• 9.378.049 stemmen

Good Bye Lenin! (2003)

Komedie / Drama | 121 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: Goodbye Lenin!

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Becker

Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Good Bye Lenin!

Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.

avatar van Jordy

Jordy

FisherKing schreef:

Tja als je een film wil afkraken valt er altijd wel wat te vinden.

Waar komt dit nou weer vandaan? Waarom zou ik op zoek zijn naar een reden om deze film af te kraken

Raar dat het met een t-shirt is trouwens, want dit past wel uitstekend in de vrijheid van het nieuwe westen. (ongeacht wat er op staat)

Een Britney Spears t-shirt had dus ook gekund?

Jordy schreef:

Zo bedoelde ik het niet. Ik doelde meer op het feit, dat je je aan bepaalde hele kleine puntjes bij een film je soms enorm kunt storen

(heb ik bij andere films ook wel eens last van trouwens)

Een Britney Spears t-shirt had dus ook gekund?

Ja, dat zou me wel opgevallen zijn

avatar van manic

manic

"t viel mij ook op, dat shirt, en ik begrijp Jordy wel. Deze film is toch een aardig document van een stuk geschiedenis en dan word je toch even naar het heden geslingerd door zo'n "bewuste keus" . 'k Moet zeggen dat ik door dat shirt aanvankelijk dacht dat ze 10 jaar in de tijd vooruit waren gegaan!

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

manic schreef:

door zo'n foutje.

Is geen foutje, was een bewuste keus van Wolfgang Becker.

Hele fijne film.

Leuk verhaal dat, hoewel ietwat vergezocht, erg geloofwaardig is en bovendien niet verveelt.

Veel snelle scenes, genoeg humor 2001, de bewoners in de flat die bijna jaloers zijn, dat zij wèl weten dat de Wende geweest is zorgen voor prettige komische momenten.

Naar het einde toe wordt de film dramatischer en emotioneel, wat prima gedaan is en bij mijzelf ook enigszins een brok in de keel bezorgde. Muziek is ook prachtig, hoewel het hergebruik van La Valse d'Amelie onvergeeflijk is.

Even een reactie op de voorgaande pagina's.

Ook mij is het Matrix-shirt niet opgevallen.

En FK: Het lijkt me wel erg duidelijk dat de moeder bij het laatste videofilmpje al weet wat er gebeurd is. Dat heeft ze van Lara gehoord aan haar bed.

Overigens: Die vriend van de zus deed me wel erg veel aan Hans Teeuwen denken

kos schreef:

Yep, is me inmiddels duidelijk...
Maar of ze Lara's verhaal het ECHT gelooft (en accepteert) is me niet duidelijk hoor. Ze gelooft veel liever Alex's laatste nieuwsshow

avatar van homerjay

homerjay

Ondanks de hype (waardoor ik wat gereserveerd was) heeft de film mijn verwachtingen meer dan waargemaakt. Prachtige film. Zo'n film die je zo'n beetje aan iedereen kan aanraden (behalve trouwe Vin Diesel/Arnie/Lemming kijkers): jong en oud!

avatar van Gorro

Gorro

Goede film. Prachtig om te zien hoe Alex zijn moeder beschermt, nadat ze ontwaakt uit haar coma. Het slimme van deze film is ook dat het noch een anti-DDR noch een anti-BRD film is. Hij belicht van beide Duitslanden goede en slechte kanten en laat het puur een setting zijn waar dit verhaal zich af speelt, zonder daar een uitgesproken mening over te geven. De scene waar de titel naar verwijst is erg mooi overigens. 4*

Gorro schreef:

Tja, dat vond ik dus niet.! Hier wordt op hele liefdevolle basis uitgelegd dat het DDR systeem weliswaar niet goed was, maar minimaal wel lekker functioneerde als je niet dacht aan weggelopen mannen enzo .... (sic)....

Dat warme gevoel probeert Alex te allen kosten terug te vinden voor zijn moeder. De film ademt enkel BRD kritiek uit, waar ik het gewoon 500% mee eens ben. Fantastisch warme film !

avatar van titan

titan

FisherKing schreef:

De film ademt enkel BRD kritiek uit

Vind ik niet Alex maakt voor zijn moeder valse tv-programma's waarmee hij de waarheid verdraait. Hiermee wordt m.i. aangegeven dat van nare oude DDR-gewoontes moeilijk afstand kan worden genomen

FisherKing schreef:

Welke BRD-kritiek dan? Doel je op de Coca-Cola, Burger King en de seksshop?

titan schreef:

Zit ook wel iets in ja.

T.O. schreef:

Welke BRD-kritiek dan? Doel je op de Coca-Cola, Burger King en de seksshop?

Yep, + drugsdoden + immigratie

Yep, + drugsdoden + immigratie

Ja, maar dit is volgens mij juist, zoals titan opmerkte, DDR-propaganda
Of doelt jouw smilie hier ook op?

idd.

avatar van Yak

Yak

Goede film, maar toch een lichte tegenvaller. Misschien omdat ik er inmiddels al teveel van gehoord had (het plot is natuurlijk pas echt een klapper als het onverwacht uit de lucht komt vallen), maar ik vond ook dat er teveel van het ene probleem naar het andere werd gehuppeld de zoektocht naar de augurken, vervolgens de zoektocht naar goed filmmateriaal, dan weer de coca-cola-vlag, dan weer de zeppelin, dan weer de onverwachte wandeling van Alex' moeder wat de film nogal incoherent maakte. Daartegenover stonden vele mooie en aangrijpende scènes. Al met al een 3,5*.

Vreemd, ik zat juist al heel lang te smachten naar een uitbraak van de moeder.
Nog een stem voor een zekere top 100 notering!

avatar van Alan

Alan

Erg onderhoudende film!! Goede balans tussen humor en melancholie.

avatar van sydney

sydney

Nummer 36 in de top 100. Gar nicht so übel!!!

T.O.

En winnaar van zes Europese oscars dus.

Eigenlijk van 3 Europese Oscars hoor:

3 van de vakjury: Film, Scenario en Hoofdrolspeler.

aanvullend: 3 van de publieksjury: Regisseur, Hoofdrolspeler en Hoofdrolspeelster.

avatar van El Ninjo

El Ninjo

Beetje vergezocht verhaal soms maar doordat het scenario sterk in elkaar steekt, het acteren goed is en de regie ook geweldig is maakt dat eigenlijk niet uit. De 2 uur in de bioscoop vlogen voorbij, kortom een heerlijke film.

Ik neig naar 4,5* maar hou het voorlopig even op 4*, goede kans dat bij herziening het halfje er toch bij komt.

avatar van danuz

danuz

Mooie film, al zakte hij af en toe een beetje weg [dat kon ook aan mij liggen om dat ik hem om 3 uur s'nachts keek].....

Maar zonder meer een film die me geraakt heeft, leuk sfeertje, mooie muziek, en af en toe best grappig

avatar van neo

neo

Erg knap hoe de tijd rond en na de val van de Berlijnse muur zo enorm goed met oog voor detail weer tot leven wordt gewekt. Het is allemaal zeer origineel, enorm grappig en levendig, weet de goeie balans tussen humor en drama te vinden, tiersen weet precies de juist snaar te raken... En natuurlijk dat Matrix shirt dit verdient gewoon 5 sterren!

Da Jando

Huur ik de film, import staat erop, oh zal wel engels ondertitelt zijn, dacht ik nog. Kom ik thuis; blijkt dat er geen ondertitels bijzitten

Ik spreek en versta geen woord duits, sonde zeg...

avatar van Redlop

Redlop

Da Jando schreef:

Ik spreek en versta geen woord duits, sonde zeg...

Ook Nederlands kan beter...;)

Spreektaal en snelheidsfoutjes

avatar van Redlop

Redlop

oke...doekselluf oek wel us.

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

Da Jando schreef:

import staat erop

Tja, er bestaan meer landen als GB of de VS waaruit men hier in Nederland dingen kan importeren.

Da Jando

Stom van me, ik weet het. Ik zag hem daar zo in de schappen staan en pakte hem er in al mijn enthousiasme meteen uit