Genre: Komedie / Drama
Alternatieve titel: Goodbye Lenin!
Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Becker
Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 13 november 2003
Plot Good Bye Lenin!
Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.
Alexander 'Alex' Kerner
Klapprath
Ms. Schäfer
Mr. Ganske
Justinw
Ik hoorde laatst goeie dingen over deze film, en nu komt hij op tv. Dat word smikkelen hoop ik
Montorsi
Lijkt mij niet echt een film om te herzien
Geloof mij maar, blijft keer op keer een heerlijke en veelzijdige film. Kan me niet voorstellen dat het einde van de woelige 75 jaar van de eeuw waarin Duitsland alles meemaakte beter verfilmd had kunnen worden.
wibro
Dat denk ik niet: belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van een land raken nooit gedateerd. Zeker niet als het een tot de verbeelding sprekende gebeurtenis betreft zoals de val van de muur.
De val van de Muur en de daaropvolgende eenwording van Duitsland zal uiteraard nooit gedateerd raken. Dat is mijn kritiek ook niet. Mijn kritiek ligt in het totaal ongeloofwaardige plot. De vrouw die in de waan gelaten moet worden dat de DDR nog bestaat en niets is veranderd. Ik vind dat een film over zo'n historische gebeurtenis als de val van de Muur is gediend met een geloofwaardig verhaal tenzij je over dit onderwerp een absurde komedie wil maken. Alleen vond ik dit geen komedie, daarvoor kwam deze film bij mij veel te serieus over en daarom vond ik hem ook niet geslaagd.
Thom1994
Oké , zal misschien overwegen hem nogmaals te bekijken, maar dan over een paar jaar.
Dk2008
Het acteerwerk is eigenlijk het enige wat goed is in deze film. Af en toe een komisch moment, verder flinke tegenvaller. Er wordt veel te ver mee door gegaan. West-Duitsers die naar het Oosten komen, ja hoor, vandaar het Ijzeren Gordijn en de muur. Nog maar te zwijgen van vluchtverzoeken die bij menigeen tot de dood heeft geleid.
Ontwaken uit coma en dat was het weer. Nazorg door artsen, revalidatie niet nodig. Gratis kranten, folders de hele mikmak hou je niet zo gemakkelijk buiten de deur en dus ook niet de buitenwereld. Ze weet zich steeds meer te herinneren behalve de oorzaak hoe het nou komt dat ze in coma terecht is gekomen. Kortom erg vergezocht en onlogisch in elkaar gezette film.
Stoute film !
Als hij over een paar jaar weer op tv kom, hoef ik alleen maar mijn bericht te lezen. En de film, die zien we nooit meer terug.
Thom1994
Ondanks dat ik hélemaal niets met Duitsland heb, vond ik deze film leuk. Ben een keer in Duitsland geweest. Ga deze zomer naar Berlijn
En dan is Duitsland voor mij verleden tijd. Deze film blijf ik echter waarderen.
Dk2008
Ik ben het wel eens met Wibro. Als je er een heel komische film van maakt, erg overdreven had ik misschien anders geoordeeld. En de moeder leed na haar val gewoon aan geheugenverlies, had gekund. Maar dan hadden er waarschijnlijk ook veel berichten gestaan als flauw, overdreven, etc.
Ik ben zelf bij de muur geweest toen hij er nog stond, al dat prikkeldraad erachter, etc. ook in Oost-Duitsland en dan zie je veel later beelden op tv van heel blije mensen dat Duitsland weer 1 land is. Kan het toch maar moeilijk rijmen.
karlson
Heb hem laatst bekeken en hij was beter dan ik had verwacht. Acteerwerk vind ik wel goed in elkaar zitten. Verhaal is erg netjes. Ik vind de balans tussen de drama en komedie niet lekker in deze film. Wat ik wel jammer vind. Gelukkig, maakt de muziek een hoop goed.
Scene van de moeder en het baby'tje is wel het hoogtepunt voor mij
Robi
Hele mooie film over een zoon die z'n moeder nog wil laten denken dat de DDR nog bestaat na de val van de muur. Een film over liefde en idealisme, maar ook over leugens en angst.
Heel knap gedaan !!!
triqo
Leuke film met een aantal erg mooie momenten maar vooral het 1e deel blijf ik het best vinden. 2e helft neemt toch wat van kracht af ondanks het fantastische acteerwerk.
Ik blijf bij 3,5*
Ace Hanlon
Na een uur kijken heb ik de doos er maar eens bij gepakt. Toen ik zag, dat ik nog een uur naar die onzin zou moeten kijken om deze film uit te zien, heb ik het maar opgegeven. Dit is niet aan mij besteed.
Jawaddedadde
Leuke film die (bij mij) vooral scoort omwille van z'n geschiedkundige 'waarde'. De DDR, de trabantjes, de val van de Muur...melancholie.
Verhaaltje is leuk natuurlijk. DDR moedertjes raakt in coma en ontwaakt pas na de val van de muur. Om haar hart te sparen besluit zoonlief haar voor te liegen dat er niks veranderd is en besluit iedereen in z'n plannetje te betrekken (zus en vriendje, z'n lief, de buren...). Was mooi om zien hoe hij steeds meer in de problemen kwam om z'n verhaal staande te houden. Geweldige stukjes telkens hij samen met z'n collega/amateur-regisseur nieuwsuitzendingen opneemt om die dan aan z'n moeder te kunnen tonen.
Duurde misschien allemaal net iets te lang, had ook net iets meer humor verwacht, want al bij al blijft dit toch eerder een tragi-komedie met meer tragedie dan komedie.
Toch een aardige wegkijker.
timburton
Oké, een film moet dus komisch zijn, wil die absurd over komen... Hier volg ik het even niet meer.
Jessen0wnt
Bijzonder, origineel, komisch en ontroerend.
Good Bye Lenin is een geweldige film. Het scenario was voor mij vrij nieuw, erg leuk en grappig bedacht, ook zeer goed uitgewerkt!
De film zet een mooi sfeertje neer, de beelden zijn erg mooi geschoten en de film vond ik ook bijzonder goed gemonteerd. Laat ik het erop houden, dat ik dingen herkenden ''Oh, zo hebben ze dat gemonteerd'' en dan heb ik er ook meer begrip voor en valt het (voor mij) meer op.
Heb de film meer als drama dan komedie gezien, de weinige grappen die erin zaten, waren wel erg leuk (de vriend van Alex, met ''zijn eigen speelfilm''). Erg leuke film, blij dat ik hem aangeschaft.
3,5 ster!
m1701
pfff heb het maar 3 kwartier vol kunnen houden, toen heb ik em uitgezet, wat een saaie en niet boeiende film. Miss. dat ik er over een paar weken weer zin in heb om te kijken maar vond er nu helemaal niets aan!
LuCos
In het begin kwam ik er ook wat lastig erin, maar de luchtigheid van de film kon ik waarderen waardoor ik door bleef kijken. Natuurlijk moet je het verhaal, die ik overigens heel erg goed vind, niet te serieus nemen. En zitten hier en daar wat fouten in, of misschien zijn het onduidelijkheden aan mij (en mijn vaders kant).
Ik ben blij dat ik de film heb gezien, en zal er zeker nog een keer naar kijken. De film bevat tal van (grote en kleine) details over de val van de muur en het kapitalisme.
Goed acteer werk van Daniel Brühl, die het volgens mij ver gaat schoppen internationaal.
Q Jones
Good Bye Lenin!
Aardig filmpje waar je niet te veel bij na hoeft te denken. Toch zit de film nog wel met een aantal minpunten waardoor je niet optimaal kan genieten.
Kijk het uitgangspunt van de film is formidabel (een moeder die strijdt voor de DDR raakt in coma en wordt wakker als de muur is gevallen. Het moet echter voorkomen worden dat ze daar achter komt want dan raakt ze in shock en heeft ze weer kans op een hartaanval), maar moet dat 120 minuten duren. Op een gegeven moment is het feelgood sfeertje er af, en begon ik mezelf te ergeren want, waarom moet het in hemelsnaam zo lang duren. De film komt op een punt en dan zie je gewoon helemaal niks nieuws meer. Dat is zeer jammer want hadden ze deze film in 80 minuten geschoten had ik er zeker een punt bij gedaan.
De acteurs zijn stuk voor stuk even goed er springt eigenlijk niet echt iemand uit op zijn kunnen.
Kortom ik heb veel moeten lachen maar na een tijdje moest ik huilen om de speelduur, de film bracht gewoon weg niks nieuws meer. Kijk ik kan best trage films waarderen recent The American nog, maar laat dan de emotie van iemand zien maar kom niet met tien keer hetzelfde riedeltje, en dan al helemaal niet in een feelgood film. Deze film is leuk voor 1 keer maar daar blijft het bij mij bij. 3 sterren
Pistons
Leuke film, maar er zat veel meer in. Het uitgangspunt is zeer veelbelovend, de uitwerking jammer genoeg vooral obvious.
De aankleding was niet spectaculair, maar foutloos. Goed acteerwerk, vooral van een uitstekende Katrin Saß.
De scène in het ziekenhuis waarin Alex Duitsland als herenigd verklaart is typerend voor de tekortkoming van deze film. Als ouder zou ik misschien wel in het huilen uit zijn gebarsten als mijn zoon zo vastberaden en opofferingsgezind te werk gaat om mij een shock te besparen. Het liet zijn moeder tamelijk onbewogen. Het schone hart van Alex is aandoenlijk, maar niet zo aandoenlijk als het zou kunnen zijn.
Ook was de aanloop iets te lang en het einde ietwat te abrupt.
timburton
En weer ligt die vreselijkheid van Duitsland dan toch immer bij Nederlanders? Is die haat er, omdat Duitsland betere literatuur hebben, leukere muziek maken, mooiere films maken en Nederland een nóg lelijkere taal heeft?
Walkure
Heeft zeker nog te doen met de oorlog of zoiets..
wendyvortex
Weer zo'n film die hier al jaren een beetje stof aan het vergaren was, maar ik ben aan een klein inhaalslagje bezig en nu dan eindelijk gezien.
Van een heel andere orde dan die andere DDR-film (Das Leben der Anderen) hier krijgen we zowaar een gevalletje van Ossie-heimwee.
Erg fijne tragi-komedie over de pogingen van Alex om voor zijn moeder te verbergen dat de hele DDR inmiddels niet meer bestaat.
Hoogtepunt: de pogingen tot het maken van DDR-staatstelevisie
Grover
Op zich een leuk gegeven...maar hilarisch zoals op de achterzijde vermeld stond...nah niet echt. Vond het wat traag en saai...maar goed dat was de DDR ook, dus dat is waarheidsgetrouw. Tegen het einde van de film, vond ik het prima dat het afgelopen was. Kon me ook niet ontroeren.
ArnoldusK
- 2056 stemmen
Toch een aardige wegkijker.
Helemaal mee eens.
Vond ook dat juist de enige grappige stukjes. Verder natuurlijk een origineel verhaal en je waant je soms echt in Stasi-Duitsland. Wat me dan weer brengt bij Das Leben der Anderen. Ben benieuwd....
TMP
Leuke film. Meerdere malen gekeken voor Duits op de middelbare school en hij ging toch niet echt vervelen. Vooral interessant vanwege het geschiedkundige kader waarin het wordt geplaatst.
berghti
Berlijn. Oud, en nieuw. Vroeger, en nu. Vooruitgang en achteruitgang. Chulpan Khamatova.
Een mooi einde en een raket. 4*
dennmgn
Had hier veel van verwacht, viel tegen een beetje tegen.
Het concept en het verhaal zelf is veelbelovend en origineel, maar toch niet goed genoeg uitgewerkt! De film geef ik toch 3 sterren, maar dat heeft ook misschien wel een beetje met mijn interesse in het onderwerp te maken.
Wel genoten van de prachtige shots van Berlijn zo nu en dan!
aspro
heeft mij tot tranen geroerd in een woord een hele mooie film.
met oude beelden van honnecker,gorbatjoff.
en oud burgemeester willy brandt
zo is het gegaan met het afbreken van de muur maar ze zijn er nog niet zou wel een vervilg willen zien.

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Das Leben der Anderen