Genre: Komedie / Drama
Alternatieve titel: Goodbye Lenin!
Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Becker
Met onder meer: Daniel Brühl, Katrin Saß en Chulpan Khamatova
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 13 november 2003
Plot Good Bye Lenin!
Oktober 1989 was een slechte tijd om in coma te geraken, wanneer je in Oost-Duitsland woonde - en dit gebeurt nou precies bij Alex zijn moeder, een activiste voor sociale vooruitgang en het verbeteren van het welzijn van mensen in het socialistische Oost-Duitsland. Alex heeft een groot probleem in zijn handen, als zijn moeder na acht maanden plotseling ontwaakt. Haar hart is zo zwak, dat elke shock fataal zou kunnen zijn. En wat zou meer choquerend zijn dan de val van de Berlijnse Muur en de triomf van kapitalisme in haar geliefde land? Om zijn moeder te redden, maakt Alex van het appartement waar ze wonen een eiland in het verleden, een soort van socialistisch museum, waar zijn moeder liefdevol voorgehouden wordt dat er niet is veranderd. Wat begint als een kleine leugen, loopt meer en meer uit de hand als Alex zijn moeder, die zich elke dag beter voelt, tv wil kijken en zelfs op een dag haar bed verlaat.
Alexander 'Alex' Kerner
Klapprath
Ms. Schäfer
Mr. Ganske
Lenn
Goede Film voor een Duiste film te zijn. Tof maar geforceerd vele aspecten werden zo gekozen dat het verhaal kan worden verdergezet. Zonderveel te verklappen is dit goedkoop. Goedkoop aspect nr2 is het feit Becker er zich té gemakkelijk vanaf maakt door de vrouw gewoon te laten sterven op het einde. Zo is het easy. Laat die vrouw nog twee weken langer leven en ze heeft alles zo door. Al krijgt ze uiteraard vermoedens op het einde. Al beweren sommigen dat dat niet zo is , anderen beweren dat dan wel zo is.
Lukic
(Zeer) tegevallende film. Had hier veel meer van verwacht. Moest geen een keer lachen om de humor en de tragiek was ook niet aangrijpend. Kon er al met al weinig moois in ontdekken. Misschien leuk voor de mensen die de tijd daar werkelijk hebben mee gemaakt aan de andere kant van de muur. Ik kom met veel moeite tot 3 sterren...
Knarf Kenobi
Ik kwam ook met moeite tot de 3,5 ster, maar dat komt omdat mijn muis niet helemaal meewerkt.
sju
Met school voor geschiedenis/duits gezien. zeer goed maar de omstandigheden minder (met zn 30en in een muf klaslokaal met buiten 30 graden...)
FillumGek
Met school bij Duits gezien. Heb hem niet echt kunnen volgen vanwege de duitse taal. Viel bijna in slaap net als mijn klasgenoten. En één les ben ik niet geweest dus heb zoiezo 45 minuten gemist
CAPIpsv
****
Ik toevallig ook. In school moesten we er een soort werkstuk over maken, zodoende hebben we die film ook bekeken. Snapte er weinig van want het was niet ondertiteld, maar in het Duits.
FisherKing
Snap die leraren niet. Zonder voorkennis uit de jaren van toen de muur er nog stond, is deze film niet te doen.
Nubis
Jaja, zeker wel een goede film. Alleen een tikkie sloom af en toe, zonder al te veel spanning (waar ik toch wel van houd).
Heb hem gezien toen 't al bijna 's nachts was op m'n computer en dan zaten we op 3 meter afstand ofzo. We waren al moe en de ondertiteling was dus nauwelijks te lezen omdat 't beeld zo ver weg was (ja, toen hadden we nog geen dvd-speler
, die m'n computer wel heeft haha).
Madecineman (moderator films)
Aardige film maar wel eentje waar ik stiekum toch wel iets meer van verwacht had. Er zijn toch enkele punten waardoor deze film bij mij niet echt tot de toppers zal gaan behoren. Ten eerste is het plot toch wat raar en niet echt zo geloofwaardig, dat hoeft op zich niet zo'n probleem te zijn, alleen drama werkt bij mij vaak toch beter met een ietwat realistischer verhaal. Daarbij komt dat ik de emoties in de film toch vaak wat onderkoeld vind. Niet zo raar want het blijft natuurlijk een duitse film en duitsers staan nou niet echt bekend om hun open emoties en humor. Veel meer dan een glimlach leverde deze film mij niet op en het einde wat heel mooi en intiem had kunnen zijn ontaarde uiteindelijk in een mij toch iets te bombastisch geheel.
Visueel is de film aardig al had ik het leuker gevonden als er wat meer mooie scenes in hadden gezeten zoals die met de helicopter en het vuurwerk op het dak. Jammer genoeg vervalt de film te vaak in Coca Cola, Ikea, BMW, Trabant cliches. Regelmatig nog vrij idioot versneld ook.
Nu is de film niet geheel kommer en kwel hoor! De acteerprestaties waren zeer degelijk en de film kent een paar geweldige bijrollen.
Het subplot waarin Alex samen met zijn maatje zijn droom DDR republiek verwezelijkt vond ik erg mooi gedaan. Mooi ook om te zien hoe al de mensen die hem liefhebben hem tijdens zijn laatste "voorstelling" zitten aan te staren en zijn droom levend houden.
Misschien dat als ik het van dichtbij allemaal had meegemaakt deze film mij meer zou kunnen aangrijpen. Maar als Jan Kaas die in 1989 vanaf de zijlijn heeft staan toekijken kom ik niet verder dan 3.5*
Naomi Watts
Slechte film. De film wordt nergens vermakelijk en de film schijnt dramatiek en humor te bieden maar die komen voor mij gewoon niet uit de verf. Alleen de uitstraling en aanwezigheid van Chulpan Khamatova (Lara) was een pluspunt maar daar redt je geen film mee. Aan al de lofuitingen over GBL! kan ik geen touw aan vast knopen. 1*
Soeperman87
Goede Film voor een Duiste film te zijn.
Duitse films kunnen net zo goed een meesterwerk zijn.
Waar slaat je opmerking eigenlijk op?
Hoewel gemist, vond hem echt heel saai.
Je hebt de film niet kunnen volgen, viel bijna in slaap en hebt 45 minuten gemist...
Lijkt me wel dat je stem nu verwijderd word, niet?
Ik weet natuurlijk niet wat je van de voorgeschiedenis weet.
Maar bij deze film wil het nog wel eens helpen als je iets van de Oost Duitse (DDR) generatie af zou weten...
Het is maar een tip.
alexis
ik vind het een zeer indrukwekkende film.
een zoon die het beste met zijn moeder voorheeft en de omgeving laat zijn zoals de moeder voor ze in coma raakt laat door bestaan. wellicht een beetje hypocriet, maar de werkelijkheid kon ze niet aan... lichtelijk ontroerend met een vleugje 'inteligente humor'. die lara verfriste de film wel moet ik erkennen.
en dat het een duitse film is... daar zijn subtitles voor!
als of je alle amerikaanse slang vloeiend kan volgen...
ambijans
Het verhaal is van een geniale eenvoud maar wel prachtig.
Maakt me meteen ook nieuwsgierig naar 'The Edukators', die andere film met Daniel Brühl. Ik herkende nogal wat dingetjes van 5 dagen Berlijn met vrienden. Ook leuk hoe ze gegoocheld hebben met archiefbeelden en zelf in scène gezette veranderingen in het regime van die tijd. **** 1/2
patrick17
Aardige film die wel boeit!!!
vooral het moment dat Alex zijn moeder voor de gek houdt met de Berlijnse Muur en verjaardag!!
**1/2
sekiaku
Hoewel gemist, vond hem echt heel saai.
Hoe kan je een film maar 1 ster geven als je hem ten eerste al niet verstaat, en ten tweede je al 45 min hebt gemist??? Wat leren ze bij jullie op school?
Guyke
Een erg amusante film. Het uitgangspunt is vooreerst erg origineel wat niet gezegd kan worden van de tientallen remakes uit Hollywood die ons tegenwoordig in de strot worden geduwd. Het verhaal gaat over een reusachtige voorheen onvoorstelbare omwenteling in de DDR die hier via kleine details (bvb. augurken) vorm krijgt in de film. Het is dus normaal dat je geen grote cinematrografische hoogstandjes te zien krijgt, geen achtervolgingen of adembenemende stunts. De humor van het geheel zit hem bovendien dieper dan wat slaptick-grollen. Ik heb mij alleszins geamuseerd bij het bekijken van de kleine dagdagelijkse problemen waarmee de zoon in de film heeft te kampen. Bovendien heeft de prent heel wat meer in zijn mars dan op eerste zicht lijkt: het is niet zomaar een komische film over het verdwijnen van de Berlijnse muur maar eveneens een film die maatschappijkritiek niet schuwt en die het drama van zowel het communisme als van het ongebreideld kapitalisme aan de kaak stelt.
mirjo 2
Ik heb deze film bij uitkomen enkele jaren geleden gezien en vandag nog eens.Een heel kalme, amusante film. soms vertederend, soms komisch. Niet oppervlakkig, maar met een leerzame achtergrond. Een verademing vergeleken met veel snelle, gertucte, gelikte hollywood films.
Heel leuk gevonden en uitgewerkt.
jordybeukeboom
Warme en leuke film. De film kent veel (droog-)komische momenten, zoals de oude buurtbewoner die de jongen steeds toevallig in het afval ziet snuffelen en dan zegt "zo ver heeft het al moeten komen". Of de zoektocht van de jongen naar ouderwetse voedingsmiddelen en zijn vreugde bij de vondst
Toch is deze film niet puur komedie, de drama-elementen zijn uitstekend verpakt in een komisch sausje, dat wil zeggen: de gemiddelde filmkijker zal begrijpen dat deze film ook wat te zeggen heeft. Namelijk dat niet alles zo slecht was in het Oosten, en dat ook niet alles zo goed is in het Westen. En omgekeerd
Verder vind ik bepaalde dingen wat jammer. Zo praten de kinderen amper met hun teruggevonden vader, het komt wat steriel over, en hun relatie blijft oppervlakkig, jammer. Ook de vriend van de zus blijft een wat leeg karakter.
3,5 ster
Matthis
De muziek doet bij deze film zó ontzettend veel...
Net als bij Amélie, waarbij de muziek ook van de hand van Yann Tiersen kwam. Fantastische componist, altijd direct herkenbaar.
DidiusTheGreat
Het is geen slechte film, maar toch was ik enorm ontgoocheld. Ik had meer komedie en meer drama verwacht.
Gelukkig dat de muziek veel redt, maar ik was echt niet onder de indruk.
Met spijt in het hart, 3 *
Robbertroos
Kijk de laatste tijd steeds meer naar Duitse films en met veel plezier kan ik wel zeggen. Jammer dat dit een van de mindere is. Het idee is wel leuk. Maar de emoties die de film zou moeten opwekken, zijn niet aan mij besteed. Een teleurstelling dus.
2,5 *
Dieder
vond het geen typische comedy, maar er zaten wel wat leuke stukjes in. als ze het journaal etc. na gaan maken is ook wel grappig, voor de rest een goede film, goed geacteerd en een leuk verhaal en plot.
3.5 sterren.
kort0235
De muziek doet bij deze film zó ontzettend veel...
Helemaal mee eens.
Best een goede film, maar soms ook irritant. En dan doel ik op het overdreven gedoe van zoonlief om moeder niet te laten merken dat de DDR niet meer bestaat.
Ook het gedeelte dat hij zijn vader weer ontmoette vond ik overbodig in de film.
RubenMeintema
Hele leuke film, met een aantal grappige elementen. Niet het soort grappen waar je van over de grond rolt van het lachen en op je dijen gaat kletsen met je handen, maar meer waardoor je de wereld even vanuit een ander perspectiefje bekijkt.
Het dramatische zag ik er niet echt in, ik richtte mijn aandacht vooral op de manier waarop het communisme/kapitalisme werd neergezet.
Ik vind het heel leuk dat de film de rollen omdraait van de DDR en de BRD. Brühl namelijk maakt zijn moeder wijs dat de mensen van west Berlijn over de Muur proberen te vluchten, omdat ze genoeg hebben van het inhoudsloze materiële leven. In de film zeggen ze geloof ik: Niet iedereen is geschikt voor ellebogenwerk om hogerop te komen. Dat vond ik wel een goede en er zit wel wat waarheid in. In ieder geval was een mooi element dat de moeder oprecht geloofde dat de westberlijners naar de DDR wilden vluchten, en dat ze medelijden met hun had. Ze wilde zelfs een aantal van die arme stakkers in huis halen en socialistische waarden bijbrengen, niet om ze te indoctrineren maar om ze gelukkiger te maken. Niet alle communisten zijn keiharde Stalins, zoals ze hier in het westen vaak neer worden gezet.
Ik zou de film 3 sterren geven. (van de vijf)
maxcomthrilla
Leuke film inderdaad die mij net zoals vele hier erg deed denken aan Amelie: De steeds terugkerende muziek, het intro van de hoofdrolspelers. Leuk element.
De film bevat een interessant en best wel origineel verhaal dat gespaard blijft van clichès. Er wordt weinig aandacht besteed aan het herzien van de vader, moeder krijgt uiteindelijk niet de waarheid te horen, niet van haar zoon maar ook niet van iemand anders, die zijn mond voorbij praat
Humor is ook volop aanwezig, vooral de scène waarin Alex
de voormalige DDR verlaat is leuk, maar ook de vermindere grenscontrole wordt leuk in beeld gebracht. Met een aan zijn kont krabbende Alex als voorbeeld
Enige nadeel is dat de film op zijn laatst onnodig wat dramatisch wordt en dat ik me steeds meer ging storen aan Alex die zijn moeder steeds maar voor het lapje hield 4*

De beste moderne Duitstalige films, per genre, volgens MovieMeter

Das Leben der Anderen