek niet hebben gelezen een aantal "gaten" tegen komen, o.a. mijn vriend met wie ik samen naar de bioscoop was. Boek verklaard vrijwel alles en een paar nogal essentiele dingen komen niet eens in de film voor. Ik ben ook heel benieuwd hoe de filmmakers dit in deel 2 gaan oplossen.
Qua effecten en beeld wel heel mooi gedaan.
Mike the Mann
5 oktober de film gezien in de bios. Spannend en onderhoudend. Zeer zeker de moeite waard. Ik kijk uit naar deel 2.
Akkiej
Eerste deel van de film erg spannend, zat er helemaal is. Helaas zwakte het naar het eind toe een beetje af, de opbouw van het eerste uur werd niet goed uitgewerkt. Toch zat ik met volle teugen te genieten en kijk ik alweer uit naar deel 2!
Dominootje
Echt populair momenteel huh..
Boeiende film, alleen wel weinig van de 'Maze' zelf helaas..
Mijn medekijkster mistte teveel details vanuit het boek, wat dat betreft kan je beter het boek lezen!
En eens er zitten een aantal onwaarschijnlijkheden in.. vb: Gally op het eind, helikopter uh right? Maar dat kan je ze vergeven, dat is nu eenmaal vaak zo.
Wil nu wel gelijk de boeken lezen om het einde te weten.. Of dat iets over de film zegt of over mij.. Dunno (:
martijntjuhh
Het verhaal was leuk, maar ik ergerde me erg aan de kinderacteurs en de af en toe cliché dialogen, bah!
Metalfist
Everything we've done to you... it was all done for a reason
Eerlijk gezegd, The Maze Runner zei me niets. Weer zo'n soort van Twilight/Hunger Games-achtige boekverfilming die waarschijnlijk in de vergetelheid zal geraken zoals een Eragon of The Golden Compass waardoor we het met 1 verfilmd deel uit een trilogie moeten doen. Een kameraad wou hier echter wel graag naartoe en bon, dit zag er wel een film uit die vooral in de cinema tot zijn recht ging komen. Je kunt dus zien dat de verwachtingen vrij laag gespannen waren.
En misschien juist daardoor ben ik erg aangenaam verrast door wat Wes Ball hier op het scherm tovert. Ik heb begrepen dat het niet overal is, maar de film werd bovendien uitgezonden met Barco Escape technologie. Dit betekent dat er nog eens een scherm aan de linker- en rechterkant wordt gehangen waar af en toe de film op verder gaat. Je krijgt dus als het ware een panoramisch beeld en het is een leuke gimmick voor de 10 minuten waarvoor het gebruikt wordt. Je moet alleen wel recht in het midden van de zaal zitten, anders mist het effect zijn nut. Soit, gelukkig dat The Maze Runner voor de rest visueel nog wel goed op zijn benen blijft staan. Vooral de scènes in het labyrint zelf steken erbovenuit en de spanning wordt goed opgebouwd. Met de komst van de Grievers, een soort van mechanische schorpioen, wordt er nog een tandje bijgestoken en het is aangenaam om eens geen anti-climax te krijgen bij dit soort monsters. Vond ze echt dreigend overkomen eigenlijk.
Toch is The Maze Runner verre van perfect. Sommige acties van de personages zijn ronduit idioot, de film schiet naar het einde toe met de dood van Chuck compleet uit de bocht en er wordt overduidelijk gehint naar een vervolg waardoor het einde nu niet echt voldaan aanvoelt. Bovendien bevat de film een nogal jonge cast met Will Poulter als enige echt bekende kop. Het is moeilijk om hem serieus te nemen (wat was ik aan het hopen dat hij Waterfalls van TLC ging fluiten ofzo) en die evil wenkbrauwen leidden nogal af. De cast heeft een niveau dat je bij dit soort jeugdboeken verfilmingen kunt verwachten. Niet slecht, maar ook niets bijzonders dus.
De film steunt vooral op het labyrint en het is maar de vraag hoe dit zich in de volgende delen (als die er überhaupt komen) verder gaat ontwikkelen. Mijn interesse is in ieder geval gewekt, maar laat Ball dan liefst wel weer terug opdraven als regisseur. Aangenaam verrast door het design en de actie rond en in het labyrint.
Ralf81
Gemiddeld. Met het veel sterkere The Hunger Games in het achterhoofd voelt dit wel heel erg hetzelfde, maar wel boeiend voor een middagje cinema.
schumacher
Vermakelijke film, ik heb me geen seconde verveeld.
Echt top was de film niet maar een 2,5 vind ik zeker geen correcte score, zo slecht was die zeker en vast niet. Degelijke film die lekker weg kijkt en na een zware werkweek is dat al heel wat
. Dat is wat vooral telt mensen, dat je je niet zitten vervelen hebt.
jeroenhenckens
Een van de beste films die ik tot nu toe heb gezien. Het met de Hunger Games vergelijken vind ik absurd. Enkel het Apocalyptische genre hebben ze gemeen. Allereerst vond ik het acteerwerk schitterend, ik was aangenaam verrast dat Dylan O'Brien ook serieuzere rollen kan spelen. Ik heb me geen moment verveeld door het voortdurend afwisselen van spanning. Ook de prachtige special effects en de goede humor die erin verwerkt wordt geven de film zeker een meerwaarde. Een klein minpuntje dat ik misschien toch kan geven is de dunne uitwerking van de personages.
Topfilm, ik kijk uit naar het vervolg!
SnakeDoc
Film kwam wat kinderlijk over, uiteraard mede door het grote aantal aanwezige pubertjes.
Maar goed, dat wisten we van te voren.
Toch was het een prima verhaal, werd er zeer aardig geacteerd en zaten er een paar zeer fraaie en spannende stukken tussen. Kan wel uitkijken naar een vervolg.
missl
Film ziet er mooi uit, het boek heb ik nog niet uit dus die vergelijking kan ik niet maken. Wanneer er grote robotbeesten in beeld komen dan haak ik persoonlijk wat af maar al met al prima.
The Maze Runner
De volgende film over jongvolwassenen die op mysterieuze wijze in een anti-utopie terecht komen. De literatuur hierover houdt nimmer op, dus zullen de verfilmingen ook nog wel even doorgaan. In tegenstelling tot vele van die verfilmingen helt The Maze Runner naar de betere films.
Want het verhaal steekt aardig in elkaar. Bekend met het bronmateriaal ben ik tot mijn spijt niet. Wel wist ik dat het een serie aan boeken is, dus dat het slot der films al redelijk vast hoort te staan. Het grote doolhof is leuk bedacht. Toch is de continue vergelijking met The Hunger Games, The Host en Divergent onmogelijk te voorkomen. Dit is jammer. Uiteindelijk ontpopt dit verhaal zich aardig. Een voorspelbare einde lag voor de boeg.
Het acteervermogen is in dit soort films altijd lastig te bepalen. Gefocust op een speciaal publiek is de dramatiek daar ook naar gezet. Dit is een afweging die ik moet maken wil ik objectief blijven.
'O Brien doet het zeker niet slecht. Vooral in het begin weet hij het aardig neer te zetten. Daarna vervalt hij tot een clichématig karakter. Kim Hong Lee is waar meer op de achtergrond, maar is alles behalve een stoorfactor. Scodelario speelt misschien wel de meest overbodige rol die er in de film is. Ik heb over haar rol dan ook wat discussie gehoord tussen mensen die wel bekend waren met het bronmateriaal. Tevens is ze op het acterende vlak totaal betekenisloos.
The Maze ziet er bijzonder goed uit. Het grote doolhof bezit een zekere mate van mystiek die een goede sfeer aan het geheel geeft. Het almaar bewegende labyrint ziet er indrukwekkend uit zowel bij nacht als bij dag. Daarnaast zijn ook alle Grievers er aardig uit (Dasher had hier echt een andere naam voor moeten bedenken).
Een young adult film van het hogere niveau, gewoon omdat de film erg vermakelijk is. Sfeer zit er goed in en de film ziet er goed uit.
LPereboom
Ik ben gaan kijken naar the maze runner zonder te weten of ik dit goed ging vinden, ik weet ook totaal niets van het verhaal.ik ben toch enthousiast uit de zalen gekomen, wat ik enorm sterk vind, is het mysterieuze in de film, met spannende momenten blijf je gekluisterd aan het scherm. Het acteer werk is zekers nie slecht. The maze runner ziet er ook heel mooi uit en is een genot om naar te kijken, Ik kijk uit naar deel 2, want na deel 1 smaakt dit wel naar meer!
GinoAmsterdam
De film doet mij een beetje denken aan The Hunger Games. Het gaat hier ook om een groep jonge mensen die in een afgesloten gebied worden geplaatst, en zich hieruit moeten vechten.
The Hunger Games is dan wel de betere van de twee. In deze film kom je veel minder te weten over de karakters zelf. Dit komt natuurlijk ook omdat alle 'deelnemers' in deze film last hebben van geheugenverlies, en niks meer over zichzelf weten behalve hun naam.
Het einde van de film vond ik niet zo heel sterk. Ze waren ineens best snel uit het doolhof. En het was een beetje vreemd dat Gally er ook ineens uit was gekomen. Er stonden namelijk nog drie van die monsters voor de uitgang. Hoe heeft hij die in zijn eentje kunnen verslaan. De dood van Chuck was ook iets te voorspelbaar.
Verder vond ik de film zeker wel vermakelijk en zou ik een eventueel vervolg ook wel gaan bekijken.
baspls
"I am sure by now you all must be very confused... angry, frightened. I can only assure you that everything that's happened to you... everything we've done to you... it was all done for a reason."
Ik ging eergisteren zonder enkele voorkennis of verwachting naar de bioscoop. Heb het boek (de nederlandse vertalling) al een paar weken terug voor mijn verjaardag gekregen maar nog niet gelezen. En ik werd positief verrast.
De opbouw van de film is erg goed gedaan. We beginnen zonder enige voorkennis met een jongen in een lift en de personages maken langzaam alles duidelijk. De opnames zijn goed gedaan en het labyrint zien er goed uit, niet te veel geleund op CG. Zeker voor een debuut vind ik dat Wes Ball goed werk heeft geleverd.
Ik vind het een goed verhaal en dan met name de eerste helft. Ik zag dat er wat veranderingen zijn gemaakt ten opzichte van het boek (op internet) en die vind ik allemaal verstandig gemaakt. Het mooie vind ik ook dat deze film sfeer heeft en niet alles te hi-tech is ontworpen. Star Wars heeft o.a. naam gemaakt door een SF-wereld niet helemaal perfect te maken (over zooi, en vieze dingen i.p.v alleen maar alles glimmend) en deze film doet dat ook een beetje. Iets wat je totaal niet terug ziet in bijv. The Hunger Games. Van alle Young Adult verfilmingen van tegenwoordig vind ik dit de beste en een van de enige goede (samen met Ender's Game).
Acteerprestaties waren goed. Dacht heel even dat die neger Laurence Fishburne was
. Vooral gezien de leeftijd van sommige.
Al met al goede film en er komt nog een vervolg. Waarschijnlijk weer een trilogie, wat een rot streek...
Nicole_1989
Kun je dat wat meer toelichten? Want ik begrijp niet echt hoe je dat niet terugziet in The Hunger Games serie. Waar doel je dan precies op?
baspls
De controle kamer van The Games bijvoorbeeld. Echt een typisch 21e eeuws toekomst beeld. In The Maze Runner hebben ze teminste dat labyrinth. Ik zal het eens met een voorbeeld uitleggen, dit is wat ik bedoel met realistisch en vies: 1, 2, 3 en dit bedoel ik met te glimmend: 1, 2, 3. En daarbij vind ik bij een verhaal zoals dit de nabije toekomst niet erg passen.
VincentL
De boekenserie is een tetralogie. Gezien de aardige ontvangst van dit deel 1 heb je best kans dat ze er 4 films van maken. Misschien knijpen ze het wel, net als bij The Hunger Games, tot meer films uit. Wie weet. Een trilogie lijkt mij niet reëel
Melvin Udall
Prima film met dito special effects. Een gave setting dat labyrinth! Op een gegeven moment wel een beetje over the top maar toen waren de punten al binnen door het zeer onderhoudende eerste deel van de film. Volgend jaar deel 2!
arno74
Behoorlijke tegenvaller. In de reeks "Hunger Games"-achtige films vond ik Divergent (2014) nog best aardig, en ik had dan ook hoop dat dit ook voor The Maze Runner zou gelden. Het verhaal van deze film is echter zo plat als een dubbeltje, en zelfs de actiescènes zijn op een hand te tellen. De regie schroomt er ook niet voor om met plotgaten of missers te pronken. Hoe en waarom ze in zo'n kolossaal labyrint zijn beland wordt keurig opgelost met "geheugenverlies", en de ene speler die door de 'monsters' wordt gebeten wordt met stokken terug het labyrint in geduwd, terwijl even later 2 spelers hun leven op het spel zetten om iemand die gebeten is uit het labyrint te halen (om die vervolgens weer met stokken het labyrint weer in terug te duwen als ze consequent willen zijn).
Er gebeurt vrij weinig in de film, terwijl dit soort films het juist, zeker bij zo'n gebrek aan verhaal als hier, van het spektakel moeten hebben. De scènes in het labyrint, met wat rennende jongens, stellen niet veel voor. Weinig actie, flinterdun verhaal, clichématig, geen originaliteit en voorspelbaar. Een film die veel vragen oproept, maar niet mijn interesse weet te wekken om achter de antwoorden te willen komen. De film is in een zin samen te vatten en dat is geen teken van kwaliteit.
Dat de kassa laten rinkelen voorop staat is heel duidelijk, niet alleen wijst alles op een sequel, ook hebben ze alle ruimte opengelaten voor een prequel waarin we kunnen zien hoe die jongens in die kooilift terecht zijn gekomen waarmee de film begint.
Heel zwak. Hooguit 2 magere sterretjes van mij.
filmfan0511
Ik wist op voorhand niet echt wat ik van deze film moest verwachten. Weer het zoveelste Hunger Games-achtige filmpje, zoals er de laatste tijd heel wat worden gemaakt. Ik werd echter aangenaam verrast. Het verhaal is misschien niet echt hoogstaand, maar wordt aardig uitgewerkt en het eerste gedeelte is allemaal heel mysterieus, waardoor mijn aandacht meteen gegrepen werd. Mooie beelden, mysterieus verhaal en de spanning die langzaamaan opgebouwd wordt: de eerste helft vond ik echt geweldig en de eerste keer in het doolhof werd heel spannend in beeld gebracht. De tweede helft vond ik wat minder: minder spanningsopbouw en wat meer actie. De actie vond ik er trouwens allemaal heel goed uitzien, maar het was wat minder spannend. Het einde vond ik wat tegenvallen. Heel plots en het lijkt ook wat vergezocht. Dus hier gaan dan ook weer vervolgen van komen?
Al met al vond ik The maze runner een heel vermakelijke en goede film. Met name de eerste helft sprong er bovenuit en ook al vond ik het einde teleurstellend blijft er een goede film over.
ekkoj
Vond dit een leuke film en dito concept, maar aangezien ik me wel een beetje had verwacht aan wat ik zou krijgen kwam dat positiever over. Ik heb me namelijk (wederom) geergerd aan de 'tiener-trend' van de laatste jaren. Ja , ik weet het het wel, het is een verfilming van een boek, net zoals de hunger games, divergent, mortal instruments etc., maar ik ben het beu. Is natuurlijk een persoonlijke visie, maar een film zoals de maze runner zou een 1+1=3 effect krijgen met een meer ervaren cast.
Het tweede ding waar ik me ook aan erger is dat je etegenwordig geen fil meer kan zien die een begin en een einde heeft. Het zijn allemaal trilogieen waarvan het nog maar de vraag is of ze ooit allemaal daadwerkelijk zullen verfilmd worden. Anyway, film heeft wel de nodige suspense en de beelden zijn mooi.
tal1b
net terug vd bios, erg gave film! lekker spannend en goeie acteurs
beelden zijn ook mooi gemaakt, dikke 4 sterren
schram101
Hoewel The Maze Runner best vermakelijk is heb je toch het idee alles al eens gezien te hebben. Ball heeft namelijk goed naar films als The Hunger Games, War of the Worlds en Terminator: Salvation gekeken. Helaas wordt het niet zo goed als die films. Daarvoor blijft dit toch teveel een kinderfilm. Een probleem wat de films van Jennifer Lawrence ook hadden.
Het plot is overigens wel degelijk geschikt voor een goede film. Het mysterie (ondanks dat met geheugenverlies wakker worden in een vreemde omgeving verre van origineel is) is absoluut interessant. Echt meelepen met de knapen is dan wel lastig, je bent toch benieuwd hoe een en ander afloopt.
Visueel is er weinig te genieten. De budgetten zullen bij de vervolgen wel hoger zijn en dat kan de serie ook goed gebruiken. Lelijk is het niet te noemen, maar anno 2014 mag de lat toch wel wat hoger liggen vind ik.
De vervolgen zal ik vast eens meepikken, maar het niveau moet wel snel gaan stijgen.
filmkenner1
Maar goed, dat wisten we van te voren.
De film komt idd wat kinderlijk over, gezien jouw film keuzes is dat ook wel een film waar jij over mee kan praten. vind een 3.5 toch wel een beetje aan de hoge kant voor deze film.
VincentL
Dat de film wat kinderlijk overkomt is niet geheel vreemd als de context van de film in zijn waarde laat. Een young adult film kenmerkt zich dit ietwat puberaal over te komen. Exact naar de behoeftes van het publiek die het wil trekken. In zijn context is 2.0 sterren wel aan de erg lage kan.
TMP
Een film die wel enigszins aan The Hunger Games doet denken, maar mij meer aanspreekt dan die filmreeks en daarvan ook wel genoeg afwijkt. De film kent een goede opbouw, waarbij het lange tijd een mysterie blijft waarom de jongeren zitten opgesloten. Ook het doolhof zelf is zeer interessant qua opzet. Het acteerwerk is bovendien prima. Al met al een zeer onderhoudende film, benieuwd of het vervolg ook kan boeien.
Fieke_28
Wijkt flink wat af van het boek, wat hier en daar toch jammer is vind ik. Echter, als je dit los laat, staat er op zichzelf een sterke film. Je wordt goed mee genomen in het verhaal en Dylan O'Brien zet een fantastische acteerprestatie neer.
Ben nu zeer benieuwd naar deel 2, hoop echter wel dat ze daar meer trouw blijven aan het boek!
killerfreak
Beginminuten doen enorm denken aan The Hunger Games, en - toeval toeval - ook verfilmde boekentrilogie met dus ook - toeval toeval - nog enkele vervolgfilms op de schap.
Maar tot daar het negatieve eigenlijk, want net als The Hunger Games neemt ook the Maze Runner je onmiddellijk mee op avontuur. En net als je denkt dat je alles hebt gezien wordt er op het einde nog een serieuze twist gegeven aan het verhaal.
Puik filmpje, misschien dat ik hier deel 2 wel van zal meepikken... 3.5*

Maze Runner: The Death Cure
2018

Maze Runner: The Scorch Trials
2015

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Maze Runner'-trilogie wordt massaal gestreamd op Netflix, maar hoe staat de ontwikkeling van het nieuwste deel ervoor?

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

Klitschko
Documentaire / Biografie, 2011