• 9.375.336 stemmen

Good Bye Lenin! (2003)

Komedie / Drama | 121 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: Goodbye Lenin!

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Becker

Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Good Bye Lenin!

Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.

GerwinF schreef:
Ik denk ook dat die moeder de waarheid weet, nadat Lara haar het heeft verteld. Ze speelt daarna nog het spelletje mee omdat ze weet hoeveel moeite Alex voor haar doet.

Ik denk ook dat dat de reden is dat zij het spelletje meespeelt.

narva77 schreef:
PS bedankt nog, Sydney!

Gern geschehen!

Oh, en de rode ster functie moet ik nog uitproberen.

avatar van gotti

Vond hem heel erg goed. Later verslag volgt...

avatar van gotti

Na de vele (voor een film die nog niet eens in de Nederlandse bioscopen is geweest) lovende kritieken op MM was ik zeer benieuwd naar deze film. Dus het kwam dan ook goed uit dat ik afgelopen week voor vier dagen in Berlijn was, waar ik dan ook de film gekocht heb (bij het enorme KaDeWe).

Maar dan nu over de film. Met de Berlijnse muur heb ik zelf niet zo veel (ik was drie toen hij viel), maar als je de achtergronden ervan weet hoeft dit eigenlijk ook niet voor deze film.

Het scenario vond ik prachtig (toch wel bizar verhaaltje zonder dat het storend gaat werken), ook hier weer wordt getoond dat een tragikomedie wel heel erg goed kan werken en één van de grootste dingen waar ik van onder de indruk was was de schitterende muziek. Dat deed me ook erg aan Amelié denken.

Verder zit de film vol met leuke typetjes (de vriend van Alex was echt schitterend) en erg leuke verwijzingen naar andere films.

Al met al een film die je boeit, amuseert en bij mij voora raakt. Ik merk dat de laatste tijd wel vaker dat sommige films me écht raken (de laatste keer was dit bij Tillsammans) en als een film dat bij mij weet voor elkaar te krijgen is ie heel erg goed.

Dus het oordeel van gotti: Hij is heel erg goed. Tot nu 4,5*, maar als ik hem weer terug ga zien kunen dit er wel eens 5 gaan worden...

avatar van Goodfella

Goodfella

sydney schreef:

Dat is juist waar het om draait in de film. Waarom "zeg het nou gewoon!"? De subtitel is niet voor niets "Die DDR auf 79qm". Zonder die fantasiewereld, wat ik persoonlijk toch overtuigend vond, geen "Good bye Lenin!". Je hebt een beginstuk en een eindstuk waar de dramatiek overheerst. Het middenstuk speelt de humor een belangrijke rol. Juist door die schijnwereld wordt de film zo leuk imho.

(sorry voor de late reactie)

Ik vond die fantasiewereld het verhaal erg ophouden. De dramatiek om die hele grap heen was juist erg goed, daarom vond ik dat flauwe gedoe in het midden dus zo jammer. Had liever gezien dat dit deel was ingekort of desnoods wat anders gebracht. Nu zag ik de ene na de andere (flauwe) smoes om moeders voor gek te houden, dat had ik al gauw gezien... Als men het meer op de relatie tussen Alex en Lara had gegooid (of iets dergelijks) was het imo een stuk betere film geworden.

avatar van gotti

Ik vond dat ''flauwe'' gedoe tussendoor juist helemaal niet flauw. Alex deed die dingen alleen maar, om zijn moeder te beschermen (die erg voor de DDR was). Hij was denk ik bang dat ze door haar slechte hart de schock niet kon verdragen en dan dood zou gaan. Flauw kan ik het dus niet noemen. Alleen een poging om zijn moeder te beschermen tegen de buitenwereld.

FisherKing

Idd helemaal niet flauw maar zichzelf compleet wegcijferend om zijn moeder te beschermen. Erg mooi.

sydney

Niet flauw maar deze "fantasiewereld" is juist de perfecte brug tussen humor en drama in deze film.

avatar van Goodfella

Goodfella

Etikketen verwisselen van potten augurken, filmpjes opnemen om moeders voor de gek te houden... Sorry hoor, maar dit vind ik dus flauw. Maar op zich vind ik dit allemaal niet eens zo storend, dát wordt het pas als het te lang begint te duren, die grapjes zich blijven herhalen en de film tot stilstand komt.

sydney

Er was vanavond zeer uitgebreid aandacht voor de film Good Bye Lenin in het actualiteitenprogramma Nova. Vele fragmenten en een interview met Katrin Saß. Ook een eigen zoektocht naar de oude DDR, waarbij er een heuse Ostwinkel werd bezocht. Veel Ostalgie dus.

Nova wordt herhaald om 00.55 vannacht op Nederland 3.

FisherKing

Zit idd nu in de herhaling gelukkig. Raar dat ze dat nu doen , Film komt pas hier uit in November. Heeft wellicht een enthousiast redactielid hiervoor getekend ?

avatar van Macmanus

Macmanus

Zo deze wil ik wel zien.

Helemaal na het lezen van de teksten hier

Jordy

Vermakelijke film. Vooral leuk sfeerbeeld van de tijd, paar erg sterke momenten (2001 in de bruiloft video, de Coca Cola reclame). Ik erger me alleen altijd aan het soort humor (wat je ook vaak in sitcoms ziet) wanneer een bepaald persoon iets niet mag weten, en waar er dan allerlei "komische" momenten ontstaan als anderen iets proberen te verbergen. "Zeg het nou maar gewoon..." denk ik dan de hele tijd. Vond het iets te lang duren, en iets te vergezocht allemaal. Ik ergerde me ook DOOD aan dat Matrix-shirt, echt belachelijk

maar goed verder prima vermaakt.

Jordy schreef:

Ik ergerde me ook DOOD aan dat Matrix-shirt, echt belachelijk

Ik heb hem minimaal drie keer gezien, en dat is me niet eens opgevallen ! Raar soms dat je je aan dingen kunt ergeren, die nauwelijks in de film voorkomen.

und jetzt wollen sie dass wie viereckig werden, wir werden uns dafur bemuhen

Waar gezien trouwens Jordy ?

FisherKing schreef:

und jetzt wollen sie dass wie viereckig werden, wir werden uns dafur bemuhen

Mit Sozialistischem Gruss!

FisherKing schreef:

Waar gezien trouwens Jordy ?

Op de bank, met dank aan Calvé. En sja, ik ben niet iemand die kleine foutjes een film laten verpesten, maar hier werd zo zorgvuldig in alle kleine details de tijsdperiode in beeld gebracht, en dan verpest je dat met zo'n shirt... erg jammer

Jordy schreef:

Het hoe en waarom van dat shirt wordt op de DVD uitgelegd.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

En hier ergers op de voorgaande pagina's ook.

sydney

Jammer dat zo'n kleinigheidje (want dat is het) iemands zin in de film verstoord. Fucking Åmål heeft 15 goofs! Het is juist leuk dat zo'n dingen in de film zitten, dat maakt de film toch weer wat interessanter imho.

avatar van cornelis

cornelis

sydney schreef:

Fucking Åmål heeft 15 goofs!

Vertel......?

Nitpickers heeft er maar eentje, en een hele slappe. IMDB heeft er 4, allemaal onzin.

blabla schreef:

En hier ergers op de voorgaande pagina's ook.

Sja wat kan ik daar nou mee?

blabla schreef:

heeft vooruitziende blikken (doet diversen voorspellingen (film en real life) die komen na dat GBL speelt) en daar zit ook dit t-shirt in verweven.

Vooruitziende blikken? Hoe verklaart dat dat hij een t-shirt met die print aanheeft? Hij is even in z'n DeLorean gestapt??

Sja ik vond het geen kleine goof, maar totaal het zorgvuldig opgebouwde authentieke sfeertje verpesten. Maar goed.

cornelis schreef:

Vertel......?

Petey?! Hier staan er een aantal FÅ Goofs

En zo zijn er nog een aantal, zoals het aanbellen van Victoria die onder aan de trap in de rolstoel zit. zij kan onmogelijk aan de deurbel komen.

avatar van cornelis

cornelis

sydney schreef:

Hier staan er een aantal

Dank.

Ik ben niet zo van de goofs, maar de meesten hiervan vind ik wel verbijsterend slap, eerlijk gezegd.

sydney

Vind ik ook! Het is ook een beetje een sport om deze te ontdekken. Dat is wat ik bedoel met "dat maakt het interessant".

avatar van gotti

Ik heb het persoonlijk niet zo op die nitpickers. Ik wil in de eerste plaats van een film kunnen genieten en dan hoef ik niet te weten welke fouten er in zitten. Als ze 'goed' zijn dan vallen ze me vanzelf wel op.

sydney

Soms heeft het wat minder met nitpicking te maken. Als je een film goed kent en vaker gezien hebt dan wordt het steeds interessanter om in detail te gaan en dingen eruit te halen die wellicht niet kloppen. Het is wel zo, dat sommige mensen die dit ontdekken zich hieraan gaan storen. Dat is nitpicking ja.

avatar van Pierre1

Pierre1

Leger van Trabantjes

Het Amsterdamse Haarlemmerplein had gisteren veel weg van de voormalige DDR. De stadspoort zag eruit als de beroemde Brandenburger Tor in Berlijn en het plein was overspoeld met Trabantjes, de auto die zo kenmerkend was voor het Oost-Duitsland van voor 1989. De metamorfose moest de Nederlandse filmpremière van ´Good Bye Lenin´ opluisteren. In deze film van de Duitse regisseur Wolfgang Becker probeert een Oost-Berlijnse familie voor haar uit een coma ontwaakte moeder verborgen te houden dat de Muur gevallen is. De film maakt een ware triomftocht door Europa. In Frankrijk staat hij al wekenlang in de topdrie en in Engeland is het zelfs al de best bekeken Duitse speelfilm aller tijden.

avatar van bonothecat

bonothecat

Een duitse film met humor.....klinkt vreemd...maar het is echt waar! Draaide op het filmfestival in Leeuwarden...eerste keer dat ik meemaakte dat een film applaus kreeg.....een 4,5 en geen 5, omdat het verhaal ietsie pietsie te bizar was!

avatar van Mr Wendal

Mr Wendal

Voor alle goof liefhebbers www.moviemistakes.com

avatar van De Knip

De Knip

Wat een originele vondst deze film! Je moet er maar op komen, hoor! Film is onderhoudend opgebouwd met een aantal luchtige en komische fragmenten erin. Ook wordt mede dankzij de Hauptpersonage de historie lichtjes verdraaid. Echter, dit heeft niet een wrange nasmaak, in tegendeel het is juist erg knap en komisch bedacht.

****

avatar van Yak

Yak

Toch wel een beetje jammer. Dit was nou echt zo'n film die ik, door alle commotie die hij in Duitsland veroorzaakte, eens lekker zou gaan ontlopen om compleet verrast te worden wanneer hij hier zou gaan draaien. Maar intussen is er ook hier al zoveel over te doen geweest dat het lijkt alsof ik alleen nog maar een paar kleine invullinkjes van het verhaal mis, en de rest van de film al gezien heb. Grom!