Genre: Komedie / Drama
Alternatieve titel: Goodbye Lenin!
Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Becker
Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 13 november 2003
Plot Good Bye Lenin!
Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.
Alexander 'Alex' Kerner
Klapprath
Ms. Schäfer
Mr. Ganske
FisherKing
Met 18 doeken in release, niet slecht, maar ook niet super.
Pierre1
Net geweest in Haarlem, in de Filmschuur.
Wat een leuke film zeg, erg gelachen, en dat met een best beladen onderwerp als het socialisme/communisme/DDR/val van de muur. Acteren was ook nog eens dik in orde. En goofs heb ik niet gezien, daarvoor zat ik teveel te genieten van de film.
Oh en Lara..... leuk dat ze dat vasthouden, dat ze haar haar los laat als ze blij is en opsteekt als ze boos/geïrriteerd is. Een half uur later in de film is ze boos op Alex en....steekt haar haar op
Met 18 doeken in release, niet slecht, maar ook niet super.
Het floppen van Rosenstrasse maakt het er niet gemakkelijker op. Duitse films in de bios, kun jij je nog een recent succes herinneren ? Ik zag Lola Rennt ook pas op video.
FisherKing
Het groot uitbrengen van Rosenstrasse heb ik nooit begrepen, ze hebben zich in de film vergist.
Maar gezien alle box-office records van deze film in Duitsland, UK en France was het wel op zijn plaats geweest om er hier iets groots van te maken.
marcskie
Leuk filmpje. Mooie muziek maar helaas niet bijster orgineel (de muziek dan)die lijkt gewoon rechtstreeks overgenomen te zijn uit 'Amelie'. 'T verhaal is leuk bedacht, wel origineel, maar je krijgt 'm opgedient zoals ie hierboven omschreven word, geen verassende plot wendingen ofzo. De zaal zat bomvol en er werd ook regelmatig om bepaalde scenes gelachen, mij pakte de humor jammer genoeg niet echt. Waarschijnlijk heb ik al te veel goede films gezien de laatste tijd.
Na afloop had ik een beetje een 'mwha.. gevoel'.
FisherKing
Waarschijnlijk heb ik al te veel goede films gezien de laatste tijd.
Was je te film-moe ?
marcskie
Was je te film-moe ?
Tja, zou kunnen...
Maar ja...zou het uit moeten maken? Ik weet het niet...
Het is een mooie film met een prettige positieve toon. Een warme film.
Ik had echter meer van de film verwacht.
Er was veel te glimlachen, doch echt hard gelachen heb ik niet. De Duitsers die achter me zaten lagen tien keer zo vaak in een deuk dan de rest van de zaal...
Veel grappen zaten tegen het flauwe aan.
Ik hoopte ook dat ze sneller de waarheid zouden zeggen tegen de moeder. Na het goede begin begon de film langzaamaan meer en meer in te zakken. Toen werd ineens het drama aspect en het gebeuren met de vader belangrijk. Daarvoor was het vooral een luchtige komedie. Vond het een plotse omslag. Daarna herstelde de film zich niet meer. Inclusief een tam einde.
Mooie film, maar niet de topper die ik verwacht had. De film is op maat gemaakt voor de Duitsers. Zij zullen nostalgisch en emotioneel betrokken naar de film kijken. Meer dan wij met de beste wil kunnen zijn.
Ik verbaas me dus zeer over de hoogstemmers hier. Toevallig veel mensen die dicht bij de landsgrens wonen...??
(Het Matrix shirt waar Jordy het over had is volgens mij geen Matrix shirt. Het waren geen cijfertjes maar woorden in allerlei talen.)
blabla
- 2070 berichten
Toevallig veel mensen die dicht bij de landsgrens wonen...??
Nee, toevallig vlak bij de kust.
Jordy
Hierboven staat ergens dat de regisseur (dacht ik) ook zei dat het wel degelijk een Matrix shirt was.
Ghola
Ik ben benieuwd wat voor soort instrumenten Yann Tiersen voor de soundtrack heeft gebruikt. Bij Amelie sprongen accordeon en piano eruit, is er iemand die er op heeft gelet en kan vertellen wat het bij deze film is?
Piano voornamelijk. Accordeon is me niet opgevallen.
Er zat een nummer in dat ook in Amelie zat. Voor de rest dacht ik allemaal nieuw.
blabla
- 2070 berichten
Dat ene nummer klopt, rest is speciaal voor GBL geschreven.
De muziek in Amelie zijn trouwens allemaal oudere opnames van Tiersen, niet speciaal geschreven voor de film, er was geen tijd en geld meer om iets speciaal te doen.
(Heb dit ergens op een Tiersen pagina gelezen, weet alleen niet meer welke)
Ghola
Mooi, doet me deugd dit te lezen! De muziek die in Amelie werd gebruikt was inderdaad niet speciaal voor de film geschreven, maar ik denk dat het voor de meeste mensen toch wel nieuw was.
De accordeon zal hij wel weggelaten hebben omdat het hier een Duitse film betreft in plaats van een Franse. Ik ben blij dat er weer veel pianocomposities zijn, ik speel ze namelijk graag zelf.
Nee, toevallig vlak bij de kust.
"De Achterhoek...." Duitsland dus....
Redlop
Zo denk ik er direct na het zien ook over. De kritiek hier op de muziek deel ik niet. De film krijgt door de pianomuziek vanaf het begin tot eind een mooi melancholisch filter. Het geeft de nostalgie naar 'het oosten' meer lading vind ik.
Als komedie minder geslaagd. 3,5*
titan
Hier kan ik kort over zijn: Film van het jaar!! 5*
NB: het gezeur over het matrixshirt (dat ik, hoewel ik er scherp op heb zitten letten, niet eens gezien heb) vind ik spijkers op laag water zoeken.
Redlop
Het is ongeveer een minuut lang vol in beeld geweest?
Jordy
De kracht van de film hád kunnen zijn het tot in de puntjes verzorgde authentieke beeld van de tijd. Sja, zo'n t-shirt haalt mij (persoonlijk) daar helemaal "uit", maar als anderen dat niet hebben ligt dat ongetwijfeld aan mij
Dustyfan
De volgende keer zal ik er nog 'ns op letten, maar mij is dat shirt ook ontgaan....
Wat niet weet, wat niet deert? Maakt niet uit, het blijft in mijn ogen één van de mooiste films, zo eentje waar ik nog dagenlang aan blijf denken.
titan
Het is ongeveer een minuut lang vol in beeld geweest?
Wanneer was dat dan? Ik heb het niet gezien. En dan nog is het m.i. een pietluttig detail.
En voor Jordy: Volgens imdb heeft Fight club 18 goofs, ik durf te wedden dat je je daar niet druk om maakt.
Redlop
Helemaal mee eens, behalve dan dat ik niet speciaal erop gelet hebt en het mij onmiddelijk (tot 2x toe) opviel.
Dus een beetje vreemd dat iemand die er wel speciaal op heeft zitten letten het niet opgevallen is.
Als je zo zit te slapen kan je dan wel 5* geven?Veiligheidshalve plaats ik bij deze opmerking de volgende smiley
Redlop
Is ook iets voor te zeggen natuurlijk...;)
FisherKing
Ik heb hem nu 6/7 keer gezien, en dat shirt is me nog niet opgevallen. (ik zal zodadelijk de dvd mar eens checken)
Tja als je een film wil afkraken valt er altijd wel wat te vinden. Raar dat het met een t-shirt is trouwens, want dit past wel uitstekend in de vrijheid van het nieuwe westen. (ongeacht wat er op staat)

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Das Leben der Anderen