Genre: Komedie / Drama
Alternatieve titel: Goodbye Lenin!
Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Becker
Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 13 november 2003
Plot Good Bye Lenin!
Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.
Alexander 'Alex' Kerner
Klapprath
Ms. Schäfer
Mr. Ganske
little_lOve
Mijn vader heeft mij deze DVD een paar weken geleden gegeven, omdat hij verwachtte dat ik deze film interessant zou vinden. En hij had gelijk! Ik was in het begin een beetje huiverig, met name over het feit dat het een volledig Duitse film was (middelbare school-trauma aan het vak Duits). Maar naar alle lovende berichten hier op MM, wilde ik me er absoluut aan wagen.
Uiteindelijk vond ik de film erg mooi, grappig en erg goed geschreven. Zwarte humor kan ik altijd erg waarderen en ook in deze film kwam dat goed naar voren.
De acteurs waren ook geweldig, met name de hoofdrolspeler Daniel Brühl.
Geen twijfel over mogelijk, 4.5 sterren!
stijf
Inmiddels 3 keer gezien. Een heel punt erbij en met stip op nummer 8 in mijn top 10!
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11909 berichten
Jaren geleden gezien en vond er toen niet veel aan. Nadat ik in het kader van de redactie Cultuur vandaag terugkwam van vier dagen Berlijn, had ik gehoopt dat ik de film meer zou kunnen waarderen. Helaas is het tegendeel waar en had ik ontzettend veel moeite de film uit te zitten: nog saaier dan in mijn herinnering. 2,5*.
Dutchero
Film ontbeert overtuigingskracht
Het idee is best aardig alleen de uitwerking doet de film de das om. Het wordt nergens overtuigend gebracht en ik miste een flinke dosis passie.
De meeste personages waren kartonnen borden, ontzettend oppervlakkig en weinig interessant. Zelfs een van de hoofdpersonen, de moeder, wordt nooit echt een mens in deze film. Hierdoor is het drama vooral erg melig en weet daardoor geen snaar te raken, laat staan de juiste. Alleen Alex is iets beter, geloofwaardiger uitgediept, maar Daniel Bruhl overtuigd ook lang niet altijd in zijn rol .
De film gaat uit van een leuk idee, maar ook op het verhalende vlak komt de film ook flink tekort. De boodschap die de film probeert uit te dragen komt nauwelijks uit de verf en moet aangevult worden door een op de meest vreemde momenten ingezette voice-over, die moet redden wat er te redden valt. Lukt dus niet.
Toch viel er wel wat te genieten. Een aantal losse scenes sprongen eruit. De scene met dat vliegende Lenin beeld bijvoorbeeld en die scenes met al die voor mevrouw zulke vreemde mensen op straat waren wel genietbaar. Na de helikopter scene had de film trouwens kunnen en misschien zelfs moeten eindigen, want wat daarna volgde was simpelweg ongeloofwaardig en overbodig. De nieuwsuitzendingen waren wel erg sterk.
Concluderend een flinke teleurstelling. Dit drama komt niet veel verder dan meligheid en weet nooit te overtuigen. Het uitgangspunt is wel leuk bedacht maar er wordt op een enkele scene na te weinig mee gedaan.
Fryce
Ik wist nog vrij weinig over de DDR. Deze film geeft een mooi en sfeervol beeld daarvan, het verhaal verloopt lekker soepel en de beelden liggen lekker in het oog. Prima film.
Vinokourov
Tragikomedies is een van mijn favoriete soorten van humor. Het is realistisch en daardoor bij vlagen herkenbaar. Good Bye Lenin! beheerst dit subhumorgenre perfect en vergeet niet een prima verdeling te maken tussen het drama en leedvermaak dat Alex allemaal overkomt.
De premisse van een moeder die na een coma in de DDR-waan moet worden gehouden, klinkt ongeloofwaardig, maar ik ging er helemaal mee in. Het is namelijk een origineel concept en het wordt uitstekend uitgevoerd door de overtuigende DDR-sfeer, die onbedoeld een soort nostalgisch gevoel bij me oproepte, ondanks dat ik nooit met het communisme bekend ben geweest. En of de sfeer nog niet top genoeg was, hij wordt nog eens verhoogd door muziek van Yann Tiersen
Eigenlijk heeft Good Bye Lenin! alles mee: vijf sterren van mijn kant dus!
Bartt88
Erg leuke film. Vreemde samenvatting van MM overigens, een stagiaire?
powerman
De film is zeer geslaagd als drama, als ook komedie. Ik ben geen fan van Duitse film, maar deze kon mij zeer boeien. Het enige minpuntje van de film is dat er op het einde, ietwat ongeloofwaardige situaties worden geschetst voor de moeder, wat je inlevingsvermogen voor de moeder niet ten goede komt.
Thom1994
Een erg goede film. heb ervan genoten ( Logisch, het was onder Duitsles.)
Kuck-x
Een heerlijke film, met liefde gemaakt. De eerste week na de release al twee keer in de bisocoop gezien, daarna nog bij herhaling op dvd en nu weer: klasse!
Mavoe
Ook na 3 keer kijken blijft dit een fantastische film. Hij blijft me boeien, van begin tot eind.
Jules15
Gekeken met duits en hij viel me zeer mee.
Hij was best grappig en het verhaal was ook nog origineel
Thom1994
Gekeken met duits en hij viel me zeer mee.
Hij was best grappig en het verhaal was ook nog origineel
Ook al bij Duitsles?
Dan waardeer je eigelijk elke film wel ..
Alles beter dan les!
Moow17
Hij staat niet in je top 10. Van gedachten veranderd?
Eny
Geweldige film. Wekt bij mij nog enige nostalgie op
Of bedoel je Ostalgie
orbit
- 12092 berichten
Prima film, maar wordt wel een truukje naar verloop van tijd. Voor Amerikaanse begrippen waarschijnlijk een meesterwerk, voor kritische filmogen is het net iets te oppervlakkig.
Aardig Duits drama (nu natuurlijk weer actueel omdat het precies 20 jaar geleden was dat de DDR viel) met hier en daar wat komische noten en een goede rol van Daniel Brühl. De film duurt echter wat te lang waardoor er ook redelijk wat saaie stukken in zaten. Het einde was best mooi en ook goed.
Lucky Slevin
Goede film, maar niet al te speciaal.
Het verhaal is origineel en plezant om naar te kijken.
Wel een aantal minpuntjes.
De afwisseling tussen de humor en het tragische gebeurde soms wel te abrupt, waardoor je net wat aan het lachen bent en plots in een emotionele sfeer zit waardoor je je niet echt kunt inleven.
Vaak werd alles ook sterk uitgesponnen waardoor het echt soms wel vreselijk saai kon worden. Op die momenten vroeg ik me vaak af waar alles naar toe ging. Dan besef je dat het uiteindelijk weer leidt naar het misleiden van de moeder en begrijp je dat al die uitbreiding niets meer is dan overbodige opvulling van de film.
Ik vond ook dat er weinig diepgang in zat, in het geheel als bij de personages. Het grappige drong wel door, maar het emotionele niet echt (o.a. dor die abrupte overgangen). Daarnaast hadden de personages ook weinig diepgang en ontwikkeling.
Het zwemt allemaal wat aan het oppervlak, zonder eens een interessante duik te nemen.
Het idee is zeer interessant, maar de uitwerking valt wat tegen. Hier zat ongetwijfeld veel meer in!
Rosicky
Als je het plot leest, verwacht je een erg komisch avontuur, maar dat vond ik het toch niet.
De humor uit het hoofdverhaal moest af en toe wat teveel plaats maken voor het drama van de hoofdpersonages, en dat deed me niet zoveel.
Aardig plot, minder uitgewerkt.
JDSsmetje
Het concept is op zich zeer goed en dat geeft toch dat iets origineels aan het verhaal. Er zitten wel hier en daar wat saaie momenten in en daar wordt het inlevingsvermogen net iets kleiner, maar over grote lijnen is inlevingsvermogen groot genoeg. Veel humor zat er wel niet in, maar daar heeft de film weinig behoefte aan. Jammer dat juist het dramagedeelte weinig met mee deed en daarboor ik Good Bye Lenin niet altijd even boeiend vond, maar toch.
wibro
Deze film vandaag herzien ihk van de herdenking van de val van de Berlijnse Muur 20 jaar geleden, voor mij nog altijd de belangrijkste politieke gebeurtenis in de 2e helft van de 20ste eeuw. De nieuwe kijkbeurt leverde voor mij helaas geen boeiende film op en ik vond het verhaal ook enigszins absurd. Ook vraag ik mij af wat de houdbaarheid van deze film in de toekomst zal zijn, Zou de jonge Duitse generatie over 20 jaar zich nog wel interesseren hoe het destijds in de DDR was. Velen zullen het misschien niet eens meer weten. Mensen vergeten snel. Daarom denk ik dat deze film snel gedateerd zal raken. Deze film had niettemin wel enkele mooie scènes, vooral die scène waarin we het beeld van Lenin aan een helicopter in de lucht zagen zweven, de hand wijzend naar de moeder van Alex. Voor mij was dit verreweg de beste scène van deze voor mij toch enigszins teleurstellende film.
Fuentes
Dat denk ik niet: belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van een land raken nooit gedateerd. Zeker niet als het een tot de verbeelding sprekende gebeurtenis betreft zoals de val van de muur.
Geweldige acteerprestaties van Daniel Brühl en Katrin Sass. En de muziek van Yann Tiersen is bijna nog mooier, want subtieler, dan in Amélie Poulain.
4,5 *

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter