Oblivion (2013)
Releasedatum: 11 april 2013
Bekijk via Prime Video
Bekijk via SkyShowtime
Plot Oblivion
"Earth is a memory worth fighting for"
De wereld is vergaan door een jarenlange nucleaire oorlog. De overlevenden kunnen niet meer op de grond leven en zijn genoodzaakt om op wolkenniveau een nieuw bestaan op te bouwen. Beneden op de aarde leven aliens die tegen de straling kunnen. Soldaat Jack Harper is een van de laatste robotreparateurs op aarde als onderdeel van een grote operatie om belangrijke grondstoffen te verkrijgen. Zijn missie zit er bijna op, totdat hij een vreemdeling redt uit een neergestort ruimteschip.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Oblivion (MusicMeter)
Kara
Julia's Child
Julia's Child
megaman
Ik moet toch zeggen dat vooral de eerst genoemde Oblivion zwaar in overstijgt. Het is onredelijk om die twee onder deze SF te waarderen.
Dus ik moet net als bijna iedereen hier de film een 2,5 of een 3 geven omdat het geen product is van Ridley Scott of James Cameron: de mannen die alles in goud veranderen? Een mening geven heeft niks met redelijk of onredelijk te maken. Niet iedereen vind Avatar of zelfs Prometheus de grote sci-fi van deze tijd. Check voor de gein eens de algemene score van de drie films op IMDB:
Avatar 7,9
Prometheus 7,1
Oblivion 7
En dan heb je ook nog eens hele volksstammen die Avatar een overhypte film vinden die alles behale origineel is en alleen mooie plaatjes biedt.
Het probleem met Prometheus vond ik het gebrek aan gevoel met de personages. Ik kon met geen enkel persoon meeleven. Daarbij komt nog eens dat bepaalde mensen in de film 'n beetje amateuristisch over kwamen. Qua acteerwerk en originaliteit heb ik niks te klagen. Visueel al helemaal niet. Avatar is visueel ook overweldigend, maar qua verhaal weer heel erg cliché (veel meer dan Oblivion). Scott en Cameron zijn meesters maar hun laatste films vind ik niet per definitie van 't zelfde kaliber als bv. Alien/Blade Runner en Aliens/Terminator 2.
Oblivion heeft veel meer een unieke uitstraling. Al vanaf de opening, net als Alien (de desolate sfeer + Goldsmith's atmosferische score) en Blade Runner (Vuurspuwende pijpen + Vangelis..etc) dat hadden. De opzwepende (retro) soundtrack, het design van de technologie, de sfeer...alles. Uiteraard gebruikt de film elementen van o.a. Planet of the Apes (origineel), The Matrix en naar mijn mening ook van Star Trek: The Motion Picture. Maar goed, dat doet Avatar dus nog een tikkeltje erger. Prometheus komt origineler uit de hoek maar als totaalplaatje vind ik Oblivion meer een unieke en stijlvolle sci-fi.
Avatar 7,9
Prometheus 7,1
Oblivion 7
Dat eerste stuk heb je er vanmiddag nog even mooi aangeplakt, alleen heb je nu jezelf gequoted.
En het grote verschil is dat MM geen Imdb is. Bovendien heeft het er totaal niets mee te maken dat deze film niet van Scott of Cameron is. Beide zijn gewoon er sterke regisseurs, daar valt denk ik niet om heen te draaien, maar ook anderen kunnen goede Sci-Fi neerzetten hoor.
Ik snap niet helemaal waar je de afgezaagdheid van Avatar vandaan haalt. Als ik even voor je moet tellen hoeveel films er zijn waarin Aliens naar de aarde komen om die over te nemen moet je het zeggen. Andersom kun je er al een stuk minder turven. In originaliteit weet Avatar dus wel degelijk een beter raakvlak te hebben.
megaman
En het grote verschil is dat MM geen Imdb is.
Vandaar dat 't hier onredelijk is dat ik Oblivion beter vind dan Prometheus en Avatar?
Maar niet iedereen hoeft elke film van deze regisseurs ook baanbrekend te vinden. Vind jij Prometheus echt zo baanbrekend en gepolijst als de eerste Alien en Blade Runner? De crew van de Nostromo, dat waren mensen die daar leefden ipv personages waar je totaal geen band mee had. Bij Prometheus waren er zat crew members, maar geen enkele waar ik 'n klik mee had. Zelfs bij die chick die die operatie onderging had ik geen medelijden. En dan die onderzoekers die heel 'professioneel' te werk gingen toen dat vreemde wezentje uit 't water kwam. Of die goedkope make-up van die ouwe kerel (waarom hadden ze niet Tom Savini gevraagd voor deze klus). Grandpa uit Texas Chainsaw Massacre zag er vele malen beter uit dan dat Halloween masker van die kerel.
En de landing op lv 426 en de ontdekking van het donutschip in Alien.....dat was en is nog steeds uiterst atmosferisch en beklemmend. Prometheus heeft prachtige beelden maar er mist gewoon iets. Die speciale touch van Scott. Plus de soundtrack waar ik me niks meer van kan heugen. In tegenstelling tot die van Alien (Jerry Goldsmith) en Blade Runner (Vangelis). Avatar is prachtig gemaakt en zeker vermakelijk maar origineel? Toegegeven, ik had veel meer 'n klik met de personages dan bij Prometheus. Maar dan weer die cliché boothcamp-badguy en het bijhorende superieure ras met moderne technologie valt een primitief volk aan. In sci-fi niet veel gebruikt maar kijk je wat verder dan zie je dat 't een maar al te bekend verhaal is.
Ook Oblivion is niet echt heel erg origineel (zijn mijn vorige post) maar de manier waarop 't plot zicht ontvouwd, hoe de beelden en de prachtige soundtrack je in de wereld zuigen en alles is ontworpen (de skytower, die enorme zuigmachines...etc). Gelikte design's, prachtige landscapes, een mooie sfeer...toch ff weer wat anders. Maar goed, dit is mijn mening en jouw mening is anders. Als je ook maar beseft dat een mening niet onredelijk is zoals jij zelf aangaf. Ik had nou eenmaal iets speciaals verwacht van die andere twee grote sci-fi's. Vooral met die regisseurs aan 't roer. Dat ik Oblivion een hele goeie en unieke (qua sfeer, design, muziek..etc) film vind, daar blijf ik bij. Ik was hooked met die film terwijl ik Prometheus met veel plezier zat te volgen, alleen zonder dat speciale 'rete-sterke-film' gevoel. Maar om 't even goed af te sluiten: alledrie zijn 't puike sci-fi's. Op naar Star Wars VII!
VincentL
Uiteraard is een mening van iemand niet onredelijk en had ik mijn woordkeuze misschien moeten aanpassen, maar voor mij ligt die vergelijking heel anders en in mijn optiek is het onredelijk, laat ik het daar bij houden.
Over Star Wars VII ben ik bang dat ik daar ook wat tegenin moet brengen. De eerste 3 (dus deel IV t/m VI) waren voor mij zo sterk dat ik bang ben dat deel VII dat niveau nooit gaat halen. We zullen het wel zien. Ik kijk er in ieder geval wel naar uit
Solipsis
Best gaaf, maar ik vond het visueel boeiender dan qua verhaal of acteerwerk. Cruise presteert op z'n gebruikelijke niveau maar ergens vond ik het lichtjes teleurstellend want anti-climactisch, of beter gezegd lang niet zo climactisch als het had mogen zijn.
Daarnaast vond ik de meest belangrijke plotwendingen een stuk te voorspelbaar.
Harmonica Man
Heb van deze film genoten. Vond de sfeer erg mooi en de bijbehorende beelden uiteraard ook. Tom Cruise deed het uiteraard prima en speelde een mooie ingetogen rol vond ik.
Waku
Spectaculaire SF/actiefilm.
En dit komt vooral door de verbluffend mooie en oogverblindende special effects.
Lang geleden dat een SF film mij zo kon imponeren.
Ik heb hem gezien thuis op een behoorlijk scherm maar ik kan mij voorstellen dat in de bioscoop op IMAX doek deze "Oblivion" nog verpletterender overkomt.
Heerlijk SF vermaak.
En dan is dat nog niet eens mijn favourite genre.
RaoulDuke
Inderdaad visueel verbluffend.
Eeerste deel van de film kon mij het meest bekoren, al die hi-tech komt in zo'n minimalistisch landschap nog fraaier tot z'n recht.
De drones zijn ook indrukwekkend en goed vormgegeven.
Het op zich interessante verhaal had wat beter uitgewerkt kunnen worden: hier mist het de nodige consistentie, en dat haalt de spanning er 'n beetje uit.
Toch wel net bovengemiddeld goed: 3,25
Filmkriebel
Hier kan een SF-liefhebber toch niet over klagen vind ik. Verfrissend, vernieuwende post apocalyptische SF met een originele invalshoek... eindelijk. Al lang geleden dat ik nog eens een SF zag die het waard is om gezien te worden. Visueel erg knap, dat is het goede nieuws, en dat is ook de grote troef van de film. Minder goed vond ik de zwakke, zelfs bijna nietszeggende dialogen, het gebrek aan binding tussen de acteurs. De acteurs zijn, op Freeman na, niet echt mijn favorieten. Cruise gaat me vlug irriteren (hier toch een stuk minder dan in Jack Reacher) en Kurylenko kan niet acteren. Los daarvan toch een bovengemiddelde SF met een sterke soundtrack en verzorgd tot in de puntjes. Net een 3,5*.
VincentL
Ik kan de originaliteit in de post-apocalyptische invalshoek niet helemaal vinden eerlijk gezegd. Een combinatie van een Alien invasie met een paar segmenten van andere films er in. Het is al meer dan genoeg gedaan. Waar zie je die in zitten?
Filmkriebel
Film speelt zich af in en rond een totaal vernietigd New York (Empire State Building komt meer dan eens langs), en na een nucleaire oorlog... Ik vind het idee van dat klonenleger wel hangen, alsook dat de Scavs eigenlijk de overlevenden zijn van de oorlog. En de über-alien van dienst is nu eens niet een glibberig of lelijk wezen . Miam, meer van dit soort films aub!
roeman
Jammer, het was niet wat ik ervan verwacht had. De film was bij vlagen goed maar nog meer vlagen waren minder goed. De dialogen af en toe traag en saai en ook de film verplaatsten zich soms in een te langzaam tempo. Hierdoor verloor je af en toe de aandacht.
Helaas werd er te weinig uitgelegd en teveel vragen bleven daardoor onbeantwoord.
Ook voelde ik geen chemie tussen Cruise en Kurylenko. Klein licht puntje was Freeman die de show stal in de weinige momenten dat hij in beeld was. Het semi einde maakte een hoop goed in de TET, dat was zeer indrukwekkend. Maar het typische Hollywood einde was dan maar weer zo
slaapverwekkend.
Met de CGI, Special FX en muziek was niets mis, maar de rest was helaas maar zozo.

Goh, een hoofdpersoon in 2077 die toevallig van jaren 80 rock houdt. Je verwacht het niet.
Typisch scifilmpje dat creativiteit ontbeert en op de automatische piloot werkt.
Cast heeft geen enkele toegevoegde waarde, slechts de locaties en actie maken er nog wat van.
Oblivion heeft mij uiteindelijk met gemengde gevoelens achtergelaten. Het is erg wisselend van niveau, en slaagt er helaas niet in zich te kunnen meten met de betere sci-fi films. Laat ik in ieder geval met het positieve beginnen. Visueel ziet het er prima uit en doet Oblivion soms denken aan Prometheus, waar ik het allemaal best wat weg van vind hebben. Het post-apocalyptische landschap ziet er desolaat, rauw en soms best indrukwekkend uit.
Inhoudelijk is het echter een heel stuk minder interessant. Op bepaalde thema’s wordt nooit echt diep ingegaan en ook de personages blijven allemaal erg oppervlakkig en krijgen maar weinig diepgang mee. Het zorgt ervoor dat Oblivion op diverse momenten erg leeg aanvoelt en nooit echt een ziel lijkt te hebben. Qua acteren is het ook niet al te best. Tom Cruise weet als geen ander de aandacht volledig naar zich toe te zuigen, maar die grote Tom Cruise show is hier duidelijk wel wat teveel van het goede. Olga Kurylenko is een zeer matige actrice en dat zie je hier ook weer terug. Alleen Freeman vond ik wel een aardig rolletje hebben, maar die heeft niet zo’n grote rol.
Het helpt daarnaast ook niet dat de dialogen vrij matig zijn en sommige grapjes afkomstig zijn uit andere films. De soundtrack is wel aardig, maar ook niet heel sterk. Wel redelijk goed waren deplotwendingen, die er zowaar voor zorgden dat enkele plotgaten verdwenen. Maar al met al is Oblivion geen topper gebleken. Visueel is het prima, maar verder valt er dus genoeg op aan te merken.
Sammetje73
Geen onaardige film maar had er meer van verwacht! Ben geen echte Cruise fan, maar aangezien Morgan Freeman meedeed waren de verwachtingen hoger. Was eigenlijk een bijrol!
Op een gegeven moment wordt het voorspelbaar en denk je cliché
maar toen bleek er wrs nog wat budget over te zijn.
Jammer!!!
mixmaster
Inderdaad visueel verbluffend.
De drones zijn ook indrukwekkend en goed vormgegeven.
Toch wel net bovengemiddeld goed: 3,25
helemaal mee eens !
Banjo
- 2035 berichten
Het verhaal met die vrouwen kwam mij echt de keel uit !
Tom cruise met 2 vrouwen op een onbewoond eiland verhaal
Wat er nog over bleef was een gevecht tegen droons ,wat ik nog wel vermakelijk vond.
En het ondergrondse vond iknog wel interessant alleen had het van mij wel wat meer aandacht mogen krijgen.
Gang_Star
Na de 1e trailer te hebben gezien, had ik sterk mijn twijfels. Ik had er totaal geen goed gevoel over. Maar via een bekende van me vernam ik dat het een goede film was. En toch achteraf waren mijn twijfels in mijn geval terecht.
Visueel gezien is het een pracht van een film, met goed gebruik van kleur. Maar inhoudelijk vond ik de film nogal saai. Daarbij kwam ook de situatie met de relaties wat wat mij betreft achterwege had mogen blijven, alhoewel ik dan het gevoel heb dat er dan helemaal weinig tot niks overblijft. De weinige actie is nog wel aardig, maar één van de grootste problemen is de te lange speelduur.
Tom Cruise deed het overigens trouwens nog best aardig, alhoewel ik dit geen typische Cruise film vind, en niet echt vind passen in zijn lijstje met films.
Melvin Udall
Prachtige special effects in deze film. De productiedesign lijkt wel een erfenis van Steve Jobs.
Of hij nou Jack Reacher of Jack Harper heet, Cruise is als altijd een vaste waarde voor een film.
Toch kan al dat moois samen met een paar andere bekende acteurs net niet verhullen dat het verhaaltje nogal dun is en de balans in tempo maakt het geheel zo nu en dan nogal traag.
Misschien komt het ook wel omdat je van Cruise gewend bent dat hij vooral, rennend, schietend, springend etc door zijn films gaat de laatste jaren. Een film verder die nergens verrast maar die je toch wilt zien.
popcorn en cola
SF is gewoon niet mijn ding, lukt me dan ook niet om de film hoog te waarderen. Simpel verhaal, geen spektakel, beetje grauwe vertoning. Het enige wat ik had met deze film, is dat ik op dezelfde plek op Empire State Building door de verrekijker heb staan kijken. Een liefhebber van SF zal deze film hoger waarderen.
ricone
ben geen fan van het genre, maar wat een verassend goede film!!!!, cruise staat bijna altijd voor kwaliteit!!!, ik vond de casting verder super, prachtige beelden!!!, WAS OM VOOR IK HET WIST
Cleanshot
Goede sf, laatste scene iets minder maar voor de rest leuk en intrigerend.
Erg sterke apocalyptische sciencefiction film, die bijzonder mooi in beeld is gebracht.
Het is een beetje de blockbuster variant op Moon (2009) (die ik ook erg sterk vond), maar dan met meer spektakel, en meer actie.
Het had wat meer diepgang mogen hebben. Het einde is misschien net iets te gemakkelijk en te plat en doet afbreuk aan het mysterie.
Rodger
SF is normaal niet mijn ding, maar toch vond ik deze goed om te zien..
Mooie beelden.. goed verhaal...
3.0**
Maryama
Ik heb niets tegen een goede SF film, maar hij was zo langdradig dat ik er van in slaap viel special affect vielen tegen, een onduidelijke verhaal lijn ook Tom Cruise was zeker niet op z'n best. Voor mij dus zeker niet de moeite waard om af te kijken ?
christian
Dat is ook de bedoeling van de film, dat je zelf gaat nadenken hoe het verhaal in elkaar steekt.
Dat er nog steeds mensen zijn die op een film stemmen, die ze niet af hebben gekeken is, is toch wel bedroevend te noemen.
Timothyvdmeer
Mooie film. Mooie locaties verhaallijn en kleurgebruik.
Maar naast Morgan Freeman die wel eens beter geacteerd heeft doen Cruise en Kurylenko het goed. Olga is sowieso een zeer prettige verschijning.
is Jack nu de enige kloon?
macrobody
Kijkje in de toekomst met Tom Cruise. Mooie beelden en goed verhaal. Zeker de moeite waard als je geen bloedhekel hebt aan Tom en aan het SF genre...
Tom speelde wel een beetje op Cruise Control
Maan dan wel op constante snelheid van een 80-jarige. Traag en sukkelig, en zelfs ergerlijk op de stukken waar je veel snelheid hoort te maken.

Netflix voegt binnenkort tientallen titels toe, dit zijn de best beoordeelde

Deep Water
Documentaire / Historisch, 2006