The Maze Runner (2014)
Releasedatum: 25 september 2014
Bekijk via Disney+
Plot The Maze Runner
"Remember. Survive. Run."
Thomas ontwaakt op een dag in een lift, zonder enige kennis hoe hij daar terecht is gekomen. Hij kan zich niet meer herinneren wie hij was. Eenmaal buiten komt hij erachter dat hij in een afgesloten wereld terecht is gekomen met 60 andere jongens van zijn leeftijd, die proberen te ontsnappen uit een steeds veranderend labyrint.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Maze Runner (BoekMeter)
- The Maze Runner (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
- Kijk op meJane
TimD
Tegenvaller. Alhoewel het deel voor de pauze spannend begint zitten er teveel plotgaten in de film om interessant te blijven. Het lijkt erop of een hoop delen uit het boek die dingen verklaren weg zijn gelaten.
De volgende hoef ik iig niet perse in de bios te zien, en dat zou wel het gevoel moeten zijn dat een film met een grootschalig open einde teweeg zou moeten brengen.
Mirob1
Ik ging met hoge verwachtingen naar deze film toe en ben zeker niet teleurgesteld. Ik had een halve kopie van de Hunger Games verwacht, maar dat was zeker niet het geval. Weer heel wat anders als dat je gewend bent. Originele film, leuk en interessant verhaal. Nu al zin in deel 2.
b4ndit0
Zondag naar voorprimaire geweest in een volle zaal.
Erg goede film, vanaf begin erg spannend en weet dat ook de gehele film vast te houden. Goede acteerwerk alleen Will Poulter moeilijk serieus te nemen na de onder andere: we are the millers.
Film heeft goed verhaal, voor liefhebbers van Hunger games een film om aan te raden.
Filmpje1
Ik ben blanco de film ingegaan zonder enige verwachtingen of kennis van de film. maar het is dus een echte teenage film zoals The Hunger Games, (wat hierboven ook wel verteld wordt) en die film lag mij totaal niet. deze beviel wel iets beter maar het blijven toch films waarvan je moet houden.
Will Poulter vond ik er kwa acteer werk toch wel wat boven uitstijgen, de rest was gewoon middelmaat.
Maar voor de rest zit het visueel allemaal prima in elkaar.
Ik twijfel tussen een 2,5* en een 3* hij krijgt nu het voordeel van de twijfel van mij.
Lennert
Kijk eens aan, een young adult film die zijn publiek serieus neemt en zich niet teveel probeert in te houden uit angst dat het problemen krijgt met ratings en censuur. Ik heb best genoten van een film als The Hunger Games, maar heb me tevens geergerd aan het feit dat zo'n soort film er alles aan doet om vooral niet zo gewelddadig of duister te zijn, als het zou moeten zijn aan de hand van het concept. Buiten het feit om dat deze film voor de verandering ook echt eens een goed sterk acterende cast heeft (dat ontbreekt nog wel eens bij jongere Amerikaanse acteurs), bevat de film ook een interessant gegeven, mooie sets en gave monsters in de vorm van de half mechanische schorpioenwezens genaamd Grievers.
De film neemt de tijd om het mysterie op te zetten en te ontrafelen, zonder dat men hierbij gebruik maakt van de al te simpele Hollywood trucs. Helemaal het feit dat de film op het einde nog steeds zoveel verklaart, maar alsnog helemaal niets verklapt, maakt het allemaal nog een stuk beter. Ik heb de boeken niet gelezen, maar ben in ieder geval nu erg benieuwd wat er precies allemaal aan de hand is buiten het labyrint.
Een paar zaken waren echter alsnog wat 'jammer'. Allereerst ga je mij niet vertellen dat in een groep van zoveel jongens, waarvan sommigen er al jaren zitten, dat iedereen nog steeds in dezelfde merk kleding met netjes gestyleerde kapsels rondloopt. Ik besef dat jonge sterren met baarden en lang haar geen publiek trekken, maar dit haalde toch wel een flink stukje suspension of disbelief weg. Ook jammer dat er in de vorm van Chuck weer een klein dikkertje in moest als makkelijke manier om sympathie bij het publiek los te trekken. Alles wat hij deed kreeg de lachers op de handen in de zaal, al heb ik echt het idee dat ik gemist heb waarom zijn personage grappig moest zijn. Was het toch het dik zijn? Dat is erg jammer bij een film als dit.
De scenes in het doolhof zijn verreweg het beste. Deed me qua stijl nog het meeste denken aan een combinatie van Shingeki no Kyojin en Cube. De scenes in het kamp zelf waren ook niet verkeerd, maar zorgden bij mij toch nog wel voor wat vragen hoe een maatschappij die bestaat uit tienerjongeren alsnog zo goed zichzelf in stand zou kunnen houden. De komst van het meisje verbaasde me ook. Ik wil graag denken dat de mensheid in staat ertoe is om het tegenovergestelde geslacht zonder probleem te accepteren na een periode van jaren afwezigheid, maar was verbaasd dat zij geen enkele vorm van seksuele intimidatie te verduren kreeg.
Maar goed, de film verwonderde qua concept, zag er goed uit, had puik acteerwerk en zet echt aan tot het uitkijken naar het vervolg door het open einde. Ik ben erg benieuwd, dit was een veel positievere ervaring dan ik had verwacht!
Rmie
Aardig filmpje; fijn popcorn vermaak. Ik ben nenieuwd naar het volgende deel.
Shinobi
"Why won't you tell me what's out there?"
Op voorhand leek me dit de zoveelste Young Adult verfilming te gaan worden, maar het is me in positieve zin erg meegevallen.
Het mooie van 'The Maze Runner' is dat je als kijker lange tijd in het ongewisse wordt gelaten; net als de protagonist word je zelf ook in het diepe gegooid zonder enige informatie vooraf, hoewel je soms flashbacks ziet die iets te veel weggeven. Desondanks wordt er zo wel een heus mysterie gecreëerd omtrent wat er nu daadwerkelijk schuilgaat achter het enorme labyrint. Tevens heeft het iets verfrissend over zich heen, omdat het in eerste instantie voor de verandering eens niet lijkt te gaan over een dystopische wereld waarin onderdrukking heerst en er sprake is van een klassenmaatschappij.
Jammer genoeg draait de film hoofdzakelijk om Thomas, waardoor het merendeel van de jongeren niets meer zijn dan figuranten in het geheel. Hier en daar krijg je wel wat - karige - achtergrondinformatie mee, maar een stukje karakterontwikkeling had zeker niet misstaan. Hierbij is het acteerwerk gemiddeld te noemen.
Gelukkig blijft het spektakel rondom het doolhof als een paal boven water staan. Voeg hier een soort waakhonden aan toe in de vorm van 'Grievers' (half mechanische spinnen/schorpioenen) en het levert gegarandeerd een hoop spanning & sensatie op. Deze actiescènes worden namelijk fenomenaal in beeld gebracht, ondersteund door een toffe score en sterke CGI.
Al met al een vermakelijke YA verfilming. Ik kijk alweer reikhalzend uit naar het vervolg. Alleen als ik er nu achteraf op terugkijk, heeft de film wel te kampen met de nodige onlogica en plotgaten. Wat dat betreft slaat het einde eigenlijk nergens op.
3,5 Sterren.
Goldie63
Tegenvaller! Verhaal was wel duidelijk maar er zaten toch wel heel wat gaten in. Ik kreeg ook totaal geen feeling met de spelers en de film "greep" me ook niet. Iets wat ik bij andere vergelijkbare films ("Divergent" en "The Hunting Games") zeker wel had/heb. Grrrrr, en wat me ook irriteerde; t stel achter ons wat regelmatig tegen elkaar aan t kletsen was onder de film! Zo n hekel aan. Maar dat heeft m'n mening over de film niet beïnvloed hoor.
Nicole_1989
Gister deze film eindelijk gezien! Eindelijk, aangezien ik deze al een flinke tijd in de gaten hield. Het concept sprak me vanaf het begin al erg aan.
De boeken heb ik overigens niet gelezen, dus ik liet me totaal verrassen door wat er ging komen.
Man man man. Wat een spannende film! Ik ben helemaal weggeblazen! Vanaf seconde 1 is het spannend en dit blijft de gehele film door het geval.
De continue dreiging van het labyrint en wat zich daarin schuil houdt kroop onder mijn huid en liet me de hele film niet meer los. Het is één van de meest freaky en zenuwslopende films die ik de laatste tijd heb gezien. Freaky, aangezien de half-mechanische monsters in het labyrint behoorlijk angstaanjagend zijn. Het feit dat de jongens ook nog in de ingewanden van deze monsters gaan zitten wroeten, draagt ook bij aan het freaky gehalte. Op het moment dat alle ingangen van het labyrint open gaan en de helft van de jongens wordt opgevreten, had ik het niet meer! Ik zat op het puntje van mijn stoel met open mond te staren!
Daarbij wil ik dan ook meteen opmerken dat ik het een behoorlijk brute film vond, gezien de rating voor de film. Als ik deze film als 12-jarige had gezien, had ik er behoorlijk wat nachtmerries van overgehouden, denk ik! En dat bedoel ik in dit geval juist niet negatief, maar als een enorm positief punt: de makers van de film zijn niet bang om de film zo angstaanjagend en bruut mogelijk te maken. Het verhaal vraagt ook niet om verzachting, het is nu eenmaal angstaanjagend en bruut wat er gebeurt.
Toch zitten er een paar haken en ogen aan de film die me opvielen.
Als het labyrint daadwerkelijk iedere avond verandert (wat ik een enorm goed concept vind, want het is een extra spannende factor), hoe kunnen de Runners dan een hele kaart hebben gemaakt en de weg zo goed kennen? Als het iedere avond verandert, kom je juist iedere dag weer in een nieuw doolhof terecht en begint de hele zoektocht naar de uitgang weer van voren af aan.
Ook vond ik het einde enigszins ontzettend gaaf en spannend, aangezien het zo weinig verklapt. Maar toch is het niet bevredigend genoeg. De reden waarom al die jongens in het labyrint werden gestopt werd niet duidelijk genoeg uitgelegd, maar even vlug-vlug, waardoor het niet goed overkwam. De reden waarom er ineens een meisje bij werd gestopt en dit de laatste persoon ooit zou zijn, werd helemaal niet duidelijk gemaakt. Waarom die vrouw/bazin zelfmoord leek te plegen, maar uiteindelijk toch in leven bleek te zijn, werd niet duidelijk gemaakt.
Kortom: het is echt een heel gaaf verhaal, maar er worden nog teveel vragen open gelaten. Enerzijds de kracht van de film, omdat ik nu halsreikend uitkijk naar het tweede deel (en waarschijnlijk de boeken ga aanschaffen, ik WIL het weten!). Anderzijds de zwakke plek van de film, want ik kan me ook voorstellen dat mensen hierdoor afhaken.
Het acteerwerk heb ik overigens niks op aan te merken, dit was enorm goed en overtuigend gedaan. Ook de special effects waren prachtig, de wereld van The Maze zag er overtuigend angstaanjagend uit.
Eindconclusie: gewoon een hele toffe film! Gaat dat zien!
(Oh, en Chuck had niet dood mogen gaan, verdorie!
moviefreakh
Hele goede film! Als je hem tenminste los ziet van het boek. Het boek is ,naar mijn mening, veel beter! In de film worden er dingen verdraaid en er worden belangrijke dingen weggelaten.
Ik heb erg genoten van het boek, en vond de film in dit opzicht tegenvallen.
Maar als ik het los van elkaar zie, vond ik het een leuke vermakelijke film met goede en vooral niet te vergeten leuk uitziende acteurs
wess16
Deze kon me niet erg boeien. Slecht teken dat ik totaal niet meeleefde met de acteurs, leken meer bordkartonnen personages. Was blij dat het voorbij was. Deel 2 laat ik aan me voorbijgaan. Nee, ligt niet aan het genre, Hunger Games kon me bijvoorbeeld wel boeien.
Elineloves
Goed.
Fijn dat de film direct begint. Geen introducties, geen achtergrondverhalen, maar direct the real deal. Ik heb het boek nooit gelezen en was even bang voor een tiener franchise a la The Hunger Games inclusief een sappig liefdesverhaal, maar gelukkig bleek het tegendeel waar.
Hoewel het duidelijk voor de jongere generatie is, is het nergens kinderlijk of saai. De spanning wordt prima opgebouwd en de sfeer is behoorlijk claustrofobisch. De belangrijkste personages leer je beetje bij beetje kennen, geen uitgebreide character development, maar genoeg om met ze mee te leven.
Hoewel het hier en daar een tikkeltje voorspelbaar is, je hoeft de boeken niet gelezen te hebben om een groot deel van het einde te kunnen voorspellen, is dat niet storend. Je krijgt de uitleg waar je de hele film op gewacht hebt, en dat is voldoende.
Ik ben niet zo fan van die jonge Kristen Stewart lookalike, de rest van de cast wist me wel te boeien. Fijn dat ik, op één acteur na, niemand kende. Dat werkt bij een film als deze altijd beter bij mij.
Mooi geschoten film, dat rustig de tijd neemt om (een deel van) het verhaal te vertellen. De toon is gezet, zeer nieuwsgierig naar deel twee.
xdho_
Goede film!
Boek ook niet gelezen, dus geen verwachtingen.
Zaten best spannende momenten tussen.
Benieuwd naar deel 2 !
wwelover
Vermakelijke bioscoopfilm, die me beter is bevallen dan Divergent en The Hunger Games. Waarschijnlijk door het wat hoger jongensgehalte minder soft dan die twee. Nog steeds niet heel spectaculair natuurlijk. Wel een talentvolle cast en geinige effecten. Qua verhaal ook best interessant, al kun je hier en daar wat vraagtekens zetten. Weet niet hoe lang deze reeks moet worden, maar ben wel benieuwd naar het vervolg.
Nelson90
Zag uit naar deze film, maar toch wat teleurgesteld. Het uitgangspunt sprak me aan en het mysterie werd goed opgezet. Toch werd ik niet echt gegrepen. Met name doordat de personages vlak blijven en door de enorm slechte en voorspelbare dialogen. Deze kwam op mij gemaakt en onecht over. Gemaakte adempauzes, cheesy oneliners zoals 'He belongs to the the Maze now', het poppetje van Chuck en de spin die van boven komt en eerst slijm op zijn prooi laat vallen (LOTR?). Ik vond het allemaal niet bijster origineel uitgewerkt en heb me teveel geirriteerd aan dit soort zaken.
Het gedeelte op het einde waar Gally nog bleek te leven vond ik helemaal ongeloofwaardig. Hij is dus zonder kennis van het doolhof in 1x goed gerend, zich door de grievers geworsteld en het lukte hem ook nog om net voordat de muren naar beneden kwamen er onderdoor te glippen..
John Lee Hooker
Een mysterieus - en spannend avontuur dat zich voornamelijk op één locatie afspeelt. Vanaf het begin zitten we opgesloten tussen vier torenhoge muren. Doolhoven hebben me altijd gefascineerd; daarom had ik hier een tijd geleden ook een topic voor geopend in de 'Genres en Landen' rubriek. Samenspel van de jonge acteurs is goed en ook het geluid is van een fatsoenlijk niveau. Natuurlijk zijn er wel wat clichés te vinden maar er moeten nou eenmaal dingen worden bedacht om de intensiteit hoog te houden. Ik heb me er in ieder geval weinig aan gestoord en deze kleine twee uur komen goed tot hun recht op het grote scherm.
mister blonde
In de trailer viel het me op dat alles met enorme serieusheid werd benaderd, alsof om de jodenvervolging gaat. Ik miste de fun. Klopt dit, of valt het mee?
huiguh
Vermakelijke film die naar mijn mening net iets te braaf blijft.
Zoals hier boven ook al een keer is vermeld, is het vreemd dat iedereen keurig zittende haardracht heeft, en niemand een baard. Zelfs geen stoppeltje te zien, Blijkbaar werd er telkens een pakketje van Gillette in the box afgeleverd...
soom
Fijn om Thomas, Dylan en Will te zien. Kaya was ook leuk. Ik vond de omgevingen fabelachtig mooi.
Ik volg sinds september een basis fotografie opleiding, en ik had echt het idee dat er in vrijwel elk shot van de omgeving, een perfecte foto verborgen zat. Machtig mooi vormgegeven, prachtige achtergronden waar de acteurs in te zien zijn. Spel van vooral die drie jongens is mooi ja. Hij is een beetje ontroerend. Maar over de hele lijn heen, vooral een spannend jongensboek. Ja, ik vond dat dit keek, alsof je lekker lui met een glas fris, en je boek erbij op de bank lag. Elke dialoog voelde voor mij aan alsof het gewoon zo geschreven stond en de personages van het boek dus daadwerkelijk zo tot leven zijn gekomen. En ik heb de boeken (zijn die er??) niet gelezen. Al ben ik nog altijd van mening dat wat er geschreven is, anders is dan wat je te zien zou krijgen. Boek en film zijn verschillende media.
Maar het is mooi en trok me vanaf seconde 1 de wereld van het personage Thomas in. Hulde.
John Lee Hooker
Niet spannend genoeg dus? Ik vond 'm op het grote scherm juist extra goed naar voren komen.
Iron Maiden
Maze Runner lost de hoge verwachtingen voor mij helaas niet in.
Oppervlakkige personages, slechte dialogen en ik vond sowieso het verhaal en de twist op het einde totaal niet geloofwaardig.
Het eerste kwartier begint veelbelovend, maar al gauw werd de film saai en vermoeiend.
Al na 1 dag krijgt de hoofdpersoon te horen dat hij anders is dan de rest, omdat hij zogenaamd nieuwsgierig is. De rest vond het blijkbaar doodnormaal om wakker te worden zonder geheugen in een gigantisch doolhof. Ook de robotspinnen (?) vallen uit de toon van de film en kleine dingen zoals bijv. die jongen met de kop van een pitbull die dan op het einde in z'n eentje nog zonder voorkennis de rest weet te vinden aan het einde van het doolhof..
Het is natuurlijk een boekverfilming voor kinderen, maar ik was blij toen hij was afgelopen.
John Lee Hooker
Wat ik beschreef in die quote die je aanhaalde, was dat ik het gevoel had, dat het erop leek dat ik in het boek van Maze Runner aan het lezen was. Het voelde namelijk aan alsof de personages zo van het boek naar het scherm waren gekropen. Dat bedoelde ik.
Ik wil je best geloven, maar ik snap niet zo goed hoe je het gevoel kan hebben dat je het bijbehorende boek aan het lezen bent terwijl je daar nog nooit een bladzijde van hebt opgengeslagen.
soom
Ik snap niet zo goed hoe je het gevoel kan hebben dat je het bijbehorende boek aan het lezen bent terwijl je daar nog nooit een bladzijde van hebt opgengeslagen.
VforVictor
vermakelijke film niet meer, niet minder. btje oppervvlakkige personages maar dat mocht de pret niet drukken, heb me geen moment verveelt.
anoniempje28
Schitterende film.
Ik was erg onder indruk hoe het allemaal gemaakt was, die kolossale muren , en dan die heavy geluiden als die open en dicht gaan , daarom moet je deze echt in de bioscoop zien.
Absoluut 5 sterren
TaylorCaniff
Ik had al heel lang uitgekeken naar the maze runner, en gelukkig heeft die me niet teleur gesteld! Fantastische film! Ik kan wel begrijpen dat oudere mensen deze film meer een tiener film vinden. Aangezien ik nog een tiener ben vond ik hem geweldig! Ik ga zo snel mogelijk de boekken lezen. En voor mensen die vinden dat het een stom einde / open einde is; er zijn nog meer delen. Alleen geen idee of ze die ook nog gaan filmen.
rodolfo91
Denk aan de hunger gamer zonder dat twilight onzin er tussendoor, Tot op aan de laatste minuut op het puntje van mijn stoel gezeten, benieuwd naar deel 2.

Maze Runner: The Death Cure
2018

Maze Runner: The Scorch Trials
2015

Avonturenfilm 'Kingdom of the Planet of the Apes' scoort bij critici: 'Meeslepend vervolg met levensechte CGI'

'Maze Runner'-trilogie wordt massaal gestreamd op Netflix, maar hoe staat de ontwikkeling van het nieuwste deel ervoor?

Veronica komt in mei met recordaantal films en televisiepremières

Klitschko
Documentaire / Biografie, 2011