• 9.382.111 stemmen

Thriller / Horror | 124 minuten

Genre: Thriller / Horror

Alternatieve titel: De Zomer van de Witte Haai

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Robert Shaw

Releasedatum: 18 december 1975

Plot Jaws

"The terrifying motion picture from the terrifying No. 1 best seller."

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Voor de liefhebbers, Jaws eindelijk op Blu-Ray. Zie Link voor release!

avatar van Redlop

Redlop

Maar wat blijft over van JAWS zonder John Williams?

AC1

Waarom zeg je "zonder John Williams"?

O ja, je bedoelt gewoon in het algemeen. Ik dacht dat het jouw reactie was op de nieuwe gerestaureerde versie van Jaws en dat die het zonder de muziek van JW moest stellen. Wat een shocker!

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

het weekend herzien en de 4 sterren blijven mooi staan wat een film en wat een muziek.

avatar van marvinhc

marvinhc

voor velen een klassieker.

maar voor mij doet hij niet veel.

begon goed maar na drie kwartier zakt het toch nog al in.

en had ik moeite om het uit te kijken.

sterren 2,5/5

AC1

Eén ding is zeker, Jaws is zo'n film die geen enkele sequel, remake, prequel kan overtreffen. Mocht Steven Spielberg ooit besluiten om terug te keren naar Amity Island, hij zou er zijn handen aan verbranden. Daarom is het een klassieker.

avatar van Thorak

Thorak

AC1 schreef:

Ik mag toch hopen dat je precies het tegengestelde bedoelt!

Geen enkele sequel, remake of prequel (is die er ook?) kan het origineel overtreffen!

AC1

Ik bedoel, Jaws is zo'n film die niet door geen sequel, remake of prequel kan worden overtroffen.

Thorak schreef:

of prequel (is die er ook?)

Eigenaardig genoeg nog niet.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

We wachten met spanning af..

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

In de zomer komt Jaws op Blu-Ray, maar er zijn momenttel geruchten in Schotland dat die tijdens de Edinburgh Festival ook in de bioscoop weer is te zien.

De Edinburgh Film Festival (opgericht door Sean Connery) loopt meestal voor 2 weken elke jaar in Augustus

avatar van ibendb

ibendb

Normaal krijgt Jaws een re-release, maar weet iemand wanneer en of hij in België of Nederland ook te zien zal zijn? Want deze film moet volgens mij erg goed zijn op het grote scherm.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

new digital restoration draait deze week in Britse bioscopen.... dus veel vroeger dan ik eerst werd vertelt.

Jaws - Filmhouse Cinema Edinburgh - filmhousecinema.com

avatar van RuudC

RuudC

Met stellige zekerheid kan ik wel zeggen dat ik Jaws een verre van briljante film vind. Ik zal verder ook geen moeite meer steken in haaienfilms. Het is ook gewoon mijn genre niet. Misschien dat iemand me nog kan overtuigen, maar als dit inderdaad de onevenaarbare klassieker is, moet je wel van goeden huize komen. Of misschien kijk ik in een macabere bui nog eens de vervolgdelen van Jaws.

Het probleem met haaien is dat ze logischerwijs maar op een locatie toeslaan. Dus wanneer een of andere onverlaat gaat zwemmen en de tuba aanzwelt, weet je wel hoe laat het is. Van alle onheilsdeuntjes vind ik deze van Jaws slechts een redelijke. Doe mij maar de violen van Psycho. Ik heb dan ook eerder gefascineerd toegekeken naar de eilandbewoners zonder twijfel hun omzet belangrijker vinden dan de levens van hun klanten. De moeilijkste keuze is die of je voor of tegen de haai moet zijn. Er zitten zoveel idioten in de film namelijk. Het is dan ook niet zo dat ik me verder verveeld heb. De jacht op het eind had best wat momenten, maar geen seconde ben ik onder de indruk geweest. Redelijk saaie boel.

avatar van Spetie

”I'm not going to waste my time arguing with a man who's lining up to be a hot lunch.”

Jaws betekende destijds de grote doorbraak van regisseur Steven Spielberg, is inmiddels een alom erkende klassieker en tevens een film, die de tand des tijds opvallend goed doorstaan heeft en een onderwerp kent, dat heden ten dage nog altijd actueel is.

Best fijn om te zien ook dat men toen nog geen gebruik kon maken van CGI en al dat soort effecten. Nee de haaien die je in beeld ziet zijn ook daadwerkelijk echt, behalve de grote witte haai dan, maar ook die ziet er behoorlijk goed uit. Alleen hierdoor al is de film een levensechter en gaat er gelijk al een grotere dreiging vanuit, dan wanneer dit allemaal niet zou zijn toegepast. Verder weet Spielberg vooral een optimale spanningsboog te creëren. De haai krijg je lange tijd niet of nauwelijks te zien, waardoor de spanningsboog tot het uiterste gespannen wordt.

De sfeer is ondanks het zomerse sfeertje ook uiterst beklemmend. Spielberg bouwt alles rondom de haai niet alleen geweldig op, maar wordt daarbij ook bijgestaan door componist John Williams, die met zijn muziek en beroemde cello-deuntje Jaws een extra dimensie meegeeft. Iedere keer dat je dat deuntje hoort, neemt de spanning gelijk al weer flink toe.

Qua acteerwerk is het allemaal ook meer dan in orde. Hoofdrolspeler Roy Schneider zet een eerlijke en hardwerkende politieagent neer, die er alles aan gedaan is om de witte haai te pakken te krijgen, aangezien zijn eigen kinderen op een gegeven moment ook gevaar dreigen te lopen. Richhard Dreyfuss is als haaienwetenschapper ook geloofwaardig en soms best grappig en vooral zijn confrontaties met de zeebonk Robert Shaw zijn uiterst vermakelijk. Shaw ziet er trouwens ook lekker woest uit met zijn bakkebaarden.

Ja Jaws is een geweldige klassieker, die ik al diverse malen gezien heb, maar die iedere keer toch weer voor een spannende, intense en vooral ook mooie filmbelevenis weet te zorgen. Spielberg levert een sterke regieprestatie en de filmmuziek is erg mooi. Hoewel er hierna nog talloze haaienfilms gemaakt zijn, is en blijft Jaws met gemak de allerbeste in zijn soort.

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

ibendb schreef:

Digitale restauratie is 16 augustus te zien in Eye en 17 augustus op Lowlands. En er komen vast nog wel meer vertoningen.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

En Fame te Amsterdam heeft nu ook een speciale actie voor de nieuwe Blu Ray Release.

avatar van SENGOK

SENGOK

Echte horrorklassieker door de dreiging van de haai + spannende muziek + groots acteerwerk van drietal Shaw, Scheider en Dreyfuss.

Schokkend Nieuws heeft ook een JAWS-prijsvraag. Je kunt de blu-ray winnen, een t-shirt, de poster én een kaartje voor de voorstelling in Eye op 16 augustus: We need a bigger? prijsvraag! - schokkendnieuws.nl.

Er staat trouwens ook een erg leuk interview op de site met de toenmalige production designer van JAWS (en de regisseur van JAWS 3) Joe Alves. ?JAWS heeft geen 3D nodig? - schokkendnieuws.nl

avatar van BBC

BBC

God wat ben ik verliefd op deze klassieker van Spielberg!

Allereerst al vanwege de prachtige sfeer van de film, het kleine dorpje dat het moet hebben van de toeristen compleet met authentieke figuren zoals de burgemeester en de vele (nietsvermoedende) strandgangers en vissers.

Vervolgens is de chemie tussen de drie hoofdrolspelers gewoon subliem. Stuk voor stuk vertolken ze hun eigen rol gewoon geniaal goed, met geweldige dialogen waarvan ik gewoon een glimlach op mijn gezicht krijg.

Nu het verhaaltje. Voor mij in elk mogelijk opzicht geslaagd, realistisch ook. Alle acties van de acteurs/actrices zijn gewoon logisch, wat niet heel veel films tegenwoordig nog kunnen zeggen.

Ook is er is geen reet mis met de echtheid van de haai en ik denk dat 99,9% van de mensen gillend het water uitrennen als ze dat nepding in het water zien dartelen Ook is er een constant gevoel van spanning aanwezig wat deze film juist zo spannend maakt.

Uiteraard komt dit ook door de geweldige soundtrack van John Williams! tuuduutuudu haha oke, toppertje dus en verdient de volle score!

à 5*

avatar van mrkos

mrkos

We need a bigger shark was het toch ?;)

@ BBC, mee 2... Blijft een ongelofelijke topper en snap nog steeds niet dat anno 2012 nog geen betere haaienfilm is verschenen...

avatar van BBC

BBC

maxroelofs schreef:

De dialogen sloegen helemaal nergens op. Ongelooflijk ongeloofwaardig dat de burgemeester maar niet wil geloven dat er een haai zit en blijft denken in het belang van de stad. Ook veel andere dialogen slaan de plank mis.

Aan het feit dat je de film niet goed vindt kan ik niets veranderen, maar ik kan best begrijpen dat de burgemeester zo reageert. Er zwemmen vaak haaitjes in dat soort wateren, om daarvoor nou alle inkomsten mis te lopen.. Overigens had ik zelf persoonlijk 't strand meteen hermetisch afgesloten maar ik ben dan ook geen burgemeester het is in ieder geval geen zeldzame reactie van de de heer in kwestie.

@ mrkos Ik denk niet dat er voor mij een film is die jaws kán vervangen haha maar we zullen zien ik sta er denk ik sowieso niet voor open.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik heb die speciale BluRay editie zien liggen. Ziet er zeker puik uit De film zelf heb ik nog niet gezien en ben altijd wel benieuwd geweest maar volgens mij weet ik al hoe die eindigt

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Ik heb de speciale Blu Ray editie binnen. Fantastisch!!! Aanrader op alle vlakken. Het beeld is zo helder en mooi dat het lijkt alsof hij gisteren is geschoten, maar dan met kledij uit de jaren '70. Jaws blijft een topper en ik ben blij met deze Blu Ray-release!!

AC1

Ligt de Blu-ray versie in de winkels?

avatar van namingway24

namingway24

Geweldig genoten van Jaws in Eye!

Cool ook dat het de Nederlandse primeur was van de gerestaureerde versie, die er zeker erg goed uitzag. Het viel me nu echt op hoe grappig de film wel niet is, vooral door Hooper. Het eerste uur is erg goed, maar dat is slechts een opzetje tot één van de beste uren ooit op film vastgelegd.

De Indianapolis speech blijft één van de meest indrukwekkende scènes aller tijden in één van de beste FILMS aller tijden, vooral omdat deze elke mogelijke emotie doorloopt, van humor tot bittere ernst en ondraaglijke spanning.

Geen top 250? Grote schande...

avatar van Prudh

Prudh

Ga ook even naar de vijf, werd ook wel eens tijd trouwens. Mooi gerestaureerd in zowel beeld als geluid.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

AC1 schreef:

Ligt de Blu-ray versie in de winkels?

Yep. Aanradertje, hoor!

avatar van ibendb

ibendb

Dadum... Dadum Dadum... Dadum Dadum Dadum...

Toen ik Jaws voor het eerst zag, was ik ongeveer elf jaar, en het is alweer vier jaar geleden dat ik de film voor het laatst zie. Ik weet nog dat ik door deze film nooit meer normaal in het water ging zonder bang te zijn voor haaien. En nu zelfs nog. Gooi me in een stuk diep water en ik kom er gillend uit. Dankzij deze film.

De film begint al met het - wereldberoemde- lied. Alleen al dat lied geeft me de kriebels. De eerste aanval, de ongelukkige Chrissie is al een voltreffer. Erg gruwelijk. Vooral voor het jaar '75.

Nog geen kwartier later komt ons tweede slachtoffer: Alex. Zijn dood werd niet zo erg in beeld gebracht, maar de reacties van de badgasten maken dit een van de beste uit de film (misschien zelfs dé beste). Er werd "Shark, Shark" geropen en iedereen liet uit het water naar zijn of haar familie. Maar wat erg is, is als jouw kind niet uit het water komt. Dit werd hier erg mooi in beeld gebracht. Maar Steven Spielberg heeft toendertijd het publiek erg geschokt. Nooit eerder werd een kind zo bruut gedood in een film.

Dan volgt de aanval in het meer. Dit was minder spannend, maar toch erg boeiend. En daarna gaan Brody, Quint en Hooper op jacht naar de haai. Dit is een grot deel uit de film, maar veruit het beste. De constante dreiging van de haai maakt dit ondraaglijk spannend. Telkens als je het liedje hoort, of de tonnen ziet, wéét je gewoon dat er iets zal gebeuren.

Wat me in die vier jaar me het me meest is bijgebleven, is de Indianapolis speech. Dit werd zo simpel, maar o zo effectief uitgelegd. Het zorgde voor spanning, al gebeurde er niks. De haaien en hun gedrag werden machtig gedetailleerd beschreven. Vooral dat van de dode ogen joeg me best wel de stuipen op het lijf.

Wat de film zo goed maakt, is het feit dat in deze film verhaal, gore en spanning worden gecombineerd. De constante dreiging die je voelt, de mooie attacks en de goede visuele aspecten hebben er ook veel mee te maken.

Het acteerwerk was ook erg goed, uitgezonderd de kinderen. Maar ja, het zijn ook kinderen. Ik las net dat Robert Shaw eerst Brody ging spelen. Moest dit zo zijn, zou Jaws echt niet goed zijn, denk ik. Wel, de film is nu al 37 jaar oud, en ik moet toegeven: na al die tijd werkt de haai nog steeds. Een dikke en welverdiende 4*