menu

Snowpiercer (2013)

Alternatieve titels: Snow Piercer | Seolgungnyeolcha | 설국열차

mijn stem
3,17 (1498)
1498 stemmen

Zuid-Korea / Tsjechië / Verenigde Staten / Frankrijk
Actie / Sciencefiction
126 minuten

geregisseerd door Joon-ho Bong
met Chris Evans, Tilda Swinton en Kang-ho Song

Het is het jaar 2031 in een post-apocalyptisch tijdperk. Na een mislukt experiment om de opwarming van de aarde te stoppen zorgt een ijstijd ervoor dat alle mensen op aarde sterven, behalve de bewoners van de 'Snow Piercer'. Deze trein, aangedreven door een uit zichzelf bewegende motor die nooit stopt, reist de koude wereld rond met aan boord een groep overlevenden. De trein is opgedeeld in verschillende klassen wat ervoor zorgt dat er aan boord een revolutie ontstaat.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=LMsq-8-cEfQ

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van IH88
3,5
“My friend, you suffer from the misplaced optimism of the doomed.”

Sfeervolle film met een intrigerend uitgangspunt. Een film die zich geheel in een trein afspeelt is natuurlijk voer voor spanning en Snowpiercer voldoet hierin ruimschoots. Maar ook het apocalyptische verhaal is interessant en de film heeft een vreemde maar leuke balans tussen humor, drama en actie. Daar zie je de hand van regisseur Joon-ho Bong. De acteurs zijn uitstekend en gedijen goed in deze grauwe en rauwe setting. Het einde zal niet iedereen kunnen bekoren, maar ik vond het wel een passend, gedurfd en intrigerend einde.

avatar van starbright boy
3,0
starbright boy (moderator)
Zelden een film gezien die tegelijk zo goed en zo slecht is. Komen we zo ongeveer in het midden uit. Vond overigens de laatste 30 minuten juist het interessantst.

avatar van Filmkriebel
4,0
Boneka schreef:


Ps. jammer alleen dat Moviemeter hier niet de originele poster heeft geplaatst!

https://vusf.files.wordpress.com/2015/10/snowpiercer-poster.jpg


Ik denk niet dat dit de originele poster is maar één op maat voor de Duitstalige markt. Vind hem wel veel mooier dan het vrij lelijke exemplaar dat hier tentoongesteld wordt.

avatar van Boneka
3,5
Filmkriebel schreef:
(quote)


Ik denk niet dat dit de originele poster is maar één op maat voor de Duitstalige markt. Vind hem wel veel mooier dan het vrij lelijke exemplaar dat hier tentoongesteld wordt.


Agree

avatar van mordang
1,5
Origineel, onlogisch, creatief, onsamenhangend, mooi, lelijk, licht en donker...het is een film die alle kanten op gaat. Uiteindelijk is het net te zwak en wispelturig om een echte indruk te maken.

4,0
Wouter schreef:
Goed idee, maar wat een rommeltje. Made very little sense. Benieuwd of de strip beter was.


Gek genoeg blijf ik er een tijd later toch een positiever gevoel aan over houden. Ster meer.

verwarrende surrealistisch film


Gijs2
Vernieuwende en gedurfde film. Absoluut de moeite waard.

avatar van emmes
5,0
een van de beste actie/sci-fi films die ik gezien heb de afgelopen jaren, maar ik snap ook dat het niet voor iedereen zijn "cup of tea" zal zijn

avatar van tbouwh
3,0
De ironie van hiërarchie en klassenstrijd is tekenend voor Snowpiercer: alhoewel de elite de lagere klassen stelselmatig onderdrukt, wenst diezelfde elite erkenning te krijgen voor het in stand houden van de status quo. Iedere 'bewoner' van de trein heeft in deze film zijn vooraf bepaalde plaats in te nemen om te voorkomen dat chaos, revolutie en verval de regie overnemen.

Wie doordenkt binnen dit intrigerende narratieve concept kan een scherpe dosis religiekritiek ontwaren: de bestuurder van de 'heilige' locomotief geeft in dat verband nauwelijks om het gepeupel in het achterste treinstel, terwijl hij wel verantwoordelijk claimt te zijn voor hun (voort)bestaan. Niet geheel toevallig denk ik, dat Ed Harris in The Truman Show ook al voor God speelde.

Nu goed, zo sterk als die premisse is (inclusief het sterke einde), zo rommelig en wispelturig is de uitwerking. Ook in Okja deed Joon Ho-Bong door de constante wisselingen van toon afbreuk aan de overtuigingskracht van het verder vrij rechtlijnige verhaal. Drama en actie (met groot over de top-gehalte) versmelten zo maar moeizaam, de cast voelt aan als een bijeengeraapte mix van amateurs en gearriveerde sterren.

Écht indruk maakt Snowpiercer nooit, en gezien de aanwezige potentie is dat jammer.

avatar van El ralpho
3,5
Captain America: Winter Soldier

Na Okja gezien te hebben was ik nieuwsgierig geworden naar ander werk van deze regisseur. Het duurde dan ook niet lang voordat ik bij Snowpiercer uitkwam.

Ik moet zeggen dat ik aanvankelijk een beetje door moest bijten. Ik vond het moeilijk om in het verhaal opgenomen te worden en de meeste personages spraken me ook niet aan. Tilda Swanton is daarbij de uitzondering op de regel en zij was dan ook de hoofdreden dat ik bleef kijken. Vooral toen ze meer en meer in beeld kwam. Toen ze eenmaal het loodje had gelegd waren met name Kang-ho Song en Ah-sung Ko interessant genoeg geworden om de film verder te kunnen dragen. De film kreeg gelukkig ook steeds meer vaart en werd steeds vlotter en vindingrijker naarmate de speelduur vorderde.

Bij het begin is het even investeren dus, want naast personages die in eerste instantie niet aanspreken valt de actie gedurende de gehele film behoorlijk tegen door de manier waarop het in beeld gebracht word. Omdat dit (zeker bij het begin) voor het meeste opveren uit de stoel zou moeten zorgen, denk ik dan ook dat er hier veel kijkers af zullen haken. Snowpiercer wil duidelijk een rauwe film zijn, maar spreekt zichzelf tegen door veel expliciet geweld buiten beeld plaats te laten vinden. Dit klopt niet bij de setting, en ik kreeg dan ook vaak het gevoel dat men zich inhield. Met het vele geweld wat in beeld kwam was het opmerkelijk dat alle lichaamsdelen netjes binnen boord bleven, en er dan ook nergens een arm of hoofd in de rondte vloog. Buiten wat bloedspetters om neigde deze momenten dan ook sterk naar een 12+ rating.

Het wordt gelukkig een stuk beter als de film meer begint te bieden en het verhaal op stoom begint te komen. Vanaf dat moment werd ik wel meer meegetrokken in het verhaal, al was dit wel een stuk minder dan bij Okja. Hoewel de thema's van hiërarchie en klassenstrijd interessant waren was de totaalervaring het net niet helemaal omdat het niet te gemakkelijk is om de eerste helft uit te zitten. Wie doorzet wordt echter beloond..

3,5*

avatar van ForrestHanks
5,0
Wat een waanzinnig goede film zeg!
Sfeervol, bizar en wat ik een enorm pluspunt vind is dat er tijdens actiescènes heel secuur met de muziek wordt omgegaan. Geen actiemuziek die de "spanning" zowat door je strot duwt. Op sommige momenten zelfs helemaal geen begeleidende muziek wat het voor mij extra indringend maakte.
Ik leefde me voor het eerst in tijden weer eens enorm in.
Acteurs spelen steengoed, charismatische hoofdrolspelers en geen voorgekauwd einde, maar juist één die een hoop aan de verbeelding over laat.
Helemaal mijn film!

3,5
Bizarre film!! Zeker een aanrader! Je moet alleen wel tegen deze setting kunnen.. Het is geen standaard film.

3,0
Artemis schreef:
(quote)


Toch is er duidelijk een scene met allemaal individuele deuren/kamers.

Ja wel er zijn stapelbedden aan de zijkant van de trein.(net als in een duikboot) Je ziet ze toch steeds liggen ook??? Goed kijken nog maar een keer.

3,0
Tja.....wat moeten we ermee??? Bizarre film (inderdaad1 ster of 5-tussenweg is niet mogelijk) die het einde der tijden laat zien....Een pessimistische film ,met nogal wat onvolkomenheden: perpetuum mobile bestaat niet,daar zijn al zoveel wetenschappers mee bezig geweest....Voor sommige zaken in de trein heb je een breedte nodig van 7 meter(aquarium).....Wat heeft het leven voor zin als je je leven door moet brengen in een razende trein, die je niet hoort van binnen.....De maker van de machine, Wilburg kon niet anders verzinnen dan kleine kinderen de machine draaiende te laten houden omdat ze makkelijk in de machinekamer konden....Wat blijft er dan van het verhaal over?? The underclass doet een aanval op de upperclass en vernietigt daardoor zichzelf.....Ik denk dat veel mensen de film na een kwartier uitzetten...Het is onzin, naargeestig, dat vond ik ook,maar ben toch blijven kijken, waar gaat de film naar toe. Je krijgt een verbintenis met sommige karakters, kortom de film gaat boeien. Een film die met geen ander te vergelijken is. De film is eigenzinnig gemaakt en ondanks het vele geweld is de film "schoon. Er is geen makkelijk effect gedaan met afgehakte hoofden en armen...Als je de film bekijkt, bijt je even door de eerste twintig minuten en neem Tilda Swindon maar op de koop toe. Haar rol is een grote misser en maakt van de film bijna een komedie....dan gaat de film boeien.....

avatar van T8T
T8T
Ieder oog ziet een film anders, blijkt maar weer.

Wat ik zag is een mix van bijna alle apocaliptische sci-fi films in 126 minuten verpakt.
Er zit wat soylent green in in de vorm van de voeding die de achterste bewoners van de wagon aten.
Een mad max gehalte in een hoofdrolspeler die vecht voor gerechtigheid en een oplossing om ernstige misstanden die mensonterende situaties moet doen stoppen.
Er zit een vleug handmades tale in, wat escape from LA en new york, en met de ijstijd ook the day after tommorow.

Hoe superieur zo’n supertrein ook is, ontsporen kan en de trein ontspoord ook wat dan echt een einde maakt aan het onhoudbare totalitaire regime van de trein leiding.
Het open einde geeft weer hoop dat de mensheid het uiteindelijk zal redden op de aarde in een bijna Adam en Eva gelijkende boodschap.

Humor kon ik niet ontdekken in de film, spanning wel.
John Hurt is een acteur die in elke sci-fi en apocalyptisch verhaal heel goed tot zijn recht komt. En zelfs in de Elephantman speelde hij erg goed. En een kleine bijdrage in Alien is legendarisch.
Chris Evans heb ik voor het eerst zien acterteren, en deze acteur is geknipt voor het sci-fi gerne waar apocalyptische taferelen in voorkomen. Is weer eens iets anders dan weer Mel Gibson.

3,5
Leuk film met een interessante setting. Vond de sfeer al vanaf het begin intrigerend en de film is daarna blijven boeien. Zeker Evans en Song spelen prima en houden de aandacht vast.
Verhaaltechnisch is het niet helemaal dicht, wat af en toe wat irritaties kon opwekken. Ik denk dat het de film ook goed had gedaan om de verschillende coupés wat meer aandacht te schenken.
Deze film had best een halfuurtje langer mogen duren om wat meer diepgang te creëren.

3,5*

2,0
Originele film, maar not my cup of tea. Rol van Tilda Swinton is een swing and miss. Vond de film ook wat langdradig. Er gebeurde van alles, maar voor mij duurde hij te lang.

avatar van dzjo-dzjo
4,0
indrukwekkende film! Hij werd eigenlijk gaandeweg steeds leuker.. Alleen het einde was in mijn ogen nogal wazig en nietszeggend. Hier had ik liever een duidelijker einde gezien.
Maar alles bij elkaar krijgt deze film van mij 4 sterren!

avatar van Flavio
2,5
Flavio (moderator)
Viel niet mee. Uitgangspunt is nog wel leuk, maar het werd steeds onlogischer, en de uiteindelijke confrontatie met de machinist viel tegen. Met name het design van de trein die zo high tech is maar dan wel afhankelijk is van vijfjarigen in de kruipruimte vond ik tamelijk lachwekkend.

3,0
Apocaliptische film waarvan de setting een nooit stoppende trein is. En de laagste klasse leeft achteraan. Net van hieruit breekt een opstand uit met als doel de locomotief over te nemen. Het steeds opschuiven naar de volgende wagon brengt je nieuwsgierig op wat komen zal. Aktie niet zo geslaagd, maar verhaal is ok. Soms wat surrealistisch, zoals de schoolwagon, maar je leert er wel iets bij over de trein en zijn ontwerper. Blijkt op einde als je eens nadenkt over het verhaal, het ergens allemaal wel klopt. Hoe hard dit ook is, het komt neer op de overlevingsdrang drang van de mensheid. Uitgangspunt origineel en ook grafisch is alles mooi weergegeven. De twee uur waren zo voorbij. Goede SF-film.

avatar van Fisico
2,0
Deze film van Joon-Ho Bong passeerde de revue op televisie en omdat ik wel geïntrigeerd ben door zijn nieuwe prent Paradise die nu in de zalen loopt, wou ik deze Snowpiercer niet aan mij laten voorbij gaan. Nu was mijn insteek totaal foutief doordat ik een soort gezapige quality dramafilm verwacht zoals de Japanse of Koreaanse markt graag mee uitpakken. Niet dus, want dit is eerder een blockbuster met weliswaar een interessant thema (maar voor mij een minder goede uitwerking).

Het klassensysteem is na een half gelukt experiment om de opwarming van de aarde tegen te gaan opnieuw geïnstalleerd onder de overlevenden die voort denderen op een nooit stoppende trein. De vrieskou buiten werd mooi weergegeven, maar voor de rest vond ik de rebellie inhoudelijk maar pover (en bijkomstig). Echte motieven hoe en waarom de samenleving zo is samengesteld zijn er niet. Bepaalde personages slaan weinig aan (Tilda Swinton). Ik moest me er echt doorheen sleuren en het plot met de vijfjarigen deed meer kwaad dan goed.

avatar van Roger Thornhill
3,5
Actie, satire en een postapocalyptische moraal in gelijke mate, in een film die (zoals zoveel voorgangers al hebben gezegd) een tamelijk apart en bizar uitgangpunt heeft. Knap dat het script de plot boeiend houdt tot en met het einde (inclusief de aardige onthulling van Ed Harris). De casting is af en toe wat ongemakkelijk: John Hurt en Ed Harris zijn prima op hun plaats, maar Chris Evans vond ik wat té veel de klassieke held, Ewen Bremner met een afro is een gek gezicht, en waarom zou je Tilda Swinton inzetten wanneer je haar zódanig grimeert dat ik haar niet eens herkende? Uiteindelijk blijft de grote kracht hiervan voor mij toch het prachtige Jean Pierre Jeunet-achtige production-design, dat wel enigszins contrasteerde met de FX van de sneeuw- en ijslandschappen die er niet altijd even goed uitzagen.

avatar van Aristocraat
3,5
Fijne film die net niet briljant wordt door een nogal suffe ontknoping.

avatar van Leland Palmer
4,0
Leland Palmer (crew)
Machtig. Ik snap dat mensen dit niet trekken, maar wat mij betreft zorgt regisseur Joon-ho Bong voor precies de juiste balans in deze 'Snowpiercer'. Zo onlogisch als de pest aan de oppervlakte, maar werkelijk fantastisch verder qua uitvoering, settings en het verloop van het verhaal. Prachtige originele vondsten, gecombineerd met goed bijpassende muziek, een dikke scheut humor / onzin en hoop aan het einde van de rit. Geweldig. Wordt zo steeds een grotere fan van Bong.

avatar van BarryEgan
4,0
Nieuwe kans gegeven na Parasite? Wouter

4,0
Die moet ik nog zien

avatar van jarno1975
3,5
Er is ook een serie van op komst:
Snowpiercer - Seizoen 1 (2020) - TvMeter.nl

avatar van stefan dias
3,0
je zou kunnen zeggen dat dit een intrigerend werkstuk is van een genie. Een interessante allegorie over bla bla bla…
Je zou ook kunnen zeggen dat dit een redelijk infantiel fantasietje is waar je wel heel veel korrels zout moet gebruiken. Het is natuurlijk fantasie, dus een aquarium en een wagon bomvol geslachte kippen en koeien, daar ga ik me niet druk in maken… zelfs de gevechten waar de opstandelingen als ratten in de val zitten… en er toch uit komen… maar hoe kunnen rebellen die voor zich uit vechten plots achtervolgd worden door gewapende soldaten?
Het leek ook of ik naar 2 films aan het kijken was: een vrij traditionele actiefilm met de ruige, knappe opstandeling die het toch (bijna) redt.
En dan die vreemde film in de film met de Koreaanse beveiligingsagent die er blijkbaar zijn eigen agenda op na hield…
Maar ook hier weer… waarom je een hele trein moet doorzeulen naar een verzegelde deur, terwijl je genoeg springstof op zak hebt om (ik zeg maar) de ramen of een heel wagon op te blazen…
Na verbluft te zijn bij Parasite, was ik hier vooral teleurgesteld.

Gast
geplaatst: vandaag om 05:18 uur

geplaatst: vandaag om 05:18 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.