• 9.378.093 stemmen

Good Bye Lenin! (2003)

Komedie / Drama | 121 minuten

Genre: Komedie / Drama

Alternatieve titel: Goodbye Lenin!

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Wolfgang Becker

Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 13 november 2003

Plot Good Bye Lenin!

Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.

avatar van leeuwenrob

leeuwenrob

Lord of the Rings was uitverkocht dus toen zijn we maar hierheen gegaan en we hebben er geen spijt van gehad!

Mooiste scene zoals al wat vaker gezegd was met dat beeld van Lenin dat onder de helikopter hangt (deed me ook aan La Dolce Vita denken)

avatar van zip

zip

wederom een charmante klassebak, die je inpakt met zijn humor, mooie kleuren, beelden en orginaliteit. Er zitten enkele plotwendingen in die ik niet zag aankomen, altijd aangenaam, en toch wordt alles heel simpel gehouden (en eenvoud is kunst). Verder zitten alle hippe truukjes erin (versnellen, extra commentaar geven, duidelijke aanwezigheid van de camera, korte flashbacks) zonder dat ze ordinair worden. De acteurs zitten als gegoten in hun heerlijke, totaal niet realistische (maar wie kan dat wat schelen?) rollen. Ik heb een paar keer gegiechelt, gebulderd en en gedacht "wel dat is nu een mooi staaltje ironie" (een mooi evenwicht) Ik kan best geloven dat deze film in Duitsland een hype is geworden, want met de juiste dosis weemoed slaagt hij erin klein en groot te ontroeren.

avatar van lngrid

lngrid

Hm, hij viel me wat tegen.

Ik had in het begin echt moeite om erin te komen, o.a. door de oud gemaakte beelden: het ene shot weinig mee geklooid, het volgende shot (zelfde gebeurtenis: moeder staat voor kinderkoortje) heeft opeens allerlei slijtagestrepen op de film.

En dan het commentaar van Alex bij de demonstratie op de 40ste verjaardag van de DDR: "die dag gingen mensen in Oost-Berlijn een avondwandelingetje maken" o.i.d. (iig iets met spazier gehen).

Ik snapte het aan het eind van de film ook niet meer helemaal met de data. De muur is toch op 9 nov 1989 gevallen? Niet in oktober? Maar misschien heb ik niet goed genoeg opgelet.

Naarmate de film vorderde werd hij toch wel erg leuk, hilarisch af en toe, en het verhaal is natuurlijk ook heel origineel. Dat maakte wel weer een boel goed. Maar niet heel goed.

Toch nog 3,5*, voorlopig

avatar van sydney

sydney

lngrid schreef:

De muur is toen gevallen ja, maar de DDR bestond daarna nog ca. 1 jaar. 3 oktober 1990 was de Wiedervereinigung.

Net gezien, en zoals velen dacht ik dadelijk aan Amélie. Niet enkel de muziek, maar ook de aard van de film leunt zeer dicht bij Amélie aan. Op zich best wel positief, maar het geheel straalde toch minder passie uit dan voorgenoemde.

Het verhaaltje is schattig en leuk om volgen. Heb me best vermaakt, tot het arriveren van de Lenin scene. Naar mijn insziens een mooie afsluiter, maar niet zo volgens de regisseur. Het hele ding begint terug van voor af aan, en de geloofwaardigheid komt helemaal op de helling te staan (de moeder had het nu toch echt wel mogen doorhebben, zeker met Alex' trieste poging om het later uit te leggen). Daarna vervalt de film is een soort van melig drama, dat enkel door goeie acteerprestaties half gered kan worden.

Het Matrix shirt duid enkel op slechte smaak van de monteur, iets wat volgens mij volledig gerechtvaardigd was

Eerste 90 minuten waar zeer aangenaam, hoewel niet overweldigend. Het laatste half uur was maar een trieste zaak. Toch nog 3*

Tja....

Wtf

FisherKing zit duidelijk nog met Festen in z'n maag.

Da's twee van z'n lievelingsfilms die ik op 2 dagen 'onrecht' aandoe. En de arme man is ook niet meer van de jongste, dus denk aan z'n hart

avatar van Ramon K

Ramon K

FisherKing schreef:

Jouw doodvonnis is getekend.

FK, je gaat te ver. Maar dat weet je morgen (vandaag) zelf ook wel..........hoop ik.

Hmmm, ik lijk hier wel de enige die geen aanstoot aan dat berichtje heb genomen. Gewoon een voortzetting van een practical joke op de chat, of ik moet me sterk vergissen.

avatar van neo

neo

Onderhond schreef:

misschien dat dat vonnis nog geen eens zo slecht was geweest

avatar van Phoenix

Phoenix

Erg aangenaam filmpje. Soms erg grappig Alex die helemaal "ingegipst" uit bad probeert te komen en soms erg mooi (laatste scène natuurlijk). Hij wordt zelfs even spannend op het moment dat de uiterst labiele moeder op avontuur gaat. Maar imo stak de muziek er toch bovenuit, ik moet dringend Amélie opnieuw zien bedenk ik me nu. Puike prestatie van de acteurs ook. 4*

avatar van starbright boy

Zeer goede film.

De dramatische, komische en maatschappijkritische zijn perfect in evenwicht. Mooi, origineel verhaal.

De film is ook een soort verwerkingsfilm voor voormalige DDR-inwoners. En dat is bedoeld als compliment. In een heel erg toegankelijke film krijgen zowel nostalgie naar Oost-Duitsland als schaamte om het verleden op een schitterende manier een plaats.

Erg sterk.

avatar van Anatolia

Anatolia

Kom er net vandaan (ik had de hele zaal voor mezelf!).

Weer eens Comptine d'Un Autre Été gehoord. zucht. (wanneer ze naar hun datja terugkeren).

Wat me is opgevallen aan de film:
Het gaat over het saaiste land ter wereld (Duitsland), tijdens het saaiste decennium allertijden (eind jaren '80, begin '90), onder het systeem dat je leven nóg saaier wil maken (het communisme). Deze aspecten kun je heel goed terug zien in de lelijke kleren die ze dragen, de grauwe kleuren op straat, de uitgaansgelegenheden en vooral: de mensen. Dan heb ik het met name over die oud-directeur van het instituut waar Alex' moeder op zat (Michael Gwisdek volgens mij): volledig geïsoleerd van de buitenwereld, achtergelaten met zijn sterke drank en zijn stoffige boeken. En natuurlijk de eerste Duitser in de ruimte die zijn brood voortaan als taxichauffeur moet verdienen. Allebei slachtoffers van de 'westenwind' en het willen vergeten van alles wat 'DDR' was. Indrukwekkend...

En dan de zinspeling op de socialistische utopie: hoe Alex in zijn spelletje eigenlijk keer op keer laat zien hoe de DDR had 'kunnen' zijn, hoe het kapitalisme uit jaloezie voor de 'onmaterialistische' wereld in het Oosten volledig in elkaar stort. Ik schaterde van het lachen bij de scène waarin Alex' moeder de Coca Cola - billboard opmerkt (zoals gezegd, ik was alleen in de zaal dus had ik de mogelijkheid om te 'schateren') en de hilarische gevolgen daarvan.

Ja, dit was dus een film over de saaist mogelijke era uit de wereldgeschiedenis... Vandaar dat ik hem zo goed vond.

P.S. Een andere leuke scène was die waarin de DDR'ers voor het eerst naar het westen mogen en dan meteen naar zo'n sexshop gaan. Je ziet dan jong en oud met opengesperde ogen naar een pornofilm kijken .

avatar van lngrid

lngrid

Anatolia schreef:
Volgens mij was die taxichauffer een look-alike van de eerste Duitser in de ruimte, en niet de astronaut himself.

avatar van FisherKing

FisherKing

lngrid schreef:
Nee joh, was ie echt. Wou het op de reis heen niet toegeven, maar met de terugreis van de taxi was het geheel en al duidelijk. En hoe verklaar je anders dat zijn moeder en familie hem meteen herkende ?
Ik vond het mooi gedaan, beroemdheden uit het verleden, met een doodnormaal leven.

jassonn

Geweldige film.Zowel het komische als het drama wordt perfect inbeeld gebruikt en is uitstekend in balans.Vind ook dat er goed geacteerd wordt,vooral de Daniel Brühl is erg goed bezig.Daarnaast is het verhaal ook zeer origineel.Ik geef hem de volle lading.

5* (Zat trouwens ook een lekker deuntje door de hel film heen,klonk wel bekend)

avatar van Reinbo

Anatolia schreef:

Kom er net vandaan (ik had de hele zaal voor mezelf!).

Wat me is opgevallen aan de film:

Nooit van Finland, de val van het communisme en Paars 2 gehoord?

avatar van T.O.

T.O.

Anatolia schreef:

saai? waar heb je t over ? dit was één van de belangrijkste periodes uit de wereldgeschiedenis.

jassonn

Vanaf waneer is deze eigenlijk te koop?Ik kon hem laatst nog niet vinden.

avatar van Anatolia

Anatolia

T.O. schreef:

Sorry, je hebt gelijk. Ik moet een beetje nuanceren.

Inderdaad is die periode op politiek gebied één van de belangrijkste. Maar ik had het meer over de persoonlijke leefwijze van mensen. De muziek, de kleding etc. heeft me altijd al een doffe en grauwe indruk achtergelaten. Dit in tegenstelling tot de verschillende decennia ervóór.

Ik weet dat dit ontzettend subjectief is. Maar zo is het ook bedoeld.

avatar van The Flying Duck

The Flying Duck

Ik vond de film eigenlijk wel goed zenne. Alleen vraag ik mij af of de microfoon (enkele malen bovenaan in beeld) daar bewust 'hing'. Is dit om aan te tonen dat de film vooral op documentatie gericht is, of is het gewoon een grote, veel voorkomende fout?

Het verhaal vond ik wel mooi en het gaf toch wel een redelijk realistisch beeld weer van die periode.

By the way, kan iemand mij helpen. Ik moet van deze film een korte inhoud (kan ik zelf wel) en een beoordeling geven. Dus zouden jullie zo lief eens willen zijn om je mening hier te plaatsen ivm het verhaal, de acteurs, de muziek, het decor,...

(en dus ook wat jullie denken van die microfoon)

Ik bedank jullie nu al!

jassonn

Waar heb jij die microfoon dan gezien?(welke scene)

Is het niet die microfoon die hun gebruiken voor de nieuws uitzendingen/reportage's?

Als je hem in de bios hebt gezien kan het ook daar aan liggen.

avatar van FisherKing

FisherKing

The Flying Duck schreef:

Zoals zo vaak hier al uitgelegd ligt dit aan de projecteur van de Bioscoop. In dit geval wilde hij waarschijnlijk niet dat de Franse Ondertitels (onder de NL-subs) in beeld kwamen wat tot gevolg had dat zijn projectie te ver naar boven ging, waardoor je soms mics ziet.

Op de DVD zie je dat natuurlijk nooit.

avatar van Redlop

Redlop

Ik heb geen zak verstand van filmmaken, dus begrijp ik dit niet helemaal. Ik dacht altijd dat de microfoon sowieso buiten het frame door de regisseur moest worden gelaten. Maar dat is niet zo?

Redlop schreef:

Heb er ook niet echt verstand van,maar kan me voorstellen dat de film "groter" opgenomen word dan dat hij uiteindelijk wordt "uitgezonden".

Daarnaast is het misschien erg moeilijk om dit soort dingen te voorkomen.

avatar van Redlop

Redlop

Bedankt Jasonn...maar nou weet ik nog niks...:(

jassonn

Misschien moet je het gewoon even googlen.

avatar van The Flying Duck

The Flying Duck

Merci he mannen.

Nu graag nog jullie mening op mijn andere vragen

Alvast bedankt!!!

avatar van Tommeh

Tommeh

Hele mooie, indrukwekkende film met een goede combinatie tussen drama en comedy. Erg goed opgebouwd ook, zodat de film niet 'inzakt' na een tijdje, maar dat je geboeid blijft kijken.

4* (misschien later naar 4.5*)