• 9.377.389 stemmen

Good Bye Lenin! (2003)

Komedie / Drama | 121 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: Goodbye Lenin!

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Becker

Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Good Bye Lenin!

Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.

avatar van dollie

dollie

We moesten deze film met school gaan zien, toen we er tijdens de les vooraf over bezig waren intereseerde het me totaal niet, tot ik de film zag, ik vind dat deze film goed ineen zit, de meesten van de klas hebben ervan genoten!

avatar van De Nederlander

De Nederlander

avatar van GerwinF

GerwinF

klote film. heb hem gewoon stop gezet. super irritant dat duits

Super irritant deze opmerking...

avatar van boerenpummel

boerenpummel

De film is een mooie reis door de recente Duitse geschiedenis. Laat op een speciale manier de invloed van het communisme en kapitalisme zien. Ik irriteerde me wel aan de geforceerde verhaallijn met de moeder, hoewel het wel een origineel uitgangspunt is.

avatar van franklinvv

franklinvv

klote film. heb hem gewoon stop gezet. super irritant dat duits

Waardeloze, kinderachtige, en erg trieste opmerking. Als je niet tegen de taal kunt, waarom zet je de film dan überhaupt op?

Maar nee, het is zeker stoer om oppervlakkig naar een film te kijken, en te kotsen op alles wat met Duitsland te maken heeft.

avatar van pjutter

pjutter

best wel een leuke film,
al was ik het na 5 kwartier wel zat, dat ze het nog steeds voor haar wilden verbergen; ik vond het echt iritant worden dat ze haar niet vertelden wat er gebeurt was
voor de rest was de film best grappig, met een apart verhaal.

thibault14

Nu vrijdag gratis bij aankoop van demorgen (€2) !

avatar van Halcyon

Halcyon

Gratis? De Morgen kost normaal maar 1 euro, dus gratis zou ik het niet noemen. Enkel de zon gaat gratis op.

thibault14

1 Euro inderdaad, ik heb hem als abonnee vanmorgen al in de bus gekregen en het is echt een prachtige dvd-doos

avatar van TonyMontana

TonyMontana

maar is hij voor iedereen gratis??? of alleen maar voor mensen met een abonnement???

thibault14

Abonnees hebben hem vandaag thuis in de bus gekregen. De anderen moeten morgen (vrijdag) gewoon naar de krantenwinkel en kunnen hem daar samen met demorgen gaan afhalen, al zou ik niet te lang wachten ("zolang de voorraad strekt").

avatar van KrisV

KrisV

klote film. heb hem gewoon stop gezet. super irritant dat duits

Je hebt de film niet gezien, maar je geeft één ster omdat hij in het Duits is ? Haal toch gewoon je stem weg, of stem als je de hele film gezien hebt.

avatar van debbes

debbes

Net gezien.

Hij begon goed, maar het werd allemaal wat te langdradig. Hij is zo'n 20 min te lang voor mij. Naar het einde toe begon mijn interesse naar de afloop te minderen en kon het mij niet meer schelen wat er ging gebeuren. Dit was wel jammer

omdat het verhaal en einde op zich wel goed ineensteken.

Dus voor mij een goede gemiddelde film. 6,5/10

Gelukkig heeft het mij maar €1 gekost

avatar van Enigma

Enigma

klote film. heb hem gewoon stop gezet. super irritant dat duits

Dit jaar weer op vakantie geweest naar Duitsland en wat een fijn land is het toch zelfs de meest goedkope hotels zijn keurig schoon iedereen is erg beleefd de straten zijn er allemaal even schoon en ik heb er nog nooit in de file gestaan misschien is het raadzaam dat zo,n bevooroordeeld mannetje zoals jij is een keer naar Duitsland gaat.

avatar van arnodw

arnodw

debbes schreef:

Net gezien.

omdat het verhaal en einde op zich wel goed ineensteken.

Dus voor mij een goede gemiddelde film. 6,5/10

Gelukkig heeft het mij maar €1 gekost

Ook met De Morgen dus

avatar van silhoupin

silhoupin

Dit kan een zeer goede film zijn voor de familiedrama-liefhebbers, maar ik vond er mezelf toch niet in. Ik had er iets goed van verwacht, maar de film is gewoonweg saai.

Het Duits verslechterd het hele zaakje zelfs nog.

De film is leeg, hoewel er een degelijk verhaal in zit, het had veel beter verfilmd kunnen worden.

Ik kon me ook niet inleven met de personages. Er zitten gelukkig nog wat mooie shots in maar dat red de film niet.

Ik zeg niet dat hij slecht is, het verhaal is goed, en het camerawerk is matig met goede pieken af en toe, maar alles lijkt zo lowbudget en saai.

En zoals 'De Nederlander' zegt, ik moet het ook beamen, dat Duitse taaltje maakt heel de film nog een stuk slechter.

2,5 sterren

avatar van Doom

Doom

Prima vermakelijke film met een paar zeer leuke momenten. Helaas wel erg voorspelbaar. Je voelt gewoon dat de dood van de moeder de enige mogelijkheid is voor een degelijk einde. Daar komt bij dat de hele geschiedenis van Duitsland mij gestolen kan worden. Het zorgde namelijk niet voor interessante momenten.

avatar van Soeperman87

Soeperman87

silhoupin schreef:

'Deze N(i)ederlander' vind de Duitse taal erg passend in de film en vind Duits sowieso een van de mooiste talen die er is.

avatar van R t0 th3 Oland

R t0 th3 Oland

Goede film, ik dacht in eerste instantie dat het misschien saai zou zijn, maar dat was het zeker niet, mooie muziek ook trouwens van Yan Tiersen!

avatar van Tribe

Tribe

Ik vond het ook een erg leuke film, zeker een aantal leuke scénes, en vooral het commentaar van Alexander zelf is vaak erg geestig. (ons socialistische vaderland bijvoorbeeld.)

avatar van jayytjee

jayytjee

Goede film !

Erg goed geacteerd door Daniel Bruhl en en erg appart verhaal, wat mij wel aansprak. Het einde was erg mooi en dat duitse taaltje paste helemaal in deze film !

4 *

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Aardig goede film met een heel ander soort van film-verhaal dat mij ook wel aansprak

avatar van Werwolf

Werwolf

Grote klasse deze film! Ik was bijzonder verrast, omdat mijn verwachtingen niet erg hoog lagen. Lang geleden dat ik zo heb genoten van een film!

avatar van meurisse

meurisse

Echt aangenaam om te kijken.

Was grappig bij momenten, je krijgt nog wat geschiedenis mee (je gaat alleszins nog wat meer nadenken over hoe het was, dingen waar je nu niet meer bij stilstaat enz.).

Moeite waard om te kijken!

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Erg mooie, opbouwende film. Good bye Lenin begint vrij saai, maar als je eenmaal in het verhaal zit, is het lekker genieten. Mooi verhaaltje en het is toch wel grappig en indrukwekkend hoe de hoofdpersoon zijn best doet om de val van de muur te verbergen. Ook het goede acteerwerk is zeker een pluspunt, verder mooie (historische) beelden -----------> 8

avatar van Firtina

Firtina

Voortreffelijk, in een woord. fantastisch gewoon

avatar van MovieEter

MovieEter

geweldige film: een grappig en idealistisch kijkje in Oost Duitsland.

avatar van Mat_

Mat_

aardige film met best veel grappige momenten.

ook wel knap acteerwerk

avatar van aerogp1

aerogp1

Geweldig, in 1 wooord. Heel interesant uitgangspunt met een heel intersante geschiedenisles erbij. Heeft me altijd gefascineerd, die DDR en de muur en alles.

avatar van Roowland

Roowland

Prachtige film met supermooie muziek van Yann Tiersen!